Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gerincműtöttek segítsetek!

mexikon
Létrehozva: 2010. január 22. 14:28

Sziasztok!

 

Több kérdésem is lenne hozzátok, remélem mindre lesz megoldás...

Apukámat tavaly műtötték kifakadt gerincsérvvel. Pont 1 éve történt mindez. Most megint fájlalja a derekát, ezért kérdezem, h tudjátok-e:

 

-ez a fájdalom folyton kiújúl ( függ az időjárástól, v fekhelytől esetleg)?

 

-milyen matracot tudtok neki javasolni? ami puha, v ami keményebb?

 

-az MBT cipőt hordhatja, v csak rosszabb lesz tőle?

 

-esetleg milyen más cipőt hordhat?

 

-Jobb ha fekszik, v inkább mozogjon, h múljon a fájdalom?

 

 

 Ha csak 1 kérdésre tudjátok a választ, azt is írjátok meg.

Apukám nevében is köszönöm a válaszolóknak:

  1. 2016. május 31. 16:3354.

    Kedves Gyula!


    Nagyon köszönöm a biztatást!!!! 


    Babi

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_428192 (53)
    2016-05-31  11:37
  2. Torolt_felhasznalo_428192
    Torolt_felhasznalo_428192
    2016. május 31. 11:3753.

    Gyula vagyok, Nekem két gerincműtétem volt. Az első is jól sikerült, de két év múlva ,mintha nem is lenne gerincem, megemeltem egy 30-40 kg-ot. Eá két hétre kegyetlen fájdalom és máris műtét. Azóta nem emelek 5 kg-nál többet. Csak kártyában szabad emelni! Illetve csakis a parkettán, szőnyegen és egy pléden alszom kispárnával. Azóta semmi. Ha valami fájdalom jelentkezik, átlósan nyújtózkodni kell jobb kéz-bal láb jól kinyújtani, és fordítva is bal kéz-jobb láb felé. Pár percen belül hatásos. Jó egészséget!

    előzmény:
    mexikon (1)
    2010-01-22  14:28
  3. 2016. május 31. 11:1552.

    Sziasztok!!!!


     


    Érdeklődnék hogy valakit műtöttek-e gerinccsatorna szűkület miatt,ha igen milyen mértékű javulást okozott a műtét????? Rám is ez vár sajnos és nagyon aggódom!!! Előre is köszönöm a válaszokat!!!


    Babi


     

  4. 2010. január 26. 15:1151.

    Sziasztok!

    Köszi, a McKenzie tornát ki kéne próbálnia gyógytornásszal...

    Ez az életmódváltás-dolog teljesen igaz... kár, h egy 49 éves embert már nagyon nehéz rávenni...azért próbálkozunk, mi nők, de főleg rajta múlik...

    előzmény:
    Custo74 (50)
    2010-01-25  21:23
  5. 2010. január 25. 21:2350.

    Egy kicsit hosszúra sikerült az "iromány"..

     

    Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy érdemes lenne legalább egy alkalommal elmenni egy McKenzie módszerrel dolgozó gyógytornászhoz Apukáddal. Egyrészt felmérné az állapotát, másrészt -ha a jelenlegi állapota megengedi-betanítaná az otthon végezhető gyakorlatokat. Persze ennek csak akkor van értelme, ha Apukád "hisz" ebben a dologban és hajlandó legalább heti 2-3 órát rászánni a tornára. 

    Tudom, hogy nagyon nehéz ügy.. sajnos nekem sem sikerült rávennem az Apukámat arra, hogy tornázzon, sőt még arra sem, hogy kímélje egy kicsit magát. De nem adom fel!

    Remélem neked is sikerül! 

    Drukkolok!

    előzmény:
    mexikon (47)
    2010-01-25  09:39
  6. 2010. január 25. 12:0049.

    Szia!

     

    Kétszer operáltak porckorongsérvvel, szóval sajnos elég tapasztalt vagyok.

     

    1. Kisfokú, rövid ideig tartó fájdalom elfogadható, ráfogható az időjárásra, de ha komoly és tartós, akkor félő, hogy kiújult a sérv.

    Meg kéne mutatni orvosnak.

     

    2. KEMÉNY matrac javasolt, ebben minden szakértő egyetért.

     

    3. NEKEM nagyon-nagyon-nagyon sokat segített az MBT cipő. A második műtétem után, egy gyógytornász beszélt rá, és mióta rászántam magam, hogy kiadjam rá a pénzt, 6 éve, semmi mást nem hordok.

    De ez csak akkor segít, ha nincsen begyulladva, nincsen nyomás alatt az ideg, azaz az 1. pont első esetében, szóval megelőző hatással van csak, komoly sérvet nem fog önmagában visszanyomni, sőt, ha nem helyesen jár az MBT-ben (pl. a fájdalom miatt), még ronthatja is a helyzetet. Egy barátnőmnek a gyógytornásza azt mondta: amíg be van gyulladva, ne hordja, de utána melegen ajánlja!

     

    4. Erre a kérdésre is attól függ a válasz, hogy mi a helyzet. Ha NAGYON be van gyulladva muszáj pihentetni, minden mozgásféle csak tovább ronthat rajta. Mindazonáltal vannak gyógytornászok, akik még ilyenkor is vállalnak embereket -- a Kobratartással (vagy McKensey-gyakorlattal) csodákat lehet tenni bizonyos esetekben. De ezt mindenképpen szakember (gyógytornász, fizikoterapeuta)  felügyeletével kell csinálni, és az csakis valami képalkotó eljárással készült lelet szemrevételezése alapján döntheti el, hogy mi a jó terápia, hiszen ez attól is függ, hogy pontosan milyen irányban van kiszakadva a porckorong!

    Jó lehet még a HÁT-úszás is.

    No meg van speciális súlyfürdő is erre -- arról nincsen személyes tapasztalatom. Csak az ún. denevérpadról -- nekem az csak pillanatokra javított, de állítólag, ha időben kezdi az ember, hatékonyabb...

     

    Az a helyzet, hogy a porckorongsérv nagyon könnyen kiújul

    a) egyrészt azért, mert a betegek általában nem hajlandók gyökeres életmód- és szemléletváltást végrehajtani, és ezért újratermelik

    b) másrészt azért, mert a műtéttől instabilabbá válik a gerinc, és ettől fenyegetettebbé a felsőbb porcok.

     

    Muszáj a betegségek pszichoszomatikus gyökerét is kezelni!

    És muszáj rendszeresen gyógytornázni, amíg az ember jól van, megelőzés jelleggel.

    Én azt tapasztaltam magamon, hogy heti 2x1óra komoly gerinctorna a minimum...

     

    Jobbulást az apukádnak!

     

    Lódarázs

    előzmény:
    mexikon (1)
    2010-01-22  14:28
  7. 2010. január 25. 11:4048.

    Szia!

     

    Mckenzie tornának hívják, szerintem a neten is fennt van.

    De a legjobb az lenne, ha keresne egy gyógytornászt aki ezeket tudja és megtanítaná neki. Az a baj, hiába írják itt le ha nem megfelelően csinálja akkor nem jó. A páromnak még a levegővételeket is megmutatták, mikor kell kifújni a levegőt,stb...

     

    És ha táppénzen van úgy is, jár neki beutaló spec. kezelésre amit a párom is igénybe szokott venni. Ott van gyógytorna vízben is, egyéb kezelések és tényleg jó. Ha jól emlékszem 2 hét, de nem biztos. Kérdezzen rá! nem teljesen ingyenes, de megéri.

     

    Hajolni tilos, ha valamit felvesz a földről akkor gugolva. Ha olyan munkát végez amihez le kellene hajolni azt négykézláb. A füzetben ezek és hasonló dolgok vannak. Hátha ez is fennt van a neten. Sajnos nem tudok szkennelni különben elküldeném szívesen. Na hátha valaki tud és elküldi.

     

    Egyébként amikor először robbant le a párom a derekával 25 évesen vezetni nem tudott, mert nem bírt ülni se, én hordtam gyógytornászhoz és megmentette a műtéttől, így "csak" 31 évesen került rá sor. Azóta pedig szigorúan betart mindent, nézni alig bírtam a szenvedését, elsem merem képzelni mit érezhetett.

    előzmény:
    mexikon (47)
    2010-01-25  09:39
  8. 2010. január 25. 09:3947.

    Szia!

    Köszi az irományt

    Sajnos nem adtak itt neki ilyen gyakorlatokkal teli füzetet, csak mutattak párat, azt sem csinálta sokáig...

    Jók lennének a dokik, akiket írtál, de nem tudjuk megoldani az ingázást Pest+Db. között...

    Most  táppénzt vett ki a műtőorvosa utasítására...

    Ha eszedbe jut még valami, írj...

     

    Szió

    előzmény:
    Custo74 (46)
    2010-01-24  21:57
  9. 2010. január 24. 21:5746.

    Szia,

     

    sajnos ezen a téren elég nagy tapasztalattal rendelkezem, két gerincsérv műrtéten vagyok túl. Az első 28 éves koromban volt, majd 3,5 év múlva ugyan abban a szegmensben újra meg kellett operálni, mert kiújult. 

     

    Két év múlva Apukám feküdt kés alá. "Viccesen" azt szokta mondani, hogy tőlem örökölte. Egyébként valóban nagy részben hajlam kérdése.

    Sajnos a gerincsérv NÉPBETEGSÉG, mivel ezt a gerincoszlopot nem két lábon járásra "tervezték" és az emberek helytelen életmódja (pl. a rengeteg ülés, kevés mozgás) kedvez a kialakulásának.

    A közvetlen környezetemben kb. 4-5 aktív sérves emeber van, többnyire korombeliek (30-asok). 

     

    1. A műtött gerinc már soha nem lesz olyan, mint "új korában" volt. Ezt el kell fogadni. Nekem -hál istennek- a második műtét óta nem volt komolyabb fájdalmam, de Apu mostanában sokat szenved a derekával.

     

    2. Ha újra fájdalmai vannak, akkor fel kellene keresnie egy ORVOSt, akiben megbízik (mondjuk aki operálta) vagy szívesen segítek ebben, ha nem gond, hogy Budapesten van. Nem vagyok híve a gyógyszereknek, de egy izomlazító-fájdalomcsillapító kombó (MRI és vizsgálat után) jó hatású lehet, általában ágynyugalom mellett.

     

    3. GERINCTORNA!!!!! A műtét után kapnia kellett egy leírást a gyakorlatokról. Én egy ideig jártam egy fantasztikus gyógytornászhoz, aki megtanította nekem,hogy hogyan kell a gyakorlatokat helyesen végezni. (Ha szeretnéd, elküldöm az elérhetőségét.)

    Hetente 3-4 alakalommal itthon tornázom, ami kb. 40 percet igényel. Apukám "természetesen" nem tornázik. (Sajnos!)

     

    4. Úszás: ha van rá mód, akkor ússzon, az nagyon jól erősíti a gerinc körüli izomzatot. Sajnos az én életmódom ezt nem teszi lehetővé, meg nem is vagyok egy búvárbéka típus. 

     

    4. Matrac: fontos, de önmagában kevés!! Egyébként a keményebb a jó.

    Az sem mindegy pl., hogy hogyan kel fel az ember reggel az ágyból. TILOS hanyadtfekvésből felülni, oldalfekvésből kell leengedni a lábat az ágy mellé.

     

    5. Néhány kilónál többet nem emelhet, azt sem derékból. (Ezt egy férfinak még nehezebb elfogadni, megállni.)

     

    6. MBT cipő: nincs személyes tapasztalatom, nem próbáltam, de az ismerősem közül sokakat meggyőzött..

     

    Remélem, hogy tudtam segíteni!

    Jobbulást Apukádnak!

    előzmény:
    mexikon (1)
    2010-01-22  14:28
  10. 2010. január 24. 20:2445.
    Konkrétan írjatok le tornagyakorlatokat légyszi, mert apukámnak nem mutattak eleget itt Debrecenben.
    előzmény:
    livia77 (44)
    2010-01-24  12:41
  11. 2010. január 24. 12:4144.
    Értem! Hát igen ez tényleg gond, ha a munkáltató belesz...ik a dolgozó egészségébe. De már az is sokat segítene, ha előtte és utána ezt tudná használni. Ugyanakkor lehet jót tenne neki ha elmenne maszíroztatni, hiszen van kimondottan sérves betegeknek összeállított kezelés.
    előzmény:
    nesszicica (42)
    2010-01-23  13:05
  12. 2010. január 23. 13:1243.

    A párom munka közben és akárhol legyünk is ha elfárad a dereka hasra fekszik és kicsit megtornáztatja. Vendégségben egy idő után övé a kanapé, vagy kap egy plédet amire letud hasalni, mert ülni kevés ideig bír. Már mindenki megszokta, nem zavar senkit. Mondjuk neki a gerincoszlopa sem úgy áll ahogy kellene és amikor tornáztatja, nyújtja a derekát roppan 1-2-őt és már nem fáj annyira.

     

    Buliban izomlazítónak bevált a házipálinka, ha abból kellő mennyiség bent van akkor nem nyavajog, bezzeg mikor hazaérünk úgy tud nyögni.

    előzmény:
    liat (41)
    2010-01-23  11:59
  13. 2010. január 23. 13:0542.

    Elhiszem amit írsz, sajna az én páromnak nincs lehetősége rá, hogy napközben viselje, mer ta munkahely nem engedi.

     

     

    előzmény:
    livia77 (40)
    2010-01-23  11:44
  14. 2010. január 23. 11:5941.

    latod, kar volt emlegetnem, hogy egyik nap 18 masik nap 78 eves az ember. ma legalabb 100 evesen ebredtem es nem is hajlando rendbejonni a derekam. maskor azert rovid idon belul hajlando magahoz terni.

    igaz, tegnap nagyon strapas napom volt, sokat acsorogtam egy helyben. /fozes-sutes a szulinapra/

    aztan 1 oras ucsorges az autoban.  a szulinapon se uldogeltem, hanem acsorogtam inkabb. es aztan ujra 1 ora az autoban. 

    nem is ertem, mit csodalkozom, hogy igy faj... 

    előzmény:
    mexikon (1)
    2010-01-22  14:28
  15. 2010. január 23. 11:4440.
    Szia nesszicica! Igazad van olyat én sem ismerek akinek meggyógyította volna sérvjét a cipő, de a fájdalmat elviselhetőbbé teszi. Ilyet viszont ismerek nem is keveset. Én is gerincműtöt vagyok és ha csak egy napot is nem az a cipő van a lábamon estére érzem a különbséget. És hidd el ez nem placebo!
    előzmény:
    nesszicica (39)
    2010-01-22  22:59
  16. 2010. január 22. 22:5939.

    Szerintem nem a cipő talpának vastagsága a döntő, inkább az amilyen anyagból készül.

    Nekünk talpbetétünk van olyan ami tompítja a járásközben adodó ütéseket.

     

    Vezetéshez lehet venni olyan párnát amit a háttámlához tesz. Az én párom is szidja az összes autót elég nehéz olyat találni ami kényelmes.

     

    Ha valakinek meggyógyítja  a cipő a sérvét az szóljon, mert kétlem.

     

     

    előzmény:
    Makarska (38)
    2010-01-22  20:39
  17. 2010. január 22. 20:3938.
    Hű, az nem olcsó, de ha valóban annyira jó, akkor megéri. Körül is nézek a legközelebb adandó alkalommal.
    előzmény:
    livia77 (37)
    2010-01-22  19:37
  18. 2010. január 22. 19:3737.
    Az MBT cipő nagyon jó, bár nagyon drága én kb három hónapja hordom, 59 ezer volt. Szokott lenni akció amikor én vettem akkor is volt akkor 35 ezerért is lehetett venni, csak nem volt olyan ami nekem tetszett volna. Van egy olyan nevű cipő, hogy RYN a fiamnak az van (nagyon szereti)az is jó bár keményebb a talpa mint az MBT-nek így szerintem nem is tompítja úgy az ütődést. Az sem sokkal olcsóbb az úgy 50 ezer körül van.
    előzmény:
    Makarska (35)
    2010-01-22  18:51
  19. 2010. január 22. 19:2736.
    A kifejlett bordapúp azt jelenti, hogy a bordák eldeformálódtak ami már rendesen látszik és tartás megváltoztatásával,nem korrigálható. Nem olyan mint egy hanyag tartás, hogyha kihúzod magad akkor nem látszik. Igen a gerincferdülésből lehet gerincsérv, de ezenkívűl egy csomó dolog van ami a gerincferdüléssel jár. Nem tudom neked mekkora. Amikor még kicsi addig sokat lehet rajta javítani gyógytornával, de ha nagy akkor jobb elgondolkodni a műtéten,mert fiatalabb senki nem lesz és egy egészséges gerincet is megvisel az idő. Én nem bántam meg, hogy így döntöttem.Nem állítom, hogy kellemes érzés, hogy érzem a hátamban az inplantátumot, de nem fáj így meg lehet szokni. Sokáig nem így gondoltam, de ha megint kellene döntenem újra így döntenék. Már nagyon nagy fájdalmaim voltak állni is alíg bírtam néhány percnél tovább. Most mindent ugyanúgy tudok csinálni mint régen, sőt nagyobb a teherbírásom.
    előzmény:
    mexikon (32)
    2010-01-22  15:56
  20. 2010. január 22. 18:5135.

    Sziasztok!

    A férjemnél tegnap diagnosztizálták a gerincsérvet.Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy jelenleg mekkora fájdalmai vannak és hogy meg van/vagyunk ijedve.A matracunkat pár hete kicseréltük, és most tanuljuk a további életmódbeli változásokat. Jó ez a topik is, mert sok jó tanácsot írtatok. Valójában most itt hallottam először az MBT cipőről és gyorsan meg is néztem a honlapot. Ha ennyire jó, mint ahogy írjátok, akkor mindenképpen érdemes áttérni rá. Árakat nem találtam, kb milyenek? Ti, illetve a gerincproblémás párotok, rokonotok hogy áll az autóvezetéssel? Ugyanis nálunk valószínű az a fő oka az egésznek. Most eladtuk a régi, túlságosan lent fekvő üléses autónkat és egy magas ülésest tervezünk venni. Sajnos gyakorlatilag az autó a munkahelye.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2010. január 22. 17:5734.

    Én a párom szenvedését látom nap, mint nap. Nyáron műtötték, de a 3 sérvből 1-et műtöttek. Van még egy ami nagyon csúnya, de amíg nem szakad ki nem nyúlnak hozzá. Akkor azt mondták elég egy rossz mozdulat, de ha azt is műtik akkor nem tud fizikai munkát végezni. Így is max 5 kilót emelhet, és minden mozdulatára figyelni kell.

    Ami azokon felül bevált neki amit leírtam az, hogy hátára fekszik és a dereka alá tesz egy párnát vagy egy összetekert plédet, a munkahelyén pl. egy termoszt.

     

    A cipő biztosan jó, de attól, hogy hordja a sérv nem fog eltünni.

     

    A torna amit csinál nem megeröltető, és nem sok időt vesz igénybe, de azzal kel azzal fekszik, és ha teheti nappal is csinálja. Ez pár perc csupán.

     

    Úszás ami pedig a gerince melletti izmokat erősíti. Ő is ellinkeskedte anno sajna minden összejött és műtét lett a vége. De határozottan jóbban érzi magát utána. Macerás, de heti 3 legalább megvan.

     

    Ilyeszd meg, hogy mi vár ha nem tartja be ezeket. Tudom nem egyszerű, nekem is van apukám nyitott gerinccel, amíg fel bír kelni nem érdekli utána persze be van tojva, de hiába beszélünk neki.

    előzmény:
    mexikon (29)
    2010-01-22  15:39
  22. 2010. január 22. 17:0233.
    Az ortopéd matrac milyen? Matracboltban lehet kapni? Vagy speciálisabb?
    előzmény:
    Zsúci (22)
    2010-01-22  15:26
  23. 2010. január 22. 15:5632.

    Szia!

    Ezek szerint a ferde gerincből kialakulhat sérv???

    Ettől félek... Mit lehet megelőzésként tenni?

    24 éves vagyok.

    Mi az a kifejlett bordapúp?

    előzmény:
    livia77 (30)
    2010-01-22  15:49
  24. 2010. január 22. 15:5331.
    Szia! Engem gerincferdüléssel műtöttek és nekem van MBT cipőm. Összehasonlíthatatlanul jobb és nagyobb az állóképességem amióta hordom. A derekam sem fáj. Én csak ajánlani tudom mindenkinek aki megteheti!
    előzmény:
    Zsúci (22)
    2010-01-22  15:26

Címlap

top