Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Aszalt szilva likőr sos!

retikül
Létrehozva: 2003. december 17. 07:58
Sziasztok!
Pár hónapja a Nők Lapjában a Stahl receptek közt találtam egy aszalt szilva likőr receptet. Karácsonyi ajándékként szeretném elkészíteni. A likőrt érlelni kell, és mivel a recept elejére tisztán emlékszem összeállítottam otthon az 'anyagot'. A gond az, hogy eltüntettem a receptet, és most nem tudom befejezni. Nem emlékszik véletlenül valaki?
  1. 2004. december 7. 15:083.
    Apolettától másolva a Tapasztalatok a Stahl-könyvvel topicból:

    ASZALTSZILVA-LIKŐR
    Hozzávalók:
    40 deka magozott aszalt szilva
    15 + 20 deka méz
    4 fahéjrúd
    1 vaníliarúd
    fél liter vodka
    Elkészítés:
    Alaposan kimosok egy csavaros tetejű 1, 5 literes vagy két háromnegyed literes üveget és elkezdem a rétegezést. Egy sor aszalt szilva, egy-két evőkanálnyi méz, aztán megint szilva és újra méz, amíg el nem fogy a gyümölcs.
    Most jöhetnek a fűszerek, beledugdosom az üvegbe, illetve üvegekbe a fahéjrudakat meg a félbevágott vaníliarudat, és a fűszeres-mézes szilvaszemeket megöntözöm annyi vodkával, amennyi ellepi őket. Gondosan csavarozás, hogy jól zárjon az üveg teteje, és aztán 3-4 napig békén hagyom a mézes alkoholban duzzadozó szilvaszemeket és csak néha-néha rázom össze, hogy a méz könnyebben beleoldódhasson a vodkába.
    Aztán amikor úgy látom, hogy az alkoholnak már gyönyörűségesen lila színe lett, akkor 2o deka mézet kavargatva összelangyosítok fél liter vízzel és ezt az édes levet hozzáöntöm a mézes-vodkás szilvához.
    Megint csavarozás és a lezárt üveget vagy üvegeket beteszem a hűtőbe, néhány likőrös poharat pedig a mélyhűtőbe süllyesztek. Mert az aszaltszilva-likőr hidegen, deresen jeges poharakból kortyolgatva a legjobb. 1, 5 liter likőr lesz belőle.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. Torolt_felhasznalo_880857
    Torolt_felhasznalo_880857
    2003. december 17. 08:192.
    szerintem próbálj meg rákeresni itt:
    http://www. nlc. hu/archivum. php?page=1&orderby=1&id=90
    előzmény:
    retikül (1)
     

Címlap

top