Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szoptass, ha hagyja?!

kiskicsicsiga
Létrehozva: 2014. augusztus 13. 09:27
Még a csapból is az folyik, hogy az anyuka szoptassa legalább1éves koráig a gyerekét. Minden magazin azt írja, az elején kicsit nehézkes, mert fáj a bimbó, meg be kell állnia a kereslet-kínálatnak, de utána remek felemelő érzés a szoptatás.


Persze, amennyiben akar cicizni a gyereked.
De ha nem?!
Kislányom 3hónapos kora óta küzdünk, heti 1-2nap biztos megy a cirkusz.
Ő nem kér enni. 4-5órája nem evett, de ő bizony nem éhes. Rárakom cicire, szív 5-6-ot, és köszöni ő menne játszani, kúszni, mászni. Vagy kivárja az 1percet mire megindul rendesen a tej, kiszívja ami ömlik, és már folyik is ki a kezeim közül, neki fontosabb dolga van.
Hiába szoptatom mindig ugyanabban az időpontban, teljes csendben, nyugalomban félsötétben ugyanott. Este persze ordít, hogy ő tejet akar, de ha nem eszik napközben rendesen, estére kevesebb a tej ugye. Napokig egyre kevesebbet eszik, utána meg hozzácsökken a tej is, akkor nem győzöm szaporítani.
És nem vagyok egyedül ezzel a gonddal!
És az nem működik hogy akkor okés, most 4órán át megint nem kap enni és majd motiváltabban eszik, mert 4óra múlva is csak annyit fog enni, hogy épp éhen ne halljon! Persze, legalább 5x egyen a gyerek egy nap-így hogy?


Itt a fórumon összekovácsolódott 20fős társaság, akik februárban szültünk, abból még 10-en szoptatunk, abból 7en küzdünk a gyerekkel! (mind lányos anyák)
Nem esznek rendesen, nem gyapodnak mert nem szívják ki a zsíros tejrészt, fenyeget sokakat az orvos tápszerrel, mert nem hízik a baba, közben 
VAN TEJ DE NEM ESZI!


Ezekről miért nem írnak a női magazinok, erről miért nem cikkeznek sehol?
Hogy hiába van tejed, ha a gyerek nem ér rá enni?
Hogy szoptatod ha ő nem hajlandó megdolgozni a tejért?
Hogy a 7 anyából 4 azt csinálja már, hogy kifeji a tejet, és úgy adja oda a gyereknek üvegből-ami egyébként tripla meló, mert sterilizálod a fejőt, mosod az üveget,  fejed a tejet, melegíted a tejet, eteted a gyereket, ahelyett hogy csak cicire raknád, és ugyanúgy a gyerekhez/fejőhöz vagy kötve 4óránknét, és még kimozdulni se tudsz vele rendesen?!


Rengetegen azért térnek át 3-4hós korában a tápszerre, mert azt hiszik nincs elég tejük vagy nem jó a tejük, mert nem akar cicizni a gyerek rendesen és nem hízik, közben van tej, csak lusták a babák kiszívni!


Hiába kérdezel dokit, védőnőt, LLL tanácsadót, marha nehéz etetni a gyereket, aki nem ér rá enni! És ez nem átmeneti szopisztrájk, sokunknak hónapok óta tart! Gyakorlatilag csak félálomban altatás előtt, meg éjjel eszik rendesen, akkor üríti ki a ciciket kepesztés nélkül, de azt meg nem lehet hogy folyton úgy szervezz mindent hogy a hullaálmos gyereket tudd etetni.


Igen, mostmár 6hónapos, lehet kezdeni a hozzátáplálást. De ugye mennyivel izgalmasabb asztalnál ülve pohárkából kanállal enni a változatos ízeket , miközben berregsz, mint cicizni és közben anya mellkasát nézni? Ettől se lett könnyebb semmi...


Nagyon nehéz kitartani, és folyton inni a söröket, szaporítani hogy ne apadjon érdeklődés hiányában; számolgatni, hogy mikor-hogy etesd hogy kellően fáradt legyen, hogy egyen, vagy rimánkodsz, hogy legyen éppen kedve enni...


Igazából csak annyi célom lenne ezzel az írással, hogy tudják az anyukák, akik itt tartanak, vagy később ide jutnak, hogy bár ezekről a szenvedésekről nem írnak túl sok helyen, mégis sokan küzdünk...Nehéz kitartani, de szokták mondani, az anyatejnek minden cseppje arany...És ha van tej, miért ne szoptassunk? Még akkor is, ha nem olvasni a gondunkról...
  1. 2014. augusztus 15. 17:3929.
    igen,, mert azt elfelejtik megemlíteni, hogyha az anyuka nem rendelkezik immunitssal, akkor biza nem tud mit átadni se... Akkor igaz az anyatej immunanyagokat visz, ha azokkal rendelkezik maga az anya is.
    előzmény:
    lacharlottela (26)
    2014-08-14  23:59
  2. 2014. augusztus 15. 12:3528.
    Ilyet nem állít, félreérted.

    Különben nem az LLL, hanem a WHO javasolja a kétévig tartó szoptatást. Az LLL csak hivatkozik rá.
    előzmény:
    lacharlottela (26)
    2014-08-14  23:59
  3. 2014. augusztus 15. 10:1927.

    Ezekért én is mindig dühös vagyok az LLL-re.
    Ha valaki valamiért nem tud, vagy nem akar szoptatni, akkor is ki lehet alakítani egy stabil anya-gyerek kapcsolatot. Nekem ugyanúgy felemelő pillanatok voltak, mikor az ölemben cumisüvegből etettem a gyermekemet, mint mikor még szoptattam. Ha szeretet, elfogadás van, akkor a kötődés szempontjából totálisan mindegy, hogy a ciciből kapja a tejet, vagy egy cumisüvegből. Én cumisüvegezéskor is sokáig még az ölemben etettem a fiamat, hogy a meghittség, a test közeliség, a cirógatás megmaradjon. És a fiammal imádjuk egymást, semmiféle törést nem jelentett az, hogy egy idő után nem szoptattam, hanem cumisüvegből tápszereztem.
    És ezért vagyok én nagyon dühös, mert elhintik a kismamákban ezt a "csak akkor vagy jó anya, ha legalább 1 éves korig szoptatsz, mert csak ettől lesz stabil az anya-gyerek kapcsolat és így lesz egészségesebb a gyermeked" dumát, szegény kismama meg elkezd stresszelni, hogy így is legyen, mert ha nem, akkor ő már eleve szaranya...


    Ez az, amit el kell engedni a kismamáknak! Ha egészséges a kisbaba, akkor a szeretet a legfontosabb, öszöntből és a baba valós igénye alapján jön majd, hogy meddig és hogyan etesse, és hogyan gondozza a babát.

    előzmény:
    lacharlottela (26)
    2014-08-14  23:59
  4. 2014. augusztus 14. 23:5926.
    Az LLL-hívők azt állítják, a 2 éves korig tartó szoptatástól függ az anya-gyerek kapcsolat stabilitása, a gyerek lelki egészsége stb stb. Ilyesmivel senki ne hagyja stresszeltetni magát! A SZERETET a lényeg. Ha szeretetben nő fel a gyermek, akkor mindegy, mennyi ideig szopott.


    A másik, amit állítanak, hogy az anyatej immunitást ad. Erre jó ellenpélda vagyok én és a testvérem. Én sokáig szoptam, mégis gyakran betegeskedtem. A testvérem tápszeres volt, mégis egészséges típus.
    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-08-13  09:27
  5. Torolt_felhasznalo_856560
    Torolt_felhasznalo_856560
    2014. augusztus 13. 22:0825.
    Én is szoptattam 2007 nyarán, emlékszem arra a hőségre, én is csak anyatejet adtam a fiamnak, anyósom majdnem nekem ugrott :))
    előzmény:
    Róza555 (24)
    2014-08-13  22:04
  6. 2014. augusztus 13. 22:0424.
    Én szoptatáspárti vagyok. Mindkét gyerekem 1 éves koráig szopott és (minő önzőség) én választottam el őket.
    Fél éves korukig csak anyatejet kaptak.
    Se cumi, se cumisüveg, se pohár, se egy korty víz, se egy korty tea, semmi. Csak anyatej, ciciből. (volt aki megkérdezte - 2007 nyara volt, mikor a kisebbik gyerekem született, melegrekordok dőltek meg - hogy nem hal-e szomjan, a pár hetes kisbabám, tea nélkül?)


    DE az írásodat olvasva én azt mondom, megtettél már mindent és elég volt.


    Az én gyerekeim nagyon nyugodtak voltak, kövérek és igazi haspókok. Nagy súllyal született, falánk fiúk. Ezek rácuppantak a mellemre, mint egy kengurubébi és fél évig le sem jöttek róla. A cicim és én anya voltunk a minden. 
    Ha nem választom el őket, még mindig szopnának.Áááá, csak vicceltem.


    Vannak ilyen izgága kis manók, mint a te kicsid. Szerintem megtettél mindent, amit lehet. Ne görcsölj ezen többet. Ha cicit kér a kis felfedező, adj neki, de nem kell eröltetni, csak kikészülsz és tönkreteszi ezt a gyönyörű időszakot a felesleges idegeskedés. 


    Fejd le a felesleget és tedd bele a főzelékbe.


    Nekem egyébként sokat segített az LLL tanácsadó az első gyereknél. A helyi klinikán volt neonatológus.
    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-08-13  09:27
  7. 2014. augusztus 13. 21:3123.
    Megértelek. Nekem is lányom van, aki 3 hónapos koráig volt hajlandó cicizni, de addig is külön műsor volt minden szoptatás. Úgyhogy utána fejtem neki, és fejek a mai napig ( már másfél éves lesz jövő hónapban). Így hat hónapos koráig maradhatott 100% anyatejes, és ma 2-3-szor kap még anyatejet naponta. Mondjuk őt a kórházban tették cumikzavarossá a csecsemősök azzal, hogy első éjjel, amikor még nem velem volt (mert császáros voltam) a szájába nyomtak egy cumit hogy ne üvöltsön.
  8. 2014. augusztus 13. 13:5222.
    Hagyd őt a saját tempójában. Örülj neki, ha szopik, de ha nem akar, akkor hagyd és ne borulj ki miatta. Ha mást vagy máshogyan szívesebben eszik, mint, hogy szopjon, úgy is jó. Nem olyan pici már.
    előzmény:
    kiskicsicsiga (20)
    2014-08-13  13:26
  9. 2014. augusztus 13. 13:3021.
    Én sose kóstolom meg az ételt ha főzök így shogy nem kóstoltam meg azt se. Illatra főzök és látvnyra. Gondolom finom volt a kaja, mert ízlett mindkettőnek.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (17)
    2014-08-13  12:27
  10. 2014. augusztus 13. 13:2620.
    köszönöm a sok választ, énis adtam le rengeteg tejet más babáknak, meg a fagyasztóba is raktam sokat, és a kajákba is szoktam fejni,mert ugye fejni kell hogy ne apadjon, csak tényleg szar az ember lelkének hogy itt a tej és nem eszi...


    meg az is a baj hogy vannak jó napjai, amikor szépen ügyesesn szopizikk, meg hajnalban is egy szó nélkül , reggel is mikor rengeteg van, de ahogy haladunk a napban, úgy izgágább...


    meg azt is tudom hogy már jó súlyban van, 3,5hónaposan duplázta a 3,5kilós születési súlyát, tehát az elején havi1kilót hízott, aztán törvényszerű hogy belassul ha már mozog, mászik forog ül, csak rossz látni hogy régen 180akat bevágott, most meg 100után mászik el... 
  11. 2014. augusztus 13. 13:2319.
    Pontosan ugyanez a történet az én fiammal is, kis súly, nehezen szopott, kevés tej, 1 hónaposan kezdetem el neki adni a tápszert - akkor még nem volt a baba a születési súlyánál. Most 6 lesz októberben és olyan sportos, olyan immunrendszerrel, hogy csodájára járnak.
    előzmény:
    Babyface83 (6)
    2014-08-13  10:17
  12. 2014. augusztus 13. 13:2218.
    Nagy baj, ha az önértékelésedet tönkreteszi az a tény, hogy a baba valamiért nem akar szopizni. Majd ha nem látod el a gyereket, ha éhezteted, ha hagyod hogy kicsípje a kaki a fenekét, ha hagyod ordítani és nem segítesz rajta, akkor okold magad! A biológia miatt nem szabad. Ilyenkor még külön jól tud esni, mikor Nagy Magyar Ősanyák még megjegyzéseket is tesznek, hogy tönkreteszed a gyerekedet mé nem szoptatsz... Ne is foglalkozz vele!!!
    előzmény:
    Anda39 (5)
    2014-08-13  09:59
  13. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. augusztus 13. 12:2717.
    És nem undi főzni a saját levedet?? Hogy kóstolad meg az ételt?
    előzmény:
    Capuccino (16)
    2014-08-13  12:20
  14. 2014. augusztus 13. 12:2016.
    igen. nekem is mindketto kapott utana meg anyatejes kajakat. jo volt igy.
    előzmény:
    Vitosa (4)
    2014-08-13  09:57
  15. 2014. augusztus 13. 11:1215.



    Miután az első lányomnak iszonyú sok tejem volt, így adódott, hogy lefagyasztom, majd jó lesz valamire. De hát ugye ő cumiból semmit sem, még anyatejet sem. Így amikor elkezdtem főzőcskézni neki, akkor nem mindenféle egyéb tápszereket, hanem ezt az anyatejet használtam fel.


    A másik lányom meg lusta dög volt a szoptatáskor, meg hát annyi minden egyéb érdekes dolog van az életben mint az evés..., így már evidens volt, hogy a kifejt tejet felhasználom nála is. 



    előzmény:
    Amarynda (12)
    2014-08-13  10:56
  16. 2014. augusztus 13. 11:0214.
    A sör serkenti a tejelválasztást, a Karamalz-ot szokták ajánlani ami benne van a babacsomagban is (legalább is öt éve még kaptunk).

    Persze, alkoholmentes.
    előzmény:
    tamtamtam (10)
    2014-08-13  10:42
  17. 2014. augusztus 13. 10:5813.
    En a hazi fozocskelessel paszirozassal jartam igy. ugy orditott tole szegeny ahogy a szajan kifert es csak oklendezte ki a finom foztomet

    aztan megvettem a bebietelt es keves kivetellel mindet szerette.
    előzmény:
    Anda39 (5)
    2014-08-13  09:59
  18. 2014. augusztus 13. 10:5612.
    Tok jo megoldas nekem az eletben nem jutott volna eszembe.
    magadtol gondoltal ra vagy tanacsolta valaki?
    előzmény:
    Vitosa (4)
    2014-08-13  09:57
  19. 2014. augusztus 13. 10:5411.
    Erről tényleg nem szólnak az irodalmak, ami nagyon helytelen, mert így frusztrálódik a kismama-ráadásul tök feleslegesen, mert nem az ő babája az egyetlen ilyen. 
    Én különben haragszom az LLL-re és társaira, mert csak lelkifurdalást okoznak a kismamáknak azzal, hogy nyomatják, hogy állandóan és sokáig szoptass, különben ezer testi és lelki baja lesz annak a gyereknek. Most, hogy már egy ideje csak rendes kaját+tápot eszik a gyerek, látom, mennyire káros ez a hozzáállás. 
    Egyik védőnő mondta nekem, hogy az evésnek mindig örömteli tevékenységnek kell lennie. Ebben szerintem igaza volt és én sem erőltettem, mert szerintem az a kisebbik baj, ha nem sziopizik "rendesen"., mintha nem eszik majd rendes kaját, mert megutálja magát az evést. 



  20. 2014. augusztus 13. 10:4210.
    "Nagyon nehéz kitartani, és folyton inni a söröket"
    Miféle söröket? Az a lényeg, hogy sok folyadék legyen, nem az, hogy sör. De ugye legalább alkoholmentes?
    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-08-13  09:27
  21. 2014. augusztus 13. 10:419.
    "Hiába kérdezel dokit, védőnőt, LLL tanácsadót"


    De mégis mit mondanak?



    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-08-13  09:27
  22. 2014. augusztus 13. 10:398.
    "Én azt csináltam, hogy ha volt felesleges tejem, azt lefejtem,
    lefagyasztottam és azzal főztem nekik az ételt, így mégis hozzájutott az
    anyatejhez, még ha kicsit másként is."


    Tök jó ötlet. Tesóm csinálta ezt, amikor már nem volt sok teje, a gyerek meg nem volt hajlandó sokat bíeblődni.
    előzmény:
    Vitosa (4)
    2014-08-13  09:57
  23. 2014. augusztus 13. 10:257.

    Szia!


    Ezen annyira felesleges kattogni.
    Az én fiam is hasonló "jelenség". Egy idő után minden jobban érdekelte, mint a kaja, az étkezések most 7 évesen is inkább muszáj dolgok nála, mint élvezet, 6 hósan is fordult ki a kezemből, ha szoptatni szerettem volna (tejem rengeteg volt), most is 5 perc után már rég mást csinálna, mert az a más sokkal érdekesebb, mint az ebéd.
    A megoldás: hozzátáplálás+tápszer, és amikor igényli, akkor szoptatás. Én ezt 3-4 hónaposan elkezdtem már (az elején persze csak kóstoltatás volt, majd először a tízórait, majd uzsonnát váltottam ki - pépes gyümölcsök, utána megszoptatni, a szopi a végén már el is maradhat, ha nem igényli), reggelente pedig tápszert adtam neki cumisüvegből (abból sokkal könnyebben, gyorsabban megitta, így utána nekiállhatott felfedezni a világot). Utoljára az esti szopit hagytuk el kb. 10,5 hónaposan (bár tejem még mindig sok volt, de az esti szopi ordítozás már nekem is betett, így akkor is tápit kapott, amit gyorsan betermelt, és már alhatott is). Tejem még nekem is sokáig volt, de úgy gondoltam, nem erőltetem csak azért, mert mindenhol ezt sulykoljánk belénk kismamákba, az ő igénye volt a lényeg (szerintem pl. ez az igazi igény szerinti "etetés").
    Szóval szerintem is felesleges ezen stresszelni! Nekem is volt rengeteg tejem, mikor tápizni kezdtem, de tudtam, hogy ha azt az időt sem bírja kivárni, míg a ciciből kis erőfeszítés árán megkapja az adagját, mert már rögtön menne mindenfele, akkor tök fölösleges arra "kényszeríteni", hogy akkor csakazértis cicizzünk, mert ezt ajánlja a Kismama magazin is... :)
    Tapsi

    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-08-13  09:27
  24. 2014. augusztus 13. 10:176.
    Lehet, hogy az anyatej minden cseppje arany, de van az a szituáció, amikor egyszerűen nem éri meg, és szerintem a ti esetetek már ilyen. Ha ennyit szenvedtek vele, pláne ha úgy látod a babádon, hogy nem eszik eleget, lehet, hogy tényleg érdemes lenne áttérni a tápszerre.
    Az én kisfiam újszülött kora óta csinálja ezt, bár hozzátartozik, hogy kis súllyal született, emiatt főleg nehezebben ment neki, ráadásul a kórházban megetették cumisüvegből, és így a kezdetektől fogva nem volt hajlandó rendesen megdolgozni a kajáért, az anyatejet is csak cumisüvegből fogadta el. Kb 3 hónapig kínlódtam a fejéssel, hogy azt a pár cseppet, ami volt (mivel soha nem szopott, nem is tudott rendesen beindulni a tejem) megkaphassa üvegből, és amikor már teljesen zombi lettem az állandó fejéstől, meg a szoptatással való kínlódástól, kudarcoktól, akkor úgy döntöttem, hogy ez nem éri meg. Nem fontos annyira az anyatej, hogy a gyerekem minden étkezésnél üvöltsön, mert próbálom ráerőszakolni a szoptatást, majd utána én sírjak, amikor feladva a szájába nyomom a cumisüveget. Onnantól kezdve teljesen tápos lett, és nem tapasztaltam ennek semmilyen hátrányát. Egyáltalán nem volt beteges baba, mostanáig (2.5 éves) összesen kétszer volt beteg, az első betegsége is 1 éves kora után volt. Egyedül azt sajnálom, hogy lemaradtunk a szoptatással járó összebujós, intim pillanatokról, de azt gondolom, hogy ezt lehet kompenzálni.


    Egyébként nekem is eszembejutott a másik topikod, könnyen lehet, hogy van összefüggés.
    előzmény:
    kiskicsicsiga (1)
    2014-08-13  09:27

Címlap

top