Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Átfolyós gáz vízmelegítő

mircsina
Létrehozva: 2016. december 10. 18:43

Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy a meglévő Vaillant nyitott légterű átfolyós vízmelegítőt meg lehet-e tartani egy 4 emeletes házban lakásonkénti kéménybélelés után. A vízmelegítő kb. 8 éves abból 3 évig egyáltalán nem, intenzíven is csak 2 éve van használva, tehát teljesen újszerű az állapota.


A szövetkezet elnöke minden áron villanybojlert, vagy gázkazánt akar ránk erőltetni. Azt tudjuk, hogy ilyen nyitott légterűre már nem adnak engedélyt egy EU törvény alapján, de úgy tudjuk, hogy a régit addig lehet használni míg el nem romlik, ill. míg magunk ki nem akarjuk cserélni.


Tehát az lenne a kérdésem, hogy a januárban elvégzendő kéménybélelés után igaz-e, hogy megtarthatom a meglévő fenti vízmelegítőt, vagy kb. 500-600 ezer Ft-ba kerülő kazánra kell cserélnem /ennyi az ára kazán+tervezés+munkadíj/. 


Előre is köszönöm a válaszokat!

  1. 2016. december 14. 19:235.

    A gázszerelők azt mondják, hogy ebbe a fajta kéménybélelésbe nem lehet technikailag a régit már bekötni. Sajnos kötelezve van a ház kéménybélelésre, már a sokadik utolsó határidőn vagyunk túl. Ha nem  lenne ez a kéménybélelés 2018-ig használhatnánk még, állítólag lesz a kazánoknál egy egyszerűbb sokkal olcsóbb kivitelű gázos vízmelegítő, amihez nem kell annyi költség a készüléken kívűl, mint a kazánokhoz.

    előzmény:
    kukacapja (3)
    2016-12-12  00:25
  2. 2016. december 13. 08:524.

    Sajnos nem túlzás ez az összeg. :( Nekem a 70 m2-es lakásra 1 200 000 volt a fűtés szerelés kondenz kazánra gázkonvektorról. Mindenhez terv és engedély kell, ami roppantul viszi a pénzt. A kémény bélelése 200 ezer volt, terv, engedély, kazánhoz ülepítő, szerelvények, munkadíj, szállítási ktsg, szakszerviz beüzemelése ("csak" az 26 ezer volt + a garancia ne vesszen el az első éves is annyi volt!!!)  stb. Mire mindennel végez, bizony kijön ez az összeg. Hidd el, hogy aki nem lát bele vagy nincs tényleg olyan ismerőse, aki tudja hol lehet és szabad spórolni, annak a torkán lenyomják ezt az összeget.

    előzmény:
    kukacapja (3)
    2016-12-12  00:25
  3. 2016. december 12. 00:253.

    Szia!


    Jelenleg még használhatod, visszaépítheted. Az, hogy 5-600 eFt lenne majd a csere, azt enyhe túlzásnak vélem. Az egy nagyon jó minőségű kategória. Pld egy komplett HOVAL kond. kazán+100L indirekt tároló időjárásfüggő szabályzóval.


    A trv-i szabályozás jelenleg 2016.júliust adta meg határidőnek az ÚJ beszerelésre. Meglévő használhatóságára, ha jól emlékszem, 2018 a véghatáridő. Szerintem addig nem fogják tudni összehozni a dotációkat hozzá, úgyhogy várható egy 2020-as hosszabbítás.


    Tehát még használhatod. A kémény bélelése nem érinti a gázbejelentési kötelezettséget, tehát nincs hatósági engedélyeztetési kötelmed. 2018-is várhatsz a cserével (jelenleg). Én javaslom a cserét minél hamarabb, de ez szakmai indok és nem trv-i.


    Remélem ez segített.

  4. 2016. december 11. 11:312.

    Szia!


     


    Én pár éve újítottam fűtést. Értem, hogy a jelenlegi helyzetben a még működő kazánt szeretnétek használni. De távlatokban gondolkodva:


    - most bélelsz kéményt, kérsz róla szakvéleményt: jön a szakértő. Ez nekem 18 ezer volt 3 éve. Azután a kazán szerelése, beüzemelése. Terv és engedély így is kellhet - szerintem. 


    Használod pár évig a régi kazánt, majd esetleg elromlik. És akkor kezdődik minden elölről. Zárt égésterűt kell venned, tehát: 


    - új terv, új kazán, újra bemérések, engedélyeztetések, beüzemelések stb. 


    Lehet, hogy erre csak 5 év múlva kerül sor, de lehet, hogy 2 év múlva romlik el a régi.


    Én nagyon jól átgondolnám, a vadonatúj most nagyon sokba kerül, ha pár éven belül kell duplán fizetned, akkor aztán tényleg nagyon drága az egész csere. Ha egész évben használjátok a kazánt, tehát nem csak téli fűtésre, hanem fürdésre is melegít vizet és innentől kezdve minden napos használatban lesz, akkor pedig főleg meggondolnám a teljes körű felújítást. Esetleg onnan lehetne lefaragni az árból, hogy a régi kazánt értékesítitek vagy szerelővel megegyezve kiajánlja szervizelés után valakinek használatra. Vadászhattok még kiállítás utáni darabokra.  Pl. a konstrumán bemutatták az új készülékeket, onnantól kezdve a "régi", ami tavalyi modell volt 30 ezerrel olcsóbban került hozzám. 


    Remélem tudtam segíteni. Nem ismerem az anyagi helyzetet, de tudom, hogy mennyibe kerül egy fűtés korszerűsítés. Megértem a régi kazán mentésének ötletét. De azért az is meggondolandó, hogy egy teljesen új, ismert előéletű, garanciás készülékkel, mindenki megelégedésére (közös képviselő stb), az elvárásoknak maximálisan megfelelve hosszú időre lekerül a gond a vállatokról. 


    Nov


     


     


     

Címlap

top