Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kávézó nyitás feltételei
Sziasztok!
Szeretnénk egy kávézót nyitni. Milyen feltételeknek kell teljesülnie?
Ha jók az információim, akkor szakirányú végzettség kell hozzá, azaz vendéglátói végzettség. De ezen belül mi? Illetve kereskedelmi vajon elég-e hozzá?
Elképzeléseink (pontos terveink) vannak, de minden ötletet szívesen vennék!
köszi, Gaia
Keress fel egy vendéglátás specialistát! Ők tudnak segíteni kávézó nyitás során felmerülő kérdésekre. Nekem bevált! -> kreativsef.hu
Én ezen kívül egy szoftver beszerzését is javasolnám, attól függően, hogy mennyire gondolkodsz nagyban. Az eSystem vendéglátóprogramjának van egy új, önálló szoftvere, amit kávézóknak, cukrászdáknak szánnak, érdemes megnézni, milyen funkciókkal rendelkezik: http://vendeglatoprogram.com/kavezo-szoftver Biztosan megkönnyíti majd a mindennapokat!
Én Angliában és Irországban is dolgoztam kávéházakban és szendvics bárakban. Tényleg összehasonlithatatlan!!!! Ott volt egy raktár sé ennnyi. Viszont arra nagyon figyeltek hogy a húsárú külön legyen a tejterméktől és a többitől. Meg a teljes lefedésről. Előkészíteni mindent a pult mögött csináltunk. Viszont a húsnak külön vágódeszka kellett. AMi szerintem nem igazán baj, hiszen ha magamra gondolok én se szeretném ha a hús macsling összekeveredne modjuk a sajttal hiába egy helyre megy.
Itthon viszont akármennyire szerettem volna egy ilyen kávézót nyitni nem mertem neki indulni igy lett "csak" két kocsmám amiből azért meg tudtam élni szépen egy darabig.
Minden szavaddal egyet értek!!
És akkor még nem is irtál arról, hogy mennyit kell rettegni az adosóktól, a fogyasztósoktól, a köjáltól, finánctól stb stb, és ezek ha valahova bemennek, akkor onnét büntetés nélkül nem jönnek ki.
Persze azért tudok olyan helyeket, ahol lenne mit büntetni, csak ott nagyon jól kapcsolodnak a láncszemek! Valaki mindig valakinek a v....a vége.
Nem.
Számitástechnika.
Köszönöm a hsz-at!
Jó éjszakát!
Nem egészen erre gondolok, csak péksütemények lennének és szendvicsk. Hoppá, akkor ahhoz még is csak kell húsos, zöldséges bla-bla-bla ... csak péksütemény.
Na, jó OK ez most így elég komolytalan, de most még ott tartunk, hogy vannak feltételek, vannak tervek, viszont információkat gyűjtök, hogy mi reális és mi marad álom.
Nos, valahol itt tartunk, hozzáadva azt, hogy ezt jövőre meg szeretnénk nyitni.
Én elköszönök most tőletek!
Jó éjszakát!
Az tuti!
Bezzeg kint külföldön! Egy helyiségben csinálnak mindent!
Nálunk miért nem lehet hasonló?
Plusz ha még reggelit is szeretnétek akkor külön előkészítő és száraz raktár meg nem is tudom még milyen raktár van hirtelen! Több a raktár mint maga a vendégtér.
Beszélgetve erről elfog a nosztalgia!!!
jó ebben dolgozni, bár nem csinálnám megint. NEm tudom ti hogy vagytok ezzel (akik benne vagytok) de engem nagyon elfárasztott! Az állandó talpon állás idegeskedés. Viszont a vendégek elégedettsége mindennél többet ért.
Még egyelőre osztunk, szorzunk, tervezünk. Szerintem igen. Még ez a hely nem is 100%, de ez tetszik a legjobban.
A környékünkkön van egy kávézó, és az ennek kb a fele. Igaz, hogy az oolyan, mint régen voltak a kávé tea boltok, tehát ott nem lehet leülni
Kérlek, ne bomlaszd szét a topikot. Olvass és értelmezz!
köszönöm
szerintem olvass vissza a hsz -ekbe ha már ilyet irsz elsőnek! Lehet hogy te nem vagy mozgáskorlátozott, és nagyon nagy az empatikus készséged, de nekem nem kell bemutatnod ezt a világot!!!
Ugyanis én nap mint nap ilyen ember között vagyok!
Egyébként szép estét neked is és üdvözöllek a beszélgetésünkben!!
Szia!
Sejtettem, de nem akarok senkit sem alkalmazni (családi lenne), ezért szeretném elvégezni a tanfolyamot.
Alkoholt nem tervezek árulni, vagy ez így szerinted botorság?
Egy kis kávéházat szeretnénk, ahol lehetne reggelizni is.
Majd, ha te vagy vmely csaladtagod mozgaskorlatozott lenne, akkor biztos nem irnal ilyen, akkor megertened...
Tudod az eremnek is ket oldala van, es sosem tudhatod, hogy esetleg nem kerülsz e hamarosan a "masik" oldalra...
En örülök neki, hogy vegre Magyaro-on is lassan elöiras lesz, mint külföldön! (Pedig en nem is vagyok mozgasserült!)
Szia!
mint már többen írták is, alapfeltétel a megfelelő szakmai végzettség megléte. Erre vannak a gyorstalpaló Vendéglátó-üzletvezetői tanfolyamok, de elfogadják a vendéglátós érettségi is. Ezt úgy tudod kikerülni, ha szakképzett üzletvezetőt alkalmazol aki a teljes nyitvatartás alatt a boltban tartózkodik. Kell írnod egy üzleti tervet, ki kell választanod az üzlethelyiséget. Erre meg kell kérned a működési engedélyt ( előtte egyeztess feltételeket az ÁNTSZ-nél, a tűzoltóságnál, találd ki a nyitvatartást stb.) hasznos linkek, nézd meg....
http://www.vitalitas.hu/index.php?ctype=5&did=3855&cid=31
http://index.hu/gazdasag/magyar/nygy040624/
ez sajna, eltart pár hétig, hónapig..., ha az üzletre megvan a működésid, akkor kell kérned egy alkohol árusítási engedélyt a szabályok betartásával ( iskola, templom 500 m-n kívül stb...) ezt úgy tudod még megúszni, ha melegkonyhát is üzemeltetsz, akkor ezek a kitételek máris nem érvényesek ( elég ha 12-14 óra között adsz 1 féle kaját pl. sülét krumpli, sajtos pulykamell).
Ha ez is megvan, már csak a design-t kell kitalálnod, árlapot csinálnod, reklámozni és jöhetnek is a vendégek. A pénzt úgy csináld, hogy legyen 6 hónapra elegendő tartalékod a rezsire meg a vásárlásokra. ha ennyi idő alatt sem indul be a bolt, akkor felejtsd is el...
ha csak kicsiben gondolkodsz, mondjuk max. 10 vendéges üzlet, akkor az indulót kb. 2 millió ft körül számold.
ha van még kérdésed, írj...ha tudok segítek.
Szia: Ancsi
Ezen (is) dolgozom, mármint a keresésen, hogy másodállást találjak(gyakorlat miatt). Csak az a nagy bajom 1. gyakorlattal keresnek 2. 20évvel fiatalabbakat keresnek... :)
Én a mozgáskorlátozott mellékhelyiséget nem tartom rossznak csak a már meglévő üzleteknél nem tudom hogy fogják megvalósitani. Még az is kitelik a nagyokosoktól hogy tényleg bezáratják addig amig ki nem alakitják.
De kérdem én ki az aki mondjuk annyi helyet (szivesen) feláldoz a vendéktérből??Mert ez se egy utolsó szempont hogy két asztallal több v van. Nem?
Egy jó tanács: Dolgozz a vendéglátásban egy kis időt! Lásd meg az érem másik oldalát ne pedig rögtön te legyél a főnök!
Nyilt titok hogy az ügyes pultos lányok sokat keresnek a fizetésük felett. Ezért tudd ezeket a trükköket és ügyeskedéseket mert akkor kevesebb rossz meglepetés érhet és persze a pénztárcád is vastagabb marad!!!
A tapasztaltak cáfoljanak meg ha ez nem igy van!!!!!!!!!!
Köszönöm válaszod!!!
Pont ilyen konkrétumokra vágyok, mint amiket írsz. Lehet, hogy kissé naívan állok hozzá (engedélyek gyorsasága stb.), de nagyon szeretném megvalósítani.
Mellékhelyiség-> már tudom. Köszi! :)
Ja tuti! Meglévőnél eléggé érdekes dolog lenne kialakíani. Szerintem nem sokan vágnának bele!
És ti már a másodikat nyitottátok? Gratulálok hozzá!!!!!