2017. 01. 19. Sára, Márió

Cseh konyha

.Mosomedve
Létrehozva: 2005. november 23. 20:04
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
28933 hozzászólás
  1. dundori
    Offline
    2017. január 19. 17:3128933.

    Szervusztok Konyhások!


    Sok jó ételt emlegettek, jobb, ha be sem nézek, már így is alig férek a gönceimbe.


    Évike! Bocsi, hogy nem írtam a stángli receptet, most közzéteszem, ahogy én csinálom. Kicsit macerásabbnak tűnik, mint ami, leírni tovább tart, mint megcsinálni.


    1 kg liszet dagasztó tálba szitálok (előző este már behozom a lisztet, a kandalló előtti padon melegszik), közben az 5 dkg élesztőt felfuttatom langyos, cukros tejben. Kb. 1-1.5 dl olajat kis tálkába öntök, 1 tojást felverek. Ha az élesztő felfutott, akkor a liszt közepére öntöm, hozzá a tojás felét. A tojás nem kell bele, csak a kenéshez, de egy tojás sok, így felét beledagasztom. Kb. 2 evőkanál (lapos) sót teszek a liszthez, majd annyi olajat, hogy a kenéshez maradjon, tehát úgy egy deci olajat beledagasztok a tésztába, nem egyszerre, úgy három részben. A dagasztáshoz még langyosítok kicsit több, mint fél liter tejet, ezzel kell kidagasztani. Ha már sem a tál szélére, sem a kezünkre nem ragad a tészta, jó is. 1 órát meleg helyen, letakrva kelesztem. 


    Lisztezett deszkára teszem, átgyúrom, jó nagy cipó lesz belőle. Ezt ketté vágom, 2 rudat formálok. A rudakat négy felé vágom, újra formázom, így lesz 2x4 db kisebb cipó. Ezeket elkezdem kinyújtani, kb. pizza nagyságú tészta lesz egy darabból. Ennek a szélét körbe bekenem olajjal úgy 1 cm-es sávban, majd 4 cikkre vágom. A külső peremtől befelé feltekerem és mehet a tepsibe. Az összes tésztából 32 db stángli lesz, így ha sokallod, fele tésztával dolgozz. Ha szeretnéd tölteni, azt is lehet, sajtos sonkakrémmel, de nem fontos. Én néha szoktam, ha van itthon olyan hozzávaló, amit el kell használni. Kész krémeket nem vásárolok hozzá sosem.


    A tepsiben még 20 percet kel, majd megkenem a tojással, reszelt sajtot szórok rá (vagy köményt, vagy szemámmagot) és előmelegített sütőben (az enyém villany, kb. 180 fokon) szép pirosra sütöm.


    Ha néha van kedvem, akkor a megadott mennyiségű olajban megpárolok egy jó nagy fej vöröshagymát (persze apró kockákra vágva) és olyankor ezzel dagasztom be a tésztát.


    Jó étvágyat hozzá.

    előzmény:
    mandula2 (28920)
    2017-01-18  18:17
  2. Sheriff-2
    Offline
    2017. január 19. 17:1728932.

    Eddig azt hittem hogy ismerem, de ha nem az abált, akkor tévedtem, tehát nem ismerem. Légyszives alkalom adtán írd meg hogy mi a különbség. Néha csinálok magamnak, de csak ritkán kapok hozzá szép/jó toka szalonnát.


    Én nagyon szeretem egyébként a szalonnát, sokszor eszem mostanában is, nem azért mert kell, hanem azért mert nagyon szeretem. Egy időben a Lehel piac közelében laktam, ahol nagyon finom sültet szoktam venni, a másik kedvencem pedig a császár. Császárt most is tudok venni, ami érdekes, hogy ruszki űzletben.

    előzmény:
    Tete (28931)
    2017-01-19  15:35
  3. Tete
    Offline
    2017. január 19. 15:3528931.

    Joe Te ismered a "kövesztett" szalonnát? Nem keverendő  össze az abált szalonnával.

    előzmény:
    Sheriff-2 (28930)
    2017-01-19  14:06
  4. Sheriff-2
    Offline
    2017. január 19. 14:0628930.

    Régi-szép-idők.


    Közben még az is eszembe jutott, hogy volt aki frissen sült tepertőt is darált a hurkába. A tizenéves éveimben volt olyan hogy háromszor ettem szalonnát egy nap szőlő permetézés közben, amit nevezhetünk komoly fizikai munkának.


    Nyáron a mangalica szalonna már avas volt, de olyan puha hogy volt amikor késsel el lehetett kenni a kenyéren. A vizes korsóval pedig félre söpőrtem a bogarakat a forrás vízben, megmerítettem jóóóóóó hideg vízzel, és jóóóóól meghúztam. Már elfelejtettem hogy apám hogy fonta be az üveget korsónak. Hiába, öregszem.......


    Amikor utoljára voltam Magyarországon, az egyik unoka testvérem azt mondta, hogy már nem csinálják a hurkát ahogyan régen, az ún. "én időmben".

    előzmény:
    Tete (28929)
    2017-01-19  13:37
  5. Tete
    Offline
    2017. január 19. 13:3728929.

    Mi még préseltük is a disznósajtot. A kifolyt zsír meg jó volt kenyérre kenve. Csináltunk májast is amiben volt valmennyi hús is és fel lett füstölve. A disznósajt is a füstöléstől volt jó. Mostanában lehet füstölt ún "paraszt" májast venni. Hasonlít, de nem igazán a gyermekkor ízei. Igen a fodros háj. A rendes meg el lett téve süteménybe. Jobb helyen nem olvasztották ki, mert egy jó gazdasszony csodát tudott belőle csinálni. A "hálóba" meg jó volt húst beletekerni, amit egy kis elcsent kolbásztöltelékkel töltöttek meg.


    Nálunk nem volt divat a hagymás vér. Az első amit ettünk az a pecsenye volt. Ahogy ment a bontás, már akkor tettek félre húst, ami aztán meg lett sütve. A hentesnél vásárolt húsból (akármennyire friss) nem lehet olyat készíteni. Már volt, hogy háznál rendeltünk aznap hajnalban vágott röfiből húst, az sem volt olyan. Szerintem annak az volt a lényege, hogy még a meleg húsból lett vágva és rögvest sütve.


    A hurka a padláson a gyúrótáblán telelt, zsírpapírra téve. Nem romlott meg, nem bántotta semmi. Még a vágás előtt meg volt készítve a  fehér varrócérna  meg a nagy zsákvarrótű a sajthoz, a hurkapálca is a hurkához. A varráshoz szakértelem kellett, a préseléshez szintúgy. És a koma hurka?  A "hurka burka" pirosra ropogósra sütve. Kinek jutott már akkor az eszébe, hogy mi is volt az eredetileg.


    Pár éve láttam egy műsort a TV-ben, (azóta is keresem) egy fiatal hentes egyedül, olyan pillanatok alatt "szétkapott" egy disznót, hogy csoda volt nézni. A segítői nem nyúltak semmihez, csak alig győzték hordani befelé a bontott húsokat. Lehetett látni, hogy élvezi amit csinál a szakértelme meg egyenesen példaértékű volt.


    Ilyen fiatal szakembert utoljára az ácsunkat láttam, aki valami átlagon felüli nyugalommal, szakértelemmel, halk hangon, de inkább szótlanul csak néha-néha belenézve egy kis kockás füzetbe levezényelte a teljes tetőcserét. Az első cserép levételétől az utolsó kúpcserép felrakásáig úgy tudta a dolgát tenni, és a segítőit vezényelni, hogy nem volt üresjárat. Elsőnek ment a tetőre, utolsóként jött le. Nem kávézott, alkoholt nem ivott, nem cigizett. Kevés már az ilyen. Sajnos.

    előzmény:
    Sheriff-2 (28928)
    2017-01-19  12:41
  6. Sheriff-2
    Offline
    2017. január 19. 12:4128928.

    Abálás után sokan meg szokták tűvel szurkálni a hurkát, de főleg a disznósajtot, hogy a beszorúlt levegő/zsír ki tudjon jönni.

    előzmény:
    Sheriff-2 (28927)
    2017-01-19  12:37
  7. Sheriff-2
    Offline
    2017. január 19. 12:3728927.

    "Én úgy gondoltam, hogy a sütőzacskóba tekerem be a hurkát, és úgy főzöm meg másodszor. , de abba nem kell, hogy beleszivárogjon az abalé?"


    Általánosságban beszélve az abálás a második főzés, amit talán én már nem is főzésnek neveznék. Azért nem nevezem főzésnek, mert akkorra már minden alapanyag meg van főzve, a bél kivételével. Mifelénk (Heves megye) az ízek összeérésére használták. Inkább töltésnél arra kell vigyázni, hogy laza legyen, mert terjeszkedik a belső nyomástól.  Nem kell hogy beleszivárogjon az abalé.


    Főzésnek nevezem az előfőzést, amikor külön-külön mindent megfőzünk. A húst addig főzzük, míg leesik a csontról, a hagyma is megvan pirítva, ami ugye nyersen is fogyasztható, egyszerűen kifejezve nincs nyersanyag a hurkában. Mint ahogyan pl. a töltött káposztának is jobb íze van pár nap állás után. Van pár dolog amit én jobban szeretek hidegen mint melegen, a hurkát, és a sült friss kolbászt, valahogy nekem ízletesebbnek tűnnek. Bóóóóóóóótba vásárolt hurkát legtöbbször úgy szoktam enni, ahogyan megvettem, tehát sütés nélkül. Megjegyzem itt azt, hogy a ma készűlt hurkák sokkal soványabbak mint amit régen ettünk, mert ugye abba az abalében/hurkában, még a fodros hájat is bele tették.


    Na szóval mondjuk csak úgy, hogy igaza volt Stálinnak amikor kijelentette, hogy "jól kell táolálkoznunk, hogy el tudjuk viselni a nyomort."


    ~~~~~~~~~~~~~~~


    Mifelénk a jelenlegi időjárást nagyon enyhének lehet nevezni, amikor ide jöttem '73-ban, a telek sokkal hidegebbek voltak.

    előzmény:
    arirangarirang (28926)
    2017-01-19  10:58
  8. arirangarirang
    Offline
    2017. január 19. 10:5828926.

    Én úgy gondoltam, hogy a sütőzacskóba tekerem be a hurkát, és úgy főzöm meg másodszor. , de abba nem kell, hogy beleszivárogjon az abalé?


    fejtett bablevest főztem, most lett kész, kolbászt tettem bele, de nem érzem az ízét benne.


    Felébredtem fél 5-kor, 5-kor megmértem a cukrom, mert kezdtem nagyon éhes lenni. Aztáűn egy fél uborkából csináltam tejföllel, fokhagymával salátát, és tarja-szalámival ettem.  A fokhagyma elvette az ízérzékemet, erre még bekaptam egy darab vöröshagymát is, a fiú reggelijéről. Fincsi töpörtyűt hozott apa, habkönnyű, ropogós.


    Szóval a hagymán kívül semmi ízt nem érzek jelenleg.


    Apa vett 6kg zöld krumplit. A formáját meg se tudom határozni, nyújtott tojás, de nagyon nyújtott, és kicsik. Főztem a bablevesbe csipetke helyett. Csak úgy egyben, aki akarja megtalálja, aki nem akarja, nem kell kerülgetnie.


    Már meg is ebédeltem, jó hatással volt a pocakom nagyságára a hajnali uborkázás, és a bableves. Na meg a hagymák.

    előzmény:
    Tete (28925)
    2017-01-19  07:31
  9. Tete
    Offline
    2017. január 19. 07:3128925.

    KV. Na jó, itt  van "igaziból " is. Közben a Menyem is göthös lett, ma még itthon marad. Gyerekek jobban vannak.


    Szóval van az abalé, amiben megfőzöm a cuccost, de a legvégén mondjuk folpackba betekerve, mint egy szalámit vagy mint a keksztekercset, nem lehetne megint megfőzni? Persze kérdés, hogy mennyire lehet becsomagolni, mert az ugye eléggé laza állagú ahhoz. Nekem ezen még agyalni kell. A második főzést ki nem hagynám. Régen az abalét is felhasználtuk. Az a vicc, hogy ezen töröm a fejem, amikor egy hurkát eszünk meg ketten, de sokszor még abból is marad. A többit csak lefagyasztanám. Nekünk nem érné meg a sok bíbelődést. A gyerekek meg meg minden évben kapnak a Fiam Édesapjától. De egyszerűen érdekel, hogy meg tudnám-e csinálni, meg milyen lenne?


    Apropó a levendula illatán kívül szeretem a birsét is.Tavalyelőtt sokszor csináltam levendula fagyit. Van levendulás porcukrom is. Egy a lényeg, nem szabad túlzásba esni vele. Úgy kell megcsinálni, hogy nem ront rád az illat az aroma, csak kellemes és töröd a fejed, hogy mi adhatja a pikáns ízt, illatot.


    Biztosan írtam már a Baba tusfürdőt. Rengeteg féle van, már pasi illatban is. Nekem is időzik pár a fürdőben. Mikor melyikre támad kedvem. Ezek mind gyümölcsösek most. Juj a naftalin. Volt Anyósom bundája volt vele védve. Húzott is maga után olyan felhőt.....


    Legyen szép napotok. Vigyázni a jeges helyeken.


    Joe nálatok, időjárás? Egy darabig nem voltál. Figyelek ám.

  10. Sheriff-2
    Offline
    2017. január 19. 03:0628924.

    Nálunk sokszor előfordult hogy nem volt rizsa, ezért használtak pl. árpagyöngyöt/kását is.

    előzmény:
    Sheriff-2 (28923)
    2017-01-19  03:00
  11. Sheriff-2
    Offline
    2017. január 19. 03:0028923.

    Sziasztok Konyhalányok,


    Sokféle hurka van, régen amikor a (szegény)-emberek általában egyszer egy-évben vágtak disznót, fontos volt hogy mindent felhasználjanak, azért készítettek tüdős-hurkát is.


    De van sok másféle, amit bármikor lehet készíteni, bóóóóótba vásárolt anygokból......


    A húsos sütnivalót lehet zsíros húsokból, mint pl. tarja, hasaalja/dagadóból is. Sőt vannak akik a zsírt helyettesítik késsel apróra vágott (kemény) szalonnával is.


    Nekem pl. a kedvencem amikor a majoranna íze emelkedik ki. Vért pedig lehet tenni úgy a tüdős, mint a húsoshoz, úgyanúgy májat is, mivel az igazán kiemelkedő máj íze csak a kenőmájasnak van.


    Nem lesznek ezek soha olyanok mint disznóvágásnál, mivel a húsok/bőrök stb. (alapanyagok) korlátozva vannak. Sőt még azt is hozzáteszem, hogy amint Vera írta, nem tölti be, tehát akkor (természetesen) az abálás kimarad.


    Talán fontos az, hogy elég bőrös-hús legyen benne, mert az a kötőanyag, másképpen olyan morzsálódó lesz. (können szétesik, kanállal kell/muszáj enni, villa helyett.)


    A többi hozzávaló pedig ízlés szerint, só, bors, paprika, szegfűbors, vöröshagyma, majoránna.


    Vannak akik zsemlekockát használnak a véres hurkához.


    De....a legfontosab az, hogy aki hurkát süt, az engem hívjon meg...


     

    előzmény:
    Tete (28918)
    2017-01-18  12:00
  12. arirangarirang
    Offline
    2017. január 18. 18:3328922.

    Klári te szeretsz kísérletezni, valahol olvastam, hogy valaki kelt tésztából csinált nagyobb nokedlikat, és jó lett. Azóta ezen töröm a fejem, hogy ki kéne próbálni. Szerintem nem lehet rossz, ha a keltgombóc is finom.....

    előzmény:
    Tete (28919)
    2017-01-18  13:18
  13. arirangarirang
    Offline
    2017. január 18. 18:1828921.

    Nem voltam sétálni, csak az udvaron voltunk, meg a teraszon napoztak a kutyusok, és én is. A nap most is melegen sütött.


    Nagyon rémesen csúszik kint, kimentem a kapu elé, a járda el van kotorva, de a kocsibehajtót nem tisztította le a kolléga, és ott vastagon rá van fagyva. Ott szoktak átmenni egyik oldalról a másikra a járókelők, remélem nem hülyül meg egyik sem és nem próbálkoznak.


    Éppen ezért nem megyek egyedül az utcára, mert én még a saját lábamban is hasra tudok esni álló helyzetben, szóval nekem ez veszélyes. Mióta volt az a konyhai balesetem, amikor kicsavarodott a lábam, és azt hittem, hogy combnyaktörésem van, azóta néha megmakacsolja magát a lábam.


    3 évig nem tudtam szaladni, aztán csak gyorsan lépni, még a lábtörlőt sem tudtam használni, az még most is nehéz. A lányom esküvőjén jöttem helyre, a táncikálástól, de néha a legváratlanabb esetekben megmakacsolja magát és nem tudok rendesen lépni.


    Nem bicegek, meg semmit sem lehet látni, csak érzem. Ilyenkor úgy megyek, mint aki tojáshéjon lépked.


    Összeszedtem mit főztem az utóbbi időben, mert apa kérdezte, hogy mit hozzon, de nem tudtam megmondani. Most volt kócolt, és káposztás tészta, és paradicsomos káposzta, töltött paprika, töltött káposzta, persze nem egymás után. Borsó főzelék, sárgarépa főzelék, milánói, gulyás, pörkölt nokedlival, rántott hús, grízes tészta, másra nem emlékszem hirtelen.


    Azt hiszem holnap kolbászos krumpli leves lesz gazdagon, ez a mamának, nekünk csinálok rakott krumplit, egy kis adagot előkészítek holnaputánra, és pénteken az lesz a mamának is. Mert nem fog elkészülni holnap akkorra, mikorra vinni kell. Ma már nincs kedvem főzni.


    A virágokat tettem rendbe. Nem szeretem télen a korall virágot, mert hiába nem volt kint nyáron, mégis potyog, de legalább nem lett tetűs. A fokföldiek is reparálásra szorultak. A csavart pálmámat holnap valahogy berakom a zuhanyba, úgy szoktam, hogy ráhúzom az ajtót, és létráról, fölülről zuhanyozom, mert szúr, karmol, és nagyon nagy.


    Ezen kívül a lakásban csak egy zöld, és egy csíkos klorofil, vagy mi a neve, és egy szobafenyő. Szegényke eléggé kínlódik. Pár évig kint volt nyáron, aztán tele lett fehér tetűvel, és mellé még pajzstetűvel is. Hetekig mosogattam szappanos vízzel, körbe volt terítve a cserép légmentesen nylonnal hogy ne folyjon a cserépbe a szappan.


    Az ablakpárkányon nem jó a virágnak télen, nagy a meleg, ablak előtt sem, mert ott is meleg van. Ezért aztán kipusztulnak sorra a virágaim. A nappaliban a nagy étkezőasztalon vannak most a fokföldiek, vendégségkor szoktunk ott enni, akkor elpakolom. Most adtam a lányomnak belőle, hogy kevesebb legyen, de közben folyamatosan szaporítom is, ma is véletlenül levágtam egy levelet, azt is ledugtam egy üres cserépbe.


    Apa ott felejtette a közértben a téliszalámit, vissza ment és megkapta, pedig már lemondott róla.


     

  14. mandula2
    Offline
    2017. január 18. 18:1728920.

    Sziasztok!


    Délelőtt nálam nem működött a Fórum! Hibát jelzett.


    Az ember tervez, aztán... el kellett mennünk, későn jöttünk haza, nem lett semmi a káposztából sem, a levesből sem. Talán majd holnap.


    A mai első falatot négy óra körül ettem. Nem tudtam hogy mitől kezd fájni a gyomrom?


    Az egyiknek így, a másiknak úgy... látod Klári, nálatok meg a bőség zavara. Egészségetekre.


    előzmény:
    Tete (28919)
    2017-01-18  13:18
  15. Tete
    Offline
    2017. január 18. 13:1828919.

    Julcsi lehet most fogod a fejed, de megcsináltam a Kócoltat megint. Múltkor apró (diónyi) krumplistészta gombócokat tettem bele. Nagyon tetszett. Most nem akarózott, azt sem készíteni. Szentségtörést követtem el. Juj, hogy mondjam el? Na, nagy levegő és vallomás......


    Pörköltet is főztem, mert ígértem az unokának, meg nokedlit egy bátor huszárvágással fogtam és evőkanállal raktam a káposzta tetejére kb diónyi nokkkkedli tésztát. Persze nem maradt úgy, elterült. Aztán lefedtem és főtt még egy darabig. Az előbb megkóstoltam és finom!!!!!!!!!! Tadaaaaaaam!


    Most éppen  bőség zavara leledzik nálam. Ott a Kócolt, a pörkölt a nokedlival, a testvérem hozott egy tányér húslevest. Annak a főzését elhalasztottam szombatra. Jó lesz az fissen, remélem pénteken már is itthon lesz. Julcsikám már négyféleképpen készült a Kócolt. Gombóc nélkül, kenyértésztásan, krumpligombócosan meg nokedlisan. És mindegyik finom!!!!!!!!!!!!!!!! Teljesen feldobódtam a sikerélménytől.


    Vera voltál, vagy mész gyalogtúrázni? Annyira szépen süt a nap. Egyfolytában morfondírozok a hurkán.


    Mandula remélem jól vagytok. Nálunk is sok a rigó, nem mennek az etetőbe, de összeszedik az összes kihullott magot.

    előzmény:
    Tete (28918)
    2017-01-18  12:00
  16. Tete
    Offline
    2017. január 18. 12:0028918.

    Na akkor átgondolom, hogyan legyen. Disznósajtot csinálok gyakran, de hurka eszembe sem jutott. Azaz eszembe jutott, de mivel nem tölteném bélbe, és nem kell egyszerre nagy mennyiség, még a gondolat születésekor el is vetettem. Felcsigáztál. Nem szárad ki nagyon a sütéskor? Gondolom lealufóliázod.


    Ne futni, hanem sétálni menj. Ha futhatnékod van iktass a sétába gyors gyaloglást. Jó lesz hidd el.


    Voltam "világot látni" azaz nem a város Duna felöli részén, hanem ellenkezőleg. Semmi különös, mindenki be van bújva a kabátba, sapkába, kapucniba (abba én is). Mindenki rohan vagy igyekszik. Kiríttam a tömegből a ráérős menésemmel. Süt a nap, fúj a szél, kár hogy nincs mosnivalóm. Fő a pörkölt (fiúunoka már bejelentkezett ebédre), rotyog a Kócolt. Most gombócok nem lesznek.  Vagy apró krumpligombóc ugrik majd bele. Vettem szép egyforma sárga krumplit bedobáltnak. Minden hentes azt mondta, hogy nincs kacsa meg liba háj, márciusig ne is keressem. Pedig fogytán van a kacsazsír. Sütnék ki én zsírszalonnát is, ha nem lenne annyira vékonyka, meg nem lenne bőrös. Mert nálunk ilyen a zsírszalonna kínálat. Annyira csábít ki a napsütés, még lehet délután megyek a Duna-partra is. Megint vettem zellert, a húslevesbe is, meg salátának is. Meggondoltam húsleves csak szombaton lesz. Akkorra már remélem is hazaér. Kivégeztem a két ajándék könyvet, most akkor mi a bánatot olvassak?

    előzmény:
    arirangarirang (28917)
    2017-01-18  09:42
  17. arirangarirang
    Offline
    2017. január 18. 09:4228917.

    Én is kihagyom.Hús, máj, szalonna, rizs, fűszerek.


    Tiszta idegbeteg minden porcikám, kéne menni futni, de már nem szoktam. Most csinálok egy kis főtt krumplit a mamának, addig talán elmúlik.

    előzmény:
    Tete (28916)
    2017-01-18  05:28
  18. Tete
    Offline
    2017. január 18. 05:2828916.

    kávé, hogy fejébredjetek, jó reggelt. Tüdő nélkül nem lehet? Azaz mit tehetnék bele tüdő helyett. Sem a látványát nem bírom, de hozzá sem nyúlnék.Ez sajnos az én dilim.

  19. arirangarirang
    Offline
    2017. január 18. 01:2428915.
    Az egyik óvodás csak ült a padon tétlenül, erre odament segíteni az óvónéni. Nagyon megizzadt, amire a kisfiú lábára felráncigálta a csizmát, ám erre a kis gyerek azt mondja:
    – Óvónéni, fordítva van a lábamon!
    A nő látta, hogy a gyereknek igaza van, hát gyorsan lehúzta róla, és ismét nagy kínlódások közepette, most már rendesen felcibálta a kis gyerek lábára a csizmát.
    – Na, most már jó?
    – Ez nem az én csizmám.
    A nő egyre idegesebb lett, őrült tempóban lerángatta a gyerek lábáról a csizmát, miközben az folytatta a mondókáját:
    – Hanem a bátyámé, csak ő már kinőtte, és ma reggel ezt adta rám az anyukám.
    Az óvónő már lilát látott, de uralkodott magán. Ismét nagy erőlködések közepette ráadta a kisfiú lábára a csizmát.
    – Na, ez kész. Hol a sapkád?
    Mire a gyerek :
    – A csizmámban…


  20. arirangarirang
    Offline
    2017. január 18. 01:2328914.

    Én mondtam, hogy nem veszek darált húst, csak egy esetben, ha csak egy személyre főzök belőle. Randa vagyok, nem?

    előzmény:
    mandula2 (28913)
    2017-01-18  00:13
  21. mandula2
    Offline
    2017. január 18. 00:1328913.

    Sziasztok!


    Régi regényekben olvashattunk a nagymama tálalója tetején lévő birsalmák illatáról, meg a levendula illattól övezett vénkisasszonyról. Így én sem szeretem. Hab-tus stb.fürdőket sem kedvelem. Általában ha virágillatról van szó, azt csakis a természetes formájában szeretem, de úgy nagyon.


    A kertben sok-sok levendula volt, amíg Bori össze nem törte, ki nem ásta majdnem mindegyik bokrot. Hihetetlenül finom illatuk van. A másik kedvencem a bazsalikom. Sokszor csak azért mentem el mellette, picit megdörzsölve a levelét, hogy az illatán élvezkedjek.


    A lakásban sok helyen van kis csokorba kötve, vagy kis zsákocskába gyűjtve. Az ágyam mellett is van egy, éppen tegnap nyöszörgettem meg, mert nem tudtam elaludni. Lazító, nyugtató hatása van.


    Vera a naftalin egészen más kategória. Régebben, amikor előkerültek a gyapjúból - akkor még abból - készült kabátok, bundák, már messziről érződött a naftalin kellemetlen szaga. Én is vettem kis golyókat a bundám zsebébe, meg a gyapjú pulcsik közé, a molyok mégis megtalálták a pulóvereket, és naná hogy az elejüket rágták meg. Így jártam egyébként a levendulával is, amikor a szekrénybe tettem, a molyok fütyültek rá.


    Ma reggel olyan forgalom volt a madáretetőnél! Madáretető a fán, alatta pedig egy másik terülj-terülj asztalka, mert a rigó már nem fér be az etetőbe.


    Ahogy néztem a madarakat, látom ám, hogy egy incifinci kisegér is előbújt valahonnan. Felkapott egy darabka diót és eltűnt. Ezt megtette párszor, nem zavarták egymást a madarakkal. Nem lehet ám lazsálni. Naponta többször feltöltöm az ingyenkonyhát, kapnak még almát és főtt sárgarépát is. Szépen fogy a szalonna és a cinkegolyó is.


    Kifigyelik hogy mikor töltöm fel az etetőt, aztán leadják a drótot a többieknek. Pár percen belül megszállják a területet és kezdődhet az újabb lakoma.


    Holnapra én is Kócost gondoltam. Borinak vettem nagyon friss farhátat, de olyan szép, hogy valószínű megvámolom. Finom húsleves lesz belőle. /persze neki is marad bőven, mert viszonylag sokat vettem/


    Vera nem te mondtad, hogy nem veszel darált húst készen? Holnap én is darálok, garantáltan nem lesz benne szőr és körömdarab. brrrrrrrr


    Aludjatok jól, jó éjszakát.

    előzmény:
    Tete (28910)
    2017-01-17  20:54
  22. arirangarirang
    Offline
    2017. január 17. 22:4728911.

    Szerintem is vénasszonyos a levendula, nálam egy szinten van a naftalinnal, tudjátok mi az? Kristályok, a szőrméket, gyapjú dolgokat védték a molyok ellen vele. A keresztanyámnak volt kékróka gallérja, lábakkal együtt, fej, orr, szemek, brrrr...... (frászt kaptam tőle) annak volt mindig naftalin szaga, meg a téli kosztümjeinek, kabátjainak. Mivel a keresztanyám idős volt mióta emlékszem rá, ez a szag párosul hozzá.


    El nem tudom képzelni, hogy szeretném a most divatos levendulás fagyit, sütiket, italokat.


    Olyan minősíthetetlen hurkát, kolbászt vettünk, fujj. Semmi ízük, a hurka erős, sós, a kolbász sótlan, szörnyű.


    Majd megint veszek májat, és csinálok egy jóízű hurkát. Nem szoktam bélbe tölteni, hanem krumplira terítem és sütőben megsütöm. Sokkal jobb, mint a bolti. Az elmúlt 100 évben nem ettem egy jó bolti hurkát.


    Holnap azt hiszem fejtettbabból lesz valami, vagy mexikói zöldségből, ha csinálhatnék rizst, de nem eszi meg a kosztosunk.Most tv-t nézek, Viasat 3-n Kevin Costnerrel, szeretem az ürgét. Uncsiknak gyógyulást!


     


     


     


     


     


     


     

    előzmény:
    Tete (28910)
    2017-01-17  20:54
  23. Tete
    Offline
    2017. január 17. 20:5428910.

    Abból indultam ki, hogy tavasszal, nyáron, ősszel az ember sokat van kinn. Sok munkát az udvaron végez. Télen nem sok variáció van. Többnyire a melegben a lakásban tartózkodunk. Sokat van sötét, amikor az ember behúzódik a melegbe, lámpát kapcsol, a gép elé ül  vagy


    Elvétve még nézek TV-t, de egyre kevesebbet, mert nincs is mit.


    Mindkét unoka itthon van, betegek. Holnap még Anyukájukkal vannak, de ha nem romlik a helyzet, a hét további részében velem lesznek. Gondoltam holnap főzök pörköltet nokedlivel, meg a kócolt káposztát. Aztán az elsőből esznek az unokák is, a másodikkal a páromnak kedveskedek. Remélem pénteken megérkezik. De az is lehet, hogy elkövetek egy gyógyítós húslevest is. Most még időszerű is lenne.


    Fánkon még gondolkodom. Ilyen citromot még nem is láttam. Finomabb, mint a normál? A zöld citrom is mennyivel másabb, mint a hagyományos sárga. Nagyon szeretem a citrusos dolgokat. Italt, teát, sampont, tusfürdőt, parfümöt. Meg a levendulát. Gyerekeim szerint a levendula öregasszonyos, szerintem meg nem.

    előzmény:
    mandula2 (28907)
    2017-01-16  21:12
  24. arirangarirang
    Offline
    2017. január 17. 12:3928909.

    Jájj, leragad a szemem.


    2 éjszaka, és 2 nap semmit sem aludtam. Sikerült is teljesen pépesre turmixolni a borsófőzeléket tegnap, /biztosan elaludtam közben / ami így mama szerint undorító volt, szerintem finomabb, mint ha csak éppen megforgatom a turmixban, mint eddig, mert akkor a héja zavaró nekem, felragadnak mindenhová a számba.


    Mama tegnap megint begyógyszerezte magát, mikor délben vitte apa a kaját, nem tudott beszélni, össze-vissza makogott és zagyvált. Már azon voltunk, hogy kihívjuk a mentőt, de aztán rendbe jött, és leszólta a főzelékemet. 4 db, sült csirkeszárnyat is küldtem , arról aztán nem hallottam semmit.


    Ma sárgarépafőzeléket csináltam, szerintem nagyon édes lett 1 kanál cukortól, de én újabban mindent sokkal édesebbnek érzek, mert nem cukrozok.


    Holnap hurka és sült kolbász lesz. Mindenféle savanyúval, bogyiszlói paprika, uborka, csalamádé, cékla, és pár szem krumpli a fiúknak.


    Ezt most mind megiszom.

    előzmény:
    Tete (28908)
    2017-01-17  06:07
  25. mandula2
    Offline
    2017. január 16. 21:1228907.

    Klári szerintem nem évszakfüggő, hogy kinek  mikor van ideje, vagy kedve. 


    Tudod, mindenki akkor jön, amikor ráér, vagy kedve, vagy mondanivalója van.


    Van olyan, hogy egyikünk sem jár a Konyha felé, aztán meg annyi hsz van, hogy csak kapkodjuk a fejünket.


    Ma egész nap álomkóros voltam/vagyok. A ketyegőm valahogy nem úgy szuperál, ahogyan szeretném, de kinek van kedve elmenni bármilyen /mondjuk háziorvoshoz/ rendelőbe, ebben az influenzás időben?


    Elvégzem az általam előírt kötelező házimunkát, aztán mivel tv-t nem nézek, fogom a könyvemet és bevackolok  a fotelomba. Onnan aztán robbantani sem lehet. Közben persze furdal a lelkiismeret, hogy ezt is, azt is meg kellene csinálni... de ha tudom, időben fejbe vágom. Holnap is lesz nap, ha lesz.


    Pár nappal ezelőtt mondtam, hogy vettem narancsszínű citromot. Ilyet sem láttam még. A színe tényleg narancssárga, az íze és az illata pedig valami egészen különleges. Sajnos már nem sok van belőle, ha elfogy, nagyon fog hiányozni. /kép/


    A másik képen a tegnapi vacsoránk egy része van, sült hús, hozzá sült krumpli, és ami nem látható, az a párolt káposzta. Minden nagyon finom volt, el is fogyott. Csak egy-két szem krumpli maradt meg, azt meg Bori vacsorájába kevertem, nem tudta kiválogatni, hogy melyik a krumpli és melyik a hús?


    Már az esti kávét is megittam. Ahogy az ablaki hőmérőn látom, nem ért el hozzánk a mínusz tizen...fok, talán csak  mínusz egy fok van, de hidegebbnek érezni.


    Vera fáj még a fejed?


    Aludjatok jól, szép álmokat.

    előzmény:
    Tete (28906)
    2017-01-16  14:29
  26. Tete
    Offline
    2017. január 16. 14:2928906.

     Az sem lenne csoda. Mostanában nem volt túl kapós, a vérnyomásom meg nem bír el ennyi gazdátlan -t.


    Senkivel semmi nem történik? Hogy nyáron pang az élet egy topicon rendben van, de hogy télen, amikor az ember egész nap benn kuksol? Ki érti ezt? Szomorú amikor nem fogy a kávé, amikor ír az ember, de magának, aztán válaszolhatsz is, de azt is magadnak. Mondjuk ennek is van előnye, mert az ember nem vitatkozik önmagával és még nagyobb az egyetértés, mert egyedül van. De én úgy szeretem amikor pörgés van.Amikor mindenki tesz-vesz, nyüzsög. Nem jó, amikor van.Lányok egy kis aktivitás, egy kis izgalom, egy kis jókedv még senkinek sem ártott meg. Feldobja az unalmas, hosszú téli napokat. Gyertek legyünk egy kicsit vidámak, egy kicsit huncutok, jó?

    előzmény:
    mandula2 (28905)
    2017-01-16  13:45
  27. mandula2
    Offline
    2017. január 16. 13:4528905.

    Sziasztok!


    Már kávé sincs? Befagyott a kávéfőző???

    előzmény:
    Tete (28904)
    2017-01-15  17:39
  28. Tete
    Offline
    2017. január 15. 17:3928904.

    Fél egykor feküdtem le, és négytől fenn vagyok. Sütöttem bőrös malacot, kolbásszal, mert az előzőt elvitte a kedvesem. Csináltam almás zellersalátát, sütöttem pogácsát. Igaz az a fagyasztóból kivett, karácsony előtti begyúrás volt. Nem lehet észrevenni az ízén, hogy didergett egy hónapot.


    Voltam sétálni, a ragyogó napsütésben. Nagyon jól esett.


    Nekifogtam az egyik ajándékba kapott könyvnek. Vissza kell fogni magam, mert kiolvasnám az éjjel. Több napos élvezkedést tervezek vele. A novemberben készített tejszínes citromkrémlikőröm ma rúgta az utolsót. Elfogyott, a séta után pont jó volt az a két korty, ami még az üvegben tartózkodott. Nem romlott meg, az állás kifejezetten jót tett neki. 


    A gyerekeim megjöttek, jól érezték magukat, szép érintetlen hóban mászkáltak, szánkóztak, jókat ettek. Most tanulnak, a picikének is kell házi feladatot adni, akkor el van vele foglalva és nem szekírozza a bátyust.


    csak kap a "jó időből", elkezdett szakadni a hó, de akkora szél, hogy vízszintesen esik. Fél óra sem kellett és már tetemes mennyiség hullott. Németországban van, onnan  Hollandiába megy, aztán meg ki tudja?


    Megint jön a hideg, csupa jég lesz minden, vigyázzatok magatokra.

  29. arirangarirang
    Offline
    2017. január 15. 11:2928902.

    Nagyon jól aludtam volna, ha elalvás előtt a kutyák nem döntenek úgy, hogy nálam alszanak. Testületileg berontottak. Mindig verseny van az egyik ágyért. A kicsi foglalta el, a nagy a nagyobbik ágyat . Így lenne logikus, az éjszaka közepén a Nagyobbik elkezdett mászkálni, kopácsolt a körmeivel, odavitte a párnájukat a foglalt ágy mellé, arra feküdt, a fél fenekével kitúrva a kicsit az ágyból. Aranyos jelenet lett volna, ha nem fél háromkor történik. Aztán tévéztem valameddig, majd azért sikerült aludnom is. Nem akartam inni kávét, de nagyon álmos voltam, most aztán azóta fáj a szívem.


    A káposztás cvekedli kész, megcsináltam egy zacskó tésztát, megy belőle a mélyhűtőbe is, jól jön az majd, mikor nem tudok, vagy nem akarok főzni a mamának.


    Már lemeóztam, finom, kár, hogy nem ehetem cukorral. Sok bors és cukor lenne nekem az igazi.


    Mondtam már, hogy alkoholista leszek? A hivatalos diabetesz oldalon azt írták, a cukorbetedek igyanak meg egy pohár bort ebég után, leviszi a cukrot, és tényleg. Csak egy baj van, nem szeretem a bort, és a vörös nekem nem viszi le, a fehér pedig több, mint 1 fokot. Direkt kipróbáltam, amikor régen 8,7 szokott lenni bor nélkül, az most borral 7. De tényleg úgy iszom, mint a gyógyszert. 1dl-t, és utána ráz a hideg. Nem értem a mechanikáját, mert úgy tudom a hasnyálmirigy ellensége a bor, a cukor is a hasnyálmirigy rossz működésének a következménye, akkor miért?  Mondaná a kis Ákoska, vagy kicsoda a reklámban.

    előzmény:
    Tete (28900)
    2017-01-15  00:14
  30. Tete
    Offline
    2017. január 15. 06:3928901.

    , hogy felébredjetek. Sziasztok, jó reggelt. Már kuruttyolok vagy egy órája.

  31. Tete
    Offline
    2017. január 15. 00:1428900.

    De neeeeeem repedt ki. Annyira büszke vagyok rá. Sajnos fotózni nem tudok. Én is úgy szoktam nekiállni, hogy az sem érdekel, ha a tepsiből kell kikanalazni. Oszt azóta sikerül.


    Muszáj ebbe a göthös időszakban mindkettőtöknek menni?


    A zsúfolt helyeket kerülöm, bár Aprókák is hazahozhatják a kórságot, bölcsiből, suliból. Inkább a Duna-part. Nem zajlik, alig lehetett látni egy-egy kis jégdarabot rajta. Tegnap bezzeg....


    Olvastam, hogy baj lesz a boltokban a madarakkal, de lehet ez is rémhír. Meg a tojásról is.


     

    előzmény:
    mandula2 (28898)
    2017-01-14  22:04
  32. arirangarirang
    Offline
    2017. január 14. 23:2028899.

    Azért túlzás, hogy karácsony óta minden este 5 órától fáj a fejem. Már meguntam, és tegnap vettem be gyógyszert, iszom a vizet is, az édesség hiányzik az agyamnak. Régen az ilyen nagy fejfájásokkor ettem valami édeset. Most a hajhagymáim is fájnak, össze van ugorva a fejbőröm is.


    Ma bőgéssel szerettem volna orvosolni magam, egy nagyon megható filmet néztem, fél perc lett volna hátra, éreztem, ez most jót fog tenni a fejfájásomnak is, bőgtem mint a záporeső, erre telefonált a lányom, megvitatni anyóst. Hát mit mondjak, nem vertem magam a földhöz örömömben. 1 órával azelőtt mentek haza...........Persze kijöttem a meghatottságból, és oda lett az utolsó 1 perc, éppen búcsúzott a szerelmétől, és meghalt. Pedig nagyon készültem megnézni.


    Holnapra maradt paprika,mamának megcsinálom a képosztás tésztát, nagyasszony nehogy 2 nap egye ugyanazt, hétfőre káposztás cvekedli lesz nekünk. Akkor hétfőn is főzök valamit a mamának, hogy utolérjem magam a főzésben.


    Vejem 4 gombócot evett a töltött paprikából, úgy volt paprika, hogy a mélyhűtött paprikát nemes egyszerűséggel belefőztem a szószba a zellerrel együtt. Aki kérte az kapott, én nagyon szeretem a főtt paprikát. Meg kellett volna tölteni még ősszel a hússal, mert most össze volt fagyva és törött, kiolvadás után meg tudjuk milyen a paprika.Lassan lefekszem, mert éjjel kb. 1 órát aludtam, és még most se vagyok álmos, de lehet, hogyha ágyba bújok mégis elalszom.


    Jóccakát mindenkinek!


     

    előzmény:
    mandula2 (28898)
    2017-01-14  22:04
  33. mandula2
    Offline
    2017. január 14. 22:0428898.

    Sziasztok, jó estét!


    Azt vettem észre, hogy szépen lassan hülyülök. Nem is tudom, voltam már ma a Konyhában, vagy sem? Na mindegy. Vera jó hogy vége az ünneplésnek, nehogy teljesen kikészülj. Fáj a fejed? Ne félj, elmúlik. Igyál vizet. Ha lehet, ne vegyél be semmit.


    Az én pirítómba mindig csak csipesszel nyúlok. Amikor felpattan, de nem tudom kézzel kivenni, megfogom csipesszel a kenyeret vagy zsömlét, óvatosan kihúzom és kész. Villával? Talán a haszn.utasításban figyelmeztettek is, hogy azzal NE!!!


    /most szállt el minden gondolat a fejemből/ Majd jövök, ha eszembe jut, amiről akartam írni.


    Ma vettem ragasztót, mert a régit nem találom azóta sem. Csakazértis!! két tubussal vettem, de nem kaptam azt a márkát. Ha nagyon koncentrálnék /AK/ biztosan eszembe jutna, ill. megmutatná magát, hogy hova tettem, de olyan fáradt vagyok. Ma este el kellett mennünk, ilyenkor mindig gombóc van a gyomromban, hogy nehogy valaki tüsszentsen, vagy köhögjön, mert akkor.....


    A vacsora nagyon finom lett, mindent megettünk, pedig valójában nem is voltunk éhesek. Egy nagy tejfölt /vödrös/ki kellett dobnom, mert penészes lett a teteje. Milyen jó, hogy majd csak jan.végén jár le a szavatossága. A madarasban alig volt valami csirke féle, azt hiszem csak szárnyakat láttam. Szárnyakat, lábakat, nyakakat SOHA! Megmaradt a félpénzem, trallala.


    Klári valahol olvastam, hogy ha kireped a bááájgli, akkor szorosan be kell tekerni alufóliába, hagyni hogy abban hűljön ki. Összeragadnak a törésvonalak és szépen szeletelhető. Persze repedjen, kit érdekel, csak finom legyen a tésztája és legyen benne elég töltelék.


    Na látjátok, mi lett volna, ha még eszembe is jut, amiről akartam írni?


    Jó pihenést, holnapra kellemes időtöltést.

    előzmény:
    Tete (28897)
    2017-01-14  18:16
  34. Tete
    Offline
    2017. január 14. 18:1628897.

    Időjárás. Hatalmas  viharral számoltak, mobil gátakkal meg homokzsákokkal készültek, mert a szél a tengervizet kisodorja és az eláraszt városrészeket.


    Még szerencse, akkor, hogy nem rázta meg az áram a lányodat.


    Akkor nem semmi a Mama. Így tudja magára irányítani a figyelmet. Csak azzal nem számol, hogy ezzel mit tesz másokkal.


    Hallod egy eccccerű töltött paprika? Négyfelé főzni? Atya ég. Gondolom akkor sütni már nem volt energiád. Nem csodálom.


    Nézem a Rémhiradót, halljátok ez a sok verekedés  metróban, villamoson? Most akkor a jegyellenőrök meg a biztonsági őrök verekedhetnek, lebírkózhatnak? Nem értem, már az utóbbi napokban nem ez az egyetlen. Kamionos is meghalt a 4-es úton. Szegény, meg a családja is.


    Aki fáradt pihenjen, akinek fáj valami gyógyuljon, sziasztok.

    előzmény:
    arirangarirang (28896)
    2017-01-14  17:29
  35. arirangarirang
    Offline
    2017. január 14. 17:2928896.

    Milyen balhé van Belgiumban? Időjárás, vagy egyéb?


    Elkezdtem ezt a levelet közvetlenül a másik után írni, de nem fejeztem be, most elmentettem, aztán bemásolom.


    Jaaa! meg van a kérdés a kenyérpirítóról, és nem tudom a választ, már elfelejtettem mi lett a hibája, de szállóigeként fent maradt az évek során, hogy a lányzó kerülje a kenyérpirítókat, mert a 4 kenyereset azonnal tönkretette. állítólag belenyúlt villával.


    Mama megint benyújtotta az igényét a teljeskörű takarításra, lányomék meg is csinálták. Jó későn értek ide, kihült a 4 féleképpen elkészített töltött paprika. Mondom én, hogy féltékeny a mama, amikor apának valami családi dolga van, mindig úgy intézi a kérését, a hisztijeit, hogy belezavarjon a családi hangulatba. Ez a lányom esküvőjén kezdődött, onnan is rohangált apa hozzá. Úgy volt hogy ő is jön, de nem volt megfelelő cipője. A piacon megbeszéltük a cipős nővel, hogy ha nem jó a mamára a cipő, akkor visszaveszi. Oda vittünk a lakásra 4 féle cipőt, de ő mindenáron el akart menni a cipőboltba. Persze az nem úgy volt, hogy kiszállt az ajtó előtt, hanem kicsit gyalogolni kellett, a cipőbolt sem az ajtónál van a plázában, szóval akkor kikészítette magát, és az esküvőre már nem tudott eljönni. Azóta nem tette ki a lábát a lakásból, csak egyszer a kórházba, de oda már vitték.


    Aztán ugye a jajgatás, és a hiszti közt nem lehet különbséget tenni, úgyhogy inkább eljött apa az esküvőről többször, hogy édesanyját istápolja, mert állandóan telefonálgatott, hogy jaj kisfiam, stb.....


    A nász meg azt hitte, hogy nem akartuk elvinni a mamát, állandóan mondogatta, hogy azért a mamát el kellett volna hozni, a végén arra is ráhagytuk, beszéljen csak.


    Közben eltelt a nap, elmentek a gyerekek, sokat vigyorogtunk, jó nap volt. Én jól elfáradtam mire jöttek, 4 féleképpen csináltam meg a paprikát. Elsőre a mamának külön csináltam a szószt, mert 121-re ott kellett lenni vele. Utána csináltam egy kis lábossal a lányomnak a saját paradicsomból. Aztán csináltam egy központi szószt, amiből kivettem magamnak, az sósan maradt, a 4. részét pedig megédesítettem a többieknek.  Ezért nem főzhetem bele a gombócokat a paradicsomba, mert ami a lányomé, ahhoz külön fakanalat, és merőkanalat használok, ne keveredjen a bolti szósszal.


    Eljött az 5 óra, megint kezd fájni a fejem. időponthoz van kötve, úgy látszik.


     

    előzmény:
    Tete (28895)
    2017-01-14  14:49
  36. Tete
    Offline
    2017. január 14. 14:4928895.

    Én paradicsomlébe főzöm a gombócokat. Igaz most másképpen csináltam. Paradicsomlé meg  megmaradt húsleves keverékébe főztem, aztán hozzáöntöttem a megmaradt paradicsomszószt. Mi szeretjük elég édesen. A fiam is bepakolt belőle. Nem lehetett észrevenni rajta, hogy egy része "újrahasznosítás" volt.


    Ügyes a vejed, az én párom főzni tud, de sütésre nem lehetne rávenni. Nagyon jó lett a bejglim, márványos, nem repedt ki, pedig annyi töltelék van benne, hogy gyakorlatilag eltűnt a tészta a belsejében. 


    Kérdeztem a németországi itéletidőről. Azt mondta sima útja volt, 3-4 centis hó van arra, ahol jár. Igaz itt nálunk  országon belül  is nagy eltérések voltak, pedig nem vagyunk nagyok. Remélem Belgiumba nem küldik, főleg nem a tengerpartra, mert most ott van "balhé". 


    Kimicsinál?

    előzmény:
    arirangarirang (28894)
    2017-01-14  10:34
  37. arirangarirang
    Offline
    2017. január 14. 10:3428894.

    Sziasztok!


     Nem tudom este hánykor aludtam el, de éjfél biztosan volt, 1-kor felébredtem, aztán reggel 6-ig néztem a tv-t. A fejem megint fájt, már olyan régen fáj, hogy bevettem 1 gyógyszert. Gondoltam ez majd le is nyugtat, mint régen, fájdalmat is csillapít, de semmi hatása nem volt .


    9 előtt ébredtem, pedig este előkészítettem a töltött paprikához mindent, megdaráltam a hagymát, hogy ha hajnalban felébredek, ne kelljen zörögni, csak összekeverni. Mondjuk így is az volt az első, hogy bekevertem, csak pár óra késéssel, de már fő a fele, hiába a 40 cm átmérőjű lábos, csak a fele fért bele. Majd kiszedem, aztán bele a másik felét. Kétféle szószt csinálok, az egyiket a lányomnak, a másikat a többieknek.


    A vejem sütött a lányomnak puncstortát, kávéval rum helyett, ételfesték helyett fagyasztott meggy levével. Állítólag finom, én nem akartam rum nélkül csinálni. Sajnálom, mert évek óta a névnapra puncstorta dukál, náluk meg volt, nálunk nem lesz.


    Éva a ragasztót megette a kutya? Nálam nincs az biztos.


    Volt valami nagy kérdésed, amire megint nem válaszoltam, majd kikeresem, és megírom külön.


    Megyek főzni, a mama káposztás cvekedlijéből ma nem lesz semmi, majd holnap. Ma ő is töltött paprikát eszik, punktum.


    A lányomék előbb hozzá mennek, de bevárják apát, mert egyedül nem mernek, mivel a mama őket is terrorizálja. Szeretném, ha a családból senki sem lenne olyan öregségére, mint ő. Merthogy mindennek van határa, illetve lenne.


    Keresem az Éva kérdését, aztán megyek a konyhába.

    előzmény:
    Tete (28893)
    2017-01-14  07:42
  38. Tete
    Offline
    2017. január 14. 07:4228893.

    Na, most meg nevetés közben kilötyögtetik a -t. Lehet szépen feltörölni.


    Ott lesz az a ragasztó, csak szórakozik Veled. Arra vigyázz, rá ne lépj.


    Az a káposzta meg olyan lassan sül, hogy azalatt az idő alatt sok mindent lehet csinálni, csak néha keverinteni kell rajta. Vera jó vendégeskedést, érezzétek jól magatokat, de este gyere és mesélj. Julcsi nem is kócos. Csak a káposztája. Hihi.


    Piskóta tallérból csinálom a Kozák sapkát. Csak úgy kell megkenni krémmel, hogy az alja meg a teteje az egyenes rész legyen, hogy megálljon a talpán, meg be lehessen csokizni rendesen. Ugye értitek?  


    A szellőztetéshez minden ajtót ki kellett támasztani, mert fúj a szél. Megyek sütni a bejglimet. Két diós lesz. Nem raktam annyi cukrot amennyit a recept szerint kellene, de én mindenből kicsalom a cukor egy részét és pont így szeresssssssük. Szép napot, majd gyertek. Mondtam, kiszellőztetve, befűtve, nemsokára a süti is kész. Pussz

  39. szőrész
    Offline
    2017. január 13. 23:4528892.

     


     


    Vidámító holnapra:


     


    Az ausztrál farmer egy vödörrel a kezében elindul a közeli gyümölcsösébe, az útja egy tavacska mellett visz el. Arra lesz figyelmes, hogy a tóban három meztelen fiatal nő fürdik, a ruháik szétdobálva a parton. A lányok észreveszik és kikiabálnak neki:
    - Ne leskelődjön, addig úgysem megyünk ki a vízből, amíg el nem megy innen!
    A farmer egy kicsit felemeli a vödröt és visszakiált:
    - Nem leskelődni akartam, a krokodilt jöttem megetetni!


     

    előzmény:
    mandula2 (28891)
    2017-01-13  22:34
  40. mandula2
    Offline
    2017. január 13. 22:3428891.

    Galád egy nőszemély! Már megint ilyen későn hozol ilyen ínycsiklandó kajákat? Kapsz egy rossz pontot. Ez ráért volna reggel is!


    Aranyos vagy hogy hoztál kenyérkét meg zsömléket. Ne félj, nem eszem meg mind, testvériesen elfelezzük. Hálás vagyok érte.


    Mielőtt elkezdem írni a hsz-t, miért nem látom az előttem szólókét??? Ki érti ezt?

    előzmény:
    szőrész (28889)
    2017-01-13  21:32
  41. mandula2
    Offline
    2017. január 13. 22:2528890.

    Felébredtem. Olyan jókat tudok szunyálni vacsora után.


    Vera! Gyerek még az idő, dinszteld meg még ma a káposztát /utána jó nagyot lehet szellőztetni/ és akkor holnap már csak össze kell keverni a tésztával. Na, ugye milyen ügyesen beosztottam az idődet?


    Ha megtalálod a tubusos ragasztómat - Klári szerint valahol nálad van - akkor kiabálj, jó?


    Mi a kávét - ha nincs finom házi keksz - mindig piskótatallérral isszuk. Azért jó, mert nem túl édes, és elég kicsi. Ha meg egymás mellé teszed, máris kész a süti alapja, rá egy krémet, be a hűtőbe, aztán később, vagy másnap már ehető is.


    Amikor felébredtem, az első ami az eszembe jutott, hogy elneveztem a kócost.


    Kócos káposzta: ezentúl KÓCOSJULCSI lesz a neved. Így legalább nem keverem össze a többi káposztával. KÓCOSJULCSI és punktum.


    Utcát bárkiről elnevezhetnek, na de egy ételt? Ez ám a karrier!


    Jó nagyot lapátoltam, jó volt a friss levegő meg a mozgás is, bár ha meggondolom, hogy a vállam fájdalmára még álmomból is felébredek... most meg nem volt mese, csinálni kellett. Nem baj, nemsokára itt a tavasz, csak addig kell kibírni.


    Aludjatok jól, jó éjszakát.

    előzmény:
    arirangarirang (28886)
    2017-01-13  18:06
  42. szőrész
    Offline
    2017. január 13. 21:3228889.

     


     Megígértem, itt vannak a képek a Gombócos káposztáról, nálam így készül, sok fokhagymával.


     


     

    előzmény:
    szőrész (28879)
    2017-01-13  12:49
  43. szőrész
    Offline
    2017. január 13. 19:2828888.

     


     Klári, ez én sajtom is egy edényben kötött meg, ki győzné disznógyomorral? Felét az előbb ajándékoztam el az ifjaknak, amikor mennek a dolgozóba, akkor úgyse fokhagymázhatnak, most hétvége van, lehet.


     


    Holle anyó ma igazán kitesz magáért, már megint zuhog, ez most meg már is marad, alatta a puklis jég, rajta a mindent eltakaró hó, ajajajjjj lesz csúúszka holnap. Süvítenek majd a mentők.


     


    Donovaly/Doval-ban, most is síelnek, Jár a sílift, járkál a ratrak, simítja a pályákat, holnap-holnapután,  nagyüzem lesz.


    Webkamerák


     


     

    előzmény:
    Tete (28880)
    2017-01-13  13:21
  44. szőrész
    Offline
    2017. január 13. 19:0528887.

     


    Évi, hoztam neked kenyeret, jó lesz? Ha jó, ha nem jó, én nem sütök most másikat, éjjel lesz, mire elkészül.


    Képes vagy és megrágod a csücskét, akkor hogy alszol majd? Addig itt leskelődhetsz az üveg tetőn keresztül.


     


    Jóvanna, egy zsömlét elmajszolhatsz, de a többit igazságosan felezd meg Istvánoddal!

    előzmény:
    mandula2 (28882)
    2017-01-13  14:36
  45. arirangarirang
    Offline
    2017. január 13. 18:0628886.

    Cálka=cékla


    A kócolt káposztát, én se úgy csináltam, ahogy a recept van, de úgy is finom lett. Szalonnazsíron vöröshagyma dinsztelve, azon az oldalas, mindkét fele pirosra, rá 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, törött bors, víz, káposzta.


    Na, mit mondott mama erre a nagyon fincsi ételre?


    SAVANYÚ!


    És ő azt álmodta, hogy káposztás tésztát főzött és nem főznék-e holnapra neki káposztás tésztát.


    De, főzök. Hogy emiatt nem fogok sütni, nem baj. Kit érdekelnek a gyerekei, mikor anyós káposztás tésztát enne!


    Végre megtaláltam a sütit, de nem lesz rá idő, mert kicsit romos a tűzhelyem, és ha a lapokat használom, akkor nincs addig sütés. Lehet, hogy hajnalban kelek megint?


    Nem mertem kávét inni reggel, mivel napok óta fáj a fejem, álmos is vagyok egész nap.


    Keresek új édességnek valót, hátha nem lesz reggelre vaj.


     

    előzmény:
    arirangarirang (28885)
    2017-01-13  17:46
  46. arirangarirang
    Offline
    2017. január 13. 17:4628885.

    Abszolut nem így szoktam sütni a halat. Besózom a szeleteket, serpenyőben olvasztok vajat, bele a fokhagymát, petrezselymet, abban pirosra sütöm a halat, egyik felét, másik felét, kész. Nem sütőzök, de az étteremben is így csinálták, mert megkérdeztem.


    Van, hogy petrezselymes krumpli van hozzá, van, hogy sóban-vízben kocka, vagy krumplipüré, mikor milyen kedvem van.


    Mégse főztem meg semmit sem előre, mert apa későn érkezett meg a hússal, a paradicsom sem akart kiolvadni, még mindig jeges a közepe, nagy ásványvizes flakonban volt a mélyhűtőben. De végülis nem egy ördöngősség, megfőzni a tölteléket, a szósz ahhoz képest 5 perc. Külön főzöm a gombócokat, meg ha van a paprikába töltötteket is, és azzal a vízzel engedem fel a paradicsomszószt, csak ennyi.


    Találtam egy piskótatallér nevű aprósütit, kedvemre való, mert kavart tészta, de apa nem hozott vajat, margarinnal meg a lányomnak nem merem. Vajból is meg van határozva melyiket használhatom, és persze mindig az nincs ami kell.


    Mondom 2 kg darálthús, erre 3-t hozott. Nem baj, elteszem. Úgy szoktam, hogy bekeverve rakom el a fagyóba, mielőtt még beleteszem a rizst vagy a kenyeret, akkor lehet belőle fasírt is.vagy levesbe gombócka, vagy bármi amibe darálthús kell, amit én nem szeretek.  de a többiek szeretek, hát csinálom.


    Igen, a cálkának egy baja van, hogy piros. Evéskor nem zavar, de amikor még a hátam közepe is céklalés, azt nem tudom megérteni.


    Apa nincs a toppon ma, akartam lapátolni, de nem találtam a hólapátot, és nem mondta meg hol van, mert hozta a kollegát aki eltolta a havat. A kutyák 1x voltak ma kint, hosszasan guggoltak, de mivel hasig süllyedtek a hózagyvalékban, nem akarnak kimenni. A nagyobbik, olyan óvatosan jött vissza, csúszott a tappancsa, a kicsi átrohant mindenen, kis hebrencs. Szomszédkutyit megint egész napra kizárták ebben az esős, latyakos, havas időben,  még mindig nincsenek itthon, szegény pára, meg kint ugat a kapu előtt, hogy engedjék be. Azoknak ugathat a szerencsétlen. Én meg mérges vagyok rájuk.


     

    előzmény:
    Tete (28884)
    2017-01-13  15:39
1 2 3 4 5