Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2014-12-18 12:2324855.

  Ez nem normális!


  Bejelentkeztem, olvastam, aztán írni akartam, mire kérte, hogy jelentkezzek be. No mindegy, itt vagyok.


  Sziasztok!


  Julcsi, milyen felugráló maszkos alakról beszélsz? Álmodtad?


  Jelentem, nálunk a rántott leves igazi csemegének számít, Férj kedvence. Mivel sokan voltak testvérek, az anyukájuk minden reggel /nem vajas-szalámis zsömlét!/ egy bögre rántott levessel engedte el őket az iskolába.  Na innen van az, hogy talán a legkedvesebb étele. Először jó gazdag ízekkel csináltam, de azt mondta, hogy inkább rontsak rajta, neki az a régi, hígabb változat jobban ízlik. Mára már megszokta az én ízeimet.


  Nekem meg a kannás tej volt a kedvencem - akkor még nem voltam tejérzékeny - nem a pasztőrözött. Szerettem, amikor éppen kannát bontott a közértben a néni, megkeverte a tej tetejét, olyankor apró kis vajdarabkák úszkáltak rajta. Ha innék tejeskávét, az pedig olyan lenne, mint a kórházi. Jaj, az nagyon finom volt.


  Anyám mindig kakaót adott, már a könyökömön jött ki. Lehet hogy önvédelemből lettem tejérzékeny???


  Vera! Igaza van Julcsinak, ha a mama azt szereti, hát főzzél azt, ti meg egyetek valami mást. Azért mert Férj nem eszi a gombát, néha még veszek magamnak 3-4 fejet. Halat én sem eszem /ő meg egyenesen rosszul lesz tőle/ de mindig megegyezünk, hogy a rántott hús az jöhet bármikor.


  Jó készülődést, dolgozást, pihenést, kávézást, olvasást stb.stb.


   

  2014-12-18  00:06
  szőrész (24854)
  előzmény:
 2. 2014-12-18 00:0624854.

   


   A fenébe ezt a felugráló maszkos alakot! Vigyék már innen valami gyerekoldalra!


   


  Szervusztok leánkák!


  Vera ne izélj már! Pár krumplit reszelni nem nagy meló, A. is meg tudja csinálni, megmutatod neki és már kész is. Én 4 db-ot reszeltem csupán, só, liszt amennyit felvesz, hogy nokedlitészta állagú legyen és már szaggattam is a forró vízbe.


  A rántott levest miért kell neked is enni, ha nem szereted? Főzz egy nagy fazékkal és küldj neki naponta jó melegen, ha azt szereti. Ti meg esztek amit akartok. Én bizony főzök olyat is amit a fiúk nem esznek, azaz nem ettek meg, de ugye már mondtam, hogy szépen mindenemre rászoknak.


  Olvasztottunk szalonnát zsírnak, volt finom töpörtyű, szép kis húsdarabokat vágtam le zsírszalonna tetejéről, abból lett egy kis pörkölt, kint didergett, várta jobb sorsát, ma beteljesedett, palóc levesként szolgált minket ebédre, holnap is az lesz, de utána mákos tészta, nekem diós. Most szárad a tészta, de ha olyanom lesz, lehet gyúrok frisset. Az 5 perc alatt megfő, ez meg marad későbbre jó csörgősen.


   


  Tegnap vettem egy darabka tokaszalonnát, meg is főztem, jól megfokhagymáztam, megfázítottam az udvari tárolóban, finom lett, jót ettünk belőle.


   


  Van száraz cérnametéltem, fél kiló túróm, na mi lesz abból, mit gondoltok? És még levesbe is marad tészta bőven.


  Akárhová megyek, mindenütt a karácsonyi őrület van, de már másfél hónapja, mire odaérünk, elvész, --ahogy máskor és mással is szokott lenni --  az ünnep lényege.


  Olyan ez, mint amikor meghallottam, hogy valakinek a székely himnusz a telefoncsörgése. Nem szabad elcsépelni! SZERINTEM.


  Na, túltengtem, megyek is aludni, jóóccakát kívánok!


   

  2014-12-16  23:53
  citylako (24852)
  előzmény:
 3. 2014-12-17 21:5824853.

  Sziasztok!


  Ki tudja, meddig tart egy fájdalom? Engem nem akar elhagyni, én meg magamat nem akarom elhagyni,így aztán valahogy csak megalkuszunk. A fájdalom fáj, én meg nem akarok tudomást venni róla, pedig.....


  Marink azt írtad, hogy " Azt a telet szeretem, amikor kristálytiszta a levegő, lehet nagyokat gyalogolni, akár a hóban, akár a hómentes úton."


  Na jól van, akkor emilkében küldök neked egy olyat, de olyat, hogy elmegy a kedved a hótól, pedig tényleg gyönyörű, de ami sok, az sok!


  Lányok, megvettétek már a fát? Emlékszem, Julcsi fája nem is olyan régen még milyen kicsi volt. Úgy látszik, nem csak mi öregszünk, hanem a fák is nőnek.


  A héten még ezt is le kell bonyolítani. Nálunk mindig nagy fa volt, de Férj már tavaly is tiltakozott, hogy minek akkora?


  Lehet hogy öregszik és neki elég a kisebb is, én még maradok egy ideig a nagynál. Emlékszem, amikor a Mama egyedül maradt, - szerinte - elég volt már csak pár fenyőág is, pedig nem is neki kellett volna cipelni.


  Alig-alig van a fenyőfának illata /olyanok, mint a tápos csirkék/ de azért a látvány mégis más. Ha már kezdek öregedni, lehet hogy nekem is elég lesz majd a csak fenyőág. Egyelőre el sem tudom képzelni.


  Igenis rá kell hangolódni a karácsonyra - kívülről is!!! - . Azt mondja a metemókus, hogy sajnos nem lesz fehér karácsony. Kár.


  A lemosott teraszajtók mára u.olyanok, mintha hozzá sem nyúltam volna!!!! Na megállj Bori!!! Belülről tiszták, de kívülről megint összemaszatolta az a büdös kutya. Alig várja, hogy hidegebb legyen az idő, mert tudja a bestia, hogy onnantól kezdve bent alhat a konyhában, ráadásul alulról még fűti is a kő, mivel padlófűtés van a köves helyiségekben.


  Remélem azért, hogy ez még odébb van.


  Tegnap is, ma is úgy jártam, mint Vera. Lestem, vártam a csomagküldőt, minden kutyaugatásra kikukkantottam, alig haladtam az eltervezett munkáimmal. Lehet hogy sok a munkájuk, sőt biztos, mert sok a kiszállítandó csomag, de bizony a borravalót éppen csak hogy fokhegyről, biccentve, egy halk kössszt mormolva tették zsebre. Én ellene vagyok mindenféle borravalónak. Megalázónak érzem annak a részéről aki adja, és annak is, aki kapja. Ez a munkájuk. Nem?


  A Barátunkkal beszélgettünk erről - Svajc - neki a szemét műtötték. Megkérdeztem, hogy mennyi borravalót, bocsánat, tiszteletdíjat illik ilyenkor adni a műtétet végző orvosnak? Nagy szemekkel nézett rám, azt mondta, hogy meg is sértődne az az orvos, akinek borítékot adnának. Megfizetik őket tisztességesen. Egy üveg jó bort vitt és adott oda, ezzel le is tudta a háláját. Na, mi még nem tartunk itt.


  Esti kávémat megittam, kutyák is megkapták a vacsorájukat, így aztán szabad vagyok, mint a madár. Lehet hogy olvasni fogok? /ha el nem alszom/


  Vera, milyen az a krumplifőző edény? Rizsfőzőről, párolóról, aszalóról már hallottam, na de krumplifőzőről??? Én azt is a kuktában főzöm.


  Aludjatok jól, jó  éjszakát.


   

  2014-12-15  10:11
  bmari (24849)
  előzmény:
 4. 2014-12-16 23:5324852.

  Körülbelül 2 éve t6ervezem a sztrapacskát, nincs lelkierőm reszelni a krumplit.


  Ma nagy fejtörést okozott, hogy mit főzzek, mama miatt minden nap. Azelőtt ha nem volt kedvem, nem főztem, csináltunk tojást, vagy akár még hagymakarikákat sütve zsírban, a végén lecsöpögtetve. kenyérrel., Vagy rizzsel elkeverve, esetleg virslikarikákat sütöttem és azt is bele. De a mama  ha olcsót akar enni, és gyorsan, akkor állandóan jön a rántott levesével, én meg utálom, mert zsíros, lisztes, és semmi értelme.


  Volt egy adag pörkölt tegnappelőttről, de nem volt zöldbab, akkor lett volna palócleves. Csak fél csomag fejtettbab volt, 1 szál kolbász, és krumpli.
  Új edényben 21 perc alatt megfőtt a bab a kolbásszal, a krumplit külön főztem a másik kütyübe, a levét beleszűrtem a levesbe, már majdnem beleraktam a krumplit is, nyúlok a tojásért, nincs egy db se. Akkor a csipetkének is lőttek.


  Régen szerettem volna csinálni krumpligombóc levest, de apja nincs érte oda. Gyorsan rittyentettem a krumpliból kis falatnyi gombócokat, a levest átöntöttem a krumplifőzőbe, és abban megfőztem a gombikat, a végén összeöntöttem. Nem volt itthon még zöldség se, mert apa hétvégén olyan fáradt volt, és fűtött 2 nap egyfolytában, hogy majd kipukkadtam a melegben, Kutya is a folyosóra feküdt a kőre, így aztán nem mentünk vásárolni. Ezek a hülyék csak megszavazták, hogy ne lehessen vasárnap vásárolni, pedig szerettem vasárnap, apa szombaton kipihente magát, aztán vasárnap elmentünk, nyugiban, kicsit nézelődtem, én is kimozdultam. Most majd nem fogok akkor sem.


  Fincsi volt a leves, laktató, van bio vegetám, ami csak szárított zöldségekből áll, azzal pótoltam a répáékat, mert  az összes srépát megfőztem valamelyik nap főzeléknek.
  Apa péntek óta hazaköltözött, nem bírta hogy nem alszik éjjel, mamust rendbe hozták a kórházban, most minden reggel elmegy megcsinálja a reggelijét, odakészít ebédre hideget, és mikor jön haza a munkából, bejön a meleg kajáért, megeteti, elmosogat, odakészíti a gyógyszereket, és hazajön. Nagyon ki van, még mindig, nem is lehetett ezt bírni. Nekem is jobb, hogy így van.


  A Haninknak is hasmarsa van, én is félálomban szoktam kiengedni, ma fél 6kor vágtatott ki, mint a villám, megcsapott a jó kis hideg, felébredtem. Aztán mikor apa elment elaludtam, mint a fene 2-ig. De az A... is, még később kelt, mert már főztem, mikor kijött. Közben meghozták az edénybetéteket, és a szelepet, a 4l-be rozsdamentest, remélem abban sem fog odaégni. A kerámiában nem ég le, ha van alatta kis lé. Ki akarom próbálni a sütési funkciót, de tojás híján.... már kéne vásárolni, mert nem kapunk normális füstölt csülköt, habár tavaly azzal szúrtam el a kocsonyát, olyan sós lett.


  Terveim nekem sincsenek kivéve a töltött káposztát, és a halat, utoljára, mert jövőre már friss halat sem lehet venni állítólag, ebbe is beleugatott az EU.Esetleg töltött csirkét, azzal nincs nagy kecmec. 


  Nem hiszem, hogy sütök, lehet rendelni nagyon fincsi beiglit, majd diósat, 1,5 rudat veszünk, az elég lesz egész karácsonyra.Gondolkodom, hogy valami kakaós csigát csinálok, de ez egyáltalán nem biztos. Én szokás szerint nem leszek készen időben, de már nem is érdekel. Anyós annyi mosnivalót csinál, mi hárman nem csinálunk annyit, hogy a miénkre már nem kerül sor sosem, nem akarom a lakást berohasztani a sok gőzzel. Múltkor kimostam, és átküldtem, apa kiterítette, de az a baj, hogy akkor azzal is őt terhelem.
  Ne dolgozzatok sokat, a kaja úgyis elfogy semmi perc alatt, a rend meg úgyse marad meg.
  Irigylem Marinkat, hogy még mindig van kedve lakás díszítgetésre, ünnepi hangulatra, engem ez már hidegen hagy. Persze, ha lenne már egy kisgyerek, de még nem is tervezik, hiába mondom, hogy itt az utolsó pillanat, nem hallgatnak rám. Ők tudják.
  Sziasztok, talán lefekszem. Jó éjt!


   

  2014-12-15  23:07
  szőrész (24850)
  előzmény:
 5. 2014-12-16 23:1724851.

  Sziasztok!


  Bár dátum szerint tél van, nálunk inkább az ősz tanyázik. Bent, a házban.


  Hullanak a levelek. Az öreg krotonom úgy gondolta, hogy megválik a gyönyörű leveleitől, volt olyan nap, hogy húszat is ledobott. Persze a többi növény is követte.


  Évekkel ezelőtt "valaki" rányitotta a teraszajtót, mínusz 8 fokban. Lefotóztam az eredményt, siralmas látvány volt. Vissza kellett vágnom, azután újra dús bokor lett belőle, de most résen voltam, se rányitás, se kiszárítás, se túlöntözés, mégis hullatja a leveleit.


  Én is kókadozok, a fájdalomtól nem sokat tudok csinálni. Reggel bekapom a fájd.csillapítót - ami semmit nem használ, inkább csak mentálisan tompít - aztán csak szépen, lassú tempóban teszek ezt-azt.


  Marink, hagymavágás közben gondoltam rád, mert állítólag ha hagymát /nem aprítva!! hanem  egészben!/ teszel az éjjeliszekrényedre, az magába szívja a bacikat.


  Én pár éve megcsináltam, de aprítva,  kistányérra halmozva tettem magam mellé.


  Ájuldoztam,  Férj meg azt mondta, hogy inkább elköltözik, mert ilyen bűz még az istállóban sincs. Napokig szellőztettünk, a bacik viszont megmaradtak.


  Gyógyulj meg minél előbb, nehogy még karácsonykor is fájdogáljál.


  Nem tudom ti hogy vagytok vele, én egyre nehezebben tudom leszedni a kupakokat, kinyitni az ásványvizes palackokat.


  Emlékeztek még arra a kis kütyüre, amit valamikor Vitray mutatott be? Igen, igen, az a kis szárnyas tekerő. Kutattam a konyhai kincseim között, felhoztam a lenti régi fiókból és azóta nagy becsben van, minden nap többször is használom.


  Szégyellje magát a gyártó, aki ilyen vacak kupakokat csinál!


  Julcsi, hogy te milyen kreatív vagy! Ügyesen tudod variálni a betevő falatokat!


  Ha kint van a fenyő, mi lesz bent? Na várj csak, majd ha unokád lesz, nem leszel ennyire laza! Akkor bizony kell egy kis csillogás, gyertyafény, amit majd a kicsi szemében látsz visszatükröződni. Az lesz az igazi öröm!


  Mi mindig /kettesben/ ünnepek alatt esszük a legkevesebbet. Idén is, mint mindig, csak hortobágyi húsost eszünk. Az éjféli misén olyan szagok keringenek, hogy az ember csak ájuldozik. Ezért nem esszük tele magunkat. Másnap aztán!!!! Kipótoljuk. Amikor a család jön, akkor meg van minden, ami szem-szájnak ingere.


  Ma akartam megsütni a mézeskrémes lapjait, de ellötyögtem az időt, mást csináltam.


  Holnap azzal kezdem a napot, aztán kb. két nappal a szenteste előtt megkenem a krémmel, hogy amikorra kell, már jól megpuhuljon. Mmmmm... azt nagyon szeretjük.


  Vera, ha erre jársz, informálj a kukta lábosáról, hogy vált be? Nekem is új betétet kell rendelnem, de teflont biztos nem veszek, mert nagyon hamar kopik.


  Remélem Zsókánál minden rendben van, csodálkozom hogy nem jön.


  Le kellene feküdni, de vacsora után elaludtam /Férj miért hagyta?/ jó későn ébredtem. Lehet hogy ma még sütni fogok?


  Aludjatok jól, jó éjszakát.

  2014-12-15  10:11
  bmari (24849)
  előzmény:
 6. 2014-12-15 23:0724850.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Bééfordultunk az igenyösbe!


  Még egy hét és csengetnek, csengettyűznek.


  Ez nem baj, nálam semmi nincs előkészítve, nem is szokott, majdcsak kitaláljuk mivel ütjük el az ünnepi időt. Enni máskor is kell, meg minden egyebet, vendégek nem szoktak jönni, ha néha igen, akkor esznek isznak azt amit mi, különös firlefánc nincsen, még a kisfenyő (kis?) is kinőtte a házat, be sem hozzuk, majd kap magára valami fényességes ruházatot a karácsonyi napokra, slussz.


  Ha valami rendes téli idő lenne, főznék kocsonyát, de így? Abált szalonna sem volt még, de voltak helyette más finomak.


  Kaptam magam és reszeltem krumplit azon a csücskösön és főztem belőle sztrapacskát (nyögvenyelőt, haluskit) morzsoltam rá juhtúrót, öntözgettem tajföllel, dejóóvóót. Még van egy adag, a juhtúró elfogyott, pirítok rá hajmát. Lehetne még rá káposztát is, de az hosszúú.


  A főzőlevéből jó kis korhelyleves készült savnya káposztából, kis kolbászkarikákkal, hagymás rántással, nekem erős paprikával, mindenkinek benne maradt tésztadarabkákkal. Virsli is benne melegedett, a második az volt mustárral, ketsuppal.


  A kekszek hol vannak már? A pitébe való alma is elfogyott, de vettem diót, így lett búrkifli, meg a grízes tésztához bontott baracklekvár maradékából háromszögre hajtott szerelmetes levélke. Ezek is kimúltak ma.


  Megint álmodni kell valamit és azután megfőzni, az evés az már könnyebben megy.


   


  Márai boros könyvét olvasgatom, de egy baj van vele, olyankor mindig bort innék, pedig nincs is kibontva. Azért a pár kortyért nem ballagok a pincébe, majd iszunk, ha együtt leszünk az ünnepen.


  Na meg a tenger mormolását is hallani vélem, és az olasz melódiákat hallom lelki füleimmel...


  Így jár akinek meglódul a fantáziája, én szeretem.


  Ne dolgozzatok sokat, Évi!


  Marink gyógyuljatok, fagyna, a bacik is fagynának.


  Fényességes ünnepvárást nektek!


   

  2014-12-10  22:17
  mandula2 (24845)
  előzmény:
 7. 2014-12-15 10:1124849.

   


  Sziasztok!


   


   


  Mandulám, ramatyul vagy? Miket csinálsz? Cipekedés, ablakmosás, hát igen, nem könnyű munkák ezek. Jársz még kezelésre A-hoz? Válaszoltam az emilkédre. Unokák hogy vannak?


  Itt füst és köd van, a nap nem akar sütni. Azt a telet szeretem, amikor kristálytiszta a levegő, lehet nagyokat gyalogolni, akár a hóban, akár a hómentes úton. Ropog a tűz benn, meleg van, forralt bor illata, esetleg egy kis diós sütemény mellé, szól a zene halkan, halk duruzsolós beszélgetés, diópucolás.


  Szombaton unokáztunk, mi mentünk, most tartottuk meg a közös Mikulást. Főztünk finomat, ettünk, beszélgettünk, játszottunk. Feltöltődtünk a kicsitől. Meg talán hoztunk haza egy kis náthát is, ki tudja. Mindenesetre köhögök, fáj a torkom. Tegnap kimentünk a nagypiacra, többek között vettem fekete retket is, amit kifúrtam, méz van benne, kiiszom, újratöltöm. Jót tesz a toroknak. Meg sós vizes öblítés, szóval kúra. A fejem is zsibog, szóval téli gondok.


  Szeretek erre a piacra kijárni, nem is mindig az árucikk miatt, hanem a filing. Most kivételesen hatalmas piac volt, minden sort bejártunk, nézelődtünk, sok nézelődő volt. Meg persze vásárló is. Mindig is szerettem a piacokat, amikor még ott laktunk, sokszor kimentem a kispesti piacra is, most már az kiesik az útvonalból. Pótolom mással. 


  Most még háztartási feladataim vannak, aztán átadom magam a rejtvényfejtésnek, zene mellett, teázgatva.


      


   


   

  2014-12-14  20:13
  mandula2 (24848)
  előzmény:
 8. 2014-12-14 20:1324848.

  Sziasztok!


  Szokásomhoz híven, most ébredtem.


  Hoztam a Harmadik adventi gyertyát.


  Alig élek, két napja cipekedés, ablak-ajtó mosás stb.


  Azért a jövő évet még megvárom, bár egyre ramatyabbul vagyok.


   


  Mindenkinek további szép estét kívánok.

  2014-12-12  10:18
  bmari (24846)
  előzmény:
 9. 2014-12-14 00:5924847.

  Sziasztok!


  Mentem .


  További szép álmokat.

  2014-12-12  10:18
  bmari (24846)
  előzmény:
 10. 2014-12-12 10:1824846.

   


  Sziasztok!


   


   


  Végre süt a nap, és nagy hideg sincs.


  Veszek egy disznófejet, és majd meglátjuk. Disznósajt is kikerül belőle. 

 11. 2014-12-10 22:1724845.

  Sziasztok!


  Julcsi én nem a végén teszem a levesbe /levesre/ a tárkonyt, hanem együtt főzöm a krumplival, mert a szára meglehetősen fás, így aztán nincs ember, aki szétrágná, megenné. Így télen már apróra összevágom és ezért kerül a teatojásba.


  Nyáron, amikor friss, akkor csak a leveleit szedem le, de akkor még a szára is ehető, mert puha. Akkor  nálam is úszkál a leves tetején. Finoooooom!


  A szárakat összekötözöm, mert attól  intenzívebb az illata, íze.


  Ma kutyát fürdettem, de még így is van szaga.


  Egész éjjel kaparta az ajtót, legalább nyolcszor fölkeltem, kiengedtem, aztán vissza... olyan vagyok, mint a ... szóval álmos és nyúzott. Illetve csak voltam, mert délután ledőltem, el is aludtam. Muszáj volt pótolni az éjszakát.


  Mi a bánatot adhattam neki enni, amitől hasmarsot kapott?!


  Tegnap székelykáposztát főztem. Férj azt kapott vacsorára, én pedig megsütöttem a sütnivaló kolbászt. Nagyon hamar elfogyott, úgy látszik, éhes voltam.


  Most aztán... kövek ülnek a gyomromban.


  Julcsi, egy kis sütit nekem is küldhetnél. Holnap reggel bekeverek én is diós kiflinek való tésztát, így aztán lehet hogy már este süthetem is. /egy éjszakát kell pihentetni, de ha reggel csinálom, akkor estére biztosan kipiheni magát/


  Ma gyönyörűen besütött a nap, látszott is minden pókháló, amit szívből úúúúútálok, így aztán gyorsan porszívóztam, de a törölgetés már csak holnapra marad. Nagy a lakás, mire végeztem az ebédlővel, nappalival, már nem volt akkora fény, na meg el is fáradtam. Nem baj, így legalább holnap sem unatkozom. Sajnos, karácsonyig nem tart ki a rend, nálunk naponta lehetne porszívózni, felmosni, stb.


  Nagyon aktív pókok laknak errefelé, mert gyakorlatilag órák alatt beszőnek mindent. Éjjel még előkaptam a porszívót, mert pont az ágyam fölötti helyet nézte ki magának egy pók.


  Vesztére!! brrrrrrrrrrrrrrrrrr


  Vera! Ma amikor fürdettem a kicsit újabb kinövéseket találtam rajta, amolyan "öregségi szemölcsöket". A te kutyusodon is volt ilyen? Normális ez?


  Julcsi én nem csinálok házi tésztát, mert nem eszünk annyit. Amennyi kell, azt megveszem készen. Szerintem a "Gyermelyi" a legjobb.


  Emlékszem, gyerekkoromban jött a nagynéni tésztát gyártani, egy évben legalább négyszer. Olyankor leülni sem lehetett, az ágyon, asztalon, tálalón... mindenhol tészták száradtak. Időnként megforgatták, aztán dobozba rakták. Nekem természetes volt, hogy otthoni tésztát eszünk, igaz hogy nem is nagyon érdekelt, hogy mit árulnak a közértben. Ja, még a piacon is volt tésztás, ha mégis kifogyott volna az otthoni, akkor mindig annál a bizonyos maszek tésztásnál vásároltunk.


  Én egyetlenegyszer gyúrtam /kézzel, nem géppel/ tésztát, de a nyújtástól bedagadt a csuklóm, így aztán mondtam is, hogy ez volt az első és az utolsó ilyen irányú ténykedésem.


  Zsóka hogy állsz a mosolyoddal??


  Marink mikor kezded a sütemények gyártását? /már a karácsonyi sütikre gondolok, pl. linzerre, vagy előre begyúrni a bejgli tésztáját, mélyhűtőbe tenni és csak közvetlenül az ünnep előtt megsütni, esetleg a mézesre, aminek kifejezetten jót tesz, ha állni hagyják/ Én sajnos mindent az utolsó percben csinálok, hogy friss legyen. Idén változtatni akarok a tempómon, na meg már nem is bírok annyit!


  Aludjatok jól, jó éjszakát.

  2014-12-09  23:16
  szőrész (24844)
  előzmény:
 12. 2014-12-09 23:1624844.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Téjjatojásbaaaa?? Juj, ki nem eszi?


  Apróra vágom és mint a petrezselymet, mikor már elzártam a gázt alatta, csak belepotty és elkeverem. Úszkálnak benne a finom zőődek.


  A paradicsomlevesbe meg zeller kerül, ugyanígy, de ugye abban meg ábc tészta van betétnek, így magyar leves.


  Amikor van, bazsalikom, azzal finom illatos.


  Volt nálunk lencseleves, grízes tészta, vadas mártás zsemlebongóc, kacsanyakleves, sütöttem almás pitét, tegnapelőtt meg fahéjas kiflicskéket, kávésütinek, de vagy sok kávét iszunk, vagy igen jól ropog a kiflicske, mert alig maradt már.


   


   Tegnap sütöttem gesztenyét, jó volt emlékezni a régi gesztenyesütős, pucolgatós, gyerekkori téli estékre.


   


  Mióta fűtünk, gyúrok tésztát, a géppel elnyújtom és nagy levelekben szárogatom a radiátoron, azután metélem vágom, amit éppen akarok. Szép kis apró zabszemtészta, nagy kocka, (krumplisnak, káposztásnak) metéltek, ha nagyon megszárad, összetöröm csuszának. Még a lebbencs is finomabb belőle.


   


  Jaa, ma láttam, hogy a sütis versenynek már vége és az ottani "bírák" sütnek, mutatják, hogy kell különféle sütiket sütni. Egy nagy baj van ezzel a műsorral, nem akarnak kóstolót adni, hiába nyújtogatom a kezem, nem landol ott a kistányér!  Brühühü.


  Ma láttuk a napot kb. negyed órára, csak kevesebb lesz most már az eső, talán még havunk is lesz...?


  Szép adventi napokat!


   

  2014-12-09  01:38
  mandula2 (24843)
  előzmény:
 13. 2014-12-09 01:3824843.

  Szia Vera!


  Nem jól van ez így. Én is elalszom vacsora után, aztán tessék, még mindig nem vagyok álmos!


  Hogy miket találok!!!! Jókat nevetek a videókon.


  Már fárad a szemem, kikapcs. a gépet.


  Majd mondd el, hogy milyenek a kukta fazekai. Melyik a jobb, a kerámia, vagy a rozsdamentes?


  Ma megint főztem tárkonyos krumplilevest. Egyszerűen nem tudok betelni vele, annyira finom.


  A tárkony a kertemben termett. Leszedtem, lemostam, apróra vágtam és teatojásba téve főztem a


  levesbe. Jaj, annyira finom, tejszínnel, citrommal. 


  Na, menjünk aludni.


  /Az én kutyusom is nagyon szereti a répát, de nyersen adom neki. Megeszi a salátát is nyersen, szinte


  a kezemből kapkodja ki. Jöhet az uborka, a paprika, a gyümölcsök... minden. Ha lehet válogatni, akkor


  előbb eszi meg ezeket a zöldségeket, mint a húst. Ez egy ilyen fajta./

  2014-12-09  01:08
  arirangarirang (24842)
  előzmény:
 14. 2014-12-09 01:0824842.

  Ma rendeltem még az edényesektől2 belevaló lábost. 1db. 6 litereset, kerámiát, és 1 db. 5litereset az volt rozsdamentesben, kipróbálom legalább. És egy szelepet is kértem, mert az egyik fedőn állandóan elég, és leesik róla.
  Láttam jó ötleteket kajára, igaz, nem az edénybe valókat, hanem sütőbe, majd még eldöntöm, hogy legyen a menü. Lehet, hogy a rántott halat a mamánál sütöm meg. Itthon bepanírozom, ott megsütöm, nem tart sokáig. Neki beirdalom, mi meg majd halásszuk a szálkát. Egyszer már nekem beakadt a torkomba, étteremben. Hiába ettem rá kenyeret, az orvos szerint csak jól megkarmolta, mert hiába kandikált, nem látott semmit, igaz csak a házinak mutattam.


  Ma Hanikám evett sárgarépa főzeléket. Először csak kóstolta, majd kért még, és egy kistányérral megevett. Nagyon meg volt elégedve, egyből ment be a szobába aludni. Olyan koszos volt az egész pofija, holnap veszek egy kis tálat, az lesz az orcamosó, mert sehol nem tudom lemosni a száját. Fogyott, állítólag 8 kg volt mikor elhoztuk, aztán lett 13, most meg 9. De érezni a hátán, hogy soványodott. Pedig etetem. Valószínű azért hízott meg, mert minőségibb kaját kapott, akkor megijedtem, hogy hízik, azóta rizst, és tésztát ritkán kap, hanem zabpelyhet, az úgy látszik nem hizlal. Ha apának lesz egy kis ideje, elvisszük a régi dokihoz, és megméretjük, átvizsgáltatjuk, mert az idős dokibácsi már nem praktizál. Legutóbb az ablakon keresztül adott Jocónak receptet, nem kért érte semmit, pedig azt mondta januárig még rendel, de biztosan rosszul van, ha bezárta a rendelőt. Sajnálom, nem  egy mézes-mázos ember, apukámra emlékeztet a modora, de nagyon jó orvos.


  Holnap én is megyek a magasvérnyomás centrumba, ami már megszűnt, most Kardiológiának hívják.


  Tegnap nem vettem be seduxent, gondoltam milyen jót fogok takarítani, erre 11-kor ébredtem, apa itthon volt, de nem jött be, mert csak valamit elvitt a munkájához. Akkor kiugrottam az ágyból, csináltam sárgarépafőzit, sült párizsival, épp kész lettem, jött apa a kajáért. Fáj a dereka, vagy a veséje. 3 csigolyáját mutatja, nem a legalsók, fölöttük. Viszont fáj neki baloldalon lágyékban, az meg a vese jele. Mondtam, igyon sokat, nagyon keveset iszik, remélem rendbe jön, mert határideje van.


  Mindenkinek nagyon ízlett a répa, egyszer csináltam még ezelőtt 30 évvel.Miután Hanika is belakott, A.... is, én is, mindenki elment aludni, este 8kor ébredtem, most mi a fenét csinálok éjjel?


   

  2014-12-08  00:16
  mandula2 (24840)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 15. 2014-12-08 00:3024841.

  A kép meg közben lemaradt:


  1.    Első gyertya              


  2.    Második gyertya           

  2014-12-06  15:41
  citylako (24839)
  előzmény:
 16. 2014-12-08 00:1624840.

  Sziasztok!


  Rohan az idő, ma már a második gyertyát is meggyújtottuk.


  Nemsokára itt a Karácsony!


  Hazafelé jövet arra lettünk figyelmesek, hogy a szakadó esőben egy tántorgó férfi, egyszál trikóban, kezében egy pisztollyal ténfereg az utcán.


  Most szólt Férj, hogy a tv-ben kiírták /alsó futócsíkon/ hogy a rendőrök meglőtték a férfit, aki az utcán össze-vissza lövöldözött. Kórházba szállították.


  Akár az autókra, mondjuk ránk is lőhetett volna.


  Ma családi ünnepségen voltunk. Szomorúan láttuk, hogy az idősebbek /a testvérek és az oldalbordáik/ egyre kevesebben vannak, a gyerekek pedig most olyanok, mint a mieink voltak.... csak talán egy kicsit vadabbak.


  Már megint eltelt kb. 30-35 év??? Mikor?


  Tegnap nagyon érdekes műsort hallgattam a rádióban, így aztán csak hajnali fél három után aludtam el. Most sem vagyok álmos, de megígértem magamnak, hogy holnap egy kicsit lustábbra veszem a figurát.


  Aludjatok jól, jó éjszakát.


   

  2014-12-06  10:05
  bmari (24838)
  előzmény:
 17. 2014-12-06 15:4124839.

  Mielőtt elfelejtek a  többszöri kérdésedre válaszolni, IGEN szeretem még a kalapom. Ezt.


  Lehetne világosabb, de ez volt. Legalább nem koszosodik hamar.


  Ma már az új edényben főztem, kénytelen voltam ott ülni mellette. Nekem az epeműtétem miatt nem tesznek jót a zsírban, olajban sütött, főzött ételek, persze szoktam azért enni belőle, de leginkább a zsírt használom, mert az olaj nagyon árt. Most különben is azt mondják, hogy az olaj ártalmas. Mindent belehajigálok a fazékba, egy kis lecsólé, és 2 korty víz, és bekapcsolom.Ez a dilinyós edény a pörköltre kiírt 21 percet, + 15 perc a melegen tartó funkció, aztán javasolja persze kinyitni, ha magától lehet, és nem kell kiereszteni a gőzt. Gondoltam rögtön, hogy nem lesz elég 2,5 kg húsnak a 21 perc, 2x annyi kellett. Az pedig baromi sok a másikban azalatt péppé főne. Majd kísérletezek a kézi gombbal. Nem égett le, mert a lényeges dolog, hogy az elején legyen alatta kis víz, vagy zsír, ha a pörkölt alá sütöd a hagymát. És ha a hagyma után beleteszed a húst, és fedő nélkül keverészed, mikor elfőtte a nagyja levét lezárod. De a gulyáshoz felesleges, mindent egyben bele szórtam, kivéve a krumplit, nem is fért volna. Azt a régi edényben közben, és a csipetkét is azzal együtt. Mindenesetre még ki kell tapasztalni.


  Az íze jó. Holnapra halasztottam a karfiolfasírtot


  J. kicserélte a grátisz drótellenállást, úgyhogy a harmadik edény is jó. Most jöhet a kajadömping, karácsonyra, csak nekem kell a felét kihagyni az étrendemből.


  Valami olyat kell kitalálni, amit nem kell frissen főzni, csakhogy a hűtőmbe úgyse fér bele megfőzve. mert ha az ovális zepter lábost telefőzöm káposztával, nem nagyon marad hely mást tárolni, csak nyersen. Így szóba jöhet a töltött csirke, vagy sültkacsa, vagy rántotthús, de lesz ugye rántotthal is. Húsleves is lesz, a mama miatt annyi levest eszünk, már a fülünkön folyik ki. Szívesen csinálnék különleges leveseket, de a mama megrögzött. Apa nem szereti, A....-nak mindegy, én egyszer szeretem, egyszer nem.


  Csináltam egyszer a V... szülinapjára sárgadinnyelevest vaniliafagylalttal, szerintem nagyon fincsi volt, mindenki dícsérte, látványra is klassz volt, következő szülinapon, mégis azt mondták, hogy legyen húsleves.


  Fél nyolckor felébredtem, olyan sötét volt, gondoltam esik. Apa  mikor jött nem tudom, én fél 11-ig aludtam, alig bírtam felébredni, most is összegabalyodtak a betűk a szemem előtt, úgyhogy azt hiszem alszom még. Mama jóllakott gulyással, apa már itt is van, annyira fút, hétközben meg fogunk fagyni, mikor nem lesz itt. 

  2014-12-06  08:44
  mandula2 (24837)
  előzmény:
 18. 2014-12-06 10:0524838.

   


  Szervusztok!


  Kipucolva a cipő? Nálunk már megjött a Mikulás.


  Itt is volt eső, ami azonnal ráfagyott a fenyőkre, volt jégcsilingelés, de messze nem olyan vészes, mint mondjuk Nagykovácsiban. Az áram itt is szünetelt, de csak pár órát. 


  Áramszünet alatt ücsörögtünk a meleg kályha mellett, égett a gyertya és jót beszélgettünk. 


  Két nap múlva meg +10 fok volt, hát normális az időjárás?


  Az unoka 3 napig volt itt, hét végén. azóta az óvodába jár. Addig a  lányom elment egy társasággal a pozsonyi adventet megnézni, kicsit kikapcsolódni.


  A vasárnapi üzleti bezárások majd márciustól lépnek érvénybe, de máris annyi engedmény van, naponta módosítják. Emlékszem én is arra az időre, amikor szombatonként is, majd minden második szombaton dolgoztunk. Mindig megoldottuk a vásárlást. Persze azóta más a helyzet, ha valaki napi 12 órát dolgozik, és ez sajnos sok helyen így van, nem tud csak hét végén vásárolni. Itt a közelben a nagypiac vasárnap délelőtt van, ahova szeretek kimenni. Ez nem is fog változni, mert nem zárják be majd márciusban. A változások tekintetében még sok víz lefolyik a Dunán, amíg végleges lesz.


      


   


   

 19. 2014-12-06 08:4424837.

  Jó reggelt!


  Gyanúsan csillog minden. Kinyitottam az ajtót, akkor láttam, hogy bizony esik. Esik eső csendesen... a kutya is utálja az ilyen időt.


  Az esőt szeretem, de nem ilyen hidegben.


  Délelőtt el kell mennünk, még szerencse, hogy garázsból, garázsba, ill. fedett helységbe érkezünk, így még ernyő sem kell.


  Örülök hogy megjött végre a kuktád. Nem tudom milyen az a fekete bélésű. Majd jelezz, hogy leég, vagy nem ég le benne az étel. Az igaz, hogy a teflon nem a legkeményebb fajtából való, pedig az ára miatt lehetne az.


  Az a drót, bizony az a biztosíték. Nekünk is olyat küldtek, mi rögtön kettőt kértünk. Kb. 1200.-Ft-ba került. Férj megcsinálta, rendben is volt.


  Vera, a pörkölt nálam úgy működik, /az egybesült hús is/ hogy először serpenyőben lepirítom - hagyma, hús stb.- azután megy a kuktába. Amikor megfőtt, akkor kiveszem, vissza a serpenyőbe és pár percig főzöm még, ill. inkább sütöm, hogy jó sűrű legyen a szaftja, mert különben ha benne hagynám a kuktában, csak lötyögne a híg lében.


  Nekem ez így vált be, így szeretem. Sokkal gyorsabb, mint amikor lábosba teszem oda és nem merek a lakás távolabbi részébe menni, mert tuti hogy akkor ég oda, vagy elfeledkezem róla. /a percjelzőt ilyenkor a zsebembe tettem/


  Hajnali öttől már fent vagyok, mert a kicsinek ki kellett menni.


  Onnantól kezdve már csak forgolódtam. Lehetett volna olvasni, de ahhoz is fáradt voltam. Ha lustálkodom, akkor fáradok el igazán!


  Mi vasárnap nem járunk bevásárolni, így ez a rendelet minket nem érint. Én még csak-csak bemennék az üzletbe, de Férjet hatökörrel sem lehet becsábítani. Az is igaz, hogy ott van az egész hét arra, hogy az ember költse a pénzét.


  Emlékszem még arra az időre, amikor az irodában szombaton is dolgoztunk - fél napot -, aztán irány a közért, mert azt hiszem az is csak kettő, vagy négy óráig volt nyitva. Vasárnap egyáltalán nem, mégis mindig volt vasárnapi ebéd.


  Indul a nap, sziasztok  

  2014-12-06  02:24
  citylako (24836)
  előzmény:
 20. 2014-12-06 02:2424836.

  Kész röhej volt ez a kukta megérkezés. Reggel találtam meg a ládában a kis gépelt fecnit, hogy itt volt a postás, de nem voltam itthon. Este 7-kor hagytam abba a fülelést.


  Rá volt írva, hogy csengő nem jó, kopogni. ÉN ugyan azt mondtam, a rendelésnél, hogy jó alaposan rúgja a postás a kaput, mert nekem aztán hiába kopácsol 10 m-re vagyok a kaputól ,csukott, hangszigetelt ablakkal. Ha meg kiszaladtam a konyhába, mert még azt se mertem egész nap, akkor ott semmit se lehet hallani.


  Na nem mentem ki. Telefonáltam, azt mondta ma kihozza, 4.kor, de mondtam neki inkább most ne kopogjon szerényen, hanem telefonáljon.6-kor telefonált. Kimegyek, derékig a kocsiban, és közölte elhagyta valahol a cuccot, elmegy megkeresni. Úgy egy óra múlva megjött, hozta. Valahová hozott állítólag 10 csomagot, és ezt ott hagyta grátisz? 31 ezer valamennyi volt az ára, és jött vele a rossz kuktába egy olyan ami nem néz ki biztosítéknak. Egy drót, az egyik vége bedugós, a másik egy kör alakú fémkarika, gondolom valami csavarral kell odafogni, holnap apja szétszedi.


  Nagy csalódás ért, mert ez valami zománcos belsejű, még ugyan sose láttam kerámia bevonatú edényt közelről, de az mind fehér volt. Ez fekete. Nem tudom, nem fog odaégni a cucc benne?


  belepróbáltam a jó 6literesbe a lábosát, és jó, le lehet zárni rendesen a fedelét. Holnap kis vízzel kipróbálom, hogy nem szelel-e, és ha az Ellában jól lehet főzni, akkor veszek a teflonok helyett az Idába is ilyen lábost. Nekem a teflonok nem váltak be, nagyon hamar fölpattogzottak, szőrősek, utálom.


  Én pont így jártam a lányommal, nem főzőtt benne. De nem tudom miért, mert egyedül a pörköltnél kell résen lenni, az tényleg nem olyan, mint amikor lábosban a tűzhelyen fő. de ha gulyáslevest főzők, direkt jó, hogy enged levet.És annyira nem is tud még most sem főzni, hogy ott ácsorogjon órákat, mindig éjjel főznek, miután hazajönnek. A kuktával max előkészületekkel 1 óra lenne.


  Sokszor egybe belerakok 2kg húst, megpárolom, kihalászom a levéből, és abba a lébe főzök krumplit, persze a lé már fűszeres. Isteni, a húst felszeletelem, és fokhagymás zsírban átsütöm hirtelen mindkét oldalát. Nagyon szeretjük. Ez a borsófőzelék is annyira finom volt a jó tömény csirkehúslében. Holnap gulyást főzök, és karfiolfasírtot.


  Most nyitva lesznek az üzletek vasárnap, vagy nem? a Rogán egyik este azt mondta már most sem, de azóta egy kukkot nem hallottam róla.


  Kéne menni OBIba nagy kiszúrás lenne, ha be lenne zárva. Egyébként is egy hülye ötlet. Mi mindig vasárnap vásárolunk, piacon pedig szombaton, és ezt ugye a kukta nélkül nem tehetném meg.


  A fehér bebarnult lábosodat hypóval tudod kifehéríteni, de visszabarnul újra.


  Olvastam, hogy a Cserhát hegységet teljesen letarolta a jég, tankkal nem tudtak  a sok kidőlt fától feljutni az adótoronyig, gyalog mentem, másztak négykézláb, buktak át kidőlt fákon. siralmas azt mondják. Régebben nálunk is volt ilyen jeges eső, gyönyörű volt, de itt is megsínylették a fák. Egyszer pedig a járda is vastagon jeges volt, az első kutyusomnak ahány lába, az duplán össze-vissza csúszott, úgy kellett bevonszolni rongyon, persze én is csúsztam, de megúsztuk.


  Én tegnap előtt voltam ilyen fáradt, álmos, nem tudom hogy kerültem napközben az ágyba, betakarózva, levetkőzve, ezeket már alva csináltam. Múlt héten, este 7kor azt hittem reggel 7 van, fel akartam kelni, akkor láttam ruhában vagyok, és gyanús lett, felhívtam apát, azt hitte viccelek, de tényleg meg voltam teljesen kavarodva. Most is lefekszem, mert holnap apánk képes hajnal hasadtával hazajönni, azt nem leszek kialudva.


  Szisztok, jó éjt!

  2014-12-05  00:07
  mandula2 (24833)
  előzmény:
 21. 2014-12-05 22:0524835.

  Sziasztok!


  Ma délután/este élőben láttam a budakeszi erdő egy részét.


  Siralmas látvány. Kettétört fák, a kérgük úgy lógott, mint az eső áztatta rongy. Rengeteg ember által lefűrészelt ág... minden az út mellett hagyva. Az ember szinte el sem hiszi, hogy azon az úton két napja még jégbe zárt fák és utak voltak. Mára már minden száraz volt.


  Vera, pont úgy jártam, mint te. Tegnapra ígérték, hogy hozzák a könyvet, amit megrendeltem. Itthon voltunk egészen délutánig, de aztán már el kellett menni.


  Ma korán keltem, nehogy ne legyek készen, amikor csönget a futár. Sehol senki. Már három óra is elmúlt, még mindig senki. Nem tudtunk tovább várni, elmentünk.


  Naná, hogy akkor hozták, amikor már nem voltunk itthon.


  Amikor hazajöttünk, megnéztem a postaládát, benne volt a két napja várt küldemény. Alá se kellett írni. Akkor meg mi a fészkes fenének vártam annyi időn át? Még rá is írtam a kérdőívre, hogy a délelőtti órákban kérem a szállítást.


  Még nem bontottam fel a csomagot, remélem az van benne, amit megrendeltem. Ez már az én karácsonyi ajándékom lesz.


  Neked megjött a kuktád??? Főzzél benne sokat, finomat sokáig.


  Így akciósan most mennyibe került?


  Én már függő vagyok, mert el sem tudom képzelni a mindennapjaimat /konyhában/ a kukta nélkül. Persze nem bánnám, ha jobb minőségű és hosszabb életű lenne... ha már ennyibe került.


  Nekem van/volt csak három, azután még rendeltünk különféle alkalmakra - nászajándék, szül.nap 2x is stb.- de soha többet senkinek nem veszek ilyen kuktát, mert egyszerűen nem értékelik. Ha valakinek az tetszik, hogy ha már egyáltalán főz... ott áll a fazeka mellett és kavargatja a semmit, hát legyen.


  Nekem a kukta szabadságot ad, mert tudom, hogy amit főzök, az annyi meg annyi idő, beprogramozom és csönget, ha kész.


  Közben kimehetek a kertbe, felmehetek az emeletre mondjuk vasalni, vagy a szobában teszek-veszek, az étel nem ég le.


  Valamitől ma egész nap fájt a szívem, aztán este "megtaláltam" az okát.


  Na majd a holnap jobb lesz!!!! Bízzunk benne.


  Mikor kezdtek el sütni, mondjuk mézest, linzert... a bejgli még kicsit odébb van.


  Miután minden adatom ami volt, elszállt a gép meghibásodása miatt /két évnyi anyag/ kérlek benneteket, hogy akinek van


  skypeje, küldje el emilkében, hogy fel tudjam venni partnernek.


  Zsókáé megvan, remélem még mindig az.


  Amikor itt volt a Barátunk, időben nem jutottunk el odáig, hogy a szám.gépet teljesen kivesézzük. Most aztán magad uram, ha szolgád nincs... legfeljebb nem sikerül.


  Kávémat kortyolgatva még maradok egy kis ideig, aztán lefekszem, mert nem elég hogy későn feküdtem le, ráadásul még a kicsi is kétszer riasztott hajnalban, hogy ki kell mennie.


  Vera nem csak nálatok gond a kutya, én sem tudnék velük mit kezdeni mondjuk a második emeleten.


  Marikám, az unoka még mindig ott van nálatok, vagy már újra "dolgozóba" jár?


  Zsóka már mind a harminckettővel mosolyogsz?


  Vagy az még kicsit odébb van? Esetleg a Jézuska hozza majd?


  Vera, még mindig kedvenc a kalapod???


  Holnapra szép napot, de előtte még egy nyugodalmas jó éjszakát!!


   

  2014-12-02  11:44
  manocska42 (24826)
  előzmény:
 22. 2014-12-05 00:2824834.

  Hoztam még képeket.


  Nálunk a ködön és az esőn kívül nem volt semmi különös.


  Nagykovácsi a szomszédban van, nem is értem, hogy lehet ekkora különbség az időjárásban.


  Az áram nálunk is ingadozott, néha percekre elment az áram, de csak az órákat kellett újra és újra állítgatni.


  /Ami késik, nem múlik. Ha leesik a hó, akkor aztááááán!!


  Volt olyan, hogy kimenni sem tudtunk./


  Na megyek, még egy kicsit megmozgatom magam, igaz, hogy azt viszont célirányosan. 3-1-2 !!!


  Majd hozom az induló szövegét.


  Férj már a fejét fogja, ha meghallja.


  Pedig:


  Jóccakát

  2014-12-03  23:48
  szőrész (24829)
  előzmény:
 23. 2014-12-05 00:0724833.

  Sziasztok!


  Most ébredtem fel. A vacsorát is csak tologattam, ímmel-ámmal ettem, majdnem a tányérban landolt a fejem, annyira fáradt voltam.


  A kutyáknak még adtam vacsorát, Férj addig elpakolt, én meg úgy ahogy voltam, rádőltem az ágyamra. Arra még emlékszem, hogy egy plédet magamra húztam és máris zuhantam a semmibe.


  Húúú de jó volt. Főztem egy kortynyi kávét, már meg is ittam, most aztán elleszek egy ideig.


  Vera, nekem nem kerámia, hanem teflonos a betétem.


  Van egy pár kerámia serpenyőm, na attól mentsen meg a Jóisten.


  Azok annyira vacakok /zöld színe van/ hogy a legócskább teflon is különb. Nagyon kell vele vigyázni, mert a szélein rögtön megég minden. Sok rozsdamentes edényem van, abból is kétfajta.


  Nem tudom ki volt az az elvetemült, aki a lábas füleit felül fémből, alul bakelitből csinálta, de az olyan forró, hogy megfogni nem lehet. Ha a láng kicsit nagyobb, rögtön büdös lesz az egész konyha.


  Múltkor ki akartam dobni egy ősrégi fazekamat, de arra gondoltam, hogy előbb szoktatom magam a hiányához, így levittem a lenti kamrába azzal, hogy majd idővel kidobom.


  Még megvan, de minden nap arra gondolok, hogy felhozom, mert azt annyira szerettem. Szegénykémet egyszer Férj elmosogatta... kiesett a kezéből, azóta több rajta a hiány, mint a máz. A fehér belseje egy bizonyos magasságig már szinte szürkésbarna a sok használattól, kisúrolni sem lehet.


  A szép rozsdamenteseket leviszem, és lassan visszacsempészem a régi kedvenceket. Ki érti ezt?


  1. Az első adventi gyertya


  2. és 3. az új metró


  4. esti fények

  2014-12-04  22:23
  citylako (24831)
  előzmény:
 24. 2014-12-04 23:5324832.

  Elfelejtettem kérdezni, mi van, volt a jéghelyzet Mandulánéknál, és Mariéknál. 

  2014-12-04  21:18
  mandula2 (24830)
  előzmény:
 25. 2014-12-04 22:2324831.

  Persze nem jött meg ma a kuka, a füleim, már olyanok, mint Jodának, mert a csengőnk rossz. Estefelé ráírtam a csengőre, kívül, hogy rossz, remélem alkoholos volt a filc.


  Mondtam a férfinak tegnap, hogy meghalt a kuktám, kérdezte mit látok rajta, mondom azt, hogy nem világít, és nem is melegít, azt mondta kiment a biztosíték, belerakja az Ellába grátisznak, és majd elmondja, ha itt van, hogyan cseréljem ki. De nem jött meg ma, most holnap is dekkolhatok itthon, mert ha cédulát hagy, én biztosan nem cipelem gyalog a postáról haza, akkor a hétvégét a postán tölti, ahelyett, hogy itthon főzne. A kerámiabetét púposodott ki? Van még rozsdamentes lábos is,az a 41ezer Ft.Aztán van piros külsővel is mutatós, de kényesnek tűnik, persze az is drágább.


  Olyat főztem ma, hogy a mama azt mondta, holnap kéri a maradékot. Ilyen nem volt még, hogy a másnapos kaját megette volna. Főztem egy csomó csirkecombot vöröshagyma, só. Ezeket nylonban a mélyhűtőbe, hogy a kutyunak ne kelljen minden nap főzni. Maradt a lé. Olyan fincsi illata volt, hogy ihletet kaptam, egy kg-s zöldborsó bele, majd berántottam petrezselymes paprikás rántással, főzeléknek. De megkóstoltam, aztán úgy döntöttem nem kell bele cukor. Máskor sose főzök másképpen borsófőzeléket. Isteni.


  Kutyuról csak azért írtam, repülőviszonylatban, mert olvastam róla. Nem tartom valószínűnek, hogy elmegyek egyedül akárhová, főleg kutyástól, pedig csak odáig kéne egyedül menni a repülőn, de pont attól félek, hogy nem értem meg mit mondanak, és lemaradok, elkeveredek. Szöulban akkora a reptér, mint egy város, metró visz egyik kaputól a másikig. Egy ismerős is egyedül volt, kiment órákkal előbb, odaült a kapuja közelébe, és netezgetett. Ettől nem hallotta meg időben hogy másik kapuhoz kell menni, mire feltűnt neki, rohant a nagy csomagjával, metro, futás, sorállás mérleg, mit tudom mi, ő volt az utolsó, aki beszállt a gépbe.


  Én még futni se tudok ha akarok. Ha nem akarok, simán ugrándozok, táncolok, kutyával játszom szaladgálunk, de a múltkor 5m-rel maradtam le a buszról, mert nem mozgott a lábam, ez ilyen tudatalatti izé lehet.


  Az én buggyant lányom meg nem szereti a kuktát, vettem neki is egy IDA-t, aztán hazahoztam, csak rakosgatták ide-oda, csak az 5 literes, nekem a 6 lityis jobban bevált.


  Hozott ma J... olyan fincsi rozsos, vagy ilyesmi kenyeret, szeletelt, hogy megszegtem a kenyérnélküliséget, vajasan fel tudtam volna falni 1 kg-t. Mindez azért volt, mert elfogyott a tej, nem tudtam shaket inni. Ennek is a kuktások az okai.Nekünk nincs kinek ajándékot venni, kölököknek many, azt szeretik, nagyon gyűjtenek, egymásnak folyamatosan veszünk mindig ami kell, Attila csak a nyomogatós játékokat értékeli, az most van neki, tehát nincs se karácsonyi hangulat, se ajándék.

  2014-12-04  21:18
  mandula2 (24830)
  előzmény:
 26. 2014-12-04 21:1824830.

  Sziasztok.


  Hol is kezdjem?


  Vera, én már nem tudnék meglenni az elektr.kukta nélkül.


  Pillanatnyilag kettő van használaton kívül /elromlott/ a harmadik viszont azt is megbánta, hogy hozzánk került, mert én is naponta többször megtöltöm hol ezzel, hol azzal, aztán dolgozhat.


  Amikor a mostanit rendeltem, közölte a hölgy, hogy már nem lehet kapni az Idát, helyette dobták piacra ezt a mostanit.


  Nekem a régi jobban bevált. Ez nagyon csicsa, de pl. a hozzá tartozó betétnek a közepe egy kicsit megemelkedett, ettől aztán bizonytalanná válik, hogy leég benne az étel, vagy nem?


  Én is cserélgetem a betéteket, mert a rosszakból azért azokat megmentettem. A negyedik /plusz/ betét vadonatúj, csak éppen behorpadt, amikor nagyot estem a kerti lépcsőn, és a falhoz csapódott. Férj szerint - mivel teflonbevonatú - nem lehet kikalapálni. A lábam azóta is fáj, mert a bokám alábicsaklott. Minden időváltozást megérez. Hajaj, de még mennyire!


  Sajnos, és azért ez elég nagy disznóság, hogy szervize nincs Bp-en. Vissza kellene küldeni oda, ahonnan való. Már kértünk hozzá ezt-azt, készségesen el is küldték, persze megfelelő összeg fejében, de a nagyobb hibákat nem tudjuk megoldani.


  Amikor ezt a mostanit vettük, akkor is "leárazás" volt.


  Csak halkan súgom meg, lehet hogy ez csak egy bevett szöveg.


  A másik reklámot nem láttam, de nem is vennék olyan drága ketyerét, esetleg csak akkor, ha megbízható szakácsot is adnának hozzá.


  Gyanús vagy te nekem. Miért érdekel a kutyus és a rep.gép kapcsolata??? Csak nem utazol?


  Julcsi, köszi a linket. Még nem volt időm megnézni, mert bár a Barátunkat tegnap kivittük a rep.térre, de ma sokat mászkáltunk, be kellett hozni a restanciát.


  Tegnap hazafelé a belvároson keresztül jöttünk. Nagyon szépek a fények, de nem tudom hogy pl. a fák, amikre rátekerik a fényfüzéreket, mit szólnak a dologhoz?


  Még senkinek nem vettünk semmit, de nem is szeretném, ha a Karácsonyt   az ajándékok értéke fémjelezné!

  2014-12-03  19:23
  citylako (24828)
  előzmény:
 27. 2014-12-03 23:4824829.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  No itten a Sütimesterhez vezető link, délelőtt és délután is van, valahol csak elkapjátok.


  http://port.hu/sutimester_the_great_british_bake_off/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=156091&i_city_id=3372&i_county_id=-1


  Jóccakát!

  2014-12-03  19:23
  citylako (24828)
  előzmény:
 28. 2014-12-03 19:2324828.

  Ma nagyon fázom, remélem nem bujkál bennem semmi. Hétfőn úgy eláztam, pedig nem is túl sokat voltam az utcán, hogy térdig csupa víz volt a nadrágom, azóta olyan belső reszketésem van.


   Ma megrendeltem az újabb elektromos kuktámat, még bírja a régi, pedig majdnem minden nap megy egymás után többször is. Csak olyan fura bekapcsolásnál, a nullának a fele jelenik meg, és ha rosszul nyomom a startot, akkor kikapcsol. Most karácsonyi leárazás van, , és most nem IDÁT, hanem ELLÁT  veszek. 1-2 ezerrel több, mint a másik, mert kerámia bevonatú a lábos. Van rozsdamentes is, de az már túl drága. Ha a régibe bele lehet rakni a kerámialábost, akkor veszek külön egy lábost, most is úgy van, hogy több lábosom van hozzá, és az egyiket kiveszem, már tehetem bele a következő fogást a másik edényben. Néztem az okos edényt, amit a Pécsi Ildikó reklámoz, 150 ezer Ft, 5 literes, gyönyörű, de állati drága. Te még használod az IDÁt?


  Én nem is tudom ebben a helyzetben mit csinálnék nélküle, mikor 10kor megérkezik az ebéd ötlet, esetleg az alapanyag is, de az nem biztos, és fél 12-kor jön apa a kajáért. Persze előfordul, hogy nem leszek készen, ha mamus túl bonyolult kaját kér, akkor 10 percenként jön a telefon, hogy kisfiam így, meg úgy. Ha csak annyit csinálok, ami a mamának elég, az hamar kész, de mindenkinek szeretnék , hogy ne kelljen külön, az már bonyolultabb.


  Ma még nem bűnöztem, reggelire turbó shaket ittam, ebédre karfiollevest, most pedig valami sonkát 1 paprikával, és még egy shaket elnyalogatok lefekvésig, csak kicsit sokat csináltam, mert kilátszott a turmixban a kés, és akkor ráragad az oldalára a por, és vakargathatom.Most szomjas vagyok, hiába kell inni a shaket. Mint a gyerekeim, leves evés közben is ittak, mint a teve. Most jöttem rá, télen, hogy a Hani szereti a paprikát. Semmi zöldet nem eszik meg, esetleg, ha nagyon éhes, akkor nem válogatja ki a kaja közül. Különben egész nap a kajás tálja körül őgyeleg vacsoráig. Először meghízott, mikor idekerült, de most olyan girhesnek tűnik, majd hétvégén újra megmérjük.


  Tudtátok, hogy 10 kg-ig lehet repülőn vinni a kutyust az utastérben? Csak az nem világos, hogy hogyan bírja ki egy hosszabb úton a dolgait. Mondjuk ő nyugodt, nem ugat, nem mászkálgat itthon sem sokat, de azért naponta 2-3x körbe vágtázza a kertet, mint a villám. Nem tudom ezt hogy lehetne megoldani mondjuk ha emeletes házban laknánk, és az utcára kellene levinni. Eddig is a kutyák miatt nem feküdtünk rá a házeladásra.


  Most egyre többet gondolunk rá, éppen beszélgettünk róla, ha felvetne a pénz, akkor sem vennénk vagy építtetnénk ekkora házat, mint ez. A mama lakása nekem emberibb léptékű, főleg a konyha. Igaz nem próbáltam még több fogásos ünnepi ebédet főzni benne, de olyankor a nagy konyha is kicsi.

  2014-12-02  13:51
  mandula2 (24827)
  előzmény:
 29. 2014-12-02 13:5124827.

  Sziasztok!


  Jéééé, a Zsóka!


  Ez a fás kép csak illusztráció, már régen a helyére vitték, rendben van. Vendég még itt van, holnap utazik vissza.


  A 23 vagy 24 fok miatt fogadd egészséges irigységemet. Én nagyon szeretem a meleget, bár a 24 fok már hőség lenne nekem is. Van padlófűtés a konyhában is, de bizony egy jó meleg zokni mindig van a lábamon. Néha még nyáron is.


  Annyira elment az idő, hogy a szám.gépre alig marad már csak a ma délután. /kivéve a képfeltöltést/


  Meggyújtottátok már az első gyertyát az adventi koszorún?


  Idén én újítottam. Nem mondom hogy szeretem, de nagyon praktikus, egy problémát megoldottam vele.


  Majd megmutatom.

  2014-12-02  11:44
  manocska42 (24826)
  előzmény:
 30. 2014-12-02 11:4424826.

  Még mindig nincs lerakva a fa, én már behordattam volna régen a vendéggel!


  Nálunk még mindig nincs fütés, igy van reggelre 23 fok, napközben felmegy 24-re, természetes a konyhában bukóra van az ablak állitva, mert nekem ez meleg.


  Ez nem bomba, karácsonyfadisz. Szép Adventet kivánok Mindannyiotoknak.

  2014-11-29  21:58
  mandula2 (24825)
  előzmény:
 31. 2014-11-29 21:5824825.

  újabb próba,  ezután képekkel is jövök. hahaha 

  2014-11-29  00:11
  szőrész (24821)
  előzmény:
 32. 2014-11-29 21:5424824.

  Sziasztok, majd jövök, ez csak egy kép próba.

  2014-11-29  17:10
  bmari (24823)
  előzmény:
 33. 2014-11-29 17:1024823.

  Sziasztok!


  Azt ismerem, hogy a "Csitári hegyek alatt", de van Csitáry víz is? Gyógyvíz? Mandula.


  Én is nézem a Sütimestert a sátrak alatt, tetszik. Nem cikizik a versenyzőket, mint a volt magyar sorozatban //, itt van lelkük a zsűritagoknak. Még a negatív véleményt is úgy mondják el, hogy pozitívnak tűnik.


  Köd van, pára van, jégdara, de mit is várjunk ilyenkor András nap előtt. Még jó, hogy nincs hó, nem kellett még elővenni a hólapátot. 


  Itt van a kicsi, téli vakáción pár napig. Ma díszek kidobozolása volt soron, díszeket tettünk ki  a ház kféle pontján, elkészítettük az adventi koszorút is. Kimentünk a levegőre is, de utána kabátlemosás volt, mert a gyerek kabátját az eb jól összeugrálta örömmel. 


  Bableves készült és pogácsa, meg mindenféle a héten, finomságok. 


   

  2014-11-27  12:02
  mandula2 (24818)
  előzmény:
 34. 2014-11-29 01:0524822.

  Nem olvasom azt a hóvégi kajákról szóló cikket, így aztán nem is tudom, hogy mikor mi a módi.


  Az édes műsort pedig melyik csatornán adják? Lehet hogy nekünk nincs is olyan?!


  A fülem ma nem fájt, de ami késik, nem múlik. Remélem azért nem kell ápolgatnom.


  Idáig ment a blablabla...csak ültünk és beszéltünk... hogy az embernek milyen sok témája van! Persze egyre több már az, ami a múltról szól.


  A jövő? Majd meglátjuk... a vak is ezt mondta.


  Tényleg már ma van megint, ideje elmenni aludni.


  Tulajdonképpen csak azért jöttem, hogy kikapcsoljam a gépet, de még benéztem hozzánk a Konyhába. Gondoltam hogy Julcsi is erre járt és hagyott cédulkát.


  A kulcsot meg a lábtörlő alá tette. Úgy látszik, csak ketten ismerjük ezt a rejtekhelyet.

  2014-11-29  00:11
  szőrész (24821)
  előzmény:
 35. 2014-11-29 00:1124821.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Milyen műsor, hát sütis na! Versenyeznek az ángol népek, hogy ki tud szebbet jobbat finomabbat?


  Egy szép nagy fehér sátorban vannak, berendezve asztalok konyhagépek, sütők, stb.


  Kész műalkotások születnek pár óra alatt.


  Mindez egy kastélyparkban. ÉÉÉdes egy műsor! :)


   


  Megint sapka nélkül? Akkor most éppen melegíted a fülecskéidet?


  Te dógod, tudod van egy mondás, mely szerint minden szamár a maga bőrét viszi a vásárra.


   


  Olvasd el a hóvégi kajákról szóló cikket és topikot, hogy én milyen aktuális vagyok a snassz kis krumplis tésztámmal? (tejet szoktam inni hozzá--mellé--utána, nyáron kovászos uborkát és a levét)


   


  Másfél kiló csirkemellel indító recept az hóvégi, nem tudtad? Hol marad még a tejszín és a fűszerek?


   


  Az almás pitét szóba sem hozták, pedig az lesz a hétvégi süti, holnap megyek a jó kis savnya almáért, azzal a jóóó!


  Juj, már megint holnap van, pihenjünk, szép álmokat!


   

  2014-11-28  22:35
  mandula2 (24820)
  előzmény:
 36. 2014-11-28 22:3524820.

  Sziasztok!


  Finom volt a vacsora, volt benne lila hagyma is. Jaaaa, hát akkor ezért vagyok ilyen szomjas.


  Most is iszom, méghozzá Csitáry vizet.


  Ma Fehérváron voltunk, ott kaptam valakitől két flakonnal. Nem mi eresztettük a kútból, mert


  rossz idő volt, szitált az eső, de nagyon finom. Vas íze van, egy kicsit büdös is, de nagyon egészséges.  Én szeretem.


  Ha Férj nem olyan hajthatatlan, ma gazdagabb lennék egy kölyökcicával. Pont olyan, mint az eddigi cicáim közül a legkedvesebb. Fekete-fehér, a fején az a jellegzetes fehér lángnyelvvel.


  Egy kicsit azért megdögönyöztem. Persze a körmei rögtön megtalálták a sálamat.


  Holnap a városban mászkálós napunk lesz, vagy lenne. Ha esik, akkor elhalasztjuk.


  A szám.géppel kapcsolatban még semmit nem csináltunk, remélem hogy azért arra is jut majd idő.


  /skype, fotók mellékelése stb./


  Julcsi milyen műsor az a Sütimester? Na majd megnézem a G.-ban.


  Ma sem volt a fejemen kapucni, még sapka sem, gondoltam is rád, hogy ha látnál, biztosan nem hagynád szó nélkül.


  Holnap a Barátunk főz, már előre örülök, hogy nem nekem kell.


  /igaz, hogy ma is négykezest játszottunk a konyhában/


  A krumplistészta jóóóó ötlet, ráadásul mindenki szereti.


  Aludjatok jól, szép álmokat.


   

  2014-11-27  22:46
  szőrész (24819)
  előzmény:
 37. 2014-11-27 22:4624819.

   


   Szervusztok leánkák!


  Bejött a zima!  Nem újság?  Hátakkormeg hol az a sipka?  A szekrényben? Azt kell is, hogy melegítse, mert a fűtött lakásban fázik, de nagyon! GRRRRR!!!!


  Rajtam volt és van, hideg is van, fúj is, itt az ideje! Úgysem ússzuk meg, idén is lesz tél, nem marad el!


  Lebbencs leves és tízperces fánk, cseresznye--meggy lekkárral, nagyon jó vóót, eltűnt.


  Vacsorára némi kis kacsamáj sok sült hajmával, nagy bögre téjja, az is jóó vóót, az is eltűnt.


  A májból maradt holnapra, reggelire biztos, a többi még alakul.


  Ebédre a most száradó házi nagykockákból, és a pincében várakozó egyebekből krumplistészta lesz, meg is pirongatom, úgy jóó!


  Közértben voltam, ( hogy miért nem maradok én is a jól bevált piacomnál?) minden csupa-csupa mikulás és karácsony, ezek most már mindig így összefolynak, vagy van nekik külön idejük? A kérdés költői, a látvány bábeli.


  A könyvet félig olvasva visszavittem, mérgesítsen mást! Hoztam, majd kiderül, hogy mit, ha nem jót, azt is visszázom.


  Sütimester című TV műsort nézem --hallgatom háttérzajként, igazán normális bírákkal, az mostanában újdonság, hogy nem tapossák sárba a versenyzőket, inkább buzdítják és a jót is meglátják.


  A TV3 pedig sok régit vetít, fél 8-kor esténként a Kórház a város szélén megy. Ma is nagyon jól tudtam tésztát nyújtani közben.


  Bundabugyikat, sapkát, sálat, kabátot, jó meleg bakancsot, egye fene, némi belső pulóvert is lehet, csak ne fázzatok! Jövő héten hó is lesz, hiszem, ha kotrom!


  Jó pihenést!


   

  2014-11-27  12:02
  mandula2 (24818)
  előzmény:
 38. 2014-11-27 12:0224818.

  Sziasztok!


  Egy gyors bekukkantás, de látom máshol vagytok.


  Tegnap nálunk is disznótoros volt /kivételesen nagyon finom


  kolbászt kaptam, fogyott is bőven/.


  Nehéz ügy minden napra kitalálni valami magyaros, finom kaját.


  Vera, hordod a kalapodat?


  Zsóka eltűnt a ködben. Kíváncsi lennék, most hány fok van a panelban?


  Tegnap, meg előtte, sapka nélkül voltam a városban /kapucnis a kabátom, vajon miért is nem húztam a fejemre?/


  estére már meleg sópárnát kellett a fülemre tenni, annyira fájt.


  Vigyázzatok magatokra, jövök majd.


  /Vera ronda dolog, hogy oda igen, ide nem írsz, én meg tájékozatlanul lógok a szeren /


  Megyek is vigasztalódni.

  2014-11-26  17:45
  bmari (24816)
  előzmény:
 39. 2014-11-26 19:0224817.

  Én is egész nap mászkáltam, EKG, aztán a többit leírtam a FB csoportban, Mandulka most úgy sincs, ott olvashatjátok.


  Vettem Haninak a múlt héten egy esőkabátot, vagy overál anyagból kabátot, ma vettem mindenféle mütyűrt, csipkét, pomponokat, és egy kis babaruhát, amin aranyos díszek vannak, amit valószínű levágok, és kidiszítem a kabátját. Olyan édes kutyarucikat láttam a neten, sajnos túl késő, már megvettük  ezt. Maradt Dollykától is, de persze az kicsi rá.


  Nagyon elcsodálkoztam, hogy már adventi vásár van. Mindjárt itt a Hull a pelyhes,    aztán a Jézuska


  talán építhetünk -t is?

  2014-11-26  17:45
  bmari (24816)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 40. 2014-11-26 17:4524816.

  Szervusztok!


   


  Ma utazgattam, vásároltunk már az ünnepekre.


  Tegnap disznótorost sütöttem, meg citromos piskóta sült.


 41. 2014-11-25 02:3424815.

  Hova lett a takarítónő?ő?

  2014-11-24  23:03
  mandula2 (24814)
  előzmény:
 42. 2014-11-24 23:0324814.

  Ki az a nokedli, vagy galuska, vagy nudli, vagy gombóc, vagy micsoda?


  Tudja valaki?


  /máris a szívembe zártam!/

  2014-11-24  22:52
  citylako (24812)
  előzmény:
 43. 2014-11-24 22:5824813.

   


  Különös tekintettel a hölgyekre, ez a történet komoly odafigyelést érdemel!
     Egy nap a favágó egy a folyó fölé behajló ágat kezdett el levágni, de hirtelen a baltája beleesett a vízbe. A férfi keservesen sírva fakadt, mire megjelent előtte maga az Úristen. Megkérdezi a szegény embert, hogy mi az oka a reménytelenségének? A favágó elmeséli.
          Legnagyobb meglepetésére az Úristen belevetette magát a habokba, és amikor feljött, a kezében tartott egy színarany baltát.
          Ez volt a te baltád? - kérdezte.
          Nem - válaszolta a favágó.
          Az úristen visszaugrott a vízbe és visszatérve kezében tartott egy ezüst baltát. Ez volt a te baltád? A favágó megint azt válaszolta, hogy nem.
  Erre az Úristen ismét alámerült és felhozott egy acélbaltát. A favágó örömmel kiáltotta, hogy ez az ő baltája. Az Urat mélyen meghatotta a becsületesség, és nekiadta mind a három baltát.  A favágó határtalan örömmel tért haza.
          Néhány nappal később a folyón csónakázott a feleségével. Egyszer csak az asszony beleesett a vízbe és elmerült. A favágó keserves sírására megint megjelent az Úristen, és
  belevetette magát a habokba. Hamarosan visszatért, kezében Jennifer Lopezzal.
          - Ő a feleséged?
          Mire a favágó: igen!
          Na, az Úr nagyon dühös lett, de a favágó így rimánkodott:
          - Kérlek, bocsáss meg nekem! Mert ha azt mondom, hogy nem, akkor legközelebb Catherina Zeta-Jonessal térsz vissza. És ha ismét nemet mondok, akkor visszatérsz az igazi feleségemmel és én igent mondok. Erre jutalmul nekem ajándékozod mindhárom asszonyt. De én egy szegény ember vagyok, és hogyan is tarthatnék el három asszonyt. Ez volt az egyetlen oka, hogy én a hazugság szégyenét vettem magamra.          Mi az erkölcsi tanulság?
         Ha a férfiak hazudnak, annak mindig tisztességes oka van és minden esetben megmagyarázható.   

 44. 2014-11-24 22:5224812.

  Hát te ki az izé vagy?  Ja tudom 


  Ő

 45. 2014-11-24 18:2824811.

  Sziasztok!


  Vera ez igazán szép kor, Isten éltesse még a Mamát, csak azért legyen nektek is egy kicsit nyugisabb.


  Jót nevettem a kalapvásárláson. Én is így szoktam, sőt, még ígyebbül. :-)


  Meglátok valamit, aztán elmegyek, visszamegyek, hümmögök, megfogdosom, ááááá nem is kell


  igazán, otthagyom. Haza. Itthon egyre csak az jár a fejemben, hogy mégis kéééne. Vissza. Még ott


  is hezitálok, aztán bekattan hogy IGEN!!


  Férj már idegrohamot kap, ha látja rajtam ezeket a tüneteket. Kiadja a parancsot:"vedd meg! Most!


  Nem holnap, mert tudom, hogy úgyis vissza kell érte jönnünk, vagy hallgathatom, hogy mégis meg kellett volna venni...hogy milyen régóta vadászol már pont egy ilyenre, hogy milyen szép, milyen praktikus, milyen olcsó, vagy... jó, jó, drága, na de mennyire megéri   stb.stb. !!"


  Egészségedre az új kalapodat! /ezt utólag biggyesztettem ide, miután felfedeztem ott lent/


  Vettem hosszúnadrágokat, de sajnos mindig le kell vágni a szárukból, mert ugye... hiányzik az a pár centi, ill. a nadrág hosszú. :-)


  Szóval kezdtem volna varrni, de a gép össze-vissza hurkolászott. Kerestem egy darab rongyot, azon próbáltam beállítani a szálfeszességet, de egyre rosszabb lett.


  Nincs mit felvennem! Szégyenszemre kézzel fogom megvarrni???


  Közben jól elment az időm, pont most, amikor minden perc számít.


  Ma még van mit csinálni, holnap jön a Barátunk.


  A derekam leszakad, a körmeim ilyen rövidek még soha nem voltak, hiába, megette az a bizonyos reuma krém. Tudjátok hogy mennyire tud hiányozni, ha nincs meg az a bizonyos hosszúságú köröm? Olyan suta az ember, még a cérnát sem tudtam áthúzni a tű fokán, csak nagy üggyel-bajjal.


  Most ragyog minden kívül, belül, csak én vagyok magam alatt - fizikailag -.


  Vera, jövök majd, nyugodtan írjál, nem leszel egyedül.


  Megyek, megfőzöm az esti kávét, mert hol van még az éjfél? Addig biztosan nem fekszem le.


  Marink, Manocska, Julcsi merre vagytok?


  Sziasztok, jó éjszakát.


  Ohhhhh! Most látom, hogy új hangulatjeleket tettek fel. HOGYELNEDOBJAMMAGAM!!!!


   


   

  2014-11-23  22:13
  arirangarirang (24810)
  előzmény:
 46. 2014-11-23 22:1324810.

  Ma volt a mamánk 89. szülinapja, 1 hete még egy lukas kétfillért nem adtunk volna ezért a napért, de mindig összeszedi magát hála isten. 


  Egész nap trappoltam, hajnali 4-ig fent voltam, hát nem voltam túl friss. Nagy ebédfőzés, torta a lánynak saját sütés az allergia miatt, mamának, és mindenkinek cukrászdából oroszkrém.


  Hamar elfáradt, mert levágtam a haját is, van még igazítani való, majd  a jövő héten befejezem.


  Mama lefeküdt, fijjjjuk meccset néztek, mi a lányommal elmentünk a Plázába. Egy szórakozásunk van ott, megyünk a turiba, Tegnapelőtt is ott voltam, találtam egy angol műszőrme kalapot, egyből szimpatikusak lettünk egymásnak, pedig úgy nézett ki, mint a padlóvikszelő rongy.  3x tettem vissza, de végül haza jött velem. És láss csodát, kimosva, életem legkényelmesebb kalapja. Nem lóg a nyakamba, nem tolja a gallér bele a szemembe, jó formája van, és kellemes, nem is érzem, hogy a fejemen van. állítólag jól áll, szerintem elmehetnék kalapban "Madámnak", de egye fene, télen nem vagyok hajlandó megfagyni. Kicsit lehetne világosabb, de ha ez volt, és a sárga kabátomhoz jó a sötétzöld. Van valami minta rajta, még nem sikerült megfejteni


  Nagyon elfáradtam, Hanika olyan boldog, mikor hazajövünk, visszaemlékezve a kezdetekre, mikor még szinte a farkincája se mozdult. Kiugrálta magát, vágtázott a lakásban, a kertben, evet, aztán most alszik, pedig még egyszer felébresztem, kenőcs a szemébe. Utálja.


  Mandula nem lesz 2 hétig, akkor most csak én fogok irogatni?


  Jó éjt, engem ma biztosan nem kell altatni.

  2014-11-19  20:15
  manocska42 (24806)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 47. 2014-11-20 23:0524809.

  Dollykát sem lehetett kozmetikushoz vinni, ő annyira félt, hogy szörnyű.


  Hani olyan boldog, hogy megkopasztották, tegnap nagyon fáradt volt, 2 óra hosszat ácsorgott legalább, volt, hogy csak 2 lábon, mert 2 kozmetikus fésülte, gubancolta nyírta, tépte, meg se mozdult, meg se nyikkant.Hazajöttünk, evett, aztán eldőlt, mint a zsák.


  10 óra körül voltunk kint, de most nem szalad hátra, jobban érzi a nedves füvet, a vékonyabb bundája miatt, épp csak átmegy a kertkapun, és az első fűcsomóra.


  Holnap keresek neki valami vízhatlan rucit, ha nem lesz, akkor megtoldom a Dollykáét, kicsit rövid csak a hátán, Dollyra nagy volt, de átmérőben kb 15-20 cm kell a hasa alatt meg tudom toldani. Erre még rá kell, hogy férjen a hám, állítható, ami magában egy pici mellény, csak hülye a színe, fiúnak való, de már akkor is rohantunk a mama miatt, mikor vettük, és nem volt abban az egy boltban más, a rózsaszín kicsi volt rá sajnos. Lehet, hogy bevonom más színnel, csak ne lennék ilyen rosszban a varrással, és általában a türelmet igénylő dolgokkal.


  Mostanában, ha valami nincs kész fél óra alatt, már nem is érdekel. Azelőtt olyan klassz dolgokat csináltam, keresztlányoknak jelmezt, lányomnak kötöttem, horgoltam, játékokat csináltam, rajzoltam, elég jól, most 2 értelmes vonalat se tudok meghúzni.


  Mióta szemüvegem van, azóta lettem ilyen, olvasni se szeretek azóta, pedig azelőtt a fejemen ugráltak a gyerekek, és nem zavart az olvasásban, a férjem mérges volt, hogy semmi sem érdekelt, csak az olvasás. Most szintén semmi sem érdekel, de nincs pótlás.


  Jóccakát, remélem minden rendben mindenhol, sziasztok.


   

  2014-11-20  21:59
  mandula2 (24808)
  előzmény:
 48. 2014-11-20 21:5924808.

  Sziasztok!


  Ma is tűpárna voltam. Valahogy nagyon fáradt lettem utána, meg fájt is mindenem.


  Na megráztam magam és gyerünk, csináljuk. Muskátlikat levittük a garázsba, de holnap még kiszedek egy csomót a nagy, nehéz ládákból, mert azok bizony egyre nehezebbek.


  Miután mindez piszokkal, szeméttel járt, jó nagyot kellett takarítani, pláne hogy az előszobában vágtam vissza - majdnem csonkra - a futómuskátlikat.


  Van egy nagy asztal, amire télen kiteszem az ételt, azt is lemostam, összesöpörtem egy csomó levelet, amit aztán az a galád szél miután megvárta hogy jó nagy kupac legyen, sebes iramban újra szanaszét szórt a teraszon.


  Hogy miért szeretek este sétálni? Egyrészt lejárom a vacsorát, másrészt pedig nem kell vigyázni az autókra, kutyákra, gyerekekre.  Marink régen írtál már a Barátnődről. Még mindig együtt bandukoltok, vásárolgattok a patakparti piacon?


  Zsóka látod már az alagút végét, ugye? 


  Julcsi, nekem most másfél-két hétig nem lesz időm olvasni, vendégünk lesz és menni, menni,menni meg beszélgetni fogunk. A tűpárnaságról is lemondtam arra az időre, pedig úgy lenne az igazi, hogy hetente kétszer kellene menni. /mondják az ottaniak/


  Vera én is vinném a kicsit a kozmetikushoz, de inkább itthon bajlódok vele, mert már állni is alig tud, a műtétje óta nem eszik, hanem zabál, ha nem adom neki a megszokott ételét, eszeveszettül ugat. Szóval egyik kezemmel tartom a hasa alatt, a másikkal pedig hol fésülöm, hol nyírom a bundáját.


  Mindketten alaposan megizzadunk, na meg a végeredmény sem olyan szép, de miután fekszik, alszik egész nap, nem is az a lényeg, hogy kifogástalan legyen, hanem inkább az, hogy ne legyen büdös. A körmét is vágni kell/ene, de olyankor mindig nagy cirkuszt rendez.


  Az éjszakáim töredezettek, minden éjjel legalább kétszer ki kell mennie. Nem is tudom hova tegyem, ha itt lesz a Barátunk.


  Öröm: az Amarilliszem /ami kétágú volt/ most hozza a harmadik szárát-bimbóját. Jaj de gyönyörű volt!! Mindkét száron 4-4 hatalmas tölcsérrel. Már sajnos elvirágzott az egyik négyes, de nem baj, mert itt lesz az utánpótlás.


  A karácsonyi kaktuszok is megleptek, csupa bimbó mind a három. Ez azért különösen kedves nekem, mert amikor elnyílnak a virágzóim, akkor felviszem őket az "elfekvőbe".


  Az annyit jelent, hogy van egy szoba, amit nem használunk, csak nagyon ritkán nyitok be oda. Néha löttyintek a növényekre egy kis vizet, a kaktuszokra pedig rá sem nézek.


  Ez a három szegényke már kőkeményre száradt földből hozta a csodálatos bimbókat. Persze, miután már nem Hamupipőkék, így lehoztam a lakószintre, hogy gyönyörködhessünk a virágokban. Ha újra elvirágoztak, mennek vissza. /jaj de csúnya vagyok/


  Aludjatok jól, szép álmokat.


  A séta alatt már hideg volt és állandóan lecibálta a fejemről a kapucnit. Lehet hogy jön a tél??? 


   

  2014-11-19  12:26
  bmari (24805)
  előzmény:
 49. 2014-11-19 20:4324807.

  Én filmen láttam részleteket a Brigit jonsbólk, nem vagyok odáig érte. Nálam háttérként megy a tv, mert a rádiótól idegslukkot kapok, még a kocsiban is idegesít.


  TV-ben bármi mehet a háttérben, kivéve a politikát, és van amikor a sportot sem, de az azért jöhet. Úgyse nézem, sokszor nem is hallom. Amikor nappal alszom, akkor jó ha megy valami tinglitangli filmecske, mert beépül az álmomba, és nagyon jókat álmodok. Mostanában nem panaszkodom az álmaimra, szeretem őket. Az az egy rémálmom volt, mikor szakszóval alvási paralízist kaptam, de az se volt olyan borzasztó, kiváncsivá tett, minek jöttek 3 Zorrók, és hová lettek?


  Én ki szoktam menni setét éjszaka az udvarra a kutyával, 1x2x volt hasmarsa, akkor ugye muszáj volt, hát nem szívesen megyek le a teraszról, tele vagyunk fákkal, bokrokkal, és setét van., Szoktam vinni elemlámpát. Volt egy olyan, mint egy reflektor, naná, hogy az uram elcsente, és elcs...szte, így most csak támpont a Haninak, hogy ot vagyok, de egyikünk se lát vele semmit. Neki nagyon rossz a szeme, és azt csinálja, hogy egy darabig sétálgat, szimatol, aztán rohan befele , mint az őrült, egy ilyen alkalommal elvétette a kertkapu nyílást, koppant szegény.


  Ma voltunk kozmetikán, már nem olyan gömböc, 2,5 óráig bogozták, /pedig minden nap fésülöm én is/. Aztán kopasztás, fürdés, szárítás, úgy elfáradt, hogy csak enni kelt fel, és alszik a számtalan ágyát változtatgatva. Nagyon türelmesen végigtűrte a procedurát, a végén kapott egy cuppanósat a kozmetikustól. Most venni kell neki valami kabátot, gondolkodom, hogy varrnék, de csak kézzel, mert a gépemmel nem vgyok jóban, eltűnt a sok ide-ode rámolásban a hsználati utasítása, és még befűzni sem tudom anélkül. Szabásmintám van, csak át kell méretezni, és az sem világos, hogyan teszem rá a hámot, a ruha alá, vagy fölé?  Én alátenném, csinálnék egy nyílást a ruha hátán.


  Hát gondolom jól elszórakoztatok ezen a kis írásomon.   


   


  Zsóka Boldog névnapot kívánok, és minden jót!


   


   

  2014-11-18  23:46
  szőrész (24804)
  előzmény: