Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szegényes karácsony
2011-11-24 11:491.
Létrehozva: 2011. november 24. 11:49
Sziasztok! Az idén sajnos nagyon szegényes lesz a karácsonyunk, de azért szeretnék meghitt hangulatot teremteni a nehézségek ellenére is. Ha tudnátok olcsó recepteket adni, megköszönném. Olcsó süti, kiadós főtétel. És arra lennék kiváncsi, ki miből főzi a kocsonyát. Sajnos a kész csomagok nagyon drágák. Köszi a segítséget.
Egy közösségi oldalon találtam ezt a képet, alá ez van írva:
"ha esetleg azt gondolnád hogy szar lesz a karácsonyod, k@rva nagyot tévedsz"
Azért nem ártott nekem sem ez a pofon, megálltam egy pillanatra, és bár nyilván nem lesz nekem attól jobb, ha másnak még rosszabb, de tényleg meg kell próbálni örülni annak, amink van..
Jó recepteket hagytatok itt, én is szemezgetek majd belőle.
Békés, vidám ünnepvárást mindenkinek.
Hoztam egy zenét nektek sok szeretettel.
Egy receptet szeretnék megosztani Veled és a Többiekkel.
Narancsos csirkecomb:
Hozzávaló 4 személyre. 4 db. csirkecomb, 2 narancs, 5 dkg margarin 1 ek méz, 1 ek reszelt gyömbér, só, bors, szója mártás
A narancsokat alaposan megmossuk, és az egyik narancsnak a héját lereszeljük, összekeverjük egy kis sóval, reszelt gyömbérrel és egy pici borssal. A csirkecombokat is alaposan megmossuk, bőrüket ujjunkkal fellazítjuk és a húsokat ezzel a füszer keverékkel bedörzsöljük, és a bőr alá is jusson. A combokat legalább egy órára, de legjobb ha egy egészéjszakára a hütőbe rakjuk. Másnap a hús darabokat egy vékonyan kivajazott tűzűlló tálba rakjuk és olvasztott vajjal, szója mártással, és egy narancs kifacsart levével meglocsoljuk, és így sütjük kb 1 órát. A húsokat tálra szedjük és a visszamaradt pecsenyeléhez, adjunk egy kis mézet és narancs karikákat, pillanat alatt összerottyantjuk és a húsokat ezzel a lével meglocsoljuk. Főtt rízs illik hozzá.
Valamikor egész télen ez volt a sláger nálunk, véleményem szerint olcsó, hisz a csirkecombok kilója most is pl a Tescóban 500 Ft körül van, narancs is elfogadható áron kapható. Szóval az egész menü rizses körettel együtt 1000Ft-ból kijön 4 embernek.
Rántott sajt sem olyan vészesen utolérhetetlen, vegyél akkor sajtot amikor akcióban lehet kapni értem én ezt úgy 1100 Ft-ért kilóját. Nem olyan rossz keret az a Tízezer forint. Picit törni kell az agyunkat, és magadtól is találsz olyan jó megoldásokat meglátod!
A narancsos csirkéről annyit, hogy a jövő vasárnap ez lesz az egyik menü nálunk. Felelevenitjük a régi izeket.
A töltött káposztatekercsek is kiadós, olcsó és a szója - hús ugyanúgy variálható, mint a répás karfiolbomba esetében:
http://vegalife.blog.hu/2011/10/30/toltott_ kaposztatekercsek
Ehhez esetleg egy kis sajtszószt tudok ajánlani, ha még futja arra a pénztárcából...
Olcsó, kiadós sütinek a szeretetkekszeket ajánlom innen:
http://vegalife.blog.hu/2011/10/25/keksz_255
Ezt még ajándékozni is lehet. Pl. celofánba rakod, szép szalaggal átkötöd.
Vagy kekszes dobozt veszel és azt telepakolod vele.
Vagy kemény papírból te magad készítesz dobozkát és megtöltöd ezekkel a kekszekkel.
Szia!
Ezt az ételt darált hússal is elkészítheted. Én szójával készítettem. Azzal olcsóbb és talán egészségesebb is.
Elég egyedi - legalább is én kevés helyen hallottam erről.
Répa helyett akár szalonnaszeleteket is használhatsz. Úgy lehet, hogy drágább picit, és tutira nem egészséges.:)
De mutatós, kiadós és finom étel:
http://vegalife.blog.hu/2011/10/30/repas_karfio lbomba
Répás karfiolbomba. Amúgy az elkészítése is gyors és könnyű.
Nálunk is spórolós lesz a karácsony.
Ajándékozást eleve elfelejtjük, sajnos. Nyolcan leszünk az asztalnál. Ha normális ajándékot szeretnék venni 7 embernek, az alsó hangon 2 rugó fejenként, lehet számolgatni. Mellesleg hülyét kapok a "csak ennyim van ajándékra, tehát eszerint válogatok" szitutól. Szóval ajándékozás nem lesz, bár most elgondolkodtam rajta, hogy mivel karácsonyi mintájú kiszúrónk van itthon, lehet, hogy megpróbálkoznék a mézeskaláccsal. Pici csomagocskákat lehetne csinálni, celofánnal, szép szalaggal átkötve, hmmm.
Tavaly is spórolós volt a karácsony (meg tavalyelőtt is...), és kaptunk egy műfenyőt. Húzom rá a számat, de igazából könnyebbség, hogy nem kell megvenni. Szaloncukrot valszeg kapok a munkahelyemen
Kaja évek óta ugyanaz. Két család jön össze, mindenki hozza, amit nagyon jól tud csinálni és mindenki szereti. A hús ami drága, mert azt sajnos nem lehet megspórolni, plusz a sütemények. Mert ugye kell egy süti szentestére, és kell bejgli is. Egy kiló diót most 1400-ért kapunk ismerőstől, és ez olcsónak számít!
Sziasztok!
Nem hiszem, hogy a karácsony attól lesz szebb és szentebb, hogy minél drágább a fa, a díszítés, az ételek, amelyek az asztalra kerülnek. Az érzés, hogy együtt vagyunk, a meghitt hangulat, mit nem ronthat el semmi sem (arra a pár napra tényleg nem!), a csend ami körülvesz bennünket, megfizethetetlen!
Mi is, családommal, 3 gyermekemmel átértékeltük a karácsony jelentését. Megvan mindenkinek mindene, természetesen a gyerekeknek idén is lapul a fal alatt majd meglepetés, de a felnőttek maximum olyan ajándékot kapnak, amit mi készítettünk, illetve személyre szóló meglepetés. Gondolok itt a házi készítésű mézes kalácsra, melyet kislányommal díszítünk, s szépen celofánba csomagolva pár darabot, karácsonyi szalaggal átkötve dekoratív ajándék. Ilyen lehet a gyertya is, de bármilyen házilag készült nem hétköznapi sütemény, bonbon is.
Sajnos az idei karácsonyunkat beárnyékolhatná egy szomorú tény. Nekem december 31-én megszűnik a munkahelyem (szó szerint vége az egésznek, s ezt most a héten jelentették be), páromnak tegnap mondták meg, hogy áthelyezik máshova. De nem engedhetem meg magamnak, hogy rányomja ez a bélyegét a karácsonyi készülődésre, az ünnepre.
Én speciel egész évben tartalékolok karácsonyra, év végére. A főzéshez-sütéshez a hozzávalók a hűtőben (fagyasztóban) lapulnak. Mikor valami akciós, megveszem, s lefagyasztom, ha lehet. Így már most ott figyel a filézett kacsamell, a túró, dió, gesztenye. A többi hozzávalót is apránként beszereztem, a finish-ben csak a romlandókat kell megvennem, pl élesztő, savanyú káposzta stb.
Az évek során felhalmozott díszeket előszedtük, csoportosítottuk, s ez alapján eldőlt, hogy idén lila-ezüst kombináció lesz. Adventi koszorú is készült, a lakás is szépül, a fára valók is sorakoznak a dobozban.
Nem attól lesz szép a karácsony, hidd el, hogy az asztal leszakad a sok drága ételtől, a fa eldől a csili-vili díszek súlyától, a gyerek elveszik az ajándékhalmazban.
Attól tudod különlegessé varázsolni, hogy mindent megteszel azért, hogy erre a három napra kizárod az életedből a negatívumokat, s csakis a szeretteidre gondolsz. Sétáltok egy nagyot (remélem lesz karácsonykor hó), együtt megnéztek valami szép filmet, zenét hallgattok, játszotok, nosztalgiáztok, felidézitek gyermekkori karácsonyaitokat.
Végül néhány étel is legyen tippként, mi az elmúlt években ezeket sütöttük-főztük:
- halászlé (alapnak fej-farok-farokvég, a végén pár szelet belefőzve)
- mákos guba
- töltött káposzta
- töltött dagadó /melegen és hidegen is jó /
Marcsi
-
Sziasztok!
Én is a sütőtöklevest akartam javasolni, szerintem az elég ünnepi, kicsit különleges leves és nem is drága. Tavaly nálunk az volt, én narancshéjat is tettem bele, meg gyömbért. De sokféleképpen el lehet készíteni.
Desszertnek pedig van egy nagyon finom kakaós süti receptem. Tök egyszerű, alapvető hozzávalókból, mégis nagyon finom! A reszelt citromhéjtól lesz különösen finom íze és akármennyire is úgy néz ki, nem száraz, nem fullasztó, még 2 naposan is finom puha.
Kakaós szelet
5 dkg zsír vagy 7 dkg margarin, 1 tojás, 25 dkg cukor, 4 dkg kakaó, fél citrom reszelt héja, 3 dl tej, 25 dkg liszt, 1 sütőpor.
A tojást a cukorral, a zsiradékkal simára keverjük. Ezutéb beletesszük a kakaóport, elkeverjük, utána fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a reszelt citromhéjat, a lisztet és a sütőport. Egy kivajazott, kilisztezett formába öntjük, forró sütőben közepes lángon megsütjük. Ha kisült, a tetejét porcukorral meghintjük, kihűlve szeleteljük.
Én kapcsos tortaformában szoktam sütni, és készítek hozzá egy egyszerű meggyszószt. Az csak annyi, h fogok egy fél üveg magozott meggybefőttet, lábasba öntöm, teszek bele egy kis vízzel elkevert étkezési keményítőt és felforralom. Nagyon feldobja.
Tavaly is mint mindig 23án este mentünk fát venni.
Győrben a Dunakapu téren szoktak fát árulni... sokan- sokat.
Azok az árusok akik elmentek már, levágták a fák ágait. Rengeteg fa hevert ott megcsonkitva.
Ninja a lényeg nem a drága,nagy nevű kaja,hanem a meghitt pillanatok,közös főzés,közös karácsonyfadíszités és a pici,akár kézzel készített ajándékok.
A lényeg hogy ,hogy érzitek magatokat,nem az ennivaló.:)
Békés boldog karácsonyt!
Hulladék fából.:)Szomszédban van egy bútorgyár.
Abból készül,amit más eldob szekrényt és egyebeket,meg a maradékból.
De szerintem nem ez a téma.
Sziasztok! Nagyon köszönöm a sok jó receptet, ebből biztos fogok találni a a karácsonyi asztalra, nagyon ötletesek és tényleg nem drágák.
A szeretet és a meghitt hangulat meg lesz, abból sem csinálok gondot ha nem lesz fánk. Köszönöm Télapónak, talán ő fogalmazta meg a legjobban amit érzek.
Abba persze véletlenül se gondolj bele, h9ogy a furnér miből készül....
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Angéla köszi a tanácsokat a fával kapcsolatban..)
Fórumozok leveles tészta szaloncuki?Köszi az ötletet mentettem!
Sziasztok!
Elnézést, hogy csak így a semmiből elbukkanva belekotyogok és főleg az OFF-ért. Tavaly gyökeres fenyőt vettem, beleültettem egy viszonylag nagy konénerbe, speciálisan örökzöldnek való földbe, Szentestétől Vízkeresztig volt a lakásban. Ez alatt az idő alatt kb. 3× meglocsoltam (nagyon fontos, mert szegénynek nagyon melege van bent). Vízkeresztkor kitettük az udvarra, de nem ültettem ki, maradt a konténerben, nyáron örökzöldnek való tápos vízzel locsolgattam. Idén ugyanez a fánk lesz. Kertésszel megbeszéltem előtte, ő azt mondta, hogy ha ezeket betartom és jó helyről veszem a fát, így a konténerben szépen eléldegél és addig ugyanaz a fánk lehet, amíg ki nem növi a lakást. Majd akkor ültetetem el az udvarban a végleges helyére.
Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol neked ássák ki a fát és otthon rövid időn belül el tudod ültetni. Nekünk is volt, amikor a fenyőfaárusnál megvettünk vmi különleges fenyőt nagyon drágán, otthon elültettük, mire díszítettük volna, már látszott, hogy nem él, lehullott egy csomó tűlevél.
Ráadásul olyan jó hangulata van, hogy az tényleg a MI FÁNK, amit egész évben gondozgattam, gyönyörködtem benne, nézegettem ahogy hozta az új hajtásokat.
Szia!
Igazad van, nem kell sok, és amit leírtál nagyon is ünnepi és nem szegényes egyáltalán szerintem. Én is kacsát sütök párolt káposztával. Egész évben nem eszünk kacsát, ezért nekem ünnepi lesz a kacsa. Sikerült is akciósan megvennem, úgy hogy az már a mélyhűtőben várakozik. :) Év közben inkább csirkét veszek, azért az jóval olcsóbb. Igaz hárman leszünk csak, így egy kisebb kacsa elég lesz bőven, ahol sokan ülnek asztalhoz mindjárt nagyobb mennyiség kell belőle. Szenteste pedi pontyot rántok, de abból is veszek pár szeletet, ami mindjárt el is fogy. Én még gondoltam a töltött káposztát hogy megcsinálom, mert akkor a két ünnep köztre is lesz belőle maradék. A kocsonyát meg inkább elnapolom szilveszterre. Sütiből meg az elmaradhatatlan beigli lesz, meg egy csokis-diós püspökkenyeret gondoltam. Na meg egy vajas kalácsot is szeretnék én is sütni.
Köszi a recepteket! A gesztenyekrémlevest holnap megcsinálom a kisfiamnak! Bár én nem vagyok oda a geszenyéért, de ő állandóan gesztenyéért nyúz! :) Tényleg különleges és karácsonyi hangulatú!! Főleg annak, aki édesszájú.
Szia Biga!
Köszi a receptet! Hétvégén megpróbálkozom vele, igaz nem vagyok nagy sütögetős... Remélem, sikerül! :)
ajándéknak is adható keksz:
http://www.receptbazar.hu/recept/2782
ez sem túl drága, különleges
mit szóltok egy kis töltött almához? akár köretnek, ahogy a recept írja, akár egy délutáni uzsonnának vagy édesség-gyanánt
http://www.tutireceptek.hu/karacsonyi-toltott-alma
és egy édes-krémes gesztenyekrém leves?
az sem túl drága, különleges (gondolom nem mindennap eszik ilyet egyikünk sem) és valahogy karácsonyis is
http://www.csakapuffin.hu/2008/02/gesztenyekrmleve s.html
levelestészta karácsonyi köntösben:
http://karacsony.hu/cikkek/leveles-tesztabol-keszult- szaloncukor-648.html
(ez sem drága)
mascarpone kérdéshez:
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=258560
a 2. hozzászólásban van az eredeti recept!
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25653029
Házi túrós kifli / lardy
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg margarin, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 1 tojás 1 dl tej, csipet só, +1 tojás a kenéshez
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral elkevert tejben, elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg elkészül a túrótöltelék.
Töltelékhez: 25 dkg túrót, 12 dkg cukorral, 1 dl tejföllel, 5 dkg mazsolával, 3 dkg búzadarával és 1 citrom reszelt héjával összekeverünk.
A tésztát 8 cipóra osztjuk, majd kerek lapokká nyújtjuk, és egyenként 8 cikkre vágjuk. Minden cikkre teszünk a töltelékből, feltekerjük, felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük. Még melegen behintjük vaníliás cukorral. Ebből a mennyiségből 64 apró kiflink lesz. Nem érdemes kevesebbet készíteni, finom omlós.
Nekem kb. 30 - 32 dkg túró kellett hozzá!
---
dióval, mákkal és túróval szoktam tölteni.
A kocsonnyát sertés körömből készítem és mindig veszek bele sertésbőrt. A bőrben van az az anyag amitől megalszik a kocsonnya. Teszek még bele fofhagymát szemesborsot és sót. Főzöm kb 5-6 órán át, lassu tűzön, aztán tányérokba pakolom, és hüvös helyen kb 1 óra alatt megalszik.
Karácsonykor mindig szárnyasokból és persze halakból készítek ételt, a disznóságokat hagyom újévre és szilveszterre. Tudom, hogy babonaság, de én már ilyen vagyok, ez volt a hagyomány még a nagyanyám idején is a családban.
Gyermekkorom karácsonya a 60-s évekre nyúlik vissza, és emlékszem nem voltak ennyi sütemények. Kelt tészta volt, ma beiglinek mondjuk, házi finom bor, azt forralta anyám és izesítette cukorral és fahéjjal. Egyszerü erdei fenyő volt felöltöztetve, konzum szaloncukorral, és alma, dió, toboz és szalmából készített diszeink voltak. Szenteste jöttek kántálni az emberek és ilyenkor nagyon sokan voltunk, beszélgettünk, jobban mondva az idősek meséltek történeteket és mi gyerekek szájtátva hallgattuk. Én még ismertem a harmad unokatestvéreimet is, gyakran jártunk össze. Ma már nincs ilyen.