Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

HSG - összes kérdésem

SZISZÓKA
Létrehozva: 2009. május 12. 17:42

Sziasztok!

 

Holnap petevezeték-átjárhatósági (HSG) vizsgálatra kell mennem.

 

Sok megválaszolatlan kérdésem van, már több napja csak e téma körül forognak a gondolataim.

 

A holnapi napon melegítést fognak csinálni, azt mondták, hogy a hasamra raknak valami meleg dolgot, majd hőmérőzésből és vérvételből megállapítják, hogy van-e gyulladás a szervezetemben.

Amennyiben nincs, akkor csütörtökön be kell feküdnöm a női klinikára.

 

Kérdéseim (amit nem tudok senkitől megkérdezni):

 

- az asszisztensnek szoktak-e (illik-e?) pénzt adni - ő magyarázott el szinte mindent, illetve a 2. hormonvizsgálaton soron kívül kért nekem időpontot a befekvésre, mivel elmondása szerint egy hónapban kevés HSG-t csinálnak - úgy éreztem, hogy mellettem áll, de miután felvettek az osztályra (papírjaimat elintéztem), visszafelé bevittem neki a papírjaimat, nem volt alkalmam odaadni az odaadnivalót :-)

 

- az orvosnak kell-e csütörtökön pénzt adnom?

 

Azt tudjátok a dologról, hogy magánrendelésen voltam nála cystológián, plusz beutalót kaptam tőle én is és a párom is, ezért mindösszesen fizettem 9e Ft-ot. Tehát ezen felül az átjárhatósági után (vagy előtte?) adjak-e neki?

 

- miket vigyek a kórházba? Hálóing kell? Köntös? papucs az mindenképp kell

 

 

- miben visznek a műtőbe? a kórházi hálóingben? adnak ott azt?

 

- többen írták, hogy kell betét a kifolyó kontrasztzselé miatt...

ezt vigyem már magammal a műtőbe?

Azt mondták, hogy visszafelé nem szabad egyáltalán felállnom, mert a feltöltés után nagy károk keletkezhetnének odabenn, így fekvő ágyon tolnak vissza le majd az osztályra.

 

Akinek vannak ilyen irányú tapasztalatai, szívesen várom, ha megosztja azokat velem.

 

Üdv, Sz.

  1. 2015. január 24. 17:4818.

    Szia! 


    Nekem 2 napja volt az hsg vizsgŕlatom, igaz čn Cipruson člek tehŕt itt csinŕltŕk magŕnklinikŕn. 


    A nőgyňgyŕszom bekěsčrt a röntgenbe,  ahol mŕsik kčt szemčly tartňzkodott,  a röntgenes čs az aszisztens.  A vizsgŕlat előtt bevettem kčt ibuprofen-t,  2 ňrŕval a vizsgŕlat előtt egčsz pontosan,  mert azt mondta mindenki hogy fŕjni fog. Ezt  ajŕnlottŕk,  gyulladŕs csökkentő hatŕsa miatt is. 


    Szňval 2 ibuprofen hatŕsa alatt felfektettek a röntgen asztalra. A nőgyňgyŕszom felhelyezte a katčtert,  ami fŕjt,  De ki lehetett běrni. Utŕna eljekezdte nyomni a kontraszt anyagot,  čs megŕllt a mčhben.  Kiderült hogy mind a kettő el van zŕródva.  Mŕsodszorra is nekirugaszkodott,  mčg mindig semmi. Harmadszorra sikerült ŕtfůjnia a folyadčkkal.  Amikor nyomta a foltadčkot,  annak ellenčre hogy el voltam zŕródva elčg rendesen,  nem čreztem fŕjdalmat. Szerintem az ibuprofen sokat segětett. Kb 10 perc alatt megvolt minden. Kivette a katčtert,  utŕna rohantam a wc-be mert čreztem hogy folyik ki a kontraszt anyag.  Egy kicsit včreztem is. Utŕna ŕtsčtŕltam a privŕt rendelőjčbe,  ( 20 mčter ) čs elmondta hogy mit is csinŕlt.  Mondta hogy el voltam zŕródva mind a kčt oldalon,  čs most mŕr nyitva van a petevezetčk. Ez lehetett az oka az egy čvi sikertelen prňbŕlkozŕsainknak.  A hsg-t a menstruŕciň 8-dik napjŕn včgeztčk,  most vŕrjuk a petečrčst čs nagyon bězunk benne hogy sikerül.  Szňval čn az Ibuprofent ajŕnlanŕm fŕjdalomcsillapětňnak,  sokat segětett,  nem čreztem hogy feszül a petevezetčk,  čs azt mondjŕk az a fŕjdalmas ha el vagy zŕródva.  Hŕt čn el voltam rendesen,  harmadszorra fůjta ŕt, mčgsem čreztem fŕjdalmat.  Csak a katčtert ami feszětett egy kicsit.  Őszintčn szňlva rosszabbra szŕmětottam.  Remčlem az čn törtčnetem segět Neked. Nagyon Drukkolok.  :)

    előzmény:
    SZISZÓKA (3)
    2009-05-12  17:57
  2. 2009. május 12. 21:0917.

    Még valami..

    Igen, papírvattát adnak utána, mert folyik vissza a kontrasztanyag....

    De jó, ha viszel betétet, mert szükség lesz rá...

    Nekem is volt egy kis vérzésem, már csak ezért is.....

    előzmény:
    lángszívű (14)
    2009-05-12  21:05
  3. 2009. május 12. 21:0916.

    Szia!

     

    Hát nem akarlak elijeszteni, de nekem fájt. Elég rendesen.

    Nem kellett befeküdnöm. Odamentem, kaptam egy injekciót a fenekembe (valami helyi érzéstelenítő, ezt mondták). Kiküldtek a váróba és kb. negy eóra múlva visszahívtk. Feltették azt a marhaságot, utána megröntgeneztek. Az volt a legrosszabb, h én legszívesebben összehústam volna magam magzat-pózba, de egyenesen kellett feküdni a röntgen miatt. Utána kiküldtek ismét a váróba. (tehát felálltam, felöltöztem...) Eltelt vagy 15-20 perc, akkor kiadták a filmet és mehettem. Más nőcik a párjaikkal voltak, én egyedül (pedig mindenhová ketten szoktunk járni akkoriban, nem tudom, h miért is mentem egyedül :( ).

    Ja és kocsival voltam, amikor nyomtam a pedálokat, fájt a fenekem, az az injekció helye :)) Még visszamntem a melóhelyre és csak este haza. Nem mondhatm, h életem legprofibb napja volt, de abban a ciklusban maradtam terhes a fiammal :))

    (merthogy a 8. ciklusnap csinálták a hsg-t s én azt gondoltam, h a röntgen miatt ki kell hagyni a ciklust. Na de mondta a doki, h NEHOGY kihagyjuk, sőt még egy pregnyl-lel is megnyomtuk a peteérést. És akkor történt, h majdnem 4 év próbálkozás után terhes mardtam :) )

     

    SOK SIKERT! Szorítok!!!

    előzmény:
    SZISZÓKA (1)
    2009-05-12  17:42
  4. 2009. május 12. 21:0915.

    Szia!

     

    Nekem tavaly novemberben volt HSG-m, egy hétre rá megfogant a kisfiunk. Most taposom a 26. hetet.

    Nyugi, fontos, hogy ne idegeskedj, és próbáld meg elengedni magad.

    Én vettem be előtte egy Valeriánát ( enyhe nyugtató ) egy Nospát, és egy Cataflamot ( biztos ami biztos alapon )

    Sokkal rosszabbra számítottam , görcsölt mikor feltették a katétert, de a kontrasztanyagot nem is éreztem.

    Utána saját lábon mentem le az osztályra. Akkor már szinte szaladtam a wc-re hogy betegyem a betétet, mert éreztem hogy ömlik belőlem a kontrasztanyag ami jódos és megfogja a ruhát rendesen. 

    A dokit a férjemmel hagytam ( a doki haverunk nem volt belőle gond ). Mivel haverunk mondta hogy 2-3 ezer ft-ot adjuk az ápolónak aki segített nekünk. 

    Neki nem "kellett" adni semmit, mert nem fogadta volna el, de ha jól értettem a szavait szokott kapni.

     

    Sok sikert holnapra, és nagyon remélem hogy hamarosan beköltözik a pocakodba a babócátok.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2009. május 12. 21:0514.

    Úgy látom, hogy ez a vizsgálat kórházanként változik, hogy hogyan csinálják....

     

    Én március végén voltam a SOTE II-n, Budapesten.

    Nekem az orvos a vizsgálóban felhelyezte a katétert, ráragasztotta a csövet a lábamra, hogy ki ne csússzon.

    Vele együtt, a saját lábamon (hálóingben és köntösben) mentem le 2 emelettel lejebb, a röntgenre.

    Ott beállítottak egy gépbe és a géppel együtt lefektettek.

    Majd nyomták a kontrasztanyagot és nézték a röntgenorvossal együtt a monitoron.

    nekem elég erősen görcsölt a hasam, mert a bal oldalam el volt záródva, ezért megpróbálták kinyitni és sikerült is!

    Erős menstruációs görcs volt, ami később a kórházi ágyon is elkapott, de 2 NO-SPA-tól elmúlt....

    A vizsgálat után a saját lábamon, az orvossal mentem vissz a kórterembe.

    Feküdtem, pihentem, volt egy kemény órám, amikor eléggé görcsölt a hasam, de utána ez fokozatosan elmúlt és viszonylag nyugodtan aludtam éjszaka. A SOTE-n 1 éjszakára bennt kell maradni, hátha lázas lesz az ember....Reggel a vizit után hazaengedtek, már meg sem nézett az orvos, csak kérdezték a viziten, hogy hogy vagyok....

    Ami még érdekes, hogy fel voltam puffadva egész nap, a vizsgálat után, pedig alig ettem.... Nem tudtam mire vélni...Később olvastam, hogy ez is természetes ilyen vizsgálat után, de ezt nem mondták nekem a kórházban, sem az orvos, sem a nővérek....

     

    Ha nincs elzáródásod, akkor egyátalán nem fog fájni, az egyik szobatársamnak ugyanakkor csinálták, mint nekem és neki semmi sem fájt.....

    De még a fájdalom is elhanyagolható ahhoz, hogy hamar túl lehet rajta az ember és utána nagyobb esélyed lehet a teherbeesésre.

     

     Minden jót kívánok neked holnapra és szorítok, hogy minél kevesebb fájdalommal legyél túl rajta!

    előzmény:
    SZISZÓKA (1)
    2009-05-12  17:42
  6. Torolt_felhasznalo_500219
    Torolt_felhasznalo_500219
    2009. május 12. 20:5913.

    Nekem a Péterfyben csinálták, nagyon fájt, mivel nem voltam átjárható. Mivel borzalmasan paráztam (kis híján megléptem a kórházból), kaptam valami nyugtatót, ami elég jól elkábított. Hoztak-vittek, ágyon, nem mozogtam, utána meg aludtam egy nagyot. Mivel a nem átjárhatóság miatt eléggé megkínoztak, a doki benttartott egy éjszakára, biztos ami tuti. Úgyhogy erre készülj egy fogkefe meg egy törölköző erejéig. Én véreztem is kicsit utána, na meg folyt a kontrasztanyag, de adtak papírbetétet, azt mondták, inkább azt használjam, mert az steril, a műanyagok meg nem igazán.

     

    Sok sikert neked!

    előzmény:
    SZISZÓKA (1)
    2009-05-12  17:42
  7. 2009. május 12. 18:4212.
    na mennem kell, egy kalappal holnapra!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2009. május 12. 18:3711.
    Szóval maga az átjárhatósági tényleg nem vészes, ne félj!!!És szerintem egy normális orvosnak külön ezért nem kell pénz... nade mondom, ebben nem érzem magam illetékesnek;)
    előzmény:
    SZISZÓKA (9)
    2009-05-12  18:29
  9. 2009. május 12. 18:3210.

    ugyan már, nem leszel rosszul:) én pl meg voltam győződve h nem leszek rosszul erre tessék:) szóval veled is az ellenkezője fog történni

     

    Egyébként én főleg nem a fájdalom miatt lettem rosszul, az kibírható lett volna, hanem h behívtak 7-re könnyű reggelivel,  és 2-kor kerültem sorra, addig se inni, se enni... plusz az asszisztenső rendes akart lenni, és mondta, h épp mi történikna ez kész, ezt nem bírom

    előzmény:
    SZISZÓKA (9)
    2009-05-12  18:29
  10. 2009. május 12. 18:299.

    Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalataidat, nagyon jólesik, hogy valakikkel beszélhetek erről.

    A párom kérdezte, hogy mit fognak csinálni velem, de neki valahogy nem olyan beszélni róla....

     

     

    Attól tartok, hogy rosszul leszek...., valahonnan úgy érzem...

     

    :S

    előzmény:
    cirmiana (8)
    2009-05-12  18:19
  11. 2009. május 12. 18:198.

    pl poharat vigyél, én azt mindig elfelejtem...

    nekem előtte nem szabadott ennem-innom, utána adtak teát, hát az jól jött.. de csak azért adtak, mert rosszul lettem, szóval lehet, valami ilyesmit is vihetnél;)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2009. május 12. 18:157.
    a betétre már nem is emlékszemtalán csak már a kórteremben vettem föl... a röntgennél adtak vmi cuccot ideiglenesen
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2009. május 12. 18:086.

    szia, nekem kb 1 éve volt, én azok közé tartozom akiknek eléggé fájtde ez változó! vigyél hálóinget, de szerintem átöltöztetnek kórháziba, mondjuk ez talán kórháztól is függ... engem ágyon toltak a katéterrel a röntgenre, meg vissza a kórterembe is, szóval semmi felállás meg ilyesmi, utána is pihentem

    senkinek nem adtam érte pénzt, de az orvosom nem nagyon pénzfüggő (magánba is hozzá járok)

    előzmény:
    SZISZÓKA (5)
    2009-05-12  18:01
  14. 2009. május 12. 18:015.

    Köszönöm, hogy próbálsz megnyugtatni.

     

    Örülök, hogy neked ilyen sikeres volt és gratulálok a babyhez! :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_751757 (4)
    2009-05-12  17:59
  15. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. május 12. 17:594.

    Szia! Csak megnyugtatásképpen szeretném veled veled megosztani, hogy tavaly augusztusban volt hsg.-m a II. Nőin és  júliusban szülök, annyira sikeres volt.

    Nem műtőben csinálták, csak röntgenbe feküdtem be, saját lábon visszasétáltam a kórterembe. Nem mondom, h nem fájt, de nekem az egyik oldal akkor lett átjárhatóvá....és megérte!Anyagiakhoz nem tudok hozzászólni.

    Sok sikert, remélem neked is hasonlóan az enyémhez, eredményes vizsgálat lesz!

    előzmény:
    SZISZÓKA (1)
    2009-05-12  17:42
  16. 2009. május 12. 17:573.

    Szia!

     

    Köszi, hogy írtál...

    Mennyivel előtte vettél be fájdalomcsillapítót? Milyet?

    Általános fájdalmakra valót?

     

    Olvasgattam itt a különféle hozzászólásokat a témában, de volt, akinek irtózatosan fájt...., kicsit be vagyok tőle parázva....

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_700181 (2)
    2009-05-12  17:51
  17. Torolt_felhasznalo_700181
    Torolt_felhasznalo_700181
    2009. május 12. 17:512.

    háááttt. úgy látom nem tudok segíteni mert az én átjárhatóságimat nem műtőben végezték. a rendelésen, TBre csinálták, felfeküdtem a vizsgálószékre feltette a katétert, utána fel kellett állnom, h jó-e a felhelyezés, feltette a foyladékot, megnézte Uhval majd átsétáltam egy ágyra, ott feküdtem és mehettem haza. és nekem nem fájt, de bevettem előtte egy fájdalom csillapítót.

     

    remélem azért valamit segítettem.

    előzmény:
    SZISZÓKA (1)
    2009-05-12  17:42

Címlap

top