Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Karrierista anyák??

anyi-banyi
Létrehozva: 2004. szeptember 3. 11:04
Sziasztok!

Le vagyok törve, ezért indítom ezt a topikot.
Alaphelyzet: dolgozó anya két kisgyerekkel. Mindig úgy gondoltam, hogy ha már szültem, szeretném a gyerekeimet nevelni is, ne csak az ovi/isi nevelje őket. Most több mint egy éve egy családbarát munkahelyen dolgozom, tök jól összeegyeztetem a munkát meg a családot. De a munkám dögunalom, érzem ahogy satnyul az agyam, kopik a nyelvtudásom.
Dolgaztam már olyan helyen is, amit imádtam, de a napi 10-11 órától mindig lelkiismeret furdalásom volt, mert hogy milyen anya az ilyen? Aki csak az esti puszira ér haza??
Ebből is látszik, hogy nem vagyok egy mindenkit letaposó karrierista, de ennél azért többre vágynék.
Több helyen is megfordultam már, interjún is voltam már elégszer, nem látok más alternatívát, csak ezt a kettőt. Talán 2-3 múlva eljutok oda, hogy flexibilisebb lehetek, de akkor meg már 40 körül leszek. Hogy fognak kapkodni utánam a munkaadók!!!

Ha valaki volt már hasonló helyzetben, írhatna. Negatív tapasztalat is érdekel, hogy tudjam mire készüljek.
  1. 2004. szeptember 7. 08:0547.
    Na pl. ez az, ami nem tetszik az amerikai életben. Most komolyan: hányan mennek vissza 12 hét után dolgozni? Ez így elég brutál.
    Sajnos én úgy látom, hogy itt Mo-on nem igazán van választásod. A részmunkaidős állás nagyon kevés, sokkal kevesebb, mint az igény, sokszor a munkáltatónak nem is éri meg a közterhek miatt.
    Tehát vagy otthon maradsz vagy marad a taposómalom. Semmilyen kormányzati vagy társadalmi segítséget sem tapasztalok.
    Amellett, hogy sokszor el vagyok keseredve, tudom, hogy örülnöm kellene, van munkám és emberségesek a körülmények. Szörnyűek ezek a kompromisszumok!!
    előzmény:
    kremes (43)
     
  2. 2004. szeptember 7. 07:5746.
    Bocsi! Tegnap kicsit elúsztam. Nekem kellett mennem a gyerekekért, és előbb el kellett mennem. Ami jó ebben a mhelyben (a leírt negatívumok ellenére), hogy nem szóltak semmit, igaz ma már itt ülök 1/2 8 óta.

    Én is próbálkoztam részmunkaidőben, de olyan furcsán néztek rám mindig. Meg annyian jelentkeznek egy ilyen munkára! Szerintem reménytelen. Kapcsolatok kellenek.

    Nekem is mondták már, hogy vállalkozzak. Na de mire?? Engem nem zavar(na), hogy alkalmazott vagyok, bár olvastam olyan topikot is, hogy aki nem vállalkozó az egy béna f. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. 2004. szeptember 6. 16:0045.
    Anyi-banyi, nem jöttél! :(
    Nem volt hiábavaló a topikod, annak ellenére, hogy kicsit most elakadt, de holnap akár folytathatnánk. Mindenképp gondolatébresztő volt, én legalábbis elkezdtem részmunkaidőket nézni, persze abba nem szivesen gondolok bele, hogy mennyit keresnék, de valahogy biztos lesz. Mindenesetre meg kell várnom, hogy innen kirakjanak, akkor a végkielégítés, miegymásból egy saját vállalkozásba kezdenék. Most is itt punnyadok, miközben a gyerekeim már hazafelé masíroznak a mamával. . .
    előzmény:
    anyi-banyi (44)
     
  4. 2004. szeptember 3. 16:1344.
    Köszönöm a hozzászólásokat, mivel már elmúlt 4, húzok haza, hétfőn újra jövök!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2004. szeptember 3. 15:5743.
    Sziasztok! Bekapcsolodnek a beszelgetesbe. En Amerikaban elet, es ebben a joleti tarsadalomban a szerencsesebbek 12 het, igen jol olvasod maternity leave-et (szulesi szabadsagot) kapnak. Ezt sem mindig teljes fizetessel.
    Szoval kenytelen voltam a harom honapos gyermekemet egy idegenre bizni, amitol a szivem szakadt meg. Ez bizony 8 ora munka utan hazaerve, loholva, azt sem tudtam, hogy toltsem vele az idot, hogy az mindkettonk szamara szorakozas legyen, ugy, hogy kozben a vacsorat is el tudjam kesziteni.
    Nem egyszeru. De en azt gondolom, hogy nem lehet kijelenteni, hogy ha gyerekem lesz, akkor ez lesz, meg az lesz. Sose lehet tudni. Ha valaki abban a szerencses helyzetben van, hogy otthon tud maradni, es ezt is akarja, jo neki. Ugyanakkor, ha valaki arra vagyik, hogy felnottek kozott legyen, megmaradjon a karrierje is, am legyen. Mi senki mas eletet nem eljuk, nem vagyunk foldi helytartok sem, hogy normakat allitsunk, igy ugy gondolom, hogy mindenkinek szive joga ugy tenni, ahogy az az o erdekeinek megfelel.
    Mellesleg en valtottam es mar csak reszmunkaidoben dolgozom, mert en szerettem volna tobb idot tolteni a gyermekemmel, ott lenni, amennyit csak lehet. De hangsulyozom, azon szerencsesek koze tartozom, akiknek ez megadatott.
    előzmény:
    szabooo (33)
     
  6. 2004. szeptember 3. 15:3442.
    Persze, persze, en csak neha nosztalgiazom azon, milyen is lehetett amikor egy nonek nem kellett szinte letagadnia hogy anya ahhoz hogy megbecsult legyen az munkajaban.

    Egyebkent karrierje is valogatja hogyan tud agy no boldogulni munkaval es gyerekekkel. En arra fogom a lanyaimat buzditani hogy vagy tanarnak menjenek, vagy pszichologusnak, orvosnak (itt az orvos felallasba is tud dolgozni, rendkivul magas fizetesert).
    előzmény:
    anyi-banyi (41)
     
  7. 2004. szeptember 3. 15:2241.
    Hát igen, akkor a nőknek még az volt a legnagyobb gondja, hogy milyen ruhát varrasson a szabónál, vagy mehetett cselédnek. Pont most olvastam egy könyvet és ezen gondolkodtam. Volt idő, amikor egy nőnek az volt a legnagyobb gondja, hogy jól menjen férjhez (szűzen természetesen).
    A fene tudja. Nem olyan rossz, hogy értelmes munkát is végezhet egy nő, meg el tudja magát tartani. Asszem kicsit elkanyarodtam a tárgytól.
    előzmény:
    szabooo (40)
     
  8. 2004. szeptember 3. 15:1340.
    Tudom hogy ez nem vigasz, de itt is ugyan ez a helyzet, csak meg az elso harom evet sem tolthetjuk a gyerekekkel. :0(
    Itt 'hivatalosan' nem mondhatja egy munkaado a szemedbe hogy a gyerek miatt nem vettek fel, egyszeruen csak aztmondja hogy sorry, neki olyan kell aki mindig pontos tud lenni, vagy nem mond semmit csak mosolyog, es kapsz egy levelet hogy az allast sajnos nem neked ajanljak.
    Hat ilyenkor hiszem azt hogy a termeszetnek regen megvolt a maga rendje, es mi, nok, a nagy emancipaltsagunkkal es feminizmussal nem akarjuk ezt belatni, hanem gyurjuk magunkat munka es anyasag kozott. Ha ezt nem harcoltuk volna ki, a ferfiak ma mind keresnenek annyit hogy a csaladjukat el lehessen belole tartani. (private opinion)
    előzmény:
    anyi-banyi (39)
     
  9. 2004. szeptember 3. 14:4239.
    Én is beleolvastam 1-2 topikba, hát ott sem fenékig tejfel az élet.
    Én nagyon örülök, hogy a munkába vissztaérést hivatalosan el lehet húzni akár 3 évig is, a gyerek érdeke mindenképpen ezt kívánja.
    DE: ha visszamész dolgozni, akkor baromira nem tolerálják, hogy gyereked van. Több interjún is próbálkoztam rugalmas munkaidővel, mindig hangsúlyozva, hogy természetesen mindent megcsinálok, még sohasem hagytam ott sűrgős munkát, le fogom dolgozni a munkaidőt maximálisan, csak annyit kérek, hogy picit tolerálják a helyzetemet.
    Voltak olyan illuzióim is, hogy részmunkaidőben dolgoznék, na ilyen 3 havonta 1 akad, 15675 jelentkezővel.
    De mindenhol arra buzdítanak, hogy szüljél gyereket, mert kihal a magyarság.
    előzmény:
    szabooo (38)
     
  10. 2004. szeptember 3. 14:2438.
    egy angol forumozo mama a mumsnet. com-rol:

    "I started back at work today and left my lovely baby. I was really good at work and hardly cried because apart from anything else of all the terrible things that could happen, this isn't one of them but I can't stop now.
    Will he still feel as much my baby as he did? I'm worried that when he has new little quirks instead of feeling proud, I'll just feel that someone else taught him it. I can't believe we're doing this it's the worst thing I've ever done. " Oruljon aki Magyarorszagon 3 ev Gyes Gyed stb. -re mehet, es csak utana kell a gyereket a nagyinal vagy oviba hagynia!
    előzmény:
    anyi-banyi (36)
     
  11. Torolt_felhasznalo_528098
    Torolt_felhasznalo_528098
    2004. szeptember 3. 14:1537.
    Szia,
    nem tolem kerdezted, de valaszolok ra en is. A kornyezetemben keves kisgyerekes no dolgozik. Ilyen a rendszer. Olyan draga a bolcsode, ovoda, hogy sok esetben egyszeruen nem eri meg.
    Az en munkahelyem eleg rugalmas, felvettek ugy, hogy tudtak, 2 kicsi gyereket nevelek egyedul. A munkaido rugalmas (mindenkinek), ez segit a kisgyerekeseknek is. Ezzel egyutt is allando zsonglormutatvany, pengeelen.
    előzmény:
    anyi-banyi (36)
     
  12. 2004. szeptember 3. 14:1236.
    Kösz! Már élesítem a nyelvtudásom.

    Tudom, hogy egyes jóléti társadalmakban kemény fél évet maradhatsz otthon, aztán meg nem sok választásod van. Pl. Angliában hogyan tolerálják a kisgyerekes anyákat?
    előzmény:
    szabooo (34)
     
  13. Torolt_felhasznalo_528098
    Torolt_felhasznalo_528098
    2004. szeptember 3. 14:0935.
    Ha en otthon maradnek a gyerekekkel, akkor szo szerint nem lenne mit ennunk es fedel sem a fejunk felett. Ez, azt hiszem, meg karosabb lenne a gyerekek fejlodesere, mint az, hogy napkozibe jarnak es neha babysitter vigyaz rajuk.

    Ha nem lennenek munkaba visszaallo anyak, nyilvan neked sem lett volna lehetoseged arra, hogy babysitter-kent dolgozz valahol, ugye?
    előzmény:
    Brandy78 (31)
     
  14. 2004. szeptember 3. 14:0034.
    anyi-banyi- A www. mumsnet. com egy jo angliai forum.
    előzmény:
    anyi-banyi (32)
     
  15. 2004. szeptember 3. 13:5933.
    Azert szerintem ne vessunk minden anyat aki visszament dolgozni a gyerek szuletese utan "karrieristanak", aki "atpasszolja valami idegennek" a gyereket. Mi van az olyan anyakkal, akikmek muszaly visszamenni dolgozni?
    Az en peldam: Itt, Angliaban, az un. maternity leave 6 honap (annak idejen amikor en voltam maternity leave-n, 3 honap volt) Ezutan kivettem meg nehany het fizetesnelkuli szabit. Ezutran muszaly volt visszamennem dolgozni, mert a ferjem fizetesebol nem tudtunk volna megelni. Ennyi. Emma pedig bolcsibe jart.
    előzmény:
    Brandy78 (31)
     
  16. 2004. szeptember 3. 13:4232.
    Nálunk is így működik.
    Csak ha az embernek vannak gyerekei, attól még vannak vágyai is, pl. olyanok, hogy a munkában is szeretne örömet találni. Ha már lehúz a munkahelyén 8 órat. Otthon maradni nem tudnék, egyrészt a mocskos anyagiak miatt, másrészt aszzem, teljesem leépülnék agyilag.

    Tud valaki egy nlc-hez hasonló angol nyelvű fórumot? Gondoltam oda is írogatnék, hogy karbantartsam magamat.
    előzmény:
    Brandy78 (31)
     
  17. 2004. szeptember 3. 13:3331.
    en nem tudom. . . . tuti ha en szulok en otthon maradok vele es nem passzolom at valami idegennek:)))) max anyukam vigyazhat ra meg az apja.
    en is babyszitterkedtem sokaig imadom a gyerekeket de tudom mit ereznek es nemsok jo babyszitter van. . . . . az en gyerekemet en fogom felnevelni:)))))
    előzmény:
    anyi-banyi (28)
     
  18. 2004. szeptember 3. 13:0930.
    Erről csak annyit, hogy több év önálló munkavégzés után olyan munkám van, hogy mindenki engem ugráltat, ha valamit nem akarnak megcsinálni, azt mindig rám osztják, meg még ki is oktatnak, hogy így kell csinálni.
    Ez az ára annak, hogy 4-korv elmehetek. Kell hozzá bizonyos lelekierő. De pl. volt időm megnyitni ezt a topikot és itt levelezgetni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_787612 (27)
     
  19. Torolt_felhasznalo_376787
    Torolt_felhasznalo_376787
    2004. szeptember 3. 13:0929.
    Szia!

    nekem még ugyan picike a kisfiam, de érdekelne, hogy mennyi az a legkésőbbi időpont, amikor te érte mész a gyerekért az oviba?
    előzmény:
    Werbunga (9)
     
  20. 2004. szeptember 3. 13:0328.
    Na de aki összetudja egyeztetni ( nem nagyi, babysitter, szomszéd néni, bentlakásos ovoda segítségével ), az hogyan csinálja?
    előzmény:
    Brandy78 (24)
     
  21. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2004. szeptember 3. 13:0327.
    Szerintem az ilyen munkahely mégsem lehet annyira álom-munkahely. . . :((
    előzmény:
    anyi-banyi (11)
     
  22. 2004. szeptember 3. 13:0226.
    szia!
    én is csak a gyerekkori tapasztalatot tudok mondani: mindig én és a tesóm voltunk az elsők az oviban és a suliban, és az utolsók is. (elsős koromban át kellett mennem az oviba a tesómhoz, mert ott 4 után is lehetett lenni)
    szülők 8-16, 30-ig dolgoztak, vagyis 7-kor már indulni kellett, és 17, 30 előtt a legritkább esetben hoztak el minket. és teljes szívemből utáltam. hogy miért mi vagyunk az utolsók, hozzánk miért nem sietnek? pedig siettek, és ma már megértem, hogy ha teszem azt, műtét volt, nem mondhatta, hogy kalap-kabát, megyek az oviba a gyerekért, de akkor nagyon rosszul esett.

    szóval én akkor eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, az én gyerekem soha nem lesz se az első, se az utolsó.
    előzmény:
    anyi-banyi (23)
     
  23. 2004. szeptember 3. 13:0125.
    Pont most írtam egy hozzászólást arról, hogy valszeg azért vagyok ilyen helyzetben, mert a gyerekeimet választottam.
    Ha az embernek nincs gyereke, akkor egy kicsit másképp látja ezeket a dolgokat.

    Az elkeserít, hogy tudom magamról, hogy ennél sokkal, de sokkal többre lennék képes, de ha a családommal is akarok törődni, akkor csak ilyen munkára számíthatok.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_190895 (22)
     
  24. 2004. szeptember 3. 12:5724.
    szerintem akinek a karrierje fontosabb ne valalljon gyereket . . . . vagy csak 1et max. . . . ha ugysincs ideje rajuk akkor minek? nemegy ilyen anyat ismerek. . . ketto pl most szult mindkettonek ez a 3 gyereke de mar alig varjak hogy visszamenjenek meloba. . . a 3 honapos gyerekeket meg babyszitterek nevelik fel! minek akkor???az egyik minden evben masik nannyt kap milyen ez mar szegeny gyerekeknek? mire megszeretnek valakit elmegy aztan jon a kovetkezo. . . . az anyjukat meg latjak max hetvegen. . . . sok ertelme van. . . . es 3!!!! megha egy azt mondom ok. . . de 3at odaszulni ahol 1re sem jut ido????
    vagy gyerek vagy karrier. . . persze valaki ossze tudja a 2ot egyeztetni de szerintem a legtobb esetben valamelyik igyis ugyis csak bukik rajta:((((
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top