Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Így gluténmentes??
Sziasztok!
Húsvétra szeretném elkészíteni az alábbi torta gluténmentes változatát. Ha a háztartási keksz helyett gluténmentes (Gullon Maria) kekszet teszek bele, akkor jó lesz? Mást nem kell lecserélnem, igaz?
http://samy-bistro.blogspot.hu/2010/06/amerikai-sa jttorta-malnaszosszal.html
Előre is köszönöm! :-)
Én hagyni szoktam enni belőle. Nem volt még gond.
Sajnos ennyire számít!! Nálunk az 5 éves unokám gluténérzékeny. A menyem -ha mennek valahova vendégségbe általában maga viszi a gyereknek a sütit. Természetesen a nagyszülőkhöz nem, mert mi már ki vagyunk képezve, mindent elolvasok amit vásárolok, a kakaótól kezdve a zöld almáig -boltit azt sem ehet, mert beforgatják valami gabonaszármazékba. Döbbenetes amugy hogy mennyire kell figyelni, és olyan dolgokat is el kell olvasni, ami különben nem lenne evidens, hogy gabonaszármazékot tartalmazzon. pl. fagyasztott burgonya,
vagy a gyurma, az ő csoportja az oviban éppen ezért nem is gyurmázik.
Vagy pl. kinder csoki, csak az jó ami Lengyelországban készül, ami Olaszországban, az már nyomokban tartalmaz glutént, és ugyanaz a termék.
Ettől függetlenül évente kétszer előfordul baleset, a minap nálam éppen mogyorót evett, mikor még kért, na mondom várjál akkor már elolvasom, hát ez éppen az a fajta volt, ami "nyomokban glutént tartalmazhat", de szerencsére nem lett semmi baja tőle, valószinü hogy nem is volt benne, csak éppen olyan gyártósoron ment át, ahol más gluténos terméket is készítenek.
Nagyon - nagyon kell figyelni, mert a szálló buzaliszt is okozhat problémát, a menyemék konyhájában nincs is, csak gluténmentes liszt.
Ez a torta nagyon igéretesnek tünik. Ha rizslisztből sütsz egy piskótát, az is egy jó alap.
Szerintem ez így rendben lesz :)
A sajton is kötelező feltüntetni a tartalmat, a mascarponéban nincs liszt.
Szerintem nagyon gondosan körültekintő vagy, le a kalappal. Én is megkóstolnám, amit sütsz. (amit én sütök, az tragikusan szokott landolni...)
Ja, bocs. Felületesen olvastam. Nemrég a páromnak csináltam hasonló elvű trüffeltortát, aztán gondoltam, hogy ez is ugyanolyan - kekszes alap, rá a krém. De nem is ez a lényeg.
Igen, általában ez van, hogy látogatóban jön valaki, aki spec. étrendre szorul, szegény háziasszony meg fogja a kis fejecskéjét. Már egy vegakaja is gondolkodóba ejthet, ha túl akar lépni az ember a rántott gomba - rántott sajt - rántott karfiol szentháromságon.
Amúgy nem egy nagy ördöngösség, tényleg csak a "tisztaságra" ügyelj nagyon (bocs, nem tudom másképp írni, a lisztmentességre gondolok). A legjobb, ha előtte lemosod a konyhapultot, és a liszteszacskót jó messzire száműzöd. Ha a hozzávalóid rendben vannak, akkor nagy baj nem lehet.
Az apróbetűs részben még arra is figyelj, hogy odaírják-e, hogy búzát, gabonát feldolgozó üzemben készült, mert akkor a gyártás során a gépekből is kerülhetett a termékbe glutén, annak ellenére, hogy az összetevők között nem szerepel egyik sem. Azért szokták ezt odaírni.
Köszönöm a tanácsokat!
Nem vagyok járatos, egy rokon kisfiú is jön húsvétra, és neki szeretnék kedveskedni.
Amúgy kell sütni, elég sokáig ráadásul.
De nagyon-nagyon finom süti! Az egyik kedvencünk!
Arra figyelj még, hogy a többi hozzávalóban ne legyen gluténtartalmú adalék, pl. búzakeményítő. A legjobb, ha olyan termékeket választasz, amelyek semmilyen állományjavítót, sűrítőanyagot nem tartalmaznak.
Potenciálisan ezek: a tejszín, a mascarpone, vagy akár a vaj/margarin is, ha mondjuk "sütőzsiradék" elnevezésű valamit használsz. Alaposan olvasd el a címkéket.
Arra is vigyázz még, hogy "tiszta" legyen a konyhád, a használt edények, értem ezalatt, hogy ne legyen lisztszennyeződés a közelben. Mondjuk ne akkor rántsd be a csülkös bablevesedet, amikor a málnát rottyintod a szomszéd gázrózsán. Simán össze lehet lisztezni a tortát, és akkor már nem gluténmentes.
Kellemes sütögetést (vagy micsodát, mert nem is kell sütni)! Jó kis receptnek tűnik ez :)