Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kutya-cica összeszoktatás

Beuska81
Létrehozva: 2008. december 15. 23:05

Sziasztok!

 

Tegnap érkezett hozzánk egy ici-pici 8 hetes kiscica. Van egy 5 éves westink, aki kölyökkorában sokat találkozott cicával, azóta viszont leginkább csak a kertünkből üldözi ki őket. 

A cica fúj, a kutya elég élénken érdeklődik a cica felé. Ma kicseréltem a cicát egy szőrcsomóra (kabátom kapucnijára való). Amíg a kezemben volt csak szaglászta, de mikor letettem a földre elkapta (lehet érezte hogy nem a macska nem tudom).

Ha nem lenne ilyen pöttöm a cicus, akkor nem félteném, mert ismerem Alfit, ő inkább meghátrálna, mintsem kapjon néhány pofont egy cicától. Lehet még ettől a pöttömtől is, de inkább nem kockáztatok.

 

Hogy szoktassuk őket össze? VAlakinek van valami bevált taktikája? Ma látták egymást először. A cica a kosárban, Alfi pedig szaglászott befele. Aztán az ajtón kívülről figyelték egymást, akkor mind a kettő barátságosan viselkedett. 

 

Várom az ötleteket!

 

Köszönöm!

 

  1. 2017. június 8. 08:4612.

    Eddig volt egy 3 éves perzsa macskám és most lett egy 11 hónapos westi kutyám. A kutya mikor meg akarta szagkászni, a macska elkezdett sziszegni, morogni és nyervogni és azóta is ezt csinálja. Hogy lehetne öket összeszoktatni vagy megoldani hogy a macska ne legyen olyan barátságtalan?

  2. 2012. június 17. 13:4011.

    Sziasztok!

    Nekem van egy 2 éves fiú pekingi pincsi kutyim, és most kaptam egy kiskamasz lányka házicicust. A kutya ha látja a macsekot égtelen mőd ugat a macsek meg "M" betübe vágja magát és füj. Midketten benn vannak a lakásban, most a kutya kikötve a fotelhoz a macska meg ül a fürdőszobában a kádban (3 napja). Összeengedni nem merem őket, mert félek, hogy a cicus kikapja a kutya egyébként is érzékeny szemét. Valaki tud valami okosságot azon kívül, hogy legyek türelmes! Mit csináljak úgy konkrétan lépésről lépésre? Előre is köszönöm aki tud segíteni!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)
     
  3. 2008. december 22. 12:2510.

    Szia!

    Gondolom sikerült összeszoktatni a kutyát és a cicát, bár ez sokszor nehéz és hosszadalmas folyamat.

    Mi is vettünk kb 10 éve egy kis magyar vizslát, ő akkor volt 6 hetes, és még soha életében nem látott macskát. Lakásban tartottuk, nem is volt vele semmi baj. Kb 8 éves lehetett amikor hoztunk egy kismacskát is, és megpróbáltuk összeszoktatni őket. Persze egyáltalán nem volt könnyű, mert a vizslák vérében ott van a vadász ösztön. Itt is kb fél év kellett mire szépen lassan megszokták egymás társaságát, és még az etető táljaikat is egymás mellé mertük rakni. Szóval csak idő kell, és nagyon sok odafigyelés....

    előzmény:
    Beuska81 (1)
    2008-12-15  23:05
  4. 2008. december 18. 18:039.
    Hogy haladtok?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2008. december 16. 15:588.

    Az én kutyum skóti-belgajuhász keverék, ő is megkergeti az udvaron a cicát, de nem komoly, ha akarta már megehette volna :))

    Volt rá eset, hogy a cica az ő vacsi maradékát akarta megenni, na ezt nem túrhette, rámordult, hogy kismacs szó szerint hanyatt-homlok menekült, mint a Tom és Jerry rajzfilmben, de nem bántotta akkor sem. Elég volt neki az erőfölény fitogtatása, pedig a cica eleinte odakapott, tehát a kutymót féltettük jobban. Ilyenkor jött panaszkodni, hogy mit csinált vele ez a betolakodó.

    Rengeteg bájos szituáció adódik két állat találkozásából, a lényeg, meg fogják szokni egymást, csak türelemmel kell őket tanítani.

    előzmény:
    irága (6)
    2008-12-16  09:12
  6. 2008. december 16. 10:337.

    Szia!

     

    Nekem is hasonlo eset volt, mondjuk a macsek nem teljesen az enyem, csak en etetem (kobor), es egyik sem kolyok. Az en kutyam baratsagos a macskakkal, csak akkor kergeti oket, ha furnak elole...

    Na szoval, eloszor a macska fujt ra, aztan szepen minden nap egyre kedvesebb lett, mikor rajott, hogy a kutyam nem jelent ra veszelyt, most meg mar vidaman szaglasszak egymast.

    Ugyhogy csak ido es turelem, aztan minden rendben lesz!

    előzmény:
    Beuska81 (1)
    2008-12-15  23:05
  7. 2008. december 16. 09:126.

    Nálunk ez mindig úgy ment, hogy pár napig, azt hiszem kb. egy hétig soha nem hagytuk a cicát és a kutyusokat magukra, mert nekünk az egyik tacskó, és az irtó féltékeny. Mondjuk nálunk a kutyák amikor mi nem vagyunk otthon, akkor az udvaron vannak, a cicák meg lehetnek akkor is bent a lakásban is, ha akarna, így ez azért egyszerűbb volt. Mindig akkor mutattuk meg nekik, amikor a kezünkben, ölünkben volt. Úgy TV-ztünk, az egyikünk mindig ott volt a cicával, de még a földre sem raktuk le, mert a tacsi rögtön odakapott. Nem hiszem, hogy kárt tett volna benne, de hát jobb félni mint megijedni. Mindig megmutattuk nekik, odadugtuk az orruk alá, hogy szagolgassák, mondogattuk, hogy "nem szabad bántani a cicát", és közben - és szerintem ez nagyon fontos folyamatosan símogattuk a kutyusokat is, és mondtuk nekik, hogy milyen jók. mert szerintem ilyenkor ez van, hogy nagyon féltékenyek, ami érthető is. Voltak meleg helyzetek, meg "fejrekopic" a tacsinak, csak ő volt problémás, a másik kutyus egy édes kis "bébike", ő nem bántana senkit sem.

    Szerintem menni fog, azért az sem elhanyagolható, hogy a westi az terrier, bár az sem rosszabb ilyen szempontból, mint a kotorék tacsi. Nekem van egy ismerősöm, ott a westi mellett volt cica, ami később került oda, aztán lett egy befogadott cica is, nem bántotta.

    előzmény:
    Beuska81 (1)
    2008-12-15  23:05
  8. Torolt_felhasznalo_459683
    Torolt_felhasznalo_459683
    2008. december 16. 07:275.

    Nekem 3,5 hete van kiscicám, egy 8 éves kutty mellé hoztam. Az elején a macska úgy morgott, hogy olyat én még nem hallottam.  A kutyám szerencsére teljesen megbízható, és nem is a macskát kellett félteni tőle, hanem arra kellett csak vigyázni, a cica oda ne kapjon neki. Eleinte a kutya nyomult volna szaglászni, a cica menekült, fújt, köpködött. Aztán szép lassan megszokták egymást, 2 hét után megszüntettük a cica vizestányérját, mert a kutya tányérjából ivott addigra.  Az első pár napban nem hittem volna, hogy összebarátkoznak. A cicát sokszor odaraktam a kutya mellé, és szép lassan rájött, hogy nem lesz baja. Szerintem inkább a cicának kell megszoknia a kutyát, egy idő után nem fog menekülni  - addig meg fel tud ugrani bútorra, akárhová.

     

    A kutyád a szőrcsomóra biztosan nem hitte azt, hogy macska, ne izgulj.

    előzmény:
    Beuska81 (1)
    2008-12-15  23:05
  9. 2008. december 16. 07:214.

    Szia!

     

    Két macskákat hörögve kergető dalmatámat is sikerült macskával összeszoktatni két hét alatt, most meg egy hónappal ezelőtt a labrador-retriever keverékemet egy 3 hós cicussal (aki ráadásul rettegett a kutyáktól).

     

    Én leültem a cicussal a kezemben, négy tappancs megfog (kutya szemét jobban féltem ebben a harcban, mint a macska életét), és felváltva simogat, szagoltat... aztán ezt több napon át játszottuk. Kb. egy hét után kiment a cica hosszabb időre szellőztetés közben (ő bent lakik tavaszig), és azóta semmi gond velük :-).

    Néha tessék-lássék megkergeti a kutyus, de látszik, hogy játék. Ha cicának elege van a kutya vehemens játékából, akkor is csak fúj és nem kap felé

     

    Úgyhogy kitartás, menni fog, csak türelem kell hozzá!

    előzmény:
    Beuska81 (1)
    2008-12-15  23:05
  10. 2008. december 16. 01:553.

    Ha teheted első hetekben különítsd el őket, legalábbis ne engedd össze, csak ajtón keresztól. Sokat simogassátok a kutymót cicás kézzel, a buksiját, midenütt, hogy szokja a cica szagát. Pár nap múlva pár percre vigyétek be a cicát a kutyushoz és a kezetekben lévő cicát a kutyussal egyidőben simogassátok, mondjátok elnekik, hogy szeretitek mindkettőt. A kutyusnak magyarázzátok el, hogy a cica a TI cicátok, szeretni kell, stb. Ezt apránként ismételgessétek, növelve az időt. Mindig legyetek ott amikor találkoznak, a kutyust NEM SZABAD LESZIDNI, MEGÜTNI ha a cica felé kap, vagy morog!!!! Türelemjáték, de menni fog.

    Mi egy 14! éves cicakergető kutyussal szoktattunk össze egy 12 hetes cicmót így. Nem puszi pajtások, de nem történt baj, a macsek rájött, hogy ü fel tud mászni oda, ahova a kutya nem, szerinünk még direkt cukkolja szegény kutyámat :))

     

    Sok sikert és türelmet! az nem jelent semmit, hogy az utcán kergeti a cicákat, az enyém is, de nem bántja őket.

    előzmény:
    Beuska81 (1)
    2008-12-15  23:05
  11. 2008. december 16. 00:502.

    Sajna erre nincs mód, ha az állatok maguktól nem szoknak össze, akkor várható, hogy Alfi párszor gazdagodik pár pofonnal.

    Annyit próbálgass, hogy ülj le a földre a cicával a karjaidban, és engedd oda a kutyát, nézze meg. Ha akkor is elkapja, akkor a kutya sem akar barátkozni.

    előzmény:
    Beuska81 (1)
    2008-12-15  23:05

Címlap

top