Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Levakarhatatlan gyerek

Torolt_felhasznalo_242678
Torolt_felhasznalo_242678
Létrehozva: 2004. augusztus 10. 10:33
Egy barátnőmnek szeretnék segítséget kérni Tőletek. 10 éves fiát szinte a kezdetektől egyedül neveli, a férje a terhesség alatt csalta, kiderült, néhány hónapos gyerekkel maradt egyedül. Az apa nem kíváncsi a fiára, egyedül a nagyszülőkkel tudják tartani a kapcsolatot. A kisfiú így az anyukájához nőtt, vele van mindig amikor csak lehet. Sok mindent persze muszály volt megbeszélni vele, kicsit talán hirtelen volt kénytelen felnőtt dolgokkal szebesülni (apa miért nem akarja látni (mondjuk ezt nem igazán lehet tudni) stb.) A barátnőm valahogy soha nem talált megfelelő partnert az évek alatt, tehát semmi apa képe nem lehet a gyereknek. Kicsit olyan kislányosan viselkedik a kisfiú, ahogy beszél, néha még a járása is, pedig amúgy nagyon jó gyerek, jól is tanul. Elsírja magát viszont ha lassú zenét hall, ilyet még soha nem hallottam. Mindenhová menni kar az anyjával, és ha mással beszélget, akkor képes felhozni, hogy neki bőrkeményedés van a lábán, (ami ugye abszolút nem oda illő téma) stb. A barátnőm úgy gondolja, hogy elég nagy már, hogy néha egyedül hagyja a lakásba, de nem lehet. Folyton hallgatózik, és megsértődik a gyerek, ha nem hallja, hogy mit beszélget az anyja. A bartánőmnek most alakul egy kapcsolata, de a gyerek egyszerűen lakáson belül is levakarhatatlan, ha az anyja megkéri, hogy menjen át a másik szobába, mert szeretne beszélgetni, akkor mintha nem is hallotta volna, nem megy át, még akár ötször is mondhatja neki, akkor sem, csak ha összeveszik vele, akkor talán.
Azon kívül, hogy orvoshoz kell vinni a gyereket, van-e valakinek valamilyen ötlete, javaslata, miként lehet leválasztani a kisfiút legalább néha az anyjáról?
  1. Torolt_felhasznalo_242678
    Torolt_felhasznalo_242678
    2004. augusztus 10. 12:2538.
    Nagyon köszönöm mindenki hozzászólását! Nagyon sokat segítettetek!
    előzmény:
    fmonika (37)
     
  2. 2004. augusztus 10. 12:1637.
    Sziasztok!
    Rengeteg türelemre és megértésre van szükség a felnőttek részéről egy ilyen helyzetben. Az természetes, ha az anya és a párja szeretnének minél több időt kettesben tölteni, de ha van egy gyerek is, aki ráadásul ennyire kötődik az anyjához, akkor nem tehetik meg mindig.
    Be kell őt is vonni mindenbe, közös programot szervezni hármasban, játszani vele, amit ő akar, hogy ő is meg tudja ismerni az anya új párját. Akkor, de nem egyik napról a másikra, eljön az az idő, amikor már a gyerek is tudomásul veszi, megérti azt, hogy az anyjának ugyanolyan fontos maradt, mint eddig volt, csak most már hárman vannak.
    Nálunk a párom neveli egyedül a 15 éves fiát, aki már nem kisgyerek, de ugyanezen átmentünk-megyünk. Rengeteget játszottunk együtt, kirándultunk, bevontuk őt mindenbe, órákon keresztül néztem vele a számítógépes játékokat, mert közben is tudtunk beszélgetni, ismerkedni. Most már azért eljutottunk oda, hogy 10 esetből 5x nem "levakarhatatlan". De a mai napig velünk tévézik este, pedig az ő szobájában is van tévé 28 csatornával, nálunk csak 3 fogható, és olyan is van, hogy megsértődik!, ha az apja jóéjszakát kíván neki este 11-kor. De olyan is van, hogy 9-kor ő köszön el tőlünk. :) Nem élünk együtt, de sokat vagyok náluk, és néha a párom jön hozzám, ilyenkor tudunk csak kettesben lenni. Ha a srácnak valami kérdése van, akkor hozzám jön, ha úgy gondolja, hogy tudom rá a választ, tehát sokat javult a helyzet. De türelem nélkül nem megy, és a gyereknek is akarni kell a változást!
    Viszont következetesen ragaszkodni kell ahhoz, hogy a szülőnek is van saját magánélete, nem szabad hagyni, hogy a gyerek mondja meg, hogy a szülő mit csinálhat!!!!!!!!
    Kicsit hosszú lett, bocs:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_242678
    Torolt_felhasznalo_242678
    2004. augusztus 10. 12:1536.
    Igen, szerintem sem az udvarló, mert agyerek úgy kommentálta a megjelensést, hogy "de jó, lesz kistestvérem". Mert, hogy egy ideje azt mondogatja, hogy szeretne.
    előzmény:
    Jyll (34)
     
  4. Torolt_felhasznalo_242678
    Torolt_felhasznalo_242678
    2004. augusztus 10. 12:1235.
    Igen én is így gondolom. A másik barátnőmnél is dettó ez volt a helyzet, aztán pszichológus és pszichiáter segítségével kb. 2 éve rendeződött a helyet.
    előzmény:
    i.nora (33)
     
  5. 2004. augusztus 10. 12:1034.
    Hogy mi teheti bizonytalanná, azt leginkább az édesanyjának kellene tudnia. De a gyermek szerintem bizonytalan. Erre utal a "hallgatózás", a mindig az anyjával akar lenni, stb. Ez lehet a kezdetektől tartó nevelési hiba is, lehet egyéb tényező, amitől a gyermek szorong. Ok nélkül ilyesmi nem történik. Ha a gyermeknek biztos háttere van, ő úgy érzni, ilyen problémák nem állandósulhatnak. Nem a gyermek tehát a hibás, hanem az a környezet, amely ezeket a "tüneteket" kiváltja belőle. A problémát tehát úgy lehet megoldani, akár szakember segítségével is, aki az édesanyával is el fog beszélgetni, rájön, hol nem stimmelnek a dolgok, és megmondja min kellene változtatni, ha a mama nem tudja, hol a hiba. Mellékesen jegyzem meg, hogy az udvarló feltünésével egy egészséges lelkületű gyermekből is kiváltódhat időlegesen némi bizonytalanságérzet, de amiket írtál, szerintem azt sem ez nem okozhatja, sem az apakép hiánya, az max. csak rátesz egy lapáttal a dolgokra.
    előzmény:
    tonick1 (12)
     
  6. 2004. augusztus 10. 12:0933.
    Nem olvastam a hozzászólásokat, csak az indítót, de szerintem már késő. Amikro még kicsi volt, három-négy évesen kellett volna ezt megtenni. Mert attól még nagyon szerethette volna az anyukája, ha néha elment volna egyedül és megmondta volna, hog azért megy, mert bár Őt nagyon szereti, de azért mivel felnőtt szüksége van felnőttek társaságára, barátokra. Meg az is közrejátszik, hogy az egyedülnevelő anyának minden gondolata a gyerek körül forog , így nem tud önálló lenni, nem alakulnak ki máér ovódáskorban az Ő baráti köre sem, ami úgye vegyes, mert a mama is állandóan a gyerekét figyeli, mit hogyan csinál, mi miért van és ez rögződik. Talán még egy pszichológus tud valamit javítani ezen, de ebben a korban már nem sokat. Sajnos két véglet van az egyedülálló anyák nevelési módszerében, az egyik vagy keveset, vagy túl sokat törődik a gyerekével. Ott is megkell kereseni a középutata, hogy legyen azért férfipélda is, meg tudja azt, hgoy a mamának azért van egy másik élete is, mint ahogyan neki is.
    előzmény:
    tonick1 (1)
     
  7. Torolt_felhasznalo_242678
    Torolt_felhasznalo_242678
    2004. augusztus 10. 11:5432.
    Egyébként a topik címét nem véletlenül választottam. Azt szerettem volna, ha érdekesnek találjátok és minél többen írtok. Én is jobban megértem a kisfiút olyan szempontból, hogy ezen én is kersztül mentem annak idején és még ma sem felejtettem el, pedig már túl vagyok a 30-on. Tudom mit érezhet a kisgyerek és el is mondtam a barátnőmnek.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. Torolt_felhasznalo_242678
    Torolt_felhasznalo_242678
    2004. augusztus 10. 11:5031.
    Igen, megértem amit írtok. Most szerintem az a gond, hogy kicsit belefáradt az életbe a barátnőm, most már ő is sír mindennen. Feszült, ki van akadva. Most beszéltem vele, próbálom elmondani neki, hogy neki ki észnél lennie, mert elveszítheti a fiát. Felíríttam neki nyugtatót, azt mondta, az talán segít abban, hogy nyugodtan tudjon beszélni vele.
    előzmény:
    Elle (26)
     
  9. 2004. augusztus 10. 11:4930.
    szerintem itt már nem is az apa hiányáról van szó.
    az iskolában milyen? sok barátja van, mert ha igen már legalább akkor más a közeg.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. Torolt_felhasznalo_926819
    Torolt_felhasznalo_926819
    2004. augusztus 10. 11:3229.
    Az alapkérdésed nem ez volt. Fogalmam sincs hogyan lehet ezt jól (?) megmondani egy gyereknek, valószínűleg sehogy. Itt a gyerek ráadásul a jelek szerint túlérzékeny is. A lényeg: vigye el az anyja pszichológushoz. Ő majd szakszerű választ ad a kérdésekre.
    előzmény:
    tonick1 (21)
     
  11. 2004. augusztus 10. 11:2928.
    Ja, es meg szerintem leulhetne a fival, mert egy 10 eves gyerek mar sokat megert, ha akar. Es elmondhatna neki, hogy edes kisfiam, a szeretet nem az, ha egesznap fogjuk egymas kezet es puszilgatjuk egymast, hanem az, ha torodunk egymassal, elfogadjuk egymast es egymas kivansagait, ha gondoskodunk valakirol, ha segitjuk, amikor szuksege van ra, es orulunk annak ha a masik jol erzi magat. . . . stb. Szerintem ez csak az anyukan mulik.
    előzmény:
    tonick1 (24)
     
  12. 2004. augusztus 10. 11:2527.
    Hat igen. . . Ebbol sajnos egyertelmuen lejon, hogy sajnos a baratnodet szinte terrorizalja a kisfia. :O((

    En azt is megertem, ha o tulzottan ragaszkodott hozza, mert biztos o is kapaszkodott a bababa, amikor a ferje elment:O((
    De ha most nem parancsol allj-t a kisfiunak, akkor soha nem tud majd. Szerintem ez azert nagyon nehez ugy, mert gondolom hiaba probalsz Te is segiteni, ez csak a baratnodon mulik hogy visszavesz-e ebbol a feltetlen "szolgalasbol". Mert szerintem itt mar errol van szo. Es a gyerekek annyira megerzik, hogy kivel mit engedhetnek meg maguknak:O))
    előzmény:
    tonick1 (24)
     
  13. 2004. augusztus 10. 11:2326.
    hidd el, nem lehet a gyereket okolni. . . az anyuka kellene a hozzáállásán változtasson. . . fokozatosan, esetleg szakember segítségével. . . de nem levakarni, mert az biztos h. komoly törést okozna a gyerek lelkében.
    előzmény:
    tonick1 (24)
     
  14. Torolt_felhasznalo_722177
    Torolt_felhasznalo_722177
    2004. augusztus 10. 11:2125.
    Én a kineziológiát ajánlom. Jobb mint a pszichológia. . . sokat segít és megmondja miért vannak úgy a dolgok
    előzmény:
    latsia (13)
     
  15. Torolt_felhasznalo_242678
    Torolt_felhasznalo_242678
    2004. augusztus 10. 11:2024.
    Hát igen, mond. Egyébként próbál nem vele aludni, de ha egy este nem alszik vele, akkor azt mondja, hogy nem is öleli meg és nem törődik vele. Pedig CSAK vele törődik. A múltkor is sok év után el akartuk vinni a barátnőmet szórakozni, a gyerek benne volt hogy a szomszédban ahol mellesleg egy kislány is van és barátok, fog aludni. Indulás előtt 1 órával meggondolta magát a gyerek és nyafogott, hogy nem akarja , hát a jó édes anyja ezért nem ment sehová. . .
    előzmény:
    latsia (22)
     
  16. 2004. augusztus 10. 11:1823.
    Na latod! Ezert van szukseg egy gyermek pszichologusra, bar en inkabb gyermekpszichiaterhez vinnem, ugyanis o az orvos. O biztos tudna mit kell mondani egy ilyen kisfiunak, hogy miert nem jon latogatni az edesapja. Mert mi itt tanacsokat mondhatunk, a baratnod meg hasznalhatja oket, de lehet hogy teljesen osszezavarja a gyermeket. Eddig mit mondott neki? Mert gondolom nem most eloszor kerdezte a kisfiu ot az edesapjarol?
    előzmény:
    tonick1 (21)
     
  17. 2004. augusztus 10. 11:1522.
    Egy 10 eves kisfival egyutt alszik a mamaja, mert ugy a gyereknek jobb? Hat nem hinnem, hogy ugy kell egy gyereket minden esetben szoktatni ahogy neki jobb. Szerintem ez durva. Es szerintem ez a kisfiu feltekeny a mamajara mindenkivel szemben. Kisajatitas? Mond ez a szo valamit?
    előzmény:
    tonick1 (15)
     
  18. Torolt_felhasznalo_242678
    Torolt_felhasznalo_242678
    2004. augusztus 10. 11:1221.
    Lehet, hogy nem lehet iylet mondani egy kisgyereknek ( miért nem keresi az apja, miért nem viszi el néha) de akkor hogyan mondanátok meg egy gyereknek, hogy miért nincs apja? Szent Lélek? Nyilván nem azt mondta, hogy nem szereti az apja. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_926819 (16)
     
  19. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2004. augusztus 10. 11:0920.
    Mindenkinek más és más a szeretet igénye:-)
    Vannak dorombolós odabújó típusúak és vannak " hagyj békén!" típusok.
    Barátok sok mindenben segithetnek.
    előzmény:
    tonick1 (15)
     
  20. Torolt_felhasznalo_771506
    Torolt_felhasznalo_771506
    2004. augusztus 10. 11:0919.
    Sziasztok!

    Szerintem nagyon elronthatott az anya a fiú nevelése során! Valószínűleg a széltől is óvta és kicsinek egyfolytában babusgatta!

    Amúgy érthető , hogy a gyerek nehezen illeszkedik bele a szituba mivel eddig nem volt más csak ő az anyucinak. . .

    Van egy ismerősünk és eszméletlen mennyire túl abajgatja a 3 éves fiát. . . amiko pedig fel áll tegyü fel és ki megy wc-re a gyerek már bocsánat de mint egy elhagyott valki mint egy rakás szerencsétlenség áll a szoba közepén . . . . . . . . . . . . . Az anyja nélkül mintha lélegezni se tudna! Míg a társai egymással játszanak. . .
    előzmény:
    tonick1 (1)
     
  21. 2004. augusztus 10. 11:0818.
    Mi az, hogy a mai napig is még mindig altatja???? :-)))
    előzmény:
    tonick1 (15)
     
  22. Torolt_felhasznalo_926819
    Torolt_felhasznalo_926819
    2004. augusztus 10. 11:0717.
    Egyetértek!
    előzmény:
    latsia (13)
     
  23. Torolt_felhasznalo_926819
    Torolt_felhasznalo_926819
    2004. augusztus 10. 11:0516.
    Persze hogy nem lehet sem ilyet mondani, sem feldolgozni, főleg ennyi idősen. Megint csak azt tudom mondani: pszichológus! és persze sok szeretet.
    előzmény:
    Elle (11)
     
  24. Torolt_felhasznalo_242678
    Torolt_felhasznalo_242678
    2004. augusztus 10. 11:0515.
    Ez a levakarhatatlanság nem most kezdődött (nem a kezdődő kapcsolattal) kb. 1, vagy 1, 5 éve). Szóval egyébként mindent megtesz érte az anyja ez tuti. Ő az első mindenben, vele alszik, legalábbis amíg el nem alszik, mert úgy jobban érzi magát a gyerek , stb. Mi lehet még, ha nem az apja hiánya?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top