Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Karácsonyi menü

Torolt_felhasznalo_897220
Torolt_felhasznalo_897220
Létrehozva: 2007. december 13. 16:12

Sziasztok!

Én arra lennék kiváncsi, hogy nálatok szenteste illetve karácsonykor milyen finomságok kerülnek az asztalra. Nálunk ilyenkor a halászlé és a rántott hal a hagyomány.

  1. Torolt_felhasznalo_820099
    Torolt_felhasznalo_820099
    2007. december 13. 17:0626.
    A somlóit hogy csinálod?
    előzmény:
    rozalindaa (24)
    2007-12-13  17:02
  2. Torolt_felhasznalo_865958
    Torolt_felhasznalo_865958
    2007. december 13. 17:0627.
    Szia.Kérlek meséld el nekem,hol szerzed be a garnélát,és hogyan készited:-)Ugyanis imádom,de csak Francia útjaim alkalmával ettem eddig,de csak úgy simán ettem,ahogy vettük.
    Te hogyan készited??
    előzmény:
    pindsvin (4)
    2007-12-13  16:28
  3. 2007. december 13. 17:0728.
    Hm..rántott ananászkarika nagyon jól hangzik . Lehet hogy én is kipróbálom
    előzmény:
    rozalindaa (24)
    2007-12-13  17:02
  4. 2007. december 13. 17:0929.
    Próbáld ki! Aki eddig megkostolta mindenkinek izlet.
    Csak egyszerűen panírozom, mint a húst és olajsütőben pillananatok alatt kisütöm.
    Nem győzöm gyártani a családnak:-)))
    előzmény:
    Nyina. (28)
    2007-12-13  17:07
  5. 2007. december 13. 17:1030.
    Nálunk is mindig hal volt, amióta az eszemet tudom, hol ilyen, hol olyan formában. De épp most írtam le egy másik topikon, hogy idén összegyülik nálunk a család angol és magyar része, és én leszek a szakácsnő. Így olyant kerestem, ami kicsit magyaros, kicsit angolos, és már van benne rutinom (hogy ne a 6 személyes karácsonyi vacsi legyen az első próbálkozásom), így a megoldás: pulykabrassói.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_897220 (1)
    2007-12-13  16:12
  6. Torolt_felhasznalo_142944
    Torolt_felhasznalo_142944
    2007. december 13. 17:1131.

    A baklava receptjét légyszíves leírnád, emlékszem pár éve ettem a nagynénémnél és nagyon ízlett!!

    Előre is köszi!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820099 (21)
    2007-12-13  16:59
  7. 2007. december 13. 17:1632.
    Nagyon egyszerűen.

    Sütök kb 6 tojásból egy piskótát.. lehet diós is, vagy csak sima.
    1 napig áll "szárad" .. kockákra vágom és egy üveg tálba rakom. Meglocsoloma következővel:
    cukros-rummal izesitett vizben felfőzöm a mazsolát, keverek bele 1 evőkanál baracklekvárt és ezzel megöntzöm a piskótát.

    Megszórom egy kis mandulával, esetleg magozott meggyel és a "már senkinek sem kellő csokimikulás darabokkal :-)) ..

    Főzök pudingból, 2-3 evőkanál holland kakaóporral sötétitett csokikrémet .. a végén rakok bele kb 10 dkg rámát hogy fényes legyen (esetleg óvatosam még egy egész tojás, de ezzel vigyázzni kell nehogy csomós legyen és kicsapódjon) és ezt ráöntöm a piskótára.
    Hagyom kihülni - előző nap jó elkésziteni - másnap felverek tejszint vagy teszinhab port és rákanalazom. A tetejét csokireszelékkel díszítem.
    Ez is zömében előre elkészithető azért jól Na meg szereti a család :-))
    Jó nagy szögletes üvegtepsim van.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820099 (26)
    2007-12-13  17:06
  8. Torolt_felhasznalo_820099
    Torolt_felhasznalo_820099
    2007. december 13. 17:2033.
    Többféle receptet olvastam már a baklavára, én ezt szoktam csinálni:

    Hozzávalók:
    25 dkg darált dió
    2,5 dl méz
    mézes süti fűszerkeverék + egy pici fahéj
    12,5 dkg vaj
    12 db réteslap
    2-3 dkg vaj a tetejére

    A diót a mézzel és a vajjal habosra keverjük.
    Egy közepes nagyságú tepsibe lefektetünk 3 réteslapot, amit nagyon vékonyan megkenünk olvasztott vajjal és rákenünk a masszából. Aztán megint réteslap és megint massza. Lehet úgy is csinálni, hogy 2-3 réteslapot teszel rá és azt kened meg, de lehet egyesével is, attól függ mennyire vagy türelmes
    A tetejére mindenképp réteslapnak kell kerülni, amit a felolvasztott vajjal meg kell öntözni. Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_142944 (31)
    2007-12-13  17:11
  9. 2007. december 13. 17:2134.
    Ugyan nem tőlem kérdezted, de mi igy esszük:
    GARNÉLARÁk ( corában szoktam venni a közepes méretűt) én leszedem a fejét sütés előtt, de utána is pucolható.
    Szóval úgy ahogy van leöblítem vízzel , lecsavarom a fejét és egy kis olivaolajra rádobom. Rászeletelek egy-két paradicsomot és sok-sok fokhagymát és fedő alatt kb. 15 percet párolom . Ennyi,.. Aztán lehet enni, persze előtt le kell nyúzni a páncélját.
    Aki tud másféle elkészítési módot az ne hallgassa el, mert nagyon szeretnék már mást is kipróbálni.
    Narancsos kacsa receptet - KÉREK SZÉPEN! Lehet nálunk is ez lenne, párolt káposztával - de még soha nem csináltam.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_865958 (27)
    2007-12-13  17:06
  10. Torolt_felhasznalo_820099
    Torolt_felhasznalo_820099
    2007. december 13. 17:2235.
    Köszi! Szilveszterre megcsinálom!
    A pundigot mennyi tejjel főzöd meg?
    előzmény:
    rozalindaa (32)
    2007-12-13  17:16
  11. 2007. december 13. 17:2536.
    Szívesen.
    Az az adag nagyságától függ, kb 8 dl, de ezt úgyis látod.
    Ha sűrű hígíthatod tejjel vagy tejszínnel.
    A lényeg hogy jó tocsogós legyen :-)
    A krémbe dobálhatsz maradék csokikat ... nem árt neki :-))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820099 (35)
    2007-12-13  17:22
  12. 2007. december 13. 17:3137.
    A baconba teker csirkemáj helyett ajánlom a "nem hízott kacsamájat."
    Nem sokkal drágább viszont sokkal finomabb.
    Egy ideje inkább azzal készítem. Igaz ez egy kalóriabomba, de karácsonykor - néha máskor is - megengedhető :-)
    előzmény:
    tulipán1981 (13)
    2007-12-13  16:45
  13. 2007. december 13. 17:3938.

    Amit a Corában veszel, az nem főtt rák?

    Frisset, nyerset lehet kapni Budapesten a Nagycsarnok alagsorában az egyik halasnál szerdán és pénteken.

    Itt egy egyszerű, de nagyon finom recept:

    http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/08/grille zett-friss-rk.html

     

    Én meg levest főztem belőle, ehhez kellett egy-két hozzávaló az Ázsia boltból is (de érdemes, hihetelenül finom):

    http://rossamela.blogspot.com/2007/11/blog-post.h tml

     

     

    előzmény:
    Cancan (34)
    2007-12-13  17:21
  14. 2007. december 13. 17:4739.
    dede....ez főtt garnéla
    előzmény:
    v981 (38)
    2007-12-13  17:39
  15. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2007. december 13. 18:0640.
    Akkor azt nem kell megfozni mar. Ami finom a fottbol meg: garnelakoktel (majonez kecsap kis citromlevel) hifegen vagy spanyolosan sok fokhagymaval es csilivel forro olivaolajon atpiritani, kis so, es citromle ra, a levet lehet kenyerrel tunkolni (ne sajnald az olajat!) Vagy nyarsra fuzve megpiritva satay (foldimogyoros) szosszal!
    előzmény:
    Cancan (39)
    2007-12-13  17:47
  16. 2007. december 13. 18:1241.

    szentenste még pontosan halat szokás enni, mivel még tart az advent - böjt .

    25-étől KARÁCSONY !!!! jöhet a sült !  

    előzmény:
    pindsvin (10)
    2007-12-13  16:41
  17. Torolt_felhasznalo_865958
    Torolt_felhasznalo_865958
    2007. december 13. 18:3142.
    Köszi.Basszus,corában én még nem is jártam,de most azonnal keresnem kell 1et!!És a recept is nagyon-nagyon jól hangzik,ugyhogy nem is hiányozhat a Karácsonyi asztalról idén.
    Köszönöm-köszönöm-köszönöm!!!!!
    előzmény:
    Cancan (34)
    2007-12-13  17:21
  18. Torolt_felhasznalo_865958
    Torolt_felhasznalo_865958
    2007. december 13. 18:3943.
    Megnéztem a Cora honlapját ott 11000ft 1kg garnéla.Én már csak azt nem értem,hogy az Auchant is megnéztem és a 80/100 ott akcióban 2000ft.
    Én Francia országban is mindig a multiknál(Auchan és társai )vettem kiló számra amig ott voltam szinte minden nap,de ott is kilója 4-6euro volt.Szerinted mitől lehet ez a nagy árkülömbség????
    előzmény:
    Cancan (34)
    2007-12-13  17:21
  19. Torolt_felhasznalo_932643
    Torolt_felhasznalo_932643
    2007. december 13. 19:3144.

    Ha lehet, foghagyma helyett fokhagymát tegyél bele, úgy sokkal finomabb lesz

    előzmény:
    pindsvin (4)
    2007-12-13  16:28
  20. Torolt_felhasznalo_966748
    Torolt_felhasznalo_966748
    2007. december 13. 19:3745.
    beírnád a kakukkfüves pukykacomb receptjét.
    Köszönöm
    előzmény:
    rozalindaa (24)
    2007-12-13  17:02
  21. 2007. december 14. 07:3546.
    Jó reggelt!
    Semmi különös macera vele. Előző nap sózom borsozom, grillkeverékkel, kakkukkfűvel egy kis rozmaringgal megszórom, megöntözöm olíva olajjal.
    1 napig a hütőben pácólódik.
    Teflonos tepsibe rakom, alufólia alatt puhára párolom, a végén leveszem a fóliát és még átsütöm. Ha kell még rakok alá olívát. /ha nincs otthon olíva megteszi a másik is :-)) / Dobhatsz mellé néhány gerezd fokhagymát.
    A kakukkfűtől valami isteni illata lesz.
    Ja és a filézett combokat egyben sütöm, így marad finom, szaftos, csak készen szeletelem.

    Nyáron csinálom a következő köretet hozzá:
    Szeletelt, karikára vágott, cukkinit, padlizsánt, sárgarépát hagymát, fokhagymát, gombát párolok, ezt is kakukkfűvel sóval ízesítem.
    Könnyű nyári kaja, hidegen is finom.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_966748 (45)
    2007-12-13  19:37
  22. 2007. december 14. 08:3747.

    Itt az ígért mandulás narancsleves receptje:

    4 személyre:

    1 liter friss narancslé

    15 dkg cukor

    5 dkg porcukor

    1 cs. vaníliás cukor

    2 dl tejszín

    3 tojás

    2 dkg szeletelt pirított mandula

    1 ek. rétesliszt

    A frissen facsart narancslevet a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval feltesszük főni. Ezzel egy időben egy másik lábosban 2-3 liter vizet melegítünk. A tojásfehérjékből a porcukorral kemény habot verünk, belekeverjük a pirított mandulát, majd kanállal forró vízbe szaggatva (mint a madártejnél) habgaluskákat készítünk belőle. Közben a tejszínt elkeverjük a tojássárgákkal és a rétesliszttel, majd a forrásban lévő narancslevet besűrítjük vele. Forralni már nem szabad, mert a tojássárgája kicsapódik. Lehűtjük, és a mandulás habgaluskákkal tálaljuk.

     

    előzmény:
    ninive1 (19)
    2007-12-13  16:58
  23. 2007. december 14. 08:4348.
    köszi, ki fogom próbálni!! NYAmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
    előzmény:
    rozalindaa (37)
    2007-12-13  17:31
  24. 2007. december 14. 08:5849.
    Nagyon szépen köszönöm! Ezt meg fogom csinálni 25-ére.  
    előzmény:
    tulipán1981 (47)
    2007-12-14  08:37

Címlap

top