Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bajor csülkös káposzta
2006-01-06 11:561.
Torolt_felhasznalo_810864
Létrehozva: 2006. január 6. 11:56
Férjem tegnap Bajor csülkös káposztát evett, és zengedezett róla. Elmondása szerint nagyon finom savanyúkáposzta és füstölt csülök az összetétel. A káposztát finoman fűszerezték, de nem tudja mivel, de volt benne valami a feketeborshoz hasonló de nagyobb valami.
Természetesen velem ellentétben nem kérdezett rá, hogy hogyan készül, ezért fordulok hozzátok, mert itt általában segítséget kapok.
Természetesen velem ellentétben nem kérdezett rá, hogy hogyan készül, ezért fordulok hozzátok, mert itt általában segítséget kapok.
2 db (egyenként 1-1,5 kg-os) csülök
őrölt fehér bors
1 mokkáskanál pirospaprika
1 - " - majoranna
1 - " - őrölt kömény
só
kenegetéshez:
sör
Tepsis burgonya:
1,2 kg burgonya
só
5-10 dkg füstölt szalonna
30 dkg vöröshagyma
őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
3-4 gerezd fokhagyma
olaj
Bajor káposzta:10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 kg savanyú káposzta
2-3 babérlevél
8-10 szem borókabogyó
15-20 szem fekete bors
só
1, A csülköt megmossuk. A fűszereket a sóval összekeverjük, majd alaposan a húsba dörzsöljük, de vigyázzunk nehogy a bőrét érje, mert akkor sütés közben könnyen megéghet.
2, Letakarva, hűtőben 2 napon át érleljük, majd nyársra húzzuk és intenzív faszénparázs fölött kb. 3 órán át sütjük, közben sörrel gyakorta kenegetjük.
3, A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, 0,5 centi vastag karikákra szeleteljük és bő, forró olajban félig megsütjük. Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk (3-4 kanálnyit a burgonya sütéshez használt olajból is ráöntünk), majd zsírjában a cikkekre darabolt hagymát is megpirítjuk, a serpenyőt rázogatva kb. 10 perc alatt félig megpároljuk.
A burgonyát hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a finomra aprított petrezselyemmel meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük és nagy lángon, többször megforgatva - vigyázzunk, nehogy összetörjön - készre pirítjuk.
4, A bajor kposztához a szalonnát kis kockákra vágjuk és üvegesre sütjük. A hagymát tisztítás után fölaprítjuk, a szalonna zsírjában megfuttatjuk. a káposztát kissé kimossuk és rövidebbre daraboljuk. Ezután a szalonnás-hagymás alaphoz adjuk, megfűszerezzük, sózzuk.
Egy kevés vízzel - még jobb ha füstölt lével - fölöntjük és lefödve, kis lángon 35-40 perc alatt puhára pároljuk.
Tapasztalatom a kóstolásnál, hogy fanyarrá teszi a káposztátr, tehát csínnyán kell vele bánni.Ki fogom próbálni a sültek mellé fogok dobni pár szemet.