Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Idősek előítélettel telve

Torolt_felhasznalo_413045
Torolt_felhasznalo_413045
Létrehozva: 2005. Április 13. 09:44
Következő történt ma reggel:

Bp-en egy rendelőintézetben voltam. A 4. emeletre kellett mennem. Felgyalogoltam, bár van lift, de nem túl gyors, meg különben sem árt egy kis lépcsőzés. Kaptam egy injekciót a fenekembe, majd indultam haza. Lefelé is elindultam gyalog, de amikor a harmadikra értem láttam, hogy jön a lift, gondoltam akkor már inkább lemegyek vele. A szuri miatt úgyis nehezen mentem, a lépcsőzés pedig csak szenvedés.
A történethez tartozik, hogy 26 éves vagyok, bár 18 sem szoktak nézni.
Szóval beszálltam a liftbe, ahol egy kb. 70 éves idős nő kezelte a liftet. Közben látta az öregasszony, hogy egy 45-50 éves nő lépcsőzik lefelé, erre odaszólt neki, hogy jöjjön, mert úgyis lefelé megyünk. Liftesnéni elkezdi mondani, hogy persze a fiatalok megnyomják a lifthívót. (Na, gondoltam magamban, itt az ismert szöveg arról a fiatalok mennyire neveletlenek, lusták, bezzeg ők...). Középkorú nő kifejtette, hogy ő lement volna a lépcsőn is. Erre az öregasszony megint rákezdett, hogy bezzeg a fiatalok lifteznek. Na itt szakadt el nálam a cérna, főleg azért, mert eközben lenézően nézett rám és az a hangsúly!
Itt a tudtára adtam, hogy az injekció miatt liftezek és felháborító, hogy az idősek mind azt hiszik, hogy egy fiatalnak semmi baja nem lehet. Különben is úgy tudtam a lift azért van, hogy használjuk. Egyébként is fölfelé lépcsőn mentem, és lefelé sem szálltam volna be ha nem mozognék nehezen. Persze a liftesnéni ki volt akadva, hogy beszélhetek így vele és miért veszekszem. Ez arra vonatkozott, hogy ugyan nem kiabáltam, de felemeltem a hangomat. Mondtam neki, hogy ő kezdte az egészet. És itt véget is ért a "kellemes" utazás.

Milyen alapon ítélkezik felettem? Mivel ez egy rendelőintézetben történt feltételezhetné esetleg, hogy nem szórakozni mentem oda, hanem talán azért, mert beteg vagyok. Tudom, hogy nem kellett volna így felhúznom magam rajta, de eleve feszült voltam a szuri miatt és másodszor azért már sok volt. Egyébként nem vagyok harcias típus, így még én is meglepődtem magamon. Ez van.

Muszály volt kiírnom magamból, mert kicsit elrontotta a reggelem. Most pedig nyugodtan lehet pálcát törni felettem, ha valakinek más a véleménye.
  1. 2005. Április 25. 16:24214.
    Az apósával való "kapcsolat" alapján kristályosodott ki az elmélet . . .
    előzmény:
    Álomhajsza (216)
     
  2. 2005. Április 25. 16:18213.
    Anyám életbölcsessége: az időskori hülyeség a fiatalkori folytatása a négyzeten :)
    előzmény:
    Bandiné (208)
     
  3. 2005. Április 14. 10:47212.
    Szerintem pedig nem kell tisztelni valakit csak azért, mert öreg. Köztük is vannak tiszteletre méltóak és kevésbé azok, akárcsak a fiatalok között. Az öregség egy állapot. Mégpedig szerencsés. Mert sajnos nem mindenki éri meg az idős kort. . .
    előzmény:
    Bandiné (208)
     
  4. 2005. Április 14. 09:04211.
    Köszönöm, és teljesen igazad van, csak annyira bele lehet fáradni az ilyen rosszindulatú megjegyzésekbe. . .
    És sajnos a hangulatomtól is függ, hogy mikor hogy reagálok.
    előzmény:
    acin (184)
     
  5. Torolt_felhasznalo_354914
    Torolt_felhasznalo_354914
    2005. Április 14. 08:49210.
    De miért nem indítanak még egy járatot?
    előzmény:
    jeegee (209)
     
  6. 2005. Április 14. 08:29209.
    Csak 1 édes sztori. Fehérvár közelében lakom, ahol termálfürdő található. Napjában közvetlen járat csak 2 db van odafelé, és 2 visszafelé is. Mivel rengeteg nyugdíjas jár áztatni magát, ezekre a buszokra azok akik a környéken laknak, jóformán fel sem férnek. Pár alkalommal volt lehetőségem végignézni a nap mint nap lejátszódó jeleneteket, és bizony ez már inkább szánalmas, mint mosolyogtatni való. Beáll a busz a megállóba Fehérváron, tömegnyomor, és bizony ezek a kedves aranyos nyugdíjasok nekiállnak tülekedni, ütik egymást a könyökükkel, jóformán eltapossák egymást, beszólnak egymásnak, és kb 5en akarnak egyszerre feljutni. Szegény sofőrt sajnálom, mert soxor veszekedés a vége. 1 alkalommal, a mellettük lévő megállóban két - szintén nyugdíjas - hihetetlenül bájos pörgekalapos bácsika, vihogva nézték végig a jelenetet, és ecsetelték, hogy bizony a kortársak úgy viselkednek mint az ovodások, és milyen nevetségesek.
    Hát igen, nevetségesek. Az már kevésbé, hogy tavaly a gerincműtétem után 4 hónappal (még ülni is nehezen tudtam) utaznom kellett ezzel a busszal, és pontosan ezen viselkedésből kifolyólag sikerült úgy hátbavágnia valamelyik kedves hölgynek, hogy sírva szálltam le a buszról. Mikor megkérdezte hogy mi a problémám és én elmondtam, látszott hogy nem hisz nekem. 36 éves vagyok, kevesebbnek látszom hál'istennek, de nem hiszem hogy ki kellene írnom a hátamra, vagy állandóan erre kellene hivatkoznom. Így inkább megyek egy későbbi busszal, vagy leszállok a főúton, és gyaloglom inkább fél órát.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2005. Április 13. 16:25208.
    Szerintem időskorra kijön az ember alaptermészete. Az egész életében magára szedett tudás, illem, akármi szépen lemállik, és marad a csupasz való. És ettől függ, hogy egy idős ember épp tündéri vagy . . . Még csak az sem meghatározó, hogy milyen élete volt valakinek, mert ismerek olyan néniket, akik szörnyű dolgokon mentek keresztül, mégis tüneményesek, de olyat is, aki egy szekantúra és persze az egész világ hülye, csak ő nem :s Tisztelni kell őket, ugyanúgy, ahogy mindenkinek a másikat. Kölcsönösen.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2005. Április 13. 16:13207.
    Egyszer a vllamosmegállóban láttam egy nagymintás nyáriruhában álló, borzalmasan kikent öregasszonyt. A haja rikitó sárgára festve, és mivel a haja vékonyszálú volt, átlátszott a halványrózsaszin fejbőr. A szemöldöke ördögien feketére festve, a száján elmázolódott rúzs. Lehet, hogy valamikor örömlány volt a
    szerencsétlen. Nagyon nehezen mozgott, fel akartam segiteni a villamosra, de a szemében elutasitást, rémületet, kétségbeesést láttam, és akkor jöttem rá, hogy az elutasitás nem nekem szól, hanem annak, hogy felismerte a saját öregségét, elesettségét, amit már semmiféle festékkel nem lehet eltakarni. Nagyon megsajnáltam. Szerintem a kor felerősiti az egyéni tulajdonságokat, talán arosszakat elsősorban. Az idősek kevésbé látják át ezt a túl bonyolult világot, bizonytalannak érzik magukat a nyilvános helyeken, már nem tudnak alkalmazkodni és ez sokszor önzéshez és agresszióhoz vezet. Azért imádkozom, hogy öregen is meg tudjam tartani az önkontrollomat
    és ne legyek gonosz boszorka.
    előzmény:
    csigabogi (197)
     
  9. 2005. Április 13. 15:30206.
    Ó igen, a posta meg a sorban állás az egy külön műfaj :)) szerintem annyi történet van a tarsolyunkban, h ha mindet leírnánk, akkor egy órán belül meglenne a 2000. hozzászólás is :)))
    előzmény:
    cicem (205)
     
  10. 2005. Április 13. 15:22205.
    Hú, ti aztán termeltetek. Sajna nem tudom az összes hozzászólást végigolvasni, de nekem is lenne egy megjegyzésem. Elnézést, ha valaki már említett hasonlót. Persze, lehet védeni az időseket, és azzal jönni, hogy egyszer mindenki lesz nyugdíjas. DE. Remélem, hogy én majd akkor is tudok olvasni, amikor már elmúltam 60, és rajtam van a szemüvegem. Én a Lehel térnél dolgozom, a Lehel Csarnokba járunk postára. Most épp olyan időszakot élünk, amikor naponta 20-30 levelet adunk fel. A postán kb. 8 "ablak" van, ezek közül csak egynél lehet 20-nál több levelet feladni. Az "ablak" felett nagy, jól olvasható betűkkel ki van írva, hogy tömeges levélfeladás, és másutt nem is fogadnak ekkora küldeménnyel. Általában kevesebben (1-2 emberrel) állnak ennél, mert nem lehet tudni, hogy ki ad fel mondjuk 83 darab ajánlott levelet. 2 esetet szeretek. Az egyik, amikor a nyugdíja hölgy/úr 13. 48-kor megjegyzi ennél az ablaknál, hogy milyen pofátlanság csúcsidőben ennyi levéllel beállni a sorba. A másik pedig, amikor odaáll valaki elé, akinél az említett 83 darab ajánlott levél van, hogy mi lenne, ha feladhatná előtte a csekkjét, neki csak egy van. Persze. Elindulok reggel nyolckor, mindenkit magam elé engedek, akinek szám szerint kevesebb küldeménye van, mint nekem, és másnap talán kezdhetem elölről. Én elhiszem, hogy senki sem szeret sorban állni, de legalább nézze meg, hogy milyen sorba áll be.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2005. Április 13. 15:20204.
    Hülyebbek??? na ezzel a bacsival hagynam a kisfiamat elbeszelgetni az alt. iskola masodikos tananyagarol. . . lehet, hogy az oreg azt sem tudja mirol beszel a gyerekem. szegeny sracok olyan dolgokat tanulnak, amit mi 4-5-6. osztalyban, es iszonyuan kell tudniuk mindent. Neha en sem ertem mit mesel a fiam, pedig nem tartom magam annyira butanak:))))
    előzmény:
    csigabogi (202)
     
  12. 2005. Április 13. 15:19203.
    :DDDDD
    Na, hallottam már én is sok mindent a nagy púpos iskolatáskákról, de ezt a fajta "megoldást" még nem! :DDD Hogy sokkal hülyébbek, ezért van több könyv?! :DDD Annnnyyááám! Hhhhetetlen, komolyan. Miért van bennük ennyi gyűlölet, vagy nem is tudom, minek nevezzem. . kisebbségi érzés? vagy mi?!?!
    előzmény:
    csigabogi (202)
     
  13. 2005. Április 13. 15:04202.
    na ez az! és kinek lesz elrontva a napja? akit ledurungoltak. nem a parasztnak, mert neki még jó is, hogy beszólogathat. nem igazség :))
    próbálom éppen ezért nem felhúzni magam rajtuk, de nem mindig tudom megállni.

    Ja és az iskolatáskáról jutott még eszembe, hogy a múltkor egy öreg bácsi a villamoson kifejtette, hogy azért járnak nagy táskával a mostani gyerekek, mert sokkal hülyébbek, mint az ő generációjuk.
    Szerintem meg az hülye, aki ilyeneket mond. . .
    előzmény:
    Picikoala (201)
     
  14. 2005. Április 13. 14:59201.
    Hát igen, Pesten más a helyzet. . én nagyon nem szeretem, és kirándulni pestre sosem megyek, mert rühellem azt az agressziót, ami van. Jó persze, agresszió mindenhol van, de mivel vidéken kevesebb az ember = kevesebb autó = kevesebb aggresszív ember :)) De ezen már változtani sem lehet, még ha néha pár ember bírja is, h nyugodt marad, előbb utóbbb jön egy hülye, aki beszól neki, és el van rontva a napja :) sajnos, ez már nem a normális embereken múlik. .
    előzmény:
    csigabogi (200)
     
  15. 2005. Április 13. 14:51200.
    Én sem merek, sokszor még a zöldön sem átmenni, csak ha már jó régen váltott, mert rendszeresen mindenki áthúz a piroson - nem szeretném, ha egyszer egy ilyen telibe kapna. . .
    Ez az eset amúgy egy nagyon kevéssé forgalmas úton történt, és abszolút úgy adta magát a szitu nekem, hogy átmehetek. Ráadásul már rég nem voltam már a gyerek előtt, amikor kiordított nekem.
    A másik, amitől megőrülök, ha negyed óráig nyomják a dudát. Nem vagyok agresszív, de az ilyennek legszívesebben péklapáttal vernék jó nagyot a kezére. . .

    na de ez egy kicsit off, elnézést. . .
    előzmény:
    Picikoala (199)
     
  16. 2005. Április 13. 14:44199.
    Ja ilyenek is vannak, ált. nekem azért pofáznak, mert nem merek eléjük kilépni, és akkor azért vagyok a hülye, hogy mé nem megyek má. De most honnan tudjam, h buta paraszt, , aki nem enged át a zebrán, vagy sem, hát nem?
    előzmény:
    csigabogi (197)
     
  17. 2005. Április 13. 14:42198.
    Én mindig megvédem a kicsiket, ha az öregek bunkó paraszt módjára elkezdenek velük üvöltözni a buszon. Nem is rég volt egy ilyen, hogy talán elsős-másodikas kisfiúk ültek a buszon, mentek haza délután 4 kor, óriási cumóval a hátukon, és jött egy öregember, már oda se ért az ülés mellé, előre kiszúrta őket, vérmes szemekkel elkezdett üvöltözni: na öcséim, átadni a helyet, nem ám majd ti fogtok üldögélni, amikor egész nap nem csináltok mást, csak ültök. Erre megkérdeztem tőle: maga szerint a gyerekek nem fáradnak el az iskolában, reggel 7kor már úton vannak, délután 4kor mennek haza, és egész nap koncentrálnak? Eközben persze a gyerekek ijedtükben felpattantak, az öreg önelégedetten leült, majd velem kezdett el kötözködni, amit én rohadtul nem csípek, felemeltem a hangom, továbbra is megvédtem őket, és ekkor jött az, ami bebizonyította, h igazam volt, mikor megmondtam neki, h maga egy tuskó öregember, szóval 2 megállóval később (talán másfél perc, a piros lámpával együtt) LESZÁLLT! Felrángatta a láthatólag kimerült gyerekeket, hogy üljön egy percet a valagán, jártassa a pofáját, megsértve másokat, majd leszáll. . . Akkor mondtam neki, na ezért kellett itt jelenetet rendeznie? aggh, issstenem, ha visszagondolok erre már földhöz b@sz az ideg!
    :))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2005. Április 13. 14:37197.
    Nem csak a BKV-n van ilyen, nézzük csak meg az autósokat. Engem a zebrán (lámpa nélküli) ordított le egy fiatal srác; miszerint "ne gyere elém te hülye k*csög, me elütlek". Én ezeken nagyon fel tudom húzni magam. Teljesen szabályosan közlekedek és még én vagyok a k*csög. . . . mit képzel magáról? de nem merek beszólni, mert kinézem belőle, hogy tényleg elüt, megver.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2005. Április 13. 14:20196.
    Az édesanyámnak néhány hete igérte be egy srác a pénztárnál sorban állva, hogy lefejelni (nemcsak ennyi hangzott el, és nem csak ilyen finoman) Az ok, hogy anyukám apukámnak morgolódott egy picit, hogy az éppen fizetni készülő hölgy miért szöszmötöl annyit (vacakolt a pénzével, a kártyájával, de előtte még az árukkal is tanakodott, hogy végül is kell-e neki vagy sem), és hogy megint sikerült "jó" sort választaniuk stb. A srác a szüleim elött és az a bizonyos hölgy után állt a sorban. Egyszerűen csak ideges lett a szüleim beszélgetésétől :(((((((
    előzmény:
    Bandiné (195)
     
  20. 2005. Április 13. 14:17195.
    A mentalitás katasztrófális M. o-on :((
    előzmény:
    ardian (194)
     
  21. 2005. Április 13. 14:13194.
    Van itt valami a levegőben.

    Úgy emlékszem, amikor hazajöttem Japánból, micsoda döbbenet volt az ithhoni tülerkedés, agresszió. Pedig Tokiónál zsúfoltabb hely kevés van a világon, és mégis, ott nem sodornak el, nem lépnek a lábadra, nem anyáznak. . .
    előzmény:
    acin (192)
     
  22. 2005. Április 13. 14:13193.
    Van itt valami a levegőben.

    Úgy emlékszem, amikor hazajöttem Japánból, micsoda döbbenet volt az ithhoni tülerkedés, agresszió. Pedig Tokiónál zsúfoltabb hely kevés van a világon, és mégis, ott nem sodornak el, nem lépnek a lábadra, nem anyáznak. . .
    előzmény:
    acin (192)
     
  23. 2005. Április 13. 14:10192.
    Erről írtam pont én is alább, hogy ha a gyermekem biztonsága, testi épsége a tét, akkor nem érdekelnek az elvárások.
    Csak most már abban a korban van, amikor tud állni, kapaszkodni, így van amikor nem indkolt a helyfoglalása. Mondjuk az én fiam nem bírja nagyon a strapát, így többnyire én is le szoktam ültetni, ha fáradt és hosszabban utazunk. :)

    Egyébként olyan érdekes, mert a hosszászólásokat olvasgatva nekem egy abszolút ellentétes kép állt össze. Egyrészről az derül ki, hogy az emberek tök közönyösek egymással (lsd: nem adják át a helyet a rászorulóknak stb), ugyanakkor pedig lazán, minden alapot és indokot nélkülözve beszólnak a másiknak. Szóval egyfelől ott a közöny, másfelől meg az agresszió.
    Hogy is van ez? És miért pont ez a két magatartásforma a jellemző?
    Na jó, ez inkább költői kérdés volt, mert nem hiszem, hogy meg tudnánk fejteni az okokat :( Mert azt hiszem ennek gyökerei nagyon mélyen és szerteágazóan vannak.
    előzmény:
    Mamox (190)
     
  24. 2005. Április 13. 14:06191.
    Úgy gondolom, hogy iszonyat kevés a tolerancia az emberekben egymás iránt. Már soxor azon is családfa emlegetés alakul ki, ha véletlenül rálép valaki a másik lábára. Ez a hely-átadás mizéria. . . Egyszer terhesen ültem a buszon, felszállt egy másik terhes nő, de ő pluszba még egy gyereket is cipelt. Na, rögtön felpattantam, elvégre ő dupláz :)) Meg volt olyan is, hogy 3 gyerekkel (1, 3, 5 évesek) felszálltam a buszra, és senki nem vette észre, hogy esetleg átadhatná a helyet. 2 megálló után megérdeklődtem jó hangosan, hogy esetleg valaki felállna -e, mert nem óhajtok a gyerkőkkel elesni. Volt helyünk. És abszolút nem érdekel, hogy ki mit szól, ki milyen pofát vág, nekem az a lényeg, hogy a gyerekeim ne essenek el. Aki meg háborog, az küzdjön meg magával. Amúgy én nagyon szeretem az időseket (régebben is idősek otthonában dolgoztam, most csak egy nénim van), egy dolgot viselek nehezen, a rosszindulatot. De az is maximálisan kezelhető. Nem kell bele menni ezekbe a játszmákba. Tombolhat ő és bárki bármennyire, ha az ember barátságos marad vele, kibillen, mert nem tud mit kezdeni a helyzettel. Amúgy meg induljunk ki magunkból. Ha velünk szembe jön egy mosolygós ember, mi is mosolygunk, de legalábbis ellenérzést nem vált ki. De ha egy morc ember már csúnyán néz ránk, egyből jön a kötözködős hangulat. Nos, mindenki így van ezzel. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top