Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2015-04-25 23:1625182.

  Na tessék! Amíg én a P-ban képeket keresgéltem, addig jöttél, írtál.


  Nem száradnánk a lelkeden, mert Férj meg nem eszi a karalábét, legfeljebb ha zsenge és akkor is csak nyersen. A húsgombóc bezzeg jöhetett volna, bár mostanában nem nagyon kedveli a húsos kajákat.


  Milyen az a kakaós tekerő? Csigára gondolsz? Azt elhiszem, hogy finom volt. Holnapra a maradékot egy picit ha meglangyosítod, olyan lesz, mintha friss lenne. Ha nem, hát gondoljátok hozzá.


  Jövő héten jó lenne káposztát főzni, olyan Julcsi-féle húsgombócokkal a tetején. Tényleg, az nagyon finom lesz. Igaz hogy valamikor el kellene már kezdeni azt a fránya fogyókúrát.


  Klári hogy állsz a kilókkal? Le, vagy föl??? Amilyen finomakat főzöl, azt hiszem inkább az utóbbi.


  Julcsi hogy kell azt csinálni, hogy az emberhez csak úgy hozzá kerüljön egy fagyigépnek gondolt fagyigép?  Érdekes szitu. Bedobták a kertbe? hehe


  Miből gondolod hogy meleg lesz? Kiolvastad már a könyvet? Caminóról már hazajöttél? Engem bezzeg nem vittél el, pedig megbeszéltük, hogy oda aztán!!!!!!


  Nálunk nem működik az a mutogatós dirigálás, Férj attól idegrohamot kap. Azt mondja olyankor, hogy már elég felnőtt ahhoz, hogy tudja mit, hogyan? Pedig dehogy tudja! Fogalma sincs.


  Aludjatok jól, holnapra szép napot nekünk.


   

  2015-04-25  22:16
  szőrész (25180)
  előzmény:
 2. 2015-04-25 22:5425181.

  Vera!! Annak a szegény cicusnak egyáltalán nincs gonosz szeme.


  Egyáltalán nem is látni a szemeit. Tudod hogy én cicapárti is vagyok. Nekem évekkel ezelőtt egyszerre küldtek el 4 cicámat az örök hómezőkre. Akkor itt a környéken sorozatban mérgeztek meg cicákat, kutyákat, még süniket is!!! Akire én gondolok, hmmmm elnyerte "méltó jutalmát". Már ő is vadászik valahol...


  Úgy látszik, mindenkinek van ilyen-olyan cipő sztorija.


  Nekem egy fehér Szalamander csizmán kívül volt egy nagyon kényelmes, életem talán legkényelmesebb szandálja.


  Valamikor a belvárosi Galamb utcában volt egy maszek cipész, ott vettem. Parafa talpú, virágmintás, textilből készült és pillekönnyű volt, na meg nagyon kényelmes.


  Abban bóklásztam az NDK-ban, de még kirándulni is abba mentem, aztán meg esőben is, szóval nem kíméltem.


  Mikor váljon le a talpa? Amikor Berlinben a belvárosban sétálunk.


  Mivel nem volt másik cipőm, pénzünk meg még annyi sem, Férj egyik nyakkendőjével kötöttem a lábamhoz. Azt hitték, hogy ez a legújabb divat. A félig levált talp viszont minden lépésnél hátrahajlott, így aztán  az aszfalton caplattam, mezítelen talppal. 


  Vera köszi a menüt, de közben kitaláltam, hogy rizses húst fogok főzni. Úgy is lett. Megettük az utolsó szemig. A rizst később tettem be a kuktába, egy picit keményebb maradt, de ha nem kapcsolom ki időben, még oda is ég. Mondtam már, hogy ez az új kukta nagyon sz@r minőségű. A betétje meg pláne. Domború az alja, az első perctől kezdve vacakolt.


  Úgy vettem észre, hogy minél drágább, annál silányabb. Sajnos nagyon ragaszkodom ehhez a fajtához, mert mint te is tapasztaltad, sok időt megspórol a főzésnél. Idáig megbízható volt, de már párszor E-betűt jelez és olyan eszeveszett sípolásba kezd, hogy hanyatt-homlok rohanok kikapcsolni.


  Másnap meg mintha mi sem történt volna, szépen működik.


  Ki érti ezt?


  A zuhanyfülke ajtaja nálunk is problémás. Az egyik mozgó szárnyat csak egy pici műanyag csavar tartja, Férj /mivel a zuhanyt csak ő használja/ mindig behúzott nyakkal lép be a tálcára. Ki kellene már cserélni, mert szinte tisztíthatatlan a vezető sín. Egyszer - akkor még volt - az egyik takarítónő késsel kapirgálta. Ugye nem kell mondanom, hogy azóta a rozsda marja. Állati gusztustalan, szóval cserélni kellene, mint már annyi minden mást is.


  Úgy látszik, nem csak mi kopunk, hanem a tárgyak is.


  Gondold meg a kinti kutyát. Megint újabb gondot veszel a nyakadba, mert hogy a te gondod lesz, az egészen biztos.


  A Fiúval hogy jössz ki? Változott valamit az évek alatt?


  Lányod hogy van, és a Mama? Régen írtál róla. Férjed persze nem megy vissza az orvoshoz. /meg tudom érteni, én sem megyek vissza soha, vagy csak nagyon ritkán /

  2015-04-25  14:21
  arirangarirang (25179)
  előzmény:
 3. 2015-04-25 22:1625180.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Évi nehogy már a lelkemen száradjatok, töltött karalábé volt ma, azaz húsgombócok gerslivel, kocka karalábé és tejfölös habarás, sok petrezselyem.


  Holnap a húsgombócok paradicsom szószban fürdenek + főtt rumli.


  Ja igen:ötlet, kivettem a főtt karalábéból, sok is lett volna, jövő héten leves lesz belőle. Utána egy lángos, sok fokhagymával és nem jöhet vendég!


   


  Megint sütöttem kakaós tekerőt, langyosan vajjal, dejóvóót. Darabka holnapra is maradt...nem is baj, akkor már nem OLYAN finom.


  Hozzám került egy fagyigép, legalábbis annak tippelem, holnap kipróba, úgyis meleg lesz.


   


  Vera nem csak úgy ásom fel a kertet, kis darabonként szoktam, vagy a párom mellé -mögé állok és ott mutogatom pálcával, hogy azt meghagyni, nem belevágni az ásót, nem letaposni, hanem csak simán kikerülni.


  Van erre egy mondás: NÉMELY FÉRFI MIND EGYFORMA


  Gyomláltam ma is, a kis pilincka kaprokat kerülgettem, merthogy terveim vannak, kapros túrós lepény!


   


  De jók ezek a színházi cipellős történetek. Már leírtam ide az enyémet, amikor már odafelé feltörte a sarkamat, tűrtem egy darabig, szép volt a cipő és bérletünk volt, csak kibírom a szezont, de nem, ünnepélyesen bedobtam a kazánba.


  Tavaly a legkedvesebbik szomszédasszonyom temetésén ment szét a lábamon a fekete cipőm, nem akarta elkísérni az utolsó útjára, vált lefelé a talpa, már félig levált, klattyogtam a temetőben, még jó, hogy hazafelé kocsiba tudtam ülni.


  Abban de sokat táncoltam, ez az alkalom azonban nem tetszett neki.


   

  2015-04-23  23:54
  citylako (25163)
  előzmény:
 4. 2015-04-25 14:2125179.

  Hogy kapj ötletet a főzéshez, csirkeszárnyából és combból lesz leves, és sok petrezselyemmel, zöldséggel lesz belőle "ludaskása" Van 2kg spenót, ha az, még nem néztem bele a zacsiba, és apa vette, azt is megfőzöm, és van valami disznóhús, gondolom lapocka, jövő hétre előre speizolva. Lehet, hogy sütök piskótát, még nem biztos, mert anyák napján is sütök, és az már túl sűrű lenne, nálunk tiltott dolog a sütizés.


  Olyan helyre nem viszem a kutyit ahol nem lehetek ott, nem állok mellé, arra nincs szükség, elég neki, ha végig szemmel tarthat, különben meg se nyikkan, de szeretek ott lenni, nekem ne ráncigálják a kutyámat, láttam tegnap, a másik nőhöz beadtak egy westit, igaz nem tudta kikötni, mert nem volt az asztalán az a póráztartó, de mit össze ráncigálta azt a szegény kutyát, pedig annyira nem is ficánkolt. A fülszőr kitépés nem fáj nekik, én szabad kézzel szoktam, persze nem a széléről, és csipesszel pedig az utolsó szálat is kiszedem a hallójáratból. A máltaihoz jött párszor kozmetikus, de kutyus nem szerette, aztán én kínlódtam vele, olyan is volt édesemnek a kinézete.


  Elég vandál lehetett az a kozmetikuscsaj, ha a saját kutyája tudta a menetrendet, és jajgatott tőle.


  Hanim ivartalanítva van, de valami nem stimmel vele pár napja, mindig nyalja magát, már tiszta piros neki, visszük orvoshoz, úgyis lejárt az oltásija is, ma vettem észre. Még nem vészes, mert februárban, ki gondolta volna, mikor júniusban hoztuk, na mindegy.


  Befejezem a levest, bejött apa, az udvart rendezte, nem volt jó akkor csinálni, mikor nem volt ilyen meleg, én komolyan nem értem, nekem magas a gondolkodásmódja. Most a zuhanykabint csinálja, mert ÉN, szétrángattam, és nem lehet becsukni az ajtaját, a fiú nem tud zuhanyozni, szegény meg fog büdösödni, mert a kádban képtelen egyedül, csak áztatja a fenekét. És akár milyen is, túlzásnak tartom 32 éves korára, hogy naponta én fürdessem, aztán mindenhol ám. Szóval kell a zuhany.


  További szép napot, főzzetek, süssetek, vessetek, ültessetek. Én majd locsolok is. Sziasztok.

  2015-04-25  13:47
  mandula2 (25176)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 5. 2015-04-25 14:0725178.

  Tudom  Évi,  nagyon mérges is vagyok magamra, mert nem voltam elég figyelmes.

  2015-04-25  13:47
  mandula2 (25176)
  előzmény:
 6. 2015-04-25 13:4825177.

  Nem olvastam visszább az előbb. Jártam Érsekújváron, még középiskolás koromban, azóta nem voltam Szlovákiában. Apum származik arról a környékről, , de a háború alatt ott éltek anyukámmal, így anyu sok mindent eltanult a nagyanyámtól.


  Ez a cipő probléma az élet megrontója. Nekem is van egy színházas élményem a kínai cipellőről, sehol sem kaptam csini, estére való bokacsizmát, csak az itteni kínainál. Gyanús lehetett volna, hogy 1200 Ft. volt A színház rendben lezajlott, nem nyomott, nem estem hasra a hosszú orrában, tű sarkában, szép is volt, csillogós lakk. Legközelebb fel akartam venni, és jött dobozostól. Valamilyen önmegsemmisítő műanyagból lehetett, mert a szép, fényes külseje ragadt, mint a csiriz. Szerencse, hogy az 1 alkalmat kibírta. Egyszer vettem egy kínai papucsot, 1x volt a lábamon, kényelmes is volt, de nem tudtam mi az a penetráns szag. Annyira büdös lett tőle a lábam, hogy hiába mostam, nem jött le. Az is a kukában végezte. Akkor még talán kínai üzlet sem volt, mikor a szandálos eset történt. Én nagyon nehezen teszek tönkre cipőt, olyan a járásom, ezért évekig is meg voltak régen is szinte újszerűen. Volt egy kedvenc drapp szandálom, hozzávaló táska, ahogy kell. Megnyitott Pesten a Mac'Donalds. Gyermekem persze egyből enni akart. Sorba kellett állni, kígyóztunk hosszú ideig. Véletlenül lenéztem a lábamra, és megsemmisültem. A szandim emelt talpa-sarka cafatokban lógott utánam, csak a benne lévő kemény műanyag izé volt egyben. És ki kellett várni a sort, és ott amikor leültünk bedugtam a pad alá a lábam, de a Váci utcából haza kellett jutni a peremkerületbe. A villamoson is dugdostam a lábam persze.


  A sógorom temetésére a szintén évek óta őrizgetett gyönyörű fekete lakkszandálomat vettem fel. Még otthon szaladgáltam, öltöztem, mikor egyre kényelmesebb lett a szandál először az egyik, aztán a másik is. Megjegyzem 40 fok volt akkor árnyékban. A pántok kiolvadtak a talpbélés alól, a jó meleg őszi cipőmben kellett elmenni.


  Arra gondoltam ki kéne menni Bécsbe egy bevásárlótúrára, állítólag nem is kell Bécsig elmenni, csak attól tartok, ha nem ott vásárolunk, akkor ugyanúgy ráfaragunk. Szükségem lenne kabátra, cipőre, blúzokra, csakhogy nekünk elégproblémás ilyen hosszú időre egyedül hagyni a mamát, a fiút, és a kutyát.


  Itt volt az egyik macska az előbb, nagyon balhézott velem, mert nem volt kaja kitéve, nyávogott, tán még meg is támadott volna, el kellett zavarnom, nemá, hogy jótett helyébe még nekem jöjjön. Ez a gonosz szemű. Azt hiszem mégis kell nekünk az udvarra is egy kutyus, kb puliméretű, mert azóta szemtelenedtek el a macsekok, mióta csak kicsi kutyánk van.

  2015-04-25  10:13
  Tete (25171)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 7. 2015-04-25 13:4725176.

  Sziasztok Mindenki!


  Klári a címedet nem kellett volna nyíltba!! Van sok hülye, aberrált ember, akik azzal szórakoznak, hogy kellemetlenkedjenek, vagy beszóljanak.


  Vera nagyon helyes lett a kutyus. Láttad milyen kocka v. gömbölyű kutyákat csinálnak? Persze hiszem, ha látom. Mi mindig megszenvedtünk a kicsivel. Amikor telefonált a kozm.lány hogy jön, mellettem ült a kicsi, meghallotta és megismerte a kínzója hangját, beiszkolt a kanapé alá. Alig tudtam kihúzni onnan. Az igaz, hogy amikor nyírták, én el nem mozdultam mellőle, mert a kozm.lány tényleg durván bánt vele. Nagyon-nagyon szépen dolgozott, de a kicsi reszketett. Jobb volt, hogy ott volt az "anyja".


  Úgy is nézett rám, mint aki azt mondja, hogy "ments meg ettől a nőtől". Pláne amikor a füléből a szőrt tépkedte ki.


  Sokszor elhozta magával a saját kutyáját, az szintén a fürdőszobában volt ilyenkor. Amikor a munkában oda ért a gazdája, hogy most jön a kitépés, elkezdett vinnyogni a kutya és még a szemét is eltakarta. Annyira együtt érzett az enyémmel.


  Kint vagyunk a kertben, dolog van. A szél elég erősen fúj, nekem meg jeleznek a csontjaim... szóval lehet hogy megint idő lesz? Na de milyen?


  Vera ezek szerint minden férfi egyforma, ha vásárlásról, vagy kertészkedésről van szó?


  Találtam egy csomó tavalyi magot, azokat szórom szét. A szél is besegít.


  Marink most boldog, mert ott van a Két Kislány, na meg helyzet van! Ki tudja, Julcsi hol tart a könyvben?


  Julcsi ha kibújtál a lapok közül, gyere és mondd el, hogy mit főzöl? Addig várok, mert ötletem sincs.


  A lelkeden szárad, ha éhen hal a család.


  A rózsáimon a  levelek kezdenek kunkorodni, azt hiszem permetezni kell. Naggggyon úúútálom az ilyen munkát.


  Félek tőle. Nem szeretem, amikor a permet az arcomba, hajamra hullik vissza. Múltkor találtam egy képet, amint éppen beöltöztem erre a nagy melódiára. Nem ismertem magamra, igaz hogy csak a szemem látszik ki a sok gönc közül.


  Amikor a penészt festettem le, akkor meg nejlonzacskót húztam a fejemre. Kivágtam a szemeknél, hogy lássak is valamit, a zacskóban viszont nem kaptam levegőt. Hősi halott lettem volna, ha időben le nem tépem a fejemről.


  Legjobb az ilyet másra bízni, na de hol van az a "más"?


  Letelt a lazsálás ideje, megyek tovább. Nektek is jó munkát, vagy pihenést.

  2015-04-25  10:57
  Tete (25172)
  előzmény:
 8. 2015-04-25 13:1625175.

  Én nagyon köszönöm a tippet, sajnos rajtam nem segített. Tavaly fél nyáron, vizesre fújtam belülről a cipőt, először csak mezítláb hagytam megszáradni a lábamon, később mindig vastagabb zoknival, és amikor eljött a nagy nap, még oda is vittem a spricnit, de azon a cipőn nem lehetett segíteni.  Most készülök előszedni, hátha a szekrényben megjavult.

  2015-04-25  00:34
  tripoca12 (25170)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 9. 2015-04-25 13:0825174.

  Ugyanígy vagyok a rokonsággal, többre nem is nagyon vagyok kíváncsi, éreztem, hogy "válámi ván"

  2015-04-25  10:57
  Tete (25172)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 10. 2015-04-25 12:1625173.

  Hááááááááááát ezt nem ide szántam.

  2015-04-25  10:57
  Tete (25172)
  előzmény:
 11. 2015-04-25 10:5725172.

  Szia!


  Én egy nagyon nyíltszivű, barátkozós ember vagyok. Semmi titokzatosság, csak a nyilvánosság miatt nem írok konkrét dolgokat. Nagyon örülök, hogy lassacskán úgy néz ki, befogadtok. Az email címem tklari06@gmail.com


  Délután írok, de gondolom a felvidéki szülők nagyszülők léte sok mindent megmagyaráz.  Az a hatás lehet számodra "gyanús". Üdvözöllek Klári

  2015-04-24  23:25
  citylako (25169)
  előzmény:
 12. 2015-04-25 10:1325171.

  Szép napot mindenkinek!


  Nem tudom szivem, mire gondolsz, de a szüleim Érsekújvárból származnak (ma Nové-Zámky). A kitelepítéskor kerültek, először Tótkomlósra, majd ide Pest közelébe.  Az é-ny irány jó. 


  Cipő dolog. Nem is értelek benneteket én még porszívózni is 15 centis sarkú Gucciban szoktam. Vicc vóóóóóóóóóóóóóóót.


  A nővéremmel annak idején 10-15 éve rengeteget jártunk színházba. Tél volt, itthon hó, pesten latyak. Az Andrássy úton igyekeztünk a színház felé a Nyugatitól, persze gyalog. Egyszer csak az én testvérkém lemarad. Visszanézek és látom, hogy az egyik lába felemelve és szabályszerűen tátog a kis bokacsizmája (madeinkína) talpa. Annyira mulatságos látvány volt én elkezdtem nevetni. Szegény meg majdnem szétrobbant a méregtől. Mit volt mit tenni a kabátja kapucnijából (mondanom sem kell az is madeinkína, mert biztosan az ő nerce illetve az ezüstrókabundám éppen a Patyolatban volt), kihúztuk a zsinórt és azzal átkötötte a cipőjét, hogy legalább a színházig el tudjon sántikálni. Odaérünk a bejárathoz, megáll egy taxi, kilép belőle egy hölgy, estélyi topánka, tokától bokáig szőrme és belibeg az előcsarnokba. Látni kellett volna a tesóm arckifejezését, ahogy végignézte a hölgy bevonulását, meg lepillantott a saját összetákolt lábbelijére. A szünetben persze hazatelefonáltunk, hogy jöjjenek értünk.


  Ma sóskát főzök, hét elején spenót, aztán kaporszósz, most sóska, ezeket kívánom. Vettem túrót lehet kapros túrós lesz belőle. Majd írok egy "rumlileves" receptet is. Nagyon laktató egytálételnek is megfelelő. Igaz inkább svábos mint tót.


  Óvatosan a kertészkedéssel, derekakra, kezekre, lábakra vigyázni.

  2015-04-24  23:25
  citylako (25169)
  előzmény:
 13. 2015-04-25 00:3425170.

  BOCSANAT,  hogy  ismeretlenul  bele szolok  a  cipo"  dologba......


  ugyanis  Edesanya  EVEKIG  kinlodott  mindig  a  cipokkel,  barmennyit  is  fizetett  a  cipoert.


  Vegul  egy becsi  unokatestver  felfedezett  vallami  spriccelheto  folyadekot,  ami  puhitja  a  cipok  boret.


  Felveszed  a  cipot,  es  AKKOR  jol  befujod  a  cipot azzal  a  folyadekkal.  Hagyod,  hogy  a labadon  szaradjon  meg.


  a  neve  most  nem  jut  eszembe,  de  a  suszter  biztosan  tudja.


  "Uj-cipo-k  "  uzletben  lehet  Pesten  mindenhol  kapni.

  2015-04-23  23:44
  mandula2 (25162)
  előzmény:
 14. 2015-04-24 23:2525169.

  Klári, gyanúsak nekem a te kajáid, csak bólintsál, ha arra nyugat felé a szlovák határnál lóbázod a lábad a Dunába.


  Mi csak annyi különbséggel főztük gyerekkoromban ezeket az ételeket, hogy amibe tejfölt írtok, abba anyukám tejet tett. Gondolom az mindig volt otthon, nem kellett elmenni a boltba, állandóan sietett, rohant, dolgoztak apámmal. Vagy még arra is gondolok, hogy az apu sem szerette a tejfölt, mint az én férjem. Már én is kezdek leszokni róla. Minden pótolható tejjel és ecettel. Nem megy össze, ha előbb ki van hűtve, utána beletéve az ecet, akkor már lehet melegíteni.


  Éva, a kozmetika nem költözött el, ma voltunk, totális kifáradás az egész vándorcirkusz részéről. Kiskutyám csodásan viselkedik mindig, néha akart csak leülni, nem csodálom, több mint 2 órát álldogált az asztalon. Teljesen rövid lett a szőre, olyan, mint egy rózsaszín kismalac. Kapott egy masnit is, mert olyan jól viselkedett. Lehet, hogy utálja, mert néha rájön a hisztérikus kaparászás, forog az ágyában, és  tépkedi a huzatot. Éjszakára azért kiszedem neki, mert gumis, ne húzza a haját. Ma elege volt, mert mielőtt elmentünk én is kifésültem, és pofi, popó mosás volt, aztán kizártam, a teraszra, hogy száradjon. A fürdőbe be nem jönne.


  Ma nem volt főzés, tegnapi maradék lett volna, de megette a kutya, én tejet ettem kiflivel, A fiú kolbászt, apa is húst, a kutyáéból. Tejbegríz nem volt, megittam a tejet.


  Jókat vihorásztam Éva hsz-én. Évekig nem tudtam miért nem nő ki az árnyékliliom, aztán egyszer láttam, hogy apa tarolja a fűnyíróval.. Azóta már virágzik is, mert életveszélyesen megfenyegettem. Most bedőlök az ágyba, valami idegbajom készülődik. Este elhatároztam, hogy emlékezni fegok az álmomra, addig emlékszem is, hogy a keresztanyámmal álmodtam, sok okosságot mondott, de azokat elfelejtettem. Azóta ideges vagyok. Hátha most éjjel sikerül. Sziasztok, jó éjt!

  2015-04-24  11:35
  Tete (25165)
  előzmény:
 15. 2015-04-24 21:5225168.

  Bejöttem, vacsoráztunk, minden elintézve. Kivonulok, tüntetni fogok, transzparenseket emelek a magasba: vigyázz a virágainkra felirattal!!!


  Marikám nekem ha jól megszámolom, nincs is szoknyám. Illetve... ami van, az ha jól emlékszem, már tavaly sem jött rám.


  Tegnap elmentünk egy pár üzletbe. Felpróbáltam kb. 20 nadrágot.


  Bizony egyik sem volt jó. Arról már nem beszélek, hogy ezek mind műszálas vacakok. Csak arra jók, hogy takarjanak, viszont télen hidegek, nyáron meg beleizzad az ember, úgy tapadnak.


  Nem vettünk semmit. Olyan /pedig svájci az üzlet/ minősíthetetlen cuccok vannak méregdrága pénzért, hogy komolyan mondom, az első turkálóban különbeket találni.


  Egyébként szeretem a turikat, ill. szeretném, csak nagyon ritkán jutok el ilyen helyre. A ruhák anyaga mind felülmúlja az itteni csicsás üzletekben horror áron kapható holmikat.


  Cipő ügyben komoly aggodalmaim vannak. Jövő héten "jelenésünk" lesz, fogalmam sincs, hogy miben fogok topogni?


  Marikám jó helyen vannak azok a virágmagok, de ha elveted, akkor lehet hogy mire palánták lesznek, tényleg elmegyünk.


  Nekem lelkiismeret-furdalásom van, valahányszor megöntözöm azt a bizonyos növényt. Tudom hogy az már nem az enyém, vigyázok is rá, törölgetem, de hogy mikor jut el a GAZDÁJÁHOZ ? na majd egyszer biztosan.


  Lehoztam az emeleti porszívót, az is megéri a pénzét. Nem is a gép, hanem aki tervezte./Bosch/ Amikor bekapcsolom, úgy fúj előre, mintha szélvihar lenne. Tiszta nátha leszek, mire végzek a takarítással. Ennél a szerencsétlen mostani porszívónál nem is néztük, hogy lehet-e állítani a szívás erősségét, hiszen olyan magától értetődőnek tűnt. Nem lehet. Összecsomagoltam, levittük a garázsba, majd ott történik vele valami.

  2015-04-24  20:36
  bmari (25167)
  előzmény:
 16. 2015-04-24 20:3625167.

   


   


  Sziasztok!


   


   


  Mandula köszönöm szépen, átadom a köszöntést. Igen, készen van a mézes-krémes, már reggel 6 óra óta fönnvagyok. Gyorsan elkészítettem, a krém csak délután lett kész. Most érik, holnapra már jól megpuhul. Rántott csirkehús lesz még, az a kedvenc.


  Főztem sok zöldséggel levest, csirkeszárnnyal és kaparóval, gríznokedlivel és sütöttem disznótorost.


  Vera, pulink van, már 2011 óta. Ribizli a neve. De biztos, hogy olvastad annak idején. Fekete, csodás bundája van, ez lesz most rendbe szedve. Az eb december végétől január végéig az előszobában dekkolt, mert itt addig tartott a sziveszteri durrogtatás. Kaparja az ajtót a drágám, én meg beengedem, reszket. Azóta semmi baja, de ha dörög az ég, akkor kimegyek utána és leülök a fotelbe a férjem műhelyében, ott beszélgetek vele közben. Sok kutya fél ezektől a zajoktól. A kutyám még a repülőgépet is megugatja.


  A flancos, drága és ilyen-olyan bőr lábbelik nekem nem jönnek be, mindben fáj a lábam. Veszek a kínaiban kétezerért, ez megvan 3 évig, és jó. De van egy márkás Márk átmeneti cipőm is, azt nagyon szeretem, még dolgoztam aktívan, amikor megvettem. Akkor sok mindent megvettem, hogy nyugdíjas éveimre sok minden meglegyen. Ha szellőztetem a szekrényben lévő ruhákat, mindig arra gondolok, hogy néhány kosztümöm sose kerül rám. Állandóan nadrágban járok, abból is van legalább 22.


  Tavaly vettem egy igazi üzletben igazi bőrcipőt, megőrülök tőle, nyom, csíp.  Pedig szép, persze be kéne járatni.


   


  Ma csak benn voltam, főzés, sütés, délután jött a pedikűrös, jól elment a nap. Nagytakarítást is csaptam, az ablakok egész nap nyitva voltak. Ma először nem fűtöttem be a cserépkályhába, kicsit ment a cirko, elég is a meleg, 22 fok van most este.


   


  Holnap ha igaz, elvetem az uborkamagot, 2 sort, mindig György napja körül szoktam elvetni. Még az egynyári virágokat is elszórom, Mandula mindig várom, hogy gyere és elvigyed a legényrózsa magjait. Már a hajnalkát, büdöskét ide-oda elszórtam.


   


   


   


   


   


   

  2015-04-23  23:54
  citylako (25163)
  előzmény:
 17. 2015-04-24 17:4625166.

  Elbujdosok! Előtte azért még elköszönök.


  Áááá. Ma aztán elegem lett. Pár napja vettünk egy porszívót, itt a képe elrettentésül, nehogy ilyet vegyetek!!!!!!


  Már az első próbánál éreztem, hogy válámi nem stimmel.


  Talán írtam is, hogy csak úgy tudok vele porszívózni, mintha gereblyéznék. Tolni nem lehet, húzni is alig.


  Szííív mint az állat. Felemeli a szőnyeget. Semmi probléma nem lenne, ha lenne rajta szabályozó, de nincs. A csövön van egy olyan kis ablakocska, azt tologatom-huzigálom, de az intenzitásán semmit nem változtat.


  Leszakadt a vállam tőle. Szóltam Férjnek, kíváncsi voltam az ő véleményére, mégiscsak erősebb a karja, mint az enyém.


  Voltak fércek, cérnák a szőnyegen. Áthúzta rajta a fejet legalább ötször - én meg kajánul vigyorogtam a háttérben - szóval fércek maradtak. Egyre pirosabb lett Férj feje, majd rákezdte a mondókát, amin én már régen túl voltam.


  Próbálgattunk bele másik fejeket /van egy pár régebbi porszívó a házban, mindegyiknek csak a torka véres/ de naná hogy nem stimmel egyik sem.


  Részemről befejeztem. Kész. Van egy nagyon-nagyon-nagyon szuper, ami tényleg!!! na de az meg olyan nehéz, hogy évente csak párszor használom, sátoros ünnepek előtt.


  Másik: Férj visszavitte a penészes húsvéti sonkát a madarasba.


  A pénzt nem adták vissza, erre beírt a panaszkönyvbe. Visszajött a válasz, hogy igen, mea culpa, igazunk van, menjünk be és számla ellenében visszaadják a pénzt.


  Háááát ez az! Itt a határozat, a számlát viszont sehol nem találjuk.


  Klári, két nappal ezelőtt én is krumplilevest főztem /bocs.Julcsi, rumlileves az!/ méghozzá idei, friss kerti tárkonnyal. Nyaminyami jaj de finom volt. Azt hiszem, az a legjobb étel a világon! Jó sűrű, tejszínes habarással hidegen is, melegen is nagyon-nagyon finom.


  Vera te! Mi van már a kozmetikával? Elköltözött?


  Ma is kint voltam a kertben. Kerestem egy nagyon régi kinti cipőt, de az is nyomott. Fogtam egy kést, kivágtam az orrát.


  Most jóóó!


  Marink megsütötted már a sütit? Az annál finomabb, minél tovább áll. Isten éltesse a Lányodat jó egészségben, még nagyon sokáig.


  Megyek, mert Férj füvet nyír, akkor pedig kő kövön nem marad.


  Hiába teszem ki a BEHAJTANI TILOS!!! táblákat, ő csak tolja a gépet, nem nézi hogy mit nyír le. Neki ami zöld, az gaz, vagy fű. 


  Pár évvel ezelőtt kértem, hogy hozzon be petrezselymet. Tudjátok mit hozott? Még jó, hogy megnéztem. A Vera féle morzsika virág zöldjét. Nem tudom milyen íze van, de nézett volna nagyokat, ha azt teszem bele a levesbe, vagy a "petrezselymes" krumplira.


  Rohanok, talán még meghagyott valami használhatót.


  A porszívó képét majd akkor teszem fel, ha bejöttem.

 18. 2015-04-24 11:3525165.

  Szép napot mindenkinek.


  A babot  eddig én sem áztattam, csak most olvastam róla. Kipróbálom, meg talán a hétvégén elültetem. Nagyon bízom (?) az időjósokban.


  Tegnap voltam az unokám fociedzésén. Drága kis csillagom, némelyik válogatott focista, tanulhatna tőle lelkesedést.


  Kelkáposztafőzeléket főzök, nekem ugyan még van kajám tegnapról, ez a gyerekeknek készül. Jó kis házi füstölt kolbásszal elbolondítva.


  Eszembe jutott még valami, aminek lassan jön majd az ideje. A szüleimnek volt egy kertje (nem a háznál), ahová jártunk sokat segíteni. Amikor nagy meleg volt, akkor főztük a fehér krumpli, illetve bablevest. Megfőztük a krumplit vagy a gyöngybabot babérlevéllel, és csak tejfellel behabartuk, nem sűrűre. Semmi zsiradék, esetleg kis ecet. Aztán jól behűtöttük,és elvittük magunkkal. Ott is le lett engedve a kútba, hogy hideg maradjon. Amikor eljött az ebéd ideje, mindenkinek lógott a nyelve a melegtől, milyen jó is volt kanalazni. Kiettük a sűrűjét, aztán megittuk a levét. Olyan jól esett, aztán mehetett tovább a munka, mindenki felfrissült kicsit.


  A fügebokromon van egy csomó füge. Én azon virágot még soha nem láttam, még szinte levelet sem, és már ott sorakoznak a kis gyümölcsök. 


  A fekete paprika jól hangzik, talán majd jövőre.


  Derekakra, kezekre, lábakra vigyázni a tavaszi munkák során is.

  2015-04-23  22:47
  szőrész (25161)
  előzmény:
 19. 2015-04-24 11:2425164.

  Most ez tegnap hol volt?


  Én is így szoktam magam érezni, mikor muszáj lefeküdnöm.


  Volt nálunk is tó, de a kutyák állandóan rendezkedtek benne, belementek, aztán szétkaparták, mire kijöttek, a szúnyogtelepről nem is beszélve. Szúnyoglárva evésre telepített halak eltűntek, a víz felforrt a melegben, hamar megszüntettük, a helyén egy laposan kúszó örökzöld van, a sziklák azt hiszem még a bokor alatt.  Kihasználtuk a lukat, és ültettünk bele, nem kellett ásni.


  Tegnap nagyon meg lettem dicsérve, hogy jót főztem. Volt egy 2kg körüli lapocka egyben, azt elvágtam hosszában, aztán fokhagymával tűzdelve bele az Ellába. Mikor a husi háromnegyedig megpárolódott, akkor az eddigi szokásommal ellentétben a tepsi aljára tettem, rá a krumplit, karikára, só, és kacsazsír. Majd a sütőbe vele. Tökéletes lett, a hús a tepsi felöl pirosra sült, és végre a krumpli is szép piros volt, hogy ez nekem 40 év alatt miért nem jutott eszembe? Úgy, hogy ma nem főzök, talán tejbegrízt nasinak, olyan régen ettünk, és a fiú szereti. Az volt a kedvenc kajája, a tejgebríz.


  Kiskoromban volt egy gyermektelen házaspár a szomszédban, időnként áthívták az utcabeli gyerekeket, gríztortára. Jó sűrűre főzte a néni a tejbegrízt, kiöntötte a tortaformába, mikor megszilárdult kivette, feldíszítette, lekvárral, befőttel, és szeletelte mint a tortát. Én nagyon szerettem náluk lenni. Olyan szobájuk volt, mint egy színpad. Pár lépcsőn kellett felmenni az utcai részhez, és korlát volt szélességben, hogy le ne essen valaki. Azon a környéken ez divat volt, mert az utca felől magasabbak voltak a telkek. Volt akinél fal volt, az nem volt olyan szép, és izgalmas. Ez a bácsi olyan gyárban dolgozott, ahol csiszolt üveggyöngyökből készítettek csillárokat, lehetett nézegetni a különböző formákat, néha kaptam is egy-két gyöngyöt.


  Könyveket is tőle kaptam kölcsön, és a bácsinak gyönyörű hangja volt. Nyáron vasárnaponként kint ebédeltünk a teraszon, ő operaáriákkal szórakoztatta a környéket. Nálunk csak nekem tetszett.  :) de tényleg szép hangja volt. Olyan hangulat volt tavasztól télig, mint az Állami Áruház című filmben, emlékeztek rá? Látta valaki? Nemrégen is vetítették, szeretem nézni a régi szocreál filmeket. Azt hihetné az ember, hogy csak kitalálás, megszépítése a régi valóságnak,, de akkor úgy éltek az emberek, ott legalábbis, ahol én éltem.


  Igen, Éva, minden úgy van a cipőkkel kapcsolatban, ahogy írtad, én hozzá veszem a ruhákat is, amiben tavaly állati szépnek éreztem magam, idén egy mosogatórongy. A frizurákról ne is beszéljek, mert a jól bevált régi rövid, az most iszonyú, és szerintem mindegyik, mióta az esküvő előtt levágattam a hajam, azóta szörnyen nézek ki.


  Kicsalom a kuttyot az udvarra, ma még nem volt hajlandó felébredni, pedig már csöppentettem a szemébe, szólongattam, hivogattam,de csak alszik.

  2015-04-23  23:44
  mandula2 (25162)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 20. 2015-04-23 23:5425163.

  Mari, én megrekedtem a cicádnál, milyen kutyitok van? Az orvos nálunk is gyakori lenne, ha el nem hanyagolnánk mindketten. Én minden évben karácsony előttől kb február márciusig rosszul vagyok, aztán vagy elmúlik, vagy megszokom, vagy megvan, csak nem fáj.


  Apának is véletlenül vették észre a szívritmuszavarát, 2 csomag vérhígítót döftem a hasába, aztán nem ment vissza. Nem tudom tablettája van-e még, de annyit elértünk, hogy issza a vizet, remélem nem csap be. Az lehetett a kiváltó ok, hogy egész nap nem ivott, éveken keresztül, reggel egy kis kávét, és este mikor hazajött a vacsorához. Most agitálom, hogy menjen már vissza a kórházba az ambulanciára, de persze én se mentem vissza február óta, olyan gyógyszereket írtak, amitől még sokkal rosszabbul voltam.


  Julcsi, nem úgy van az már ennyi idősen, hogy csak úgy felássuk a kertet. Apa egy sima fűnyírástól is mindig rosszul lesz, pedig most még meleg se volt, és kétfelé osztotta a kertet, egyik héten az egyik, másik héten a másik oldalát vágja, azt mégis, pedig csak tologatni kell a masinát.


  Nekem már 3 cm-s a vágópetrezselymem a virágládában. Pont akkor vetettem el, mikor másnapra jött a hideg. Akkor ráraktam a ládaalátétet, így nem fázott meg, és csak 3 napja vettem le, szépen megerősödtek. Remélem a tetűk megkímélik, tavaly is lezabálták az első leveleket, de aztán levágtam, mire kinőtt eltakarodtak a tetűk. Szerintem ezek eszik a kaprot is.


  A virágok közt nem maradnak meg, mert hamar összenőnek a magas virágok, és a macskáknak is ott az útvonala a teraszra. Nem szeretem, mióta tegnap volt az a balhé a kutyám, és köztük, de mióta odajárnak nem találkoztunk egérrel. Kutyi most még nagyobb felügyelettel lehet csak kint hátul a kertben.


  Remélem holnap már eljutunk a kozmetikába vele, a lányom már nevet rajtunk.


  Én lemondtam a műkörmökről, végre megszabadultam az utolsótól is, magától lepottyant. Az esküvő óta erőltettem, de tulajdonképpen kb 2 napig voltam vele megelégedve, aztán már láttam a lenövést, és onnantól kezdve még 3-4 hétig utáltam. Jól elvékonyodott a körmöm, pedig kíméletesen csinálta a körmös, jó sokára fog lenőni. most furák, kis csutkák.


  Sok mindent elhagytam, ami az esküvőre megcsináltattam, úgy se voltam magammal megelégedve, úgyhogy kár volt a sok pénzért. Most ezt mind a kutyulira költöm.


  A főtt húst én is imádom paradicsomszósszal. Egyszer a sógornőm szüleinél voltunk ebéden,  vidéken, kacsaleves volt, sült kacsák, és rengeteg szíve, zúzája. Azt mind én ettem meg a szósszal, mást nem is ettem. Utána mentünk Balcsira, olyan voltam mint egy 6 hónapos.


  Jó éjt mindenkinek, sziasztok


   


   

  2015-04-23  21:28
  bmari (25160)
  előzmény:
 21. 2015-04-23 23:4425162.

  Sziasztok, jó estét.


  Estét? Most látom, hogy már milyen késő van.


  Úgy látszik, tegnap jól megdolgoztattam magam, mert alig élek.


  Akartam írni, de már nem volt erőm. Reggel keresgéltem a képeim között, aztán azon vettem észre magam, hogy már több mint tíz évvel előbbre vagyok. Emlékek...hű de mennyi!!


  Délután elmentünk egy bizonyos céllal, aztán - ilyen se volt még - útközben meggondoltuk magunkat és hagyva csapot-papot beültünk valahova, megvacsoráztunk. /most aztán jön ám fel az idegen olaj!/


  Leültem a gép elé, és azt éreztem, hogy ha most nem fekszem le csak tíz percre, menten itt halok meg az álmosságtól. Kutya akkor még nem kapott vacsorát. Megbeszéltem magammal, hogy na jó, ha nem tíz perc, de félóra múlva felébredek. Ebből másfél óra lett.


  Aludtam volna egyfolytában reggelig, de hívott a kötelesség. Érdekes dolog ez, hogy bele van kódolva az emberbe.


  Visszatérve még a cipőkre! Tegnap megtaláltam egy szandálomat, meg is örültem neki, de az örömöm csak addig tartott, amíg bele nem bújtam. Nem szandál volt az, hanem spanyolcsizma! Ma mégis azt vettem fel, de a kocsitól a célig csak sántikáltam.


  Julcsi nem tudom miért van az, hogy amelyik cipő egyik nap még kényelmes, vagy éppen az üzletben, amikor megveszem, itthon már itt nyom, ott nyom. Ha az üzletben nyom valahol, már teszem is félre.


  Emlékszel arra, amikor a Dunapark kávéházban találkoztunk? Na, az a cipőm /jó régen volt/ már akkor megvolt. Ma u.az a cipő csillagszóró /csillagokat látok/ pedig már jól ki van taposva.


  Ennyit a cipőkről.


  Tegnap felszámoltam két zugot a kertben. Gereblyézés, sziklák, kövek összeszedése. Ott aztán fű nem nő, csak a szomszéd fenyője termeli a tűleveleket, a tobozokat, na meg az árnyékot is.


  A tóból gereblyével meregettem ki a faleveleket. Rengeteg van, mert az egyik diófánk ága benyúlik a víz fölé, naná hogy tele lett levéllel, meg dióval. Közben persze rettegtem, nehogy egy békát is kipecekároljak. brrrrrr. A szivattyú elromlott, így nem marad más hátra, mint irány a gumicsizma és a kis tóba állva kimeregetni a vizet. Férj be akarja temetni, én meg tiltakozom.


  Szívesen üldögéltem ott, pláne amíg halak is voltak benne. Minden télen eltemettük őket, így aztán tavaly már egy sem volt. Volt viszont alga és béka, de legalább az a kis víz visszatükrözte az eget.


  Rengeteg nálunk is a citromfű és a vérehulló. A kertben vannak olyan eb által kitaposott ösvények, amelyeket csak robbantani lehet, mert beton keménységű ott a talaj. Nem az én térdemnek való az ásás, na meg nem lenne sok értelme addig felásni, amíg a hölgy szabadon futkározhat.


  Nézegettem a képeket, hogy milyen volt fénykorában a kert. Mondhatom, hogy azóta rá sem ismerni. Már nem érdekel, vagy belefáradtunk, segítség pedig még pénzért sincs. Ha mégis akadna, na azt megnézhetnénk. Látom a kaszáláson, amikor néha jön két ember a szomszéd üres telekre és úgymond rendbe teszik. Jáááááj.


  Hoztam két táblát /régi felvételek/ amit Náncsi néni vendéglője előtt fotóztam anno.


  Marikám minden rendben eü. téren?


   

  2015-04-23  21:28
  bmari (25160)
  előzmény:
 22. 2015-04-23 22:4725161.

   


  Szervusztok leánkák!


  Méteres babot fogdostam ma, meg a guggos sárgát és zöldet, de persze ráérnek.


  Lucullus és végre ökörszív paradicsomot is vetettem a kisbidlikbe, reménykedem.


  Kápia és fekete paprika. Másokból majd kapok egyet-kettőt, tele is lesz a kert.


  Bazsa és padlizsán is földben. Melegigényesek. Kezdenek hajtani a fűszerek, kakukkfű, vadmajoránna, citromfű, menta, pár szál tárkony, mert ugye hová kellett rámolni a tüzifát, na persze rá!


   


  Piacon már két hete láttam padlizsán palántát, jó nagyot, csak fóliában éli túl, fázik még ilyenkor szabadban.


  A kertésznek eladó, minél korábban annál drágábban.


   


  Virágzik az eper, hajt a málna, nem kel a zöldség, tavaly is tojt rám. Majdcsak lesz válámi...


   


  Hoztam kenyérmorzsát, sok van, pedig de sokat kikapálok!


  A bazsa pedig magot érlel.


   


  Marink, ha megjönnének a gólyák üdvözletem nekik! Fészek rendbehozás előtt jól fel kell táplálniuk magukat, hosszú a költés ideje, gólyapróbáló. Sóskát én is nézegetem, szeretjük, krumplival tükörtojással.


   


  Évi és Vera a kemény föld ellenszere az ásó és a kapa. A nagyharang máshol kell szóljon!


  Nem kellemes elfoglaltság, fárasztó, de eredményes. Csak a puha földben tudnak mélyre hatolni a gyökerek és szívni a táplálékot.


  Klári a babot nem áztatom, belocsolom a kis árkot, bele a bab, behúzom, kész.


  Sajnos locsolni kell, hol van az a beígért eső? Még a felhőben...


  Mentem olvasni! Mr Darcy lánya a címe.


   


   


   


   


   

  2015-04-23  21:28
  bmari (25160)
  előzmény:
 23. 2015-04-23 21:2825160.

   


  Szervusztok Leánkák!


   


  Ma már elég szép volt az idő, locsolni kell a veteményesben, mert nagy a szárazság.


  Mandula, nem viszem túlzásba a kertészkedést, de nem ám. A babot én is majd úgy vetem, hogy a fagyos szenteket tiszteletben tartsa. Sokféle babmagom van, tűzbab, futóbab, kolbászbab, sárga és zöldhüvelyű. Épp ma néztem szét a magos dobozomban. Már elvetettem a céklamagot, meg ami időszerű. 4 nap alatt kikelt a karalábémag, ha szép nagy lesz a palánta, szétültetem. Ma láttam a piacon, hatalmas nagy palánták sorakoztak, paprika, paradicsom, karalábé, stb. Ezeket talán fóliába viszik, mert a szabadföldben rizikós, még talajmenti fagyok vannak itt. Nagyon sok primőr van a piacon, már kistököt is láttam. Én még el sem vetettem a magot, majd azt is május elején, meg a cukkinit, patisszont is.


   


  Orvosokat látogatunk, a múlt héten Endokrin szakrendelésen voltam a Rókusban magam miatt, ma a férjem miatt a kardiológián. Ezek karbantartások. Ma annyian voltak a rendelőben - közeli város - rettentő ricsaj volt a folyosón, mindenki túlbeszélte a másikat, nevetések, kacagások, szóval nemodavaló zaj.


  Julcsika, a közeli faluban sajnos üres a gólyafészek, vagy békáznak, vagy még nem jöttek meg. A fecskék viszont pár napja igen, itt csivitelnek fölöttünk. Amikor megjönnek a fecskék, virágzik a vérehulló fecskefű. Annyi ilyen növény van felénk, hogy sok. A kerítés mellől irtom is, csak 1-2 tövet hagyok meg. A nedve jó gyógyító. A szomszédasszonyom ma egy csokorral bevitt a vázába.


   


  Klári, finomakat főzöl, teljesen az én ízvilágom. Ezt a kelbe göngyölt finomságot megjegyeztem. Megírnád priviben, melyik városban élsz?  Húsleves, azt is szeretem, kiváltképp oldalassal, sok zöldséggel. Utána az oldalast paradicsomszósszal eszem meg.


  Hamarosan sóskaszószt is főzök, van két szép nagy tő a kertben, már éppen leszedni való.


   


  Kapor a téma? Szeretem minden formájában és ha jó esős az idő, nagyon sok kikel a kertemben. Nem győzöm irtani, amikor túl sok van és túl sok helyen.


   


  A minap rebarbarás piskótát sütöttem, a bokraim már nagyon szépek. Jönnek a bimbók is, ezeket azonnal kitöröm.


  Most olyanok a cseresznyefák, mint a menyasszony, csupa fehér. Remélem, hogy a méhek tették a dolgukat.


  Mi is visszük az ebet a kozmetikushoz, már nagyon melege van, és egyébként is ráfér az olló. Olyan édes, amikor a nagy bundájától megszabadítják, megfürdetik, illatozik, fürge és játékos.


  Holnap mézes krémest sütök, 4 laposat, a hét végén a lányom szül.napja lesz, ezt kért. Ha jönnek, mindig olyat készítek, amit szeretnek. Leginkább és legsűrűbben persze rántott húst kérnek.


   


  A morzsika virágot ismerem, de évek óta nem láttam sehol.


   


  Ilyen a vérehulló fecskefű:


   


   

  2015-04-21  19:28
  mandula2 (25152)
  előzmény:
 24. 2015-04-23 11:5025159.

  Szép tavaszt mindenkinek!


  Végre jó az idő, nem fúj ez a fránya szél sem.


  Babot én május 7. után fogok ültetni. Úgy írják az okosok, hogy 7-10 között. Valóban, mert akkor a Fszenteknél még a földben van. Néztem a 30 napos előrejelzést, nem látok jósolt fagyokat, de biztos ami biztos. Nem is a zacskó mag árát sajnálom, hanem a látványt amikor megfagy, vagy tönkremegy valami. Azt olvastam érdemes 6 órán át áztatni, körömvirágos, fokhagymás, kamillás vízbe. Valamiféle immunitást ad a magoknak, gondolom betegségek ellen.


  Annyit emlegettem a kaporszószt, hogy főztem is. Olyan lett amilyenre Édesanyám készítette. Sütöm a töltött dagadót (azt több napra), és ahhoz.


  Nem tudom szoktatok-e csinálni, mi csak úgy hívjuk "rongyos salátát". Kiválóan felhsználhatók a salátafej nagyobb szélső levelei. Kevéske forró olaj, bele apróra vágott fokhagyma. Rádobni a salátaleveleket, párszor megforgatni. Aztán só, ecet, cukor, pici víz. Főzni nem kell. Az ínyencek füstölt szalonna zsírjára is tehetik, én ezt soha nem próbáltam.


  A húsleves nálunk gyógyszer kategória. Valahogy megmaradt a nagyszülőktől, ha valaki beteg, jó kis húslevest neki. Az unokám is azt szokta kérni, Mama főzöl gyógyítós húslevest? Akkor is, ha semmi baja sincs. Mi nagyon szeretjük sok zöldséggel, zellerrel és oldalasból. Persze szoktam marhából, csirkeaprólékból, húsos csontból is főzni. Karácsonykor gyöngytyúkból. Amikor nálunk ez a leves az ebéd, akkor én a másodikat csak 4-5 óra körül készítem, mert délben mindenki jól lakik levessel, hússal, az említett töltelékkel.


  Óvatosan a kertészkedéssel, ne essen bajotok!

  2015-04-22  23:27
  szőrész (25158)
  előzmény:
 25. 2015-04-22 23:2725158.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Nálunk kenyérmorzsa virág a sok kis fehér margaréta szerű csokros. Kipusztíthatatlan. Nem kell levágni, kihúzni és akkor érlel magot, el is szórja, ki is kel és lesz újra sok. Egy két szál más színű kiemelkedő virággal már kész is a csokor.


  Az NDK-beli cserenyaralásunkon vettünk salamander szandált és cipőt. Mint a vaj. Kényelmes, puha, hazaér benne a láb. Sokáig hordtuk, elkoptattuk. Van üzlet itthon is, éppen nem kiemelkedően drága, de az a legdrágább, amit megvesz, de nem hord az emberlánya, csak úgy van a szekrényben.  Amikor egy vászon dorkó huszonezer ft? 


  Ahogy a kaja is, amit aztán ilyen-olyan okból meg sem eszik.


   


  Megnéztem a salamander online katalógusát, vannak benne kedvemre valók, ha olyan kényelmesek is, próba dönt.


  Látni, kézbe-fogni, próbálni, ha kicsit is kényelmetlen, nyom, már mehet is vissza a polcra, dobozba, van helyette száz másik.


   


  Ma gulyás volt, ordás és lekváros palacsintával. Hétvégére töltött karalábé a terv, holnap még valami közbeesőt kell alkotnom. Aha, gomba lesz!


  Óriási se narancs-se citromok a keserűk, (nem jut eszembe a neve) voltak a piacon, hoztam egyet, finom volt, még hoztam párat, elpárolgott, mindenki azt cuppogta.


  Meglepetésként ért, hogy a fügén milyen nagyok a termések pár nap alatt, nem is láttam virágot, vagy csak nem figyeltem...Ebben a szélben mintha behavazott lenne az udvar a sok fehér sziromtól.


   


  Babot majd egy hónap múlva, hogy a fagyosszenteket a földben töltse, úgy szoktam.


  Napos napokat!


   

  2015-04-22  21:12
  arirangarirang (25157)
  előzmény:
 26. 2015-04-22 21:1225157.

  http://www.noiportal.hu/main/npnews-9777.html


  Itt olvashattok a Pálmalevelekről, a hozzászólásokat is érdemes.

  2015-04-22  09:04
  mandula2 (25156)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 27. 2015-04-22 09:0425156.

  Jó reggelt!


  Mára sok tervem van, aztán majd meglátjuk hogy mi lesz belőle?


  Egyelőre eltört a derekam, valószínű megfáztam tegnap.


  Vera ettől a pálmalevéltől felállt az összes hajam! Mi a fene ez?


  Valamelyik este én is bóklásztam a neten, majd írok róla, de az legalább szép.


  Klárival /most majdnem megint Katit írtam, jajajaj, nagyon kell figyelnem/ majd értekeznem kell a babok ültetésével kapcsolatban.


  Jövök majd, legyen szép napotok.

  2015-04-22  00:52
  arirangarirang (25155)
  előzmény:
 28. 2015-04-22 00:5225155.

  Péntek délutánra van időpont a kozmetikába, ma már nem bírtam nézni a kis pofiját, a szeme körül, a szája körül, a bajuszkájánál, és a kecskeszakállát levágtam. Naná, hogy a menhelyes nő kiszúrta a tegnapi képet, jól leszúrt, hogy miért nem vágom ki a szeménél, de addigra már elkészült. Annyira utálom, mikor állandóan kioktat, egyébként is olyan mindent tudó, és annyit beszél, hogy attól van gyomorfájásom, lik lett a hasamban tőle.Lehet az, hogy mivel 10 kg körül van a kutty, inkább több, csak napi egyszer akar enni? Pár hete, mindig tolódik ki a reggelije, már ebédnél járunk, vagy ha későn eszünk, akkor ő is későn.
  Apával esznek, én nem vagyok érdekes, csak főzzem meg. Nappal engem követ, de ahogy apája beáll a kocsival, már lóbálja a farkát az ajtónál, és mennek is kifele, aztán esznek, majd megint ki, ez megy lefekvésig, akkor bejön hozzám, és itt alszik a 3 ágya helyett a padlón.


  Éjjel vándorol, nem is halkan, kopog a körmével, levágja magát hol itt, hol ott. Van amikor nem hallom, akkor nagyon alszom én is. És az összes kellemetlen dolog rám hárul persze, a napi többszöri szemcsepp, este kenőcs, kefélés, fésülés, mosakodás, minden. Csoda, hogy alig várja haza apát?


   Na ha nálam kipusztul a morzsika, akkor majd kérek tőled magot.  Én is ma ültettem át.


  Anyukám a kaporszószt főzeléknek hívta, tejjel és rántással készült, és nokedlit csinált hozzá. Sósan. A sóskát paradicsomos káposztát, lencsét cukorral csináljuk, néha a szárazbabot is azzal csinálom,és ezeket még babérlevéllel is, de van mikor sósan. A spenótot tejjel, a sóskát tejföllel. Tök kaporral, sósan, zöldbab fokhagymásan rántással és tejföllel, krumplifőzelék babérlevéllel, ezek mind sósan. A borsó változó, mikor milyen kedvem van.


  Milyen idő jön, hideg, meleg? Pénteken megkopasztják a manót aztán már legyen langyos az idő, ajánlom!


  Volt itthon egy festékem, már szemezek vele régebben, ma befestettem a hajam, hát sokkal szebb a színe, mint a fodrászosnak. Csak én nem tudom levágni, és nagyon zavart festés közben, hogy vakban festettem, csak megszokásból, mert fehér a szemüvegem, és nem szereti a barna festéket. Olyan nehezen száradt meg, azt hittem már száraz, bejöttem, és elkezdett rázni az undor, mert a nyakamban vizes maradt. Nem bírom, hogyha a vizes hajam hozzámér, és ha bekrémezem magam, és nem issza be egy pillanat alatt, hát megesz a fene. Pedig krémezni minden nap 2x kéne annyira száraz, és jó zsíros, meg hidratálós, és fél óráig ragadok legalább. Fújj.


  Olvastam egy érdekeset az indiai pálmalevelekről, olvastatok már róla? Színtiszta csalásnak titulálják, de van benne mégis valami érdekesség, mert az emberek halálának pontos idejét is meg tudják mondani, és a körülményeket, az életedet az összes eseményt gyerekkorodtól, halálig, gyerekeket, férjeket név, és dátum szerint, munkahelyeket, szerelmeket, érdekesebb eseményeket. Most valaki kitalálta, hogy mégis van valahol időgép, az adatokat összegyűjtik, az emberekről, és visszamennek valahányezer évre, akkor rámásolják a levelekre. És csak azoknak van levelük, akik keresik, akik nem keresik, nincs. Több évig is eltart amíg megtalálják, ezért gondolják, hogy addig gyűjtik az adatokat. Tulajdonképpen nem is túl drága, és ha valakinek még sincs, visszaadják a pénzt, akár évek múlva is. Viszont azonnali megoldásokat pont azért nem tud adni, mert sokáig kell keresgélni. Addig meg is tudhat az ember sok mindent, ami miatt esetleg keresni kezdett. Nagyon kíváncsi lennék egy dologra, aki ismer tudja mire, de ha csak évek múlva tudnám meg, lehet addig már le is zajlott az esemény, vagy mégsem  :)  Szóval egy nagy butaság belevágni. Engem ezek vittek fel a Facéra, valami ezoterikus oldalról. Nagyon régen volt.


  Azért jutott az eszembe, mert ilyenkor este élednek fel az ezoterikus témák, és nincs más olvasni való a neten. A könyveim pedig egyenlőre a tetőtérben vannak, most nincs lépcső.


  Jóccakát mindenkinek, sziasztok!


   

  2015-04-21  22:45
  mandula2 (25154)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 29. 2015-04-21 22:4525154.

  Mi is nagyon szeretjük a húslevest. Érdekes amit írsz, hogy milyen töltelékkel tálalod. Biztosan finom és laktató.


  Nálunk a tészta fogy, meg a répák, na meg persze a hús, amiből a leves főtt.


  Még most is borzongok a gyönyörűségtől.


  Az előbb hallgattam a rádiót. Éppen  Kosztolányi: Hajnali részegség c. versét szavalta-mondta-suttogta Latinovits Z.


  Hogy tudott játszani a hangjával!!!


  Ha van kedvetek, hallgassátok meg.


  https://www.youtube.com/watch?v=Jo1rSc17wPU


  Ezen az oldalon többet is találtok.


  Valaki, vagy valami ki akarja szakítani a lábaimat, a térdeimet meg kalapáccsal ütögetik.


  Ki az? Jaaa, megint jön az IDŐ! Abból is a rosszabbik fajta.


  Megyek is aludni.


  Fájdalommentes éjszakát és ébredést kívánok.

  2015-04-21  19:58
  Tete (25153)
  előzmény:
 30. 2015-04-21 19:5825153.

  Szép estét!


  Én is nagyon szeretem a kaprot. Süteményben is, mondjuk jó kis kapros túros finomság. A kovászos uborka meg kapor nélkül, kár nekifogni. Én fokhagymát is teszek az uborka közé. Hallottam van aki krumplival kovászol, az nekem nem jött be. Jaj de jó lassan jön annak is az ideje. A zöldségesnél már láttam kovászolni való uborkát, persze horror áron. Én szoktam kaprot tenni a székelykáposztába a székelytökbe is. Szerencsére eddig minden évben kaptunk, mert nálunk nem terem meg. Volt, hogy két zacskó magot is elszórtam, aztán hírmondó sem volt belőle.


  A főzésről: múltkor valaki mesélte, hogy tesz a sóskamártásba fokhagymát. Nagyon finom (persze mi nem édesen szeretjük, hanem sósan, tejföllel habarva). Eszembe jutott még valami. Nálunk nagy sláger a húsleves. Én kelkáposzta levelébe szoktam belegöngyölgetni tölteléket. Olyan zsemléset, amit a csirkébe is töltünk. Néha megbolondítom kis csirkemájjal, vagy darált husival. Jó sok aprított petrezselyemmel kevés fehérborssal fűszerezem. Fehér cérnával megkötöm és mehet a levesbe. Amikor kész, szépen elvágom a zsineget, kigöngyölítem és aki úgy kéri kicsomagolom. Mindenki szereti.

  2015-04-21  19:28
  mandula2 (25152)
  előzmény:
 31. 2015-04-21 19:2825152.

  Vera megkerestem a G-ban a virágot. Jót nevettem, mert éppen délután ástam ki egy tövet és ültettem máshova. Rossz helyen nőtt ki és nem akartam hogy eltapossuk. Ebből nekem rengeteg van.


  Szia Klári! Nem tudom hogy szeretem-e a kaporszószt, ha ettem is, nem hagyott bennem mély emléket, de magát a kaprot nagyon kedvelem. Az illatát is, az ízét is. Nálunk ha beindul a kov.uborka szezon, akkor nagy szükségem van rá. Süteménybe aprítva kevésbé élvezem, de savanyúsághoz és a tökfőzelékbe /!/ nagyon kell.


  Kaptam már olyan virágcsokrot is, amiben kapor volt. /made in holland/ Amikor átvettem a csokrot, a látványa is szép volt, de akkor még nem tudtam, hogy miért nem rózsa illata van, honnan jön ez az intenzív kapor illat? Honnan? Hát a hollandok - egyébként nagy mesterei a virágkötészetnek is -  összekötik a rózsát, a kaprot, a drótra tűzött mini almákat. A végeredmény pedig lenyűgöző.


  Nem tudom ki hogy van vele, azért én mégis jobban szeretem a lenge szárú margarétát, vagy az őszirózsát, abból is azt, amelyik a kertben született. /hazai/


  Azelőtt levágtam a rózsákat is, bevittem a szobába, vázába tettem. Ma már ritkán vágok le virágot, inkább ott gyönyörködök benne, ahol kinyílt. Nemsokára nyílik az orgona. Levágva nem egy hálás dísz. Hamar elhervad, viszont frissen vágva fantasztikus az illata. A gyöngyvirág is bimbós már. Lehet hogy nálatok már nyílnak? Itt nálunk mindig hidegebb van, mint máshol.


  Ha holnap már nem lesz ilyen durva a szél, ki kellene menni a kertbe, mert körmünkre ég a kinti munka.


  Lehet hogy jövök még ma, Julcsit is hiányolom. Marink dolgozol ezerrel? Nyugi! Minden megvár. /bagoly mondja verébnek/

  2015-04-21  11:43
  Tete (25149)
  előzmény:
 32. 2015-04-21 19:0725151.

  Sziasztok!


  Vera, amint látom, őkelme nincs még megnyírva. Jön a meleg, ha nem akarod elvinni, hát nyírd meg te. Biztosan meghálálja majd.


  Jaj a cipő! Úgy örültem, hogy most még csak tizen... fok volt, így aztán kiscsizmába mentem el. Igen, de már az is nyomott. Ráadásul tegnap pedikűröztem és a hegyes kisollóval beleszúrtam a körmöm melletti húsba. Akkor nem is vettem észre, de a lábujjam nem felejtett, éjjel már annyira fájt, hogy ha jól is aludtam volna, többször felébresztett az az üvegszilánkos fájdalom.  Szóval úgy mentem, hogy a nagylábujjamat begörbítettem, hogy ne érjen hozzá a csizma orrához belülről.


  Nekem is minden bajom van.


  Elmentünk a Bauhausba, megvettük azt a dobba visszahúzódó tömlős locsoló szerkentyűt, amit 30 m-re ki lehet húzni, de ha már nem kell, akkor egy rugó visszahúzza. Bibibííí Bori! Nem tudod megrágni, és remélhetőleg nem is fog összetekeredni. Persze csak nyugtával dicsérjük a napot! Holnap ha igaz, Férj felfúrja a falra az egész erőművet, aztán már csak locsolni kell, már ha lesz mit!


  Az a galád csalán! Dédelgetem, becézgetem és ez a hála?? A dög! Egy picit hozzáért a kezem, abban a pillanatban, mint egy hárpia, nekem esett és úúúúgy megcsípett, hogy még most is zsibbad. Boldog ifjúkoromban nekem is volt egy Salamander szandálom. Kint vettük Bécsben. Gyönyörűűűű volt /talán még most is megvan valahol, valamelyik zsákban :-) / fekete, elől csak egy vékony pánt és a sarka vagy 10 cm magas. Nagyon elegáncsos volt!


  ÉÉÉéééés tudtam benne menni!!! Ma meg? Azelőtt azt mondtam, hogy már csak a cipősdoboz jöhet, de ma már azok is olyan kemények, hogy inkább a puhapihe papucs. Mezítláb soha!! Abban a pillanatban, ha mezítláb mennék, rögtön vagy pókra, vagy kavicsra, vagy gyíkra lépnék. Még a szobában, szőnyegen sem megyek mezítláb.


  Tegnap reggel én is megmértem a cukromat, éhgyomorra elég magas volt. Ma reggel kíváncsiságból szintén böktem, ma már kevesebb. Évekig nem kívántam az édességet, nem is ettem.


  Aztán jött egy időszak, amikor rászoktattak az ebéd v. vacsora utáni desszertre. Finom is volt. Később ha véletlenül  már nem volt, hiányoltam.


  Ma is megeszem - de nem a cukrászdait - bár elhatároztam, hogy mire jön a meleg idő és vele együtt a lengébb cuccok, hát nem lehetek vaskosabb, mint tavaly voltam.


  El is tettem a közelemből minden csokit, cukrot, nassot. Bünti van.


  Vera milyen az a morzsa virág? Na majd mindjárt megnézem a G-ban. Elhiszem hogy vigyázol rá, annak még az illata is más, amit otthonról mentettél meg.

  2015-04-21  14:42
  citylako (25150)
  előzmény:
 33. 2015-04-21 14:4225150.

  Talán a házasságlevél változtat sok mindenen? Ifjú házas korunkban sokan mondták, hogy milyen szépen beszélek az uramról, más asszonyok bezzeg..... igaz, azok az asszonyok évtizedekkel voltak idősebbek nálam. Na, de nem is ezt akartam


  Mandulka, nekem ugyanilyen gondjaim vannak cipőtéren. Még a sportcipőt se bírja a lábam. A lányom egész esküvőjét megkeserítette részemről a cipő. A végén már nem bírtam ráállni, akkor ment le a férjem a parkolóba a lapos szandálomért, de már az se sokat segített. Mindenhol vérhólyagok voltak, talpamon, ujjamon. Nem értem, mert se nem vastag a lábam, se nem bütykös. Kisgyerek korom óta kínlódok a cipőkkel. Életemben nem volt csak 1db kényelmes cipőm, Salamander márka. Olyan puha, kecses, mint Hamupipőkének. hatszor annyiba került, mint egy másik, aztán sajnos az lett a vége, hogy mikor ideköltöztünk, kicsit korán raktuk be a bútorokat ősszel a szobába, a betonozás vastag volt, és csak látszólag száraz, hát télen minden ami bőrből volt megpenészedett a szekrényben. Van egy ilyen bolt a Mammutban, most is baromi drága, majdnem 100 ezer egy cipő. Most már nem venném meg, ráadásul a fazonok sem voltak szépek, az esküvő előtt nézelődtünk ott.


  De mezítláb se tudnék járni, mert így is,ha egy porszem belemegy a cipőmbe, már piszkál. Lehet, hogy valami királylány voltam előző életemben, annyira kényes vagyok ruhában, cipőben, ételben.


  A föld nálunk se kedvez a növényeknek, nagyon kemény, mint a beton. A kapor a laza földet kedveli. Anyuéknál úgy kelt minden évben, hogy nem is vetette. Itt próbálkoztam párszor, kikelt, de azonnal lezabálták kis fehér tetűk, utánuk nem volt gusztusom.


  Első évben kaptunk a szomszédtól galambtrágyát, húsgalambokat neveltek, azt beledolgozták a földbe, kb. 5 évre fel volt javítva, de aztán abba is maradt a kertészkedés. Annyira nem értek hozzá, és annyira utáltam a sok szúnyogot, hogy befüveztük, bokroztuk az egész 860 nm-t. Ilyenkor amikor még nincs szúnyog, jól el vagyok  kint, de aztán..... Még villanyt se lehet gyújtani este, mikor kimászkálunk, annyira szeretnek engem. És közvetlenül a bejárati ajtó mellett van az én ajtóm, azonnal megtámadnak.


  Ma találtam 1 tő morzsika virágot, krizantém illatú a levele, és apró fehér virágai vannak. Anyukáméknál abból is rengeteg volt, magról kel. Persze a legrosszabb helyen nőtt, most szétbontottam a kocsibejáró szegélyét, és kiástam. átültettem, remélem nem szúrtam el, mert nem is látok ilyet sehol, és  kb. Az utolsó virág, ami még a szüleim kertjéből származik.


  Most megyek mire apa megjön csinálok tarhonyát a csirkepörkölthöz, azt már este megfőztem. Megy felfele sajnos a cukrom, nincs mit ennem, a régi baj miatt, csak a kenyeres dolgok, és egyszerűen tanácstalan vagyok. Vettem már számtalan cukrosoknak készült szakácskönyvet, állítom több olyat esznek, amit nem szabadna, mint én,  pedig nem akarnék gyógyszeren lenni.


  Sziasztok, szép napot!

  2015-04-20  13:03
  Tete (25145)
  előzmény:
 34. 2015-04-21 11:4325149.

  Sziasztok!


  Ma megvettem a karósbab magot is, majd futtatom a kerítésre. Még várok az ültetéssel, nehogy elvigyék a Fagyos Szentek. Már fejben alakul, hogy mit hová ültetek. Tegnap elszórtam a majoránna meg a vizitorma magot. Ládába meg tálba. A paradicsomokat hurcolászom ki meg be. Féltem őket, nehogy megfagyjanak.


  Spenótot főztem. Sütök a tetejére párizsit és kész az ebéd.


  Évi, nem tudom a kapormártást mennyire szereted? Mi a tél végén a lefagyasztott kaporból szoktuk csinálni. Első zöldnek. Aztán spenót, sóska, tök. Meg aztán már jönnek a saláták. Mert úgy tél végén az ember szeme is kívánja a zöldet. Igaz, már egész évben lehet szinte mindent kapni. Amikor Édesanyám élt még, Ő készítette meglepinek, de nem ám csak úgy. Rántott hozzá csirkeszárnyat és úgy ettük mi lányok, mert a fiúk, mint a legtöbben a sóskára, spenótra nem nagyon vevők. Az én kedvesem egyszer egy évben megeszi a spenótot is, meg a tökfőzeléket is. Amikor kérdezem tökfőzelék lesz meg fasírt, jó lesz? Erre azt kérdezi az én drágám, hogy már megint? Igaz tavaly ilyenkor volt az az alkalom amikor, úgy főztem, hogy egyen ő is. Mert a nővéremmel sokszor csinálunk ilyen lányos kajákat. Anyukám még salátafőzeléket, illetve uborkafőzeléket is készített.


  Szép napot nektek, lehetne kicsit melegebb is, meg a szél eldugulhatna végre.

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 35. 2015-04-20 23:5825148.

  Sziasztok!


  Gyorsan elköszönök mára.


  Jó éjszakát.

  2015-04-20  13:12
  Tete (25147)
  előzmény:
 36. 2015-04-20 13:1225147.

  Most meg már hiányzik.


  Pici lány ma volt bölcsiben először, kezdődött a két hetes beszoktatás, hogy anyukája májusban mehessen dolgozni. A fiúcskát én vittem oviba, már mondta este jön aludni. Mostam, a maradék sült husiból quesadillát csináltam.


  Őrült szél van, de a ruháim már szárazak. Tegnap sütöttem piskótát, elfelejtkeztem róla, sokáig sült. A családom azt nyilatkozta, hogy soha nem sikerült még ilyen jóra süti. A tésztájába kevertem kapucsinó port és csak megkentem Nutellával. Mindenki a sült ropogós (?) szélét kereste.


  Legyen olyan délutánotok amilyenre vágytok.


  Évi, nem vittük el a főnyereményt, nekünk egy találatunk sem volt. Hajrá jövő héten. Kifosztjuk őket meglátod. 

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 37. 2015-04-20 13:0425146.

  Klári most megint a visszaszámlálás idejét éled? Feltankoltál?


  Úgy van, ahogy írod. Már majdnem mindent meg lehet itthon is venni, inkább csak a kuriózumokat érdemes meghozatni, vagy ami olcsóbb. Azt hallottam, hogy az eredeti /kint kapható/ mosóporok és más egyebek is, sokkal jobbak, mint amit u.azzal a márkajelzéssel itthon árulnak.


  Kíváncsi vagyok, hogy az elültetettek közül mennyi marad meg, és milyen ízűek lesznek.


  Amikor fehérrépát veszek, mindig megskalpolom, aztán irány a kert, elásom a skalpokat. Azok megerednek, és a legfinomabb petrezselyem azokból lesz. Vakondok vagy földikutyák megkezdték a műszakot, túrnak, túrnak, Bori meg fúúúúr... szóval jól elvannak.


  A sárga futóparadicsomról nem találtam meg a képeket /több ezer van!/ mert csak kronológiában vannak, de majd igyekszem.


  Szeretném megmutatni azt is, hogy a kert egyes részei ilyen volt.. és ilyen lett!!

  2015-04-19  09:39
  Tete (25142)
  előzmény:
 38. 2015-04-20 13:0325145.

  Szép napot mindenkinek.


  Szombaton a fiúk ki és átpakolták a komposztálót. A javát kiszórták, bekapálógépezték. Csak el kell gereblyézni és lehet ültetni. A gereblyézést még a sérült szárnyammal nem vállaltam be.


  Vettem bokorbabot, az jól szokott sikerülni. Spenótot, az tavaly kibújt aztán két centisen el is tünt. Metélőpetrezselymet, az is szép volt. Még ládába szórok majorannát, meg csodálkozzatok, vizitormát.  Nagyon izgat, hogy tudok-e sikeresen nevelni. A majorannám egyszer sok volt, szép volt, másik évben nulla. A paradicsomjaimat kihurcoltam, remélem már nem fog fagyni. Azt sem tudom itt nálunk fagyott-e? Szóval beindul a kertészkedés, bár minden évben megfogadom (amikor nem sikerül valami), hogy soha többet.


  Vasárnap csak pihiztünk, a kedvesem sokáig, meg még délután is aludt, mert fél tízkor ment itthonról. Irány a ködös Albion. Nagyon jó volt vele ez a pár nap. Igaz előtte is itthon volt, Húsvétkor, de akkor kicsit izgultunk a kontroll miatt, bár egyikünk sem beszélt róla, a félsz bennünk volt. Egyik délután elheveredtünk az ágyon, az ablakunk a madáretetőra a mókusos kábelre és egy eszméletlenül szép meggyfára nyílik. A meggyfa a szomszédé, de a fehér menyasszonyi ruhás (azaz virágos) képe a miénk.  A szomszéd még nem költözött ki, így nem is láthatja. Csak nyaralónak használják a házat. Elkezdtünk nosztalgiázni, fiatalkori kalandok, meg a megismerkedésünk ideje. Aztán besötétedett, mi csak ott voltunk egymás mellett, egymásnak. Fél tízkor kaptunk észbe. Nagyon jó volt. Én azt szoktam  az ilyen alkalmakra mondani, ( mi nem voltunk nászúton, mert nem vagyunk összeházasodva), de ezek az alkalmak olyan kis nászutcácskák.

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 39. 2015-04-20 12:3825144.

  Van itt még egy megoldásra váró problémám.


  Vettem anno egy bokor babarózsát. OK. Idővel aztán a babarózsa majdnem kipusztult, viszont amibe beoltották, vígan növekedett. Tegnap letörtem egy kis ágacskát mindkettőről. Látjátok, a babarózsa levele cakkozott és bordázott. A másik pedig olyan sima, mint a baba... Arra gondoltam, hogy nekem is be kellene oltanom újra a rózsával, csak azt nem tudom, hogy hogyan? Még soha nem oltottam. Halványan emlékszem arra, hogy éles késsel kell bemetszeni, aztán beledugni - ebben az esetben - a rózsaágat, majd szorosan összekötni. Így valahogy? Veszítenivalóm nincs, legfeljebb nem ered meg. Igaz?


  Julcsi nagyon szép a muskátlid, a színe is, meg a kövérsége is.

  2015-04-18  22:47
  szőrész (25141)
  előzmény:
 40. 2015-04-20 12:2925143.

  Sziasztok!


  Ronda szél van. Julcsi tegnap lefotóztam az én rebarbarámat, meg pár nyíló tulipánt.


  Van itt valami, amit már nagyon várok, de még nem biztos hogy az AZ!


  Ezt a rózsaszín bokrot direkt úgy ültettem, hogy pont a nappalival szemben legyen.


  Azt mondod, hogy tavalyi cipők? Haha. Nekem nem cipőim vannak, hanem csak cipőm, amit tudok


  hordani. Valóban sok cipőm van, de csak kinézetre cipők, szépek is, de vagy ezért, vagy azért a szekrényben csücsülnek. Nem is fognak elkopni egyhamar!


  Biztosan a lábaimban van a hiba, na meg bennem, mert reggeltől-estig nem lehet klumpában mászkálni. Persze hogy szétmegy az ember lábfeje, aztán amikor valamilyen normális cipőt kell felhúzni, sziszegek rendesen. Szóval cipőm nyema.


  A Barátunknál láttam először olyan falra szerelhető locsolócső tartót, amiből csak a locsoló vége lóg ki. /kutyabiztos!/


  Tavaly aztán már itthon is lehetett kapni, igaz hogy nem valami olcsó, de még mindig használhatóbb, mintha csak úgy fel lenne tekerve, vagy a fűben hagyva. Tegnap locsoltam, de úgy eláztam, hogy át kellett öltözni. Azt hiszem a ludas, mert.... szóval újabb lyukak a csövön. Ha meg nem az eb, akkor akármilyen drága ilyen-olyan szálas csövet veszünk, az bizony tekeredik, elzárva a víz útját.


  Olyankor mondom ám a magamét! Nem egyszer, százszor.


  Remélem holnapra eláll a szél és melegebb is lesz, mert nagyon bújnak a nem tudom micsodák.


  Amíg nem ismerem fel, addig nem szeretném kitépni azokat a zöldeket, mert talán éppen azokat várom.


  Paradicsomban megvárom a kész palántát, talán nagyobb szerencsém lesz úgy, a magokban nem bízok.


  Idén ha törik, ha szakad KAPOR kell nekem. Idáig még se cserépben, se szabad földben nem maradt meg. Hogy mi van nálunk a földdel, nem tudom, csak azt, hogy nagyon ..@r.


  Julcsi, a csigák ellen - biztosan tudod - hamut, vagy összetört tojáshéjat kell kiszórni. Akkor a csigák nem másszák meg azt a növényt. Egyébként logikus.


   

  2015-04-18  22:47
  szőrész (25141)
  előzmény:
 41. 2015-04-19 09:3925142.

  Szép napot mindenkinek!


  Én ezeket a palántákat kertészetben vettem, de nézegettem a magokat meg  lehet rendelni itt a neten is. Az ízekről nem tudok semmit, hiszen idén lesz először.


  Évi, nem baj, hogy nem nyertünk, kaptak még egy hetet, jó lesz az nekünk a jövő héten is. Hacsak nem nyerte meg a párom, bár még nem néztük meg a számokat.


  Persze szokott hozni ezt-azt, illatszereket, mosószert, édességet, nekem is az apróságoknak is. De inkább akkor, ha kérem, hogy hozzon az országra jellemző dolgot. Sajtot, mustárt a franciáktól, kakaót a hollandoktól. Olívát nancslekvárt a spanyoloktól, mézet, szárított gombát a lengyelektől. Amikor valami fogyóban van és éppen abba az országba megy, ahonnan hozni szokta, akkor kérem vegyen. De igazság szerint, már itthon is lehet mindent kapni. Egész Európát járják, de a legtöbb fuvar, Hollandia, Belgium és Anglia. Szerencsére kelet felé nem mennek.


  A túlvezetés meg annyi, hogy meg van szabva, mennyi időt vezethet egy nap. Azt nem szabad túllépni, mert arra nagyon harapnak itthon is és külhonban is a szervek. Volt, hogy Győrnél telt le az ideje, egy háromnapos ünnep előtt, ilyenkor a cég küld egy személyautót és hazahozzák. Aztán a visszautat meg megszervezik. Most is viszi a kedvesem a cimboráját Komáromig, mert pénteken onnan hozták haza. Aztán, mint ahogy most is, egy kifelé menő kocsival meg megoldják, hogy a kocsihoz jusson. Nagyon korrekt a cég.


  Este tízkor fog indulni, most Angliába megy. Bevittem az "ágybakávét" és hagyom még pihenni.


  Nem tudom volt-e fagy, én beköltöztettem az "ültetvényt".


  Legyen szép napotok. Itt most csend lesz, mert Aprajafalva ment az Állatkertbe.

  2015-04-18  19:50
  mandula2 (25140)
  előzmény:
 42. 2015-04-18 22:4725141.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Évi a fekete paradicsom magját megkapod a gazdaboltban, vagy bárhol, ahol magot árulnak. Finom leveses volt és édeskés.


  Idén lesz fekete paprikám is bibibííí! Hacsak a csigák le nem rágják...


  Kérdezted, hogy miben fogsz topogni, ha lekerül a kis csizma? Szerintem abban amiben tavaly is, csak van pár kényelmes topánkád.


  Én már levettem a kisbakancsot, mióta ilyen, azaz olyan jó idő volt, félcipő, kicsit sportos bordó, meg fekete-szürke kenguru mindene, elöl-hátul-oldalt-talpán, még a nyelvén is kenguruk ugrálnak fehérrel hímezve. Meg van még pár ősleletem. Lassan a szandálok következnek. Papucsot utcára még nyáron sem.


   


  Itt van a rebarbara bimbaja, meg a legszorgalmasabb muskátlim.


   


  Vera én nyugodtan tudok aludni hagyományos és múmiában is, mert a zippzár, dupla kocsis rajta, ha melege van a lábnak, ki lehessen dugdosni rajta.


   


  Egy kempinges bandánk vidéken van, két 160 kilós mangalicát siratnak el nagy zajjal. Írtam, hogy véreshurkát egyenek helyettem, életem párja egy rőf kolbászra konzentrált.


   


  Ma rakott káposzta tejföllel a tetején, és piskóta citronyos krémmel készült. Holnap kiegészül májgaluska levessel.


  Már napok óta nem kellett, de ma begyújtottunk mi is, jólesik. Majd aztán megint egyik-napról a másikra berobban a nyár.


  Jó hétvégét nektek!


   


   

  2015-04-18  19:50
  mandula2 (25140)
  előzmény:
 43. 2015-04-18 19:5025140.

  Sziasztok!


  Klárikám sajnos elhamarkodtad - velem együtt - a számokat, sajnos nem nyertünk. Kettő van mellette, de arra nem fizetnek.


  Jövő héten újra megpróbáljuk.


  Lányok! Az ötösre öten vagyunk. Mindenki ír egy számot. Ha két egyforma szám van, akkor azé él, aki előbb írta. OK? Jó lenne mindezt emilkében, mert az a mocskos nem alszik.


  Az előbb jöttünk haza. Vásárolni akartam, de nem találtam semmi kedvemre valót. Cipő, h.nadrág, trikó stb.


  Viszont itt szagolgatom a kezemet, mert az egyik parfümériában ráfújtam egy kicsit, ott még nem tetszett az illat, itthon meg annál inkább. Viszont nem tudom, hogy a sok fújás közül ez melyik??


  Na persze annyi baj legyen. Most gyorsan rittyentek egy kis vacsorát, mert már elég késő van. Ilyenkor már nem szoktunk enni, de most ez van. Azt hiszem csirke lesz, méghozzá göngyölve. Sajt és sonka, újhagyma meg fűszerek. Hozzá valamilyen garnírung és saláta + borocska.


  Rohanok is, mert legkésőbb nyolc órára ígértem.


  Ma még annyi dolgom van, de vannak megválaszolatlan leveleim is, viszont ahogy közeledik a tíz óra, egy pillanat alatt lekókadok és már hasznavehetetlenné válok.


  Ez a móka ismerős, mert a terhességem alatt volt az, hogy kilenc óra előtt két perccel még vígan beszélgettem, ahogy a mutató a teljes órára ért, én már horkoltam.


  Az akkor volt, de most mi van???


  Fekete paradicsomról csak Julcsitól hallottam. Hol lehet ilyet beszerezni? Én is szeretnék. Az íze milyen?


  Nálunk pár évvel ezelőtt valószínű a földdel együtt jöhetett koktélparadicsom mag, mert magától kikelt. Igaz hogy sárga szinű volt, de a legjobb helyen, a konyhaterasz mellett.


  Amikor reggeliztünk, csak két lépést kellett tenni és leszakítani a 2-3 méter magas indáról pár paradicsomot. Garantáltan vegyszermentes volt, és édes. Aztán meggondolta magát, és ahogy jött, úgy el is tűnt.


  Lehet hogy van képem róla, majd felteszem. Egyébként hideg van, Tantikába még reggel begyújtottunk, most kellemes meleg van a nappaliban.


  Rohanok, mert nem lesz vacsora. Jajjajajajajaj van rá kb. 20 percem! Sziasztok.

  2015-04-18  12:03
  Tete (25139)
  előzmény:
 44. 2015-04-18 12:0325139.

  Szép napot mindenkinek.


  Lehet, hogy milliomosok leszünk?


  Muszáj elmondanom, hogy miket vettünk. Két szegfűt, az a nappali ablakában fog illatozni. Egy csilipaprikát, ami cserépben is nevelhető. A képen kis dús bokor és az égnek merednek a zöld, sárga, piros picike kis paprikák. Nagyon erős, majd a kicsiktől, azaz a kicsiket óvni kell a szüreteléstől. Mindenféle koktél paradicsomot. Kéket, feketét, pirosat, sárgát, körteformájú sárgát. Fürtöset, futósat, bokrosat. Tegnap a kedvessel el is ültettük. Ma délután meg szerintem bevisszük, mert holnapra-holnaputánra fagyot jósolnak. Nem gond, mert cserépben illetve balkonládában vannak. Tegnap egész nap kinn voltunk. Ma már hideg van, de a fiam meg az unokám füvet nyírnak. Párom tegnap jeleskedett a kert egy részével, ma ők folytatják. A komposztálót akarják kirakni, illetve áthelyezni is egyben. Van egy kb. 5x5 méteres terület ahová szoktunk pár tő padlizsánt rendes méretű paradicsomot, paprikát tenni. Oda megy a komposzt és a májusi fagyok után a szabadföldi dolgok. Pucoltunk krumplit, mesélem Manómnak, hogy miért ráncosabb már kicsit a krumpli, meg mutatom a csírát. Na, azt az egy csírás krumplit el fogjuk ültetni.


  Tegnap a nagy kertészkedés után áthívtam a nővéremet, hogy nézze meg az ültetvényt. Mondtam idén koktélparadicsomban utazunk. Persze mindenki megmosolyogja a lelkendezésemet, de tavaly is annyira szerettem volna ilyen különlegességeket, de lemaradtunk róla. Idén megvalósul. Majd csak figyelje mindenki mennyi és milyen klassz lesz a termés.


  Nálunk három cica van, egy az unokámé, kettő a növérem unokájié. de mind itt üdül nálam a teraszon. Miért?


  Ne fagyjatok meg, egy-két nap és újra tavasz lesz, ha nem mindjárt üt be a kánikula, mert mostanában már semmi sem a régi. 


   

  2015-04-17  22:22
  mandula2 (25137)
  előzmény:
 45. 2015-04-18 00:5325138.

  Egész éjszaka suttogtam a füledbe a 11-t.


  És a te számod mellik?


  Ma pokrócot is mostam, meg is száradt még, viszont a paplanhuzat megázott a fedett teraszon. Most beljebb raktam, pár vastag törölközővel együtt, szárad, mire szárad


  Azt álmodtam éjjel, hogy apa azt akarta, hogy dajeroltassak, le se tudom írni. Becsavarta valami hölgy, de nem tette rá a löttyöt. egy fehér hálót húzott a fejemre, egész nap abban voltam álmomban, és mikor kiszedték Angela Davis frizurám volt. Aztán felébredtem.Hogy a fenébe álmodik az ember ilyen hülyeséget. Most megyek aludni.


  Sziasztok, mind.

  2015-04-17  22:22
  mandula2 (25137)
  előzmény:
 46. 2015-04-17 22:2225137.

  Sziasztok!


  Senki többet, harmadszor!


  Lottó feladva. Klári a számod benne van. Vera pontosan mondd meg legközelebb, hogy melyik számot írjam be. Így sajnos /vagy nem sajnos?/ ha nyernénk, akkor csak Klári és én lennénk benne a buliban.


  A kutyus nagyon aranyos. Elhiszem hogy nemsokára melege lesz ebben a téli bundában. Borit is kefélni kell, mert már kezdi vedleni a meleg ruháját. Tavasszal mindig olyan gyönyörű fényes a szőre, de megizzadunk mindketten, mire végzek vele. Tekereg, harapdál, azt hiszi, hogy játszom vele.


  Klári jó volt olvasni, hogy mennyire boldog vagy. Miket vettetek? Nálatok nincs kutya, amelyik kikaparná a virágokat? Sürgősen szerezzetek be egyet, ne csak nálunk legyenek lyukak, meg alagutak. Amikor megjön  szokott hozni "madárlátta" ajándékot?


  Délután elmentünk venni egy porszívót. Úgy látszik, nekünk mindig akkor romlik el minden, miután lejárt a szavatossági idő, de akkor aztán azonnal.


  Már lassan kiállítást lehetne nyitni az elromlott, de ki nem dobott háztartási gépekből./is/ Ez az új jól szív, de csak húzni tudom a szőnyegen, mintha gereblyéznék, mert nagyon tapad és alig bírom tolni. Nem tudom ki milyen sűrűn takarít, de nálunk napirenden van a porszívózás, törölgetés és a felmosás, pedig a kutya nem is jön be a lakásba. /na jó, télen amikor hideg van, vagy nyáron, amikor dörög az ég/


  A frissen festett kamrába beköltözött egy pók. Hogy volt pofája hozzá! Ezért festettem? Azóta már az új porszívóban csücsül. Ez a gép nem porzsákos, így ha valamit felszív, legalább látom hogy mi az.


  Holnap reggel megnézem, hogy él-e még a koma? brrrrrrrrrr


  Aludjatok jól. Nálunk esik az eső, talán ezért is fájt napközben itt meg ott.


  Jó éjszakát.

  2015-04-17  13:40
  citylako (25136)
  előzmény:
 47. 2015-04-17 13:4025136.

  Hát én hiába sugdosok? most téged teszlek felelőssé, hogy nem írtad fel a számokat, pedig  az lett volna az a szám, mert tényleg 11-el kezdődött, és volt benne 5-s is.


  Reggelre elfogyott az egyik gyógyszerem, recept van, de ilyenkor sajna nem merek utcára menni, majd apa kiváltja ha hazajön. Ehelyett kimentem ültetni, és gyomlálni. Fejen álltam egész délelőtt. Most a fejem egy nagy méhkas, de közben hazajött apa, és fordulásból ment a gyógyszertárba és már  be is vettem.


  A kutyám egy nagy szökős. Nem is tudom mi lenne, ha nem kertes házban laknánk, nem lehetne sose elengedni. Nagyon vonzza a kapun kívüli világ, és olyan gyors, mint a villám.


  Apa bejött a receptért, és kifele a kutty a lakásból kirongyolt az udvarra. Ahogy apa ment a kapu felé, ő már ott is volt. Be akarta terelni, de elfutott. Akkor gyorsan ki akart surranni apa a kapun, de mire megfordult, már ott volt Kismukk. Tudjátok, neki volt olyan varázscipője, amivel mindenkit lehagyott futásban. Végül sikerült beterelni, már 3 rácsos kapu van, ahová el lehet zárni, de mindig ott van, ahol éppen nem kéne.


  Nagyon jót vigyorogtam délelőtt, keresem hol van, hát benne ült a hatalmas virágalátétben, amit madáritatónak használunk, most még nem volt benne víz. Sőt megvárta amíg bejöttem a fényképezőgépért, a telefonnal nem szeretek fényképezni, nekem macerás.

  2015-04-17  08:52
  mandula2 (25134)
  előzmény:
 48. 2015-04-17 10:0025135.

  Megérkezett itthon van.


  Ha engem is beszámoltál a csapatba az én számom a 49. A vállam sokkal jobb, nem lehetek nyamvadt, mikor itthon van a kedvesem.


  Most szerintem igazoltan távol leszek. Majd mesélek, mert voltunk a kertészetben és sok mindent vettünk. Lesz mindenféle paradicsomunk. Fekete, kék, cirmos. Délután ültetni fogunk.


  Nagyon boldog vagyóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóók!

  2015-04-17  08:52
  mandula2 (25134)
  előzmény:
 49. 2015-04-17 08:5225134.

  Jó reggelt!


  Tegnap este orvosnál voltunk /ez most egy sorozat/ elég későn értünk haza. Vacsora volt, de még utána egy kis ez meg az.. jól elment az idő.


  Jöttem, leültem, írtam volna, de olyan álmosság jött rám, hogy majdnem az ájulás környékezett. Gép kikapcs. beájultam az ágyba.


  Vera légy szíves szállj ki az álmaimból!!!!! Ott voltál és valamilyen számokat duruzsoltál a fülembe. Volt köztük tizenegy, meg ötven...valamennyi. Hosszú számsor. Még fel is ébredtem, gondoltam magamban, hogy fel kellene írni, de aztán visszazuhantam. Akkor már nem voltál ott, pedig súghattál volna.


  Viszont!!! Van egy ötletem!!!


  Gondoltam, hogy lottózhatnánk így együtt.


  Én megvenném a szelvényt, ti pedig mondanátok egy-egy számot.


  Zsókát leszámítva öten vagyunk, mindegyikünkre jutna egy-egy nyerő szám. Ha hatost is vennénk, akkor persze ő is benne lenne a nyerő csapatban!


  Nektek így nem kerülne semmibe, de még játéknak is jó lenne.


  Együtt izgulhatnánk a húzáskor. Ha nyernénk, /pláne most!!!!!!!!!!!!!/ elosztanánk igazságosan.


  VÉLEMÉNY????? Benne vagytok?


  Ha ma nem írtok kb. két óráig, akkor már csak a jövő héten lenne aktuális. Patikába kell menni, a lottózó meg mellette van.


  Utána már a mostani lottó tárgytalan.


  Valamitől zsibbadnak a lábaim, hajnalban be is akart görcsölni a vádlim, erre megfenyegettem,így abbahagyta.  Na azért!


  Klári! Megérkezett? Minden rendben?


  Julcsi olvastalak, de mint fönt már írtam, elájultam az álmosságtól, így válasz csak ma megy.


  Marink emilke!


  Kezdődik a nap,most úgy érzem, hogy fel kell kurblizni magam.


  Remélem sikerül.


  Szép, hasznos napot nektek is.


  Kávé?

  2015-04-16  16:06
  citylako (25133)
  előzmény: