Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2016-05-24 05:5226788.

  Szép jó reggelt lányok


  Kezd kisütni a Napocska,ez jókedvre deriti az ember lányát.10 óra felé indulok itthonról,kozmetikushoz megyek,d.u.jön a  pedikürös lány.csütörtökön utazom fürdöre.


  Én sem szeretem a bogarakat,irtozom tölük,még a szunyogokat vagy legyeket sem türök meg a lakásban.


  Klári


  úgy néz ki,hogy a másik topikba már nem ir senki,kár!


  Legyen szép napunk jó egészséggel.

 2. 2016-05-23 23:1226787.

  Sziasztok!


  Klári tedd fel a képeket ha tudod, biztosan jól sikerültek.


  Manyuska itt a kertben mindig vannak, vagy a földön, vagy a lombok között. Ma is olyan viháncolást csaptak a madarak, hogy alig hallottam a saját hangomat.


  A Julcsi kezét ezer közül megismerném. Hogy miért? Mert ZÖLD!!! Tudjátok, az olyan emberre mondják, akinél még a száraz fű is kizöldül. Az a "zöld kezű"

  2016-05-23  22:56
  szőrész (26785)
  előzmény:
 3. 2016-05-23 22:5626785.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Itt micsoda kalandok történnek! Kélgyó, meg brekusz, meg vakond, meg nyomacipő...az igen kényelmetlen tud lenni.


   


  Ma előkotortam egy szandált, majd holnap a többit a padlásról a dobozból, a bakancsokat meg a helyükre, meleg ruhákat hátulra, lipityánkákat előre, ahogy elnézem, a gumicsimmma maradhat továbbra is, meg a kerti gumiklumpa.


   


  Minden zőődség virágzik, él és virul, kikelt a másodvetés retek, könyökölnek a méteres babok, pirosodnak az eprek. Virágzik a borsó, szépek a menták, a többi fűszernövény is, lehet szárítani, vagy hűteni belőlük. A legjobb a friss, de hát tél is van.


  Virágaim szép színesek, szeretem ezt a tavasz vége-nyár elejét. Igaz, most jön a haddel-had, de már párat ezekből túléltünk ugye? Nemsokára Medárd, vagy éppen már az siet? Meglátjuk.


  CCakát!


   

  2016-05-23  20:56
  Tete (26784)
  előzmény:
 4. 2016-05-23 20:5626784.

  Szerintem csak sikló lehetett, nem mintha én nem ijetem volna meg. Én sem szeretem a csúszó-mászókat, brekegőket, de még a soklábúakat sem.


  A párom egy vakondot fordított ki a földből. Szépen kivitte a betonozott árokba. A végén van az "egérút", ahol vége a betonnak. Remélem okult és nem jön vissza.


  A dokit már nem is tartom észben, az indulástól nagyon ellaposodott. Az elején még jópofa volt, utóbb már nem annyira.


  A nagy focistákról készült kép, majd próbálkozom feltenni. Ma a kislány abban a ruhában parádézott, amit a fiúk hoztak neki. Látnátok, hogy pörög-forog.


  Azért aki tud jöjjön, párnák felfrissítve, jeges tea, kávé, kapucsinó óhaj szerint. Legyen kellemes pihentető éjszakátok.

  2016-05-23  19:31
  mandula2 (26781)
  előzmény:
 5. 2016-05-23 20:1426783.

  szervusztok


  mandula2


  jaj,én nagyon félek a kigyótól,mind kiirtanám őket,nehogy azt hidd,hogy az ott marad,átkuszik máshová,sehol sem vagy biztonságban,valakit  ki kellene hivni az állatvédöktöl,hogy fogják be,mindig félelemben nem lehet élni.


  legyen szép estétek.

 6. 2016-05-23 19:4326782.

  Aki keres, az talál. Én is megtaláltam egy lapos cipőmet, ami mintha szandál lenne, de mégsem az. Kényelmesnek tűnt az első fél órában, aztán mintha itt... meg ott... nyomott volna. Áááá, nem érdekes, hiszen direkt egy vastag zoknira vettem fel. Később valamitől kezdtem ingerültebb lenni. Akkor vettem észre, hogy már nagyon nyom az a bitang cipő. Át is váltottam a klumpára, de egy idő után már az is nehéznek tűnt. Most itt vagyok egy nagyon meleg, puha vastag zokniban és megnyílt a mennyország. Nem nyom semmi, na de hogy lesz ebből elmenetel? Vigyem a kezemben a cipőmet? Életemben nem gondoltam arra, hogy valamikor ez probléma lesz?!


  Most egy kicsit kuszák nálunk a hétköznapok, lehet hogy nem is tudok jönni, vagy csak kedvem nem lesz. Jövök majd, amint tudok.


  Marikám tartozom egy válasszal, aranyos vagy, köszönöm szépen. Ma igyekszem korán lefeküdni, hogy holnap frissen ébredjek. Szükségem lesz rá.


  Mindenkinek jó éjszakát. Ez a kávé már csak az enyém, mert Ti ilyenkor már nem isztok.


  Ja, a Doc Martinnak csak a "végét" láttam tegnap, de úgy hiszem, nem vesztettem semmit. Igaz? Egyre blődebb.


   

  2016-05-23  19:31
  mandula2 (26781)
  előzmény:
 7. 2016-05-23 19:3126781.

  Sziasztok!


  Klári! Ez nagyon aranyos. Nem mindig a rokonsági fok dönti el, hogy ki milyen szülő, nagyszülő stb.lesz. Ez úúúgy jön. Nálatok jól jött.Maradjon is így.


  Szombaton nézegettem a kis kerti tavat, hogy valahogyan ki kellene szivattyúzni a vizet és frisset tölteni bele, amikor megmozdult valami az egyik bokor mellől. Olyan hosszú zsinórnak tűnt, de annál vastagabb volt. Óóóó, ismerős volt az a hosszú csík, ami lassan megmozdult, aztán tekergőzött jobbra, ballra, a végét nem is láttam, olyan hosszú volt. Ismerős volt onnan az alakja, hogy egyszer a konyhámból startolt ki a terasz felé egy hosszú, tekergőző valami.


  Mondjuk megjárta, de én azóta sem tudom elfelejteni. brrrrr.


  Most is kaptam a gereblyét, hogy talán meg tudom fogni és átdobnám  a szomszéd kertbe - senki földje - de a nyavalyás persze hogy kicsusszant a gereblye fogai közül. Akkor már csak arra koncentráltam, hogy nehogy felém  jöjjön. Hiába hívtam ezt az ebet ő jobban félt és undorodott, mint én. Ez a tekergőző meg eltűnt a bokrok között. Egy ideig most le van a gond, mert biztos, hogy oda nem megyek!!!!!!!!!!!!!!!


  Neeeeem. Nem való ez nekem. Szombaton elültettem a zellereket, amiket előzőleg vettem. Ahogy ott kapirgálok, valami fekete izére lettem figyelmes. Érdekes, körmei is vannak, meg mintha gyíkra emlékeztetne. Na de miért olyan, amilyen? Farka már nem volt, lehet hogy Bori megkóstolta, de hogy ott volt döglötten, körmökkel, szemekkel, pikkelyekkel, az biztos. Kivert a víz, végül lapáttal átdobtam a szomszéd kertbe. Egy fűcsomón akadt fenn, onnan nézett vissza rám a halott szemeivel. brrrrr...............


  Na hát ilyen jó kis eseteim voltak.


  Ma lefűrészeltem a diófának egy csomó ágát. Lassan már megint olyan vidéki kúria hatását kelti a házunk, pedig számtalan ablak és ajtó van rajta. Olyan zöld bent minden. Most hogy levágtam a nagyobb ágakat, mindjárt beköszöntött a napocska.


  Valakit hívni kell majd, hogy kurtítsa meg a fák koronáját, meg a bokrokat is, mert minden nagyon elvadult.


  Tegnap finom rántott csirke volt, sajnos a petrezselymes krumplit ki kellett öntenem a komposztba, mert volt a krumplik között egy, aminek olyan borzasztó szaga volt, hogy megfertőzte a többit. Férj pucolta meg, ő meg..... na mindegy, a csirkecombok finomak voltak.


  Ma lecsót főztem, ami nagyon klasszra sikeredett.


  Vera! Nem kevertem össze, én az eredeti propolisz kenőcsről írtam, amit az a vegyészmérnök állított össze. Bekentem a térdem, és kis idő múlva azt hittem, a csillagokat szedem le az égről. Le kellett mosni, aztán még sokáig viszketett és égett a bőröm. Enni nem ettem, csak kentem.


  folyt.köv.

  2016-05-23  08:42
  Tete (26780)
  előzmény:
 8. 2016-05-23 08:4226780.

  Sziasztok.


  Lányok el kell, hogy meséljem.....


  Közeledett az unoka szülinapja (05.25.) a párom múltkor hazaállított egy elektromos darts játékkal, hogy milyen jó lesz Gergőkének. Tegnap ment vásárolni, hozott egy fociszerelést. Mez meg nadrág. Olyan EB-re készülődős Hungária meg magyar zászló, meg amit akartok. A kisfiú a vizipólón meg az aikidon kívül nagy focista, meg kézilabdás is. Este felköszöntöttük, szintén a párom intézte a tortát. Én csak azt mondtam hozzon 6 szelet sütit, Ő mondta, hogy akkor már legyen rendes szülinapos gyertyás torta. Nagyon örült az unoka mindennek. Persze azonnal felvette a focis cuccot és nyúzta a Papát, hogy focizzanak. Az én kedvesem, mintha meg sem hallotta volna eltűnt. Nem telt bele két perc, és ugyanolyan (csak felnőtt) focicuccban megjelent. Annyira tetszett a gyereknek, de láttam a fiam meg a menyem is összenézett. Én meg mondtam nevetve, hogy normááális? Csak azért írtam ezt, mert tudjátok a fiam a páromnak nem saját gyereke (amit soha nem éreztetett sem vele sem velem). Ezáltal ugye az unokák sem vér szerintiek. Imádják egymást oda-vissza. Egyébként a kedvesem édesanyja is nagybetűs Dédi. Sőt sokáig csak a mi két kis  rosszaságunk volt dédunoka. Azóta született már vér szerinti is.


  Most mondjátok lehet egy ilyen embert nem szeretni?


  Egyébként a fiúk is aranyosak voltak, mert hoztak a lányoknak ajándékot Lengyelországból. Még pedig csajos cuccokat. A menyemnek egy szép körsálat valamilyen vékony anyagút, tehát nem csak télen hordhatót, a picinek meg egy ruhácskát. Szóval el vagyok ájulva az összes családban lévő pasitól. 

  2016-05-22  19:40
  Tete (26778)
  előzmény:
 9. 2016-05-22 21:5526779.

  Nekem is ugyanúgy dobozban a cipők a gardróbban, ahogy megvettem. Olyan kicsi a lábam, és nem dagadt, majdnem olyan, mint lánykoromban, de még azóta se, a lánykoromat is beszámítva nem volt egy kényelmes gálacipőm. A lányom esküvőjére vettem kb. 4 pár cipőt, szandált, és a vége az lett, hogy apa felhozta a kocsiból az imádott 10 éves, gyerekrészlegen vett szandálomat, mert nem bírtam lábra állni.A boltban gyönyörűek, és nem is olcsóak, és ha otthon felveszem, már baj van. Az esküvős cipőmet hetekig tágítottam sprayel, vastag zoknival, addig volt rajtam amíg megszáradt, és mégsem lett jó. Még az olasz szandálomat se bírom. Tavaly a Metróban volt valami sportcipő leárazás, ott vettem egy kevésbé csicsás sötétszürke pink kombinációjú cipőt, azt nyúzom.  Van gördülőtalpú is egy sport, egy utcai, azok is kényelmesek, de a legjobb a sport.


  Volt egy db. szandálom, ami kényelmes is volt, és szép is, vajszínű, és telisarkú, és volt hozzá táska is. Nagyon vigyáztam rá. Mikor megnyitott a Mc' Donalds a Váci utcából nyíló kis utcában, nekünk is menni kellett a lányommal. Kilométeres sor állt. Mi is ott ácsorogtunk, mikor lenéztem a lábamra, és a szandálom rongyokban lógott a lábamról. A talpából a merevítő műanyag maradt meg, mindenféle lukacsokkal. Nagyon rossz érzés volt, mikor végre bejutottunk, leültünk, bedugtam a lábam az asztal alá, hazafelé a járműveken a székek alá. Volt még egy gyönyörű fekete lakk szandálom. A sógorom temetésére mentünk, és hirtelen nagyon kényelmes lett a szandál, Sokpántos hasonlított a görög lábbelikre. Na az az egész egyben kibújt a talpbélés alól, mert csak ragasztva volt, és kb 38 fok volt árnyékban. Még meg van, de hiába is csináltatnám meg, abban elindulni már nem mernék soha sehová.


  Reggel 8ig filmet néztem a sz. gépen, mert azt hittem akkor már vége a sorozatnak, de nem volt vége, viszont sehol nem találom hány részes. És mivel nem bírtam úgyse aludni, inkább szórakoztattam magam. Mivel nem kellett főzni, így kitálaltam a mamának, apa átvitte, én azonnal elaludtam, aztán még 2x fent voltam napközben, és most ébredtem, épp hogy vacsiztam, pirítóst uborkaszeletekkel. Apa füvet vágott, és egész nap a kertbenA fiúra rájött az asztma, hányt is,de lehet, hogy nem az a baja, mert most kért gyógyszert gyomorfájásra. Apa tálalt neki ebédet, és nem mondta, hogy csak annyit egyen meg belőle amennyi jólesik, lehet, hogy megártott a körömpöri? Általában mindig annyit eszik, amit elé rakunk, ha előre nem figyelmeztetjük, hogy nem muszáj mindet megenni. Ő a 33 éves csecsemő. Ha éhes marad, megeszik mindent amihez hozzáfér. Sokszor mérgelődök, hogy megette a holnapi ebédhez való valamit is.


  Akkor újra kell gondolni a menüt.


  Mondtam ma ne vacsizzon, egyenlőre még benne van, aztán lehet, hogy később éhes lesz, de nem szeretném, ha újra hányna. Azt mondja aludt délután ő is, tehát valami bibi van, remélem nem lesz beteg, gyerekkora óta szinte sohasem volt beteg, de addig minden ünnepen sugárhá....s hűtőfürdő, ügyelet. De azóta olyan, mint a vas, el ne kiabáljam.


  Mindenkit csodálok,  aki  szereti a meleget, nekem már ez a mai is elég lenne, jövő hétvégén állítólag 30 fok lesz, nagyon nagyon utálom. Megyek eszkimónak.


  Most libegett be egy nyavalyás szúnyog, remélem az állólámpám megfogja, a tányérjába pottyannak a túl kíváncsi röpködők.


  Jóccakát,aludjatok jól.


   


   


   

  2016-05-22  19:40
  Tete (26778)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 10. 2016-05-22 19:4026778.

  Köszönöm az ötleteket a smirglis könyökömre.


  A mai délelőttünk nyugis volt. Későn reggeliztünk, későn ebédeltünk.


  Hazajött Aprajafalva. Először a lányok, majd később a hegymászócsapat. Mivel az unokám szerdán lesz nyolc éves, viszont a Papa nem lesz itthon, felköszöntöttük ma. Volt torta és ajándék. Aztán nagy focizás. Mi lányok voltunk a szurkolók.már lefeküdt, mert hajnalban megy. Én még teszek-veszek. Jó éjszakát, kellemes pihenést.


  A párom kamionos.

  2016-05-22  13:35
  manyuska7 (26776)
  előzmény:
 11. 2016-05-22 17:3026777.

  Klári


  Van az avonnál egyfajta krém,ami kéznek,lábnak  jó,ez a neve:


  AVON PLANET SPA


  BLISSFULY NOURISHING. ezzel probáld meg,soknak segitett,és nem is drága.

 12. 2016-05-22 13:3526776.

  Szervusztok.


  ma ref.templomban voltunk,kersztelö is volt,eléggé késön jöttünk haza.-ebédre zöldségleves vajasgaluskával,csirkecombok krumplival a sütöben sütve,káposztasaláta és eper.Hát.lányok,ezek az eprek,biztos kukutyinfalváról hozták,mert szép piros,de szinte beletört a müfogam,ha,ha,ha-többet nem veszek ilyent.


  d.u.pihengetek,majd csomagolom a böröndömet, a lányomék elviszik a házhoz ahová megyek fürdöre, akkor nekem nem kell cipekedni a vonaton.


  Mit föztetek ebédre?mivel telik a napotok,én is szeretem ezt a kérdést,akárcsak Klári.mit dolgozik külföldön a párod?


  üdv.Ibolya

 13. 2016-05-22 09:2126775.

  Sziasztok.


  Mi felváltva használunk mézet és édesítőt a kávéba. Egyébként nagyon kevés cukrot használok. Csak amikor sütök, de minden receptből kispórolok cukrot. Ma grillezni fogunk, tarját, meg grillkolbászt, csinálok tzadzikit, oszt annyi. Nagyon nyugisan békésen, kettesben telik a hétvége. hétfőn Olaszországba megy.


  A fiúk Zakopánéban, illetve a csúcsokon még hógolyóztak is. Nagy túrákatt tettek, a kicsi becsülettel gyalogolt le is meg fel is. Lehet ma lesz egy kis izomláz. De ma fürdőbe mennek, majd kilazul. Estére jön haza mindenki. Holnap munkanap.


  A körömvirágot megpróbálom, az még nem volt a repertoárban. Nagyon finom idő van, megint lehetett nyitott ablaknál aludni. Én azt nagyon szeressem. finom epret hozott pénteken, remélem ma is kap még. Ami a mi "eperföldünkön" terem, azzal megvárjuk Aprajafalvát.


  A palántáim állnak mint a cövek. A levágottat is kiültettem, az kicsit kókadt, de van remény. Naponta többször "beszélek" vele.


  Én nem is tudom a körömpörköltben mi olyan finom, valószínűleg a cupákok, de mi is nagyon szeretjük. Van akit meg kiráz tőle a hideg. A menyemet pl. meg a pacaltól is. Na a jövő héten azt fogok venni. Olyankor szoktam amikor nincs itthon senki. A tisztítás (bár nagyon szépet lehet a hentesünknél kapni) meg az előfőzés csak jár egy kis "illattal" azt lerendezem amikor üres a ház. Mert a végeredménynek bezzeg örül a párom.


  Én télen nyáron klumpában vagyok, ha megyek pl. vásárolni akkor farmer meg sportcipő. Szóval bajban lennék ha ki kellene öltözködni. Még ruha lenne, de cipedli nem nagyon. Azt vettem észre, hogy keskenyednek a szekrényben. Ki érti ezt? A ruhák meg szeretnek összemenni a nagy unatkozásban. Szép napos napot. Ránk fér. Ez most az igazi, nincs nagy meleg, viszont ezerrel süt a nap. Én ezt szeretem


   

  2016-05-21  23:41
  arirangarirang (26774)
  előzmény:
 14. 2016-05-21 23:4126774.

  ㅜ드 ㄷ뇨드 ㅡ;ㅛㄷㅅ. 멤 ㄷㅅㅅㄷ ㅅ;ㅣ두. ㅡㅐㅜㅇ셔ㅏ ㅁ ㅎㅋㄷㄱ다다ㅜ다, ㅙㅎㅋ 멤 ㅜㅁㅎ캐ㅜ ㄱ'ㅠㅕㅏㅐㅅㅅ ㅁ ㅡ;ㅛㄱㄷ ㅁ ㅏ0ㅗ0ㅎ;ㄴㄷ 디ㅣ두, ㄷㄱㄱㄷ ㅑㅇ돼ㅛㅅ마 5ㅏㅎ/ㅅ, ;ㄴ ㅡ;ㅎ 패ㅣㅅ ㅑㄴ ㅑㅅ쇄ㅜ ㅍㅁㅎㅋ ㅡ'ㄴㄹ;ㅣㅏㅎ.


  Ezt most direkt nem törlöm ki, elfelejtettem átváltani a koreai betűket magyarra. Persze ez így semmit nem jelent.


  Sok hobbin volt ez alatt a 11 év alatt mióta a topik megnyílt, voltak akik jöttek, majd mentek. Egy időre én is kimaradtam, mikor nagyon belemélyedtem a koreai nyelv tanulásába, egyedül. Nekem ez van rejtvényfejtés helyett, és az angol. Nagyon szerettem olvasni, de fekve. Most már a szemüveg zavar, könnyebb a sz.gépen olvasgatni.Régebben kertészkedtem is, már nem. Vannak kutyáink, mindig is voltak.


  Főzni már nem szeretek, de még mindig tudok állítólag. Ma körömpöri volt belefőzött krumplival, és ubisalival.


  Éva! mézet nem eszem, csípi a torkom, apa ette a télen, de mióta meggyógyult már neki sem kell. A fiú enné, de allergiás, asztmás, sok mindenre, és így csak ritkán kaphat. A propolisz csöppöket a patikában veszi apa, nem kevered a méhpempőt a propolisszal? Emlékszem egy időben nagy divat volt a méhpempőkrém. Anyukám is használta, de nem emlékszem milyen eredménnyel.


  Ma az orrom se dugtam ki, az ajtó közelébe se mentem. Felébredtem valamikor fél 7-kor, ááá, még korán van, visszaaludtam, és 11 volt, mikor újra felébredtem. Apa addig megjárta már Tolnát, Baranyát, ott van a szobám a bejárati ajtó mellett, és nyitva is volt, hogy a kutya ki tudjon menni az előszobába. Úgy rohannak, hogy dübörög a föld alattuk, kopog a körmük, semmire sem ébredtem fel, pedig már napok óta nem szedek bogyót. 11-kor kiugrottam az ágyból, kész ebéd tervvel, megálmodtam, hogy paradicsomos káposzta lesz. fél óra alatt félálomban összecsaptam, úgyhogy a mama ma is időben kapott ebédet. A körömpöri vacsorára lett kész, de az lesz holnap is.


  Az egész napom ilyen kótyagos volt, mint ahogy ébredtem, nem is tudom mit szuttyogtam egész nap.


   


  Szép álmokat, sziasztok.


   

  2016-05-21  01:20
  mandula2 (26765)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 15. 2016-05-21 22:1326773.

  Szervusztok!


   


  Akartam írni, hogy Mandula nem tud jönni, mert a gépén elpiszkált valamit. De látom, hogy Mandula itt vagy.


  Ültettél? A muskátli beszáradt bimbóit törd ki, ne legyen ott, majd jön másik szép élő bimbó.


   


  -----------


  Mi is már 46 éves házasok vagyunk, 1 lányunk van. Csak azért írom, mert Manyuska ezt nem tudja.


  ------------


   


  Ma szomorú napom volt/van, egy halotti búcsúztatón voltam a Dunán, hajón, Budapesten. Egy netes barátnőnk hunyt el, háztartási balesetben. Rettenetes.


   


  -----------------


   


  Mandula, a cipőkkel épp így vagyok. Itt vannak dobozolva, de mindig a széles orrúakat veszem föl. Ha autóval megyünk, és keveset kell a járdán mennem, akkor előveszem a gála cipőket is.


   


  Tete, próbáld ki a körömvirág kenőcsöt a könyöködre.


   


  Más már nincs. Jóccakát.


   


   


   

 16. 2016-05-21 20:2226772.

  Sziasztok, jó estét.


  Olyan hamar elment a nap. Mindjárt sötétedik.


  Elkezdtem az ültetést. A garázs előtti részre kihordtam minden növényt, főleg muskátlikat, futókat és állókat is. Vettem egy csomó petúniát, meg még egy pár apróságot. Volt két bontatlan nagyobb zsák muskátli földem, az mind elfogyott. Kibontottam a komposzt alját, onnan szedtem a nagggggyon finom, tápdús földet. Kevertem a kettőt, majd meglátjuk, mennyire szeretik a növények.


  Mérgelődtem is, mert elég sok olyan muskátlit adott a kertész, aminek beszáradt a bimbója. Megnéztem a levelét is, hmmmmazt hiszem lesz velük gondom. Valahol olvastam, hogy tej + víz keverékkel permeteznek. Beültettem egy csomó ládát, de közben látom, hogy bizony hiányzik még legalább tíz futó. Kifelejtettem egy-két helyet, ahova nagyon kellene.


  Becsuktam a bótot, mert elfáradtam. Holnap is lesz nap.


  Mivel megjött a kellemes meleg, átnéztem a cipőimet. Annyi szép cipőm van, de mind kirakatba való. Belebújtam egy párba, jaj! alig vártam, hogy lerúgjam. Annyira szűk volt mindegyik. Alig hordtam azokat, talán éppen ez a baj. Ez a mindennapi klumpa teljesen tramplivá teszi az ember lábát. Azelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy otthon is ne 10 centis sarkú cipőben járjak. Jaaaa, akkor kb. tíz kilóval kevesebb voltam.  Na, lehet hogy tizenöttel./


  Fáj a fejem. Úgy recseg a nyakam, mintha sóderon menne valaki.


  Megyek is, iszom egy kávét, az legalább az enyém. Ki kér?


  2016-05-21  14:10
  Tete (26770)
  előzmény:
 17. 2016-05-21 14:1526771.

  Már megint elírtam valamit. Szóval nem a többiek a másik topicban, hanem simán a többiek, itt a Konyhánkban. 

  2016-05-21  14:10
  Tete (26770)
  előzmény:
 18. 2016-05-21 14:1026770.

  Ja az előzőben nem kevesem, hanem kedvesem.


  Valahogy sosem volt rá idő. Harminc éve vagyunk együtt. A fiam 36 éves, szóval nem a párom az édesapja. Nyolc éves fiú és két éves kislány unoka van. Ők az Aprajafalva. A menyemmel is jól kijövünk. Mindíg mondom, hogy mielőtt az ember beleszólna valamibe számoljon tízig. Mire megteszed változik a téma okafogyottá válik a hozzászólás. Múltkor a növéremmel nevettük, hogy mi húszig is számolunk. A többiek a másik topicban nevetik, hogy mi egy bokorban vagyunk. Mi egy telken egy épületben teljesen külön lakásban lakunk a gyerekekkel. A baloldali kertszomszédok a nővérem a fiatalabb lányával és a két unokával. A gyerekek nagyon szeretnek egymással játszani, vagy itt fociznak, kéziznek vagy a szomszédban. Imádják a kicsit, aki sokszor ott lábatlankodik köztük. Hétvégén gyakran éjjel is vagy itt vagy ott alszanak. Nálunk nyáron van medence, akkor mindenki itt lebzsel. Sátorban alszanak, szóval nagy élet van. 


   

  2016-05-21  11:30
  manyuska7 (26769)
  előzmény:
 19. 2016-05-21 11:3026769.

  Klári


  Az én férjem,78 éves lesz novemberben,nem szeret menni sehová.két unokánk van 26 és a fiaunknál és 6 éves a lányunknál.


  most itthon vannak egy hétre a lányomék,hétfön mennek vissza.


  Szép idönk van,de mi sehová nem megyünk,en netezek,olvasok,rejtvényezek , a férjem tv.zik és alszik nagyokat.


  A nagy vásárlásokat én intézem a bevásáárló szekeremmel,a kicist a férjem itt közel.53 éves  hazasok leszünk a nyáron.


  Miért nem esküdtetek meg?a gyerekek töle vannak,vagy más férj volt,?nekem nem volt más pasim,csak az uram és parancsolom,ha,ha,ha.


  a kertes házban több a munka,de kellemes kint ülni nyáron a melegben.

 20. 2016-05-21 11:1126768.

  Nálunk kevesem, párom, vagy egyszerűen levélbenAz az igazság, hogy nem a férjem, de harminc éve a pasim, "akárhogyishíjják" ami most éppen nem jut eszembe. Hihi


  Ibolya a Te párodról nem tudunk semmit. Gyerekek, unokák?


  Elment vásárolni. Imádja az elektromos bringát, amit nekem vett.  Hozott friss felvágottat, zőccséget, ahogy szoktuk hívni. Megreggeliztünk, csinált két kört a kertben és már megint hozza elő a bringát. Mondom hová mész? Azt mondtad, hogy kell mustár, meg papírtörlő. De minden ráér. Na, akkor bevallotta, hogy biciklizhetnékje van. Szerintem ma még eszébe fog jutni pár dolog ami halaszthatatlan. De nem baj, a Duna-parton megy a  kerékpár úton, szereti, had menjen. A fiúk élvezik Zakopánét, boboztak, gubalovkáztak, túráztak. A lányok meg a menyem szüleinél hagyják, hogy kényeztessék őket. Mi  meg édes kettesben. Szól a rádió, ülünk a hintaágyon, illetve per pillanat Ő a bringán. Főzni nem kell, de majd holnap grillezünk. Végre szép az idő, meleg is van.


  Lányok segítség!


  A könyökömön állandóan ki van száradva a bőr, pedig állandóan kenem. Már mindent kipróbáltam a szárított kutyagumin kívül. Ha egy nap a  kenés kimarad, másnap már olyan, hogy a pulcsi szála beleakad annyira érdes. És az fáj is meg kellemetlen is.

  2016-05-21  10:49
  manyuska7 (26767)
  előzmény:
 21. 2016-05-21 10:4926767.

  szervusztok


  rvendek,hogy irtatok,mindig figyelemmel olvasom soraitokat,igyekszem tanulni belöle.


  Most ,hogy kedvesemnek irtad a férjed-urad,megint eszembe jutott egy vicc:


  az 50-ik érettségi találkozó készülnek a diákok,elmennek az egyik o.társukhoz megbeszélésre.


  Hallják,hogy a házigazda,állandóna azt mondja a feleségének:


  drágám,kedvesem,kincsem"hozz egy kávét,egy kis harapnivalót.Az asszony perdül és hozza,amit a férje kért.


  Mikor távozóban vannak,azt mondja az egyik o.társ,:


  -te Feri,olyan szép,ahogyan szólitod a feleségedet,ennyi év házasság után is.Hogy létezik ez,még mndig dúl a szerelem?


  Feri válassza:


  tudjátok,már vagy 5 éve,nem tudom hogy hivják,annyit törtem a fejem,nem jut eszembe,igy ezeket a szép szavakat mondom neki.

 22. 2016-05-21 09:3326766.

  Sziasztok.


  Amit lehetett lefagyasztottam, hogy ne kelljen újra főzni. Mostelment vásárolni, mert tzadzikit enne és a múltkori grillkolbászt fogjuk holnap megsütni.


  A babom most is botrányos, bár még ma reggel is láttam újat. Locsolom is, hogy könnyebb legyen kibújni. A dió nálunk is elfagyott, én alig találok rajta diót. A palántáim szépek. Már vett fél kiló borsót, új zöldséggel főztük, finom volt.


  Vera, ne a Psotára gondolj (nyugodjon békében), nem volt egy szép nő, ott a Tordai Teri, az is szokott turbánt viselni és csinos dekoratív vele. Az utolsó ötletem kötött hajpánt vagy fülvédő. A cukorra a babhéj tea.


  Ibolya a viccet elmeséltem a kedvesemnek, jót derült rajta.


   


   

  2016-05-21  01:20
  mandula2 (26765)
  előzmény:
 23. 2016-05-21 01:2026765.

  Sziasztok!


  Nem tudom hogy csináltam, de végre megint tudok írni hsz-t.


  Vak tyúk is talál szemet, vagy hályogkovács? Valamelyik.


  Most kíváncsi vagyok, hogy elviszi-e?


  Ha nem, akkor többet nem próbálkozom /ma/ ha meg igen, akkor is


  elmegyek aludni.


  Vera, nekem az orvos azt mondta, hogy a méz nem a legjobb édesítő a cukorbetegeknek.


  Én anno a propolisztól olyan kiütéseket kaptam, hogy csuda. Úgy látszik, allergiás vagyok a virágporra. Semmi adalék nem volt a krémben, direkt a feltaláló vegyészmérnökhöz mentünk le érte, ha jól emlékszem, talán Veszprémbe... de nem biztos.


  Írok majd egy emilkét a másik problémádra.


  Mindenkinek jó éjszakát.


  Elviszi? Nem viszi?

  2016-05-21  00:37
  arirangarirang (26764)
  előzmény:
 24. 2016-05-21 00:3726764.

  Azt elfelejtettem mondani, hogy amióta a propolisz csöppeket iszom 2x egy nap, azóta a vérnyomásom is jó, és a fejem sem fáj, Isten áldja meg a méheket, csak meg ne fázzanak, ebben a hidegben. A nászom méhész, ilyenkor etetik a méheket, mikor már feléledtek, és még nincs elég kaja, vagy a hidegben nem tudnak repülni.  Sajnos nem nagyon szeretjük a mézet, apa volt rákattanva a télen, mikor meg volt fázva, csak úgy minden nélkül ette a citromot, csak néztem, és sorban vásódtak el a fogaim, aztán evett rá mézet. Úgy gondolom semmivel sem gyógyult meg előbb, mint szokott, én a propolisz miatt meg el sem kaptam.


  Most még a vércukorra kéne egy csodaszert találni, a gyógyszert nem szedem, mert bajt csinál, és nem is viszi le a cukrot, ugyanannyi csak a diétával, mintha beveszem a gyógyszert, és amellett diétázom. Akkor meg minek kínozzam magam?

  2016-05-20  12:54
  Tete (26759)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 25. 2016-05-21 00:2826763.

  Nekem bármi van a fejemen a hajon kívül, minden borzalmasan áll.A turbánt pedig csak a Psota Irénen tudtam elképzelni Isten nyugtassa. Egyből matrónának nézek ki. Nézegetek én is mindenféle fejre valót a neten, és van 3 polc kalap, sapka a gardróbban, téli, nyári, egymásba rakva, kitömve, becsomagolva, hogy ne menjenek ki a formájukból. Egyedül a kis fekete szalmakalapom ami jól állna, de azt meg apukám temetésén viseltem, úgyhogy passz.Most nagyon jól jött volna olyan, ami csak dísz, a lányok még diszkóban is használják, jó nagy lyukacsosra van horgolva, semmi minta, mert amikor lenő a hajam, egyik nap még semmi, másnap már 5 cm látszik. Most is ott várakozik a festék, de nemigen van kedven, így holnap sem megyek sehová. Aztán meg fodrászhoz is kéne már menni, jól megnőtt. Ilyenkor van a tupír, és a csatok.


  Hajnalban túróspalacsintát sütöttem, és zacskós levest csináltam a mamának. Arra számítottam, hogy majd fujjolja a levest, de állítólag ízlett neki. Kicsit feljavítottam, de csak egy kocka tyúklevessel, mert szerintem nem volt jó íze.


  Jutott leves a fiúnak is, palacsinta is, apának is palacsinta.  Magamnak zablisztből csináltam, ez nem lett olyan jó, mint a múltkor, hogy mitől a különbség? A rendes palacsinták se akartak sikerülni, az első kettő elszakadt, arra kakaót szórtam a fiú annak is örült nagyon, a túrós pedig kifejezetten fincsi volt, megnyaltam. Amit magamnak csináltam már nem volt olyan jó mert édesítő volt benne.


  Remélem, hogy elmúltak az ünnepek már lehet újra kapni körmöt, azt én nagyon szeretem, és meg bírom enni köret nélkül csak ubisalival.


  Szeretném és azt tárkonyos levest, de se a férjem, se anyós nem szereti, először a tejföl miatt, anyós meg még az ecet miatt se. Azelőtt a paradicsomlevesbe is tettem egy kiskanállal, nem lett savanyú, de nagyon fincsi pikáns íze lett, kérdezte mindenki, hogy csinálom, aztán estek le a székről, hogy paradicsomba ecetet. De aztán jött anyós.....


  Jó éjt mindenkinek, sziasztok!


   

  2016-05-20  12:54
  Tete (26759)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 26. 2016-05-20 20:0626762.

  Szervusztok Leánkák!


   


   


  Bizony a kukucska, az akác virágja. Gyerekkorunkban ettük, édes volt. Poros? az nem baj, semmi bajunk nem volt. Ettük a vadsóskát, a galagonyát, a madárcseresznyét, a papsajtot.


   


  Mandula, az itteni piacon vettem álló piros muskátlit, 350.- Ft/db. Tele virággal, bimbóval.


  Még megvannak ládákban az árvácskáim, nagyon szépek.


   


  Az időjárás az nem normális, hidegek vannak, még fűteni kell estefelé.


  A babjaim most keltek ki, jól jött az eső. Még tegnap is jött egy jó kis zápor, de azért ma már tudtam kicsit kapálni. Kikelt a sáfrányos szeklice is, palántáztam paprikát, karalábét. Még van saját paradicsom palántám is, picik még, majd a jövő héten az üres helyekre elrakom. A borsó virágzik, még nem is láttam a piacon.


  A dió itt is elfagyott - más mellett - de már helyrejött. Remélem, lesz az idén is termés.


  Ma a tavalyi dióból grillázst készítettem, férj épp ropogtatja a konyhában.


   


  Jaj, az édes gyerekkor! Nyaraltam gyakran anyai nagyszüleimnél, esténként egy sereg kölök összejött, annyit játszottunk, futottunk, mindenfélét csináltunk. Emlékszem, hogy a lányok bababútort alkottunk bogáncsból.


   


   


   


   

  2016-05-17  15:54
  mandula2 (26736)
  előzmény:
 27. 2016-05-20 15:5826761.

  szervusztok


  Ma lecsót föztem friss alapanyagokból,nagyon szeretjük,délben spenót volt.


  Klári


  erröl a menekülésröl eszembe jutott egy vicc,ha szabad.


  Hirtelen hazajön a férj a hosszú útról, a feleség nem várta,az ott levő barátot bedugta aszekrénybe,de ott volt a nönek a  kisfia.Egyszercsak elkezdi mondani:


  -jaj.de sötét van,de ha adsz 5 ezer ft-t nem szólok apának semmit.


  Odaadja a pasi a pénz,másnap megint elbujtatja, a gyerek ismét ott van és ezt mondja:


  -jaj,de sötét van,de ha adsz 10 ezer ft-t,nem szolok apának semmit.


  Harmadnap elmegy a gyermek a paphoz gyónni:


  elkezdi mondani:


  jaj,de sötét van itt.mire a pap:


  már,megint kezded?

 28. 2016-05-20 15:1126760.

  hazajött, nem kell csak hétfőn indulnia. Minden bekészített kaját megutaztatott, mert belföldezett. Az előbb hazaugrott és beadta az ételes dobozokat, azzal ment is tovább. Mivel "százféle" dolgot készítettem, a hétvégére nem főzök. Aztán majd vasárnap délután elkezdhetek újabb elvivősöket gyártani. De legalább nem leszünk egyedül, sem Ő sem én. Meglepetés volt, hogy hazajött, még szerencse, hogy a házibarátom hátul ki tudott ugrani az ablakon. Vicc vóóóóóót! Rászerelt szúnyogháló van, érdekes lett volna valakinek arra menekülni.  

  2016-05-20  12:54
  Tete (26759)
  előzmény:
 29. 2016-05-20 12:5426759.

  Sziasztok.


  A múltkori után én sem kivánom egy darabig a halat. Legalább is a pontyot, pedig annyira szeretem, hogy éjjel-nappal megenném. Már régen rájöttem, hogy nem szabad halat fagyasztani, mert nem lesz jó íze. Amikor fagyasztott tengeri halat  veszek, akkor egyszer rántok belőle, és már nem is  kívánom többet. Akkor szokott a halfasírt jönni. Arról, hogy mit teszel a halászlébe azt kérdezte a férjed eszembe jutott valami.


  Hazamegy a fiú az iskolából és látja, hogy gombóc van a fazékban. Megkérdezi az anyját: Édesanyám mit tegyek a gombócra? Mire az anyja: A fedőt fiam, mert még Apád sem evett.


  Vera az ugrott be, hogy az érzékeny füledre, fejedre, miért nem próbálsz kendőből turbánt kötni. Itt a G-ben is lehet kötésmódokat találni. Onnan jutott eszembe, hogy van itt nálunk egy fiatal nő. Nincs haja nem kemo meg ilyesmi, mert egészséges, sőt állapotos is. Meg annak idején nekem is volt kopasz ügyfelem. Annyira jó fejfedőket viseltek. Kendőből, nem takarítónősen, hanem turbánosan megkötve. Lehet a fejed sem fájna annyit.


   

  2016-05-20  03:13
  arirangarirang (26757)
  előzmény:
 30. 2016-05-20 06:1626758.

  szervusztok


  Nem szoktam fözni cibrével,inkább a románok használják.Én szeretem a fokhagmás tárkonyos leveseket,scsirkehúsból vagy disznóhúsból készitem,habarással és tejföllel,de mindenikbe megdinsztelek egy 1-2 sárgarépát apróra vágva,azután teszem bele az apróra vágott húst,megfözöm és utána teszek egy kis rizset vagy tarhonyát,majd habarást egy tojásásrgájával,de elötte kell egy kis ecet bele,egy cssipetnyi cukor,törött bors és a végén tejföl.


  füszereket:bors,tárkony,fokhagyma ,kapor,csombort,használok.


  szivesen válaszolok,ha valamit kérdezel.


  Ibolya


   

  2016-05-20  03:13
  arirangarirang (26757)
  előzmény:
 31. 2016-05-20 03:1326757.

  Válámi történt velem délután. Megettem a halat, a halászléből is ettem, de nem esett jól. Karácsonykor nagyon elrontottam vele a gyomrom, azóta nem is kívántam, deapa állandóan zargatott a hallal a mélyhűtőben. Anyóshoz ma ment a másik unokája, és együtt főztek, kihasználtam az alkalmat, hogy megcsináljam a halat. 2 rettentő nagy fél halfilé volt, nem fért a tepsibe, csak úgy, hogy a szélét felpöndörítettem. Vaj, fokhagyma, de már a halszagot se nagyon bírtam. Evés után a kezemen éreztem nagyon a szagát, egy marék ecettel megmostam, elvette a szagát.


  Kint voltam délelőtt, megfújta a fülem a szél, már az egész nyakam fáj, mintha meg lenne dagadva, de közben nincs. Most bevettem egy allergia elleni gyógyszert, hátha a haltól van, aztán majd reggel meglátom. Olyan érzés, mintha a gigámon belül a porcos részek elmozdultak volna, és nyelésnél akad. Ez délután kezdődött az alsó leghátsó fogamnál, onnan ment le. A fogam már nem érzékeny. Az a baj, hogy ilyenkor mindig nyelni kell, meg enni kell, hogy tudjam, még mindig fáj-e.


  Persze holnap megint péntek, orvos a Holdon.


  A problémám a régi, mit főzzek holnap. Nekem az a legjobb, ha nem eszem főttet, akkor nem megy fel a cukrom, nincs futkosás, csak éhes vagyok, de majd megszokom előbb utóbb. Reggelire olyan fincsit ettem, piritós graham kenyeret vajjal, kígyóuborka szeletekkel. Ezt nagyon szeretem.


  Valaki kérdezte, hogy a nyers ubitól nincs-e bajom,a kígyótól nincs.


  Manyika, mondjál pár olyan erdélyi ételt, amit itt is könnyű megcsinálni, és meg lehet venni az alapanyagokat boltban. Mert olvastam én már olya levest, amit azt hiszem korpaciberével savanyítottak, hát én olyat nem tudok. És sokszor nem értem a fűszerek elnevezését sem.


  Én nagyon szeretem a savanykás leveseket, de anyós miatt nem főzhetek, neki minden savanyú, akkor is ha nem.


  Jóccakát mindenkinek, sziasztok!


   

  2016-05-19  19:10
  Tete (26756)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 32. 2016-05-19 19:1026756.

  Sziasztok.


  Ma de. főztem. Írtam, sok minden elvivőst. Mostam két adagot. A nap és a szél megszárított mindent. Még a farmerokat is.   otthon is füvet nyírt amikor hazajött. Hozott friss idei zöldséget, borsót. Finom tavaszi zöldségleveskét is főztünk. Kaptunk még tíz paradicsompalántát, azt elosztottuk a maradék helyre. Vettünk az árvácskák helyébe mindenfélét, azokat majd holnap fogom elültetni. Kicsit pihengettünk is, jó volt együtt semmittenni. Csak beszélgetni és nézni a rigókat meg a rozsdafarkúakat, akik kutatták a frissen nyírt fűben a nyalánkságokat. hozott finom epret, jót nasiztunk. Én magában szeretem, a kedvesem tunkolja cukorba brrrrrrrr!


  Most mondja a meteós, hogy a hétvége jó lesz. A keddi hidegfront meg nem érdekel.

  2016-05-19  11:50
  manyuska7 (26755)
  előzmény:
 33. 2016-05-19 11:5026755.

  szervusztok


  Most jöttem haza,elvittem az avont 8 helyre,holnapra ia maradt.


  tárkonyos raguleves és vékonypalacsinta áfonyalekvárral töltve,de van csipkerózsa lekvárom is,én azt is szeretem.


  Kezd jó idő lenni,d.u.szeretnék mosni géppel,szoktam kézzel is aprobb dolgokat.


  Irjátok meg,hogy mit dolgoztok ma,mit föztök?

 34. 2016-05-19 11:2826754.

  A Bálint gazdának van honlapja, az épp aktuális palántázás, metrzés stb. szerepel rajta, most kéne elolvasni a paradicsomról írtakat, mert innentől nem vagyok biztos, hogy a vízben kigyökeresedik-e. Én földbe ültetném, ferdén, és jó mélyen, aztán bent tartanám addig amíg hideg van.


  Még mindig hideg van, de szerintem most nem annyira, mint tegnapelőtt. A Németh Lajos metemókus hétfőn azt mondta, hogy e hét végére melegszik az idő, azóta módosították, eső, hideg, szél stb.
  Emlékszem lánykoromban mindig hétvégén volt rossz idő. Mindig terveztük, hogy megyünk strandra, aztán mindig esett. Hétfőn meg ragyogó idő volt mindig. Úgyhogy ez nem újkeletű.


  Kéne venni egy benzines fűnyíró kistraktort. De biztos nagyon drága. Apa csak ráülne, és vágná, időjárástól függetlenül. Most is frászban voltam, mert a talajnál 2 napja még nagyon vizes volt., és elektromos a fűnyírónk.


  Nem tetszik nekem apa. A fűnyírás óta nagyon el van fáradva és olyan színtelen fátyolos a hangja. Azt mondja minden hirtelen mozdulatnál légszomja van.


  Most fogok kísérletezni a karácsonyról maradt fagyasztott halászlével, és nyers hallal. A halászlétől nem félek, jó sűrű, alaplé tulajdonképpen, az már olvadozik, de a hal még didereg, fagyos, mint az északi sarkon.


  Kérdezte a férjem mit teszel a halászlébe, mondom kanalat. Benne van egy csomó hal paszírozva. A halból pedig vajas-petrezselyme-fokhagymás sültet készítek, miután beírdaltam. Szottyos krumplival szoktuk enni, az kockára vágott nyers krumpli, kis zsírral, kis lángon szottyasztva. Az alja néha odasül, de a párában fel szokott jönni magátó. Most mennem kell apa levelezését intézni, majd jövök, mert Manyikához is lenne pár kérdésem az erdélyi ételekkel kapcsolatosan.


   

  2016-05-19  08:25
  Tete (26753)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 35. 2016-05-19 08:2526753.

  Sziasztok.


  Vera, palánta megszívta magát vízzel, klasszul kiegyenesedett, már nem szomorúfűz tartása van. Megdicsérgettem és noszogatom. Köszönet.


       nem ment dolgozni, viszont elindult Anyósomhoz füvet nyírni. Nekem működik a négy lap a tűzhelyen, főzöm az elvivősöket.


  Az ég borult, de mintha kezdene világosodni. Éjjel vagy hajnalban persze esett, csupa víz minden. Én is csábítgatomhogy menjünk virágot venni, már ideje lecserélni az árvácskákat. Ő szokta mondani a hóra, hogy lapátolja aki leszórta, de aztán persze nekifog. Nem mintha az utóbbi teleken sok dolga lett volna.


  Nézegetem a meteóelőrejelzéseket, hogy mit tervezzek a hétvégére?vagy lesz az idő.


  Valahol azt hallottam (bár ez inkább munkába járóknak való), hogy a péntek már ünnep. Túl vagyunk egy nehéz héten.


  A barátnőm meg a jó dolgokra azt mondja: hurrá,buli dizsi napszemüveg.

  2016-05-18  23:42
  arirangarirang (26752)
  előzmény:
 36. 2016-05-18 23:4226752.

  Nem is alszom bebeebebeee!


  3kor ugyan kicsit elszundítottam, de apa hazajött nemsokára, és felébredtem. Amíg egyedül volt a nagyobbik kutyusom, olyan csend volt, sose ébresztett, de ez a kis zsizsik nagyon mozgékony. Még szerencse, hogy sohasem ugatnak.Először fura volt, mert az udvari kutyusunk mindig és egyfolytában ugatott, de már nem hiányzik, így a jó. Azért ha jön valaki lehet tudni, mert felugrál, és szaladgál.


  Sajnos elvirágzott a rózsaszín nefelejcs, és már a kék is hozza a magját. Arra gondoltam, nem virágozom fel az idén a teraszt. Ládákkal van körberakva , nincs korlát csak az ajtóval szemben, virágládák meg azért, hogy a kutyik le ne essenek. Kövek vannak bennük, mert kis gügye kisebbik kikaparta a földet. Amit felhoztunk a pincéből az magason van, mert szúrósak. Azért nem akarok virágot, mert a terasz fedett, hiába gyűjtöttem tavaly is az esővizet, annyit nem tudtam, hogy használt volna nekik, és hiába locsolom egy nap 2x csurgósra, csak kókadnak a nagy melegben. Egész nap tűzi a nap. Az árvácskákat majd kiszedem, mert nem szépek, a magasabb helyekre berakok pár kaktuszt, amit nem érnek el a kutyák, alulra meg kövirózsát, abból annyi van, mint a fene. Aztán kész. A tavalyi gyönyörű muskátlim rendesen tönkre ment, egy ága maradt, azt locsolgatom, ha észhez tér se lesz olyan hatalmas virágú, mint tavaly.


  Múltkor csináltam hasábokra vágott uborkát, újhagymát, sót, pirospaprikát, és egészen kicsi ecetet. Azt ugyan nem írja a recept, de nekem hiányzott a savanyú. Kellett volna szezámolaj, gondoltam ha az nincs jó lesz az oliva is, nem lehet kapni azt a régi kis üveges extraszűz olivát, hanem 7dl-st, 2000-ért. Elfogyott az ubi, tegnap nézem mi az a helyes kis üveg ott hátul a fűszeres szekrényben, naná, hogy a szezámolaj. Olyan régi szegény, hogy nem is emlékszem mikor vettem, lehet, hogy már avas is.


  Ma főtt csirkecombot ettem a koreai recept alapján készült kínai kelből, valamitől erős, lett,talán a gyömbértől, mert most nem raktam bele erőspaprikát. Még valamikor januárban csináltam, most klassz, még jó ropogós, azt szeretem, eléggé savanyú, és hidegben savanyodott, nem úgy, mint a mi kovászos uborkánk. Állítólag azért olyan soványak ott az emberek, mert minden étkezéshez esznek ilyet. Nekem sajnos csak egy 2 literes üveggel van, nem lesz elég egész évre, de azért én meg is unom, képtelen lennék minden nap többször is enni. Szerintem a legfinomabb sima, üres rizzsel, de azt nem ehetek, a fene egye meg.


  Fázik a lábam. egész télen zokni nélkül vagyok a lakásban, persze fűtés mellett, és nem fáztam, most lefagy, de nincs annyi eszem, hogy zoknim is van. Nem szeretem, mert akkor meg melegem van.


   Azt hiszem vagy keresek egy filmet, vagy elzárom a gépet, meguntam a banánt.


  Jóccakát, sziasztok.

  2016-05-18  20:09
  mandula2 (26751)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 37. 2016-05-18 20:0926751.

  Sziasztok, jó estét!


  Ma végre elmentünk muskátli nézőbe. Elég lehangoló volt, mert úgy néztek ki, mintha leforrázták volna szegényeket. Kérdeztem is az eladó fiútól, hogy megsütötte a nap, vagy elverte a jég?? Csak bambán bámult rám. Ott is hagytam. Ti mennyiért vettétek a sima, ülő muskátlikat? Az egyik  helyen azt mondták, hogy akár sima, akár futó, 500.-Ft/fő. A másik helyen szemlesütve mondta az eladó, hogy egy cserép 590.-Ft. !!!!! Mi vaaaan???? Tartsa meg. Egyébként ő is drágának találta.  Aztán elmentünk egy maszek kertészhez, ahol végül 450.-Ft/fő futót kaptam, de nem lett elég. Nem volt neki több. Vettem petúnia palántákat is, meg zellert is, annak 50.-Ft-volt darabja. Majd holnap még nézegetek álló muskátlit is, mert bár már csak harmadolom a ládákat, még így is, ahova feltétlenül kell, oda meg kell venni azt a bizonyos mennyiséget.


  Azelőtt olyan volt a ház, mint az osztrákoknál. Ömlött a virág mindenhonnan. Eljárt az idő, elment a kedvem meg az erőm is... így aztán éppen csak azokba a ládákba ültetek, amelyekbe nagyon muszáj.


  Láttam csomó paradicsom palántát, de eszembe sem jutott, hogy kellene venni. Megtanultam a saját káromon, hogy olcsóbban jövök ki, ha megveszem a zöldségesnél. Amennyi munkát, vizet és odafigyelést igényelt, aztán a végén semmi.


  Az a sárga színű koktélparadicsom ami magától kelt ki, na az volt még a leghálásabb. Nem hívtam, jött, aztán következő évben eltűnt. Hova? Az örök hómezőkre, vagy Micsurin atyához, mit tudom én. Nálunk jönnek-mennek a virágok. Amit féltve őrzök, az elmegy, jön helyette más. Hogy honnan? Az ég tudja.


  Eléggé be vagyok fogva, de majd holnap időt szakítok rá, hogy végre megnézzem, hogy milyen magok is lapulnak a zacskókban?


  Manyuska, megfőztem a rizses húst, Férj kétszer is szedett. Erre is már régen volt példa.


  Kellene a kerti munkákhoz segítség, de nem találunk megfelelőt. Egy hónap telt el azóta, hogy a fiú jött és ígérte, hogy jelentkezik.  Nem bánom hogy nem jött, mert a tetű, vagy a csiga, paripa hozzá képest. Pénzem bánta, nem kell, viszont a nehezebb munkákhoz, irtásokhoz - mert már arról lehet beszélni - igenis férfi kar kellene.


  Egy ismerősünk így definiálta a fűnyírás elmaradását: "nyírja le az, aki növesztette".


  Iszom egy esti kávét. Tudom hogy nektek már késő van hozzá, /Vera meg alszik/ de azért hozom. Tessék. Este még benézek, talán jön még valaki. 

  2016-05-18  16:00
  Tete (26750)
  előzmény:
 38. 2016-05-18 16:0026750.

  Igenis, a palánta szívmasszázst és lélegeztetést kapott.


  Na,  elbeszélgettem vele, levágtam, vízbe tettem, és megegyeztünk, hogy megembereli magát. Az ablakba tettem, szem előtt lesz. Kitüntetett figyelmet élvez.


  Napok óta mindíg füvet nyír valaki. Tegnap is valaki volt. Nem zavar még a benzines gép hangja sem, mert a friss fűillatot meg nagyon szeretem. A bab megint botrányos. Szerintem egy kis meleg kellene és akkor minden megindulna. Ebben a hidegben az is visszabújik ami már kikelt. Hideg vanfázik, fűtünk. Egy hete nyitott ablaknál aludtam. Ki érti ezt?


  Nekem szerencsére semmilyen horrorisztikus élményem nincs gyerekkoromból. Az biztos, hogy állandóan harcoltunk a fiúkkal. Egyszer az iskola sarkánál tiszta erőből rohanva összeütköztem az egyik fiúval. Hanyatt estem és úgy éreztem, hogy percekig nem kaptam levegőt. Persze biztosan csak nekem tűnt úgy. Nem csináltunk vad dolgokat, pedig itt is a barátnőm kivételével mind fiúk voltak a környéken.

  2016-05-18  14:10
  arirangarirang (26748)
  előzmény:
 39. 2016-05-18 14:5826749.

  Ilyen szadista kölkök felénk nem voltak, de én biztosan szétvertem volna őket. Mindig pártfogásba vettem minden elesettet, elnyomottat, kiközösítettet. Aztán rá kellett jönnöm, hogy bizony sokszor kihasználtak, viszont még vannak akikkel ha most találkozom, emlegetik, hogy melléjük álltam a többiekkel szemben.


  Egyszer megpróbáltak csúfolni, másik osztálybeli fiúk, mert akkor még nem volt koedukáció.  Voltak vagy huszan. Úgy nekik mentem az aktatáskámmal, hogy utána senki sem mert még csak hozzám se szólni. Megtanultam verekedni a szomszéd fiúktól. Ezt a jó szokásomat apja is megtapasztalta, mikor még nem volt apja , igaz csak egyszer, de nem felejti, eltört a szemügéje.


  Apa 2 napja levágta majdnem az egész füvet, mert a kutyák már nem tudtak benne közlekedni, nagyon rövidke lábaik vannak. Azóta rohangálnak, kergetőznek, alig lehet becsalni őket.


  Nálunk a vizsla belezett ki egy macskát, mikor odarohantam télen mezítláb a hóban, akkor a macska jól megharapott, de mikor láttam, hogy ki vannak a belső szervei, hagytam, minél előbb végezzen vele a vizsla. Azóta nem csípem a vizslákat, pedig kedvenc kutyusom volt, az első is vizsla volt. Nagy vadászok és hiába minden, ez járt iskolába, de semmit nem használt neki, tudta, hogy nem tudunk szigorúak lenni vele.Én meg jártam veszettség elleni oltásra utána.


  Egyszer ellopta a WC papírt, és végig tekerte az egész udvaron, a szomszédok nagy örömére. De a legjobb esemény az volt, hogy valahogy átmászott a szomszédba. Nyár volt, minden nyitva. Ebéd után a szomszédasszony a sötétített szobában le akart feküdni szundizni, és ráült a kutyámra, aki megelőzte őt az ágyban. Nagy sikítás, vonyítás, megijedtek egymástól nagyon.Jött aztán nagy nevetve a szomszédasszony, hogy vigyem már haza a kutyát, mert kitúrta az ágyából.  Másnap látom ám, hogy falatkákat ad neki. Mondtam mire gondolsz, ha eteted, hogy meg fog utálni?


  Csillagos ég. Nyári meleg estéken anyukámmal kint ültünk a lépcsőn, és nézegettük a csillagokat. Ez a szokásom megmaradt, főleg mikor még a tetőtérben laktunk. Minden éjjel ugyanabban az időben lehetett látni műholdat, ami egyenletesen haladt. Nem repülő volt, mert annak a szárnyvilágítását akármilyen magasan is van, lehet látni, ez ment, mint egy csillag.Innen a földszintről semmit sem lehet látni az égből, mindenhol takarják a fák.


  Tegnap este nyolckor ébredtem, az egész napot átaludtam a gyógyszerektől, este nem vettem be, ma mégis úgy elaludtam, mint a tej. Felébredtem kicsit fél nyolckor, mikor berohant a kiskutya, akkor mehetett el apa.De nagyon beleillett az álmomba a kutyakörmözés a padlón, mert beépítettem, és aludtam tovább. Nemsokára csörgött a telefon, Fél 12-kor, hogy mit főztél anyámnak, megyek érte. Mondom borsófőzeléket. Az meg még a mélyhűtőben csücsült. Kiugrottam az ágyból, meg is löttyent a fejem egyből, aztán  még kávé sem volt főzve, nagyon rosszkor. Mindenesetre mire apa negyed óra múlva hazaért, már ki volt szedve a főzi a dobozba. Mondtam csináljon rá tojást, ha a mama akarja. Még nem tudom hogy ízlett neki, z.borsó nem volt már több hónapja semmilyen formájában.


  Hiába iszom a kávét, sajnos semmi hatása, nem fogom kibírni estig, le kell feküdni.


  Végre fordítják tovább a koreai sorozatot, csak lassan megy, néznék egyszerre több részt is, inkább, mint ezeket a balga amcsi filmeket, amit már 140x vetítettek.


  Elaludtam itt a székben, úgyhogy fekszem le, majd jövök, még nem írtam mindenkinek.


   


   

  2016-05-18  10:37
  mandula2 (26747)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 40. 2016-05-18 14:1026748.

  Klári!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!


  Már írtam mit csináljál a döglődő paradicsommal. Vágd le, ne tőből, hátha az is helyre jön, aztán jól kopaszítsd meg alulról, és ferdén dugd le a levágott részt a földbe.


  Minden levágott hajtást , mert ugye ritkítani kell majd az ágakat, le lehet gyökereztetni. a lényeg az, hogy ha földestől veszed, akkor is ferdén kell leültetni, minél hosszabb szárrész kerüljön a föld alá. Sok gyökér fejlődik, több táplálékot tud felszívni, és stabilabban áll. Az nem biztos, hogy a később ledugott hajtások még beérnek, de ezzel az egyel érdemes megpróbálkozni.


   


  Tessék hallgatni rám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


   

  2016-05-18  09:45
  Tete (26746)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 41. 2016-05-18 10:3726747.

  Sziasztok, jó reggelt!


  /jóó, tudom, már délelőtt van, de hajnalban felébredtem, aztán utána behoztam az elmaradást az alvásban/.


  Azért ez a hideg már kicsit unalmas. A fű annyira nő a sok esőtől, le kellene már vágni, de nem tudom mikorra javítják meg a fűnyírót?


  A gyerekkori élmények nagyon meghatározóak. Amikor a pókkal futottak utánam a fiúk, annyira féltem és undorodtam ahogy kapálózott a sok lábával az a szörnyűség. A keresztes pókokat meg meggyújtották és azt élvezték, hogy mekkorákat durrog. brrrrrr.   A nagyobb gyerekek beszélgettek, néztük a csillagos eget és valamelyik megjegyezte, hogy amikor telihold van, akkor jön le a gonosz a földre. Én ettől úgy megrémültem, hogy ez a rossz érzés most is bennem van, bújok is, amikor a Hold benéz az ablakon.


  Nagyon szeretem az állatokat. Volt egy kölyökcica, a fiúk bántották, én meg az ölembe kaptam, magamhoz szorítottam... de valami furcsa nedvességet éreztem. Vááááá... annyira megverték, hogy a bele lógott. Azóta sem tudok elmenni egy kóborló, gazdátlan állat mellett. Befogadnám mindet.


  Manyuska én mára tőled loptam az ötletet, rizses húst csinálok, salátával.


  Lehet hogy ma még megveszem a muskátlikat is, nehogy lemaradjak, mint a borravaló.


  További szép napot.

  2016-05-18  06:30
  manyuska7 (26745)
  előzmény:
 42. 2016-05-18 09:4526746.

  Sziasztok.


  tegnap megérkezett, ma meg holnap belföldezik, pénteken megy útra. Ez alkalommal sem fogunk ráunni egymásra.


  Julcsi én már csak ilyen pihentagyú vagyok. Időnként vannak eszement ötleteim, ami vagy bejön vagy nem. Viszont soha nem unatkozom. Nekem állandóan kell valamivel foglalkoznom. Arról nem beszélve, hogy éjjel felébredek és nem tudok visszaaludni........


  A palántáim eddig bírják, szépek, szerintem nőttek is. A babom sajnos elég foghíjjas. Pedig sok magot elszórtam. Egy paradicsomom "döglődik".


  Ibolya, én ma csirkeszárnyat rántok, krumplival fejes salátával. Holnap tojásos nokedli lesz szintén salátával. Mivel a párom pénteken reggel indul így "elvivőst" is főzök. Az sertéspörkölt lesz, rántott tarja, sült malachús és kelkáposzta főzelék. Van amiből marad itthon is, így aztán én holnap letudom a hétre a főzést. A két fiú (fiam, unokám) Zakopánéba mennek. A menyem a kislánnyal csajos programot tervez. Már én is nézegetek hétvégére valamit......

  2016-05-18  06:30
  manyuska7 (26745)
  előzmény:
 43. 2016-05-18 06:3026745.

  szervusztok


  küldöm a reggeli kávét


  Jaj,milyen jó,hogy ilyen sokat irtatok,szeretem olvasni.Én bizony sokszor visszasirom a gyermekkort,sokat játszodtunk,társasoztunk édesapánnkal,mert édesanyánknak este más dolga volt.Napközben segédkeztünk a konyhában,kertben.


  Emlékszem ,hogy május 1-én,amit mindenki megünnepelt,kivonultunk a közeli erdöbe,ahova élelmet vittünk,,játszodtuk,"hátulsó pár,elöre fuss",meg "üsd a 3-kat"ismeritek  ezeket a szabadtéri játékokat? olyan melegek voltak ekkor,hogy a füven mezitláb szalagáltunk,pedig város gyerek voltam.


  Más téma:


  mit föztök mára?én még nem találtam ki.


  Legyen szép napunk sok apró örömmel.

 44. 2016-05-17 23:5026744.

   


   Hű micsoda forgalom lett itt!


   


  Lehet, hogy szentjánoskenyér volt? Olyan termés, mint az akácé, igen, csak éppen húsosabb és legalább 3* nagyobb. Azt kibontottuk és ettük belőle a ragacsos valamit. Biztos ízlett, mert egymás elől ettük.


  A szivarfa termésével füstöltünk, a fiúk cigarettáztak vele, de sokszor csak füstöltek és persze füstbombát is kreáltak belőle.


  Ja, meg indián pipát, békepipát és pukk-pukk füsteregetés is volt, ahogy a Ludas Matyi című újságban láttuk-olvastuk. Már aki iskolás volt, az óvodások meg mentek a "nagyok" után.


   


  Nekem a legjobban a szomszéd Imi kétkerekű kisbiciklije tetszett, néha kölcsönkaptam, de mindig fogni kellett valakinek, egészen addig, amíg aztán megtanultam egyensúlyozni és már mentem mint a vakegér, körbe-körbe és kiáltoztam a szüleimnek, hogy nézzenek meg milyen ügyes vagyok. Ők meg még nem tudták, hogy én tudok---biciklizni önállóan.


  Az a sok aprótalpú milyen zsinatolással volt, voltunk ott az utcában, meg a keresztutcában vagy 15-en, egyik jobban kiabált, mint a másik.


  Apróm utcájában volt a télen nagy hangoskodás, amikor hó volt és az utcabéli gyerekek igyekeztek a kutyát rábírni, hogy húzza őket. Amíg elsöpörtem a járdát, jót mulattam rajtuk. Mivel a boszi--vessző seprűvel voltam, utána boszirepültünk is a seprűn. Nagy vihánc volt!


  CCakát!

  2016-05-17  23:05
  mandula2 (26743)
  előzmény:
 45. 2016-05-17 23:0526743.

  Nem bírom én ezt a strapát!


  Megnéztem a Szentjánoskenyérfát is.


  Ühüm, ismerős, de még soha nem fogtam. A másik olyan hengeres, mint a szivar, vagy a ceruza. Azért én inkább maradok a ceruzababnál.


  Vera, igen, nagyon jókat lehetett játszani. Nem voltak ilyen kész kütyük, hanem mi magunk kreáltunk mindenfélét, volt benne fantázia. /és akkor még tudtuk, hogy a lányok lányos, a fiúk pedig fiús játékokkal játszottak/

  2016-05-17  22:55
  arirangarirang (26742)
  előzmény:
 46. 2016-05-17 22:5526742.

  Éva, az nem az a majomkenyér, Az olyan hosszúkás termés, mint azt hiszem az akácnak, meg a lila akácnak, de a héja húsosabb, és édes. Mint a Szentjánoskenyér, arról hallottál már?

  2016-05-17  22:51
  mandula2 (26740)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 47. 2016-05-17 22:5126741.

  Én is ettem majomkenyér gyümölcsét, nem amit valahonnan külföldről kaptunk egyszer, hanem itt termett, azóta se tudom melyik fa termése az. Akácot is ettünk, és azt a savanyú levelű kúszó bokrot is legeltük. Babazsúrt is csináltunk, a hokedlit leterítettük konyharuhával, körbe ültettük a babákat, nem Barbit, kistányérok, és kaptak reszelt kekszet, reszelt körtével, az nagyon fincsi volt. Elég sok fiú volt a környéken, szerettek minket kínozni. Robidzseninek nevezett játék, összefogdostak bennünket, rúgtunk, haraptunk, kikötöztek a porolóhoz, aztán ott hagytak. Az egyik lány nagymamája volt mindig a megmentőnk. Kaptak a fiúk a söprűvel tőle.Rohangáltunk az úttesten, hol az ollót játszottunk minden vasárnap délután. Pedig én pesti voltam világ életemben. A felnőttek is trécseltek a kapukban, fél szemük azért rajtunk. Jó volt, egészen más élmények, mint a mai gyerekeknek. Én ugyan nem szoktam emlegetni az én időmet, de most az egyszer mégis.


   

  2016-05-17  20:37
  szőrész (26737)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 48. 2016-05-17 22:5126740.

  Majomkenyérfa. Megnéztem a G.-ban!!


  Hát tudod... itt van az orrom előtt, cserépben. Vagy 30 évvel ezelőtt kapott a család egy kis növényt, ami aztán akkora lett, hogy szét kellett ültetni. Nekem abból a régi-régi tőből van már ükunokám. Egyébként elég ha csak leesik egy kis hajtás, máris gyökeret ereszt. Jó húsos levelei vannak. Most azt mondd meg nekem, hogy azon mit lehet enni? /ugye tényleg csak bolondoztál?/


  Látod, én legelem a füvet, eszem a virágot, iszom az ilyen-olyan teákat, de azért mindent én sem veszek be!


  Elmentem aludni, csak nehogy békacombokról álmodjak.


  Csókolom.

  2016-05-17  20:37
  szőrész (26737)
  előzmény: