Cseh konyha

.Mosomedve
Létrehozva: 2005. november 23. 20:04
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
29430 hozzászólás
 1. arirangarirang
  Offline
  2017. március 25. 22:2029430.

  Sziasztok!


  Mi lebontottuk az emeletre vezető csigalépcsőt, a lakás dísze volt, és az első nappaliból leválasztottunk a fiúnak egy szobát, és egy előszobát. Elrontottam vele a lakást, de nagyon nem érdekel, ez akkor történt, mikor volt az a nagy esésem, és 3 évig alig bírtam rendesen menni, a lábam emelni meg luxusnak tűnt. Mikor csináltattuk a lépcsőt, direkt mondtam a dilis lépcsőkészítőnek, hogy alacsony fokokat csináljon, naná, hogy nem csinált, csak egy lépcsőfokkal kellett volna többet beraknia, és akkor nekem is kényelmes lett volna. Akkor sem volt túl jó nekem, mikor nem fájt a lábam, de aztán kifejezetten kínszenvedés volt felmenni. Mondtam apának, hogy költözzön fel ő a szobámba, de nem akart, mert neki meg a térde fáj. A fiút egyedül nem akartam fent hagyni, mert egyszer az asztali lámpájával gyújtogatott, szerencsére megéreztem a szagát. A nylonzacskót ráégette a lámpára.


  Így a fele lett alapterületre a ház, de nem kell takarítanom legalább. Az már padlás lett azóta, mindenféle lomokkal van tele, amit apa kezel, tehát semmit sem lehet megtalálni.


  Még ez is nagy itt lent, de főleg az udvar nagy, apa nyáron mindig megszenvedi a hetenkénti fűnyírást. Eladni meg nemigen lehe árábant, mindenki 20 forintért akar nagy házat venni nagy telekkel, de lehet, hogy csak 10 FT.-ért.


  Ma nagyon elment a nap, és nem tudom mivel. 5-ig fent voltam, mert előkerült megint az ellenség, egy rohanó 100 lábú , és annyira felidegesítem magam tőlük, hogy szinte rosszul leszek.


  Elhúztam az ágyat a faltól amilyen messzire csak tudtam, és vigyázzfekvésben reggelig. A mama csak rántottlevest kért, de azt is szinte ugyanannyi megcsinálni, mint a rendes ételt, szóval ezzel ment el a délelőtt. Mikor apa hazajött ebéd után, akkor megfürdettük a kiskutyát, szerette, mikor dörzsöltem a bőrét, jóízűen nyögdécselt. Ez eltartott valameddig, kifésülni, szárítani, dajkálni utána. Időnként valakit megetettem, fiút, kutyát, mindenki evett, csak én felejtettem el. 4 órakor egy hatalmasat kordult a gyomrom, akkor jutott eszembe, hogy egy falatot sem ettem. lyen már régen fordult elő, mióta szedem ezeket a gyógyszereket mindig éhes vagyok.


  Szóval ezért is utálom a nyarat, a sok ronda rovar miatt. és a meleg miatt. Lehet, hogy a száradó ruhákkal hoztuk be, de ez egyáltalán nem vigasztaló, mert már bent van.


  Összeállítottam a KFC fűszerkeveréket, de azért előbb kipróbálom majd 1-2 darab hússal. Zellersót is csináltam, de mivel nem tudom milyen eredetileg, olyan, amilyen. Lereszeltem egy darab zellert, összekevertem sóval, beraktam kicsit a mikróba, hogy száradjon.


  A babasamponnal mostam hajat, a kutyát is azzal fürdettem, most nekem is kutyaszagom van. 


  Sziasztok, aludjunk jól mindannyian!

 2. Tete
  Offline
  2017. március 25. 20:1429429.

  Igen vacakolt az NLC, aztán nálunk a Net is. Mandula olyankor szintén néhány másodpercig elfelejtek "úrinő" lenni.


  Reggel jött meg a kedvesem, elintéztünk pár dolgot. Mostam két adagot, a farmerok maradtak picit nyirkosak a többi cucc megszáradt.


  Én ma nem voltam kis szűcs. Rittyentettem egy krumplis tésztát, oszt annyi.


  Horror áron láttam liba testhájat, mondtam ennyiért nem kell. 


  A mi lakásunk nem nagy, de takarításkor óriásnak tűnik. Régen elkezdtem az egyik felén és a másik sarokig meg sem álltam. Azóta adtunk a gyerekeknek egy szobát, de a maradékot is több kis szusszanással "nyalom" végig. Csak nem a születési évem lehet a ludas benne?


  Én annak idején a  video kazettákat nagy papírdobozokban kiraktam a kuka tetejére. Nem a kukások vitték el. Van olyan újság amit  30 éven át minden hónapban megvettem. Az első évek be is vannak kötve. Gasztronómiai magazin, nincs szivem kidobni őket, pedig az ember már mindent megtalál a Neten. A rengeteg szakácskönyv, mert azokat is gyüjtöttem. Van viszont sok mese DVD az most a kislánynál megint előkerült.


  Ti tudtok telefonszámokat fejből? Én egyébként sem tudok  hosszú távon számokat megjegyezni, de mióta a telefonálás csak egy kattintás a névre, végképp nem foglalkozom vele. A biztonság kedvéért van egy cetli a pénztárcámban, ha esetleg valakit fel kell hívni a családból, és nincs nálam a telefon.


  Vettünk ma készítőtől házi gyümölcsjoghurtot, túrókrémet. Mennyivel jobb ízű, mint a nagyüzemi?


  Megnyílt nálunk a Duna-parton a halsütő, lassan azt is le kellene meózni.

 3. Tete
  Offline
  2017. március 25. 19:2629428.

  Az 1 pont nagyon jó, ha nagyon elfáradtál benne, akkor lép életbe a 2 pont, mert az első "tevékenységet" ki kell "pihenni".


  Aztán ha egész nap 1 meg 2 pont, akkor evidens, hogy  ideje lazítani, tehát a 3 pont.


  Meg lehet itt magyarázni a dolgokat, kérem.


  Egyébként egészségedre.

  előzmény:
  Sheriff-2 (29425)
  2017-03-25  15:12
 4. Ez is érdekelhet: 5 takarítási trükk a konyhába, amit már ma kipróbálhatsz
 5. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 25. 15:1229425.

  "Mit süttök kis szűcsök??"


  Szia,


  Azt sütöttem ki, hogy nekem ma 3 dolgot kell megcsinálni amik fontosak az itt uralkodó hideg/esős időben.


              1,-lustálkodok.


              2,-lustálkodok.


              3,-lustálkodok.

  előzmény:
  mandula2 (29424)
  2017-03-25  14:48
 6. mandula2
  Offline
  2017. március 25. 14:4829424.

  Sziasztok!


  Klári írtam neked nlc ügyben, de már tárgytalan.


  Ma átmentem mosó-vasalónőbe, már órák óta fönt robotolok, de most lejöttem egy kis lenti levegőt szívni, meg persze elkészítettem


  a vacsorát, ami nálunk ebéd-vacsora egyben. 


  Jááááááj, Férj kertészkedik! Megemlítettem neki, hogy ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, ilyenkor TILOS mindenféle metszés,


  de azt mondta, hogy a borostyán meg a többi futó, ami tönkreteszi a terméskő oszlopokat, kivétel a tiltás alól.


  Legyen neki igaza. Engem már nem érdekel. Valahol láttam már, hogy kitették a leandereket. Kitegyem? Ne tegyem?


  Szelídoroszlán osztom a véleményedet, és én is azt mondom, hogy két embernek minek akkora, de akkora, de akkkkkkora vityilló? Szintén zenész.


  Nálunk is kazalban áll a sok CD, senki nem hallgatja már le. Kidobni sajnálom, de kinek kell ma már???


  A könyvek dettó. Drága albumoktól a klf. regényekig. Mi még olvastunk anno.... de ezt már egyszer kitárgyaltuk.


  Vera a fejbőröd viszketése lehet a cukortól is!!!


  Na ennyi elég is volt a pihenésből, most varrónő leszek, remélem a gépem is engedelmes lesz, mert valamiért hurkolja az alsó szálat.


  16 fokos napsütéses idő van, de  nem az igazi.


  Mit süttök kis szűcsök??

  előzmény:
  Tete (29423)
  2017-03-25  10:25
 7. Tete
  Offline
  2017. március 25. 10:2529423.

  Sziasztok,szép napot.végre megérkezett.


  Hajnalban akartam -t küldeni, de nem tudtam belépni. Most is nehezen, a hangulatjelekre egy csomót kell várni. Az új hozzászólásra is. Úgy gondoltam ma nem lesz hús, megváltoztattam krumplis tésztára a menüt.


  Ragyogó napsütés van, reméljük marad is, és a lehűlést tekinthetjük rémhírnek.


  Óvatosan a kertészkedéssel, még nem vagyunk "bejáródva" szerintem. Szóval derekakra, hátakra figyelni, pótderekat felcsatolni, ha szükséges.

 8. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 24. 23:0429422.

  Szaiasztok,


  Ebből is jól látható hogy mennyire nem vagyunk egyformák, mert én pedig a combja tövét szeretem a legjobban. Sokféleképpen lehet rendelni, régebben úgy vettem hogy csak a sőtét(?) húst, tehát melle nélkül. Persze a (fehér) mellehús is nagyon jó puha szokott lenni, mostanában vegyesen veszem.


  Párszor az extra ropogós összekarcolta a szájpadlásom, meg szárazabb is, azóta csak az eredeti recept szerint készűltet rendelem.


  Ma olyan szép idő volt, kb. 19 fok, hogy mentem biciklizni, de aztán rövidesen hirtelen lehűlt, nehogy már normálisnak lehessen nevezni.....


  A zellermagokat nem ültettem el, beszélgettem a barátaimmal, vannak akik elköltöznek, vannak akik csak egyszerűen abbahagyják a kertészkedést, mert klasszikussá váltak........Magamnak pedig akkor majd megveszem a palántát. Én is kezdek olyan klasszikussá változni, hogy lasssssulok......Ma pl. megpakoltam a kocsim csomagtartóját pár ezer CD lemezzel, oda adom őket valami jótékonysági hivatalnak. Kezdek azon gondolkodni, hogy igazuk van a barátaimnak, túl nagyok nekünk már ezek a házak amikben lakunk, 2 embernek nem kell 350-400 nm.


  Kár hogy nem vagytok közelebb, mert túl adok pár ezer Cd lemezen, sok van köztük amit még ki sem csomagoltam, tároló/tartó oszlopokkal együtt.

  előzmény:
  arirangarirang (29421)
  2017-03-24  19:57
 9. Ez is érdekelhet: 5 inspiráció, ami után te is perforált falat akarsz majd a konyhádba!
 10. arirangarirang
  Offline
  2017. március 24. 19:5729421.

  Ilyen krumplit még nem ettem, sőt nem is láttam. Mivel a férjem vásárol hazafelé a KFC-ben, mindig rosseibnit hoz, tőle lehet akármi más, akkor is.


  Én az extra ropogós erős csirkemellet szeretem, esetleg a szárny-közepét, a kétcsontosat. A csirkecombot egyébként sem szeretem, főleg a felső combot. Az alsó még elmegy, ha nincs más.


  Sülve a hátát is, mikor friss, jó ropogós, hólyagos a bőre, amit én sütök.


  Klári én az erőset szeretem, azt a jó ropogósat, ami kukoricapehelyben van panírozva, nem is hoz apa másfajtát.


  A derekam nekem is fájt 3 napig, mint később kiderült az epehiányom miatt, mert nyers karfiolt ettem, szeretem, karalábé íze van. Mikor több nap után végre bevettem emésztésserkentő gyógyszert, akkor elmúlt. Szerintem plusz még a derekam is fájhatott, sokat söprögettem, porszívóztam, gyomláltam, félig meghajolt állapotban végeztem a házimunkát.


  Ma gulyásleves volt. Anyós azt mondta, hogy a halászlébe tettem a húst. Egyre rémesebb dolgai vannak. Apa mondta, ő is evett a levesből, nem volt halászlé íze. Jó is lenne egy jó kis halászlé, na majd talán következő hétvégén. Elmarad az eheti kertrendezés a rossz időre való tekintettel.


  Az egész udvart telemostam, persze nem száradt meg, hiába fújt a szél, sütött a nap, most itt bent kerülgetjük a szárítókat.


  Tegnap minden szabadidőmben filmet néztem, mindenhová vittem a laptopot, még oda is. Időnként rám jön ilyen hullám, aztán hónapokig nem nézek. Sok filmet hagyok félbe, hogy majd holnap folytatom, aztán elfelejtem.


  Olyan aranyos volt a kiskutyám, pontban 5 órakor bement a szobámba, és nagyon csodálkozott, hogy nem vagyok ott. Tekintgetett az ágyra, a székre, mert 5-kor kapnak enni. Éppen jöttem be az udvarról, nagyon megörült nekem, mindig ő az első aki enni kap., másfél evőkanál husival kevert rizst, vagy tésztát, kis főtt zöldséget. Fél pillanat alatt bekapja.  Majd kikupálódik ő is, mint a másik kettő.


  Most vettem babasampont, én nem használom. kutyus fog benne fürdeni. Én HéliaD-t használtam, de mióta allergiás  lettem egy új hajfestékre, nem tud rendbe jönni a fejbőröm, viszketek. Remélem nem kell új sampont keresnem, elmúlik a viszketés.


  Nivea Harmoni testápolót és tusfürdőt használok, nagyon enyhén illatosított.


  Lánykoromban elég volt egy kékvörös szappan, ó de kellemes szappanillat volt tőle! Már azt se látom, ugyanúgy eltűnt, mint az a fincsi illatú rózsaszín BIP öblítőszer.


  Úgy volt, hogy holnap tojásos nokedli lesz, ha jönnek a gyerekek kertészkedni, de nem jönnek, és maradt egy csomó gulyás, holnap biztosan azt eszünk. Lehet, hogy vasárnapra összeeszkábálok egy kísérleti KFC-s csirkét, nincs ugyan itthon Corn Flakes a panírhoz, de nem mondom apának, mert ha nem talál olyat amit kérek, képes hozni édesítettet.


  Az legyen a legnagyobb bajunk, hogy kevésbé ropog a csirke! Holnap fabrikálok fűszerkeveréket hozzá. Éjjel bepácolom, csak azt nem tudom, hogy mibe pácolják, hogy annyira finom lesz sütés után, nincs kiszáradva, nem dermedt cipőtalp. Olvastam már sós vizet, sós tejet, olajat, de egyik sem vált be, főleg a sós víz, hátborzongatóan sósnak éreztem a húst utána.


  Most kimegyek, és sütök egy tojást, mert éhen halok.


  Sziasztok, jóéjt!

 11. mandula2
  Offline
  2017. március 24. 12:0929420.

  Sziasztok!


  Klári jöttem, hogy ne legyél egyedül.


  Áldom a nevét, aki feltalálta a kosmodisk nevű csodaszert!


  Két napja hordom, mert csak görnyedni tudtam már. Menni, ülni, állni... na azt felejtsem el.


  Fekszem, ami nekem kínszenvedés. Kint meg süt a napocska!


  Valahol valamit megemeltem, valahol megfáztam, valahova nem kellett volna elmennem, stb.stb.


  Remélem a kosmo, a fekvés és a  vill.párna használ, aztán rajta! Megint lehet mindent újra kezdeni.


  Tálba vetettem el ruccolát, ma vettem észre, hogy gyönyörűen sorjáznak. Kellene egy kis üvegház, ahova ki lehetne ültetni ezt-azt.


  Vettem a sziklakertbe -ma már csak annak csúfolom- gyönyörű virágzó cserepeseket, de az ültetéssel még várok a derekam miatt.


  A tóban hogy mik vannak?! Egy egész leendő békatelep! Undorítóóóó!! Ki kellene halászni és kitenni a napra, nehogy kikeljenek, mert akkor az egész környék tele lenne a brekegőkkel.


  Az előbb reggeliztünk, finom bundás kenyeret sütöttem, jó sok fokhagymával. Estig kitart. Hogy vacsorára mi lesz? Majd nézzük egymást.


  Klári most főzök egy kávét, kérsz? Többiek???


   

  előzmény:
  Tete (29419)
  2017-03-24  05:41
 12. Tete
  Offline
  2017. március 24. 05:4129419.

  Majd kávézgatok itt egyedül


  Majd levelezgetek itt egyedül.


  Majd poénkodok itt egyedül.


  Majd itt teljesen egyedül.

 13. Tete
  Offline
  2017. március 23. 19:4429418.

  Valaki? Senki? Na ne!


  Én is most jöttem be, olyan jó volt kinn üldögélni a sötétben, (azaz amennyit az utcai lámpa bevilágít) és beszélgetni a gyerekemmel.


  Ha valakinek segít, holnap rakott kel, de ezt talán már írtam. Szombaton rántott hús, sült krumpli, almás zellersaláta, jégsaláta. Vasárnap nagy a valószínűsége a töltött papritának. Lesz padlizsánkrém is. Születésnapot ünneplünk, illetve elmaradt névnapot, vagy rétes lesz, vagy cukrászdai süti. Nagyon főznék húslevest, de ha az készül nem eszünk másodikat. Azt majd akkor, ha ketten leszünk, mert mi elvagyunk csak a kevessel, főtt hússal. Szívesen főznék marhalábszárpörköltet, nokedlivel, csak szép lábszár kellene.

 14. Tete
  Offline
  2017. március 23. 17:2129417.

  Hamburgert  nem szoktam. Halas vagy csirkés szendvicset. Tudom az is préselt, meg ki tudja mi. Ezzel az erővel az ember semmilyen nem általa készített élelmiszert ne egyen. Mondjuk az önellátás lenne az igazi. Én pl. szeretem ezt a kétféle mekis szendvicset. Nem kell hozzá éhhalál közelébe lenni. Bár nem túl gyakran vetemedek rá. Ha rajtam múlna biztosan ennék hetente. Időnként virslit is veszünk, ezért nem néztem meg múltkor a videót, amit küldtél. Van aki cigizik, van aki iszik, mi időnként mekizünk vagy virslit eszünk. Bátor emberek vagyunk.


  Mit csinálnak a zellermagjaid. Kibújtak már? Nevelgeted a palántákat?


  Ma megint nagyon szép idő volt. Szinte sajnáltam, hogy nincs mosnivaló. A darázscsípésem még mindíg fáj meg viszket. Ma láttam az első poloskát a falon. Brrrrr


  holnap érkezik. Rakott kel lesz, holnapra vannak kosztosaim, és azt mindenki szereti.


  Lányok már többször is említettem a B..a tusfürdőket, samponokat. Senki nem próbálta ki? Milyen márkákat használtok?

  előzmény:
  Sheriff-2 (29416)
  2017-03-23  11:41
 15. Ez is érdekelhet: Neked is lehet ilyen menő függő-füszernövénykerted a konyhádban!
 16. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 23. 11:4129416.

  "azt csak éhalál közelében venném meg étteremből"


  Pontosabban az említett éttemekből.


   

  előzmény:
  Sheriff-2 (29415)
  2017-03-23  11:30
 17. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 23. 11:3029415.

  A KFC-nek van pár különböző változata, én az ún. eredetit szeretem, az hasonlít legjobban a rántott csirkéhez. De pl. a feleségem az extra ropogósat, mások pedig az erőset, vagy grillezettet, tehát ízlés kérdése, ki mit szeret.


  A hamburger egy más-dolog, mivel tudom miből készűl, ezért azt csak éhalál közelében venném meg étteremből. Egyébként az is finom ha házilag húsból van elkészítve.

  előzmény:
  Tete (29414)
  2017-03-23  06:47
 18. Tete
  Offline
  2017. március 23. 06:4729414.

  Nem emlékszem, hogy ettünk volna KFC-ben. Nálunk csirke csak egy fajta lehet. Szerintem pedig van azon kívül is jóízű. Egészen felizgattátok a fantáziámat. Mivel érdemes elsőre próbálkozni? Szüzek vagyunk KFC-ileg.


  Igaz ugyanez érvényes a Burger King-re is. Valahogy ezek kimaradtak. Elvétve Mc Donald's, de az is szinte szökőévente.


  Ja, a kv lemaradt a nagy falatozásban. Íme:


  Egyébként a gyerekorvos tegnap az egész csoportot hazaküldte a bölcsiből. Mivel tudja, hogy én itthon vagyok és van kire bízni a gyereket, azt mondta ne is várják meg a délutánt. Fertőzik egymást körbe-körbe. Szóval a tervezett nagy lazítás helyett Mamabölcsi.  A köhögésen, orrfújáson kívül nincs más baja. Jókedvű, huncut, rengeteget nevettünk. Megcsináltam a sváb krumplilevest, Anyukámé jobb volt. Ma vagy pörkölt lesz meg nokedli, vagy hamis túrógombóc. Amit a kis hölgy választ.

  előzmény:
  Sheriff-2 (29413)
  2017-03-23  04:20
 19. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 23. 04:2029413.

  Én a krumpli hasábokat szoktam venni, ami ugyanúgy van panírozva/kisütve, mint a hús.


              Seasoned Potato Wedges - KFC.com

  előzmény:
  Sheriff-2 (29412)
  2017-03-23  04:12
 20. Ez is érdekelhet: 11 elképesztően egyedi csempe a konyhába, amitől eláll a lélegzeted
 21. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 23. 04:0729411.

  Biztos vagyok benne hogy nem használtak folyékony paprikát, hanem az összecsomósodott pirospaprika keveredett valamiféle nedvességgel. Amint látod a panírban van pirospaprika. Pl. én pár hete kaptam Magyarországról, ami állítólag házikészítésű, de azon nagyon csodálkoztam hogy hogy össze van tapadva. Pontosabban rengeteg gömböc az egész.....


  Ha a panírban volt összecsomósodva, nedvességgel keveredve folyékonynak néz ki. Én itt még azzal soha nem találkoztam, ha egyedűl vagy barátokkal van alkalmam a KFC-nél kajálni, sokszor teszem, mert nagyon szeretem, ha éppen csirkére fáj a fogam.


  A lényeg az, hogy az a piros folt ne téglapor, vagy festék legyen.... ami ugye már előfordult.......


  Rákerűlhetett pl. ketchup is, mert ugye akármi lehetséges ahol ilyen olcsó/fiatal szinte betanított gyerekeket alkalmaznak munkaerőnek.


  Szerintem ha ilyen tulzásbavitt sok fűszerből kihagyod a zellerport, semmi különbséget nem fog okozni/tenni.


  A KFC-nél dolgozók a panírkeveréket készen kapják.


   

  előzmény:
  arirangarirang (29410)
  2017-03-23  01:54
 22. arirangarirang
  Offline
  2017. március 23. 01:5429410.

  Köszi a recepteket, a másodikat terveztem megcsinálni, azt találtam meg  először. Viszont a KFC-ből vett csirkén találtam valami folyékonyabb erős paprika foltokat a panír alatt, úgy nézett ki, mint az Erős Pista.


  Nem gondoltam volna, hogy ennyiféle fűszer van benne. A zellersó az a problémás, még nem láttam üzletben, házilag fogok csinálni, ha nem találok.


  Most aztán megint éhes lettem, elmegyek aludni evés helyett. Eddig nem voltam álmos, de most már a fejem is fáj, és nagyon szúr a derekam, alig tudom tartani magamat.


  Ettől tartottam, hogy átmenet nélkül hirtelen meleg lesz, és úgy is marad őszig. Egy kis kellemes tavaszt szeretnék, mint régen.


  Szép álmokat, sziasztok!


   


   

  előzmény:
  Sheriff-2 (29408)
  2017-03-22  20:54
 23. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 22. 20:5429408.

  "Ma nagyon meleg volt, mimt nyáron, apa is és a mama is rosszul volt"


  Mit gondolsz melyik panasz érvényesebb? Amikor a hidegre, vagy pedig amikor a melegre panaszkodnak?Allig pár napja még a túúúúúúúl hideg volt a baj.


  Az eredeti KFC csirke nekem is az egyik kedvencem, amikor nagysága nincs itthon, én is azt "főzök" leggyakrabban.


  Van itt pár utánzat recept, mivel az titkos. Nem tudom mennyire megbízható, mert ugye akik a gyümölcsből lekvárt főznek, azok más galádságokra is képesek....


              Copycat KFC™ Original-Style Chicken recipe - from Tablespoon!


              I Tried KFC's Secret Fried Chicken Recipe and Here's How It Went | Kitchn


  Én szeretem a csirkét gyorsan sütni sötőben. Kis fűszer rá, bevajazom, Pankó kenyérmorzsa, be a sütőbe..... Amikor más főz, akkor nem telünk úgy el a szagokkal, illattal, mint amikor mi csináljuk.


                Candy Dulfer & David A. Stewart - Lily Was Here - YouTube

  előzmény:
  arirangarirang (29407)
  2017-03-22  18:51
 24. arirangarirang
  Offline
  2017. március 22. 18:5129407.

  Hahaha, ez jó vicc volt.


  Klári ilyen élményeim nincsenek a húsvéttal kapcsolatban. Talán felnőttek nem is jöttek locsolkodni, apukám se ment sehová.


  Korombeli fiúk jöttek, először csak az utcából, aztán ahogy növekedtem, egyre messzebbről. Aztán anyukám beleunt hálistennek és elmentünk kirándulni locsoló várás helyett.


  Apukám minden húsvétkor kölnivel, apósom hobbija volt a megbotránkoztatás, hajnali 6-kor felcsöngetett, aztán a legbüdösebb kölnivel beterítette, a hajamat, a ruhámat. Utána mostam, és fürödtem, hajat mostam, de az a kis idő elég volt, hogy migrént kapjak. A munkahelyen szaladgáltunk a férfi kollegák elöl, persze valakitől megkaptuk minden évben a jó büdi kölnit, úgyhogy a húsvét a fejfájás jegyében múlt el.


  Ma karfiol nap volt, anyósnak zöldségleves. Nem akar enni. Küldtem neki őszibarack befőttet is.


  Nem nagyon tudom kitalálni mostanában az ízlését, mindere van valami kifogása, így aztán le vagyok blokkolva, nem jut eszembe semmi sem.


  Holnap neki tészta lesz, nekünk nem tudom. Lehet, hogy csinálok fokhagymás tejfölös csirkés pizzát. Apa nem lesz odáig érte, ráadásul legutóbb  / 5éve? / nem is sikerült valami jól. Utána kerestem, nem nagyon van olyan recept, ami tetszik. Mikor egy nyáron át tartott a gyógyulásom a tüdőgyulladásból, csak ezt ettem egész nyáron, és vanilia fagyit eperöntettel. Semmi más nem ment le a torkomon. Ezen nincs paradicsom, nem olaszos. A pizzát itt csinálták nem messze a pizzásnál, de roppant drága most már hogy én nem dolgozom.


  Már a KFC-s rántott csirkét is kitanulmányoztam, és ha  nem lesz akciós, megpróbálom megcsinálni magam. Habár amit nem én főzök, az mindig jobban ízlik.


  Ma nagyon meleg volt, mimt nyáron, apa is és a mama is rosszul volt, érdekes módon engem most elkerült. Reggel kicsit fájtak az izületeim, kb. fél órát, de ahogy felmelegedett az idő elmúlt.


  Még a kutyák se akartak kint maradni, melegük volt. Tegnap mindenkinek jobb volt.


  Aludjatok jól, sziasztok!


   


   


   

 25. Ez is érdekelhet: Hamburgersütőnek álltunk egy napra – így készül a kedvenc szendvicsünk
 26. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 22. 14:2129406.

  Mert a tea lemaradt, a másik pedig a kamat/ráadás......


             "Új bundában jön haza az asszony. A gyerekei körülrajongják.
  - Jaj de szép! Ugye mama a papától kaptad az új bundádat?
  - A papától? Na hiszen! Ha a papára kellett volna várnom, még a világon sem lennétek!"

  előzmény:
  Sheriff-2 (29405)
  2017-03-22  14:16
 27. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 22. 14:1629405.

  Sziasztok,


  Benéztem egy kávéra, megtaláltam, el is vittem, itt van tea helyette.


           A férj faggatja a feleségét:
  - Drágám! Hol van a tea?
  - Jaj, ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A tea a gyógyszeres fiókban van egy kakaósdobozban, amire az van ráírva, hogy só."

 28. Tete
  Offline
  2017. március 22. 06:3929404.

  Nekem is hiányzik, ha valaki nem jön egy-két nap. Sziasztok, jó reggelt.


  Itt a káááávéééé!


  Nálunk a Nagypapám napokig (?) vagy nem tudom meddig áztatott be vagy nárciszt vagy jácintot vízbe. A virágját. Minden évben eljátszotta, hogy meg kellett szagolni, és akkor picit megrázta, nekünk meg a víz az arcunkba fröcskölt, visítoztunk, Ő meg nevetett, így locsolt meg minket. Aztán meg listát írtunk a locsolókról. Egy darabig névreszólóan készültek a festett tojások. Már nagyobb koromban az egyik szomszéd kisfiú tőlem minden évben egy Verne könyvet kapott. Már egész szép kis gyüjteménye lett, mire kinőtte a locsolkodást és "cikivé" vált a dolog. Apukám szódásüveggel locsolkodott, korán reggel. Míg otthon volt a nővérem, bemenekültem hozzá az ágyba, aztán Anyukám nem győzte kihordani, meg kihordatni velünk az ágyneműt szárítani. Egyszer meg egy fiú nálunk lett rosszul, mi ápolgattuk. Vagy italt kapott valahol, vagy összeevett mindent. De elég ramatyul nézett ki. A szomszéd bácsi szerette az italt, mai szóval élve már nem volt szomjas mire jött hozzánk. Volt egy kárpitozott háromlábú kis ülőke a szobában és feldőlt vele. Hanyatt esett a lábai kalimpáltak az égben. Mi meg nem mertünk nevetni. Pedig olyan muris volt. Na, korán reggel kinosztalgiáztam magam. Vera erről ez a bájos kis nyuszi tehet, amit küldtél.


  már jöhetne hazafelé. Ilyenkor szokott az lenni, hogy a kispárnájával alszom, néha-néha titokban a tusfürdőjét használom. Áááááááá!Hülyeség, de fordítva gázosabb lenne a helyzet. Mármint a kispárnával fürödni a tusfürdővel aludni. Még ezek szerint nem vagyok teljesen őrült (?)


   

  előzmény:
  arirangarirang (29403)
  2017-03-21  23:07
 29. arirangarirang
  Offline
  2017. március 21. 23:0729403.

  Helló, hiányoztál.


  Emlékszem én is keresgéltem az udvaron nyusziajándék után, olyan misztikus emlékem van, mintha hideg lenne, és köd a fű fölött, a fű szép zöld viszont nedves. Ennyi maradt meg belőle, a szomszéd néninek is volt hozzá valami köze, mert rá is emlékszem, hogy lelkesít a keresésben. Ajándékra nem emlékszem.


  Egyáltalán nem emlékszem hogy kaptam volna valamit húsvétra, de biztosan kaptam, nálunk mindig praktikus ajándékok voltak, némi édességgel, mint karácsonykor téli ruhanemű, gondolom húsvétkor tavaszi. Karácsonykor voltak játékok is, húsvétkor szerintem nem, azért nem emlékszem.


  A locsoló várásra arra viszont nagyon is, korán reggel kihúztak az ágyból, mert be kellett ágyazni, port törölni a sötét bútorról, anyukám minden ünnepkor túlzásba vitte a szellőztetést, a hidegre nagyon jól emlékszem, és a böjtölésre. Estig nem nagyon volt kaja. Húsvétkor apukám elment templomba a 6 órás misére, azt mondta feltámadásra megy és csak utána vacsiztunk, mikor hazajött. Anyukámnak nem volt ideje vele menni. Ezek mind nagyon zsenge emlékek. Apró koromban nem biztos, hogy sonkát ettünk, de később igen, a tormát anyukám reszelte nagy könnypotyogtatások közben, úgy ettük csak natúr, erős volt és nem szerettem.


  7 óra körül elaludtam, lefeküdtem, mert fájt a derekam. Jól kialudtam magam, most filmet fogok nézni.


  Jó éjt mindenkinek, sziasztok!


   


   

  előzmény:
  Tete (29402)
  2017-03-21  22:04
 30. Tete
  Offline
  2017. március 21. 22:0429402.

  Sziasztok. Megvagyokmegvagyok, csak mindenféle esetek forogtak fenn, de azok nem érdekesek.


  Hétfőn A-tól Z-ig végigtakarítottuk a lakást. Kicseréltem a függönyöket, kiraktam pár szobanövényt a külső ablakbpárkányra, én már nagyon tavaszozok, ha a tavasz meg nem, akkor az meg az ő sara. Ma menőke volt, (végre eljutottam a fodrászhoz) délután unokázás. Szóval, ahogy nálunk lenni szokott. Másképpen vágattam le a hajamat, ez most jobban tetszik.


  Hétfőn ebédre egy debreceni, ma ebédre dauerolt leves volt. Nem volt idő másra. Németországba ment, onnan Hollandiába. Remélem hétvégére hazatalál.


  Holnap ha a fene fenét falatozik akkor is sváb krumplileves lesz. Krumpli, füstölt kolbászkarikák, amikor megpuhult beleütni tojást egyben hagyva. Addig főzni, hogy a sárgája még lágy legyen és egy evőkanál tejfölre rámerni. Szerintem egytálételnek is megfelel, bár én nem rakok bele sok cuccot, mert legjobban a levét szeretem. Úgy fogom csinálni, hogy ne maradjon másnapra, azaz egy tányérnyit fogok főzni (?)


  Tegnap megcsípett egy darázs, nem vagyok rá allergiás, de fáj meg viszket a helye, jól meg is van dagadva. Az arcomon oldalt az állkapocs vonalában. Most olyan félretokám van.


  Holnapra pihenést tervezek, persze a napi rutinon kívül.


  A fiamék el szeretnének utazni kettesben, az unokák velem vagy velünk lesznek. Majd a Húsvét előtti hétvégén. Már a picike is okos is meg nagyon önálló, nincs sok gond velük. Kettőjükkel meg pláne nincs. Szépen tudnak együtt játszani. Még nem "ölik" egymást.


  Húsvétra vettem pár apróságot, mert nyuszifészkeket kell csinálni. Azt viszont nem akarjuk, hogy túl sok csokit kapjanak, így okoskodni kell, mit is "tojjon" az a szegény nyuszi.


  Aludjatok jól

  előzmény:
  arirangarirang (29401)
  2017-03-21  15:35
 31. Ez is érdekelhet: Megérkeztek Magyarországra 2017 legropogósabb konyhatrendjei!
 32. mandula2
  Offline
  2017. március 20. 20:2529400.

  Sziasztok, jó estét.


  Vera, Férjednek utólag is gratula! Tudod, mindenből a legjobbakat!


  Ma megvettem az árvácskákat, el is ültettem. A derekam bánja. Ezt tavaly még nem éreztem, hogy kettészakadok, ha sokáig /mit sokáig? 5 percig sem/ hajolva maradok.


  A hivatalos virágosnál 200.-Ft !!!!!! egy tő árvácska. Én 139.-Ft-ért vettem 20 tövet, aztán a madaras felé vezető út mellett volt egy virágot áruló valaki, akinél viszont "csak" 99.-Ft/tő volt a nagyon szép árvácska. Ott 10 darabot vettem. Úgy elfogyott a 30 tő, mint a pinty.


  Kellett már a lelkemnek, hogy legyen virág a megszokott helyeken. Élénkül a kert, de ez nem igaz a fűre nézve. úgy kitaposta, hogy csak foltokban fellelhető a tavalyi fű. Ma láttam két szegény kutyust olyan nagy ketrecbe zárva. Hát tudjátok, inkább ne legyen füvem!!!


  Vacsora elég későn, zacskóban sült csirkecombok, hozzá életem legrosszabb krumplipüréje. Nem is püré volt az, hanem valami.... széttaposott krumpli. Hősiesen megettük. Hiába nnnna! Idő, türelem, szív és kedv kell a főzéshez. Ma annyira kifáradtam, hogy csak ennyire jutott.


  A csirkecombok viszont nagyon finomak lettek.


  Férj megfenyegetett - de már hányszor - hogy ez válóok, hogy halálra etetem. Már nem mer ráállni a mérlegre. Mindenki azt mondja, hogy milyen jól néz ki, de igaz ami igaz, már feszül a derekán a nadrág. Ha felét ennénk, az is elég lenne.


  Én is minden reggel elhatározom, hogy ma aztán sportszerű mozgás lesz, torna, bicikli stb.... aztán már csak este jut eszembe, de addigra meg már minek? Na majd holnaptól....


  Jaj de jó, nem ittam meg még az esti kávémat. Megyek is.


  Látjátok, vannak még örömök az életben. Most szóljatok, hogy ki kér? Nem hallom tisztán!! Na jó, hozok egy pár csészével:


  Jó éjszakát.


   

  előzmény:
  arirangarirang (29396)
  2017-03-20  14:11
 33. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 20. 18:1529399.

  Jó éjszakát kivánok a Konyhalányoknak, magamat pedig jóóóóóóóól hátsón billentem, és megyek a dolgomra, mert már dél elmúlt. Most 6 óra időeltérés van köztünk, mivel itt már múlt Vasárnap előre allítottuk az órát.


                 Tango Flamenco (HD Dolby Surround 5.1) - YouTube


                 Amadeus Electric Quartet - Carmen (Habanera) - YouTube


            Gheorghe Zamfir - Einsamer Hirte - YouTube


  Holnap pedig Benedek, hivatalosan a Tavasz első napja. Győztünk, legyőztük a telet. Már megint.....


                    Victory - Andre Rieu & BOND - YouTube


                 

 34. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 20. 16:1929398.

  Azt hittem a hatalmas kosarat is rárakják a csecsemőre.  

  idézet:
  arirangarirang (29397)
  2017-03-20 14:24:32

  Szerencsére attól több eszük volt.

  előzmény:
  arirangarirang (29397)
  2017-03-20  14:24
 35. arirangarirang
  Offline
  2017. március 20. 14:2429397.

  Azt hittem a hatalmas kosarat is rárakják a csecsemőre.  

  előzmény:
  Sheriff-2 (29395)
  2017-03-20  13:39
 36. Ez is érdekelhet: Apró trükkökkel hatalmasat változott ez a pici konyha
 37. arirangarirang
  Offline
  2017. március 20. 14:1129396.

  Sziasztok!


  A reggeli bánatos napsütés, és kellemes eső utáni langymeleget felváltotta a hűvös, a nagy szél, lehet hapcizni. A napocska is elbújt.


   


  A kert szépen zöldül, talán még hét végéig nem borul teljesen zöldbe, mert ha nem esik, nagy családi kertészkedés lesz nálunk. Én persze leginkább szakácsnő leszek. A derekam addig amíg nem csinálok semmit tökéletes, de már a konyha felmosásától is tud fájni, az udvari söprögetésről ne is szóljunk. Na meg a mosogatástól is. Egy picit előre kell hajolni közben, és attól már készen van. 


  Vannak történelmi filmek, amiben a szolgák 24 órában előre hajlott testtartásban mozdulatlanul ácsorognak, 5 perc után összeesnék. Álldogálni sem tudok. Apa azt mondja ez is bizonyítja, hogy sose voltam szolga.  


  Ma tegnapi húsleves van diós gubával. A mélyhűtőben van még egy csomó darált dió karácsonyról.


  Ez a kis kutya az agyamra megy, kint vagyok velük órákig, aztán amikor bejövünk bepisil. Eddig a kőre a folyosón, azt reggel felmostam tömény hypóval, erre most meg a szobában a parkettára. azt is fel hypóztam most, olyan szag van, mint egy hypósüvegben.  De hiába beszélek neki, nem veszi magára.  A középső is néha becsurrant még mindig, de most az nem volt bent. Sajnos a felnőtt kutyák nagyon nehezen lesznek szobatiszták, ha kiskorukban nem tanítják meg őket.


  Mondhatjátok, hogy kellett ez nekem? Úgy néz ki, hogy kellett.  


  Itt vannak mellettem egész nap, körben kiterülve. A kicsinek egy óra van beépítve a hasába, 9-kor, 1-kor és 5 órakor jön és néz, és követ és néz, és szugerál.


  Holnap doubarry csirke lesz, és mindenféle zöldből, és nyers céklából saláta. Tudtam, hogy nem szabad apára bízni a zöldek vásárlását, egy laktanyára való cuccot összevásárolt, rengeteg pénzért, de ki fogja megenni? Mert ő nem eszik zöldséget. meg semmit. Olyan sovány, mint a templom egere, én meg.........mint  


   


   

  előzmény:
  mandula2 (29393)
  2017-03-20  10:00
 38. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 20. 13:3029394.

  Sziasztok,


  "Március 20. Azt olvastam, hogy ma van a Boldogság Napja.


  Ki tudja ez mit takar? Miben? Hogyan? Kivel? Miért?"


  Az ENSZ úgy határozott, hogy a mai napon mindenkinek boldognak kell lenni. Tessék a parancsot végre hajtani, ha teteszik ha nem.

  előzmény:
  mandula2 (29393)
  2017-03-20  10:00
 39. mandula2
  Offline
  2017. március 20. 10:0029393.

  Sziasztok!


  Március 20. Azt olvastam, hogy ma van a Boldogság Napja.


  Ki tudja ez mit takar? Miben? Hogyan? Kivel? Miért?


  Hoztam kávét, ez is lehet a boldogság alapja, meg az is, hogy szép napsütés van, nálunk már az északi oldalon 16 fokot mutat a hőmérő.


  Azt mondják, hogy ma eléri a 21 fokot is. Persze hiszem, ha érzem.


  Azt hiszem ma lesz az árvácska vásárlás napja. Itt minden drágább, kíváncsi leszek hogyéaggyák?


  Megint a szokásos kérdés: mit főzzek? Ki mit?


  Legyetek jók.


  A kávé meg majdnem lemaradt:   stb....

  előzmény:
  arirangarirang (29390)
  2017-03-19  15:45
 40. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 19. 18:4429392.

  Nem tudom hogy miért, azaz tudom de nem írom le ide, a hastáncosokról jutott az eszembe, az eszem helyére, hogy élőbe szoktam nézni őket Isztanbulban, (régi-szép-idők) amikor még fiatal voltam. Van fényképem is a Kék Mecset előtt, de a másik is nagyon szép....


  Itt lehet látni a különbséget, úúúúúúúgy nagyjából........


               Istanbul treasures: Blue Mosque and Hagia Sophia - YouTube


  Jó éjszakát Lauren Christy - The Color Of The Night (HQ) - YouTube

 41. Ez is érdekelhet: 6 egyszerű trükk, amivel otthonosabbá teheted a konyhát
 42. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 19. 16:3629391.

  Jártunk már így is meg úgy is. Az én tapasztalatom az, hogy itt a fórumon rengeteg félreértés történik, nagyon sokkal több mint a való életben. Nekem már kb. 10 évvel ezelőtt valaki azért panaszkodott nagyon, amit kihangsúlyozott, hogy őt még itt a fórumon is nagyon kihasználják.

  előzmény:
  Tete (29387)
  2017-03-19  10:16
 43. arirangarirang
  Offline
  2017. március 19. 15:4529390.

  Hát igen, lehet, hogy annyira maga alá került, hogy kilépett az NLC-ről.


  Azelőtt bőbeszédűbb voltam én is, de pár eset, amit nem tudtam mire vélni, visszahúzódóbbá tett, 100x meggondolom mit írok, olyan is van többször, hogy megírom és elküldés helyett kitörlöm.


  Ma nagyon fincsit főztem, csirkehús levest és káposztás csirkecombot rizzsel. A főtt combokat ráraktam a félig sült káposztára, és pirosra sütöttem. Pont egyszerre készültek el.  Volt cukrászsüti, nekem diétás. Most aztán apa alaposan meg lett ünnepelve, 2 napig egyfolytában.


  Elég vacak az idő. Hajnalban leengedtem a rolót sűrűre, mert a nap egy kanyarral belevilágított a szemembe. Rásüt az ajtóra, onnan egy töréssel a szemembe.


  Így aztán 9-ig tudtam aludni, akkor kilőtt az ágy. Tanakodtunk mit főzzek, nem kellett sietni, mert a mamának volt pörkötje. 


  Délelőtt a teraszon nagyon jó meleg volt, kutyusok kint napoztak, aztán beborult, nagy szél fúj és hideg lett. Csak ideér lassan a tavasz is, csak nehogy egyből a nyár jöjjön.


  A Tv-ben mondták, hogy pár napon belül megindul Europa ellen a szent háború, mondták a törökök. Nem tudom mit szívóznak velük, egy akkora ország, ott a muszlim keresztény határon, mit gondolnak, hogy alkalom adtán ki mellé fognak állni? Nem szeretem a politikát!


  Reméljük minden rendben lesz, mindenki marad ahol van, és talán egy kis megbékélés is jön már!


  Sziasztok, minden jót mindenkinek!


   


   

  előzmény:
  Tete (29387)
  2017-03-19  10:16
 44. Sheriff-2
  Offline
  2017. március 19. 14:2629389.

  Sziasztok Konyhalányok, mindenkinek köszönöm a névnapi üdvözletet.


  Ez a Szelídoroszlán annyit ad hozzá az időjáráshoz, hogy szorgalmasan hordjuk a meleget, ami természtesen nem előre érkezett meg, hanem utólag fog.


  Tehát a szél azért fütyűl, mert nagy sebességgel toljuk el a telet, az esőval kapcsolatban pedig kérdezem én, ki látott már a jövőben megjelenő szivárványokat nélküle? Ma van az én névnapom, amit itt nem ünnepelnek ugyan, de jóóóóó Magyar szokás szerint azt jelenti, hogy már sorjában érkeznek a fecskék, aki nem hiszi, nézzen ki az ablakon.....


  És hát Kedves Konahalányok, ki mondta azt hogy Benedek érkezése előtt lesz meleg, ami ugye Kedden lesz......


  Talán még azt is hozzáteszem, hogy ha ma a borvidékeken jégeső van, akkor az azt jelenti, hogy jó bortermés lesz.......megfigyelés alapján........


  Mindent összefoglalva, még tél van, Kedden érkezik Benedek, és garantálom én, hogy csillagászatilag megérkezik a Tavasz.


  A türelem rózsát terem, a feleségem szerint pedig, a jóóóóóó dolgok kis csomagokban érkeznek.


  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~


  A tegnap esti vadász-vacsora/bál pedig nagyon jó volt, voltunk Magyarok is vagy 20-an. Ihaj-csuhaj, szép az élet, soha nem halunk meg, ha igen, akkor pedig tévedtünk, ami emberi dolog.

 45. mandula2
  Offline
  2017. március 19. 10:4729388.

  Jó reggelt, szép napot!


  Kedves Joe/József!


  Ha van még rajtad egy kis hely egy hátbaveregetésnek  akkor fogadd szeretettel, meg egy pohár itókát is, amivel


  ezen a jeles napon az egészségedre koccintunk!! Éljen, éljen, éljen sokááááá a mi Konyhafiúnk!


  Pocsék idő volt tegnap, eső és viharos szél. Lefekvés előtt bukóra nyitottam az ablakot, ami úgy is maradt egészen reggelig, mert elfelejtettem becsukni. Annak ellenére nem hűlt ki a szoba, hogy éjszakára lekapcsoljuk a fűtést.


  Annyi mindent kellene csinálnom, hogy felírom cédulára a tennivalókat, kalapba teszem, aztán amelyiket kihúzom, az lesz a nyertes.

  előzmény:
  Sheriff-2 (29382)
  2017-03-18  03:23
 46. Tete
  Offline
  2017. március 19. 10:1629387.

  Jártatok már úgy, hogy valaki kért tőletek privátban, receptet, címet, segítséget? Az ember megkeresi, kikeresi, próbál segíteni és arra sem méltatják aztán, hogy leírjanak 3 betűt, hogy kösz?


  Elkezdett valaki írogatni, hogy pozitív kisugárzású embernek tart, Ő depressziós, magányos, életunt, megkeseredett. Hosszú levelekben leírta a nyűgjét, próbáltam pozitív gondolatokat küldeni, felrázni egy kicsit. Aztán többet nem halottam róla.

 47. Ez is érdekelhet: 18+: Szexjáték vagy konyhai eszköz? Töltsd ki kvízünket!
 48. Tete
  Offline
  2017. március 19. 05:4329386.

  Sziasztok, jó reggelt.


  Kedves Joe, hogy ott tartjátok-e a jeles napot, vagy nem tartjátok azt nem tudom. Mindenesetre én is kívánok neked sok-sok-sok-sok boldog névnapot, és kapsz egy baráti ölelést is.

 49. arirangarirang
  Offline
  2017. március 18. 22:5329385.

  Szia!


  Ma jól megkevert volt a napom. Felébredtem fél 7-kor, mindenki aludt még, gondoltam alszom még másfél órát én is. 


  Aztán apa fél 11-kor szólt, hogy mi van már velem. Azért aludtam el, mert nagyon sötét volt, borult, esett az eső, egyébként egész nap. Felugrottam, tudtam, hogy kitaláltam már, hogy mit főzök, de vagy 10 percig nem jutott eszembe. Meg az se, hogy mit szoktam csinálni ébredés után, mikor kikelek az ágyból, Az általában úgy van, mintha kilőnének egy rakétából. Elkezdek szaladgálni, cukrot mérek, gyógyszerezek, kávézom. Mire mindezt befejezem fel is ébredek. De ma még ezek se jutottak eszembe. Értékes perceket veszítettem. 


  Aztán eszembe jutott, hogy csirkepörkölt. Akkor megtáltosodtam, fél 12-re elkészült, persze az "edényben", de még nem voltam 100-as,mert nem találtam sehol az aprítógép edényét, minden része meg volt, csak amibe a hagymát raktam volna az nem. Elkezdtem kézzel vagdosni, de olyan érdekes hagymánk van, hogy csúsznak szét a rétegei, szinte minden réteget külön kellett felaprítani. Mire ezt megcsináltam eszembe jutott, hogy a mosogatógépben nem néztem, naná, hogy ott volt. Legalább nem kellett elmosogatni, hogy nem használtam.


  Gyorsan főztem ki tésztát, és fél 12-kor el is tudott indulni apa a mamához. Nekünk nokedlit akartam csinálni, mama azért kap mindig tésztát, mert nem szereti újabban a nokedlit, nem elég puha, ha tésztát főzök, neki akkor is külön, jól elfőzve, de persze nem mancsosra.


  Apa úgy döntött, hogy ma ünnepli a névnapját, úgyhogy ittunk egy kis vörösbort ebéd után. Nem válik szokásommá. A vöröset jobban szeretem, mint a fehéret, de túlzás azt mondani szeretem.  A gyógyszereim nem összeegyeztethetőek az alkohollal. Akár milyen keveset iszom, utána rosszul leszek.  /vagy bebeszélem, de teljesen mindegy, az érzés a fontos.  /


  Kotorásztam a lisztek között a nokedli miatt, mikor megláttam egy kis barna bogarat, mint a gombostűfej, a szekrény polcon szambázott. Ezek belemennek mindenbe, még a pirospaprikát, a felfűzött erőset is megzabálják, szóval pánikba estem. Volt pár liszt, és száraztészta, aminek nem jutott már üveg, vagy műanyagdoboz, és csak úgy voltak a szekrényben. Elkezdtem kiszedegetni mindent. És pont azt a lisztet választotta magának, amiből a nokedlit akartam csinálni, teljes 1kg. teljes kiőrlésű tönkölyliszt. Egyből ment a kukába. Valószínű,hogy a boltból már ezekkel a kis dögökkel hoztam haza. Akkor átvizsgáltam mindent, külön bedobozoltam, vagy üvegekbe raktam, ráírtam miben mi van, ami nem látszik át, vagy kivettem a zacskójából. Ezzel eltelt egy csomó idő, közben mosogattam , polcot töröltem, szóval csináltam magamnak egy kis plusz munkát.


  Így a nokedli elmaradt, durum spagettit csináltam helyette, annál is inkább,mivel nem találtam olyan hosszú dobozt, amibe belefért volna  a spagetti.


  Mire megebédeltünk, és végeztem a konyhával, majdnem 5 óra lett. Aztán sötétedett, nem volt kedvem már semmihez. A gépet is csak most kapcsoltam be az előbb.


  Tulajdonképpen egész nap csak főzök, és valakinek éppen enni adok. 


  Én nem tudnám elképzelni a hajamat festés nélkül, az arcomat krém nélkül, viszont a kozmetikában az új kezelési módot nem csípem, ezért nem is járok. Ha nagyon szép akarok lenni akkor szempillát festetni elmegyek, de leginkább csak itthon a szempillaspirállal.


  Holnap is valami csirke lesz, azt hiszem sült. 


  Aludjatok jól 


   


  Fijjjjjúnak boldog névnapot kívánok  !!!!!!!!!!!!!!!


   


  Sziasztok!


   

 50. mandula2
  Offline
  2017. március 18. 21:4029384.

  Sziasztok!


  Nem sűrűn, de ezen a héten úgy kevertem a napokat, hogy az már szinte fáááááj!


  Hatalmas, és néha a semmiből előtörő vihar van nálunk, a locsolókannákat öt helyről hoztam vissza. Mindent visz a szél, amit csak ér.


  Este nyitott terepen jöttem le a sok lépcsőn, és a közepén majdnem felkapott a viharos szél, gyorsan egy korláthoz araszoltam, pedig nem vagyok már pehelysúlyú.


  Klári én is csináltam nyers krumpliból rakott krumplit, de! Sokkal több idő kellett hozzá, aztán mire megfőtt a pár rétegben a krumpli, addigra romhalmaz lett a tojás meg a többi. Megettük, de nálunk a főtt krumpli a nyerő.


  Mára még maradt a rántott levesből kenyérkockákkal, sütöttem még csirkecombokat is, jó fokhagymásan, rizibizivel, jégsalátával. Hozzá persze a pohár borocska. Férjnek ígértem kávét, de most éppen sós keserű csokoládét majszolok, lehet hogy elmarad a kávé.


  Tartja, vagy nem tartja... remélem azért holnap benéz a József nevű konyhafiúnk, és learatja a köszöntést, de jaj neki, ha ezt a vihart nem váltja fel a


  langyos napsütés. Akkor tessék visszaadni a zsákot, amiben elvileg a meleget kellene hozniuk a másik két társával együtt.


  Találkozunk holnap, aludjatok jól.

  előzmény:
  Tete (29383)
  2017-03-18  06:35
 51. Tete
  Offline
  2017. március 18. 06:3529383.

  Sziasztok, jó reggelt.


  Itt a


  Persze elültettem, ládákba. Minden ablakba jutott balkonláda, benne a kis gyönyörűségek.


  Engem nem érint a hajfestés, soha nem is volt és szerintem nem is lesz. Minimális őszes hajszál van a halántékomnál, de nem is nagyon feltünő és egyáltalán nem zavar. Én utálom, ha a hajammal matatnak. Régen még volt dauer, na azt meg kifejezetten gyűlöltem. Az egész macerát a szagát. Sajnos muszáj volt, mert vékonyszálú és kevés a hajam, csak úgy tudtam belőle frizurát csinálni. Most a fő szempont a kezelhetőség. Én gyakran mosok hajat, ha minden egyes alkalommal nagy kunsztot kellene vele csinálni, azt nem viselném el. Megmosom megy rá egy kis hab és beszárítom. A legjobb amikor meleg van és megszárad magától.


  Jó kis eső volt tegnap este. Be is van borulva most is. Áldottam az eszemet, hogy kimostam. Ágynemű, a párom kertészkedős cucca, vastagabb téli holmik. Remélem már el is tehetem őket.


  Van még az elvivősből kajám, de nagyon izgat a nyers krumpliból rakott krumpli. Én főttből szoktam, talán azért, mert nekem úgy gyorsabb. De felizgattak vele, hogy a nyersből finomabb.


  Amikor vásárlós napunk volt, akkor meglátogattuk (mi csak füstös embernek hívjuk) a bácsit, akinél disznóságokat szoktunk venni. Vettünk szalámit, csípőset meg csemegét. Szerintem még kell nekik kicsit szikkadni. A párom nem bírta ki, hogy ne kezdje meg a csipikét, vitt belőle. Finom nagyon, nekem csípős, de én egyáltalán nem bírom. A tepertője egy csoda és bespejzoltam két adag hurkát is, mert az meg nem lesz neki, ha jön a meleg. Lenne még mit csinálnom, de hétfőn jön a segítségem, ami majd nem fér bele, azt majd utána. A létrázós, hasalós dolgokat megcsinálja, de természetesen  vannak dolgok amit az ember maga szeret elvégezni.

  előzmény:
  mandula2 (29380)
  2017-03-17  22:08
1 2 3 4 5