Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Élet Spanyolországban

adry1992
Létrehozva: 2015. január 25. 12:06

Sziasztok.


Párommal régóta azt tervezgetjük, hogy később Spanyolországba költöznénk. Én közgazdász végzettséggel rendelkezem, de mindenféle munkát elvállalok (nem ragaszkodom a szakmámhoz), folyékonyan beszélek németül (Ausztriában dolgozom), tudok angolul, és 2 éve tanulok spanyolul. Párom is beszéli mindhárom nyelvet, bár a spanyolt csak nemrég kezdte. Úgy 2-3 év múlva lenne esedékes a kiköltözés (2017-2018), addig Ausztriában szeretnénk tovább dolgozni és tapasztalatot szerezni, kezdőtőkét gyűjteni. A párom a gazdasági diplomája mellé hamarosan informatikai végzettséget is szerez, jó ideje ezen a területen belül tanul. 


A kérdésem az lenne, hogy szerintetek van esélyünk kiköltözni és kint munkát találni? Mennyire lehetséges külföldiként IT-területen belül elhelyezkedni? Vagy mondjunk le erről az álmunkról, esélytelen a dolog?


Hogy miért nem inkább Ausztria?! Sajnos mi már Ausztriában (is) azt tapasztaltuk, hogy külföldit csak a legaljább munkákra vesznek fel, jobban fizetett munkákra, mint az informatikai területen betölthető állásokra nem igazán vesznek fel külföldit, igazából szóba sem állnak az emberrel a jobb állások esetén. Nagyon diszkriminatívak a munkáltatók a külföldiek kárára (hiába beszélsz németül), az emberek közel sem kedvesek, mint ahogy Magyarországon beállítják, és az árak annyira magasak, hogy két alacsony fizetésből épp hogy csak ketten kijövünk, de gyereket ilyen fizetések mellé már nem vállalhatnánk. Az albérlet vagy 1,5-2x annyiba kerül, mint Spanyolországban (rengeteget nézegettem már, pl. Bécs-Barcelona összehasonlításban), az élelmiszer szintén sokkal drágább, viszont a fizetés alig több, mint a spanyoloknál.


Mindezeken kívül érdekelne az is, hogy a kint élőknek hogy sikerült elhelyezkedniük és milyen az élet kint Spanyolországban.


A válaszokat előre is köszönöm.

  1. 2016. augusztus 27. 14:4718.

    helyem - bocsánat az elütéskért.

    előzmény:
    cosmopolita123 (17)
    2016-08-27  14:46
  2. 2016. augusztus 27. 14:4617.

    Őszintén szólva irigyellek. Én is szeretnél Spanyolban élni, mert tetszik az a mentalitás. Először nagyionr égen töltöttem el hosszabb időt külföldön, máshol, de azóta sem találom a hejem itt. Az itteni emberek sem Einsteinek. Ha megismersz egy más társadalmat, meglátod, hogy másként is lehet élni, egymáshoz viszonyulni valóban nem látsz mást ha vissza jössz, csak egy beteg emberekből álló hordát, ahol semmi emberi megnyilvánulás nem "divat" (tisztelet a nagyon kevés kivételnek), az meg oltári kamu duma, h a magyararok vagyunk szeretjük egymást...támadáni. Mint itt. irigykedni a mésikra és rosszat kívánni neki, "dögöljön meg a szomszéd is ne csak a tehene" (tisztet a kivételnek), szemébe vigyorogni és héátba szúrni. Előbb utóbb úgy viselkednek külföldön, mint egy tipikus, kiközösített, mélóságában melaglázott kisebbség- szégyelli a származását, igyekszik "megfelelni" a felsőbbrendű helyinek, és kerüli a másik, hozzá hasonlót, mert "ő nem olyan" és ő már olyan mint a helyiek. Viszont ott van más társadalom, mentalitás, amit viszont sokkal jobb mint itt, a jót meg könnyű megszokni ;) Viszont a munkalehetőség gondot okoz a helyieknek is, az EU előtt sokkal jobban áltak (pol. ez off volt), de tény, h így nehéz....ezért nem mentem oda én is.

    előzmény:
    bedicstunde0125 (16)
    2016-08-27  14:13
  3. 2016. augusztus 27. 14:1316.

    Szia!  Remélem még aktuális.  A mi családunk egyik fele kint él Malagában. Azt kell mondjam, nem kell elhinni minden rémhírt.  Mi is éltünk kint és az nem talál munkát magának, aki mem akar dolgozni. Pedig Malagat, csak a magyar nyírségnek becézik.  Nyelvet tudni kell, mert ők nem beszélnek angolul. Nagyon barátságos népség, de legalább annyira lusták is.  Egy hivatalban ügyet intezni kész remalom, mert Juan szünetet tart, Pilar kavezik, Roberto meg szabadságon van, de Paco helyettesít, viszont ő nem érti, hogy mit is akarsz... 😂 A déliek nagy része elég buta. A nők szulik a gyerekeket, (hármat, négyet) mert az állati jó pénz... Kavezgatnak, setalgatnak a szintén nem IQ bajnok baratnoikkel.  De en imadom oket.


    A tb nem olcsó mulatság, de ott ki van találva, ha apuka biztosított, anyuka is meg a gyerek is. Az árak... Szerintem nem drágább mint itthon. Sőt. Ha megtalalod a tuti piacokat, kész occsóság.  Lehetőséged van egészségesen élni, mert ott a hal és a tengeri kütyük nagyon olcsók.  Ja és december-januarban kezdodik az eperszezon, ami májusig kitart. 😄 😄 😄 mi készülünk vissza még mimdenképp a férjemmel.  Ma se választanék mást.  Az eletkedvem ott lett egész más. Nagyon negativ ember voltam, és ezt sikerült elhagynom.


     Amit kerülj!  Magyarok vagyunk, szeretjük egymást, de rengeteg olyan magyar él kint, aki ugy lehuzza a kint élő új embereket, mint a sicc.  Én abszolút nem keresem kint a magyar társaságot, mert sokan ugyanolyan károgók maradtak.


    Arra készülj, ha van kocsitok, sérülés nélkül nem usszatok meg az elso hetet sem.  Mert koppanasig parkolnak😁😁😁😁


    Mi imádjuk, remélem minden ugy alakul, ahogy tervezitek! 


     

    előzmény:
    adry1992 (1)
    2015-01-25  12:06
  4. 2015. január 26. 17:2215.

    Szerintem nem értelmetlen. Végre egy érdekes, érdemes felvetés. Sokkal érdekesebb, mint némelyik mondvacsinált, vagy valahonnan beemelt cikk. Amiért még valakik pénzt is kapnak.

    előzmény:
    csutak51 (13)
    2015-01-25  21:46
  5. 2015. január 25. 21:5314.

    Ez ugyan 2010-es, de azért vannak benne olyan tények, amik ma is megszívlelendők, esetleg azóta nem, vagy nem Nektek kedvezően változhattak:


    http://rhea.jobpilot.hu/palyacsucs/index.php/kulfoldi_mu nka/3896-eselyek-a-spanyol-allaspiacon.html

    előzmény:
    adry1992 (12)
    2015-01-25  21:37
  6. 2015. január 25. 21:4613.

    Ha 2-3 ÉV múlva akartok csak menni, szerintem ez a topik csaknem értelmetlen.


    2-3 év NAGYON hosszú idő, addig még annyi minden történhet mindenhol!


     


     

    előzmény:
    adry1992 (12)
    2015-01-25  21:37
  7. 2015. január 25. 21:3712.

    Köszönöm az eddigi válaszokat! 


    Tudom, hogy nem könnyű kint, de azért nem hinném, hogy annyira lehetetlen. A párom szakmájában, amivel kimenne, napi szinten több tucat álláshirdetés jelenik meg (mi meg helyileg rugalmasak vagyunk, mindegy, hogy a munka Alicante-ban vagy Valencia-ban van-e, de kezdésnek akár Madridba is elmennénk), és nagyon jó fizetéseket ajánlanak, havi 1500-2000 euro között lehet keresni már pár éves tapasztalattal is (ami addigra lesz neki). Ennyit most ketten keresünk meg. Abban reménykedem, hogy egy multi cégnél a többféle nyelvismeret miatt több esélye/esélyünk lesz. De ez majd kiderül...


    Addig is várom a további véleményeket, tapasztalatokat! :)

  8. 2015. január 25. 21:2011.
  9. 2015. január 25. 19:4010.

    A konkrét kérdésedre sajnos nem tudom a választ, így tanácsot sem tudok adni. De hogy a szívemből szóltál, az biztos. Én már ötször voltam ott nyaralni, ebből kétszer egyedül, háromszor már a párommal és mindig csodálatos volt. Van egy olyan hangulata az országnak, amit semelyik másik mediterrán országban sem éreztem.


    Akkor az árak kb. a magyar árakhoz voltak hasonlóak. Azt én is hallottam, hogy a munkanélküliség az Unióban ott és Portugáliában a legerősebb. Nagyon nehéz elhelyezkedni. Hab a tortán, hogy a spanyol nyelv nekem is nagyon tetszik. Nagyon kedves, barátságos, segítőkész nép. Talán az az egy gond volt velük, hogy - akikkel mi találkoztunk - nem nagyon beszéltek nyelveket (sajnos, néha még a recepciós sem). Ja, és ami még furcsa volt, hogy rettentő lazán veszik a szabályokat (pl. autóbérlés, közlekedés, stb.) Meg annyira megbíznak mindenkiben. Kiszállnak a kocsiból, be se zárják, meg ilyenek.


    Ha sikerül kiköltöznötök, én nagyon foglak irigyelni, az biztos. Drukkolok nektek!

  10. 2015. január 25. 19:019.

    Mondjuk ha elmesz "aljamunkara" (idezet toled), akkor ne kerd magadnak a tanultaknak jaro megbecsülest! Ha te nem becsülöd magad, miert varod el idegenektol, hogy ok becsüljenek teged? Ok teged "aljamunkaskent" elfogadnak, de ne vard a diplomasnak jaro tiszteletet. Ausztria a titulusok nagy buvöleteben el, mashogy szolnak hozzad, ha legalabb egy vacak Mag., de ott van a neved elott!

    előzmény:
    adry1992 (5)
    2015-01-25  15:16
  11. 2015. január 25. 18:578.

    En nem ismerem a "te" Ausztriad! Az enyem nagyon masmilyen.


    Ausztriaban ket het alatt ismertek el a diplomam (masik orszagban soha, ott ujra egyetemre jarhattam volna), ket het alatt lett vendeglatos munkam, 1 honap alatt diplomas munkam. Az elso diplomas helyen nem talaltam magamra, a masodikon azonnal! Befogadtak, elismernek, megbecsülnek. A masodikra ugy ajanlottak, ami Ausztriaban letfontossagu: kapcsolat, kapcsolat! 


    Többször ereztem mar, hogy az akcentusom miatt nem ölelnek a keblükre, de eddig mindig sikerült bizonyitanom.


    Szerintem ti valami olyasmit kergettek, ami nincs. De egy masik topic kapcsan is azt mondom, ha nem vagytok otthon, akkor menjetek!


    A hajlektalanok es keregetok pedig nem tudom miert vannak ekkora hatassal az eletetekre, szerintem Europaban most mar mindenhol vannak. (mondjuk a vacak spanyol gazdasagi helyzetben lehet, hogy onnan meg a hajlektalanok is elszaladnak!:)

    előzmény:
    adry1992 (1)
    2015-01-25  12:06
  12. 2015. január 25. 18:387.

    Élet Spanyolországban


    Irány Spanyolország


    Spanyolország, blogok


    Olvass el mindent, ami a neten fellelhető!


    Én is úgy tudom, Spanyolországban nehéz BÁRMILYEN munkát találni.


    Semelyik országban nem bársonyszékkel várják a kezdőket.


    A "közgazdász" végzettség itthon is sokmindent jelenthet, az "informatikai végzettség" méginkább!


    Egyébként is, már itthon sem a papír számít, hanem a tudás.


    Ezeket nem árthat tudnod.


     


     

    előzmény:
    adry1992 (1)
    2015-01-25  12:06
  13. Torolt_felhasznalo_176902
    Torolt_felhasznalo_176902
    2015. január 25. 16:116.

    Eselytelen.


    A munkanelkuliseg ott a legnagyobb Europaban.
      A 25 even aluliak 54 szazaleka munkanelkuli. Ez a legfrissebb adat
    A kivandorlas hatalmas mereteket oltott Spanyolorszagban , valami masfel millio ember , diplomas!, keres es var allast hivatalos kivandorlo listan...
    Nem hogy nem lesz allasotok, de meg az "alantas" munkakra sem kell ott idegen bevandorlo. Nincs ratok modjuk , s ha valoban  kozgazdasz vagy, akkor nekem erthetetlen ez a topiknyitas.


    Itt lathatod, hogy mi a helyzet Spanyolorszagban , a magyar , angol es osztrak helyzethez viszonyithatod az abran....

    előzmény:
    adry1992 (1)
    2015-01-25  12:06
  14. 2015. január 25. 15:165.

    Köszönöm, igazán megnyugtató még egy embertől ezt hallani. Igen, a német ajkúak (bár leginkább az osztrákokat ismerem) nagyon zárkózott népség, sohasem fogunk tudni beilleszkedni közéjük. A munkahelyen is direkt kerülnek minket, magyarokat (sokan vagyunk ott magyarok), sokszor szinte mintha fintorognának ránk, pedig én személy szerint egy csinos és tanult fiatal nő vagyok, akire nem lenne miért fintorogni (ha csak nem szimpatikus épp a fejem nekik, de én úgy látom, más magyarokkal is ilyenek). Hosszú távon mindenképp olyan helyen szeretnénk élni, ahol befogadóbbak az emberek és nem kell a származásunk vagy épp az akcentusunk miatt szégyenkeznünk. 


    Az a helyzet, hogy elég sokmindent feladunk a párommal a spanyol költözés miatt. Emiatt nem dolgozik egyikünk sem a szakmájában (mindketten inkább kimentünk Ausztriába aljamunkára, hogy minél több kezdőtőkénk legyen), emiatt nem merünk a szülőktől elköltözni, pedig már nagyon időszerű lenne (de ugye osztrák határ menti albérlet mellett nem tudnánk félretenni... megint a kezdőtőke dolog), a párom emiatt megy vissza az egyetemre, hogy ha lesz infos végzettsége, nem csak gyakorlata és tudása, talán előbb szóba állnak vele a spanyol munkáltatók... szóval erre alapozunk már régóta, ez határozza meg a mostani életünket, mivel nagyon-nagyon szeretnénk kijutni. Nyáron megyünk valószínűleg nyaralni Malaga-ba, de hát az mégsem ugyanaz. :)


    Én még amúgy olyanokra lennék kiváncsi, hogy sok hajléktalan, kéregető van-e az utcákon (itt a nyugati határnál a városokban lépni nem lehet már nélkülük, Ausztriában viszont alig van), meg hasonlók... igazából bármilyen tapasztalat jöhet. :)


     

    előzmény:
    Zsánna (4)
    2015-01-25  13:12
  15. 2015. január 25. 13:124.

    Nem jártam ott, de volt alkalmam többször is olyan fiatalokkal beszélgetni, akik ott élnek.


    A spanyolok szerintük befogadó nép, nem kirekesztő, mint a német ajkúak.


    Sőt, mindegyik azt mondta, hogy szerintük túlzottan is toleránsak az idegennek, sok esetben még akkor is, ha nemigazán érdemlik meg.


    A magyarokat szeretik, mindegyik azt mondta, nem volt beilleszkedési gondja egy pillanatig sem.


    Arra emlékszem még, hogy nagyon jól érezték magukat, és mindegyik végleges döntésnek, maradásnak mondta.


    Ha legalább egy előre fixált állást tudok biztosítani, akkor szerintem bátran induljatok neki.


    Sok szerencsét!

    előzmény:
    adry1992 (3)
    2015-01-25  12:56
  16. 2015. január 25. 12:563.

    Köszönöm a linket, ezeket már mind végigolvasgattam, és ezek után is azt mondtam, hogy én ott szeretnék élni. :) Nem csak a tájak tetszenek, a melegebb éghajlat vagy a tenger, de szimpatikus az adórendszer (pl egy 1500-2000 euros fizetésből sokkal több megmarad ott, mint Ausztriában), az egészségügyi rendszer, az oktatás (ha már a gyerekeket is oda tervezzük). Csak a félelem van bennem amiatt, hogy ahogy Ausztriában, egy olyan gazdag országban nem tudunk a szakmánkban munkát találni, mert diszkriminálják a külföldit, akkor egy válságban lévő országban, mint Spanyolország, hogy fog menni?! 

    előzmény:
    .:::::. (2)
    2015-01-25  12:22
  17. 2015. január 25. 12:222.
    előzmény:
    adry1992 (1)
    2015-01-25  12:06

Címlap

top