Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2015-01-29 11:3124929.

  Halihó! itt vagyok. Nyamvadtul, 1 hete fekszem az influenza miatt. Gyógyszert nem szedek rá, várom, hogy elmúljon. Ismeritek azt az orvosi mondást, hogy kérdi a beteg mikor fog elmúlni, ha szed gyógyszert? 7 nap múlva, mondja az orvos. És ha nem szedek? akkor egy hét.


  Ez sajnos már elmúlt, mindig éjjel jön a köhögés. Aludni nem tudok, nappal pótolom. Főztem egy hétre való variációs pörköltöt, Már ettük pörköltnek, majd lesz gulyás, és ha még marad, akkor kitalálok belőle valamit. Aztán már csak meggyógyulok.


  Apa szabotálja a mamát, nem visz neki kaját, mert mindennel elégedetlen, azt mondja inkább pihenjek, ha a házi koszt sem ízlik neki, akkor inkább vesz a kifőzdében, arra is ugyanazt mondja. Időnként főz valami enyhe levest, annak van a jó íze, amit ő csinál. Pedig főznék, de apa tudja, ő van ott, talán nem kapta el a mama apától, mint én. Kezdte a lányom, ő nagyon köhögött, én  gyenge vagyok, mint az a bizonyos őszi légy. 1 hete nem iszom kávét, nem kívánom,teát is csak 1-szer ittam az első nap, aztán utáltam a cukros ízét, mert cukor nélkül ilyenkor fullasztó a tea, a cukor megolajozza, én pedig nem szeretem az édeset.


  Mindenki vigyázzon magára, sziasztok.

  2015-01-28  22:26
  mandula2 (24928)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 2. 2015-01-28 22:2624928.

  Sziasztok!


  Marikám ki volt kórházban? J. vagy Te? Remélem nem valami komoly betegség miatt???!!!


  Én szedem a parlagfű tablettát, bííííízom benne nagyon, remélem hogy a testi nyavalyák elkerülnek. Éppen elég az, ami egyébként mentálisan megtalál. Azt csak ésszel, aggyal lehetne elhessegetni, de az a nehezebb.


  Vírus ellen nincs védelem, de a megfázás ellen igen. Nálunk is Férj prüszköl, tüsszög. Hiába kérem, hogy öltözzön fel, azt mondja, hogy nem fázik. Nem fázik? Akkor miért krahácsol? /nem dohányzik!/


  Verával mi lehet?


  Manócska, mióta kicseréltek rajta ezt-azt, már olyan jól van, hogy felénk se néz.


  Julcsikám nem csuklottál? Naponta többször is eszembe jutottál.


  A szám.gép szélére tettem egy öntapadós cédulát, hogy Julcsinak válaszolni.


  Rendcsinálás címén, vagy selejtezésképpen egy csomó befőttesüvegtől  meg kell válnom, mert én nem teszek el annyi mindent, viszont nincs szívem kidobni a tisztára mosott, fedeles üvegeket.


  Gondoltam, hogy leviszem... /de hova?/ mondjuk a közért elé, aztán akinek kell, vigye el. Természetesen ingyen. A madarasban megkérik az árát az üvegnek is, a fedélnek is.


  Férj szerint, a garázs nagy részét az én cuccaim foglalják el, olyanok pl. mint cipősdobozok. Nem tagadom, van egy pár...


  Neki naponta egy doboz ürül ki, jó masszív, erős, tiszta.


  Visszük, adjuk valakinek, aki elégeti. A szívem fáj, másra is fel lehetne használni. Edényekből is selejtezek, serpenyők, amiknek már gömbölyű az aljuk, hmmmm... dobom ki. Nehéz bennük már a sütés, alá kell támasztani, hogy az olaj egyenletesen terüljön bennük. Van egy pár új, amit még nem is használtam, ideje azokat elővenni.


  Újabb poharak és égők törtek el, elemek merültek ki. Ilyen az élet. Hulljon a férgese.


  Múlt héten vettünk egy tv-t. Már ki volt készítve,rajta a nevünkkel. Arra ment egy nagypapa az unokájával... az unoka felrúgta a tv-t, az eldőlt és nagyot koppant /dobozban volt/ a földön.


  A szívemhez kaptam, de az eladónak a szeme sem rebbent.


  Na jó, vittük a garanciát elintézni, közben morogtam magamban, hogy ez nem járja, bármi baja lehetett az eséstől... szóval nekem ez a tv nem kell. Ezt szóvá is tettem a pultnál, mire rám reccsent az ügyintéző, hogy miért nem mondtam ezt akkor, amikor megfogtuk a dobozt és elhoztuk oda a pulthoz.


  /csak csendben mondom, hogy én már akkor szóltam Férjnek, na de..../ Olyan irritáló hangon közölte mindezt, hogy bekeményítettem, most aztán már tényleg nem viszem el a bukott tv-t. Azt hozta fel a hölgy kifogásnak, hogy most új okmányt kell kiállítania!!!! Kérdeztem, hogy na és akkor mi van, a munkaidőbe nem fér bele? Megjegyzem egy lélek nem volt ott rajtunk kívül.


  Megjegyzem, ha én vagyok az eladó, magamtól felajánlom, hogy ne azt vigyék ami eldőlt, hanem egy másikat, amit csak ki kell húzni a pult alól.


  Az már csak hab a tortán, hogy van egy úgynevezett távsegítség, aki navigál, hogy mit hova kell dugni, mit csináljunk, hogy a tv úgy működjön, ahogy kellene, hogy a számítógéppen szinkronban legyen.


  Bejelentettük, azóta eltelt már másfél nap, de a fülük botját sem mozdították. /más kérdés, hogy azóta már félig megoldódott a probléma/


  Na szóval, elvagyunk, ha nincs, hát keresünk magunknak valamilyen elfoglaltságot, ami legalább az adrenalinunkat megemeli. Néha az is egészséges. Egy kis dopping. Kell az az embernek.


  Persze ennél nagyobb baj soha ne legyen.


  Idegen kertekben már láttam nyíló hóvirágot. Nálunk ez egy hideg sarok, ami növény, virág már beindult, az is visszahúzódott.


  Holnap letakargatom a maradék petrezselymet és a zeller zöldjét, hogy ne a hó alól kelljen kikaparni, ha kell.


  Csinálom a 3-1-2-t. Nagyon strapás, de utána olyan könnyűnek érzem magam.


  Aludjatok jól, szép holnapot!


  ---------------------------


  Elküldtem a hsz-mat, aztán sehol semmi. Még jó,hogy elmentettem. Talán most sikerül. Ha nem, én nem írom mégegyszer.

  2015-01-26  12:00
  bmari (24926)
  előzmény:
 3. 2015-01-26 22:5224927.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Kop-kop Marink!  Javuljatok tovább!


   


  Komolyan gondolják ezt a kézírás stopot??? 


  Mondjuk hoz a postás egy ajánlott levelet, marad a 3 x ??? De ő nem analfabéta, csak fiatal?


  Anyakönyv házasságnál? Ha valamit átvett és azért felelősséggel tartozik? Gyepes vagyok? Elmaradott? Akkor nekem kell tanulni!


  Elképzeltem, két autó találkozik, csatt, kicsi csatt. Ki a hibás? Elismeri? Ó igen. Aláírja? Nem tud. Hivatalos közeg előtt már nem ismeri el. Következmény? Biztosító kinek fizet? ÁÁÁÁ beteg ez...


   


  Más. Hoztam receptet, ide illik, tessék haszonnal olvasni, finom.


   


  http://ujszo.com/online/panorama/2012/04/27/a-cseh-konyh a-remeke-a-knedli-es-a-gozgomboc


   


  Rakott krumpli finom lett, köszönöm kérdésed, nyers krumpliból, remoskában, szépen meg is pirult, nyam-nyam.


   


  Nálunk volt egy centi hó, de a langyos eső elolvasztotta. Gyerkők felmentek a Normafához, ott nagyobb volt, kihavazkodták magukat.


  Most essen még, ha akar, rögtön február, a március a tavaszodás...bár megint el vagyon a tél órája csúúúszva.


   


  Egy kis napot kívánok mindenkinek!


   


   

  2015-01-26  12:00
  bmari (24926)
  előzmény:
 4. 2015-01-26 12:0024926.

   


  Szervusztok!


   


   


  Szőrészünk, hehe,  igen a gépesített világban ilyen van. Ha nincs áram ideiglenesen, leáll a bolt, a posta, meg minden. De sebaj, majd írunk kézzel blokkot. Skandináviában még úgy sem, mert eltörlik az iskolában a kézzel írást, talán a nagybetű marad. Minden majd a számítógépen, 10 ujjal tanulnak a deákok gépelni.


   


  Amúgy meg jó lett a rakott krumpli? Biztosan.


  Szép verseket láttam, kedves segítséget is.


  Velünk volt egy kis ez+az, vírus, hirtelen kórházba menés, de már minden ok. Itt nem volt hó, csak eső. Valahogy olyan hosszú ez a január, lassan megy.


      

  2015-01-23  22:56
  szőrész (24922)
  előzmény:
 5. 2015-01-24 11:0324925.

  Nagyon szívesen tették.


  Azok a "régi" anyukák olyan sok szép verset tudtak.


  Kézcsókjaidat örömmel és szó szerint át fogom adni.    

  2015-01-23  23:55
  citylako (24923)
  előzmény:
 6. 2015-01-24 00:2424924.

  Sok minden történt tavaly, az igaz, de nekem minden év elején mindenféle egészségügyi problémám szokott lenni, nem tudom miért pont ekkor.
  A kórházi 24 órás gép rémisztő dolgokat mért, 220- vérnyomás mellé 45 pulzust, és közben jöttek az extraszisztolék. Hiába sóhajtoztam, sokáig ugrabugrált.


  A kiértékelés után kaptam a 4 régi mellé még 2 féle gyógyszert, 1-t amelyik fajtától mindenféle bajaim voltak, dagadt a lábam, ami sose szokott, a hatóanyaga miatt, de a doki megesküdött, hogy ettől nem fog, mert kis mértékben van benne, és az ellenszer is  benne van rögtön. Ennek ellenére egész éjszaka vakaróztam, hogy csak pszichésen, vagy igaziból?És fordítva kellett volna bevenni, azt reggel. Így mire elaludtam volna mindig ki kellett mászkálni, aztán mire elaludtam volna, újra.


  A szorítós, zúgós mérővel, hajnal felé már simán aludtam, félálomban hallottam, hogy csipog, akkor feküdtem rajta, és errort mért. De azért lett elég adat. Ha csend van, nem tudok aludni, érkes, nem? Mikor bontották a házunkat, a fal mésik oldalán ütötték, én akkorákat aludtam a zajban, és mikor a szomszéd házban kopácsoltak, akkor is.


  A másik gyógyszert reggel vettem be, vérnyomásra jónak tűnik, vagy a kettő együtt. Csak az én mérőm sokkal kevesebbet mér, mint a kórházi. Viszont vagy elkaptam apától a megfázást, vagy attól a gyógyszertől érzem úgy, /mert rá van írva mellékhatásnak,/ érezhetem úgy, mintha meg lennék fázva. Egész nap kóválygok, köhögök,nyeldekelek. Kell pár nap állítólag, míg az alacsonyat megszokom.


  1 hónap múlva menjek vissza, ha probléma van, akkor azonnal. Különösebb probléma nincs a vizsgált szerveimben, érelmeszesedés sincs, azt mondta első feladat vérnyomás megfogása, utána lehet agyalni azon mi okozza. Az egyik régi gyógyszert lecsökkentette, ma már nem volt lent a pulzusom.


  Megállapította, hogy amikor rám szokott jönni az ájulhatnék, és az álmosság, akkor ment fel a vérnyomás, most abban az időben meg kell mérni, és felírni a vérnyomás naplóba.Hát most csak ennyi, lefekszem, már 8 óta bóbiskolok, de mivel tegnap lefeküdtem korán, 12-kor fel is ébredtem, és reggel 6-ig szenvedtem. Már elmúlt éjfél, tehát megpróbálom, azért is, mert újra érzem a szívem, de reggelig nem lehet bevenni semmit, az estit már bevettem 6-kor.


  Sziasztok, pussz mindenkinek.


   

  2015-01-21  23:42
  mandula2 (24920)
  előzmény:
 7. 2015-01-23 23:5524923.

  Kedves Judly, nagyon köszönöm Édesanyádnak, és a testvérednek is, hogy kisegítettetek. Nagyon régen hallottam ezt anyukámtól, sok ilyen verset tudott, A megfagyott gyermeken nagyokat sírtam már kislány koromban is.


  Az én anyukám is annyi idős lenne, mint a te anyukád. Jó egészséget, és hosszú életet kívánok, ismeretlenül is kézcsókomat küldöm.


   

  2015-01-21  21:46
  Judly (24918)
  előzmény:
 8. 2015-01-23 22:5624922.

   Ma történt:


   
   Rakott krumplit enne életem párja. Számba vettem a pince és a spájz tartalmát. Elmentem tejfölért a S..r nevezetűbe, 5 perc.


   


  Elvettem egy kisvödröset, 499 ft. Pénztárnál adok egy 500 ft-os bözsi utalványt. Pénztáros aszondja nem lesz jó. Vajon miért? Mert nem adhat vissza. Máskor sem szokott. Vegyek még valamit. Jó. Kérek két stollverkot! Az mi? Mondom az 80 fillér, már majdnem 1 egész forint, az jó lesz a fennmaradóra.


  De az is megoldás, van nálam kisbicska, levágunk a sarkából egy forintnyit és kvittek vagyunk.


   


  Visított a gépezet, hogy nem jó a bözsi utalvány. Na, elővettem a tárcámból egy 500 forintost, odaadtam, az jó volt, de akkor sem kaptam vissza a forintot, vagy a két stollverkot.


   


  Szép új gépesített világ!

 9. 2015-01-22 21:1224921.

  De jó, hogy ilyen perceket szerezhettem Neked kedves Mandula! 


  Nagyon megható, hogy Apukád képét odatetted, és úgy hallgattad...


  Anyukám köszöni szépen az áldáskívánásodat Istentől, és ennél jobb viszonzást nem mondhatnál. Azt mondta: köszöni és nagyon nagyon örül, hogy tudott kicsit is segíteni.   

  2015-01-21  23:42
  mandula2 (24920)
  előzmény:
 10. 2015-01-21 23:4224920.

  Sziasztok!


  Csak most jöttem a géphez, láttam írtatok.


  Kedves Judly!


  Ahogy olvastalak, szaporábban kezdett kalimpálni az a kis ketyere ott baloldalon, aztán meg nekem is meg kellett törölni a nézőkéimet.


  Nagyon aranyos vagy, mondhatni kincset érsz, és igazán ritka, hogy valaki ismeretlenül is "segít" egy idegennek.


  Isten áldja meg Édesanyádat, kívánok neki jó egészséget, persze Neked is és a Testvérednek is.


  Csak így tovább. Köszönöm.


  A nótát ketten hallgattuk, /a Papa fényképét ide tettem magam mellé/ ő, meg én. Újra az a régi kislány lettem pár percre.


  Vera! Nem lesz semmi gond, túlhajtottad magad így is, úgy is.


  Megnyugszol és minden rendben lesz. Különben is, ez az időjárás mindenkit kóválygóssá tesz. Jöjjön a tél, vagy legyen már tavasz, de ez a tingli-tangli hullámzás nem tesz jót sem embernek, sem a már most rügyező növényeknek.


  Egyedül a kártevők dörzsölik a tenyerüket.


  Hajnalban keltem, aztán újra elaludtam. A telefon csörgése ébresztett, benne egy nő darálta, hogy múlt héten a férjem szívesen válaszolgatott az ő kérdéseire, ezért elmehetünk egy valamilyen blablabla... egészségügyi felmérésre stb.stb.


  Dühös lettem, nem csak azért mert kiugrasztott az ágyból, hanem főleg azért, mert az ominózus telefonnál éppen ott voltam, és hallottam, amint Férj /aznap már a hatodik ilyen telefon volt/ nagyon udvariasan, de határozottan leállította a nőt. Szóval a hölgy még hazudott is.


  A vérnyomásom nekem is megemelkedett, csak lusta voltam megmérni, na meg értelme sem lett volna.


  Ma megint sütöttem kekszeket, de most sokkal óvatosabb voltam a cukorral és a mézzel, finomabb is lett.


  Mostanában jobban szeretem a krém nélküli édességeket.


  Különben is, a karácsonyi "csipegetés" már látszik. Nem kilóban, hanem térfogatban. Ezen bizony változtatni kell.


  Aludjatok jól, jó éjszakát.


   

  2015-01-21  21:51
  Judly (24919)
  előzmény:
 11. 2015-01-21 21:5124919.

  Kedves Mandula, szintén a testvérem azt is tudta, hol van annak a kedves kis hajnemhúzogatós dalnak a dallama. Igen, a Fekete Gyémántokban, de a régi Jávor Pál féle filmben, Szeleczky Zita énekli. 


  Ezen a linken:


  https://www.youtube.com/watch?v=aePXat1ZkuA


  Ha jól láttam, akkor az elején, a 9:15 percnél, majd a végén az 1:15 percnél lehet hallgatni. Nagyon kedves szövege van valóban.


  Ja, és Citylakónak kívánok még jó és tökéletes vérnyomást, gyógyulást!

  2015-01-21  00:20
  mandula2 (24915)
  előzmény:
 12. 2015-01-21 21:4624918.

  Kedves Citylakó, hát ezért az örömödért megérte! Nagyon szívesen - de én csak a közvetítő vagyok.


  A testvérem csak olvasgat itt a fórumon, és látta a kérdésedet, és megkérdezte Anyukánkat, ő pedig tudta és el is szavalta. Úgyhogy most ő is izgul és örül, hogy ő a 95 évével tudott segíteni Neked. Amikor elmondta a verset, nekem is elolvadt a szívem. Ezért regisztráltam be, hogy megkapd és örömöd legyen benne.   

  2015-01-21  18:06
  citylako (24916)
  előzmény:
 13. 2015-01-21 19:1824917.

  Sajnos a te dalocskádat nem ismerem, én nagyon örülök, hogy ilyen kedvesek voltak, és megtalálták nekem anyum versikéjét. Annyi mindent kérdeznék még tőle, és ez mind titok marad már talán örökre.


  Egyenlőre csak egyféle nyavalyáról írok, csak több változata van. A fejfájás, a magas vérnyomás, meg a pulzus, mind egy tőről fakad. Hogy mitől, ez a kérdés. Az orvosom is mondott már mindent, idegi alap is volt már műsoron, de hiába szedtem a csillapítókat, egy sem használt, akkor meg minek szedjem? Most van rajtam a 24 órás mérő, nagyon magas ma. Reggel a pulzusom 45 volt, délutánra felment 46-ra, aztán a rendelőben már 56 is volt. itthon 69. aztán gondolt egyet és újra 46. Közben a nyomás állandóan 220 és 169 közt ingázik. Igaz a 220 akkor volt, mikor sírva fakadtam a vers miatt. De a 189 is túl sok. Anyós meg egész éjjel hívogatta a férjemet, hogy 149 a vérnyomása bevegye e a mit tudom mit, vagy a szopogatós tablettát tegye a nyelve alá? Aztán délután megsértődött, hogy nekem 220 volt. Lecsapta a telefont.


  Tegnap már kérdezte, hogy főznék-e neki, pont jókor ugye, orvosjárás, rosszullét. Apa azt mondta vesz neki kifőzdében, de a végén nem vett, és mama főzött magának tojáslevest. Nagyon tápláló, újra le fog gyengülni.


  Holnap állítólag, a nővér szerint, ott lesz a főorvos, és kiértékeli az eredményeket. Nagyon kíváncsi vagyok. Apa keres egy magánorvost, egyenlőre nem ismerünk senkit. Mondtam megvárjuk mit mond ez a doki, de csak ajánlatokat tett a múltkor is, hogy milyen hatóanyagú gyógyszereket írjon a házi, mintha nem tudta volna az magától is. Sajnos nem boldogult velem, azért küldött a kórházba vizsgálatokra, nem akarok mondani semmit, majd elválik talán holnap.


   


   

  2015-01-20  23:11
  mandula2 (24914)
  előzmény:
 14. 2015-01-21 18:0624916.

  ÓÓÓÓÓ, jaj, jaj, jaj, hát ez igazi meglepetés, köszönöm szépen. Most újra hallom anyukámat, és sírok is kicsit.


  Köszönöm , köszönöm.

  2015-01-20  19:14
  Judly (24913)
  előzmény:
 15. 2015-01-21 00:2024915.

  MEGVAN!  MEGTALÁLTAM!


  Jókai Mór: Fekete gyémántok.    Abban van egy dal.


  "A munkások végezték napi szakmájukat. A talyigázó asszonyok, leányok siettek csoportostól haza. Valamelyik énekelni kezdett közöttük. Egy tót népdalt. Valami románcforma az. Egy anya férjhez adja a leányát és búcsúzik tőle, leányának gyermekkorát híva vissza emlékébe:

  "Mikor fésültelek,
  ugye nem téptelek?
  Mikor mosdattalak,
  ugye nem szidtalak?"
  A dallam olyan busongó, melankolikus, mint a tót dallamok szoktak lenni, mintha sírva készítették volna.


  S a hang, mely azt énekli, szép, csengő, érzelemteli."


  A G-ban találtam rá. Hogy ez eddig nem jutott eszembe! Már csak a dallamát kellene valahogyan megszereznem.


  Az viszont rejtély, hogy miért énekelte egy kicsi gyereknek ezt a nótát? Már soha nem fogom megtudni... talán majd odaát.


  2015-01-18  02:41
  citylako (24911)
  előzmény:
 16. 2015-01-20 23:1124914.

  Szervusztok!


  Nahát! Ez igazán kedves meglepetés, hogy valaki /Judly/ vette a fáradságot és elhozta ide azt a bizonyos verset.


  Köszönjük szépen!


  Nekem is van egy ilyen halvány emlékem. Három vagy négy éves lehettem, Apám kedvence. Sokszor ültetett az ölébe, ringatott, simogatott és közben valamilyen dalocskát énekelt.


  Mindig volt frufrum, ő pedig kisimította a homlokomból és azt mondta, hogy akinek ilyen szép okos homloka van, azt nem szabad eltakarni.


  Szóval az a dalocska már akkor is könnyeket csalt a szemembe... vagy talán a szeretet, ami belőle áradt... de olyan mindegy, nekem a kettő ugyanazt jelentette és jelenti ma is.


  Valami olyasmi volt benne, hogy "amikor fésültelek, ugye nem..." biztos hogy nem húztam a hajad, stb. Csak erre a kb. négy szóra emlékszem.


  más


  Lehet hogy elkaptam valami vírust, mert ráz a hideg, aztán délután egy pillanat alatt meglátogatott a "rókica"...brrrrr


  Rendeltem  Tiszta sót, és parlagfű tablettát. Az én töveim a kertben várják, hogy tavasz legyen. Szárítva egy kis üvegben van még két kanálnyi.


  Vera ismered már az eredményeidet?


  Marink, Zsóka régen jártak erre. Szia Julcsi! Olvastalak, majd válaszolok.


  Ma sütöttem Stáhl-féle svéd gyömbéres kekszet.


  Még szerencse, hogy észnél voltam és a cukor és méz mennyiséget feleztem, mert összeragadt volna a szánk, ha az ő receptje alapján sütöm meg.


  Áááá, már a kávé sem ízlik. Tényleg, válámi ván.


  Vigyázzatok magatokra! Jó éjszakát.


   


   

  2015-01-20  19:14
  Judly (24913)
  előzmény:
 17. 2015-01-20 19:1424913.

  Kedves Citylako, valaki megtalálta a kívánt versedet, és küldi szeretettel:


   


  "Mesebeli kiskirályhoz,
  Betévedt egy kisleány,
  Épp amikor uzsonnázott,
  Tulipános udvarán.

  Ugye szép itt? Ugye jó itt?
  Nézz csak ide, meg oda;
  Bársony itt a gyepes udvar
  Drágakő a palota.

  A mi cicánk aranyszőrű,
  Ezüst tollú a libánk,
  Ugye itt maradsz minálunk
  Örökre, te kisleány?


  Köszönöm a meghívást,
  de el nem fogadhatom.
  Szalmatetős kicsi kunyhó
  a ház, hol én lakom.


  A mi cicánk nem aranyos,
  és fehér tollú a libánk,
  de ott van a kistestvérem,
  édesanyám meg apám.


  Ha ölelnek, ha csókolnak,
  Fejemet rájuk hajthatom,
  Szalmatetős kicsi kunyhót,
  A világért nem adom."


   


   


   


  A link pedig:


   


  http://zsuzsianna.blogspot.hu/2012/02/apukam-meg-olyan -egy-tantermes-iskolaba.html

  2015-01-18  02:41
  citylako (24911)
  előzmény:
 18. 2015-01-19 08:5624912.

  Sziasztok, jó reggelt!


  Vera még olvasni is sok, annyi nyavalyáról írsz. Nem lehet hogy ez idegi alapon van nálad?


  Ha fáj valami, én is mindig az időre fogom. A meteorológiai időre, na meg arra a másikra is, ami egyre csak fogy.


  Kopunk, de ez - sajnos - így természetes.


  Keresgéltem azt a bizonyos régi verset, de nagyon kevés az információd, így nagyon nehéz.


  Tudom milyen bosszantó, amikor a füledben van a ritmusa, nagyjából tudod is, hogy miről szól, de ennyi, nincs tovább.


  Ha erőlteted, biztos hogy nem jut eszedbe. Egyszer csak beugrik magától. Türelem.


  Írtam a vill.körtékről, a poharakról, tányérokról, most a ruhacsipeszeken van a sor. Törnek, megöregedtek, hát menjenek.


  Mindig veszek új csipeszeket, de vannak még több mint húsz évesek is. Mindig munkában voltak, szegények elfáradtak.


  Azt hiszem a sor nem ért még véget, az elemek is feladják, egyik a másik után.


  Amíg a tárgyak teszik ezt, addig nincs baj, csak itt álljon meg a menet.


  Kávéztatok már?


  Ja, most jut eszembe, a nyakláncok is szakadnak. Az egyiket már nem is érdemes megcsináltatni, háromszor volt már a javítónál.


  Megy a fiókba, vagy talán beszámítják egy új árába, még nem tudom.


  A köd ellenére szép napot kívánok.

  2015-01-18  02:41
  citylako (24911)
  előzmény:
 19. 2015-01-18 02:4124911.

  Akartam kérdezni, nem ismertek-e egy régi verset, anyukám szokta mesélni, rímfoszlányok jutnak eszembe, és a tartalma. Egy szegény kislányt magához vesz a király, odaadják, hogy jómódban éljen, de a lányka csak visszavágyik a szegényes udvarba, az anyukájához. Ez is a tanulsága, hogy akármilyen jómódban él másnál, de az anyja mellett a legjobb. Ha valaki tudja, vagy hogy hol találom, mert így a googliban reménytelen.


  Mintha lenne benne egy hasonló sor: "nem kell nekem kristálypalota....." a vers lüktetése, dallama az meg van, csak a szöveg nincs.

  2015-01-17  22:36
  szőrész (24909)
  előzmény:
 20. 2015-01-18 02:3224910.

   


  Óóóó, édesem, ezek nem olyan gyorsak, hogy már értékeltek volna, csak 21.-én rakják fel újra a kínzóeszközt, a 24 órás mérettyűt, és amikor leveszik, állítólag ott lesz a dokim, és akkor értékel, ha szerencsém van.


  Tegnap alig értem el a körmözőshöz, 50 m után tátogtam, mint a potyka, izzadtam, mint a ló, és mivel a teraszunkon nyár volt, nem tettem kalapot. Az izzadt fejemet fújta a szellő, és lefagyott. estig fájt a szívem is.


  Mai utóhatás reggel nagyon rosszul érezem magam, vérnyomásmérés, és pulzus a béka segge alatt 48. Vérnyomás meg 169. Valami időváltozás jön? anyós is rosszul volt, apa meg morcos, mint a grizlimedve.


  Szerencsére volt lecsó, mindennel megtömve, nem kellett ebédet főzni, már meg se kérdezem, hogy kell-e főzni a mamának, majd szólnak, ha igen. Vacsira resztelt pulykamájat fabrikáltam, de valami érdekes máj volt, mert a pulykamájra úgy emlékszem, hogy akármit csináltam vele mindig puha maradt, ez kemény volt, mint a cipőtalp.


  Estére jól felbosszantott a kedves apjukom, így aztán sikerült a pulzusomat 60-ra feltornázni, de egész nap el akartam ájulni. Hát inkább aludtam, aztán most meg itt kukorékolok. Szoktam neki mondani, mikor rosszul érzem magam, nem akar-e bosszantani, hogy helyre jöjjek.


  Most a fejem fáj, valaminek mindig kell.


  Holnap csilis bab lesz, vagy bableves és fasírt, de a csilis egyszerűbb, nem kell hozzá köret. Vagy fejtettbab főzelék, egybe fasírttal. Azt is szeretem.  Már nagyon régen szeretnék fejtett babot enni, most elcsíptük a dudás autót és vettem ilyeneket a mélyhűtőbe. Jó drága, de 1kg-t a közértben errefelé nem árulnak. És szeretem, ha jó sokat főzök, aztán marad másnapra. Az utóbbi időben úgyis minden nap kellett kutyulni. Én is sokféleképpen szoktam a pörköltet hasznosítani, a palóclevest sajna apa nem szereti a tejföl miatt, de gulyás krumplival, vagy lencsegulyás, vagy babgulyás, ezek jöhetnek, legfincsibb a lencse, nem kell hozzá kenyér sem.


  Már megint egymás torkát nyiszálják a TVben. nincs egy normális esti műsor hétvégén. Hétköznap még csak-csak, ismétlik a filmeket éjjel.


  Megpróbálok aludni, mert még mindig nem vagyok jól.

  2015-01-16  22:55
  mandula2 (24905)
  előzmény:
 21. 2015-01-17 22:3624909.

   


   Ilyen szavak: mediterrán, meg terasz,meg párás poharak, már megyek is! Csak tudnám merre induljak?, Talán valamerre délre?


  Múltkoriban a nagyon fagyos napokban még a görögöknél is csak 3-5 fokot mértek, pedig az mediterrán. ÁÁ félév és visszasírjuk a hűvöst. Na azért nem az ennyire hűvöst!


  Tavaly ugye hónyúl volt, most talán fürdőruhás lesz? Ebben a nagy változatosságban nem lehet azt tudni.


   


  Finom lett a lucskos káposztám, maradt holnapra is. A fánkot elnapoltam, mert főztem kávés pudingot, még forrón belekevertem a tojás felvert habját, jó könnyű lett, morzsikáltam bele, meg rá kekszet, kihűlt, megettük, nehogy már rakosgatni kelljen!


   


  Viszi az időt? Kapunk érte élményt. Megéri.


   

  2015-01-16  23:49
  mandula2 (24908)
  előzmény:
 22. 2015-01-16 23:4924908.

  Most éppen hol pörtlikelsz??


  Hogy én közben hol jártam!! Azért ez a net nem semmi! Azt hiszem ez lenne a legutolsó, amiről lemondanék. Az egyik percben utazom, a másikban beszélgetek, a harmadikban csodálatos előadásokat hallgatok. Komoly gondolatok, vagy zene, tánc...vagy utazás pl. egy mediterrán tájra, csodálatos kilátás a teraszról, az asztalon párás poharak.. hehe.. Julcsi, ismerős?


  Sajnos viszi az időt is, pedig abból van a legkevesebb, de amit kapunk cserébe...


   

  2015-01-16  23:30
  szőrész (24907)
  előzmény:
 23. 2015-01-16 23:3024907.

   


  Ja ja, mert tűnőben voltam, mint a pörtlik! 


  (ez egy galambfajta, csapatostul szállnak körbe-körbe, mindig feljebb, amíg el nem tűnnek az emberi szem elől, majd jönnek ugyanígy lefelé, versenyen mérik az idejüket)

  2015-01-16  23:04
  mandula2 (24906)
  előzmény:
 24. 2015-01-16 23:0424906.

  Julcsi! Az előbb még egy hozzászólásod sem jelent meg nálam!


  Hogy van ez????


  Még nem olvastalak, mert annyira meglepődtem, hogy itt jártál és én nem láttalak!!

  2015-01-16  22:55
  szőrész (24904)
  előzmény:
 25. 2015-01-16 22:5524905.

  Sziasztok!


  Vera, megkaptad már az értelmezhető leleteket? Mit mondtak az orvosok, megmaradsz?


  Örömmel olvastam, hogy a Mama már annyira jól van, hogy főzni is tud magának. Biztos, hogy te is hozzájárultál a gyógyulásához a tartalmas ételeiddel.


  Lehet hogy elkezdődött az influenza szezon? A rádióban mást se hallok, csak hogy oltassuk be magunkat. Na azt nem!


  Tegnap egy jó órát sétáltam a kuttyal és bár sapka volt rajtam, lehet hogy egy kicsit mégis megfázott a fülem, most fájdogál egy kicsit.


  Az orröblítő kannácska viszont nagyon jó szolgálatot tesz. Langyos sós vízzel kell átöblíteni az orrjáratokat. Fura amikor az egyik lyukon bemegy a víz, a másikon meg kifolyik.


  Amikor a kisebbik unokám megbabonázva nézte ezt, felkiáltott: "ez varáááááázslat"!!


  Nem az, viszont nagyon egészséges!


  Milyen ragacsos fű van nálatok, ami a kutya szőrébe ragad? El kellene keríteni azt a részt, hogy ne tudjon arra menni.


  Ma daragaluska leves volt, utána pedig finom káposztás kocka. Holnapra is maradt még, de majd egy kicsit odakapatom az alját, úgy szeretem.


  Este elbotorkáltam az ágyamig. Bekódoltam fél óra alvást, percre pontosan fel is ébredtem. Nagyon jó volt, kellett.


  Holnap már megint szombat, eltelt az év első hónapjának a fele. Őrület, hogy rohan az idő.


  Aludjatok jól, én még egy kicsit olvasgatok... vagy filmet keresek? Na mindjárt elválik.


   


   

  2015-01-15  00:59
  citylako (24900)
  előzmény:
 26. 2015-01-16 22:5524904.

   


  Hehehe közben találtam egy kajás oldalon hozzászólást, áthozom, remélem az írója nem haragszik meg érte:


   


  "Na , ez aztán egyáltalán nem Bajor ! 30 éve itt élek , és még soha nem láttam , hallottam . A grillcsirkén (Brathendl) és a tyúkhúslevesen (Hühnersuppe) kívül , itt minden más ismeretlen . Még a rántott csirke (Wiener Backhendl) is , amit pedig a Wienerwald nevü osztrák cég , mint szárnyas specialitásokat , éveken at próbalt bevezetni . Olasz és Francia éttermekben , ott az állítólag kukoricán nevelt baromfi gyakran az étlapon van . A liba és a kacsa is csak fontos ünnepeken jön az asztalra ... náluk (!) . Különben meg csak sertéssült (Schwein'sbraten) és csülök (Haxe) öklömnyi burgonyagombóccal , és jobbára káposztasalátával ."
   
   
  Egy másik:
  "
  Francia saláta sincs a franciáknál, sőt a svédek sem ismerik a svédasztal! :)"
 27. 2015-01-16 22:2324903.

   


  Évi jó ötletet adtál!  Bábleves, na az is régen volt, ha sütök utána fánkot, elég is.


   


  De, helyette, holnap lucskos káposzta lesz, a pörkölt dagadóból már kész, csak a káposztával kell holnap összeházasítani és behabarni.


  Kimentek a pörköltből és lesz belőle, valamikor a jövő héten, palóc leves. Na tessék! Az sem autentikus magyar kaja, már a nevében is benne van.


   


  Tarkedlit sütöttetek már? Sztrapacska fesztivál is van minden évben, pedig küldtelek benneteket, dehát...


   


  Nemsokára, február elején szokott lenni a mangalica fesztivál, megjelennek a sajtosok is, jájj nekem, bukszasoványító rendezvény az!


   


  Elmegyek és megkeresem:ezt találtam:
  Budapesti Mangalica Fesztivál - 2014. február 7-9.
  2014-ben hetedik alkalommal is megrendezésre kerül a Budapesti Mangalica Fesztivál, újfent a Szabadság téren disznólkodhatunk!


  VII. Budapesti Mangalica Fesztivál - A Belváros Éléskamrája!
  A gasztronómiai fesztivál és kiállítás során az ínyenceknek ismét lehetőségük nyílik találkozni a hazai mangalicatenyésztés legjavával. A csodás húsok, kolbászok és sajtok mellett remek borok és pálinkák csábítanak kóstolásra. A teríték változatossága mellett vonzóak a színpadon a könnyűzenei és népzenei programok is.
  A Szabadság tér erre tágas helyszínt kínál a kiállítóknak és a látogatóknak egyaránt. A nagy tér, a könnyű megközelíthetőség és a 800 férőhelyes mélyparkoló kitűnő körülményeket biztosít a kényelmes fesztiválózáshoz.

  A mangalica termékek mellett más gasztronómiai különlegességek, bor és pálinka, kézművesek vására, családi- és gyerekprogramok, koncertek, zene, tánc, főzőverseny és élőállat kiállítás várja a látogatókat.


  A Budapesti Mangalica Fesztivál programjai továbbra is ingyenesek!

  Főzőverseny 2014. február 8. szombat - a nevezési díj 15.000 Ft + ÁFA  - versenykiírás és nevezés

   

  2015-01-13  23:57
  mandula2 (24896)
  előzmény:
 28. 2015-01-16 22:0524902.

   


   Hmm-hmm azért nem csak azt esznek!  Ránk is indokolatlanul mondják, hogy gulyás-csikós ország!


   


  Ott is ahány konyha, annyi sokszáz recept, természetesen vannak nemzeti kaják, meg családi hagyományok.


   


  Beírtam gugliba cseh ételek és lehet csemegézni.


  Szomszédság miatt sok az átfedés, a határokat sem úgy szabták annak idején, ahol a nemzetiségek laktak, sok a vegyes házasság stb.


  Nálunk is vannak olyan települések, ahol pl.svábok laknak nagy számban, na persze, hogy úgy főznek is.


  Mi szeretünk megkóstolni mindent, ha már ott járunk és megkínálnak.


  Nagymama granadirmarsnak hívta, mi meg krumplis tésztát ettünk.


   


  A knédli az ( Németül fonetikusan Knödel,) nagyjából ugyanolyan, kenyérhelyettes, kenyértésztából készül, de nem sütőben sül, hanem gőzben párolódik.

  2015-01-15  00:29
  citylako (24898)
  előzmény:
 29. 2015-01-15 15:1024901.

  A knédli az nagyon finom én már ettem, én nem is bonyolult elkészíteni.


   


   

  2015-01-15  00:29
  citylako (24898)
  előzmény:
 30. 2015-01-15 00:5924900.

  Ultrahangokra járok, végre letudva. Amióta vizsgálnak, a vérnyomásom meg az egekben azóta is. Ma nyaki ultrahangon voltam, pajzsmirigy is volt, de nem tudok semmit még, mert csupa kódszám a lelet. Viszont a szívultrahang, tegnap kissé meggyötört, még mindig fáj, ahol nyomta.


  Előtte elmentem végre fodrászhoz, olyan gyors a fodrászom, mint a villám., pontosan odaértem a vizsgálatra.


  Nem sokat főztem mostanában, mama már főz magának, elege van a tartalmas kajákból, főzi a mismásokat, csak attól félek, újra legyengül. Vettünk ma 3 adag kaját, de olyan rossz volt, hogy csak apáé volt ehető valamennyire. Vadasnak nem volt vadas íze, a húsgombóc paradicsomlében szintén íztelen, vagy csak nekem nem volt számíze ma. A... úgy belapátolta, mint a villám.


  Jó fáradtan hazaértünk, elmentünk vizsgálat után Európarkba, majdnem csak mi voltunk ketten. áru se volt, viszont volt sok leértékelt csizma, és hatalmas táskák. elemet cseréltettem az órámba, kerestünk kabátot, mert nagyon utálom a kabátomat, de ekkora méret nincs. Itthon leültem, pihenni. Apa kiment a kutyival, és nem tudom hová mászkált ez a kutyi a kertben, de mindene összeragasztva mire bejött, ezzel a ragacsos fűmaggal, ki tudja azt hogy hívják?


  A száját nem tudta kinyitni, az is összeragadt. Estig bogarásztam belőle a szénát, ragacsot, fenyőtüskét. Jól kimerültünk mind a ketten. Nem tudom mit néz a kutty. mindig a plafonon, egész sokáig bámulja mindig.


  Azt hiszem lefekszem, tegnap is korán lefeküdtem, de fél 3kor felébredtem, reggel 7ig nem tudtam visszaaludni, aztán 10ig szundi, hatalmas szerencse, hogy a fiú is ilyen hétalvó, délig szokott aludni.


  Jobban szeretek inkább később, hajnalban lefeküdni, mert felébredni az északa közepén utálatos.


  Sziasztok, jóccakát.

  2015-01-13  23:57
  mandula2 (24896)
  előzmény:
 31. 2015-01-15 00:3724899.

  Hol vagy citylakó?!


  Van valami változás, vagy minden a régi?

  2015-01-15  00:29
  citylako (24898)
  előzmény:
 32. 2015-01-15 00:2924898.

  Én személy szerint szintén csak a knédlit ismerem, és azt tudom, hogy sült csülköt esznek párolt káposztával, knédlivel, az finom. Nem kóstoltam személyesen.

  2015-01-14  17:27
  iringo45 (24897)
  előzmény:
 33. 2015-01-14 17:2724897.

  Sziasztok!


  Nem ismerem a cseh konyhát, tudtok nekem valamilyen kömnyvet ajánlani ezzel kapcsolatban. Csak a knédlit ismerem.


   

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 34. 2015-01-13 23:5724896.

  Sziasztok!


  Julcsi, mára maradt még a bablevesből, ami nem csülkös, hanem füstölt tarjás volt. Múltkor olyan semmilyen ízű-szagú csülköt kaptunk, hogy  kár volt a levesbe tenni, na meg pláne megvenni.


  Ezt a nyers füstölt tarját még a lencsébe vettem, új évre. Kettévágtam, az egyik ment a főzelékbe, a másik meg a mélyhűtőbe. Most viszont nagyon jó szolgálatot tett.


  A csipetkét meg a film alatt görgettem. Radiátorra tettem, csörgősre száradt, be az üvegbe, azután a levesbe.


  Mára - csak magamnak - sütöttem pár cukkinis palacsintát, sonkával-sajttal-tejföllel-tojással stb. megpakolva, be a sütőbe.


  Nagyon finom volt. Azért csak magamnak, mert Férj nem eszi a cukkinit /sem/.


  Ma csak egy talpas pohár tört össze. Mondtam, hogy elkezdődik a tárgyak öngyilkossága.


  Ma naaaaagy porszívózást csináltam, miután ragyogó napsütés volt, így nem lehetett elmenni a porcicák mellett.


  Julcsi, van új filmed? Most még keresgélek, de annyi hülyeség van, hogy nézem pár percig, aztán bezárom, keresek tovább.


  Az is lehet, hogy rádiót hallgatok, hosszú még az éjszaka.


  Ti viszont aludjatok jól - persze én is - holnap frissen, fiatalosan ébredjetek. Jó éjszakát.


  Az a bizonyos palacsinta jól hangzik, te pedig ne irigykedj, hogy Férjurad duplázott. Csak azért, mert megérdemli! Különben is, hízzon ő.


   

  2015-01-13  23:15
  szőrész (24895)
  előzmény:
 35. 2015-01-13 23:1524895.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Évi, jó hogy mondod!  Aha, a palacsinta: normál palacsinta, vékonyan baracklekvárral megkenve, legyezőbe, vagyis négybe hajtva, kettőt elcsúsztatva, hogy szépen lehessen vagdalni a villával, körbepotyogtatva ananászdarabokkal, jól megfejelve édes tejszínhabbal, a tetejére reszelt csokiforgács.


   


  Ezt hurcolták mindenkinek, kérdeztem, persze kaphatok én is, a drágám rögtön duplát kért. Nekem hozták a kettőt desszertes tányéron, neki pedig a négyet, azon a nagy laposon, amin a knédlit a hússal, szósszal szokták.


  Bedörgölte és azóta az étlapon van nálunk. A vasárnapi gulyás után ez volt, kis habocska maradt a kávéba is. Tiszta dőzs!


  A furulyába tekertet egyébként sosem villázzuk, legalább annyira lenne furcsa, mint a rántott csirkecombot késsel-villával, de ezt, muszáj!


   


  Neked egy sós, megkenem tejföllel, ráteszek egy csík sajtot, a melegben elolvadozik kicsit. A tejfölt ízesítheted egy kis fokhagymával! Ha marad gombapörkölt, vagy paprikás, az is nagyon finom bele!


   


  Cékla hámozva, NYERSEN! reszelve, hozzá 2-3 rész héjas alma, a káposztareszelőn reszelve.


  Sárgarépa dettó, elég azt is megsikálni. Később már elég lesz hozzá kevesebb alma is.


  Ja igen, mindig csak annyit, amennyit azonnal megesztek.


  Édességnek ajánlom a csemegémet, reszelt alma, darált dió.


   


  Vettem ma hurmát, 100 ft/db. Egyet már kikanalaztam, dejóvóót. Behozom a konyhába, hogy átmelegedjen, mire eszem, így nem krákogok holnap tőle.


   


  Keresztmamit keresel? Egy keresztlányom már van, elférne még egy, pláne ilyen különleges!


  Ilyen huncutságot!


   


  Nekünk most a tuskabin ajtajának a húzókája engedte el magát, talán valami fiókgombbal lehetne helyettesíteni, mert hogy hozzávaló csavarokat nehezen találunk az biztos. Régen annyi apró alkatrészt lehetett kapni, most, vegyél komplett másikat!


  Az üvegfedő a fedőtartóról esett nagyot, képzelheted, majd frászt kaptunk, senki a konyhában.


   


  Ma napoztunk, meg kertet birizgáltam, elkotortam a leveleket, szépen hajtanak a hagymások.


  Pihenjetek jól!


   

  2015-01-12  23:53
  mandula2 (24894)
  előzmény:
 36. 2015-01-12 23:5324894.

  Sziasztok!


  Julcsi, most lett vége a filmednek. Hááát, nem indult valami vidáman és egy kis szomorúság azért maradt bennem a végére is.


  Megkezdték a villanykörték a csoportos öngyilkosságot. Bánnám is én, de elég költséges mulatság. Egy nap három égő is bemondta az unalmast.


  Valami van, mert leesett egy kép a falról, lelökte az órát is, amin lett egy jó mély karcolás, aztán a konyhában rám és a bútorra, kőre ömlött egy csomó víz. Ez még nem volt elég, a jól becukrozott és már majdnem megfőtt aprított narancshéjat, amit sütibe szoktam tenni, fekete szénként dobtam ki, persze a kis lábaskámmal együtt. Csak egyszer ne figyeljek oda! Kezemben a percjelzővel kijöttem a konyhából, magam elé tettem, és mint aki jól végezte a dolgát, leültem a gép elé. Ha nem pötyögöm be az időt, persze hogy nem jelez ez a szerencsétlen óra.


  Most aztán időtlen időkig megint cigányszag uralja a házat.


  Jól jönne most a szél, legalább kivinné ezt a kellemetlen szagot.


  Ki, merre?


  Julcsi, kérdeztem, hogy mi fán terem az a Tátrai palacsinta?


  Édes, vagy sós? Egyébként ma mindenhonnan az almás-cékla jött felém. /receptek/. Külön-külön szeretem, de így együtt?


  Főtt céklám van, az almáim megfagytak a teraszon, de éppenséggel vehetnék egy pár szemet... na majd meglátom.


  Ma már a harmadik szemnél tartok abból a vitaminból.


  Ha úgy adódna... ki akar keresztmama lenni?


  Délután olyan álmos voltam, most meg kinyílt a szemem. Azt hiszem keresek még egy filmet, vagy valami hasonlót.


  Jó éjszakát mindenkinek.

  2015-01-09  23:05
  szőrész (24890)
  előzmény:
 37. 2015-01-10 19:5824893.

  Sziasztok!


  Te szegény Vera, veled mindig történik valami.


  Az igaz, hogy én is gyakran ütöm be a kezem a falba, olyankor aztán még jó, hogy a kezem nem törik, csak a körmöm. Az biztos, hogy naná hogy ott törik el, ahol még nem lehet levágni. Aztán meg nagyon érzékeny. Na de ez legyen a legnagyobb baj.


  Nekem azóta nem nőnek a körmeim, ahogy azt a bizonyos izületi krémet rákenték. Egyszerűen megette a körmeimet. Amíg ezek le nem nőnek, addig csak törik, vágom, törik, vágom. Csúúúnya.


  A hajam úgy nő, mintha húznák. Mondtam is neki, hogy inkább sűrűsödjön, nem kell olyan gyorsan nőni, hiszen már a kéthetes festés után is látszik, hogy hmmmm... ez már nem az igazi. Még jó, hogy itthon csinálom és nem adok ki - nem is tudom most mennyibe kerül egy festés - egy vagyont, meg nem ülök órákat a fodrásznál.


  Ez a mondatod nagyon tetszett, jót nevettem rajta:


  " Mindig néz, ha eszünk, persze a férjemnek sikerült ezt a kutyát is kuncsorgóvá tenni, de szerencsére nem eszik meg mindent, megszagoltatta vele, Hani undorodva elfordult, férj megette."


  Látod, többek között erre is jó egy kutyus, hogy nem a kukának főzöl, hanem - nálunk - ami felesleges kaja, az biztos, hogy a kutya táljába kerül. Bori olyan nagyétkű, hogy bármikor adsz neki, mindig és mindent megeszik, fenntartás nélkül.


  Ma leszedtem a fát, szépen elpakoltam, felporszívóztam. Elmúlt ez a Karácsony is. Amikor szedem le a díszeket, közben búcsúzom a fától és megköszönöm, hogy velünk volt ezen a szép ünnepen. Néha még könnyezek  is egy kicsit, annyira sajnálom, hogy idáig itt volt köztünk, aztán megfosztjuk a díszeitől... Mór megtette...stb.


  Nálunk változatlanul erős a szél. Nincs hideg, inkább a szél a kellemetlen, nem a hideg. Hó nincs sehol.


  Ma megint többet terveztem, mint amit meg tudtam csinálni.


  Hiába na, sokat akar a szarka, de már se kedve, se ereje. Ez van. Nem hajt a tatár, csak saját magam.


  Holnap is lesz nap, ha lesz. Ha meg nem, akkor utánam a vízözön. Kit érdekel, ha nincs kivasalva, vagy marad egy-két tányér  a vacsora után. Igaz?


  Julcsi, találtál valamilyen nézhető filmet???


   


   


   

  2015-01-10  04:05
  arirangarirang (24892)
  előzmény:
 38. 2015-01-10 04:0524892.

  Sziasztok


  Nekem egyszerű a belépés, mert elmentettem a könyvtárba a topikot, rákatt, olvasni tudok. Ha írok, akkor belépés a Facebook fiókkal, aztán már írhatok.


  Tegnap annyira fáztam a lakásban, pedig fullra fűtöttünk, állandóan vacogtam. El kellett volna menni már a héten a fodrászhoz, a körmöshöz, mert bevágtam a falba a kézfejem, ahogy kalimpáltam, mikor leszédültem az egy db. lépcsőről, ami az ajtóm előtt van. és 3 körmöm keresztbe, a köröm közepén berepedt, olyan helyen, ahol még nem lehet levágni, jó pár hét, mire lenő, viszont nem szeretném, ha felébe leesnének a körmeim, mert beakadok valahová. Hát ez most kényszerhelyzet. A hajam már karácsony előtt aktuális lett volna. Szóval mindenkit lemondtam, gondolom nagyon örültek. De hétfőn muszáj legalább a fodrász, mert 3-3 cm lenőve, választékban az 6, és a frufrum a számban. 13.-án , 14.-én ultrahangok.


  Ma jól feltupíroztam, összekócoltam,hogy ne látszódjék a lenövés, kontyot csináltam, és elmentünk a szívultrahangra, aztán kiderült, hogy csak a gépet rakták föl, mert a férjuram intézte, naná. Most új időpont, új mászkálás.


  Azt mondja nővér: Elemet hozott? Hát erről senki sem szólt, főleg, hogy ultrahangra mentem. Talált 4 elemet, ami még működött, azt mondta vegyek, és cseréljem ki. Közben többször lilára felfújta az ujjaimat, felfújta, leengedte, fújta engedte, vagy 5x. Itthon kicseréltem, és a hülye lenullázta magát. Benyomtam a gombot, megmérte, vártam, hogy a megadott időben majd automatikusan, de nem.
  Most kézi vezérlésű, kb. 40 percenként elindítom, de kb 2 óra kiesett, mert elaludtam.
  Már megint kezdek álmosodni, most meg melegem van, éhes vagyok, mert a paprika tv-t nézem, jobb híján, mindenhol undorítóan csorgott a vér.


  Remélem rögzíti a gép amit mér, mert még egyszer nem kívánom felrakatni, már a szívemig el vagyok zsibbadva tőle, vagy az időváltozástól


  Lehet, hogy nem bírom ki alvás nélkül, nagyon nyúlik a szám.


  A kutyusom nagyon szereti a jutalomfalatot, fehér és barna van összecsavarva rudakba. Nagyon csörög a zacskója, és ha valami csörög, jön, mint a tank, és várja. Akkor megszagoltatjuk vele, hogy ez nem az. Mindig néz, ha eszünk, persze a férjemnek sikerült ezt a kutyát is kuncsorgóvá tenni, de szerencsére nem eszik meg mindent, megszagoltatta vele, Hani undorodva elfordult, férj megette. Ez a vitaminról jutott eszembe. Sokszor eszünk olyan húslevest, amiből a hús, és zöldség a kutyusé, mi meg esszük a levet, vagy átalakítom más levesé. Ez az előnye, hogy emberi fogyasztásra szánt husit kap. A kis bélzsák 2 csirkecombit megeszik egy nap, sokszor csak ő eszik húst,  :). A szomszéd macskák a bőrét kapják.


  Nagyon szerettem volna már tavaly óta csirkepörit enni, tegnap csináltam, és nem bírtam megenni. Sokszor vagyok így, ha én főzök, és látom, fogdosom nyersen, nem bírok enni belőle. Hú, nagyon elrontottam azzal a pár falattal a gyomrom. Unom magam, nincs a tv-ben semmi, holnap kimosott rongy leszek. Szióka, ti aludjatok jól.


  engem sem kéne most ringatni.

  2015-01-09  23:58
  mandula2 (24891)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 39. 2015-01-09 23:5824891.

  Julcsi!


  Mi az, hogy már megint?


  Nekem minden alkalommal ezt írja ki, már régóta. Már nem csodálkozom semmin. Örülök, hogy egyáltalán van.


  Nálunk ma zöldbabfőzelék volt, fasírttal. A leves meg ott lapult a frigóban, elfelejtettem kivenni, Férj meg nem reklamálta.


  Volt még maradék a sütiből, utána mandarin.


  Valamelyik nap megkínáltak egy rózsaszínű krémmel. Üvegben volt, de amikor kinyitották, megcsapott a torma illata.


  Nyers reszelt sárgarépa, torma, pici cukor. Azt hiszem más nem volt benne. Finom variáció, ízlett.


  Tátrai palacsinta? Recept? Édes, vagy sós?


  Még hallgatom egy kicsit a rádiót, a kinti vihar hangjait is, aztán remélem jön a manócska és hozza az álmot, ami nyugodt lesz.


  Ezt kívánom nektek is.


  Hééééé! A tető marad! /ezt a szélnek mondtam/


   

  2015-01-09  23:05
  szőrész (24890)
  előzmény:
 40. 2015-01-09 23:0524890.

  Már megint ezt írja ki!


   


  """"  Belépve: szőrész
  Nem szőrész vagy? Lépj be a saját fiókoddal!


  Sikeresen bejelentkeztél az oldalunkra.""""


   


  Az vagyok kedveském nincs rajtad a szemügéd?


   


  Új év, régi marhaságok.


   


  Csúszott itt is, most meg jön a meleg, hogy utána jöjjön a hideg, mondom én, hogy hullámvasúton ülünk, csak egy a baj, nem élvezzük a fel--le, fel--le-t.


   


  Főzzünk!  Holnap gulyásleves, Tátrai palacsinta. (Lehet, hogy nem így hívják, ott fent ettük egy étteremben, lemásoltam.


  Vettem egy fél disznófejet, megfőztem 3 fej fokhagymával, lett kocsonya és fokhagymás-paprikás fejhús, dejóvóót!


  Volt közben zöldségleves, paradicsomleves rizstésztával, zöldborsó felhőgaluskával, mákos-diós-grízes tészták, füstöltkolbászos paradicsomos rizs-csalamádéval, már én is tervbe vettem a fánkot, olajos-olajos, de finom! Igaz, fánk nélkül is valahogy gyorsan párolognak a lekvárok. Kibontok egy üveggel és megint csak az alján kolompolunk a kanállal.


  Elmentem filmnézni, hátha találok válámit.  Jó pihenést nektek!


   


  2015-01-09  17:15
  mandula2 (24889)
  előzmény:
 41. 2015-01-09 17:1524889.

  Szervusztok!


  Olyan pörgős napjaim voltak, hogy azt mondta a szervezetem:


  most aztán elég! Délben megreggeliztünk, aztán leültem a kanapéra és arra riadtam fel, hogy közben délután négy óra lett.


  Betakartak mint a lovat, én meg csak aludtam, aludtam... jaj de jó volt.


  Reggel - a vállam miatt egy kis kihagyás után - nagyot tornásztam, most meg remegnek a lábaim.


  Mi ebből a tanulság? Az, hogy nem szabad abbahagyni.


  A napokban sütöttem egy finom túrós sütit, azt a reszelős fajtát.


  Szinte csak perceim voltak a tészta elkészítéséig, aztán el kellett mennem. Kapóra jött, hogy a mélyhűtőben kellett kb. egy óra hosszáig tartani, hogy reszelhető legyen.


  Miközben ebédeltek a vendégek, gyorsan kimentem, megcsináltam készre a sütit, be a sütőbe, és mire a desszertre került a sor, már az asztalon is volt a meleg finomság.


  Csak fél adagot csináltam, a törmelékeket most fogjuk megenni kettecskén.


  Bori nem örül a felmelegedésnek, mert ha már nem lesz éjszakai mínusz, akkor neki is kint kell aludnia.


  Már most anyázik.


  Marikám, a fánkon én is gondolkozom, csak ne lenne utána az elszívó ellenére is olajszagú a lakás.


  Működik ilyenkor a nyári konyhád?


  Most hallom, hogy ónos eső várható.


  Julcsi, lassan jelentkezem, aztán utazhatunk.


  Zsóka aranyos vagy.


  Vera, hogy van a Mama? Na és ti??


  Még csak annyit, hogy egy kutyatartó barátunk ajánlott a kicsinek  egy bizonyos vitamint, amit meg is rendeltem a neten. Közben ugye az történt, ami történt ... ma kiváltottuk  a csomagot, nincs más hátra /emberi, sőt nagyon is emberi vitaminról van szó/ én fogom beszedni. Ártani biztosan nem fog, csak aztán nehogy jöjjön a baba.

  2015-01-09  10:50
  bmari (24888)
  előzmény:
 42. 2015-01-09 10:5024888.

   


  Szervusztok!


   


  Jég van felénk az utcán, remélem, hogy felolvad. Jó kis mínuszok voltak, -16, -12, stb. Most már enyhül, jön a meleg, fáj is a fejem.


  Holnap jönnek a Lányok, fánkot sütök a farsang jegyében.    


   

  2015-01-08  09:57
  mandula2 (24887)
  előzmény:
 43. 2015-01-08 09:5724887.

  Látom, hogy másoknál is ez a probléma.


  Okostojások gyülekezete!!! Új év, új bosszúság???


  Nagyon úgy néz ki!


  Valaki beírta, hogy hogy lehet belépni MÉGIS!


  Elmentettem, így talán cselesen, de lehet használni.


  Mi lenne, ha a fejlesztők aszerint kapnák a fizetésüket, hogy valami működik, vagy sem?

  2015-01-03  23:18
  szőrész (24882)
  előzmény:
 44. 2015-01-08 08:3224886.

  Sziasztok!


  Nem tudom hogy megjelenik-e a hsz-m, azt sem tudom, hogyan tudtam belépni, mert tegnap óta eltűnt a Fórum felirat, amire csak rákattintottam és már kinyíltak a topikok.


  Minden eltűnt. Nem tudok keresgélni, időm sincs arra, hogy itt üldögéljek és kattintgassak.


  A kedvenc topikok is eltűntek. Tegnap még - szintén valamilyen furcintos módon kerültem ide - láttam, hogy a többi topikba írnak.


  Csak nálam tűnt el a Fórum felirat?


  Ti hogy léptek be?


  Úgy érzem, hogy ha most kilépek, nem tudok többet jönni, ha nem navigáltok. Azt is csak emilkében, mert az még működik.


  Most mennem kell, szép napot!

  2015-01-05  19:20
  arirangarirang (24885)
  előzmény:
 45. 2015-01-05 19:2024885.

  Hello!


  Nem kóstolgatok, nem nasizom, soha nincs itthon semmi ilyesmi, néha veszünk az Attilának csokit, sütni se szoktam, néha egy rétest, kb háromnegyed évente. Mióta a lányom elköltözött, semmi sincs. Attila is olyan kövér, szerintem nagyon keveset mozgunk. Itt a lakásban nincs annyi lehetőség, hiába dolgozom, az nem egyenértékű a sporttal. Mikor ősszel le volt fixálva, hogy megyek vizitornára, anyós akkor lett a legrosszabbul, nem lehetett szinte 1 percig sem egyedül hagyni, így az elmaradt. Most ebben a hidegben a fene se kívánja az uszodát. Most meg, hogy az Erzsébeti jégcsarnokban volt az a tömeges szénmonoxid mérgezés, az uszoda is ugyanazon irányítás alatt van, nem megyek, holnap akartam. Igaz, azt is mondtam kivárom, hogy mi lesz a vizsgálatok vége, pénteken megyek szívultrahangra, 14.-én nyaki ér ultrahang, hát nem tudom azzal vége lesz-e, szerintem az okot kéne kideríteni, hogy mitől van, majd elmondom az orvosnak.


  A kajálás annyiban változott vissza, hogy a nyers zöldek helyett főzeléknek eszem a zöldet, télen a mirelitet. Mikor 2 évig nyers kaján voltam, azért hagytam abba, mert hullott a hajam is már, és fájt a gyomrom. A gyomrom most kevésbé fáj, főzihez nem eszem kenyeret, de reggelire  és vacsira igen. Ezt nem kéne, de a doki meggyőzött, hogy nem szabad abbahagyni a szénhidrátot teljesen, szerintem elég lenne a rántás is, mint liszt, de mi a fenét lehet enni, ha az ember nem nyers ubit eszik sajttal, stb.?Cukrot sem teszek magamnak még a tejes kávéba se.A főzés a fő oka. FRőzök a mama miatt, ő nem eszik, én meg hízok, mert ha már fáradoztam, akkor egy tányérral eszem belőle.  Apa most csinált a vízforralóban forralt bort, eszetekbe ne jusson utánozni, hátborzongató. Na abba tettem utólag cukrot. Itt ülök, bambán, még a fogaimban a tömés is összehúzódott, olyan szörnyű savanyú volt.


  Ma sokat voltam kint a kutyussal, sikeresen bele is léptem, amibe nem kellett volna. Eltévedtem a saját kertemben, mióta kivágták a kiszáradt tujasort, olyan kiismerhetetlen, mi hol, milyen távolságra van.
  Összeomlott a sufni is, elbarikádoztam a bejáratát, tele van összetört ablaküvegekkel. Férj olyan könnyen veszi az ilyesmit, és ha picurkutya bemegy, és szétvágja magát, hát ami tellett tőlem megcsináltam, találtam egy nagy csatorna, vagy mi a fene az darabot, az nem volt lefagyva.


  A fejem fájt , reggel is, a pulzusom lement nagyon, a forralt bor most helyrehozta. Ez a dög álmosság minden dél körül, ez zavar. Elhúztam 4-ig, de muszáj volt ledőlni, remélem éjjel nem iszom meg a levét. Ma is hajnali 6 körül aludtam el, hát naná, ezért is vagyok napközben álmos. Ha lefekszem időben és el is alszom, akkor felébredek négykor. Jobban szeretek inkább akkor lefeküdni, a hajnali ébredés rosszabb nekem.


  A mákot utálom. ugyanazok a tünetek, mint nálad. A mélyhűtőben kell állítólag tárolni, de azt hiszem nem darálva. A diót szeretném, de attól fáj a gyomrom, a máktól is egyébként. Van 1 kg körül karácsonyról, darálva, lassan az is megy a mélyhűtőbe, mindig rakom arrébb.


  Diós piskótatortát akartam csinálni, a tészta is diós, a töltelék is, de  elhalasztva, mert kislányom megbetegedett, köhög, lázas, és ami ezzel jár. Neki akartam, hogy ehessen ő is sütit, mert nincs olyan bolti, amit megehet. Másban nem bízik, csak az anyjában.


  Én néha a csirkétől viszketek, vagy ha régen ettem tojást akkor attól. Most főztem tojást, tojáskrémnek, de lehet, hogy csinálok belőle még kaszinótojást is, vagy tojáspörköltet. De abba füstölt husi dukálna, és tejföl. Apa tejfölellenes, baja van tőle. Ja és nokedli is való hozzá. Szoktatok ilyet? Nagyon fincsi. Anyukám gyakran csinált, csirkepaprikást is, én nem csinálhatok apa miatt.


  Jó éjt mindenkinek, jó egészséget, sziasztok.   

  2015-01-05  11:41
  mandula2 (24884)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 46. 2015-01-05 11:4124884.

  Sziasztok!


  Vera fájsz még? A szél tud ilyen fájásokat okozni, sőt! Ropog és sajog az izület is, nem is tudom ez kinek jó?


  A kutyák olyan alattomosan tudnak eregetni, hogy az ember lefordul a székről. Olyankor bizony szellőztetni kell, mert még a gyertya is elaludna.


  Maradt egy csomó darált mákom, de biztos hogy egy ideig nem fogom felhasználni. Mélyhűtőbe tegyem? Na és akkor mi van? Igen, sütni süthetnék belőle, de ez a legújabb dilim, hogy a máktól feldagad a szám. Csííííp és keserű. Csak nekem. Megkérdeztem a többieket, hogy mit éreznek, azt mondták, hogy finom. Akkor viszont bennem van a bibi.


  Vera ha nem eszel, akkor mitől nő a pocakod? Biztosan sokat kóstolgatsz, meg nassolsz.


  Ezek nagyon alattomos dolgok, észrevétlenül rakódnak le tőlük a kilók.


  Nem tudom mit ehettünk, de mindketten olyan veszettül viszketünk, hogy még az éjszakám is ráment a vakarózásra. Kívülről semmit nem látni, de mintha belülről tűkkel szurkálnának,majdnem mindenhol. Nem mostam új mosóporral, kutyával sem feküdtem egy ágyba, marad tehát a valamilyen étel allergia.


  De jó lenne egy nagyot koplalni... de már most éhes vagyok.


  Julcsi finom lett a citromos piskótád?


  Zsóka nem írsz semmit, hogy telt el az ünnep?


  Marikám jól vagytok?


  Nálunk még tegnap este is durrogtatott több agyament hülye.


  A karácsonyfánk annyira szép és dús, egyáltalán nem hullik. Vízkereszt ide vagy oda, biztos hogy egy darabig még megtartjuk. Olyan kellemes esténként az a diszkrét világítás, ami a fáról jön.


  Vera! Írtam választ az emilkédre - több nappal ezelőtt - nem kaptad meg, vagy nem nézted meg?


  Holnaptól két napig vendégünk lesz, megyek is, kigondolom hogy mit főzzek, valamit sütni is kellene, de már a kutya sem kívánja az édességet. A sós az mindig jöhet, de az ebéd vagy vacsora végén azért jólesik egy kis desszert - a vendégnek -.


  Megyek, megiszom a második kávémat. Ki tart velem? + ha valaki esetleg erre járna.

  2015-01-04  10:14
  arirangarirang (24883)
  előzmény:
 47. 2015-01-04 10:1424883.

  Sziasztok!


  1/2 4 órakor fejfájásra ébredtem. És éhes voltam. Este is, de azért se ettem, akkora a hasam, mint a léggömb. Mióta anyósra főzök, azóta ő nem eszik, én meg hízok.


  8kor már bevettem gyógyszert, meg ettem is vajas kenyeret, de még mindig fáj, most már a szívem is.


  Olvad a lapocka, pörköltöt kívántam, de ez nem lesz annyi, gulyás lesz, már baromira unom a leveseket, de a mama.............


  Hani este még mindig fél, nem megy ki. Rossz, mert ugye korán sötétedik. De ma reggel díszkísérettel ugrabugrált a picike hóban, és megszállta az ihlet 3 nap után. Szerintem a sok metángáztól fájt már a fejem amit az orrom alá eregetett 3 napja.


  Fúj a szél, nagyon füstszag van, a férjemnek is olyan szaga van, mint aki jurtában lakik, ő jár le fűteni.


  Megyek felteszem a pörit, gulyásnak szerencsére jó az elektromos edényben is, nem baj, ha nincs rövid leve.


  BUÉK mindenkinek, és pusz, sziasztok!

  2015-01-03  23:18
  szőrész (24882)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 48. 2015-01-03 23:1824882.

   


   BUÉK leánkák!


  Szép és jó új évet kívánok! Legyetek egészségesek ebben az új évben, de nemcsak idén, hanem az elkövetkező években is. Nem kiszaladgálás, mert tudjuk a következményeit, ugyebár előre is?


  Kuttyok féltek? Enyimek aludtak rá egyet, bebújtak a belső házba, ketten, alig férnek, de így volt jó. Most a másikban szunyálnak, ez közelebb van a kapuhoz, de persze a nagy a tető alatt, nem áznak, nem fáznak egész nap bunyóznak, kergetőznek, már bent a kertben le is tapostak jópár hóvirágot, meg az eprek rózsájában lévő kis leveleket, de hát mit csináljak, a párom be-be engedi őket, mennek utána mint a kisgyerekek.


  Az idő mint a hullámvasút, most esik éppen, zörög a csatorna, ha lefagy reggelre? Csúszkálunk.


  Inkább most, nem mint tavalyelőtt.


  Sütöttem egy jó piskótát, bele főzött citronyos krémet, előtte diós volt, na ezzel el is intéztem az ünnepi sütizést.


  A sajtos már régen a hűtőben várakozott, el is fogyott rögtön szilveszterkor.


  Holnap zöldbabfőzelék, némi virslikkel, lehet további kajákon gondolkodni.


  Közben főztem magamnak puliszkát, juhtúróval, tejföllel, hajmával.


  Vannak még tárkonyaim, lesz rumlileves is.


  Most meg szunya, éreztem., hogy esni fog, elfáradtam benne.


   

  2015-01-02  23:48
  mandula2 (24881)
  előzmény:
 49. 2015-01-02 23:4824881.

  Sziasztok!


  Vera, jó mozgalmas napjaid voltak. Amiket leírtál /kutya, kukás/ az nálunk is stimmel.


  Gyógyuljatok meg a Lányoddal együtt, minél előbb. Igen, ez a kiszaladgálás már csak ilyen. Én ebben nagymester vagyok.


  Elgondoltam - NEM MEGFOGADTAM!!! -  hogy az új évben ezt meg ezt... másképpen csinálom.


  A mai nappal máris megszegtem, mert valahogy kifutottam az időből, így aztán az újításaimból nem lett semmi, illetve nem minden úgy történt, ahogy szerettem volna.


  Nem nagy dolgok, csak nem szeretem magamat becsapni.


  Esik az eső, ha reggelre lefagy, akkor az ajtón se ki, se be.


  Már így is rakoncátlankodott a garázsajtó és a nagykapu is.


  Mindkettő elektromos nyitású. Valami elromolhatott a kapcsolókban.


  Ez az év is jól kezdődik.. na de lesz ez még jobb is. Igaz?


  Reggelre itt a kávé, talán jönnek az illatára. + a vendégnek is

  2015-01-01  23:53
  citylako (24880)
  előzmény: