Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Gránátalma-mag
2009-10-27 20:431.
Létrehozva: 2009. október 27. 20:43
Megérett a gránátalma, leszedtem, kimagoztam - van egy nagy tállal, - de mit tegyek vele???
Igaz, hogy igy frissen nagyon szeretem enni, de ez tetemes mennyiség. -gondoltam lefagyasztom.
Azonkivül mit lehet kezdeni a gránátalma-maggal?? tanácsokat várok azoktól akik tudják, hogy mire való még.
tessek.
eloszor nem ertettem, hogyan magoztad ki... en valahogynem ugy gondolok a kis "granatdarabkakra", mint magokra. amugy jo neked,hogy van, en csak venni szoktam neha, nagyon szeretem, es en csak ugy megeszem, es kesz.
HOZZÁVALÓK
4,5 dkg liszt
3 dkg kukoricakeményítő
3 tojás
csipetnyi só
23,5 dkg kristálycukor
4 alma
1 citrom
2 gránátalma
4 evőkanál birsalmadzsem
2 dkg porcukor
a forma kikenéséhez vaj
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet és a kukoricakeményítőt átszitáljuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat 7,5 dkg cukorral, 5 percig elektromos habverővel verjük, majd hozzáadjuk a lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Vajjal kikent kerek tortaformába öntjük a masszát, és meleg sütőben készre sütjük (kb. 25 perc). Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva, a tészta rugalmasan visszapattan. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, negyedekre vágjuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk. 5 dl vizet a maradék citromlével és cukorral felforralunk, majd 2 percig kislángon főzzük. Hozzáadjuk az almaszeleteket, és még 5 percig főzzük, míg az alma megpuhul, majd a szeleteket lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A gránátalmákat kettévágjuk, kimagozzuk. A dzsemet meglangyosítjuk, ezzel a kész tortát meglocsoljuk, a tetejére rendezzük az almaszeleteket, a gránátalmával megszórjuk, és porcukorral díszítjük.
Gránátalma mousse
Vágjuk félbe a gránátalmát és szedjük ki a magjait. A kifolyt lével együtt adjuk a magokat egy magas edénybe, majd egy mixer segítségével aprítsuk fel. Egy finom szűrőn keresztül szűrjük le a gránátalmalevet. Csavarjuk hozzá egy narancs levét.
A zselatint hideg vízben áztassuk be, majd alaposan nyomjuk ki. Lassan melegítve olvasszuk fel a zselatint a narancsos gránátalmalében, majd hagyjuk kicsit lehűlni.
A tejszínt verjük kemény habbá, majd a cukorral és a joghurttal együtt kavarjuk el alaposan a zselés gránátalmalében. Tegyük több órára a hűtőbe.
Mivel a gránátalma-mousse frissítően savanykás, némi csokival vagy kakaóporral díszítsük.
Miért kellett kimagozni?
Ha hagytad volna egyben , hűvös sötét helyen hetekig eláll.
Na majd jövőre...
A cukrozást sajnos nem tehetem - cukorbeteg vagyok és diétáznom kell-ene...., de mindenesetre most kisdobozban lefagyasztottam.
Vegyes zöldsalátába is keverhetsz belőle, nagyon finom!
Persze ahhoz se kell nagy mennyiség.
Magyarországon terem gránátalma?
Azt hogyan tudod itthon termeszteni?
Én imádom,ha van szép a boltban,mindig veszek.
Igen nekem kb 4-5 éves 2 -3 m magas nagy bokor, aminek nagyon szép virágai vannak nyáron, és ilyenkor 40-50 db öklömnyi piros alma.
A bokrot télen takargatni kell nem fagytűrő,
Nem semmi,még régebben utána olvastam,és ha jól emlékszem Izraelből származik.
Az egyik legeszségesebb gyümölcs a földön,tele van vitaminnal és antioxidánsokkal,és állítólag az egyik legjobb öregedésgátló.
Semmiképp ne hagyd kárba veszni!
Azért nem kevés idő lehetett megpucolni 40-50 db gránátalmát.
csirkemellfilet vekony szeletekre vagod , keves olajon megpiritod, raontessz 1 granatalma levet, fel narancs levet egy kis borsot a vegen sozod, mert a so kemennye teszi a hust, talra teszed. friss szemekkel diszited.
vagy : romai salata, zoldalma, szoloszemek, granatalma. Soval, borssal olajjal es balzsamecettel izesited.
en imadom.
Engem nemreg vilagositottak fel arrol, hogy a granatalma terhesse varazsol (mexikoi babona allitolag, nem tudom, igaz-e :)
Ha cukros vagy es nem tudod lecukrozva eltenni, probald meg gyumolcs-centrifugan atkuldeni. Nagyon finom a leve cukor es minden izesito nelkul, es a legegeszsegesebb ital. Igaz, ha nem isszatok meg 1-2 napon belul, akkor megromlik - de talan, ha vennel a gyogyszertarban aszkorbinsavat tartositoszer gyanant? Egy csapott kiskanalnyi eleg egy uvegbe es iztelen, nem szalicil es nem natrium-benzoat.
Amugy a granatalma akkor az igazi, amikor mar szinte magatol szetnyilik.
Hát nagy szó lenne ha engem terhessé varázsolna, de ha ez igaz lenne akkor a lányommal etetném meg az összes magot, - ugyanis 7 év házasság után nagyon várom már az unokát, csak valahogy nem jöm össze( 7 sikertelen lombik program)
A gránátalma-magja kb mint a citrom mag és ebben van a belsőmag ami természetesen kissebb- kb 2-3 miliméter, én mindenestől megeszem isteni, szerintem kár vele bajlódni és eltékozolni a drága levét a turmixolással.
Mélyhűtőbe van dobozba, kiveszek belőle és bekanalazom ala natur.
Igen valóban akkor a legfinomabb amikor szétreped az alma sokkal könnyebb a magját is kiszedni és sokkal érettebb-édesebb, egyébként ha késsel vágod már ott is levet veszit.
Kedves Yola!
Hol lehet termő gránátalma fához jutni, mert mi is nagyon szeretnénk. S jelenleg sajnos csak a dísz fajtáink vannak a kertünkben.
köszönöm
I
http://www.tuja.hu/granatalma.htm
Én kaptam ismerőstől - kb 10 éve, kicsi kis cserjécske volt. Ültetgettem ide-oda és mostanra nőtt meg kb 2,5-3 méter magasra
Majd a héten készitek róla fotot.
Szerintem lehet vásárolni
yola
http://www.husevonoveny.hu/venuszpark/egzotikus/telallo_gy umolcsok.html
Nagyon szépen köszönöm, holnap fel is hívom őket
Most megint termett a gránátalma bokor és most tudtam már képeket is késziteni róla.
üdv yola