Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

A barátnő az ilyen?

K??la
Létrehozva: 2014. augusztus 29. 15:45

Sziasztok!


 


Tanácsot szeretnék kérni. Kicsit hosszú lesz, de így talán érthetővé válik a történet.


Néhány éve még diákként megismertem egy lányt/nőt, aki hamarosan a témavezetőm lett. Pár év korkülönbség van csak közöttünk. Nagyon megkedveltem őt, mert amellett, hogy hihetetlen tudása van, nagyon kedves volt velem. Ami a leginkább imponált, hogy sokszor kegyetlenül őszinte, de igazságos volt, és a legjobbat hozta ki belőlem. Sikeresen megvédtem a dolgozatomat, majd nemsokára én is elkezdtem dolgozni.


Valahogy úgy hozta az élet, hogy pár hónapra rá munkahelyet váltott, és engem is felvettek oda. Kollégák lettünk. Továbbra is nagyon tisztelem a tudását, de már nem a tanár-diák kapcsolat van közöttünk, hanem egyenlőbb felek vagyunk, sokszor kikéri a véleményem, és tudom, hogy ad is rá. És azt hiszem barátnők is lettünk!? Nekem ő nagyon fontos. Nagyon szeretek a társaságába lenni, mindig tele van jó ötletekkel, és közben nagyon szórakoztató.


Nekem soha életemben nem volt igazi barátnőm, nem is nagyon vágytam rá, de vele ez most más.


És itt jön a kérdés. Életemben ennyire ellentmondásos emberrel még nem találkoztam. Ahogy megismertem jobban, kiderült, hogy a munkájában brillírozik, a társaság közepe, ő a hangadó, az élet más területein azonban eléggé háttérbe vonul. Csendes, visszafogott, távolságtartó.


Nagyon sokszor felhív azonban munkahelyen kívül, órákat beszélgetünk, viszont ha találkozunk, és mások is ott vannak, szinte hozzám sem szól. Ha én keresem őt, leginkább visszapattanok róla, akkor nem mindig van kedve beszélgetni. Sokszor megbántott már ezzel. Ilyenkor úgy érzem, hogy csak kihasznál, de a következő percben pedig ha esetleg problémám van, ő rögtön jön, segít, tanácsot ad, vigasztal, kiáll mellettem. Órákat töltött azzal, hogy segítsen egy munkát elvégezni, pedig nem lett volna feladata. Szóval nem értem.


Elmondtam már neki, hogy ez zavar, de azt mondta, hogy szerinte eltúlzom. De nyilván ha minden oké lenne, nem lenne bennem kérdőjel. És én már tényleg nem merem őt keresni. :( 


Hogyan lehet egy ilyen embert kezelni? 

  1. 2014. augusztus 29. 22:4813.

    Fel sem fogod hogy neked milyen szerencséd van.


    Ritka az olyan ember akivel a munkáról lehet beszélgetni úgy,hogy mindent ért amiről szó van és szintúgy a megoldáson töri a fejét. És teszi ezt mindenféle érdek nélkül.


    Nagyszerű munkatársad van, ez legalább olyan jó mint egy barátnő.


    Kevés embernek van ilyen szerencséje, becsüld meg őt.Megérdemli.

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  2. 2014. augusztus 29. 21:1412.

    Nekem is vannak olyan barátaim, akik szakmai alapon barátok. Ha személyesen találkozunk, akkor is 70% a munkáról beszélgetünk és ennyi. Ettől még kedveljük egymást.


    Az almafától ne várd, hogy körtét teremjen.

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  3. Torolt_felhasznalo_998541
    Torolt_felhasznalo_998541
    2014. augusztus 29. 21:0711.

    Gondolom ismered a szemelyeskapcsolatok fajtajat .


    Gyorsan felvazolok nehanyat kozuluk :operativ kapcsolat,funkcionalis kapcsolat,


    fuggosegi kapcsolat .interaktiv kapcsolat,kolcsonos ketiranyultsagban szolgalati kapcsolat,szolgalo kapcsolat,funkcionalis kapcsolat....na most a tietekben mi az ami dominans ?


    Amit kerdeznek meg, hogy a Te "hatalmi torekvesedet ",hatalmiszukseglet gyokereidet , kompetencia motivumaidat mi jellemzi ?


    Milyen szinten allsz az empatiaval,kongruenciaval ertek-es eloitelet mentes elfogadassal ?

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  4. Torolt_felhasznalo_827100
    Torolt_felhasznalo_827100
    2014. augusztus 29. 20:2210.

    "a munkájában brillírozik, a társaság közepe, ő a hangadó, az élet más területein azonban eléggé háttérbe vonul. Csendes, visszafogott, távolságtartó"


     


    Ezt így kell tudomásul venni. A barátnőt - és úgy általában az embereket nem megváltoztatni kell, hanem elfogadni olyannak, amilyenek.


    Ilyen egyszerű az egész. 


     

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  5. 2014. augusztus 29. 20:049.

    Sokszor megbántott már ezzel. Ilyenkor úgy érzem, hogy csak kihasznál, de a következő percben pedig ha esetleg problémám van, ő rögtön jön, segít, tanácsot ad, vigasztal, kiáll mellettem.


    Olvasd mar el a sajat mondatodat erton.


    Most ki az aki kihasznalja a masikat ? Kulonben hasonlo tipus vagyok es iszonyatosan nem kedvelem ha ramragadnak.

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  6. 2014. augusztus 29. 20:028.

    Életemben ennyire ellentmondásos emberrel még nem találkoztam. Ahogy megismertem jobban, kiderült, hogy a munkájában brillírozik, a társaság közepe, ő a hangadó, az élet más területein azonban eléggé háttérbe vonul. Csendes, visszafogott, távolságtartó


    Ebben nincs semmi ellentmondas ebben prioritas van es egyfajta fele kompenzacio az egyensuly megtartasa erdekeben.

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  7. 2014. augusztus 29. 19:547.

    Most komolyan ? Mit akarsz ? Van egy egyeniseg a csak ra jellemzo tulajdonsagokkal. Mit akarsz megvaltoztatni ?





    Nem fog menni . Vagy igy elfogadod vagy ki fog farolni melloled .

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  8. 2014. augusztus 29. 19:546.

    Most komolyan ? Mit akarsz ? Van egy egyeniseg a csak ra jellemzo tulajdonsagokkal. Mit akarsz megvaltoztatni ?


    Nem fog menni . Vagy igy elfogadod vagy ki fog farolni melloled .

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  9. 2014. augusztus 29. 17:425.

    Nem kell kezelni...........


    Élni és élni hagyni, amikor ő segít fogadd el, amikor te tudsz segíteni segíts. Ha tudsz beszélgess vele, ha nem, fogadd el, hogy most nem akar. A barátság nem arról szól, hogy lépten-nyomon egymás nyakában kell lógni.  Lehet, hogy most még nem a barátnőd, de ha nem rontod el, akkor még lehet! Egy barátságnak nagyon hosszú idő kell és ezt nem lehet sürgetni, akkor jó együtt amikor mindkét fél erre vágyik, ha egyiknek nincs kedve, nem ér rá, máshol jár az esze, a másiknak ezt sértődés nélkül el kell fogadni.

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  10. 2014. augusztus 29. 17:184.

    Nem is ertem, mi zavar teged.


    Egy baratsag nem azt jelenti, hogy orokosen egymas nyakan logjatok. Engedj neki egy kis levegot.


    Az a benyomasom, kicsit ra szeretnel telepedni. Nem kellene.

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45
  11. 2014. augusztus 29. 17:063.

    Írod, hogy órák hosszat beszélgettek. Telefonon? Akkor mi a téma, megkérdezhetem? Mert ez nem derült ki... Tehát munka, szakma, vagy magánjellegű a beszélgetés? Írod, hogy ha kell, jön, segít, vigasztal, stb. Szintén ez a kérdés, hogy magánéletbeli dolgokra vonatkozik ez vagy a munkára?


    Igen, lehet, hogy az okozza a gondot, hogy neked fontosabb lenne a kapcsolat, mint neki. Talán ő tényleg visszahúzódóbb. De az is lehet, hogy csak megégette már magát egy-két barátnővel (ugyanis nemcsak a szerelemben lehet csalódni!!!), és most kissé óvatosabban áll hozzá ehhez, kevésbé mer barátkozni. A címbéli kérdésre a válasz: szerintem ő nem barátnőd neked.


    Egyébként milyen érdekes: pont ma méláztam el egy hasonló kérdésen. Nem is olyan biztos, hogy mindenkivel barátnak kell lenni, aki szimpatikus. Nekem pl. van egy kis kolléganőm. Nem vagyunk barátnők egyáltalán, mégis több van köztünk, mint munkakapcsolat. Rengeteg különbség van köztünk. Mindjárt itt a kor, a gyerekem lehetne. Aztán mások a prioritások. Más dolgok érdeklik. De azért vannak metszéspontok. Gyakran írunk egymásnak e-mailt (mivel én nem vagyok fenn a FB-n, ő igen). Sokszor kér tőlem ajánlást egy jó filmre, könyvre, programra. Hogy hova menjenek kirándulni, stb. Ha külföldről megjövünk, ő az első, aki várja a fényképeket. Aranyos lány. De soha nem voltunk még együtt kávézni, én nem hívtam fel őt hozzánk, és ő sem hívott engem. De a szülinapomra mindig ír gratulációt, én is az övére, valahogy sikerült észben tartani. Pedig még csak három éve ismerjük egymást. Néha azt gondolom, talán nem is baj, hogy nincs köztünk szorosabb kapcsolat. Megmenekülünk az esetleges csalódástól. Lehet, hogy ha jobban megismerne, kiábrándulna belőlem, és én is viszont. Nem tudni ugyanis, hogy a másiknak mekkora a tolerancia küszöbe.


    Szerintem a legokosabb, hogy hagyd a dolgot a saját medrében csordogálni. Aztán majd kiforrja magát így vagy úgy.

  12. 2014. augusztus 29. 16:422.

    "Hogyan lehet egy ilyen embert kezelni?"


    Elfogadással.


    Avval az elfogadással, amivel elfogadtad a segítségét, holott saját szavaid szerint, nem lett volna kötelessége.


    El kell fogadni, hogy a szocializációs igénye az embereknek nem egyforma.


    Amikor igényli, ott van, önzetlen, segít, stb.


    De nem biztos, hogy amikor te igényled, benne van készség szintén.


    El kell fogadni, ha nem tudod, akkor úgy korrekt, ha a segítségét sem fogadod el.


    Nem megváltoztatni kell az embereket olyanra, amilyennek mi szeretnénk, hanem elfogadni olyan színesen, amennyire másabbak tőlünk.


    Nem kötelező elfogadni, lehet olyant is választani, aki jobban hasonlít saját magunkhoz.


    Talán az meg unalmas lenne, nem?:))

    előzmény:
    K??la (1)
    2014-08-29  15:45

Címlap

top