Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Leveles tészta-előre
Sziasztok!
Holnap este vendégeket várunk, és szeretnék levelestésztából éeds és sós sütikéket csinálni.
Ezt is kinéztem:
http://www.nosalty.hu/recept/sonkas-sajtos-t ekercs
Szerintetek lehet olyat csinálni, hogy ma este betöltöm, aztán hűtöbe teszem, és holnap este csak kisütöm? Nem lesz sok időm előtte, azért gondoltam erre.
Előre is köszi:)
az biztos .
Akkor csináld azt ,, ha fagyott , kiolvasztod , ugy elvan a hütőben , előre elkészited a töltekéket , és holnap csak töltöd és sütöd,
még nem próbáltam előre tölteni és másnap sütni .
vagy megtöltöd ma , attól is függ mivel ,mert eláztatja a tésztát ,,,,
de ha előkészitesz mindent , holnap pikk-pakk megtöltöd és mehet a sütőbe
Szerintem ezt ne süsd meg sehogyan sem, mert tutira nyers marad a közepe.
Tapasztalatból mondom. Én csak olyat szoktam sütni a levelesből, ami nincs sehogyan sem betekerve. Pl egy virsli áttekerve az oké, vagy a tölteléken csak egyszer át van forgatva a tészta. De ha beletekered a tésztát saját magába a töltelékkel együtt, tuti nyers marad a belsejében lévő tészta.
http://www.nosalty.hu/recept/sonkas-sajtos-tekercs
má r többször megsütöttem, és eszméletlen finom.
Hogy maradna már nyers a közepe? Nem élére állítva akarja megsütni, gondolom:-)
Amúgy én megsütném ma, lefagyasztanám és holnap csak átlangyosítanám. Akkor olyan lesz, mint a friss.
Ne haragudj, de ez így önmagában butaság.
A hiba ott lehetett nálad, hogy vagy a töltelék áztatta el a tésztádat, vagy nem sütötted elég magas hőfokon. Ahogyan írta már más is, a leveleseket magas hőfokon kell sütni.
Ha alacsony (180) hőfokon sütjük, akkor csak a zsír sül ki belőle és szalonnás lesz. Viszont ha jó magas (220) hőfokon kezdjük sütni, majd amikor megkérgesedett, 200ra csökkentjük, jó lesz :)
Mellesleg, aki érez magában némi kedvet, készítse el a tésztát (mondjuk hétvégén) maga. Oké, kicsit időigényesebb, de trilliószor jobb, mint a bolti :)
Blundel tészta (édes)
Teljes kiőrlésű blundel
Vajas tészta (sós)
Teljes kiőrlésű vajas tészta
Amúgy a topikindítónak: töltsd be nyugodtan és nyersen tedd hűtőbe. Takard le egy nedves konyharuhával. Semmi baja sem lesz.
A pékségekben/cukrászdákban sem azonnal sütik (már csak azért sem mert pihennie kell a tésztának sütés előtt)
Én mindig így csinálom, ráadásul pizzás csigát, aminek leve is van és egyáltalán nem áztatja el.
Péntek este megcsinálom, szombat reggel megsütöm, mert úgy az igazi
Semmi baja nem lesz:)