Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Öröklés tulajdon

bosszi
Létrehozva: 2017. január 20. 13:41

Sziasztok!


Egy kis jogi segítség kellene, hátha van itt, aki jártas a témában.
Van egy ingatlan a nevemen 1/1 tulajdoni hányadban, ahol a férjemmel és közös gyerekünkkel élünk. Az ingatlan a házasságkötés előtt is 1/1-ben az én tulajdonom volt. Erre az ingatlanra építkeztünk házasságkötés után. A kérdés, hogy a férjem előző házasságából született gyerekek adott esetben örökölnek-e így a férjem után.
Megjegyzem: ők egy másik ingatlanból ki lettek fizetve, tehát tisztában vannak vele, hogy ebből az ingatlanból nem részesülnek, de szeretném ezt lepapírozni jogszerűen is.
Kell-e valamit lépnem, annak érdekében, hogy ez az ingatlant csak én, illetve a közös gyerekünk örökölje, majd 1x. És a többi gyereknek akkor már ne lehessen követelése ebböl  az ingatlanból.
Van-e ilyenkor köteles rész a férjemet tekintve, erröl le lehet-e mondani?
Van esetleg itt hozzáértő?

Előre is köszi a válaszokat!


  1. 2017. január 27. 06:5731.

    Szia. Mi, városunk közjegyzőjéhez mentünk kb. hasonló okok miatt. Mindent ő intézett. Épp a napokban kaptuk meg a földhivataltól a határozatot. Ezzel sem nekünk kellett foglalkozni, ezt is elintézte. Összeg, amit kért, kb. a lakás értékének 1 %-a.


    Köteles rész így is jár az előző házasságból született gyerekeknek. Hivatalból megkeresik őket, ha netán férjed elhalálozna. (Éljen sokáig, egészségben!)  


     

    előzmény:
    bosszi (30)
    2017-01-26  21:33
  2. 2017. január 26. 21:3330.

    Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást, segítséget.


    Mindenképpen elmegyünk ügyvédhez, csak előtte tájékozódni akartam.


    Sajnos én is úgy tudom, hogy hiába 1/1-ben az én tulajdonomban van az ingatlan, akkor is közös vagyonnak számít.


    Egyébként 10 éve vagyunk házasok, az előző házasságból származó gyerekek felnőttek. A közös gyerek még kiskorú, így az ő nevére semmiképp nem szeretnénk iratni, ki tudja mi lesz még.


    Ez az ajándékozás, tehát ha a férjem az ő részét nekem ajándékozza, akkor nincs köteles rész?


    Jövő héten megyünk ügyvédhez, utána beszámolók mi lett a megoldás. (remélem lesz...)


    Egyébként elég az ügyvéd, vagy kell a közjegyző?


    Köszi a hozzászólásokat.

  3. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. január 23. 15:5829.

    Sokat dolgoztál vele, remek összefoglalás.Köszönöm a tájékoztatást.


    Reméljük hogy a TI -nak nagy segítségére lesz.

    előzmény:
    peterapo (27)
    2017-01-23  14:34
  4. 2017. január 23. 14:4828.

    Amennyiben kerek a történet-a felek beballaghatnak egy közjegyzőhöz,öt perc alatt lerendezhetik ezt a kérdést.                                                              A várható örökségről is le lehet mondani. A kérdésből én nem olvastam ki kb hány éves lehet a házaspár,mióta házasok...hány évesek a közös,illetve a férj előző házasságából származó gyermekek?


    https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/index.php

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (10)
    2017-01-20  20:13
  5. 2017. január 23. 14:3427.

    Ptk.XVIII. Fejezet


     


    A feldolgozás, az átalakítás, az egyesülés, a vegyülés, a hozzáépítés, az átépítés, a beépítés és a ráépítés


     


    5:65. § [Feldolgozás és átalakítás]


     


    (1) Aki idegen dolog feldolgozásával vagy átalakításával a maga számára jóhiszeműen új dolgot állít elő, a dolog tulajdonosának választása szerint köteles a dolog értékét megtéríteni vagy munkája értékének megtérítése ellenében az új dolog tulajdonjogát átengedni.


     


    (2) Ha a munka értéke a feldolgozott vagy átalakított dolog értékét lényegesen meghaladja, a dolog tulajdonosa a dolog értékének megtérítését követelheti.


     


    (3) Ha a feldolgozó vagy átalakító rosszhiszemű volt, a választás joga az anyag tulajdonosát illeti.


     


    (4) Ha az anyag tulajdonosa az új dolog tulajdonjogát választja, csak gazdagodását köteles megtéríteni.


     


    (5) Ha az új dolog tulajdonjogát a feldolgozó szerzi meg, harmadik személynek a dolgot terhelő joga megszűnik. Ha az új dolog tulajdona az anyag tulajdonosáé, az anyagot terhelő jog az új dolgot is terheli.


     


    5:66. § [Egyesülés és vegyülés]


     


    (1) Ha több személy dolgai úgy egyesülnek vagy vegyülnek, hogy azokat csak aránytalan károsodás, aránytalan költekezés árán vagy egyáltalán nem lehet szétválasztani, a dolgok - egyesülés vagy vegyülés időpontjában fennálló - értéke arányában közös tulajdon keletkezik.


     


    (2) Ha az egyesült vagy vegyült dolgok valamelyikét az egyesülés vagy vegyülés folytán keletkező új dolog többi eleméhez képest - értékénél, minőségénél és gazdasági céljánál vagy egyéb oknál fogva - főalkotórésznek kell tekinteni, ennek tulajdonosa választhat, hogy az egyesüléssel vagy vegyüléssel keletkezett dolgot a többi tulajdonos kártalanítása ellenében tulajdonába veszi vagy kártalanítás ellenében azoknak átengedi.


     


    (3) A választási jog nem illeti meg azt, aki az egyesülést vagy vegyülést rosszhiszeműen maga idézte elő. Ilyen esetben a rosszhiszemű volt tulajdonos csak a gazdagodás megtérítését követelheti.


     


    (4) Ha az egyesüléssel vagy vegyüléssel keletkezett dolog e törvény szabályai szerint közös tulajdonba kerül, harmadik személyeknek az egyesüléssel vagy vegyüléssel érintett egyes dolgokat terhelő jogai az e dolgok helyébe lépő tulajdoni hányadokat terhelik. Ha az egyik dolgot jog terheli, és az egyesüléssel vagy vegyüléssel keletkezett dolog a másik dolog tulajdonosáé lesz, a dolgot terhelő jog, ha e törvény eltérően nem rendelkezik, megszűnik. A dolgot terhelő jog az egyesüléssel vagy vegyüléssel keletkezett dologra száll át, ha ez a terhelt dolog tulajdonosáé lesz.


     


    5:67. § [A feldolgozott, átalakított, egyesült vagy összevegyült dolog értékesítése]


     


    (1) Ha a feldolgozott, az átalakított, az egyesült vagy az összevegyült dolog tulajdonjogára egyik fél sem tart igényt, azt értékesíteni kell, és a vételárat a jogosultak között a tulajdoni hányad arányában fel kell osztani.


     


    (2) Ilyen esetben azt a felet, aki csak gazdagodása mértékéig igényelhet megtérítést, a vételárból legfeljebb a teljes kártalanításra jogosultak kielégítése után fennmaradó összeg illeti meg.


     


    5:68. § [Hozzáépítés]


     


    (1) Ha valaki saját anyagával jóhiszeműen a más tulajdonában levő épülethez hozzáépít, és ezzel az ingatlan értékét jelentősen növeli, az építő és az épület tulajdonosa eltérő megállapodásának hiányában közös tulajdon keletkezik (a továbbiakban: hozzáépítés). Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani.


     


    (2) A hozzáépítésnek nem minősülő építési munka ellenértéke a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint követelhető.


     


    (3) A rosszhiszemű hozzáépítésre a rosszhiszemű ráépítés szabályait kell megfelelően alkalmazni.


     


    5:69. § [Beépítés]


     


     


     


    (1) Ha valaki idegen anyagnak a felhasználásával úgy építkezik, hogy a felhasznált anyag a telek alkotórészévé válik, a beépítéssel az anyag - ha az anyag és a telek tulajdonosa eltérően nem állapodnak meg - a telek tulajdonosáé lesz.


     


     

  6. 2017. január 22. 17:1926.

    Igazad van. Gyámhatóság a gyermek érdekeit fogja nézni..

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (23)
    2017-01-22  16:57
  7. 2017. január 22. 17:0925.

    Bizony ez így van, ahogyan leírtad.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (23)
    2017-01-22  16:57
  8. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. január 22. 16:5724.

    Bocs, nem kérés, hanem kérdés-

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (23)
    2017-01-22  16:57
  9. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. január 22. 16:5723.

    Kérés: ha átiratják a gyerek nevére a vagyont, akkor az bizony szorult helyzetben  oylan érték ami nem mobilizálható.Márpedig ha valami beüt, néha  éppen egy eladásból befolyt komolyabb összeg tud segíteni.


    Nem?

    előzmény:
    molly49 (22)
    2017-01-22  16:51
  10. 2017. január 22. 16:5122.

    Szia!


    A férjed is így gondolja, hogy a közös gyermeketek örököljön csak, a telkedből és a közösen épített ingatlanból?


    Ha igen, akkor Közjegyző előtt kell ezt lebonyolítani.


    Egyszerűen a gyermeketek nevére kell az egészet íratni és a ti haszonélvezetetekkel megterhelni.


    Azért kell rá a ti haszonélvezetetek, mert az életben bármi előfordulhat az idők folyamán.


    A haszonélvezet az életetek végéig szóló dolog,  senki onnét nem tehet ki benneteket.


    A költségeket viszont ki kell fizetni, közjegyzői díj, illeték,  stb...


     


    Tehát közjegyzővel kell ezt átbeszélni.


     

  11. 2017. január 21. 16:1921.

    Azt írja építkeztek. Az hatósági határozattal szerzett vagyon ( lakhatási engedély alapján jegyzi be a Földhivatal ) szerintem, tehát a bejegyzés kelte szerint közös vagyon a ráépítés. Ha csak toldozgatták volna a meglevő házat, az már tényleg egy macerásabb bizonyítás lenne a majdani örökösök részéről.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_447735 (17)
    2017-01-21  11:19
  12. 2017. január 21. 16:0020.

    Ha nagyapád a hagyatéki eljárás előtt bejelentette volna, hogy igényt tart a vagyonleltárban a nagyid nevén levő ház felére, mert közösen szerezték, akkor csak annyit kellett volna bizonyítania, hogy az a házaságkötés alatt szerzett vagyontárgy, annak ellenére, hogy a Földhivatalban 1/1 bejegyzett tulajdonosa a nagyid. A törvény minden a házasságkötés alatt szerzett vagyontárgyat közösnek vélelmez. Ha valamelyik unokája ezt nem fogadta volna el, akkor az unokának kellett volna bizonyítani, hogy az bizony a nagyi különvagyona volt és így nagyapád nem tarthat igényt az 1/2-re és a maradék 1/2 feletti haszonélvezetre. Mivel nagyapád nyilván nem tartotta fontosnak, hogy bejegyzett 1/2 tulajdonjoga maradjon a nagyid halála után, így mindent egy eljárásban megörököltetek. Ha fontosnak tartotta volna, akkor a törvény szerint csak az 1/2 részt örököltétek volna első körben és bejegyezték volna a nagyapád 1/2 részét. 


     

    előzmény:
    Sárgabarack (19)
    2017-01-21  12:44
  13. 2017. január 21. 12:4419.

    Igen, de ez amit írsz szerintem a válásra vonatkozik.


    Örökléskor csak az kerül bele automatikusan vagyonleltárba, ami konkrétan az örökhagyó nevén van. Ebben az esetben a férfi örököseinek külön igényt kellene támasztani házra szerintem...


    A nagyszüleim háza a nagyim nevén volt, és halála után az unokák örököltek, a papám "csak" haszonélvezetet kapott. Míg ha életükben elváltak volna, a papám "vihette" volna a ház felét, hiszen házasságuk után szerezték.

    előzmény:
    Büdösbogár (13)
    2017-01-20  21:23
  14. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. január 21. 12:2218.

    Véleményem szerit itt csak találgatás folyik.Szívesen olvasnám el, vélgülis mi lett a megoldás.


    Lehetséges ez kedves TI?

  15. 2017. január 21. 11:1917.

    Nem az egesz haz hanem csak annak az erteknovelt resze. Hozzaepitenek kozosen mondjuk 1 szobat, akkor annak a szobanak a fele a ferje, ami az egesz haznak csak egy kis hanyada. Az azt oroklik a ferj halala eseten a kozos gyerek , es a mas alombol valo is. De mivel a fel szobanak a felet nem lehet levalasztani amit az idegen alombol valo macska kapna,ezert a telekpapiron x hanyad lesz bejegyezve.


    Ami mondjuk nem tudom mire jogositja fel. 


    Sztem semmire, max ha el akarjak adni a hazat akkor az idegen macskanak elovasarlasi joga van. Ha meg nagyon lovera van szuksege akkor a birosag kotelezheti a kozos gyereket hogy az fizesse ki a mas alombol jottet. Talan.

    előzmény:
    Büdösbogár (13)
    2017-01-20  21:23
  16. 2017. január 21. 11:0916.

    Azt is mondja, hogy az erteknovelt reszt vissza/kifizette a ferjenek. Van rola papirja is, h az csak egy kolcson volt -nem kozos beruhazas- ,de mar visszafizette ,akkor sztem nem lesz kozos tulajdon az az ingatlanresz. (nem vagyok jogasz)


     

    előzmény:
    Ardian05 (3)
    2017-01-20  14:21
  17. 2017. január 20. 21:4815.

    Elvileg az ajándékozástól számított valamennyi éven belül meg lehet támadni a szerződést, ha közben meghalna a férj. Akkor is csak a köteles rész járhat belőle. Ha kiskorúak a másik gyerekei, akkor az anyjuk még jóindulatúlag sem mondhat le jelenleg szerintem szerződésben a majdani köteles részről azzal, hogy már ki vannak fizetve. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (14)
    2017-01-20  21:35
  18. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. január 20. 21:3514.

    Nem visszaperelésre gondoltam.


    Hanem, öröklésnél  ha kiderül az elhunyt  "vagyontalansága", a valamilyen szinten jogos örökös látva ezt, megtámadja az ajándékozási szerződést.Mert az elöbb utóbb kiderül hogy ki mit kapott vagy éppenséggel ki nem kapott semmit.


    Nem?

    előzmény:
    Büdösbogár (11)
    2017-01-20  20:33
  19. 2017. január 20. 21:2313.

    Amit a házassági vagyonközösség alatt szereztek az közös ( ház),  kivéve mondjuk a telek, ha az a feleség különvagyona volt és azt bevitte a házasságba.

    előzmény:
    Sárgabarack (12)
    2017-01-20  21:11
  20. 2017. január 20. 21:1112.

    Mivel a Te neveden van az ingatlan szerintem nem lesz része a férjed hagyatékának a ház. Max a gyerekei kezdhetnek el pereskedni, hogy a férjed is hozzájárult az építés költségeihez, de erről mindenképpen kérdezzetek meg ügyvédet.


    Nem tudom, esetleg ha írna a férjed egy jognyilatkozatot, hogy ő nem járult hozzá az építési költségekhez, ezzel kivédhető lenne-e a dolog? Mondjuk ezzel meg Te tudnál visszaélni egy esetleges válás során...


    Mindenképpen ügyvéd, ha el akarjátok kerülni a későbbi jogvitákat szerintem.

  21. 2017. január 20. 20:3311.

    Visszaperelni az ajándékozó tud életében. Örökség akkor van, ha haláleset is van. Kvázi köteles rész is csak akkor van. Vagyis életében mindenki azt csinál a vagyonával amit akar, ha halálakor nincs semmije, akkor nincs hagyaték, aminek lenne köteles része.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (9)
    2017-01-20  20:11
  22. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. január 20. 20:1310.

    Nem vagyok érintett, de nagyon érdekesnek találom a témát.


    Sok családban vannak hasonló problémák és  sok a jogi buktató.


    Na, nem is akarlak feltartani, bocs hogy segíteni nem tudtam.

  23. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. január 20. 20:119.

    Nem, nem értek hozzá, de mintha azt olvastam volna, hogy még az ajándékozási szerződés által elajándékozott javakat  is  vissza lehet perelni.


    Itt, úgy gondolom különösen kilóg a lóláb.

    előzmény:
    Büdösbogár (8)
    2017-01-20  18:16
  24. 2017. január 20. 18:168.

    Ajándékozási szerződést kell kötni ( ügyvédnél ) azzal a feltevéssel, hogy a házasság felbomlása, az életközösség megszűnése esetén az ajándékot visszakövetelheti a férjed. A saját 1/2 részét ajándékozza neked ( nem a gyereknek, mert abból még ezernyi galiba lehet később, hogy gyámként kezeled a vagyonát), az így kapott 1/1 tulajdonodat meg úgyis megörökli majd tőled a közös gyereketek, a többiek pedig semmit. 

Címlap

top