Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2016-06-25 16:5426952.

  Még pár napba beletelik, mire felmelegszik a víz, aztán ki sem lehet őket szedni a medencéből. Jön a szomszédság és még fáklyás éjszakai (inkább csak esti) fürdést is szoktunk rendezni. 


  Szegény csirkék, akkor most meg lettek ritkítva, ha mindenhol rántott csirke volt, vagy lesz. Én a mai napot megúsztam főzés szempontjából. A gyerekek most ettek gyümölcsöt, majd később esznek kukoricát. Akkor még jobb soruk van, ha itthon a Papa, mert Ő mindent megtesz, sok mindent megvesz.


  Tegnap volt egy film, az a címe, hogy Halálsoron. Nem akartam ajánlani, mert se nem szórakoztató, se nem vidám. Ezt a filmet egyszer nézi meg az ember, de hatalmas a történet és benne az alakítások. A témájától függetlenül, felejthetetlen. Látta valaki, tegnap vagy esetleg régebben?  Ha láttátok rátok is akkora hatással volt?


  Pihengetünk a jó hűvös szobában és sajnáljuk, aki ezt nem teheti meg. Soha nem voltam nagy strandolós, meg nyármániás, de mióta korosodom kifejezetten nem szeretem, mert nem bírom. Eltennék belőle télre. Tegnap mutatták a falut, ahol öklömnyi jegek estek. Az valami borzasztó. Nagyon szélsőséges lett és nagyon sokat változott az időjárás. Szép pihentető estét. 


   

  2016-06-25  16:11
  manyuska7 (26951)
  előzmény:
 2. 2016-06-25 16:1126951.

  szervusztok


  Klári


  jó,hogy otthon tudtok fürdödni,nem kell elmenni .


  A tegnapl járokaz uszodába, a térdeim hiszem,hogy meghálálják a mozgást. a dr,nöm javasolta,hogy menjek mozogni a vizbe,jul,10 ig lesz nyitva,addig szeretnék minden nap,bár kissé lusta vagyok naponta 2 km-t megtenni,de hiszem,hogy le tudom gyözni,mert rögtön eszembe jut a mütét.


  Én holnapra zöldséglevest,cs.mellet kirántva és rizi-bizit készitek,Sütemény nem lesz,reggel veszek dinyét.


  28 fok van a szobában,megy a ventilátor.este fözök,addig pihenek.

 3. 2016-06-25 15:1526950.

  Sziasztok.


  Ibolya nem hoztál korán reggel kávét. Irgum-burgum, hogy legyünk így éberek? Meg hol is jársz, mert a Konyhába nem látlak?


  Ma Mandula volt az ügyeletes kávé ügyben. Igen tegnap este megérkezett. Volt Egerben lerakodni és hozott finom édes borocskát. Félretettük, nagy most a meleg. Nekem reggel óta a szokásos "gyilkolászhatnékom" van. Így jön ki, hogy nem bírom a meleget. Korán reggel voltunk vásárolni, aztán felállítottuk a medencét, megtöltöttük és most 17 fokos. Ilyen melegben három nap alatt fincsi lesz. Megfűztem, hogy csináljon lecsót, most ebédeltünk. Persze mindent felkaszaboltam, mert ilyen alantas munkát nem végez a séf úr. Nagyon finom lett, én hiába próbálkozom , nem tudok ilyen jó lecsót csinálni. Vettünk egy tanyasi pipit, vagy pörkölt lesz vagy a combját kirántom és a többi megy a pörköltbe. Akkor is esszük két napig. Petruskás krumplira meghoztátok a kedvem, meg vettünk  ubit is salátának. Az unokák miatt sárgadinnye, meg főtt kukorica is van, és persze fagyi.


  Nálunk mindenhol szúnyogháló van, igaz nincs erkélyajtó. A bejárati ajtón is, azt úgy hívjuk szitaajtó.


  Én is tudok alvós pózokat alakítani. Azt mondjael nem tudja képzelni ilyen módon, hogy képes valaki aludni? Így esik jól. 


  Nem tudom ez a medence, hogy fog szuperálni. Eddig puhafalú volt, most meg olyan fémkereteset vettünk. Még meg sem néztem, hogy bele tudok kászálódni vagy sem? A puhafalúba könnyű volt.


  Julcsi lehet a sámliról csak daru emelne fel. A káddal is úgy voltam, hogy az első lumbágóm után nem mertem belefeküdni, mert mi lesz, ha éppen ott kap el újra a nyavalya. Átalakításkor a helyére tusolókabin meg bidé került. Áldom az eszem érte. 


  Néha megy a légkondi, de nem kell sokáig járatni. De az is nagyon jó, mert én kiállhatatlan vagyok a hőségben.


  Gyerekek most még a babamedencében pancsolnak. A fiam evezőstúrán van, azt mondja már ezt a vizen sem lehet elviselni.


  Fagyi, jegeskávé, dinnye hűtve, hűvös szoba. Lehet jönni kéremszépen. Csak tessék-tessék.


  Vera hozd a husit, bepanírozom Neked, én szeretem csinálni.

  2016-06-25  10:45
  mandula2 (26948)
  előzmény:
 4. 2016-06-25 12:1026949.

  Azt hittem csak én nem jöttem tegnap.


  Kipróbáltam, ha nem fűt a gép, akkor mennyivel van hűvösebb. Hűvösebb volt, egészen estig, de a tv is melegít, ahogy elmentem mellette, éreztem a karomon.


  Hiába megy a ventillátor egy nagy semmit nem ér, mikor már felmelegedett a levegő. Most kint fúj a szél, viszont az ablakot süti a nap, és így becsuktuk.


  Ma nem főzök, tegnapról maradt gulyás.


  Tegnap délelőtt 11-től aludtam, kis megszakításokkal estig, aztán este vettem be bogyót, hogy tudjak éjjel is aludni. De egész éjjel hiányzott a paplanom. Nem betakarózni, hanem összegyűrni, ráfeküdni, hozzábújni, lábat rárakni. Egy kisbaba pokróc volt helyette, fele a nagynak, annyira vékony, hogy semmit nem érez az ember, de ha véletlenül betakarózik, akkor izzad.


  Akárhogy nem takarózom be este, reggelre mindig szabályosan rajtam van a takaró, mintha valaki betakarna. A pokrócka is összegyűrve volt mellettem mikor elaludtam, reggel be voltam takarózva rendesen. Csuda dolgokat csinálhatok álmomban.


  Holnap rántott csirkemellet tervezek petrezselymes krumplival, ha apa paníroz. Ha nem, akkor csíkokra vágom a cs.mellet, és  durumtésztával szójaszósszal, gyömbérrel megcsinálom kínai zöldséges tésztának, de nincs itthon káposzta, pedig az adja meg az ízét.  Ha véletlenül netán arra vetemedek, hogy kínai kaját vegyek, akkor csak ilyet.


  Mióta én is meg tudom csinálni, egyre kevesebbszer vásárolunk a helyi kínai boltban. Csak akkor, ha nem vagyok itthon, és nagyon nincs mit enni adni a fiúnak.  Az övéből szoktam kis kóstolót venni magamnak.


  Reggel nagyon magas volt a vérnyomásom, most remegek, mint a kocsonya, ilyenkor nem jó ha lefekszem, de így ülve sem.


  Apa a mamához ment, vitte az ebédet. Gondoltam beülök a kádba langyos vízbe, de mi lesz, ha nem tudok kijönni? Inkább megvárom amíg hazaér.


  Volt nekünk mikor a gyerekek még gyerekek voltak kinti medencénk, fémfalú, talán 3 nyáron, aztán annyi darázs, meg bogár, hangya, szúnyog, odajött, akkor megszüntettük. A fiú úgyis csak ácsorgott benne, nem találta fel magát, mindig szórakoztatni kellett, megmondani neki mit csináljon. Jó nagy alapterületű medence volt, belefért bőven egy gumimatrac, és méh mi 3-n + a kiskutya, sajnos nem fényképeztük le, egy gyerek felfújható kismedencébe tettem neki törölközőt, azon feküdt, és hajókázott velem, mert annyi időt se bírt ki nélkülem, amíg kicsit pancsoltam. Ő volt a máltaink, 14 évesen ment el, de 14 évig egy percre sem volt meg nélkülem. Ha mégis el kellett mennem pesztra volt vele, pl. anyukám. De csak sírt végig. És mindenkit megharapott rajtam kívül, nem lehetett vele megbarátkozni. A lányom egyik udvarlóját is megharapta, hiába mondtuk neki előre, hogy ne nyúlkáljon a kutya felé. Aztán persze a kutyus ijedtében jól beleharapott, mi elkezdtük mondogatni, jaj szegény Dollyka! A fiú azt mondta miért szegény, nem én haraptam meg. 


  Már nincs melegem, hazahozta apa a mobilklímát, és már a fejem sem fáj, , a mamának tavaly is csak problémát jelentett, idén nem is akarta bekapcsolni, akkor minek álljon ott a sarokban?


   


   

  2016-06-23  23:31
  szőrész (26947)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 5. 2016-06-25 10:4526948.

  Jó reggelt!


  Ma is meleg lesz? Én bent a szobában nem érzem, de majd ha kimegyek a kertbe, ott már biztosan izzadni fogok. Az egyik északi ablakban a hőmérő már most 30 fokot mutat.


  Tegnap füvet nyírtam /végre kész a kert/ meg feláldoztam magam, mert levest is főztem és rántott pipit petrezselymes krumplival, uborkával, borocskával. Kint ettünk a teraszon, a másik diófa alatt, annak a levelei még épek, nem kellett attól tartanunk, hogy a tányérunkba és a nyakunkba hullanak a tetvek. brrrr


  Miután az egész ház keresztül-kasul nyitva van egész nap, ill. a déli oldal becsukva a hőség miatt, így aztán szabadon garázdálkodnak a pókok, bogarak, szúnyogok stb.


  Este már lefeküdni készültem, amikor láttam, hogy a mennyezet tele van mindenféle betolakodóval. Nosza, elő a porszívót, adtam nekik.


  Szépen elpakoltam, amikor a saját szobámban, a gép fölött láttam ám, hogy egy pókcsalád éppen utazni készül, méghozzá az asztalom felé vették az irányt. Újra elő a porszívót, család beszippantva. Az ablakomon lehúzható szúnyogháló van, de az erkély ajtaját nem merem nyitva hagyni még napközben sem, éppen az említett "migránsok" miatt.


  Julcsi mehetünk zord vidékre is, de akkor ne reklamálj, hogy ott meg hideg van és sok a víz. /majd meglátod/


  Klári gondolom már együtt vagytok!


  Marink megy a pancsolás? N. élvezi? Ilyenkor azért nagy szolgálatot tesz egy nagy fa. A napernyő árnyéka kutyafüle a fához képest.


  Ha már mindenhol meleg van, akkor irány az északi terasz, de már az sem az igazi. Van még egy lehetőség, a garázs szint, de ott meg lehet fagyni. Az már túlzás lenne, bár volt olyan év, amikor Férj oda költözött le éjszakára, mert már sehol nem volt levegő.


  Jó lenne, ha minden olyan lenne mint régen. Nyáron nyár volt /nem ilyen sivatagi hőség/ télen pedig tél és hideg, hóeséssel.


  Legyen szép napotok, én beindultam, mert fájok itt-ott, éppen ezért hogy eltereljem a figyelmemet a nyavalyákról, inkább a tettek mezejére lépek!


  2016-06-23  23:31
  szőrész (26947)
  előzmény:
 6. 2016-06-23 23:3126947.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Mindenki besokallt a melegtől? Ma 37 fok volt az ablakban, nem is a legnaposabb helyen, ha még pár napig marad, kiégnek az ibrikből a muskátlik. Locsolom reggel-este, de sül-fő szegényke.


  Kuttyok a kocsi alatt, mert ott jó hűvös-nedves, fellocsoljuk nekik, ja meg a lukban jobb még, nem baj, ha sáros, félóra múlva száraz a szőre és hófehér a hasán.


   


  Evvan, tavaly ebből öt hullám volt, idén állítólag rövidebbek lesznek, meglátjuk.


   


  Kint gyomláltam amikor ment a meccs tegnap, csak a nagy kiabálásokat-felhördüléseket hallottam. Később egy fiatalember (máshogy nevezném legszívesebben) ment végig az utcán és ordított végig, negyedóra múlva meg vissza, de végig hallottam az ordibálását. Gondolom körbejárt, hogy mindenkivel megbeszélje a hírt.


  Szurkoljanak nyugodtan, csak ne fajuljon el, dorbézolás, károkozás igazán nem tartozik egy normális sportkedvelő ünneplésébe.


   


  Látom régi szakmákról van szó, ha kell most is van gombot behúzni tudó, vagy kézimunka előnyomó is. Átszoktunk a nadrágra, azóta a szemfelszedőknek felkopott az álla. Órásmester is milyen sok volt, ma nagyítóval kell keresni, ha a régi mechanikust javítani kell. Sorolhatnám hány szakma szűnt meg, sajnos.


   


  Mivel spóroltam ó krumplit és barackot is sikerült beszereznem, ma friss borsóleves és barackos gombóc volt a menü. Holnap sóskamártás, főtt rumli, tükörtojás.


   


  Évi, ebben a melegben maradra menjünk inkább.


  Elég a piac-közért mászka is, az is korán. Bent meg ugye a légkondi, aki én vagyok az éjjeli nyitogatással. Ma éjszaka nem ment 21 fok alá, az meg mit tud hűteni? Most jók a vastagfalú vályogházak, tartják a hűst.


  Klári a gyomláláshoz: kis sámli, ráülsz, lábikóid kinyújtod terpeszben és behajolsz a lábaid közé, már gazolhatsz is. Csak a mindkét kézzel munkára figyelj oda nagyon, hogy egyformán terheld a gerincedet.


  Kicsit nehéz utána felállni, de nem lesz sötét a világ, ha nem hirtelen teszed.


  Megyek és megnézem hány fok maradt a hőségből?


   


  CCakát!


   

  2016-06-23  21:27
  arirangarirang (26946)
  előzmény:
 7. 2016-06-23 21:2726946.

  Gombbehúzó még pár éve volt, mert varrattam kosztümöt, és arra huzatott a varrónő gombot.


  A műstoppoló az utcánkban lakott, apukám szabó volt, hoztak néha hibás anyagokat, vagy kiette a moly, azokat csináltatta meg. Volt szemfelszedő is, de azt már nem tudom, hogy hol. Már a lányom megvolt, mikor még szedték. A trafikba kellett leadni, és onnan vitte el a szemfelszedő. Ja, áruházakban volt ilyen. Emlékszem hogy elektromos tűvel csinálta, szerettem nézni, kicsikét berregett.


  Azt hiszem be kell üzemelni a ventillátort, mert megint az én szobámban áll a levegő. Se számítógépen nem tudok filmet nézni, mert a gép is melegít, se a tv-t nem látom, ha nyitva az ajtó. Máshová meg nem lehet a tv-t tenni.


  Viszont a ventillátorhoz fel kell öltözni, akkor meg ugyanott vagyok, csak kicsit jobban kapok levegőt.


  Mama már meg is unta a meleget, de egyetértek, mert én is.

  2016-06-23  15:23
  Tete (26945)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 8. 2016-06-23 15:2326945.

  A meccsről annyit, hogy attól féltem, hogy valamilyen lealázós hat gólos vereséget szenvedünk. Szerencsére nem így lett. A lényeg, hogy nem kell hasraesni még egy olyan csapat előtt sem, ahol Ronaldó játszik.


  Nekem (még) csak akkor kattog a térdem, ha hajolgatok. Úgy csinálok, mint a zsiráf iváskor. A gugolás végképp nem megy, így lábak szét, popsi az égnek, fej meg lent. Aztán csodálkozom, hogy felegyenesedéskor elsötétül a világ.


  Múltkor beszélgettünk a szemfelszedésről. Emlékeztek rá? A műstoppolóról jutott eszembe. A gyerekek nem is értik miről beszélünk. Meg olyan is volt, hogy gombáthúzó vagy behúzó. Ma már nem készülnek javítható dolgok. Sajnos a drága műszaki vagy háztartási berendezések is, bírják, amíg bírják, aztán dobd ki, vegyél másikat.


  Én is rájöttem, inkább csak azért, mert hogy édes mindkét kaja. Másba bele sem gondoltam, de nem lett következmény eddig. Felajánlottam még a tojásleves kombót is, de maradt a paradicsomleves. Istenesen bepakolt az unoka. A csendespihenőben még aludt is. Délelőtt összeírtam egy csomó találós meg mindenféle kérdést, meg kitaláltam vicces feladatokat. Azzal szórakoztunk az unoka meg a két unokatesó. Nem akartam nagyon napra engedni őket. Jókat nevettünk.


  Volt ilyen húsleveses-rántotthúsos kolléganőm. Azt mondta, ha valamiért nem az volt, kóvályogtak nem tudták milyen nap van, de még azt sem milyen földrészen vannak. Állandóan nyitogatták a hűtőt, kerestek-kutattak. Hiányzott a megszokott menü. Amikor a férje egyszer azzal állított elé, hogy elrontotta a vasárnapot, akkor azt mondta, feladom. Ha ettől boldogok.....

  2016-06-23  11:22
  mandula2 (26943)
  előzmény:
 9. 2016-06-23 14:0826944.

  Most jól kíváncsivá tettél, aztán ha estig se mondod meg, akkor hogy fogok aludni?


  Én hozzátok képest Pató Pál úr vagyok. Ha nincs kedvem, és az bevallom egyre kevesebbszer van, akkor elhalasztom a munkát.


  Amit ma megtehetsz, halaszd el holnapra.


  Klári nem tudom miért, én is a paradicsomlevest túrógombóccal akarom mindig párosítani, de apa felhívta a figyelmemet az összeállítás sok-sok veszélyére. A fiú kiskorában ezután a kombó után még hányt is.


  Ma lazsálás van, azt eszünk amit találunk. Egyetlen hely a konyha ahol még hűvösebb van, ma nem fogom bemelegíteni. Igaz a kuttyoknak kell főzni estére, de szerencsére a villanykukta nem olyan meleg.


  Fodrászolást elhalasztottam megint, levágom a frufrumat inkább magam, és feltűzöm a hajam. Az az igazság, hogy azt se tudom eldönteni milyen frizurát szeretnék. Ezek a fodrászok mindig elfelejtik mire újra megyek, hogy milyenre csinálták előzőleg. Azt hittem, hogy megnézi, és abból tudja, de nem ismeri fel a saját munkáját.


  Tegnap vacsira maradt egy csomó petrezselymes krumpli, a fiúnak odaadtam az utolsó szelet fasírtot, mert mindig megmarad egy szelet, tartogatom apának, ő meg nem eszik. Most ahogy elfogyott, jön apjuk, és enne krumplival fasírtot. De hiába. Gondoltam sütök hozzá tükörtojást, állítom finomabb volt hozzá mint a fasírt. Én egyébként sem nagyon szeretem a fasírtot, meg úgy általában a darált húsból készült ételeket. Azért van kivétel, a töltött paprika, és a rakott kelkáposzta. Néha jólesik a savanyú káposztából a töltött káposzta, de mióta mamának állandóan minden savanyú, már azt se főzök.


  Ha ilyesmi van ebédre, akkor délután már ennénk sülthúst, vagy rántotthúst, de persze az nincs, akkor megy a kajtatás, hogy mit lehetne még enni.


  Egy ismerősömnél minden vasárnap húslevesnek és rántotthúsnak muszáj lenni. Amellett még főz mindenféle mást is, de a férje szerint ha vasárnap, akkor az kell, mert az anyja is mindig csinálta. Hát tudjátok, én azt a palit már régen lecseréltem volna. Aztán ráadásul még van egy természete is nekije....


  Mondjuk a férjem is eléggé "önállótlan", van erre egy másik kifejezés is, ( lusta) a konyhában. Volt már rá példa, hogy nem voltam otthon kajaidőben, és inkább nem ettek, megvártak, csak ne kelljen melegíteni, és tálalni.  De ha itthon vagyok, és soron kívül megéhezik, akkor nem zargat, hanem eszik kolbászt, szalonnát, mikor mi van.


  Azt mondja elég nekem az is, hogy a fiúnak mindent oda kell adni, a keze ügyébe rakni, és elmondani 5 percenként, hogy edd a kenyeret is, edd a savanyút is, együtt tedd a szádba a húst és a köretet, meg ilyesmit. És minden másra is mindig figyelmeztetni kell. Én már megszoktam, de a férjemet idegesíti, hogy mindig ugyanazt hallja.


  Kiskorában még mondhatni önállóbb volt, most már győz a lustaság, ha nem szólok nem zuhanyozik, nem mos fogat. Fésűt csak akkor lát, ha megfésülöm, ezért mindig olyan frizurája van, ami fésülés nélkül is jó.


  Nekem is olyan kéne. Levágatnám rövidre, és vennék egy parókát, aztán mikor elmegyek, akkor mindig van jó frizurám. Meleg lehet egy paróka? Az esküvő előtt voltam egy parókaüzletben, a kontyomhoz vettem egy póthajtincset, ott hallottam, hogy télen nem jó sapi helyett, mert hideg. De hogy marad az fent a helyén? A tincs kontycsattal van rögzítve, nem tudom hogy hívják, kontyot szoktak olyan csattal felfogni, meg lófarkat. Az nem esik le.


   Meg fogom keresni, és megnézem a mostani hajszínemet, hozzá. Világosítottam 2 év alatt egy kicsit.


  Éva mitől vérzett a kutya füle?


  Tegnap előtt szúnyogírtottak, azt hittem leviszi a kéményt a repülő, olyan régifajta sárga mezőgazdasági repülő, hatalmas csatazajjal, és oda-vissza megy. Mindig az utcánk fölött kezd, és így megy a Duna felé. Biztosan nem túl egészséges, de aztán egész nyáron tényleg nincs szúnyog. 2 hét múlva ismételten permeteznek.


  Most lefekszem, és tv-t nézek, nagyon melegít a számítógép, és az állólámpa. Biztosan elalukálom a tv-t, szóval egyszerűbb azt írni, alszom.


  Sziasztok.


   


   

  2016-06-23  11:22
  mandula2 (26943)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 10. 2016-06-23 11:2226943.

  Sziasztok!


  Klári ügyes vagy, hogy már gyomláltál is, de sajnos nem rajtad múlik, hogy mikor kattog a térded, nem kell ahhoz dolgozni.


  Én is megérdemlem a mai kenyeremet, mert már lenyírtam a kert fönti részén a füvet. Igaz hogy már sok helyen kopasz a föld, így aztán olyan porfelhőt csináltam magam körül, mintha köd lenne. Nem is tudom, miért fürödtem reggel, amikor tudtam, hogy mi vár rám? A kerti kisházban találtam egy pár zacskó rééégi zsázsa magot, és mivel szorgalmasan dolgozott  a vakond a kertben, gondoltam hasznosítom a kikapart földkupacokat, és egy dobozba lapátolva szórtam rá a magokat. Ha minden jól megy, pár nap, és lehet aratni.


  Bori beszaladt a konyhába, vérnyomokat hagyott maga után. Megijedtem, hogy talán a talpába ment egy tüske, de aztán láttam, hogy a füléből csöpög a vér. Gyorsan elővettem az agykontrollos tudásomat, és pár pillanat múlva már nem is szivárgott.


  Jól fellocsolok, de lehet hogy a nagynyomásúval megyek rá a terasz kövére és a lépcsőkre, hogy szép világosak legyenek. Van képem arról, hogy milyen volt és milyen lett, ha tudom, akkor fölteszem.


  A belvárosban volt egy tisztító, annak a kirakatában néztem mindig, hogy a kitett szék egyik fele barnásfekete volt, a másik fele pedig  majdnem világoskék. Ő hirdette így a kárpit tisztítást: ilyen volt, ilyen lett.


  Volt egy másik kirakat is, az egy műstoppolóé volt. Tényleg csoda, amit művelt a kiszakadt anyaggal. Vajon vannak ma még műstoppolók?


  Köszönöm nektek az elismerést az unokával kapcsolatban, de ez az ő érdeme.


  Kávét most kérjetek /vagy üdítőt/ mert később már nem érek rá.


  Vera, nem csuklottál éjfél után? Sűrűn emlegettelek!! /majd később megmondom, hogy miért/

  2016-06-23  06:26
  Tete (26942)
  előzmény:
 11. 2016-06-23 06:2626942.

  Sziasztok.


  Ibolya elvettem egy kávét. Köszi, finom. 


  Már gyomláltam kicsit, mert most nem tűz még oda a nap. Úgy kattog a térdem a hajolgatáskor mint valami gép. Szerintem ma is nagyon meleg lesz. A gyerekek meg csak fociznának. Sajnos csak estefelé van árnyék. Állandóan itatom őket, meg pihentetem. Képesek lennének focizni egész nap.


  Szerintem ma paradicsomleves lesz betűtésztával, meg túrógombóc. De majd még egyeztetek a kosztossal.


  Mandula minden elismerésem az unokáé. Nagyon szép az érettségi eredménye.


  Kire gorombultál be ennyire?


  Vera, gondolom, meg látom a TV-ben, hogy Pesten mekkora az "őrület", de ott egy sima Fradi-Újpest meccsen is felforgatják a várost. Élelmes kocsmatulajdonosok biztosan itt is kihasználták a helyzetet, de szerencsére nincs ilyen hely a közelben. Érdekes volt a csend, meg az üres utcák.


  Szerencsére nem volt semmilyen rossz élményem semmilyen állattal. Úgy vagyok vele, hogy tisztes távolból szeretem őket, de jobb a békesség. A környéken is van sokemeletes ház, látni, hogy a világos falakat meddig piszkítja be a szmog. Gondolom ami meg feljebb van, ott már oszlik, meg viszi a szél, mert a folyó miatt, meg a fekvése miatt is huzatos a város. Mindíg az jut eszembe, hogy tólják a babakocsit és viszik a csöppségeket a játszótérre, a parkba. Szegények abban a magasságban lehet több kipufogógázt szívnak be, és többet árt nekik a levegőztetés, mintha otthon maradnának. Az ember jót akar. Én is megvettem neki az első gyümölcsöt, paradicsomot, mert jót akartam. Bár harmincvalahány éve, még talán nem kotorásztunk be ennyire a természet rendjébe.


  Múltkor foglalkoztak vele, hogy a tavainkban mennyi fogamzásgátló, meg antibiotikum van, mert azt még nem tudják semlegesíteni a vízből. Lehet, ha pontosan  tudnánk, mi van a környezetünkben, nem ennénk, nem innánk, de még levegőt sem vennénk nyugodtan.


  Félre a borús gondolatokkal, legyen szép napotok. A nagy melegben óvatosan a tennivalókkal. Igyatok sokat, potyogjatok keveset. Azaz legyen szép napotok. Már a Konyha kinyitott.

  2016-06-23  05:41
  manyuska7 (26941)
  előzmény:
 12. 2016-06-23 05:4126941.

  szervusztok


  Nagyon meleg volt az éjjel nálunk is,alig aludtam valamit.


  most is már hétágra süt a Nap,9-kor indulok itthonról,hogy délre hazajöjjek.


  Mi is itt Erdélyben drukkoltunk a magyar csapatnak,örvendünk,hogy csoport elsök,gratulálunk nekik.


  Nagyon szép tartalmas napot kivánok minyájatoknak.Vigyázzatok magatokra ebben a nagy höségben.

 13. 2016-06-22 23:4826940.

  Lezárták a Körutat, nem jártak járművek. Az Erzsébet téren van egy úgynevezett Akvárium, kivetítővel, és persze piálási lehetőséggel.


  Csepelen is építettek fából egy arénát,olyan azt hiszem, mint egy sportpálya kicsiben, ott is van kivetítő és bárpultok. Itt csak szimplán az ordításokból lehetett gondolni, hogy jól megy nekünk.


  Éva gratulálok az unokádnak!


  Itt ülök, a lábam fent egy puffon, nézem milyen fekete izé rohangál a lábamon, egy óriási fekete hangya. Úgy utálom ezeket a soklábúakat. Volt egy hangyafészek a szobám alatt. Aztán úgy lett megcsinálva a radiátor csöve, hogy itt az ajtó miatt a padló alatt megy, körbe a fal mellett. Az előszobában egyik téli reggelen nézem, mi a csuda az a barna gubanc. Kb egymillió döglött hangya egymásba kapaszkodva. Rémisztő látvány volt. Azelőtt sokat kínlódtunk ebben a szobában a szárnyas hangyákkal.


  Olvastam, hogy minden földrészt behálóznak azt hiszem az Amerikából behurcolt hangyák, de akkor valami hangyavész volt, nem csak nálunk pusztultak el. De nálunk biztosan a meleg csövektől.


  Meddig lesz még ilyen meleg? már 2 nap alatt meguntam. Délután fájt a szívem, 2 napja szédülök, pedig a vérnyomásom jó. Éva, ha pirosas volt az ég, azt jelenti szél lesz. És még azt is, hogy koszos a levegő. Apósom elvitte az unokáit egy tanyára, hogy lássanak igazi falusi életet. Én is mentem velük. Úgy féltem a tehenektől, mint a fene.Mikor jöttünk hazafelé, még Pest nem is látszott, csak az égen egy nagy koszos paca. Az volt szép fővárosunk levegője. Azért félek a tehenektől, mert egyszer anyukámmal voltunk nyaralni, este jött haza a csorda az aszfaltozott úttesten. Valamitől megvadultak, elkezdtek rohanni, és képzeljétek, mikor meg akartak állni, szikrázott a patájuk az aszfalton. Félelmetesek voltak.


  Sok ilyen élményem van, a lányommal ballagtunk a mamához, kb. 4-5 éves lehetett, mikor befordult a sarkon a járdán egy megvadult ló, egyenesen felénk. A gyerekemet benyomtam a kerítésbe, ráfeküdtem, szerencsére elvágtatott mögöttünk, eléggé éreztem, mert keskeny volt a járda. Aztán szaladt egy ember, futás közben kérdezte, hogy nincs-e bajunk? Após kiderítette, hogy a szódásnak szökött el a lova.


  Aztán egyszer kiröhögött egy ló. Piacról jöttem, lógtak a répalevelek ki a szatyorból, nagyon fel voltam pakolva. A ló egy kocsi elé fogva ácsorgott, és nagyon tetszett neki, hogy úgy fel voltam málházva.. Hazáig futottam. Már 3 éves koromban afférom volt a megvadult lovakkal, anyukám mentett meg, mert eltiportak volna. Szóval nekem nem barátaim ezek.


   


  Le kéne feküdni, hogy ne úgy ébredjek reggel, mint egy mosogatórongy, de úgyse fekszem még le.


  Nektek jóéjt!

  2016-06-22  22:06
  Tete (26938)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 14. 2016-06-22 22:1526939.

  Sziasztok, jó estét!


  Klári jók lesznek azok a zoknik, ha másra nem, hát arra. Szuper velük takarítani, aztán egy jó nagy dobással kihajítani. Egyébként szódabikarbóna, citrom stb... biztosan halványítanak a kávé színén, na meg esetleg csizmába is jók lesznek még.


  Délután, de már inkább estefelé olyan rózsaszínű volt a terasz, hogy azt gondoltam, valaki talán felkapcsolta a kinti lámpákat.


  Gyönyörű volt az ég, kék és rózsaszín.


  Nem vagyok nagy focirajongó, de a mai mérkőzésen többször megremegett a gyomrom, egy-egy magyar kapu előtti akciónál.


  Szép volt MAGYAR FIÚK!!


  Egy örömhír: unoka kitűnőre érettségizett!


  /"Valaki" azt hiszi, hogy nem tudom, hogy mennyire kukucskál az nlc topikokba? Csak miért tagadja le, amikor naprakész mindenből?/


  Ez nem nektek szólt, csak nem szeretem, ha hülyének néznek és közben adják az ártatlant.


  A négylábú kapott 4 db féreghajtó tablettát, amit belekevertem a kajájába. Egész nap csak nézegette, turkálta, nem volt gusztusa megenni. Gondoltam, nem baj, majd ha megéhezel, akkor megeszed. Másikat nem kapsz. Már üres a tál, remélem holnapra - ha van benne egyáltalán féreg - kipakol, bár elég sok fokhagymás ételt eszik. A fokhagymát  nem bírják a bélférgek, embernek is ajánlatos enni, mert nagyon egészséges. /bocsi a témáért, de ez is az élethez tartozik/


  Aludjatok jól, jó éjszakát.


   

  2016-06-22  17:41
  Tete (26934)
  előzmény:
 15. 2016-06-22 22:0626938.

  Nálunk egy lélek nem volt az utcán a meccs ideje alatt. A főútra rálátok, percekig nem ment autó. Itt nincsenek kivetítők, mindenki otthon nézte gondolom, ahogy mi is, a szomszédok is. Pest az más.

  2016-06-22  21:04
  arirangarirang (26937)
  előzmény:
 16. 2016-06-22 19:3526936.

  Vannak napok, amikor az embernek minden kiesik a kezéből, semmi sem sikerül, ilyenkor le kell ülni, és hagyni az egészet, megvár.Nekem olyan napokon még a kézírásom is ronda lesz.


  Ma megint szórakozott az autó, itt a közelben leállt. Kihívta apa az autóklubost, de nem tudta megcsinálni, jött az autómentő, 3 utcát hozta, és amikor lerakta, mondta apának, hogy most indítsa be, és beindult. Ez az ember kézrátéttel gyógyít autókat.


  Ennél prózaibb volt a megoldás, a rázkódástól helyrebillent a tankban az úszó. Olyan ez, mind amikor a WC tartályban felakad az úszó. De persze mindez a legnagyobb melegben, és ott várakozott az utcán amíg ideértek.


  Ma csak krumplit csináltam a maradék fasírthoz, és paradicsomsalátát.


  Akartam menni az orvoshoz, fodrászhoz, de nagyon meleg volt, és arrafelé csak napon lehet menni, olyan irányban vannak az utcák, hogy belesüt végig. Mivel a kocsira nem számíthattam, így program elnapolva. Pedig már nagyon kéne az a fodrász.


  Ma nem történt semmi, remélem nem is fog.


  Sziasztok!


   


   

  2016-06-22  17:41
  Tete (26934)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 17. 2016-06-22 18:1426935.

  Észrevettétek? Gyakorlatilag  kiürült a város. Nincsenek emberek az utcán. Mindenki drukkol. Remélem nem aláznak le bennünket.

  2016-06-22  07:21
  manyuska7 (26933)
  előzmény:
 18. 2016-06-22 17:4126934.

  Mandula "lenkézik" ám más is nem csak Te. Kiborítottam a kapucsinómat a szobában tegnap. Szokásom a gép mellé tenni a bögrémet. Hogy a gépet meg a nyers színű szőnyeget mentsem rádobtam az első kezem ügyében lévő dolgot. Éppen a fehér zoknijaimat párosítottam, amiket a szárítóról szedtem le. Gyorsan felitattam a löttyöt, aztán a terítőt meg a zoknikat bele egy lavórba, hogy gyorsan ki is mosom. Aztán valami közbejött, és úgy elfelejtkeztem róla, ahogy ritkán. Ma fedeztem fel a gondatlanságomat. A terítőből kijött, de vagy 5 pár zoknim bánja a hülyeségemet.


  Rakott kelt készítettem, mert tudom szereti az unoka, meg gondoltam jó lesz a kedvesemnek is holnap.  Gergőkém jól evett ami ritkaság. Meg Anyukája kérése szerint ebéd után volt csendes pihenő. Még meséltem is, meg beszélgettünk is, bíztam benne, hogy  elalszik. De inkább csak nyűglődött. Egész nap rohangál, estére úgy elfárad, hogy éjjel álmában sír meg reszket. Fel kell ébreszteni, de reggel nem emlékszik rá. Aztán szerencsére hónapokig semmi. Már azt hittük kinövi, de a héten újra előjött ez a dolog.


  most telefonált, akkora baleset van Németországban, hogy 4 órája meg sem moccantak az autópályán. Az érkezése valószínűleg péntekre tolódik. Nem bánom én csak épségben hazaérjen. 

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 19. 2016-06-22 07:2126933.

  Klári


  én voltam a sóbányában,nagyon szép és hasznos akinek aszmája vagy a torka fáj,de több mint 200 lépcső,nem tudnám megtenni ezt a távolságot a térdeim miatt,állandóan szépitgetik ,még templomozás van,többféle vallásnak.


  Én nem szeretem a tömeget,engem már az is idegesit,ha egy nagy üzletben többen annál a polcnál állnak ahol én nézelödöm,sok a zsebtolvaj,észre sem veszi az ember ,máris elvesztödik a pénz.


  A Békás szorosnál és a Gyilkostónál,meg Szentanna tónál voltam diák koromban,nem kivánkozom oda.Örvendek,ha eljutok a fürdöig,amit nagon szeretek és hasznomra is van,mások Görögországba és egyéb helyre mennek,engem megszóltak,hogy 2x voltam a tavaly a fürdön.

 20. 2016-06-22 07:1026932.

  Sziasztok.


  Mandula írd meg hol léptek fel Michael Flatleyvel, mert nagyon szeretem az ír táncot. Amikor legelőször láttam őket, potyogtak a könnyeim a gyönyörűségtől. Nem most volt.


  Ibolya lehet igazságod van, az ember azután vágyakozik ami elérhetetlen. Ami elérhető, azt megnézed, megismered, megszerzed. Lehet, ha ott laknék nekem sem jutna eszembe Parajdra menni a sóbányába pl. De valószínűleg azért, mert már többször jártam volna ott. Azt mondják az sem olyan, mint régen.


  Marika megírod, hol  laktok?


  Vera úgy izgultam, már meg is bántam, hogy írtam. Gondoltam megsértődsz, hogy mulattam a sztorin. Jó, hogy nem. Igazad van, nem lehet ezt komolyan venni. Mindenben meg kell találni a jót vagy a humort.


  Vannak olyan helyek, amit bizonyos alkalmakkor messzire el kell kerülni. Én Hollókővel jártam így. Egyszer Húsvétkor voltunk ott. A csodát én nem éltem át, amiről a barátnőm regélt. A lökdösődés, a sarkak letiprása, a zaj, a tömeg. Mindenhol sorba kellett állni. A morcosságom oka aztán kijött, mert este már nagyon lázas voltam, a betegség előszelét érezhettem. Aztán elmentünk mégegyszer, de annyira rögzült a kellemetlen emlék, hogy azóta sem.


  Nekem itt a naptár a gép mellett, én is mindenfélét írogatok a lapok hátuljára. Így van minden évben. Nekem ez a tuti. Elfelejteném megnézni a telefont vagy a gépet, ez meg itt kelleti magát az orrom előtt. Nyitvatartások, orvos rendelési ideje, receptek. És sajnos olyanok is, amit gyakran elfelejtek. Filmek és vers címek.  Nevek, helységek. Idézetek. Nem figyeltétek meg, hogy vannak olyan szavak, amit egyszerűen képtelen az ember megjegyezni? Nekem akkor valami máshoz kell kötni.


  Nálunklábfázós. Még most is zokniban alszik. Ő nagyon vékony, nincs rajta "háj" ami melegítené. Általában is fázós. Kettőnk közül én vagyok a kiskályha, aki mellett lehet melegedni.

  2016-06-21  15:50
  mandula2 (26926)
  előzmény:
 21. 2016-06-22 06:2026931.

  szervusztok


  ma is nagy meleg lesz,már most hétágra süt a Nap.


  Nemsokára indulok itthonról,hogy délig hazajöjjek.


  Tudom,hogy a kertes házban sok a munka télen-nyáron,én is ott nöttem fel,amig az a drága állambácsi ki nem sajátitotta a nagy házat és kertet.


  Vigyázzatok magatokra ebben a nagy hőségben,igyatok sok vizet,én is magammal viszek egy féllitert minden kiruccanásra.

 22. 2016-06-22 01:1626930.

  Ne gondold, hogy nekem méreg, mikor a mama ilyeneket csinál, én szórakozom rajta, ha nem így állnék hozzá, már régen összeveszhettem volna vele is, meg apával is, inkább csak nevetek.Ez a pörkölt história különösen mulatságos, úgyhogy bármikor előhozhatod, mert nem zavar, sőt. Csak attól vagyok mérges, mikor apát kihasználja, érzelmileg zsarolja. Azt nem csípem.
  Fasírtot holnap kap, mert ma nem sült meg mire apa jött az ebédért, de a főzelék-leves már kész volt, csirkecomb is volt, úgyhogy azt vitt neki a főzelékhez. Holnap gyártok valamit a fasírthoz, nekünk is maradt belőle, megfenyegettem a fiúkat, hogy hozzá ne nyúljanak, mert holnap már igazán el akarok menni a fodrászhoz, és akkor nem esznek, ha ma megesznek egy tepsivel.


  Nem tudom mi a fene történt a lábaimmal, állandóan fáznak. Egész télen zokni nélkül vagyok a lakásban, még sose fáztam, most még napközben is lefagy, jéghidegek az ujjaim, de ha zoknit húzok, vagy betakarózom, akkor melegem van.Viszont ha lefekszem, egyből dugom ki a lábaim a takaró alól, mert akkor meg melege van.


  Én nem szeretem annyira a hegyeket, mindig Pesten éltem, nem a budai oldalon. Gyerekkoromban minden vasárnap kirándulni kellett menni a szüleimmel, néha elhívtuk valamelyik barátomat is, mert végig durcás voltam, unatkoztam velük.


  Apával az más volt, de aztán az agyára mentem egy idő után, mert minden hangyát órákig nézegettem, most láthatok annyit itt az udvarban, hogy sok is. Mondhatom, hogy itt lett elegem a természetből, mióta kertes házban lakunk.Pár éve voltunk kirándulni családostól Visegrádon, Pünkösdkor, annyian nyüzsögtek az erdei ösvényeken, mint a Váci utcában. Aki nem ment elég gyorsan azt lökdösték, meg kerülgették. Volt egy fa keresztben az úton, azon át kellett mászni, a fiúval nagyon problémás volt, mert egy kis gyáva kukac, 4-n húztuk vontuk, a tömeg feltorlódott a hátunk mögött, szörnyű volt. Felmásztunk a Fellegvárba is, ott is nyüzsögtek a népek. Az út kocsival is rémes volt, végig Pestig dugó volt. Én még a hasmarsos időszakomat éltem, egész nap nem ettem semmit, már azt hittem éhen veszek. Szerencsére ez most a múlté, mióta ezeket a barna, és teljes kiőrlésű kenyereket eszem, lehet, hogy lisztérzékeny vagyok? Mert ahogy valami ilyesmi lecsúszik, már újra előjönnek a problémák. És a sok nyers zöldség is nagyon hasznos.


  Akartam írni délelőtt, hogy nekem nagy élmény, és akkor értettem meg a lényegét annak a fajta templom építészetnek, mikor a Müncheni dómban felnéztem a plafon felé, és olyan magasan volt, olyat még nem láttam. Komolyan úgy éreztem ott fent van Isten. Én az apró hangya, eltörpültem a magasság alatt. De a hegyekben is vannak ilyen érzéseim, persze nem olyan körülmények között, mint Visegrádon.


  Naptárat, határidő naplót minden évben veszek. Van egy asztali naptáram eltűnve, aztán a táskámban is egy, és egy határidőnapló is. Az asztali használhatatlan, mert szemüveg kell hozzá, a táskámban lévő túl kicsi, a határidőnapló túl nagy. Év elején mindig nekidurálom magam, sőt már karácsony környékén elkezdem , bejelölöm a szülinapokat, névnapokat, pár időpontot beírok, aztán kész. Beírtam én azt is, januárban, hogy májusban szemészetre kell menni, aztán júniusban jutott eszembe, hogy meg se néztem. Olyan kevés beleírni valóm van, hogy nem is érdemes belenézni. A tavalyi naptáraknak az üres oldalaira jegyzetelek angol, és koreai szavakat, fordítani valókat, lefordított szövegeket.Ugyanígy végzik a régi határidő naplók is. Sokszor azt se tudom milyen nap van, meg kell nézni vagy a számítógépen, vagy a telefonon, miért venném hasznát a naptárnak. Egyébként a számítógépen is van határidőnapló, a telefonon is, de minek. A telefon még jelez is, ha valakinek születés, vagy névnapja van, az nekem elég.Addig csicsereg, amíg meg nem nézem, és el nem hallgattatom, mint a vekkert.Olyan is volt a telefonomon, hogy 20 percenként locsogott a víz, jelezve, hogy igyak, de azt megszüntettem, mert idegesített.


  Éva, nekem a pocakom van nagyon összekaszabolva, sajnos ezért nem tudom letornázni ami rajta van, mert az izmok már nem úgy működnek a sok vágástól.


  Lehet, hogy ma korán lefekszem, nagyon fázik a lábam.


  Jó éjt, sziasztok!


   

  2016-06-21  15:54
  Tete (26927)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 23. 2016-06-21 20:4726929.

  Sziasztok!


   


   


  Mandula, hajtott a kíváncsiság, egyrészt a kedves telefon miatt, másrészt a postás érkezése miatt. Örömmel küldtem. Még ilyet, hogy 1 nap alatt odaért, igaz elsőbbséggel küldtem. Egészségetekre.


   


  Ma jó időnk volt, sőt túl jó is. A kicsivel tettünk egy kanyart a faluban, 3 helyen voltunk, egyik a játékvásárlás volt, a másik a fagyizás, utána le is pihentünk. Estefelé nagy locsolás volt a kertben. Mióta eljöttünk Budapestről ide a faluba, sokkal jobban érzem a napfényt, a természetet, a madarakat. De ezt természetes is. A nyarakat különösen várjuk, jön az unoka, nagyon jól érzi itt magát, mindenfélére megtanítom.


  Szép estét kívánok!


   


  Ja, ilyet küldtem Mandulának /rettentő sok kikel minden évben, már túl sok is, holnap persze megint, kovászos uborka fog készülni/:


   


   


   


   


   


   

  2016-06-21  15:50
  mandula2 (26926)
  előzmény:
 24. 2016-06-21 18:4426928.

  A mai nap is eltelik mindjárt,ugy siettem a dolgaimmal,megsütöttem a pisztrángokat,majd vasaltam,hogy minden rendben legyen,2x mosott a gép és már meg is szaradt a vasalnivaló,kézzel is mostam,Azt hittem,hogy lesz "hegyi doktor"a Dunán,de meccs lesz.


  Nem tudjátok a nyáron kiveszik a Jóba rosszban és Barátok közt is?már semmi érdekes nincs nekem.


  Klári


  igazad van,hogy innen lehet menni kirándulni,de mi nem megyünk sehová,csak én megyek fürdöre,sok szép táj van,de fiatalkorunkben sem mentünk,az én uram nem nagy menő.A fiaim amikor megnöttek ,mentek kirándulni.


  az este elfelejtettem megnézni a Jóban rosszbant.és nem kapom,hol nézhetném meg a neten.

 25. 2016-06-21 15:5426927.

  Sziasztok.


  Vera, minden évben veszek asztali naptárt és mindent abba írok. Határidőket, eseményeket. Óraleolvasási kötelezettségeket, adóbevallás idejét, csekkbefizetéseket. Mikor mit ültettem stb. Ne haragudj meg, de rögtön az jutott eszembe, hogy a Mama most nehogy a fasírttal próbáljon kárt tenni magában. Nem hozom többet elő. De amikor írtad múltkor, hogy mi volt a szándéka.... Igérem soha többet nem fogok mosolyogni ezen, kicsit szégyellem is magam, mert Neked meg méreg gondolom.


  Ibolya. Azért a Te városodból egyszerűbb kirándulni menni, mint Pest fölül nekivágni. Nem tudnék betelni a hegyekkel. Az első erdélyi út óta főzök csorbát, csinálok mititeit, használok tárkonyt, parajdi sót. Akikkel találkoztunk, olyan szépen beszélték a magyar nyelvet, olyan szeretet áradt felénk, hiszen mi Magyarországról jöttünk. Még az ország  nevét is úgy mondták, mint valami csodát. Főleg az idősebbekre volt jellemző. A szomszédos országokkal nem vagyunk túl jóban (nem akarok politizálni), de remélem ez az erdélyiekkel nem így van. Olvasgattam útleírásokat, sokan említik, hogy nagyon megváltozott ott is minden,  a túristák miatt. Ha bevételt akarnak a sok odalátogatóból, akkor meg kell felelni a mai kor követelményeinek. Csak sok minden meg éppen emiatt veszíti el  a varázsát. A korondi edényeimre vigyázok, mint a szemem fényére. Meg is van mindegyik, egy sem tört el. Szóval kicsit irígykedek de nem undokul, hanem vágyódva.


  Mandula ne dolgozz sokat, Vera ne essél, légy óvatos. Ibolya, ne utálj, hogy irígykedek. Marika, Julcsi nem kell kotorászni a lábtörlő alatt, tárva-nyitva a Konyha ajtaja. Azért a szúnyoghálóst becsuktam.


   

  2016-06-21  13:32
  arirangarirang (26925)
  előzmény:
 26. 2016-06-21 15:5026926.

  MARINK!!!!


  Képzeld, éppen a kapunál lévő bokrot nyiszáltam, amikor jött a postás, de nem kellett neki egyszer sem csöngetni, hiszen éppen ott voltam. Pedig már úgy fentem a fogam - holnapra - hogy jön a postás, és kétszer fog csengetni.


  Megjött a boríték, kibontottam, isteni az illata és NAGYON-NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  /azért mindjárt hívlak!/


  Lányok ma megint füvet nyírtam, de a tegnapi jól megdolgozta mind a két vállamat, most aztán úgy mozgok, mint egy élő ruhafogas. Nem is. Inkább úgy, mint az ír táncosok. A felső testem merev, a lábaim viszont kánkánt járnak. Baromian fáááájok! "Aki (hülye) beteg, haljon meg, de".... ezt már Karinthynak is megírták, amikor a kórházban volt. 


  Vera bibibííííí  nekem is vannak izomszakadásaim, mind a két karomban. A vállamat műteni akarták, de beintettem. Azóta CSODA történt , mert egészen jól működnek műtét nélkül is. Csak tudjam, hogy hol a határ. Sajnos nem tudom, így aztán sokszor fáj mindenem, szinte az elviselhetetlenségig.


  Klári én sem tudnék sík terepen élni. Mindig hegyek között voltam, valahogy ott kapok levegőt. Az Alföldet meghagyom Petőfinek. Lecsót kívánunk, így  az lesz a vacsora.


  Valahova mennék is, meg nem is. Szeretem amikor csak ülök Férj mellett a kocsiban, sokszor csak hallgatunk, de olyan jó. Érdekes, utazni szeretek, megérkezni már kevésbé. Hogy is van ez? "Mert maga az ÚT a CÉL!"


  Julcsi bújj már elő, mert így soha nem érünk el a célunkhoz. El Camino.


  Na huppanjunk csak vissza a hétköznapokba. Megyek, főzöm a lecsót. Van finom friss kenyér is hozzá. Jajajajajajajajajaj megint borulnak rám a kilók!


   


   


   


   


   

  2016-06-20  21:03
  bmari (26917)
  előzmény:
 27. 2016-06-21 13:3226925.

  Irgum-burgum, hogy az a......


  Megírtam már mindent amire reagálni akartam, mikor egy villanás, és kikapcsolt a számítógépem. Más elektromos eszköz nem volt bekapcsolva, így nem tudom, hogy áram kimaradás, vagy géphiba. Remélem nem géphiba.


  Most viszont már nehéz újra írni amit egyszer már leírtam.


  A fiúról csak annyit, hogy gondnokság alatt van, én vagyok erre a megtisztelő feladatra kijelölve. Nem is sejtitek milyen procedúra volt ez annak idején, orvosok, felülvizsgálatok, és végül a bíróság.


  Még most sem vette le a kezét rólunk az állam, ill. inkább csak rólam nem, mert minden évben elszámoltatás van, és időnként családlátogatás, és időnként felszólítgatás, fenyegetőzés, ha elfelejtem az évi számadást év elején. De mivel még űrlapot sem küldenek pár éve, így aztán elég nehéz észben tartani az időpontot, na akkor jönnek a levelek. Tulajdonképpen a semmiről számolok el, mert nincs vagyona, nincs jövedelme, de ezt minden évben le kell írni.


  Elaludtam reggel, aztán meg a férjemnek a levelezését kellett intéznem a számítógépen, és elég munkás ebédet találtam ki, a főzése nem tartott sokáig, de egy órát elvett az előkészület.


  Kelkáposzta kaszabolás, fasírt keverés, azt különösen utálom, mikor a hűtőből kiveszem a hideg húst, és belefagy a kezem. És persze nem volt itthon se másnapos kenyér, se semmi, úgyhogy azt is le kellett előbb vadászni, ilyenkor persze minden üzletben csak friss pékáru van, végül nem tudom honnan szerzett apa, de hozott 5db. tegnapi zsömlét.


  Úgy szoktam, hogy a robotgépben megdarálom a zsömlét, mint a prézlit, csak persze nem száraz, aztán víz nélkül beteszem a húsba, így nem repedezik meg az egybefasírt sem. Szívesen ennénk már gombócosat is, de a mamának felsérti a száját, és azt nem venném a lelkemre.....


  A tegnapi csirkecomb főzésből maradt lébe főztem bele a káposztát, mert utálom az új kelnek azt a semmi ízét. Éppen káposztaleves lett belőle, hiába nyomtam bele pár főtt krumplit, de anyósom így szereti, ha inkább leves, mi meg majd eleve annak esszük, aztán nem ér senkit csalódás.


  Be voltam jelentkezve fodrászhoz, de úgy elment az idő, hogy felhívtam, hogy nem érek oda, majd holnap megyek. Mondta nem baj, menjek amikor tudok.
  Teljesen ki vagyok borulva, annyit ugráltam, megfájdult a derekam, és már amikor tegnap megbeszéltem , hogy megyek ma felment a vérnyomásom. Ez aztán ma még följebb, a hajlongásoknál majd fejre álltam, ahogy lemondtam, egyből éreztem, hogy már nem is magas. Szóval a háziorvosomnak igaza van ezzel a pánikbetegséggel kapcsolatban.


  Anyukám mikor itt lakott, akkor mindig valamit serénykedett, a fiúval szedegették össze a hullott almát, és szegénykém befejelt a bokorba. A fiú egy pillanat alatt kikapta a bokorból. Csak néztem, mert egyébként mindenben nagyon lassú, de akkor azonnal reagált.


  Bezzeg mikor én kiestem a szobám ajtaján, inszalagszakadást kaptam, már nem tudom hanyadszorra ugyanabban a bokámban, hiába kiabáltam neki, nem jött elő. Az udvaron is egyedül kellett kimásznom a 2 autó közül, amikor átestem a kutyán.


  Ti is annyit estek? Én rengeteget potyogok, és nagyon komolyakat szoktam esni, szerencsémre mondhatom mindent megúszok. Kis inszakadás az már semmiség.


  Annyira melegem volt főzés közben, majd elájultam. Most se fázom, becsuktam az ablakot, de nagyon meleg van, vagy fülledt, nem nagyon vagyok kint, mert kint melegebb van. Eszem egy kis káposztalevest fasírttal . Az íze jó, de az állaga............

  2016-06-20  21:59
  Tete (26921)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 28. 2016-06-21 11:3326924.

  Most jöttem haza,elvittem 3 helyre az Avont,majd a most megnyilt megnyilt SELGROSS-t látogattam meg,minden drága -csak az élö pisztráng olcsobb,mint máshol,vettem fé kg-t,azaz 3 dr-t,nekünk 2-nek elég,hidegen nem szeretem.


  Klári


  nálunk nincsenek hegyek,én szeretek itt lakni,most már minden van az üzletekben,nem is   hozok haza semmit,mikor jövök,mert minek cipeljem olyan messziról.vannak  magyar üzletek is,magyarországi termékekkel.


  Nagyon meleg,párás az idönk,le feküdtem,mert az éjjel keveset aludtam.

 29. 2016-06-21 07:3726923.

  Sziasztok.


  Elvettem egy kávét!


  Ibolya, jártam Marosvásárhelyen. Többször is. Ilyenkor az jut eszembe, akár el is mehettünk egymás mellett. Olyan kicsi a világ. Nekem Erdélyben volt olyan " a világ végtelen" hangulatom. Nem  rossz, hanem, az amikor nézed a hegyeket, és a hegyek mögött újabb hegyek, és amögött is újabb hegyvonulatok, míg a szem ellát, és tudod, érzed, hogy azok mögött is újabbak vannak. Másnak a tengernél van ilyen érzése, nekem Erdélyben volt. Valaki azt mondaná, húsz perc múlva indulunk, már tíz perc múlva készen lennék a pakolással. Mindenhol nagyon kedvesek voltak az emberek, olyan szeretettel beszéltek az Anyaországról. Egyébként én hegy és tengerbolond vagyok. Sokszor az ember csak áll valahol, beszívja az illatokat, hallgatja a természet hangjait és a gyönyörűségtől becsukja a szemét. Ilyenkor rászólok magamra, addig nézd míg lehet, amíg itt vagy. Majd mélázni lehet otthon. Minden pillanatért kár, amit nem használ ki az ember, hogy rögzítse a látnivalókat. Agyban és szívben.


   Ibolya, nem cserélünk lakhelyet egy-két hétre?  

  2016-06-21  06:10
  manyuska7 (26922)
  előzmény:
 30. 2016-06-21 06:1026922.

  Szervusztok


  Késön aludtam el,3-ig,de akkor olyan melegem lett 26 fok volt a szobában,majd 4 óra felé elszunditottam.a tegnap 2 bohár finom tokaji bort ittam a fiaméknál,sok vizet,na ,aztán állandóan a wc-t jártam,


  Én Marosvásárhelyen lakom,én is úgy gondolom,hogy ebben nincs semmi,ha megirjuk,hol lakunk,nem irunk cimet a tolvajoknak,ha,ha,ha-Nálunk nem volt ilen nagy rombolás,az édesanyám szülöfalújában ,sok helyen elvitte a szél a háztetöket,még a templomtornyot is kifedte,nagy az anyagi kár.


  Már mos a gép,késöbb el kell vinnem az Avont,lehet ma is nagy meleg lesz.


  Vigyázzatok magatokra.


   

 31. 2016-06-20 21:5926921.

  Mivel Ibolya nem írta, hogy baj van, gondolom nem feléjük tombolt a vihar. Ibolya megírod a lakóhelyed nevét? Megnézem a térképen. Még lehet jártam is ott.


  Vera sejtettem, hogy a fiú a nevelt fiatok, csak a néha elejtett szavakból. Le a kalappal. Mama rendben van?


  Marika az utoljára vett kacsahájból olyan gyönyörű sárga ikrás zsír lett. Az ízéről nem is beszélve. Az is jó "kocsmakenyérnek". Aprajafalva rendszeresen jár egy helyre lilahagymás zsíroskenyérért meg menzateáért. Azt mondják itthon nem olyan.


  Mandula majd elmúlik a "lenkeség". Pasiktól is ronda a bemutogatás, de nőtől? Én úgy gondolom, hogy minden körülmények közt legyen az ember legalább egy picit úrinő. Gyerekkel a közelben meg nem is annyira picit legyen az.


  Nálunk a lámpáknak nevük van. A konyhában van evőslámpa, főzőslámpa az előkészítéshez, ezeken kívül a mosogató fölött, az elszívóban, meg a mennyezeten. Nem urizálás, hanem a füge miatt sötét a konyhám. Amit éppen csinálok ahhoz kapcsolok. Nekem az jobb, mint a mennyezeti. Lehet begorombulok fügeügyben a hétvégén. A hálóban van beszélgetős és olvasólámpa. Szóval nagyon tudom, milyen rossz, ha valamelyik tönkremegy.


  Délután "elugrottam" Kínába, majd egy p..i szünet után Jerseybe. Holnap Fokvárosba megyek, majd Sziciliába. Most nézem a meccset. Az első félidő nem is rossz. 

  2016-06-20  19:22
  arirangarirang (26915)
  előzmény:
 32. 2016-06-20 21:2726920.

  Klári


  elnézést,hogy nem köszöntem meg a jókivánságot,most köszönöm Évának és Marinak is.Késön ittuk meg a kávét,most kakkukolok egy darabig,mert én máskor már ilyenkor alszom.Jól telt a fiaméknál,sok viccet hallottam és én is mondtam,jó volt,hogy volt kivel kacagni,mert itthon nincs kivel,-


  holnap új nap,kezdödik az avonozás.,d.u.majd mosok,vettem egy függöleges száritot,örvendek neki,mert kevés helyen elfér.


  Aludjtok jól.

 33. 2016-06-20 21:1626919.

  MARINK!!!


  Hogy Te milyen vagy!


  Képzeld, ma egész nap az orromban éreztem annak a bizonyosnak az illatát.


  Előre is köszönöm, nanááá hogy figyelni fogom a postást!


  Jelzem majd, ha megkaptam.


  A nagyobbik unoka holnap szóbeli érettségit tesz. Nem féltem, mert ő is okos és szorgalmas, de azért drukkolok ezerrel.


   

  2016-06-20  21:03
  bmari (26917)
  előzmény:
 34. 2016-06-20 21:1026918.

  Jó estét Mindenkinek!


  Elegem van már a "lenkeségből"!!! Valamelyik nap a mosókonyhában éppen kézzel mostam finom holmikat, és a folyékony mosószert akartam a vízbe önteni, de előtte persze felráztam a flakont! Így jár az, aki csak hanyagul ráteszi a kupakot a flakon tetejére. Megfogtam, nagy lendülettel felráztam és tetőtől-talpig mosószeres lettem, a mennyezetről is a folyékony mosószer folyt, a ruhám is ragacsos lett... szóval SOHA!!! ne tegyétek "csak úúgy" rá a kupak tetejét a flakonra, mert úgy járhattok, ahogy én.


  Azért nem ment teljesen kárba a mosószer, mert összelapátoltam és a felmosóvödörbe összegyűjtöttem. Igaz hogy nagyon habzott, de szép tiszta lett a mosókonyha köve!


  Ma pedig vacsoránál borítottam ki a savanyúság levét. Folyt, folyt, csordogált végig az asztalon, aztán szépen a szőnyegen landolt. Amilyen gyorsan csak tudtam, felitattam, átdörzsöltem tiszta vízzel, de valószínű nem használt a perzsának. Már nem is érdekel. A mi életünkben kitart a szőnyeg, még ha itt-ott foltos is marad.


  Ma elmentünk az IKEA-ba, mert javíthatatlanul elromlott az asztali lámpám. Nanáááá hogy nem lehet javítani!! Minden egybe van öntve, éppen azért, hogy igaz legyen a jelszó: vedd, vidd, dobd!!! Hogy mást ne mondjak: disznóság!!


  Araszoltunk a főúton, és egy kocsi ki akart jönni egy kapu alól, viszont már minket is toltak, így nem álltunk meg, nem engedtük be magunk elé. Erre a nő, aki a kocsit vezette, felmutatta a középső ujját! Magát minősíti, de a szomorú, hogy mellette és a hátsó ülésen is kiskorú gyerekek ültek.


  Kérdezem én, hogy vajon azok a gyerekek mit adnak tovább, ha felnőnek? Felháborodásomon kívül csak a szomorúságom volt nagyobb, hogy ilyen lesz a jövő nemzedék? /tisztelet a kivételnek/


  Ma ripsz-ropsz levágtam az utcai három rézsűt, ami a legnehezebb munka a kerten kívül. A vállaim és a csuklóm bánja.


  Ja, még a lámpához annyit, hogy nem kaptunk, csak olyan lett volna, amelyikbe 40 W-os izzót lehet csak rakni, nekem viszont nem hangulatlámpának kell. Abból van éppen elég.


  Férj holnapra ígérte, hogy majd ügyeskedik, és kitalál valamilyen megoldást.


  Ibolya gratulálunk az Ünnepeltnek, Isten éltesse sokáig.


  Klári amikor én kicsi voltam, két dologtól őrültem meg, az egyik a hajmosás, a másik a gyógyszer bevétele. Amikor készültek Anyámék hogy megmossák a hajamat, belekapaszkodtam a rácsos kiságyamba, azzal együtt húztak a fürdőszoba felé. A másik pedig a gyógyszer, amit kanálba szét kellett nyomni, aztán amikor úgy döntöttem, hogy most nem figyelek oda, akkor gyorsan zutty, bedöntötték a számba. Már bőven felnőtt voltam, amikor még mindig szétnyomtam a kanálban az Aszpirint, és úgy nyeltem le.


  Úgy osztályoztam a gyógyszerek bevételét, hogy ha nagy akkor nem, ha nem tetszik a színe,  akkor sem, ha tapad, akkor pláne nem veszem be.... az őrületbe kergettem az enyéimet.


  Talán innen ered, hogy inkább szenvedek, de NEM veszek be gyógyszert, csak ha már halálomon vagyok a fájdalomtól.


  Ma is, holnap is gyűjtögetem a füvemet, megmosom, megszárítom és később teát főzök belőle. Egészségemre!!! Holnap folytatom a fűnyírást, azért is kell majd még előtte leszedni a maradék "fű" nagyobb leveleit. Azok már kenyérre szórva kicsit keserű ízűek, de teának nagyon jók.


  Mennem kell, hív az esti fél kávém. Legyetek jók, jó éjszakát, holnapra szép napot.


  A Julcsi meg bújjon elő, mert irgum-burgum!!


   

  2016-06-20  08:52
  Tete (26913)
  előzmény:
 35. 2016-06-20 21:0326917.

   


   


  Szervusztok Leánkák! 


   


   


   


  Isten éltesse az ünnepelteket!


   


  Vera, mama csudalény, de le a kalappal a férjed előtt, hogy bírja szusszal. És persze előtted is a sok főzés és tűrés miatt.


  Tete, nagyon édesek a kicsik, zeng a ház, az udvar. Annyira jó figyelni, hogyan okosodnak.


   


  Mandula, gratulálok a bizonyítványhoz!


   


  --------


   


  Lement a borsó, de nem is vetettem csak fél kilót. A helye fölrotálva, nem megy a helyére semmi. Érik a málna, a ribizli.


  Nem győzzük a permetezést, nem szépek a gyümölcsfák. A nyári alma meg potyog erősen. Még éretlen.


  Már levettem 3 cukkinit, egyet rögtön nyersen el is rágtam. Most van még rajta 3 másik, de még kicsik.


   


   


  Mandula: ma feladtam egy borítékot, figyeld a postást, kb. szerdán érkezik!


   


   


  Mostanában nagy sláger a kicsinél a "kocsma kenyér"   - fotó a netről


   


   


  Szép estét kívánok!

  2016-06-19  22:02
  mandula2 (26910)
  előzmény:
 36. 2016-06-20 20:3226916.

  Nemrég jöttünk haza a fiaméktól,mégiscsak bent teritett a menyem,azt mondta kint nagyon meleg van,ebéd után kávézni,borozni kint voltunak a gyönyörű virágos udvaron,szegény fiam állandóan nyirja ,meg öntözi a füvet,nagyon sok munka van vele,de szép.

 37. 2016-06-20 19:2226915.

  Most láttuk a TV-ben milyen tornádó volt tegnap Erdélyben, a fél falunak levitte a háztetejét, még a templomtornyot is leborította.


  Ma mindenféle aprólék munkákat csináltam a lakásban, és rendbe szedtem a fiút, levágtam a haját, borotválkoztunk, körmöt vágtunk. Tengerészgyalogos frizurát csináltam neki. A fején hátul egy helyen nincs haj, forradás van a bőrén. Azt el kell takarni úgy, hogy hosszabbra hagyjuk fölül a haját, de alul és a füle fölött fel van nyírva.


  Azt mondta egy orvos, miután semmi leletén nem volt feltüntetve az ok, hogy oda volt bekötve egy sönt, azt hiszem úgy hívják azt az állandó tűt, amibe megy az infúzió, és  elfertőződhetett neki.A régiek tudják, de Klári, Ibolya nem hiszem, ezt a fiút 5 évesen készen kaptuk az államtól, azóta velünk él, most 32 éves. Úgy őszül, mint egy 50 éves.


  Ebéd után álmos lettem, jót aludtam. Érdekes múlt héten egyszer sem aludtam nap közben.


  Már kivettem a fagyóból a darálthúst, megvizsgálom a maradék kelkáposztát, vagy főzelék, lesz fasírttal, vagy rakott kel. Nem túl sok a káposzta, lehet, hogy főzelék lesz.


  Apa nagyon szép sárgabarackot vett, kicsit nehéz lenyelni, nem túl leveses, de szép nagyok, egészségesek.


   

  2016-06-20  08:43
  manyuska7 (26912)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 38. 2016-06-20 09:0126914.

  Ibolya, Isten éltesse az unokát, sikerüljön jól a születésnapi buli. Rajtad ezek szerint nem fog múlni. Szép is lettél, sütöttél is finomságokat. Itt most hétágra süt a nap. Éjjel esett valamikor valamennyi, én csak a nyomát láttam. Ha felhők lesznek küld erre őket, nálunk most nem zavarna semmiben. Jó mulatást, majd mesélsz?


    

  2016-06-20  08:43
  manyuska7 (26912)
  előzmény:
 39. 2016-06-20 08:5226913.

  Sziasztok.


  Jaj, Vera, ne haragudj meg érte, de a Mama történetén nem tudtam sírjak vagy nevessek. Halálba akarta enni magát három darab csirkehússal? Nem semmi. De akkor tényleg jóllakott. Mindíg mondjátok, hogy keveset eszik. Meg mit gondolt arzénnal sózol? Néha nem lehet kiigazodni az idős emberek gondolataiban, de lehet még mi is leszünk ilyenek. Majd agyára megyünk a családnak, és észre sem fogjuk venni.....


  Itt, ha süt a nap éget, ha borult, akkor párás fullasztó meleg van.


  Mandula, nálunk is hasonló sorsa lesz a fügefának, azaz bokornak. Egy szem sincs rajta, az ágai már az eresz főlé érnek és rondák a levelei. Én meg nem fogom leszedegetni, meg bajmolódni vele. Gusztustalan. Tényleg csak azért van, hogy árnyékot adjon a konyha ablaknál.


  Tegnap, amikor hazajöttek, a kislány be sem ment hozzájuk, szaladt ide. Elmesélte az összes dolgot ami történt Z-ben. Mama gyere hintázzunk, Mama gyere homokozzunk, szóval onnantól már nem volt csend. A hajmosást végig sírja, sőt üvölti, pedig a vizet szereti, a samponja nem csíp. Mama te is szoktál ordítani hajmosásnál? Kérdeztem tőle, hogy hallottál valami ilyesmit, amikor hajat mostam? Apa sem szokott, Anya sem, de én ordítok, mint akit nyúznak. Mit lehet erre mondani?


  A nagyobbik este jön haza, a héten velem lesz, mert nem jött össze a focitábor. A két unokatesó is itthon lesz, a nővérem elutazik. A felnőtt unoka jön szitterkedni. Már terveztük, hogy összedolgozunk. A gyerekek ilyenkor felváltva itt, meg náluk. Még kerítés sincs, itt is otthon vannak.


  Végre sikerült a magánnyugdíjpénztárat elintézni. Már egy ideje küzdök velük. Befizetni sokkal egyszerűbb volt, de visszaimádkozni?

  2016-06-19  21:09
  arirangarirang (26909)
  előzmény:
 40. 2016-06-20 08:4326912.

  szervusztok


  finom kávét küldök.


  most jöttem a fodrásztól.  A Napra lehet nézni,de rám nem.ha,ha,ha.megszépültem,d.u.ünnepeljük a nagy unokám születésnapját,köményesrudakat és sajtospogácsát meg hájast sütöttem.


  Az este vihar volt,én minden villanyvezetéket kihúztam,félek a dörgés és villámlástól.Ma már ragyogó idönk van,remélem,kint teritenek az udvaron a fiamék,jobb,mint a szobában.


  Legyen szép napunk sok apró örömmel.Nekem ma az is öröm,hogy kevésbé fájnak a térdeim.

 41. 2016-06-19 22:5726911.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Én nem fázom, felöltöztem. Nyári lipityánkák elnapolva későbbre.


  CCakát!


   

  2016-06-19  22:02
  mandula2 (26910)
  előzmény:
 42. 2016-06-19 22:0226910.

  Vera én is fázom, szinte egyfolytában.  Ez a borús, nyálkás idő, esik is meg nem is... nem a kedvencem. Vagy essen és legyen hideg, vagy süssön a Nap, persze ne égessen. Szomorú vagyok a kert, ill. a virágok miatt. Olyan gyorsan elnyílik minden. A diók szépen nőnek, viszont a levelek olyan csúnyák, gusztustalanok. Rücskösek, buborcsosak, tetvesek. Kint az utcán van egy fiatal diófa, annak még úgy ahogy épek a levelei. Holnap szedek egy nyalábbal, aztán megszárítom, jó lesz az később.


  Hehe, a tőből lefűrészelt fügefa nem adja meg magát. Új hajtásokat hozott, már olyan, mint egy nagy bokor. A repkény megint startol a tető felé, de azt nem hagyom. Holnap irány a hosszú létra és megállítom félúton. Tényleg képes megemelni a cserepeket. Hosszú indákat húztam ki tavaly.


  Kellene egy megbízható ember, aki ezt-azt megcsinálna a ház körül. Sajnos vagy nincs, vagy olyan árat kér, hogy egy munkán akar meggazdagodni. Amíg volt erő, addig nem volt ilyen probléma, de az idővel együtt minden fogy, így aztán vagy apránként, vagy sehogy és senki nem csinálja meg.


  Ahogy mondtam már, elmentem aludni. Beprogramoztam az egy órát, úgy is lett. Pont egy óra múlva felébredtem, de továbbra is álmos vagyok.


  Nem tudom miért szórakozik a keresőm? Ébredés után ismét bekapcsoltam a gépet, szóval pihenhetett éppen eleget, és mégis bemondta az unalmast. Megint ki, aztán be... most működik. Azt mondják, hogy frissíteni kellene. Én nem frissítek, mert utána semmi nem működik úgy, mint előtte.


  A kisebbik unoka nálunk is kitűnő lett. Szeret tanulni és ezek szerint tud is. Remélem megtartja ezt a jó szokását.


  Vera, ha nem lenne az Anyósod, hát ki kellene találni. Képzeld el, milyen unalmas lenne az életed nélküle. /bocsi/


  Az uborkákat megmostam, levágtam a végeiket, már felforraltam, sőt talán ki is hűlt a víz, gyorsan ráöntöm, kenyeret a tetejére, ja, a kaprot el ne felejtsem. A többit elvégzi az idő.


  Klári ugye milyen üres tud lenni a ház a csicsergők nélkül?


  Aludjatok jól, jó éjszakát.

  2016-06-19  21:09
  arirangarirang (26909)
  előzmény:
 43. 2016-06-19 21:0926909.

  A kereső ha összeomlik, hát összeomlik, majd megjavul. Újra kell indítani a gépet. Ki szokta írni, hogy jelentsük, és akkor megjavítják a valahol, én nem szoktam. Úgy vettem észre, ha tele van a memória akkor hajlamosabb az összeomlásra.


  Volt nálunk is mindig vendégeskedés, mi is mentünk, a rokonság is jött, aztán szétszéledtek, tengerentúlra, stb.


  Mama a pörköltömmel akart tegnap öngyilkos lenni. Megevett 3 felső csirkecombot, és legalább 3 adag tésztát, de még a gyomrát se rontotta el tőle. Ma mondta, azért ette meg az összeset, mert meg akar halni. Mondta neki apa, hogy nem volt benne méreg, de legalább jól lakott.


  Ezért aztán mégis főztem, kocka marhahúslevest, jól átalakítottam, leszűrtem a gyári petrezselymet róla belefőztem répát, több pancs volt vele, mintha húsból csináltam volna, és krumplis tésztát. Nekünk volt még pörkölt.


  Valamitől fáj a gyomrom 2 napja, szerintem az édesítőszertől, amit az ubisalátára tettem. Még van 3 kígyóubi, azt még megcsinálom, de közben kezdem gyártani a kovászost.


  Épp tegnap mondtam apának, télen nem fáztam ennyit mint mióta nyár van. De én még mindig úgy gondolom, hogy inkább ez, mint a dögmeleg.


  Régebben, mikor még volt virágoskert, és kis zöldséges, akkor reggel én is kimentem, 1 óráig biztosan kint voltam minden nap. Aztán kezdtem főzni. Azért vettem meg az első gyorsfőzőedényt.


  Most kezdett el esni. Egész nap borús volt, és nem száradtak meg a ruhák, pár kint van még a teraszon fedett helyen.


  Nekem itt van ez a 2 törpe torpedó, kicsik, de olyan súlyosak, alig bírom felemelni, a nagyobbik a nehezebb, ő legalább tartja magát, de a kicsi elhagyja magát mikor emelnénk fel, mint a bogár, halottnak tetteti magát, folyik ki az ember kezei közül. Tehát nem lehet őket dajkálni, viszont nem is erőszakosak ebből kifolyólag.  Azért hiányzik, hogy kicsit dajkálgassak, viszont jobban hiányzik egy ricsajláda az udvarról. De olyan kutyánk sose lesz, mint a menhelyi Döme volt, nem jött be a lakásba. Hiába csaltuk kajával, az orra jött befelé, de nem lépte át a küszöböt, már majd orra esett, de nem. Csak az utolsó 2 télen mikor kint havas nyálkás idő volt akkor tudtuk becsábítani, de ahogy felmelegedett, már kint is volt. Nézem a Danton abbey-t aztán megyek a számítógépen filmezni.


  Jóccakát sziasztok.


   


   


   

  2016-06-19  15:29
  mandula2 (26907)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 44. 2016-06-19 16:0226908.

  Sziasztok.


  Nagyon csendes a ház. Hiányzik a gyerekzsivaj. A végtelen Mamamamamamamama.


  Szerintem jól nevelik a gyerekeket. Szeretettel, a fiam néha szigorral, de kell is időnként. A kisfiú jól tanul, sportol. A kislányra már fél éve azt mondták óvodaérett. Pedig akkor még csak két éves volt. A menyem azt mondta viszi balettra. Három évesen lehet. Mondtam neki, az egyik nap betölti a hármat, Te másnap viszed. Azt válaszolta, hogy az biztos is. Legalább szép tartása lesz.  


  Én is inkább készülődök, mint elmenjek. Bár nálunk ritkán van vendég. Éppen a rokonság hiánya miatt. A párom foglalkozása miatt (soha nem lehet előre tudni, mikor lesz itthon)  az összejárás lehetetlen.


  A kutya már nagy kajla. Egy nagy terület le van neki választva, ott szabadon rohangál. Minden este viszik sétálni, meg fürdeni a Dunára.


  Itt is beborult, de meleg van.


  Mandula, hát csak köhögős helyekre jársz? Remélem a festésről letettél. Majd, ha nem lesz ilyen meleg. Mi történt, hogy így belehúztatok a vendégeskedésbe?


  Sok zöldparadicsomom van, a babom kúszik. Remélem idén sikeresebb lesz, mint tavaly. Rengeteg paradicsomot szeretnék enni. Csak magában kicsit megsózva. Meg a hűtőben állandóan lesz gazpachó. Az olyan finom.

  2016-06-19  15:29
  mandula2 (26907)
  előzmény:
 45. 2016-06-19 15:2926907.

  Sziasztok!


  A keresőmről azt írták, hogy összeomlott. Most bekapcsoltam újra a gépet, remélem hogy végleg megjavult, mert magamtól nem tudnám, hogy mit kellene csinálni? Egyszerűen lebénult.


  Klári mindenben igazad van, ami a tegnapi témát illeti. Úgy látom a menyed is illedelmes viselkedésre tanítja a gyerekeket. Nem is lehet csak úúúúgy... mint a dudva.


  Ibolya mi is megyünk, nem csak hozzánk jönnek, de az igazság az, hogy én nehezebben mozdulok ki, jobban érzem magam itthon. Igaz hogy több a munka ha jönnek, de... az mégis más. Semleges helyre szívesebben megyek.


  Nálunk borús az idő, olyan esőre álló. Én bizony fázom. Megnéztem az ablakban a hőmérőt, 25 fokot mutat, de az nem jelent semmit.


  Nagyon álmos vagyok, azt hiszem aludni fogok egy órácskát. Főznöm nem kell - el sem hiszem!! - mert bőven maradt tegnapról rakott krumpli. Mára beért az uborka, van két üveggel, de azt hiszem még másik kettőre való van lent a garázsban, azt még el akarom rakni. Nálunk nagyon fogy, így aztán mire ez a két üveg elfogy /más csak másfél van/ addigra beérik a másik kettő is, ha az idő is úgy akarja. 


  Holnap visszük a négylábút oltatni. Annyira szeretnék /a szívemmel, de az agyammal nem/ egy másik kicsi kutyát, hogy minden sarkon egy olyan jön velem szembe.


  Klári mi van a kutyussal, amelyik a szomszédban van? Növöget? Komolyodik már?


  A köhögős néni most a másik oszlopba ült, de volt helyette másik!!! További kellemes időtöltést, nem munkával, hanem pihenéssel.


  Délutáni kávét ki kér? Azért ennyi, mert talán vendégek is jönnek.


   

  2016-06-19  09:27
  Tete (26905)
  előzmény:
 46. 2016-06-19 13:5826906.

  szervusztok


  Ma d.e.ref.istentiszteleten voltunk,érdeks esemény volt a templomban,egy ifjú párnak volt az esküvöje és a gyermekének a keresztelöje.A férfi spanyol volt ,a nö magyar,mindketten az anyanyelvükön mondták el az esküt.érdekes volt.


  Most már nálunk is meleg volt a d.e.most borús időnk van.


  Klári


  akkor ma kidolgoztad magad,elcsufitottad a szép körmeidet,de körömkefével szépen megtisztul majd.

 47. 2016-06-19 09:2726905.

  Sziasztok.


  Kávét már nem is hozok, gondolom mindenki túl van rajta. Most jöttem be a kertből, ott is folyik, ahol nem kéne. Felkötöttem a paradicsomokat, igaz egyet se úgy vettünk, hogy magas lesz, de az. A kezeim, körmeim "gyönyörűek", pedig tegnap tettem rendbe őket. Klasszul megfogta a paradicsom, de mit csináljak nem tudok kesztyűben dolgozni.


  Kicsit gyomláltam, de aztán felegyenesedve elsötétült minden, azt mondtam, hogy most akkor  befejezve mára.


  A tegnapi 11-es szerintem nem volt igazságos, de az öngóllal mondjuk ki lett egyenlítve. Igen, nekünk a döntetlen is jó.


  Natúrszeletet (nálam lisztes húst) csinálok, belekarikázok a szaftjába krumplit, abban párolom meg, és az lesz az ebéd. Azt hiszem itt olvastam a nokedlit réteslisztből, azóta imádom csinálni. Tegnap az volt, meg pörkölt. A kicsilány szó szerint" kétpofára" ette.  Az uborkasalátát befaltuk, pedig azt hittem marad mára is. Sebaj, van még savanyúság.


  Egy ismerősünk is szedett valamilyen nyugtatót-altatót estére, meg hangulatjavítót nappalra. Nem volt semmi, amikor elkezdte fordítva szedni. Hangulatjavító éjjelre, altató nappalra........


  Kicsit teszek-veszek benn, lemosom a kertibútort (a hűvösben), szóval mind ilyen jó elfoglaltságot találtam magamnak. Lesikálom az összes kinti meg benti papucsot, hátha jót tesz a pacsálás a kezeimnek. Legyen szép napotok.

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény: