Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nem anyós és a nem menye

funnylady
Létrehozva: 2009. december 28. 17:57

Sziasztok!

 

Kíváncsi lennék rá, mi a véleményetek az alábbi helyzetről: 2 ember együtt él, jól megvannak. A férfinek az előző házasságából van egy nagy fia, tőle egy fiú unoka. 

Az unoka mamája üzletet szeretne nyitni, de nincs rá elég pénze, így a nagypapához fordul kölcsönért.

A nagypapa természetesen szeretne segíteni, megbeszéli az élettársával, és úgy döntenek, szívesen segítenek.

1 évet mond a "meny", hogy akkor adja vissza a pénzt.

Letelik nem 1, hanem másfél év, se pénz, se egy szó utalás arra, hogy mi a helyzet a kölcsönnel.

 

Ekkor a nagypapa élettársa (természetesen előtte megbeszélve a nagypapával) ír egy nagyon udvarias e-mailt, amiben megkérdezi, hogy mivel fél éve letelt a határidő, most mi is a helyzet a kölcsön visszafizetéssel?

Erre a levélre egy sértett hangú válasz érkezik, amiben közli a "meny", hogy ő autót vett, amit fizetni kell, így majd jövő májusban adja csak vissza a kölcsönt, de ne aggódjon senki, nincs elfelejtve. És különben is, ő már megbánta, hogy kért pénzt.

 

Természetesen a nagypapa is, és az élettársa is értetlenül állt a sértett hangú sorok előtt, mert soha, egyetlen utalást előtte nem tettek, most is elnézést kértek, hogy élnek...stílusban érdeklődtek.

 

A meny azóta is mérges lehet, amiért rá mertek kérdezni az adósságára, és úgy döntött, nincs karácsony, úgy volt, hogy meglátogatják a nagypapát az unokával, és egy szó nélkül "elfelejtkeztek" róla.

 

Szerintetek mit lehet tenni egy ilyen esetben???

  1. Torolt_felhasznalo_591011
    Torolt_felhasznalo_591011
    2009. december 29. 09:3380.

    Ha nem csak egy hozzászólásomat olvasod el, akkor láthatod én sem ítéltem el.  Szerintem megpróbáltam az ő helyzetéből is nézni a dolgot.

     

    Az, hogy nyitnál-e topikot ilyen esetben a te dolgod. De mégegyszer szerintem egyértelműen kiderült, ez a topik nem valakinek az elítélése vagy dicsőítse céljából jött létre. Egy nehéz helyzet megoldására próbált tanácsot kérni az illető. Az, hogy ki miben hibázott a helyzet megteremtésében már teljesen mindegy. Meg kellene oldani. 

     

     

    Szerintem a nem hálás a család és az, hogy ki adta a kölcsönt sincs benne a topikindítóban.  

     

    "Nem nyitnék fórumot, ahol elmesélném, hogy nagypapinak nem volt annyi pénze, hogy kisegítse a gyerekét, bezzeg én..."

     

    Szerintem nem is nyitott ezért topikot senki.  

     

    Egyébként a dolog nem a vélemény népszerűségére megy ki.  Ha úgy gondolom tudok segíteni a véleményemmel, leírom.

    Azért, hogy jól kiosszam a topikindítót esetleg olyan dolgokért is, amit le sem írt, csak én gondolok hozzá, nem biztos, hogy többször is hozzászólnék.  De természetesen elfogadom, te más vagy, mint én.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_907908 (77)
    2009-12-28  23:11
  2. 2009. december 29. 07:2879.

    Annyi mindent kitalálsz, elmehetnél meseírónak. Nem is reagálok semmire, nincs értelme, mert Te csak költesz mindenféle rémmesét, az igazság valójában hidegen hagy. Csak egyetlen kérdést tennék fel.

     

    Ha én tényleg bármi módon szemétkedtem volna vele, akkor gondolod, hogy értetlenül állnék az eset előtt?

    Ha tudom, hogy bármi negatív megnyilvánulásom volt felé, akkor nem lennék meglepve a reakción. Ez még véletlenül sem jutott eszedbe?

     

    Ja, és azért, mert nem kicsit igazságtalan voltál, nem kellett volna törölni magad. Hiszen Te tudod a tutit...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_907908 (78)
    2009-12-28  23:27
  3. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. december 28. 23:2778.
    Hülyéskedtem, amikor azt írtam, hogy topikindítót vegye feleségül a nagypapi, akinek a gyereke tartozik topikindítónak, akkor ő is családtag lesz. Igen, kértek kölcsön pénzt, nem adták vissza időre, nem kértek érte elnézést, nem szórtak hamut a fejükre, stb., oké, de ha a te gyereked csinál ilyet, jössz a fórumra tanácsot kérni? Én valszeg megkérdezném a kölköt, mi oka van, hogy nem, szólnék ha szükségem van rá, hogy mikor tudjátok, nekem azért faramuci helyzet, mert topikindító azzal kezdte, hogy neki ez a bagázs nem rokon, akinek rokon, (az élettársnak)annak nincs pénze, ő adott, és nem kapta határidőre vissza. Semmi mást nem tudunk. El tudom képzelni, milyen udvarias e-mail lehetett, ami után a feleség úgy dönt, nem megy anyóshoz-apóshoz, a férj meg nem ér rá, mert dolgozik, menjen az asszony:)
    És ennél a pontnál nekem vita lezárva, nem tudjuk a részleteket, avassuk szentté topikindítót.
    előzmény:
    jaccint46 (67)
    2009-12-28  21:46
  4. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. december 28. 23:1177.
    Továbbra is úgy gondolom, hogy nem úgy kezdek egy tanácskérő topikot, hogy se kutyám, se macskám, szívességet tettem a jelenlegi páromnak, és nem hálás a család...Mármint az élettársam családja, akiknek tök önzetlenül segítettem... Persze nem az élettársam fiának, családjának, unokájának, kizárólag a menynek...aki nem is a menyem. Mert azt már a topikindítóban hangsúlyozom, ugye? Honnan tudod, mennyire finoman hangzott el az a kérdés? Azt nem értem, hogy mindenki bedől annak, aki itt nyavalyog, és sajnáltatja magát. Én lezongoráztam, mit tennék, ha a gyerekem/nevelt gyerekem csinálna ilyet. Nem nyitnék fórumot, ahol elmesélném, hogy nagypapinak nem volt annyi pénze, hogy kisegítse a gyerekét, bezzeg én...
    Szerintem nem probléma, hogy másként gondoljuk, a tiéd is egy vélemény, az enyém is. Max az utóbbi nem annyira népszerű. Lehet néha-néha megvédeni azt is, aki nincs itt a fórumon és nem tudja mit írnak róla:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591011 (66)
    2009-12-28  21:43
  5. Torolt_felhasznalo_990305
    Torolt_felhasznalo_990305
    2009. december 28. 22:5776.

    Félre értettél!

    Itt kölcsökért pénzről van szó.

    Természetesha tudunk segíteni a Gyerekeinken  azt tesszük. És nem szoktam hálát várni érte

    A topik inditó sem ócsárólt senkit. Inkább csalódott, amit itt páran nagyon szépen megfogalmaztak.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_907908 (63)
    2009-12-28  21:25
  6. 2009. december 28. 22:4875.

    Én is ezzel "bíztatom" a párom, hogy nem azért nem jöttek karácsonykor, mert a menye ennyire sértett lenne, hanem azért, mert talán attól tartott, hogy mi kérdőre vonjuk. Holott ilyesmi eszünkbe sem jutott. Miatta sem, miattunk sem, de főleg az unoka miatt nem, hiszen ő az, aki aztán a világon semmiről sem tehet, csak nem kezd az ember semmilyen "felnőtt" témába akkor, amikor karácsonyt ünneplünk vele.

     

    Csakhogy ha mondom is a páromnak, hogy a gyávaság volt az ok, ugyanezzel az erővel magamat is győzködöm erről. Mert már nem tudom, hogy valójában mi volt az ok.


    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591011 (73)
    2009-12-28  22:10
  7. 2009. december 28. 22:4174.

    A kocsit bőven a kölcsön után vette.

    Tudod, nem az a gond, hogy nem kaptuk vissza a pénzt. Bár lenne helye itt is, nem vagyunk gazdag emberek. A gond az, hogy ha valaki 1 évre kér kölcsönt, és tudja, hogy nem fogja megadni, akkor annyit talán megérdemel a másik, hogy szól róla.

    Ha pedig nem szól egy szót sem,és ezek után plussz 6 hónapra rá megkérdezzük, és erre sértődötten közli, hogy ő majd jövő májusban adja csak vissza, mert kocsit vett, amit törleszteni kell... És itt még mindig úgy feleltünk, mintha nekünk kellene elnézést kérni, amiért szóba merészeltük hozni.

    Utána jött a karácsony, amikor meghívtuk őket hozzánk. A párom a fiával beszélt, aki mondta, hogy ő dolgozik, de a párja és az unoka jönnek.

    Hát nem jöttek. És nem is telefonáltak.

    Ezt nem tudom másképpen értelmezni, mint úgy, hogy ő érzi sértve magát...

     

    A nagyobb baj az, hogy a párom is egy makacs ember, aki most nagyon maga alatt van attól, hogy az unokáját nem láthatta. És persze ahhoz meg büszke, hogy most felhívja őket, úgy gondolja, nem neki kell keresni őket, hanem nekik kellene.

    Én meg állok tehetetlenül, és nem tudom, mit csináljak.

    Kérjek bocsánatot, de miért?

     

    előzmény:
    desertchick (72)
    2009-12-28  21:57
  8. Torolt_felhasznalo_591011
    Torolt_felhasznalo_591011
    2009. december 28. 22:1073.

    Ami az eredeti témát illeti:

     

    Elképzelhetőnek tartom, hogy azért nem jöttek karácsonykor, mert a "meny" nem mert szembenézni veletek. Biztos, hogy az unoka láthatásával akar visszaélni és nem egyszerűen csak a kellemetlen helyzetet akarta elkerülni?

     

    Mindenképpen szükségetek lenne a párod fiának segítségére. Azt nem hiszem, hogy nem tehet fel kérdést arra vonatkozóan miért nem mentek el mégsem karácsonykor! Nem hiszem, hogy ne hozhatná el ő a saját fiát hozzátok! Nem hiszem, hogy ne mehetne el ő egy ilyen kényes helyzet megbeszélése miatt hozzátok még akkor is, ha sokat dolgozik. 

    Ha a hölgy az ő párja, a gyerek az ő fia, a nagypapa az ő apja, rá is tartozik a dolog. Nem függetlenítheti magát tőle.

    Ő az aki képes lehetne közvetíteni közöttetek. És ezt meg is kéne tennie.

    Nem hiszem, hogy pusztán a téma szóbahozása azzal a veszéllyel fenyegetne, hogy kiteszik őt a lakásból. (Vagy ha igen, akkor ott már nagy baj van, és nem ezért teszik ki.) Épp ő biztosíthatná a párját a ti jóindulatotokról, és talán benneteket is az övéről.

     

    Én bízom benne, hogy csak a helyzet kellemetlensége okozza a gondokat, ami tényleg lehetséges. 

    Azért is lenne jó, ha ezt tisztáznátok, mert ettől függ a folytatás.

     

    előzmény:
    funnylady (52)
    2009-12-28  20:32
  9. 2009. december 28. 21:5772.

    Mikor vette a nő a kocsit?

    Mert ha a kölcsön után, akkor tényleg úgy gondolta, hogy ráér megadni.

    Ha még előtte, az más tészta. Másfél évvel ezelőtt még a legtöbb család "úgy állt", hogy viszonylag simán tudta fizetni pl. a kocsirészleteket. Én saját magamról tudom, hogy 2009. januárjában még 44ezer volt a lakáshitel, februárban meg már 84ezer. Azóta is egyik hónapról a másikra  nem bírok tervezni, mert hol a CHFárfolyam jár föl-le, hol meg a bank talál ki ezt-azt, amivel még lehúzhat. Nem akarom a menyedet védeni, de sajnos nagyon jól ismerem azt az érzést, hogy van Xezer bevétel, meg X-Y kiadás, és azt gondolom, hogy a maradékból szerényen eléldegélünk hó végéig, vagy esetleg még félre is tudok tenni 5-6ezret, de hirtelen beüt valami (megbetegszik a gyerek, elszakad az egyetlen nadrágom, ilyesmik), és borul minden.Ha egyetlen hónap megcsúszik anyagilag, azt fél évig tart helyretolni legalább. Rémes. Szóval nem ismerem az anyagi helyzetüket, de ha a párod fia heti 7 napot dolgozik, akkor nyilván igyekeznek a maximumot kihozni az erejükből. Szerintem szimplán csak arról van szó, hogy bár azt hitte, most már tudja, hogy nem képes visszaadni. Az már másik dolog, hogy elég sután sunnyog. A rákérdezésre meg magyarosan reagált: megsértdött és visszaszúrt.

     

    Ja, és szerintem azért nem ment karácsonykor, mert a levélváltás után nem akart a párja nélkül odamenni hozzátok. Mert tudja, hogy nem volt szép, és nincs igaza, de beismerni elég nehéz.

     

    Én viszont nem értem, hogy a párod miért nem a fiát kérdezte meg a pénzről? Értem én, hogy a nő kérte, és ő kapta, de jobb lett volna a párodnak személyesen megkérdeznie a fiától, mint így. 

     

    Most már persze mindegy, mert megtörtént, de esetleg arra még nincs késő, hogy a párod beszélgessen a fiával. Kettesben. Szerintem ez az egyetlen mód arra, hogy normalizálódhasson a kapcsolat.

    előzmény:
    funnylady (1)
    2009-12-28  17:57
  10. 2009. december 28. 21:5071.

    Nem, a pénzt nem ketten kérték, de ma már nem is lényeges.

    És nem, nem az a nagyobbik baj, hogy nem kaptuk vissza. Hanem az, hogy amiért másfél év után meg merészeltük említeni a dolgot, sértődés lett belőle, és ezért most a család ketté lett szakítva.

     

     

    előzmény:
    jaccint46 (67)
    2009-12-28  21:46
  11. 2009. december 28. 21:4870.
    egyetértek veled
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591011 (66)
    2009-12-28  21:43
  12. 2009. december 28. 21:4869.

    Köszönöm, hogy megfogalmaztad helyettem, pontosan az a helyzet, amit leírtál.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_591011 (66)
    2009-12-28  21:43
  13. 2009. december 28. 21:4668.

    Muszáj mennem, és mára abbahagynom a fórumozást, de egyetlen reakciót még tennék: érdekes, hogy vannak itt olyan hozzászólok, akik szerint tök természetes, hogy ha nem tudom megadni a tartozásom, akkor vállat vonok, ha megemlítik, akkor megsértődök.

    Ugyanis ennyi történt.

    Kértek, adtunk, nem kaptuk vissza, rákérdeztünk, megsértődtek miatta. Ennyi a történet.

     

    A hála-dolgot még mindig nem értem, de szerintem aki írta, nem is olvassa, amit írok, mert ha megtette volna, nem is említi a hálát. Ugyanis senki sem kért hálát.

     

    Annyit történt, hogy - bár 1 évre adott kölcsön - másfél év után annyit mert az adósától kérdezni, hogy mikor lehetséges visszakapnia a pénzét.

    Ez volt a nagy bűn. 

    Ha ezért jogos, hogy a másik megsértődik, és elszakítja a családot egymástól, akkor én kérek elnézést.

    Háláról egy szó nem volt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. 2009. december 28. 21:4667.

    Szerintem a topik indító nem is annyira a pénzt sajnálja,mind a csalódást egy majdnem családtagban és a papa és unoka viszonyának megromlását,mások miatt.

     

    Szerinted mit old meg ha a papa elveszi öt és a pénz családban marad?Attól még a viszony a kölcsönkérő és az adósközt soha nem lesz jó.

    Talán nem az az igazi gond kié a pénz.

    Szerintem nagyon csúnya világot élünk ha a gyereknek,nem lehet úgy segíteni hogy ne írjunk papírt és igenis szóljon mikor már tudja hogy a határidőre nem tud fizetni.

    Én nem a nem menyet okolom hanem az igen fiút.

    Szerintem ketten kérték a pénzt.........................................

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_907908 (61)
    2009-12-28  21:19
  15. Torolt_felhasznalo_591011
    Torolt_felhasznalo_591011
    2009. december 28. 21:4366.

    Hát én a te jóindulatodra sem szeretnék rászorulni. Minden rosszindulat nélkül...

     

    Lehet, hogy nem volt a legszerencsésebb a topikindításkor a rokoni, vagy nem rokoni szálat hangsúlyozni, de szerintem a topikindító egyetlen dolgot nehezményezett a "mennyel" kapcsolatban, az unoka és a nagyapa találkozásának megtagadását.

    Nem kiabált kígyót békát senkire. A többit esetleg mástól olvashattad!

     

    Lehet, hogy nem akartál támadó hangnemben írni, de bizony úgy sikerült. Erre reagált a topikindító.

     

    Amúgy tényleg felháborító viselkedés, ha a kölcsönadott nagyobb összegről valaki finoman feltesz egy kérdést ebben az esetben?

     

    Szerintem nem az.

     

    Nem a késés egetrengető. Illenék azonban ilyenkor legalább egy szóval kitérni arra, sajnos nem tudja tartani a határidőt, a probléma ez.

     

    Másrészt szerintem a topik célja nem az illetők szídása volt. Tanácskérés arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezt a kényes helyzetet, ami már fennáll finoman a jó irányba terelni. Szerinted nem?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_907908 (55)
    2009-12-28  20:49
  16. Torolt_felhasznalo_507422
    Torolt_felhasznalo_507422
    2009. december 28. 21:3665.
    Te most szivatod őt?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_990305 (60)
    2009-12-28  21:16
  17. Torolt_felhasznalo_507422
    Torolt_felhasznalo_507422
    2009. december 28. 21:3364.

    Tipikus történet. Azt a pénzt megcsókolhatják, és ha tovább feszegetik, akkor a családnak azt a részét is. Két lehetőség van. Megproóbálni visszakérni a pénzt, ami - ha maguktól nem jut eszükbe, és kérésre is csúnyán reagálnak - lehetetlen, és megszakítani velük a kapcsolatot, vagy úgy tenni mintha a pénz ajándék lett volna a viszony megőrzése miatt... 

    előzmény:
    funnylady (1)
    2009-12-28  17:57
  18. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. december 28. 21:2563.
    Ha tudok adok, segítek a családomon. Nem kezdem el interneten ócsárolni, ha mégsem úgy sikerül a kölcsön visszafizetése és a hála ahogy elvárom. Főleg a saját vagy akár nevelt gyerekemnek. Ehhez nem kell angyalnak lenni, ehhez embernek kell lenni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_990305 (60)
    2009-12-28  21:16
  19. 2009. december 28. 21:2162.

    Nem tartom jó megoldásnak az e-mailt. Személyesen intéztem volna, akkor nem olyan könnyű egy sértődéssel rövidre zárni.

    Azt javaslom, találkozzatok személyesen, és beszéljétek meg!

    előzmény:
    funnylady (1)
    2009-12-28  17:57
  20. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. december 28. 21:1961.
    Oké, akkor máshogy kérdezem. Ha nagypapi a munkából hazajövet úgy kapja meg a tányér levesét, hogy topikindító az orra alá dörgöli, vazze én adtam a kölködnek egy millát, mikó kapom vissza? az jó, vagy legalább, ha nekem lóg a fél családod, vegyél feleségül vazze? Miről szól a topik? Ő adott pénzt a nem is családnak.:) És most elnézést, tudom hogy rettenetesen rosszindulatú és gonosz vagyok, szerintem nagypapi vegye feleségül topikindítót, a pénz a családban marad, és ezzel a lendülettel lehet topikokat nyitni, utálom a menyem:)
    előzmény:
    jaccint46 (59)
    2009-12-28  21:10
  21. Torolt_felhasznalo_990305
    Torolt_felhasznalo_990305
    2009. december 28. 21:1660.

    Ti angyalok vagytok!

    Sajnálom, hogy igy jártatok.

    Itt akik hozzá szóltak, két csoportba osztom, akik elvárják, hogy kapnak, kapjanak, és akik adnak.

    Akik kapnak, kérnek, nekik olyan természetes, szinte elvárják, csak azt nem tudom milyen jogon. Persze ismerős a vissza, nem adom. majd csak nekem adják!

     

    Megértem én Ti sem jogi uton akarjátok ezt elrendezni, hisz az ember a családért mindent.DE:::::::::::::

    De mivel de-vel nem kezdünk,

    De családon belül a régi Öregek is mindig azt tartották nem adunk semmit! Vagy örökbe, vagy sehogy.

     

    És a csúnya dolog, azt is értem, nem tépem a sebeidet. Nyugi, az idő mindent megold!

     

    előzmény:
    funnylady (1)
    2009-12-28  17:57
  22. 2009. december 28. 21:1059.
    Biztos az hogy egy nagypapa már nyugdíjas?50 éves ember is lehet már papa
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_907908 (58)
    2009-12-28  21:05
  23. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. december 28. 21:0558.
    Bocs, hogy ideírom, ha mégsem igaz rád, ne vedd magadra. Nem hiszek az olyan full jóságos mostohában, akit igaztalanul bántanak. Te ezzel a segítséggel valamit le akartál zsírozni, ami nem jött be, és most itt veszel elégtételt. Ami nem probléma, ha neked nem az, hogy itt a nagypapitól a nem menyedig mindenkit ócsárolnak, ki-ki vérmérséklete szerint, tégy úgy. Elvégre te adtál kölcsön a nagypapi családjának, mert neki nem volt. Gondolom azért nagypapi akkor is kap vacsorát, ha hó végére elfogy a nyugdíja?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_907908 (55)
    2009-12-28  20:49
  24. Torolt_felhasznalo_451126
    Torolt_felhasznalo_451126
    2009. december 28. 21:0357.
    Szerintem a menyednek ég a bőr a képén,valószínűleg kellemetlen neki a helyzet....és erre  "legjobb védekezés a támadás" formában reagál.
    előzmény:
    funnylady (1)
    2009-12-28  17:57

Címlap

top