Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Túlképzettként karrier?

ada007
Létrehozva: 2003. október 27. 15:03
Sziasztok !

Biomérnökként frissen (2003 június) végeztem a Műegyetemen, élelmiszeripari szakirányon. A változatosság kedvéért állást keresek, de nem a szakmámban. Ez az én nagy keresztem. Hiába szeretnék akár recepciósként, asszisztensként, vagy gyakornokként egy teljesen más területen kezdeni (érdekel a reklám, a marketing, a HR, de leginkább a személyzeti tanácsadás) az a tapasztalatom, hogy a misztifikált mérnöki végzettségem meggátol benne; komolyan félnek tőle a munkaadók és a munkatársak is. Még egy nyavajás ideiglene recepciós állást sem kapok. Őrület !
Arra is gondoltam, hogy nem írom be az önéletrajzomba, de akkor meg nem tudok elszámolni azzal az 5 évvel, meg aztán 'csak' egy középfokú végzettségem lenne. Értem én: sok a munkavállaló, szelektálni kell, de a lelkem lázadozik a következő mondat ellen: "Az Ön végzettségének megfelelő állás jelenleg nincsen. Sok szerencsét! "
Egy picit el vagyok szomorodva. Kérem aki tud, támogasson segítő ötletekkel, tanáccsal, tanmesével,esetleg lehetőséggel.

Köszönettel veszek minden tippet, ötletet.

Ada
  1. 2004. december 6. 19:4144.
    Sziasztok!

    Olyan nővel szeretném felvenni a kapcsolatot, akit DISZKRIMINÁCIÓ ért munkahelyén vagy munkakeresés során pl. azért, mert gyereket akart, gyereke volt, vagy mert elmúlt 40.
    Interjút szeretnék vele késztíteni és segíteni, hátha közösen találunk NEKI állást.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. Torolt_felhasznalo_361668
    Torolt_felhasznalo_361668
    2003. december 3. 12:2043.
    Szia!
    Hol ez a fejvadasz ceg, es mik a felkinalt poziciok? En rendszerszervezo vagyok.
    Ja, es rengeteg frissen vegzett informatikus mernokot ismerek, aki tobb honapos kereses utan sem talalt allast!

    Igaz, amkit irtal, valoban az a legfobb tapasztalatom szemelyes munkakereseseim nyoman is, hoyg nem talal EGYMASRA a kereslet-kinalat - szamomra felfoghatatlan okbol.
    előzmény:
    Fejv@dász (42)
     
  3. 2003. november 26. 10:4642.
    Sziasztok Csajszik!, Szia Ada!
    Rég nem jártam a site-on, de most végre elolvastam ezt a topikot.
    Meglepő számomra, amit tapasztalok:
    Panaszkodás, hosszas kinlódás, elutasítás, butaság, ötlettelenség és borzasztó felületesség jellemzi mindkét oldalt nagyon gyakran! (álláskereső és munkáltató)
    Ne érts félre Ada nem rád célzok ezzel.
    A te esetedben a cégekre jellemző amit írtam: felületesek. Nyilván meg tudják magyarázni mért, de ezzel nem segítik előbbre a munkaerő helyes áramlását.
    Mert ugye ha elolvasnák a motiv leveled, máris felvennének. . .
    Másik oldalról pedig elkeserít, hogy rengeteg álláskeresőt munkához juttatunk, -ráadásul igen jó feltételekkel, hiszen fejvadászcégnek általában mindig jobb ajánlatai vannak mint a közismert lehetőségeknél-és akkor elkezd válogatni, amikor a cég már kiválasztotta, vagy eljön még a próbaidő alatt, mert nem kapott ebédpénzt. . .
    Kritikán aluli a helyzet, és ezek után mondják nekem, hogy nehéz állást találni? Vannak nyitott pozícióink, amire (nem viccelek) 11 hónap alatt sem találtunk embert, és nem azért, mert válogatunk. 1szerüen nincs jelentkező! (ez épp informatikai területen van) De mondhatom ezt az építőipar területére is, ott is két vezető beosztást nem tudunk betölteni már nyár óta. . .
    Ez a munkanélküliség? Néha úgy tűnik, az emberek ülnek a méla fosban. (bocsi. ) és közben panaszkodnak persze.
    A mi feladatunk mint közvetítő, hogy egymásra találjon a munkakereső és a munkáltató, de ez egyre nehezebb feladat.
    Nah kipanaszkodtam magam. . . .
    És a jó hír:
    Ada: Kérlek, küldj nekem egy önéletrajzot! Keresek magamhoz HR tanácsadót, olyat, akinek kifejezetten NINCS HR-es végzettsége, de ért valamelyik területhez, és kedvet érez a toborzáshoz, kiválasztáshoz, üzletszerzéshez a saját területén belül.
    Pl ez a tanácsadói pozíciónk is már megy egy ideje, de csak HR esek jelentkeznek, a gond pedig az, hogy ők nem tudják megállapítani, és jól kiválasztani a megfelelő szakembert a megfelelő céghez, hiszen nem ezt tanulták. . .

    Üdv:
    Fejvadász
    előzmény:
    ada007 (39)
     
  4. 2003. október 29. 14:3841.
    És konkrétan a te anyádat szidta, vagy csak alapból mocskos szája volt. Mert az én volt főnökömtől is lehetett olyat hallani, hogy "megyek a templomba, az isten b. . . meg". (Ahhoz hogy a kölykét felvegyék valami református suliba, le kellett konfirmálnia. )
    előzmény:
    ada007 (39)
     
  5. 2003. október 29. 14:2640.
    Hűha, látom te is olyan biztos vagy magadban, mint amilyen én szoktam lenni. Amúgy mi köt Pesthez?A párod, a barátok? A Biogalról amúgy jókat hallottam, én is majdnem oda mentem dolgozni:)
    Én is egy ilyen főnöktől léptem le idén májusban. Különbség annyi, hogy rémesen szarul fizetett. Mondjuk én azért hagytam ott, mert le kellett diplomáznom, és nem engedett volna vizsgázni menni. De amúgy én nem hagytam volna úgy ott, hogy nincs másik munkahelyem, ha nem vagyok kényszerhelyzetben. De nem ismerem a volt főnöködet meg a körülményeket sem, szóval ez csak a privát véleményem. Sajnos a mai világban sok mindent tűrni kell. Tényleg, és akkor most miből élsz?
    előzmény:
    ada007 (39)
     
  6. 2003. október 29. 13:5239.
    Ja, amúgy eredendően és is debreceni vagyok és hazamehetnék dolgozni, mondjuk a Biogalba. De valamiért nem akaródzik. . .
    Diplomaosztásra már nekem is szabadságot kellett kérnem egy zsíros, jól fizető állásbt kaptam, amint lediplomáztam.
    DE!!!
    Kis cég, 100%-os egyéni tulajdon, főnők azt hitte a lelkem is az öve: leléptem.
    Lehet, hogy felelőtlenség volt, de az életem 2/3-át a munkahelyen töltöm és nehezen viselem a '_rvaanyázást'.

    De lehet, hogy maradnom kellett volna?!

    Nemtom.
    Azért Üdv:
    Ada
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2003. október 29. 13:4838.
    Sziasztok!

    Örülök, hogy ilyen élettel teli topic indult. Most küldtem el a 200-ik helyre az önéletrajzomat. Este pezsgő, az bizti.
    Egyébként nem panaszkodni akartam, csak tanácsot kérni: márpedig kaptam hasznosakat!!!!
    Mindenesetre most már kint vagyok a lelki gödörből, ismét reménykedem.

    Ada
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2003. október 29. 10:4637.
    Itt, azt hiszem, tévedtek. A hidrogeologus vizet keres, itthon éppúgy, mint a sivatagban. Ez nem olyan elrugaszkodott pálya.
    előzmény:
    Zana (35)
     
  9. 2003. október 28. 12:5336.
    :)))))Az én barátnőm kultur antropológiára járt. Most ékszíjakat árul:(Mi az a hidrogeológus?Amúgy az ilyen és hasonló "egzotikus" szakmákat azoknak van esélye a "gyakorlatban" is űzni, akik kiemelkedőek, és/vagy jól tudnak nyalni és az egyetemen maradnak phd-re, tanítani, kutatni. Na ne legyek már rosszindulatú, általában tényleg a szakmailag kiemelkedő diákoknak jön össze ez. Ami megint 200-ból 5-öt jelent. És a többiek?
    előzmény:
    Zana (35)
     
  10. 2003. október 28. 12:2835.
    Hát ezt ismerem, nem egészen egy éve estünk át egy teljes felújításon. :-( De mindegy, most nem ez a téma.

    Eszembe jutott a párom egyik unokahúga, aki ha elvégzi az egyetemet, akkor hidrogeológus lesz. Ugyan, ő mire számíthat? (Közel lakik hozzád. )
    előzmény:
    palino (34)
     
  11. 2003. október 28. 12:2034.
    Ja, és annyira elfoglaltak, hogy úgy kell nekik pitizni, hogy elvállaljanak egy munkát, hozzáteszem súlyos pénzekért. Hihetetlen mennyit elkérnek, aztán szarul csinálnak mindent, meg átcseszik az ember fejét. Történetesen most újítjuk fel a lakást és mivel mindketten dolgozunk, nem tudunk "felügyelni". Mondanom sem kell, mind a hat mestert(asztalos, vizes , gázos, burkoló. . . )min. kétszer kellett visszahívni, mert elcseszett valamit. És elkérik a havi fizetésemet egy 3 napos munkáért.
    előzmény:
    Zana (33)
     
  12. 2003. október 28. 12:0933.
    De látod, hogy nem feltétlenül ez számít. . . én munka mellett levelezőn végeztem a főiskolát, és egyáltalán nem bántam meg. . . egyébként is ilyen irányban indultam el már a középiskolában. De abban igazad van, hogy miközben mindenki diplomát szerez, szakmunkásokból meg komoly hiány van. :-(
    előzmény:
    palino (32)
     
  13. 2003. október 28. 11:4432.
    És hát nem akarok túl pesszimistának tűnni, mondjuk e tekintetben az vagyok, de egyre több emberkét vesznek fel egyetemre, fősulira, hogy még több munkanélküli legyen. Ja és ha mondjuk én is leszek 35, és már nem tartanak elég fiatalnak kreatívnak meg dinamikusnak, szépen kipöccintenek a remek kis állásomból. Ha mégsem engem rúgnak ki, akkor meg a futószalagon gyártott frissdiplomás szívja meg. Lényegében mindkettő nagyon gáz. Szóval a helyzet szar és csak szarabb lesz. Ami engem illet annyit tudok ez ellen tenni, hogy a gyerekemet majd feltétlenül lebeszélem a diplomáról. De komolyan.
    előzmény:
    Zana (31)
     
  14. 2003. október 28. 11:3131.
    Hm. Talán mert nem ismerik a helyzetet. Nekem vannak arra (sőt pont ott is) rokonaim, tudom, hogy ott sem könnyebb. Sőt. :-(
    előzmény:
    palino (30)
     
  15. 2003. október 28. 11:2830.
    Hülyének is néznek emiatt azok akik azt hiszik Bp. maga a Kánaán. Merthogy itt azt hiszik.
    előzmény:
    palino (29)
     
  16. 2003. október 28. 11:2629.
    Debrecenben. Pestre jártam suliba, de úgy döntöttem 5 év pont elég volt belőle.
    előzmény:
    Zana (28)
     
  17. 2003. október 28. 11:1228.
    Azt hiszem, hogy ma már nincs az országnak olyan területe, ahol könnyebb lenne. . . :-((( (Mit értesz "Balkán" alatt, merre laksz?)
    előzmény:
    palino (27)
     
  18. 2003. október 28. 11:1127.
    Ez szép. Na ezért mondom én a Pestre készülő sorstársaknak, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. De nem gondoltam volna, hogy ott is ilyen szar a helyzet. Merthogy itt, a "Balkánon" szar, azt tudtam.
    előzmény:
    Zana (26)
     
  19. 2003. október 28. 11:0426.
    Nem, nem merészeltem. Egyszerűen leépítettek és passz. :-( Budapest.
    előzmény:
    palino (24)
     
  20. 2003. október 28. 10:3725.
    Csak nem merészeltél szülni????
    előzmény:
    palino (24)
     
  21. 2003. október 28. 10:2624.
    És hogyan vesztetted el a munkahelyed?Ha nem titok, hol próbálsz meg munkát keresni?Úgy értem melyik városban?
    előzmény:
    Zana (23)
     
  22. 2003. október 28. 10:0823.
    Teszem hozzá, hogy nyolc évet dolgoztam egy multinál pénzügyi-gazdasági területen, tehát nem kezdő frissdiplomás vagyok. És mégsem. Egy okot tudok, hogy nem elég jó az angol nyelvtudásom. :-(
    előzmény:
    palino (22)
     
  23. 2003. október 28. 10:0322.
    És sajnos nagyon sokan járnak hasonló cipőben. Nekem rohadt nagy mákom volt (nem gyakran szokott lenni amúgy), még meg sem száradt a diplomámon a tinta, már volt munkám. De gondolom, hogy borzasztó lehet. Az ember tanul, gürizik éveken át, a szülei tartják el stb. És huszonix évesen már alig várja, hogy a saját lábára álljon. Azok az általános iskolás osztálytársai, akik a leghülyébbek voltak az osztályban, elvégeztek egy szakmunkásképzőt, és 18 évesen elkezdtek dolgozni. Már gyerekeik vannak és felépítették a házukat. . . Aztán találkozunk mondjuk a buszmegállóban félévente, vigyorogva megkérdezik, hogy még mindig tanulunk e, aztán egyszer csak azt válaszoljuk, hogy már nem. Munkanélküliek vagyunk vagy épp szoláriumban dolgozunk minimálbérért jogászdiplomával. És látjuk az elégedett kárörvendő mosolyt az arcukon. Szóval mocsok világ van, gyerekek.
    Amúgy a mi cégünkhöz már be sem hívják a fősulin végzett közgazdászokat, ugyanis egyetemet végzettből is van annyi, hogy a plafonig érnek az önéletrajzok. Pedig pl. a PSZF ér annyit mint bármelyik közgázegyetem.
    előzmény:
    Zana (21)
     
  24. 2003. október 28. 09:4621.
    Azért ha meguntál közgazdász lenni, szóljál. :-)) Én épp valami ilyesmi állást keresgélek. És igen, én is eljutottam oda, hogy főiskolai diplomával már számlázói állásra jelentkezem, mert hét hónapja képtelen vagyok elhelyezkedni. :-(
    előzmény:
    palino (20)
     

Címlap

top