Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Pépes étel felnőttnek
Sziasztok, azért nyitottam ezt a topicot, mert már nincs ötletem, lemerültek a főzelék-joghurt-krumplipüré szinten.
Arról van szó, hogy édesanyámnak most csinálják a fogát, illetve hát a teljes alsó fogsort. Kapott valami ki-berakosgatósat, ami lityeg neki (még nem végleges) és ezzel kell most jópár hétig még együtt léteznie. Nem tud már mit enni, mert harapni-rágni képtelen. Már a füléből is tejbepapi jön ki, meg kenőmájas kenyér nélkül, meg a pépesített nem darabos főzelék és nincs több elképzelése, hogy mi lehet még laktatós, finom éshát pépes.
Tegnap valami foszlóskalácsbelsőt majszolt jó háromnegyed órán keresztül, egyszerűen nem boldogult vele, tehát mindenképp valami pépes étel kellene. Mindamellett ma elsírta magát nekem, hogy már olyan éhes, hogy kopog a szeme. Én meg vagyok annyira béna "szakácstündér", hogy az első mondatomban lévőkön túl nem tudtam neki mit javasolni.
Ti biztos ügyibbek és kreatívabbak vagytok! KÖszi szépen! (este jövök újra)
Huhh...sajnálom szegény édesanyádat!
Ötletem: Krémlevesek, esetleg egy picit sűrűbbre főzve. Számtalan zöldségfélét meg lehet így csinálni.
Főzelékek turmixolva, tejes gyümölcsturmixok is laktatnak esetleg reggelire.....most nem jut más az eszembe, de még gondolkodom.
Bármit lepépesitheccc a botmixerrel,még a csirkepörköltet is,csak a csontot okvetlen vedd ki!
Legyen lédúsab,és menni fog!
50 dkg zöldség
Elkészítés:2 dl tejszín
2 dkg vaj
2 zsemle
1 tojás sárgája
2 dkg liszt
TopMix, fűszerek
A zöldséget, ami bármi lehet, amit szeretünk (zeller, spárga, gomba, zöldborsó, kelbimbó, brokkoli, karfiol, vagy ezek kombinációja - esetleg sárgarépával -, de még sárgaborsó is) kevés TopMixes vízben pépesre főzzük, majd leszűrve összeturmixoljuk.
Visszaöntjük rá a levét és megfelelően ízesítve (pl. gombához őrölt bors, kelbimbóhoz őrölt kömény, sárgaborsóhoz sóban megtört 2 gerezd fokhagyma) felforraljuk.
A tejszínt a liszttel és tojássárgájával alaposan elkeverjük, és a hűlőfélben levő levesből apránként adagolunk hozzá folyamatos kevergetés mellett. Amikor 2-3 dl levest már elkevertünk benne, beleöntjük a levesbe és folyamatos keverés mellett egyszer felforraljuk.
A zsemlét 1,5 cm-es kockákra vágjuk, majd sütőben szárazon világosbarnára pirítjuk. Ezzel tálaljuk a levest.
Nagyon ízletes minden fajtája, pl. a gyerekeim így minden zöldséget megesznek, amit különben ágyúval sem lehetne beléjük lőni.
Nekem ez nagyon bevált. A www.kifozde.uw.hu - ról vettem.
anyukádnak mielőbbi visszatérést kívánok a teljes élethez!
én ezt a levest ajánlanám, itt tanultam v981től. csinálhatod sárgaborsóval vagy lencsével vöröslencse helyett.
Szia!
A rizsát,tarhonyát pl. nem kell rágni.Krumplipüre,pároltkarfiol,darálhusból készült pörkölt,húsgobóc,hasé,töltöttpaprika,töltöttkáposzta.Bármel yik főzeléket lehet turmixolni,passzírozni.esetleg ott vannak a bébiételek pl.A kalácsot ne majszolja,hanem áztassa be kakaóba,vagy mézes tejbe.3 perces lágytojás,ezt bele lehet keverni a főzelékekbe+daráltvírsli,daráltparizer.Tejből,tojásból,vajb ól,cukorból készűlt krémek.Hírtelen ezek jutottak az eszembe.
25 dkg gomba
2 evök. margarin
bö evök.-nyi hagyma, szeletelni
1.5 evök. liszt
2.5 dl tej vagy tejszin
1 zöldségkocka felforralva 0.5 l vizben
so-bors izlés sz.
Margarint olvasztani 500W 1-2 perc,
Hagyma, gomba bele, 750W 7-8 perc, félidöben keverni
Lisztet belekverni, levest is, folyamatos kavarás mellett, 750W 6-7 perc, 2-szer megkeverni közben
Bele tejet v tejszint is, keverni, 750W 3-4 perc.
Zöldborso leves:
25-30 deka borsot vegetás, picit cukros vizben puhára, mielött kész ptrezselymet szorni rá, mixelni, habarni vagy instant szoszporral süriteni, tejet vagy tejszint hozzá, lassan átrottyan, és kész.
Karfiolt megfözni, besamel szoszt rá és sok tejfölt, tojássárga, talán reszelt sajt helyett valami sajtkrémet bele iznek, de ne sokat, ne nyuljon, átsütni.
Husleves volt a kedvence lányomnak mikor még nem volt hajlando rágni, volt abban hustol-zöldségekig mindenféle finomság.
Gyümölcsöt turmixolni, levest fözni.
Talantalan egy otlettel szolgalhatok, ha nem hasznalhato, dobd ki.
Igaz, hogy inkabb ittam, de ha teleittam is magam barmilyen nagyon es igazan taplalo es gyomortolto folyadekkal / peppel, az ehes hianyerzet az megmaradt. Azt hiszem, maga a ragas folyamata hianyzott, meg az izek, vagy valami ilyesmi. Szoval kis darabkakra vagtam mindenfele zoldseget es olyan puhara foztem, hogy a nyelvemmel szet tudtam nyomkodni oket. Az egy kicsit segitett, mindenesetre elegedettebb voltam utana, mint a turmixolt dolgokkal.
Aranyos vagy, de ahogy a nyitó hozzászólásban írtam, a tejbepapi már folyik ki a füléből, egy hét alatt annyiszor főzött magának, mint korábban egy élet alatt.
Gyakorló anyaként én is kotyvasztottam olyan remekműveket, hogy csak na, lányom kedvence a csirke-sárgarépa-banán és a banán-sárgarépa-alma trutyi volt, de láttam trutymósított csirkepörit is, biztosan ehető, biztosan finom, csak épp csukott szemmel javaslom az elfogyasztását!
Szia !
Karalábé krémleves
2 karalábé
2 nagyobb krumpli, mindkettöt kockákra vágod,egy evökanál vajon kicsit párolod (5 perc,kb.) utána 1/2 liter vízböl,és egy leveskockából (egyszerü zöldség,vagy tyúkhúsleves) fözetet csinálsz,ezzel felöntöd,és puhára fözöd.
Ha kész,teszel bele 1 dl tejszínt,és az egészet összeturmixolod.
Fözhetsz bele karikákra vágott virslit,(ezt ugye csak pár percre teszed bele a végén,és ezzel turmixolod,VAGY reszelt sajtot bele VAGY nagyon apróra vágott zsemlekockákat kicsit vajon megpirítva.... NAGYON FINI : )))
Ès a karalábé helyett brokkolit is fözhetsz ...,de még gondolkodom,hátha eszembe jut még valami
+ jobbulást
szia, vegyel egy turmixot vagy botmixert es amit fozol eppen azt pepesitsd.
Krumplipuret lagyra, sok tejjel es ra a turmixolt hust (csirket pl, combot, ami nem "szalas" hus, marhahust mindenkepp sok szafttal, paradicsomszosszal pl), halat is csinalhatsz, filet, es az puha es "szetesik", ha pl sutoben sutod (lazac szelet kis soval, citromlevel olivalolajjal 'megkenve' 200 fokos sutoben 10 (!) perc alatt kesz, parolt zoldseget turmixolj, vagy torj villaval hozza). Brokkolit parolj meg es krumplipurehez keverd hozza, mas (es finom!) izt ad. rizs is jo de pl "lazitsd fel" paradicsomszosszal (hagymat suss meg kis olajon, tegyel ra kis fokit, oregano es a paradicsomszoszt, fozd ossze es keverd el a rizzsel (puhabbra fozd a rizst kicsit).
sok sikert es anyukadnak meg kitartast!
Amikor a hugomnak kiestek az elülső tejfogai, rászokott a meleg tejbe áztatott cornflakesre. Gyorsam megpuhult és nem bántotta a fájó ínyét sem. Továbbá megvolt a gabonafélék közötti változatosság is.
Nagymamámnak mostanság javították a műfogsorát. Ő a húslevesben puhára főzött zöldségféléket törte össze, s azt keverte össze főtt krumplival.
Jó ötlet még a friss lecsó levébe mártogatott kenyér is. Hol egy olyan igazi lecsó, amibe nem lehet kenyeret mártogatni?:-) Variáció, ugyanez pörköltszafttal.
Rakott karfiol, rakott kelkáposzta természetesen darált húsból készült pörkölttel. Esetleg pástétomok, felfújtak, de ezekhez tényleg kell gyakorlat.