Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Aszalt szilva likőr sos!
2003-12-17 07:581.
Létrehozva: 2003. december 17. 07:58
Sziasztok!
Pár hónapja a Nők Lapjában a Stahl receptek közt találtam egy aszalt szilva likőr receptet. Karácsonyi ajándékként szeretném elkészíteni. A likőrt érlelni kell, és mivel a recept elejére tisztán emlékszem összeállítottam otthon az 'anyagot'. A gond az, hogy eltüntettem a receptet, és most nem tudom befejezni. Nem emlékszik véletlenül valaki?
Pár hónapja a Nők Lapjában a Stahl receptek közt találtam egy aszalt szilva likőr receptet. Karácsonyi ajándékként szeretném elkészíteni. A likőrt érlelni kell, és mivel a recept elejére tisztán emlékszem összeállítottam otthon az 'anyagot'. A gond az, hogy eltüntettem a receptet, és most nem tudom befejezni. Nem emlékszik véletlenül valaki?
ASZALTSZILVA-LIKŐR
Hozzávalók:
40 deka magozott aszalt szilva
15 + 20 deka méz
4 fahéjrúd
1 vaníliarúd
fél liter vodka
Elkészítés:
Alaposan kimosok egy csavaros tetejű 1, 5 literes vagy két háromnegyed literes üveget és elkezdem a rétegezést. Egy sor aszalt szilva, egy-két evőkanálnyi méz, aztán megint szilva és újra méz, amíg el nem fogy a gyümölcs.
Most jöhetnek a fűszerek, beledugdosom az üvegbe, illetve üvegekbe a fahéjrudakat meg a félbevágott vaníliarudat, és a fűszeres-mézes szilvaszemeket megöntözöm annyi vodkával, amennyi ellepi őket. Gondosan csavarozás, hogy jól zárjon az üveg teteje, és aztán 3-4 napig békén hagyom a mézes alkoholban duzzadozó szilvaszemeket és csak néha-néha rázom össze, hogy a méz könnyebben beleoldódhasson a vodkába.
Aztán amikor úgy látom, hogy az alkoholnak már gyönyörűségesen lila színe lett, akkor 2o deka mézet kavargatva összelangyosítok fél liter vízzel és ezt az édes levet hozzáöntöm a mézes-vodkás szilvához.
Megint csavarozás és a lezárt üveget vagy üvegeket beteszem a hűtőbe, néhány likőrös poharat pedig a mélyhűtőbe süllyesztek. Mert az aszaltszilva-likőr hidegen, deresen jeges poharakból kortyolgatva a legjobb. 1, 5 liter likőr lesz belőle.
http://www. nlc. hu/archivum. php?page=1&orderby=1&id=90