Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Beleszólsz?

odák
Létrehozva: 2012. Április 27. 08:15

Kedves fórumozók! 

 

Kiváncsi lennék, Ti beleszóltok rokonotok, barátotok életébe, ha az rossz irányba halad?

 

Ha olyat tesznek nap, mint nap, ami nemcsak a saját, de a környezete életére is hatással lehet? 

 

Vagy a felnőtt ember tettei a saját felelőssége? Senkinek semmi köze hozzá?

 

Általában a férfiak inkább nem szólnak, a nőkben hamarabb felébred a cselekedni kéne ösztön.

 

Ti hogy gondoljátok? Volt már hasonló helyzet az életetekben? 

 

Nem véresszájú vitafórumot akarok, csak kíváncsi vagyok, ki/mit gondol a témáról.

 

Köszönöm a válaszokat. 

  1. Torolt_felhasznalo_993899
    Torolt_felhasznalo_993899
    2012. május 4. 18:14170.

    Ez tetszik és tökéletesen egyetértek vele:

    "ha két ember már odáig eljut, hogy tud egymással beszélni jó és rossz dolgokról, a problémás esetekben képesek összhangot teremteni (nem arra gondolok, hogy én meghajlok a másik akarata előtt akkor is, ha nem tetszik), akkor az már egy olyan alap, amire simán lehet építkezni. És ha ez az alap megvan, akkor már igenis társaknak tekinthetjük őket."

     

    Csak miért van az, hogy vannak, akikkel az istennek nem lehet szót érteni?? Főleg ffiak. Talán mert ennyire nárcisztikusak? Hogy nekik és csakis nekik lehet igazuk? Hogy a másikat már meg sem hallják, nemhogy meghallgatnák.

    előzmény:
    kivi39 (168)
    2012-05-02  14:28
  2. 2012. május 2. 14:30169.

    Ezt csak példakép mondtam, bár valóban magamból indultam ki. :)))) Mondjuk én sem szoktam visszafogni magam, de ha a példában asztal melletti böfögést írtam volna, talán érthetőbb lett volna.

     

    Most viszont sajnos muszáj dolgozni mennem, majd holnap folytatjuk. 

     

     

    előzmény:
    saschamora (167)
    2012-05-02  14:26
  3. 2012. május 2. 14:28168.
    De én úgy gondolom (és ebben lehet,  hogy nincs igazam, de azért jó lenne), hogy ha két ember már odáig eljut, hogy tud egymással beszélni jó és rossz dolgokról, a problémás esetekben képesek összhangot teremteni (nem arra gondolok, hogy én meghajlok a másik akarata előtt akkor is, ha nem tetszik), akkor az már egy olyan alap, amire simán lehet építkezni. És ha ez az alap megvan, akkor már igenis társaknak tekinthetjük őket.
    előzmény:
    saschamora (165)
    2012-05-02  14:05
  4. 2012. május 2. 14:26167.

    en is utalom a szinhazat, a ferjemnek en is az igazi karakteremet mutattam (amelytol elozoleg nehany him sikitofraszt kapott hihihi), nem jatszottam a szervilis fehercseledet. ugy gondoltam hogyhaigy nem kellek, akkor sehogyan se kelljek!:-)

     

    es en is hirtelen, es haragos vagyok. es azt is allitom, hogy a hozzank hasonloak nem szoktak szinhazasdit jatszani, mert akkora, de akkora  szajuk van, hogy belefulladnanak ha mast kene mondani mint amit gondolnak, ha maskeppen cselekednenek mint ahogyan azt helyesnek erzik!:-))

    szebben fogalmazva: hatalmas igazsagerzetuk van, es ezt nem lehet elsminkelni!:-)) 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993899 (166)
    2012-05-02  14:14
  5. Torolt_felhasznalo_993899
    Torolt_felhasznalo_993899
    2012. május 2. 14:14166.

    Igen, normális esetben hangos vagyok és hirtelen. És nem játszom mást első randin sem. Egyszerűen gyűlölöm a színházat!

     

    Pedig hidd el, rengeteg olyan van, aki szándékosan, évekig képes megtéveszteni a másikat! Szociopatáknak hívjuk őket, akiknek érzelmei csak rövid kiszolgálói érdekeiknek.

     

    "Mutatnak jeleket" - ez egy kulcs-kifejezés sacha hsz-ében! Egyenlő: azt hiszed, hogy a másik ilyen, meg olyan (amilyennek reméled)... de mégsem.

    előzmény:
    kivi39 (163)
    2012-05-02  13:44
  6. 2012. május 2. 14:05165.

    nagyon sok mindent lehet elore latni (aztan vagy bejon, vagy nem), es nagyon sok mindent nem!:)

    azt semmi esetre sem, hogy (hacsak nem nagy dolgokrol van szo) hogy milyen tars, milyen szulo lesz az a szemely, aki most, a jelenben cuki, aranyos, fel,-es bevallalos, diszponibilis, stb. mert ezt meg kell elni, benne kell lenni.

    ezert irtam lejjebb, hogy jo valasztas a jelenben nincs, csak jonak tuno valasztas van, majd nehezsegekkel megszort uton haladva, amelybe egyre tobb felelosseget kell(ene) beepiteni, dol el.

    előzmény:
    kivi39 (164)
    2012-05-02  13:48
  7. 2012. május 2. 13:48164.
    Szerintem viszont ha már a legkisebb jeleeket is kibeszéljük (nem a másik izélgetésével, hanem csak egyszerűen a tény szintjén) akkor nagyon sok mindent lehet előre látni. Ha mást nem, hát azt, hogy tud-e a két ember beszélni egymással, meg tudják-e érteni egymást.
    előzmény:
    saschamora (162)
    2012-05-02  11:07
  8. 2012. május 2. 13:44163.
    Kettőnk között az a nagy különbség, hogy én egyszerűen nem hiszem el, hogy a másik szándékosan tévesztett volna meg téged. Kb. olyan ez, mint a szép ruha. Elmehetnél randira kinyúlt farmerodban is, kócosan, smink nélkül. De nem ezt teszed, mert szeretnél jó hatást elérni. Valami hasonló játszódik le viselkedés szinten is. Normális esetben hangos vagy és hirtelen? Tuti, hgoy  egy friss kapcsolatban visszafogott leszel és csendes. Nem azért, hogy átvágd a másikat, hanem azért, hogy NEKI jó legyen. Mivel állandóan nem tudsz vigyázni magadra, ezért időnként mégiscsak kitőr belőled az olaszos temperamentum. Ha a másik figyel, ezt észreveheti és eldöntheti, hogy ez neki tetszik-e. A baj akkor van, ha nem tetszik neki, de legyint, hogy á, nem baj ez, majd leszokik róla mellettem... Mert ez az, ami nem szokott működni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993899 (160)
    2012-05-02  10:14
  9. 2012. május 2. 11:07162.

    az osztonszolga szo egyaltalan nem undorito, hanem egyszeru, meztelen teny, a neven nevezve!:)

     

    es meg az ertelme sem undorito, vagyis nem az az undorito hogy az osztonok kiszolgalasra kerulnek, -hiszen mindannyian ezt csinaljuk, csak eppen nem mindegy, hogyan tortenik ez a kiszolgalas. a tarsadalmi ember felallit egy fontossagi sorrendet, es ezeknek a medreben igyekszik terelgetni az osztoneit (pl. a hazastarssal a jo kapcsolatra valo torekves, amelynek a folyomanya a kellemes, bizalmas intim kapcsolat, -tehat a szexualis oszton minel magasabb szintu kielegitese, munka altal megteremtett tulelesi lehetoseg a sajat, es az utod szamara -az utodgondoskodas osztone szinten a lehetoseg szerint a legmagasabb szinten kielegitve, stb.). 

    a parkapcsolatnak kulonbozo "evolucios" szakaszokon kell (kene) keresztul mennie, az embernek ehhez elvileg kapacitasa van (gyakorlatilag ritkabban), ez az egyetlen dolog, a TERVEZES ami elvalaszt minket az allatoktol. a par eloszor szerelmespar, aztan hazaspar, es utana szulopar. mindegyik szakasznak megvan a maga szerepe es jelentosege, es ezek a szakaszok -amennyiben felvallajuk oket- egymas meghosszabbitasai, es kulonbozo "feladatokkal" jarnak. az osztonszolga az leny, aki nem tud/nem akar ezeken szakaszokon athaladni, mert neki mindig ugyanaz kell, vagyis az osztonok es sajat celok minel magasabb szintu kielegitese, anelkul, hogy a felelosseget figyelembe venne, koznyelven erkolcs nelkul, -tehat a tarsadalmi szerepet alarendelve a sajat onos erdekenek, ahelyett, hogy osszekombinalna a kettot, -mint ahogyan a tarsadalmi ember teszi. az osztonszolga egy korben el, ezert mindig elorol kezdi ugyanazt a forgast, es a kor termeszetebol kovetkezoen mindig ugyanoda ter vissza, ujra es ujra.:) (csak a kor allithatja meg ezt a tipust, amikor kioregedett a jatszmakbol:))

     

    es igen, vannak jelek mar a kapcsolat elso egy-ket eveben is...csakhogy ezek a jelek mindossze annyit jelentenek, hogy bizonyos dolgokban nem egyforman erzunk, gondolunk, es ha nem nagy hordereju dolgokrol van szo, akkor toleralni illik, mert ugye senki sem tokeletes. es nem is ezekkel a nekunk nem tetszo kis dolgokkal van a baj, hanem azzal, hogy a kapcsolat nem tud a kovetkezo szakaszba lepni (mint tarsadalmi szerep: szerelmesbol hazasTARSsa, szuloTARSsa), beragad az osztonok es a sajat celok kielegitesebe (tiszta barlang-filing, hehe), de EZT NEM LATOD ELORE, csak a megeles utjan, a tapasztalat altal, de meg igy is nehez, mert az osztonszolga megtanulta a MINTHA cimu jatekot.

     

     

    előzmény:
    kivi39 (151)
    2012-05-01  23:43
  10. -1-
    -1-
    2012. május 2. 10:43161.

    Miért vagy ennyire dühös?

    Megnézted valaha is magadban ennek az okát?

     

    Sajnos más is ezen az úton jár, hogy minden érdekli, ami nem vele vagy éppen általa történik.

    Így aztán pont azt mulasztja el, ami a legfontosabb az emberi élteben. Az ember önmaga megismerése.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993899 (160)
    2012-05-02  10:14
  11. Torolt_felhasznalo_993899
    Torolt_felhasznalo_993899
    2012. május 2. 10:14160.

    Így van, ha logikájában, érzelmek bejátszása nélkül nézzük, akkor valóban hibás vagyok. Viszont én nem vagyok hajlandó, mert nincs is miért bűnösnek kiáltani ki magam és emiatt bűntudattal élni!

     

    Valamint itt a topik szerencsére már régen elkanyarodott afelé, ami engem sokkal jobban érdekel a saját úgynevezett "hatalmas" hibámnál. Nevezetesen, hogy a társadalmi ember és az ösztönszolga miért nem jöhetnek ki egymással soha-soha. És számomra ebből a egészből EZ a lényeg!

    A többit már cseszhetem és nem is érdekel. Mert hibásnak sem érzem magam, s nem is fogom soha. Jobb volna neked és a hozzád hasonló igazán okos, mindentudó, én találtam fel a spanyolviaszt-típusnak, ha életem hátralévő részében folyamatosan önostoroznám magam, hogy "én balga, én jóhiszemű naív pi..."?? Nem hinném, hogy ez előremutató volna számomra. Főleg mert nem hiszem, hogy hiba társadalmi emberként jóhiszeműnek lenni.

     

    (Töktotálbocs egyébként, csak azt zúdítom rád, amit egy másik emberre szükségeltetett volna. Még egyszer ne haragudj, igazándiból nem neked szól, én sem akarlak bántani Téged! ... a végére nagybetűvel :-))

    előzmény:
    kivi39 (159)
    2012-05-02  10:00
  12. 2012. május 2. 10:00159.
    Én nem akarlak bántani. Csak azt mondom, hogy vedd észre, hogy nem CSAK  a másik a hibás. Igen, hibás vagy azért, mert hülyén naív és jóhiszemű voltál. De ez nem bántás, ez tény.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993899 (157)
    2012-05-02  09:52
  13. 2012. május 2. 09:58158.
    Azt írtam régebben, hogy én a szüleimnek köszönhetem a házasságomat. Azért, mert ők ész és érv nélkül ellenezték. Nem úgy, ahogy Nálad, nem a férjemet, a tulajdonságait kritizálták, hanem az akkor már közel 20 éve halott apját. És én dacból csak azért is meg akartam mutatni, hogy ez az ember jó, érdemes a bizalmamra. Írtam, hogy eszembe sem jutott volna férjhez menni hozzá. Nem, mert nagyon különbözőek vagyunk. Millió olyan hibája, szokása van, amivel én akkor, 19 évesen biztosan nem kínlódtam volna, ha nem "muszáj". Nagyon sok beszélgetés, veszekedés, sőt, verekedés után jutottunk el odáig, hogy mindketten ismertük a másikat kívülről-belülről és tudtuk, hogy a másik tulajdonságait el tudjuk fogadni és együtt tudunk velük élni. És még így is vannak dolgok, amikről csak a házasság alatt (mi nem éltünk előtte együtt) derült ki, hogy konfliktusra adhat okot, ha hagyjuk. Na, én a legtöbb párnál ezt a megismerési szakaszt valahogy felületesnek ítélem meg, nem is gondolnak bele, hogy ezek fontosak lesznek. Mert egészen más dolog egy héten kétszer találkozni valakivel és pár órán keresztül szépnek látni őt, mint együtt feküdni-kelni vele és akkor is elviselni, ha éppen magamat is nehéz.
    előzmény:
    kivi39 (156)
    2012-05-02  09:38
  14. Torolt_felhasznalo_993899
    Torolt_felhasznalo_993899
    2012. május 2. 09:52157.

    :-)

    Nem-nem, annó régen nem avattam be anyukámat a dolgokba, így persze nem is tudott segíteni/szólni/beleszólni. Adódik a kérdés: Miért nem avattam bele a dolgokba? Természetesen azért, mert már akkor éreztem, hogy fals a dolog, s nem akartam, hogy beleszólhasson. Mert szerelmes voltam. Hiba? Lehet, de akkor sem értem, hogy minek utólag kioktatni az embert, hogy hülyén naív és jóhiszemű volt. Igenis, áldozat az, aki jóhiszeműen belesétál ilyen csapdába. Mert szeret, hisz, bízik.

     

    Viszont örülök, hogy te már 25 évesen is bizonyára baromi okos voltál, nem úgy mint én, buta, bugyuta, értetlen, hülye, jóhiszemű, naív ***** :-/
    előzmény:
    kivi39 (156)
    2012-05-02  09:38
  15. 2012. május 2. 09:38156.
    Azt írtad valahol az elején, hogy a szüleid látták, figyelmeztettek a hibákra. Akkor ezek szerint mégsem játszott olyan jól, csak te nem láttad. Én pedig pont ezt írtam. Nem látod, mert nem tudod/akarod látni. Mert szerelmes vagy, mert nem hiszel a saját szemednek, mert kifogásokat keresel és találsz: jó ember ő, csak... nagyon sok oka lehet. Hidd el, sok ilyet láttam már, nem te vagy az egyetlen, aki ilyen csapdába került. Csak éppen nem kellene teljesen a másik nyakába varrni a felelősséget, mert részben te is hibás vagy. És nekem ez nem tetszik: te áldozat vagy, a másik a felelős, te nem tehetsz semmiről. Pedig de. Csak nehéz elismerni. Pedig az elismerés nagyon sokat segít abban, hogy többé ne kerülj ilyen helyzetbe.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993899 (155)
    2012-05-02  09:00
  16. Torolt_felhasznalo_993899
    Torolt_felhasznalo_993899
    2012. május 2. 09:00155.

    Igazán örülök, hogy láthatóan te még sosem kerültél ilyen csapdába :-) (ez itt egy félszeg félmosoly)

    Mert pedig bizony az ösztönszolga el tudja játszani! Hosszú évekig akár! Kulisszákat teremt hozzá, hihető frázisokat puffogtat és legfőképpen mindig te kerülsz ki bűnbakként, mert olyan ügyesen manipulál, keveri a kártyát, hogy levegőt nem kapsz! Főleg persze olyannak tudja eljátszani a társadalmi embert egy ilyen ösztönszolga, aki normális családból, normális értékrenddel kerül adott kapcsolatba. Annak (akkor még) nincsenek antennái ezekre a színjátékokra.

     

    Csak egy magán-adalék: 13 évet nyomtam le egy ilyen házasságban. Nem hittem el és nem hittem el, hogy mik történnek... közben is, de főleg a végén. Aztán összekerültem vkivel fél évre. És láss csodát, ott már a 2. hónapban érzékeltem ezeket a fals jeleket, s elkezdtem iszonytatóan figyelni. Akkor még azt hittem, "átállítható" az ilyen típus (a férjemet annó nem akartam "megnevelni" sem, mert azt hittem, én jóhülye, hogy egyszercsak majd magától a fejéhez kap). De mára már ezt mind megtanultam: se nem nevelhető, se nem átállítható ez a típus. Erkölcsi mocsokban fetrengve fog élete végéig eljutni :-(

    előzmény:
    kivi39 (152)
    2012-05-01  23:47
  17. Torolt_felhasznalo_993899
    Torolt_felhasznalo_993899
    2012. május 2. 08:50154.

    Megírta sacha: az ösztönszolga (undorító szó vagy sem, de nagyon találó) "mutat jeleket". A társadalmi ember pedig, lévén bízik a többi emberben (ez is megkülönbözteti egyébként az ösztönszolgától), ezeket a mimetizált, külső mázas jeleket véli annak hinni, hogy hasonlítanak, azaz a párja is u.olyan szintű erkölcsi értékekkel bír, mint ő maga.

     

    Te elképzelni nem tudod, mennyire meg tud vezetni egy ilyen színházat játszó lény! A manipulációi pedig félelmetesek. Nem kívánom neked soha, hogy egy ilyen karmaiba kerülj! De ha mégis belekerülsz a csapdába, az érzelmeid, a szerelmed nem engedik azt láttatni, amilyen az illető valójában. Csak vergődsz, azt hiszed, minden a te hibád, hiszen rád van kenve az összes baj forrása. És közben gondolkodsz ám, erősen gondolkodsz. De a társadalmi ember belülről fakadó erkölcsei elképzelni sem tudják, hogy az a másik tényleg és valóban ekkora féreg! Mert a társadalmi emberben jóhiszeműség lakozik, és mint mindenki, ő is magából indul ki. Nem hiszi el, hogy létezik egyáltalán akkora mocsok, mint amekkora abban a másikban rejlik.

    előzmény:
    kivi39 (151)
    2012-05-01  23:43
  18. 2012. május 2. 00:10153.
    Amikor egy társadalmi ember hisztizik, hogy őt egy ösztönlény átverte és most ott maradt két gyerekkel, mert az a rohadék..., akkor nagyon szívesen megkérdezném, hogy kapcsolatuk első két évében semmilyen jele nem volt annak, hogy az a rohadék olyan, amilyen? De ha valaki ténylegesen megkérdezi, akkor kiderül, hogy valóban lehetett látni, csak a társadalmi lény azzal a hatalmas nagy társadalmi eszével nem hitte el, amit látott.
    előzmény:
    kivi39 (152)
    2012-05-01  23:47
  19. 2012. május 1. 23:47152.

    Valamiért lemaradt a vége:

     

    ugyanis meggyőződésem, hogy egyetlen ember sem tudja megjátszani magát. Aki hajlamos arra, hogy megcsalja a párját, az már a kapcsolat elején is hajlamos rá. Aki felhántorgatja, hogy ő tartja el a családot, az öntelt akarnok már a kapcsolat elején is. Aki erőszakos, az mindig is erőszakos. Az, hogy a másik fél ezt nem akarja észrevenni, mert egyrészt szerelmes, másrészt végre valaki hajlandó elvenni, harmadrészt meg majd én megnevelem (ki tudná ezt a marhaságot végre kinevelni a nőkből???) az igazán nem az ösztönlény hibája. 

    előzmény:
    kivi39 (151)
    2012-05-01  23:43
  20. 2012. május 1. 23:43151.
    Én azt nem értem, hogy a társadalmi ember hol a bánatban volt, hogy nem vette észre, hogy az "ösztönszolga" (de undorító szó) "átveri"? A társadalmi ember ne kifogásokat keressen, hanem használja az eszét, amikor párt választ magának. Ne csak az alantas ösztönei (ki is az ösztönszolga?) vezéreljék, hanem tessék gondolkodni.
    előzmény:
    saschamora (150)
    2012-05-01  22:39
  21. 2012. május 1. 22:39150.

    hehe, koszi, de semmi fantasztikusat nem alkottam, csak egyszeruen tokeletesen ertettem hogy mire gondoltal abban a hsz.-ben, amiert kaptal rendesen!:-))

     

     

    a harag termeszetesen a tarsadalmi ember "joga", amiert egy nyomorult kis osztonszolga a hazugsagaival, a kepmutatasaval, a primitivizmusa altal elbacta'/mellekvaganyra terelte egy egesz kis kozosseg(csalad) eletet. 

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993899 (149)
    2012-05-01  21:43
  22. Torolt_felhasznalo_993899
    Torolt_felhasznalo_993899
    2012. május 1. 21:43149.

    És amíg válaszolsz, addig sem állom meg, hogy az elejét ne rakjam ki, mert az az előbb lemaradt:

     

    "Ezt hívjuk társadalmi embernek ugye, aki képes disztingválni a kapcsolatok között, képes felelősséget vállalni a tetteiért stb., legalábbis a társadalmi megegyezés és a törvényeink szerint. Csakhogy éppen van egy súlyos baj...ez a még többségében mentalitás-ügyileg leginkább barlangi ember egyelőre (vagy inkább soha) nem éri fel a toronymagas törvényeket, társadalmi elvárásokat, de megtanult úgy tenni, MINTHA igen... azaz kent magára egy vékony kis kulturális mázat, amely rögtön lekopik, amint feltűnik a lehetőség az ösztön kiszolgálására. Lehet ez:

    - szexuális (sok a megcsalás),

    - a dominancia hangsúlyozása (eltartalak, amíg te itthon unatkozol a kisgyerekkel),

    - erőszak (ütéssel adok nyomatékot a szavaimnak) stb.

     

    Amíg két hasonló társadalmi szinten - mármint gondolkodásban, cselekvésben - álló ember köt házasságot (most csak ezt részét taglalnám), addig nincs gond, megegyeznek valahogy."

     

    Ez valami fantasztikus, amit itt alkottál!

     

    előzmény:
    saschamora (143)
    2012-05-01  11:55
  23. Torolt_felhasznalo_993899
    Torolt_felhasznalo_993899
    2012. május 1. 20:55148.

    Úúú, de jót írtál!!! Pedig már éppen kezdtem feladni! Ezt a gyönyörű, érthető megfogalmazást! EZT kerestem, azt hiszem, már évek óta!! Köszönöm, köszönöm, kimásoltam, jogdíjadat majd küldöm!

     

    "baj akkor van, ha a pár egyik tagja valóban "tarsadalmi ember" (tud uralkodni az ösztönein, kategorizál, fontossagi sorrendet állít fel, es eszerint cselekszik) a másik pedig csak úgy tesz, MINTHA ő is az lenne, de igazából az csak a máz, tul.keppen egy primitív vadállat, csak jól mimitizálja a saját jólfelfogott érdekében.:) A társadalmi ember simán benyalja, hogy a párja hasonló értékeket képvisel, mert ugye nem lát bele, és mert sok erre utaló jel van, de ez is a marketing része.

    A "társadalmi ember" elvárja, és igen, JOGOSAN VÁRJA EL, hogy párja önkritikát gyakoroljon, ha hibázott, és a dolgokat visszaterelje a helyes útra, - amelyhez természetesen a párja segitségére számíthat. Ezt hívjuk más néven erkölcsnek, és mint olyan, a legtöbb esetben csupán illúzió, és ez sajnos csak sok idő után derül ki. A "társadalmi ember" nem tudja a saját szintjére emelni az "ösztönszolga" párját, semmilyen módon, sem a hibáival való szembesítéssel, sem kéréssel, sem könyörgéssel, semmivel... Ez a vagy megszoksz, vagy megszöksz című történet...."

     

    CSODÁLATOS! GRATULÁLOK!

     

    Csak ezt az egyetlen utolsó mondatot nem tudom, hogy jól, értem-e:

     

    "de azt engedjük meg neki, hogy haragudjon, ha piszkosul becsapták, és aljas módon elbántak vele..."

     

    A haragvás tehát a "társadalmi ember"-nek joga, avagy a "mázas embernek", az "ösztönszolgának"? (ez utóbbit én lénynek nevezem... ha jókedvemben vagyok).

     

    előzmény:
    saschamora (143)
    2012-05-01  11:55
  24. 2012. május 1. 12:22147.

    pedig nem vedekezni es magyarazkodni kell, hanem a beszologatot elkuldeni a bus pichaba.:)

    előzmény:
    kivi39 (146)
    2012-05-01  12:15

Címlap

top