Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kérdezd a munkajogászt!

adrijan
Létrehozva: 2012. január 27. 08:40

Kedves fórumozók!

 

Fordult már elő veletek, hogy a főnökötök nem fizette ki a túlórát, kirugással fenyegetett, amikor erre nem is lett volna jogalapja? Vagy ért már bármi olyan igazságtalanság a munkahelyeteken, ami szerintetek jogtalan, megengedhetetlen volt?

 

Most szakértőtől érdeklődhettek: mik a lehetőségeitek, jogos vagy jogtalan a főnökötök viselkedése és így tovább.

 

Január 30-án délután 1 órától a fórum vendége Dr. Abonyi Rita, munkajogász!

 

Itt a lehetőség, tegyétek fel a kérdéseiteket, ismerjétek meg a jogaitokat! 

  1. KZ
    KZ
    2018. Április 3. 20:1998.

    Tisztelt szakértő!


    Nem tudom, hogy él-e még ez a topik, de azért megpróbálom!


    Az lenne a kérdésem, hogy ha én mondjuk márciusban túlóráztam akkor a következő hónapban is le lehet-e csúsztatni ? Vagy csak az adott hónapban. Ha lehet akkor konkrét jogszabályt legyenszíves bemásolni, hogy bizonyítani tudjam a munkahelyemen.


    Köszönöm: Zoltán

  2. 2017. január 16. 10:4197.

    Tisztel Doktornő!


    Szeretném megtudni, hogy a 2017. évi közalkalmazotti bértábla szerint, mint óvodában dolgozó gazdasági előadó hogyan alakul a bérem, azaz a 129 EFt-ról 161 EFt-ra emelkedő garantált bérminimum létrehozásakor a munkáltatói döntésen alapuló 52.000 forintomat, amivel a teljes illetményem 181 EFt- volt, teljes egészében elvehetik-e vagy ezt nem kötelező elvenni, illetve ebből kiegészítheti a 129 EFt-ot 161 EFt-re? Tudomásom szerint az új rendelkezés szerint a 161 EFt 10 %-ának 7 %-át kell kötelezően megkapnom, a 3 %-kal a munkáltatató differenciálhat a dolgozói között, illetve felajánlottak még 20 EFt kiegészítést, tehát az ajánlott bérem úgy nézne ki, hogy 


    161.000,-Ft + 11.000,-Ft + 20.000,-Ft = 191.000,-Ft  a korábbi béremmel szemben, ami: 129.000,-Ft + 52.000,-Ft = 181.000,-Ft volt.


    Úgy érzem, hogy a 129.000,-Ft bérminimumról 160.000,-Ft-ra történő garantált bérminimum emelésnek arányaiban az összilletményeben is jelentkeznie kellene, ebben az esetben pedig ez csak 3.000,-Ft-os nettó növekményt eredményez.


    Segítségét előre is köszönöm. 


     

  3. 2016. december 19. 15:3496.

    Tisztelt Szakértő!


     


    A következő kérdéssel szeretnék önhöz fordulni! Terhes lettem, veszélyeztetett ezért táppénzre mentem. A munkaadómnak leadtam a bérletemet számlával együtt. A bérlet még érvényes volt akkor is amikor már táppénzen voltam egy hétig, ezért csak addig akarják elszámolni ameddig hivatalosan dolgoztam. Jogos-e hogy nem számolják el teljesen. (amúgy természetesen a 86%-át számolják el, de nekem ugye még ezen kívül vonnák le a többit) Válaszát előre is köszönöm!!!!

  4. 2016. június 8. 18:1195.

    Június 1. napjától szülési szabadságot vettem ki. Ehhez - még aznap - a munkáltatóhoz bevittem az orvosi igazolást, melyen rajta van, hogy június 20. napja a szülés várható időtartama. 


    A könyvelő ( aki mellesleg a munkatársam az ügyvédi irodában) közölte, hogy még aznap be fogja nyújtani a szükséges adatlappal és így már következő hónapban fogom kapni az utalást.


    Június 6.án megkérdeztem, hogy sikerült-e. Mondta,hogy nem, mert kell a kiskönyv másolata is, így beadtam neki azt is.


    Este mondta, hogy beadta postai úton a papírjaimat. Másnap megkértem, hogy a feladóvényt illetve a beadottakról egy másolatot adjon már, hogy el tudjam tenni, de közölte, hogy ezt nem teljesíti és táppénzen vagyok, az iroda közelébe se merjek menni, mert ha meglátnak megbüntetik a munkáltatót. Jelzem mellékesen, az, hogy másik 2 munkatársam be sincs jelentve az nem baj.


    A munkáltatóm csak a szót tereli. Az OEP-et felhívva tudtam meg, hogy kiskönyv nem is szükséges de egyébként sem nyújtottak be semmilyen iratot.


    Azóta senkit sem érek el telefonon. Ilyen esetben mit tehetnék? Nem szeretnék úgy bemenni a kórházba, hogy az irataimat nem intézték el. Segítségét előre is köszönöm.

  5. 2016. május 30. 12:2394.

    Kedves Ügyvédnő! 


    Három nappal ezelőtt, egyik pillanatról a másikra, szóban elbocsátott a munkáltatóm.Amint haza értem,emailban kértem,hogy az elmaradt béremet, az elbocsátásom írásban foglalt indokait, a mai napon adja át részemre.Közös megegyezés állt az iraton, tehát nem felelt meg a valóságnak, jómagam sosem szerettem volna felmondani. Ennek fényében, azt a tényt, hogy három nappal ezelőtt elbocsátott, letagadta, s mivel nem voltam hajlandó a közös megegyezést aláírni, bérem sem kaptam meg. 


    Kérem segítsen, mi a teendőm! 


     


    Köszönöm! 

  6. 2016. Április 9. 22:5693.

    Tisztelt Szakértő!


    Gondom akadt a gyakorlati helyemen a fizetésemmel kapcsolatban: az a gond, hogy a munkahelyen a pénzügyesnek a cég könyvelője ezt az üzenetet küldte, miszerint megkérdeztek egy adószakértőt aki az alábbit írta:
     

    A Kormányrendelet eredeti szövege:


    A díjazás értéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, melyet - eltérő megállapodás hiányában - a szakmai gyakorlóhely fizet


    Az adószakértő állásfoglalása:


    „Ennek mértéke hetente a minimálbér 15 százaléka. A gyakorlatban ezt sokan úgy értelmezik, hogy a havi minimálbér 15 százaléka, vagyis heti 15 750 forint díjazás jár, holott a fizetendő minimum a heti minimálbér 24 160 forint 15 százaléka, vagyis heti 3866 forint a díjazás mértéke. „   


    (nyilván nem idei adatok alapján, de a logika a lényeg)


    Az együttműködési megállapodásunkon viszont a törvény szövege úgy van leírva, hogy a havi minimálbér 15%-a a fizetés hetente! Tehát a 111.000 ft 15%-a (16650 ft) hetente! Az lenne a kérdésem, hogy honnan kaphatnék erről bármilyen hiteles információt, hogy mi ennek a helyes módja! Mindenki akit eddig kérdeztem, e szerint értelmezné, de hiteles évet még nem hallottam.

    Van egy törvény: A gyakornokok díjazásáról a felsőoktatásról szóló 2005 évi CXXXIX törvény. 48.paragfafusának 3. bekezdése rendelkezik: "Ha az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgató gazdálkodó szervezetnél hat hétnél hosszabb gyakorlaton vesz részt, részére hetente legalább a legkisebb kötelező munkabér (minimálbér) havi összege tizenöt százalékának megfelelő hallgatói munkadíjat fizet a gazdálkodó szervezet. A szakmai gyakorlat megszervezésére a felsőoktatási intézmény és a gazdálkodó szervezet megállapodást köthet, amely alapján a hallgatói munkadíjat a felsőoktatási intézmény folyósítja a hallgatónak."


    Én egy FOSZK képzésen tanulok egyetemen, és nem tudom, az beletartozik-e ebbe!
    http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid= A1200230.KOR   Csak ezt találtam, de sehol sem találok erre egy korrekt magyarázatot, hogy mi a helyes mód.

    Köszönettel,


    Ágnes


     


  7. 2013. szeptember 27. 07:4092.

    Tisztelt Ügyvédnő!

    Szeretném tudni, hogy kérdezhetek-e munkajoggal kapcsolatban?

    Munkahelyet szeretnék váltani. Határozott idejű munkaszerződésem van jelenleg, amely november 2-án fog lejárni. A munkakezdéskor egy 6 hónapos szerződést írtam alá, amely szakmai gyakorlat megszerzésére irányult és a képzési költséget 140 000 Ft-ban határozta meg. A szerződés ez év december 6-án fog lejárni. Szerződésszegés esetén a képzési költség 50%-ának megfelelő összeget követelhet a munkáltató. A képzés egy másik városban volt, ezért belföldi kiküldetésként elszámolta a munkáltató az utazási költségemet, valamint szállást biztosított számomra. A szerződés tételesen nem tartalmazza az utazási és a szállási költség megtérítését, viszont a következő mondat szerepel benne: "a munkáltató a szerződésnek a munkavállaló általi megszegéséből eredő esetleges kárainak megtérítését is követelheti". Ezek alapján követelheti-e a munkáltató a képzési költségen kívül a kiküldetésként elszámolt utazási és szállási költséget? Valamint ezek az esetleges károk még milyen költségekre terjedhetnek ki?

     

    Köszönöm előre is a választ!

  8. 2012. szeptember 26. 12:5491.

    Tisztelt Szakértő! 

     

    A következő kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni.

     

    Három gyermekünk van, a nagyobb május 5-én volt 6 éves, illetve van egy ikerpár, akik április 27-én voltak 3 évesek, ők most szeptemberben kezdték az óvodát.

     

    Hét évi itthonlét után most készülök ismét munkába állni. Egy kórházban dolgozom pszichiáterként, közalkalmazotti jogviszonyban.

    Az ikrek után dupla GYES-t kapok tankötelessé válásuk évének december 31-ig, emellett havi 120 órában dolgozhatok. Számomra a napi 6 órás beosztás lenne optimális, azonban az osztályvezető főorvos elvárása, hogy havi 2-3 alkalommal ügyeletet is kellene vállalnom. Ez hétvégén 24, hétköznap 16 óra többletmunkát jelent alkalmanként, az ügyeletet követő nap pedig kötelező szabadnap (esetemben 6 óra szabadidő).

     

    A kórház munkaügyi osztályán kértem segítséget, hogy pontosan milyen óraszámban dolgozhatok, hogy az ügyeletekkel együtt ne lépjem túl a 120 órát. Azt a választ kaptam, hogy az ügyelet nem számít bele a 120 órába, tehát a 120 óra felett akármennyit ügyelhetek.

    Ez számomra nem megnyugtató, ugyanis jóval túl kellene lépnem a 120 órás keretet. Nem tudom elhinni, hogy ez törvényes megoldás. Szeretném, ha a dupla GYES-t nem kellene visszafizetnem.

     

    Tisztelt Szakértő, valóban 120 óra fölött ügyelhetek? Pontosan milyen szabályok vonatkoznak ilyenkor a munkavégzésre? A havi 120 órás keret ledolgozható havi 15 napban napi 8 órában?

     

    Köszönettel várom válaszát,

     

    Tisztelettel:

     

    Zsuzsanna

  9. 2012. július 30. 07:4890.

    Tiszteletem!

     

     

     

    A jelenlegi munkahelyemen 2012. októberében leszek 4 és fél éves dolgozó és  voltam otthon 2 évet gyedet.  Most a cég felszámolás alatt van az én részlegemet teljesen felszámolják tehát engem is elküldenek.

    Most elmentem betegállományba mert a kislányom beteg volt most egy hónapra megyek vissza  dolgozni.  Most nekem jár végkielégités? Erre az egy hónapra elmenjek betegállományba? Hosszútávú betegállományban felmondhatnak de ugyis jár a végkielégités? 

  10. 2012. július 10. 16:4689.

    Kedves Szakértő!

    Ha a vállalkozásomnak a megbízó szerződésben meg akarja tiltani az azonos helyen, később a vállalkozásom saját nevében történő munkavállalását, az munkajogi, vagy társasági jogi probléma? Megteheti? Nem ütközik ez az EU szabad munkavállalási elvével?Nagyon köszönöm!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  11. 2012. január 31. 15:5388.

    Üdvözlöm!

     

    Végülis nem kellett bemennem, hétfőn megyek majd, amikor már meggyógyultam valószinüleg.  nem szeretnék már ott dolgozni, az a tervem, hogy hétfőn megbeszéle a főnökkel, hogy hogyan tudnék eljönni közös megyezéssel. van 4,5 nap túlórám, és a járó szabijaim. A következőt megtehetem: hétfőn ezt megbeszélem vele,beadom a kérelmemet közösmegegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetésre február 6-án a munkaviszonyom tart febr. 14-ig, de kiveszem a túlóráimat, tehát lecsúsztatom és kiveszem a járó szabimat is? Vagy mit tanácsol? 

     

    Válaszát és segítségét köszönöm!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  12. Torolt_felhasznalo_225257
    Torolt_felhasznalo_225257
    2012. január 30. 14:5887.

    Tisztelt Ügyvédnő! 

     

    A következőben kérném a segítségét:  a főnököm elvállallt a nevemben egy munkát, úgy, hogy velem azt egyáltalán nem egyeztette. Ez a plusz munka nappali tagozatos PhD hallgatóként az én teendőimhez sehogy nem kapcsolódik, ráadásul a mostani teendőim mellett egyszerűen fizikai képtelenség, hogy beleférjen az időmbe. Másrészről pedig kismama vagyok (a főnököm erről még nem tud), a munka pedig veszélyes vegyszerekkel való érintkezést is magában foglal.  Érhet engem bármilyen retorzió, ha elutasítom a munka elvégzését?

     

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Kata 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  13. 2012. január 30. 14:5686.

    Üdvözlöm!

     

    Abban szeretném segítségét kérni, hogy jelenleg betegszabadságon vagyok. A munkáltatóm beakar hívni a munkahelyemre arra hivatkozva, hogy mutassak meg neki egy anyagot. De az a sejtésem, hogy el akar küldeni. Behívhat betegszabadságos állomány ideje alatt? Milyen lehetetőségeim vannak, hogy elkerüljem a kirúgást? Vagy legalábbis, hogy meghosszabbítsam a munkaviszonyomat?

     

    Segítségét köszönöm!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  14. 2012. január 30. 14:5385.

    Kedves fórumozók!

     

    Sajnos hív a munka, ezért nem tudok a további kérdésekre válaszolni, foly. köv.!

     

    Sziasztok! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  15. 2012. január 30. 14:5284.

    Tisztelt Ügyvédnő!

     

    A következőkben szeretném a segítségét kérni. 

    Jelenleg a kisfiammal vagyok itthon GYED-en. December 1-én írásban jeleztem a munkáltatómnak, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Be is hívtak, hogy megbeszéljük a részleteket. Ott közölték velem, hogy a régi munkakörömbe visszahelyezni nem tudnak, mert a helyemet betöltötték, és hajlandó lennék-e más munkakört elfogadni. Hajlandó voltam. Azóta voltam két interjún, egyik helyre sem engem vettek fel. (merthogy interjúkra kell járnom a saját cégemen belül, hiába van elvileg állásom, már ez is nevetséges). Erre azt mondták, várjak, amíg lesz nekem megfelelő munkakör. De én nem akarok várni. A december 1-i írásbeli bejelentésem nyomán, ha jól tudom, februártól (60 napon belül) foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik a munkáltatómnak. Folyamatosan keresem őket telefonon, e-mailben, de nem reagálnak semmit. Kérdésem: mit tudok csinálni, hogy rábírjam őket a foglalkoztatásra?  Egy esetleges munkaügyi per meddig húzódhat?

     

    Köszönöm a segítségét: Vera

    idézet:
    VEROCS (37)
    2012-01-30 13:01:11

    Kedves Vera!

     

    Az azt követő első napon, hogy a gyermeked a 3. életévét betöltötte, fő szabály szerint munkába kell állnod. Ha te ezt korában jelezted, és a munkáltató nem vett vissza, akkor két lehetőséged van: az egyik, hogy elkezdesz másik munka után nézni, és kihasználod a védettségi idődet, és amennyiben találsz, akkor kezdeményezed a munkaviszonyod közös megegyezéssel történő megszüntetését az elszámolás mellett.

     

    A másik lehetőséged pedig, hogy a munkáltató felé már célzatosan jelzed, hogy a december 1-ei jelzésed óta nem tudtál munkába állni, és felhívod, hogy alkalmazási kötelezettségének tegyen eleget, amely nyilván elmérgesíti a közös jövőtöket. Át kellene gondolni, hogy melyik irányba szeretnél tovább lépni. Ha nem ragaszkodsz ehhez a munkahelyhez, akkor használd ki ezt az időt, amit más munka keresésére tudsz fordítani.  

    előzmény:
    VEROCS (37)
    2012-01-30  13:01
  16. 2012. január 30. 14:5183.
    Köszönöm a válaszát!
    előzmény:
    Abonyi Rita (76)
    2012-01-30  14:34
  17. 2012. január 30. 14:4882.

    Tisztelt Dr. Abonyi Rita!

     

    Én álláskereső vagyok jelenleg. Van néhány dolog ami nem világos. 

    Sok helyen a munkaidő 9 óra (8-17-ig) máshol 8 óra (8-16-ig) , akkor hogy is van ez? Több helyen is előre közölték, hogy bizony gyakran kell túlórázni de nem fizetik, ilyenkor mit lehet tenni? Ezenkívül 27 éves nő vagyok, és nagyon meglepődöm egyes állás interjúztatók kérdéseitől. Gyakorlatilag vallatnak, hogy mikor akarok gyereket, ha még nem akkor mért nem. Olyan kérdés is elhangzott már, hogy jól kijövök e a párom édesanyjával illetve a saját családommal. Katasztrófa az álláskeresés...

    Várom válaszát és előre is köszönöm! 

     

    Üdvözlettel: Diána

    idézet:
    xy1233 (36)
    2012-01-30 12:49:04

    Kedves Diána!

     

    A munkaidő kezdő és befejező időpontját a törvény nem határozza meg, csak a napi munkaidőt. Így azt, hogy a napi 8 órát mikor dolgozod le, az a munkáltató működésétől függ.

     

    Sajnos azt, hogy egy munkáltató mit kérdezhet egy állásinterjú során, azt a jogszabály nem szabályozza. Mindenesetre ezekből a kérdésekből már te is leszűrheted, hogy akarsz-e ott dolgozni, vagy sem.

     

     

    előzmény:
    xy1233 (36)
    2012-01-30  12:49
  18. 2012. január 30. 14:4681.

    Tisztelt Ügyvédnő!

     

    Szeptemberben kezdtem újra dolgozni,addig gyeden voltam.Multinál dolgozom,3 műszakban,határozatlan idejű szerződéssel.

    Gyermekem bölcsödébe jár.Legtöbbször 8ra tudok menni a reggel 6-os kezdés helyett.Főnököm már célzott rá,hogy ez így nem jó.

    Kérdésem az lenne,hogy bár védelem alatt állok a gyerek 3 éves koráig,de mi az az indok ami miatt elküldhetnek?a szándékos károkozáson kívül.

    Ha ragaszkodna a reggel 6-os kezdéshez,és én azt nem tudom vállalni,elküldhet?(a bölcsöde 6kor nyit,tehát lehetetlenség 6-ra odaérnem,és nincs aki helyettem elvigye.)

    Válaszát előre is köszönöm.

    idézet:
    jucus8305 (35)
    2012-01-30 12:39:21

    Kedves Jucus!

     

    Alapvetően a munkszerződésben meghatározott munkakezdési időpont be nem tartása kötelezettségszegésnek minősül, és felmondás alapjául szolgálhat. 

     

    Amennyiben a közvetlen felettesed, illetve a munkáltatói jogok gyakorlója tudomással bírt arról, hogy x időn keresztül 6 óra helyett 8 órára jártál, és emiatt írásban figyelmeztetést nem kaptál, akkor erre már utóbb nem hivatkozhatnak, bár nyilván gondoskodnod kell az így kiesett két óra ledolgozásáról is.

     

    javasolni lehet a jövőre nézve eltérő munkaidőbeosztást kiskorú gyermekedre is tekitettel, amennyiben ez lehetséges.  

    előzmény:
    jucus8305 (35)
    2012-01-30  12:39
  19. 2012. január 30. 14:4380.

    Tisztelt Ügyvédnő!

     

    Bejelentett munkahelyem van. Munkaadóm 3 havi béremet nem fizette ki. Mit tudok tenni? Kihez fordulhatok segítségért?

    Válaszát előre is köszönöm. 

    idézet:
    kirzsu (33)
    2012-01-30 12:37:43

    Kedves kirzsu!

     

    A munkálattó székhelye szerinti munkaügyi bírósághoz tudsz fordulni panasznapokon személyesen is jegyzőkönybe vetetheted a követelésedet. Vidd magaddal a munkaszerződésedet és az eddigi bérpapírjaidat.  

    előzmény:
    kirzsu (33)
    2012-01-30  12:37
  20. 2012. január 30. 14:4279.

    Tisztelt Ügyvédnő!

    Nekem két kérdésem lenne.

    1. Hogy lehetséges az, hogy a szalagmunkát végző dolgozókat százalékos rendszerben foglalkoztatják, így gyakran a minimál bért sem kapják meg fizetésnek? Őket miért nem védi valamilyen jogszabály?

     

    2. Hogy lehetséges az, hogy bár  megvan a munkámhoz való képesítésem, nem kapom meg a szakképzett minimálbért, azzal az indokkal, hogy a munkavégzéshez csak 8 osztályra van szükség, így csak az alapot kapom, azt is teljesítmény arányosan?

    idézet:
    Mytia (32)
    2012-01-30 12:29:05

    Kedves Mytia!

     

    A jogszabály annyiban védi, hogy a teljesítménykövetelményt írásban előre közölni kell, és vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania azt, hogy ez a módszer megfelel  a jogszabályoknak, vagyis hogy pl. rendes munkaidőben ez a százalék teljesíthető. 

     

    Amennyiben ez a teljesítmény nem csak a munkavállalón múlik, hanem objektív külső körülményeken is, a munkáltatónak biztosítania kell a garantált bért.  

    előzmény:
    Mytia (32)
    2012-01-30  12:29
  21. 2012. január 30. 14:3878.

    Tisztelt Ügyvédnő!

     

    A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szeretnék kérdezni. 

    Helyközi járaton 15 km-t kellene utaznom leendő munkahelyemhez. A munkáltató (egy hotel) azonban azt mondja, hogy nincs keret a bérletem finanszírozására (se részben, se egészben). A fizetés nem lenne sok, de ebből még lejön a 12 ezer forint bérletre, ami azért kell, hogy egyáltalán tudjak járni dolgozni. 

    Mit tudok ez ügyben tenni? Fogadjam el, hogy ha ezt szóvá teszem felvesznek helyettem egy helyi lakost, akinek nem kell bérletet venni? 

    A munkáltató szeretné, ha a Start kártyámat is kiváltanám. Én vigyek nekik kedvezményeket, ők azonban nem segítenek...

    Válaszát előre is nagyon köszönöm! 

     

    Tisztelettel: egy pályakezdő 

     

     

     

    idézet:
    kérdező83 (31)
    2012-01-30 12:22:11

    Kedves pályakezdő!

     

     Leveledből azt olvasom, hogy most szeretnél munkába állni, ezért ez nyilván nem egy olyan változtatás, ami egy meglévő szerződéshez kapcsolódik. Éppen ezért ez nem jogi kötelezettség, hanem alku tárgya. 

     

    Azt javaslom, hogy próbálj a leendő munkáltatóddal egyezteni, hogy a Start kártyáért cseébe kapott kedvezményekért fizesse ki a bérletedet, utazási költségedet - egyébként erre a munkáltató nem kötelezhető, de én a Start kártya miatt megpróblálnék egyezkedni. 

    előzmény:
    kérdező83 (31)
    2012-01-30  12:22
  22. 2012. január 30. 14:3677.

    Tisztelt Szakértő!

     

    Szeretném megtudni, hogy felmondási idő alatt létesíthetek-e máshol munkaviszonyt, vagy szükséges-e a korábbi munkáltatóval valamit "lepapírozni"? Elvehetik-e a végkielégítésemet? Valamint be kell-e valahová (pl APEH felé) jelentenem a "kettős munkaviszonyt", ha igen, milyen formában? Mi a helyzet a járulékokkal?

     

    Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

     

     

    idézet:
    tavasz12 (30)
    2012-01-30 12:21:15

    Kedves tavasz12!

     

    A felmondási idő alatt nyugodtan létesíthet munkaviszonyt, bár az új munkahelyén kérni fogják az előző munkaviszonyáról szóló papírokat, bár azok csak akkor keletkeznek, amikor az előző munkaviszony megszűnt.

     

    Az APEH-hoz nem kell semmit bejelenteni, mert a járulékfizetési kötelezettség a munkáltatót terheli. Az új munkahelyen jelezd a helyzetet! 

    előzmény:
    tavasz12 (30)
    2012-01-30  12:21
  23. 2012. január 30. 14:3476.

    Tisztelt Hölgyem!

     

    Munkahelyemen jelenleg a 30 napos felmondási időmet töltöm, rendes felmondás után. A fennmaradó szabadságomat a munkáltatóm a felmentési idő alatt kivetetheti-e velem, vagy az a felmentési időn felül még jár?

     

    Köszönettel

    idézet:
    anci999 (29)
    2012-01-30 12:17:39

    Kedves anci!

     

    Amennyiben a munkáltató mondott fel, akkor köteles a felmentési idő fele alatt a munkavégzés alól fel kell, hogy mentsen, az időarányosan járó és fel nem vett szabadságodat pedig ki kell fizetni, tehát az azon felül jár. 

    előzmény:
    anci999 (29)
    2012-01-30  12:17
  24. 2012. január 30. 14:3275.

    Tisztelt Ügyvédnő!

     

    Azt szeretném kérdezni, hogy 12 órában dolgozom, 3 havi munkaidőkerettel és hogy havonta hányszor rendelhetnek be kötelező túlórára?

     

    Mit jelent pontosan a munkaidőkeret megváltás? Ugyanis többször ezen indokkal hívnak be dolgozni. 

     

    1 héten 6 nap 12 órás műszak megengedett? ( volt közte 1 nap pihenő)

     

    3 havi a munkaidőkeretünk, de szinte minden hónapba be kell menni "ledolgozásra", mert mínusz óránk keletkezett és igazából nem értem, hogy hogy. Szinte mindig 180 órát dolgoztam le, de ha az egyik hónapban kevesebb is jön össze, a 3 hónapnak az átlagából biztos összejön a minimális óraszám. Vagy ez nem így működik? 

     

    Továbbá, hogy a januári jelenléti ívemet hónap közben teljesen kicserélték olyan indokkal, hogy nem jó helyen írtam alá, ill volt olvasatlan rész benne.... Szerintem ez badarság, de mindegy is, a problémám az lenne, hogy valaki helyettem írta alá az eddig ledolgozott napokat. Én ezt jeleztem az adminisztrátorok felé, hogy cseréljék ki és én magam szeretném aláírni, mert az én aláírásom és a jelenléti íven lévő aláírás közti különbség ég és föld...nyílván nem szeretnék ebből később problámát, de a csere a mai napig nem történt meg, pedig többször is szóltam ezügyben. Lényegében hátrány nem ért, csak úgy érzem ennyi erővel bármit bármikor aláírhatnak az én nevemben. Vagy csak én aggódok feleslegesen?

     

    Előre is köszönöm a segítséget! 

    idézet:
    gadamer (28)
    2012-01-30 12:15:14

    Kedves gadamer!

     

    Sorban:

     

    Kötelező túlóra, mint fogalom nem létezik. Tehát be sem lehetne rendelni ilyenre. 

     

    Munakidő keret megváltás - szerintem a munkáltató találta ki, hogy kijöjjön neki a keret szerinti óraszám. A munkaidő keretnek az a lényege, hogy arra az időtartamra, ami a te esetedben 3 hónap, meghatározzák, hogy összesen 180 órát kell ledolgoznod, és a munkanapokat úgy kell meghatározni, hogy a pihenőnapjaid figyelembe vegye a munkaadó. 

     

    Egy hét 6-szor 12 óra: nem megengedett. Kétszer 12 óra után pihenőnapot kell bizotítani.  

     

    A jelenléti ív vonatkozásában pedig ragaszkodjál ahhoz, hogy  a te aláírásoddal csinálják meg újra. 

    előzmény:
    gadamer (28)
    2012-01-30  12:15

Címlap

top