Cseh konyha

.Mosomedve
Létrehozva: 2005. november 23. 20:04
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
28303 hozzászólás
 1. mandula2
  Offline
  2016. október 22. 00:0628303.

  Jó estét Mindenkinek!


  Vera aranyos a kutyusod, irigyellek érte. Mi a bánatot kenhettél a hajadra, hogy még mindig zsíros? A nagyobb kép úgy születik, hogy rákatt arra amit felraktál, és máris kijön nagyba. hehe /vagy nem ezt kérdezted?/


  Klári szép lehet a mécsestartód, fotód nincs róla?


  Julcsi nekem is volt a napokban gyerekkel kapcsolatos "élményem". Igaz hogy ez más jellegű.


  A gondolák végére felakasztottak tésztaszűrőket. Dekoráció is, aztán meg meg is veheted. Már messziről láttam, hogy jön anyuka-apuka-gyerek... aki már nem volt kicsi, olyan 10-12 éves lehetett. A szülők elmélyedve tanulmányozták valamelyik polcon a sok színes zacskót. A gyerek pedig azzal szórakozott, hogy a tésztaszűrő szitáját benyomkodta. Olyan lett mindegyik, mintha orrba verték volna. Felment bennem a pumpa, mert ugyan ki lehet nyomkodni a szitát, de már soha az életben olyan szép kerek nem lesz, mint amikor gyárilag megcsinálták. Már éppen rá akartam szólni a srácra /akinek egyébként nagyon tenyérbemászó képe volt, az a pökhendis fajta, anyuka kedvence. Jaj nehogy rászóljunk a gyerekre mert még traumát kap. Esetleg a képembe vágják, hogy rasszista vagyok/  amikor ránéztem apukára, és megszólalt bennem egy hang, hogy jobb ha meghúzom magam, mert ha nem, hát még behúzna nekem egyet, hogy miért piszkálom a kölykét?! Legszívesebben... na mindegy, jobb ezeket elkerülni, meg aztán mostanában nem szándékozom tésztaszűrőt venni! 


  Julcsi a gríz/búzadara, ill. zsemlyemorzsa/prézli párosításról jut eszembe, amikor a kisfiút leküldi az anyukája... tudjátok, Csaba hozzál gyulait, vagy Gyula, hozzál csabait! Óóókoss kisgyerek.


  Igen, igen egy kis szárazabb időt kérek holnapra, meg azutánra, meg azutánra.


  Jól kitoltam magammal. Az előbb találtam egy régi Máté Péter & Dékány Sarolta számot - még abból az időből, amikor férj-feleség voltak - és most nem akar kimenni a fülemből. Kár érte, azóta sincs olyan énekesünk és zeneszerzőnk. Az ő dalai ma is élvezhetők, nem úgy mint a mostani kis tingli-tangli senkicskéké.


  Aludjatok jól, jó éjszakát.


   

  előzmény:
  szőrész (28299)
  2016-10-21  19:54
 2. Tete
  Offline
  2016. október 21. 21:3928302.

  Igen ki tudom nagyítani a küldött képeket.


  Mandula, nézd meg a filmet bátran. Szerintem érdemes, de lehet már láttad is, volt már a TV-ben.


  A szárítottlevelek nem pöndörödtek fel. Az egész úgy kezdődött, hogy nyílt egy nagyon szép rózsa. nekem meg eszembe jutott, hogy nyáron nem csináltam kandírozott rózsaszirmot. Leütöttem egy tojást és ecsettel kentem a szirmokat. Aztán cukor, majd  ment a szárítóba ( aszalóba). Ott volt a tojásfehérje, bekentem egy üveget ráillesztettem körbe a leveleket és azokat is lekentem. Fényes és mivel többnyire sárga meg bordós leveleket használtam, jól mutat a mécses. Szóval tojásfehérje a ragasztó.


  Olyandeolyan húslevest főztem. Tettem bele oldalasvéget, meg húsoscsontot (tényleg húsos volt). Nem is ettünk mást csak a levest meg főtt húst majonézes tormával. A levesbe tettem tölteléket is, amit szoktam. Tartalmas nagyon finom ebédünk lett. nagyon köszönte meg puszilgatott, hogy finomat főztem


  Aztán délután addig néztem az ágyból a madarakat, míg elaludtam. A párom bogarászott a neten. Ő szeret korán lefeküdni én meg kevés alvással beérem, pláne, hogy délután durmoltam egyet.


  Picurka jól van, egyszer kisrókázott itthon, azóta semmi. Nem fájt semmilye, jókedvű kis tündérke.Azt mondja Mama van egy ötletem és aztán sorolja mit játszunk.


  Igen itthonról elszakadt hazánkfiára gondoltam. Nekem olyan rossz érzésem van, amikor valaki, aki addig nagyon aktív volt, egyik napról a másikra elnémul.


  Amikor a kedvesemnek viszem be reggel (hajnalban) a kávét, nem szoktam lámpát kapcsolni, csak közel tartom az orrához a kávét.  Szimatol és mosolyogva ébred. Én meg úgy vagyok vele, hogy kellemesebb így az ébresztés, mint a vekker  vagy a telefon csörömpölő hangja.


  Lányok isteni tusfürdőket vettem, tartós finom illat. Hmmmm. Fiúst is, lányost is.


  Vera a kutyus nagyon aranyos.


  A nővérem az unokámat viccelte meg. A tesóm lát el mindenkit zsemlemorzsával. Szaladt át a kicsi, hogy kell Anyukájának zsemlemorzsa. A tesóm meg mondta, hogy csak prézli van. Láttuk a tanácstalanságot a szemében, aztán gyorsan fel lett homályosítva. 

  előzmény:
  mandula2 (28298)
  2016-10-21  19:27
 3. arirangarirang
  Offline
  2016. október 21. 21:3628301.

  Az okostelefonnal csináltam a képet, azóta már megbutult, és úgy döntöttem nem is kell másik, mert nem használtam ki. Ha fényképezni akarok komolyabb képeket, akkor a fényezőgéppel csinálom, Letöltöttem a telefonra csomó nyelvi tesztet, angolt, németet, koreait, de mindig csak az orvosnál szórakoztam vele 3 havonta. Azért meg nem éri meg az új, ráadásul állandóan lemerült. Így előkaptam a régi butuskát, most az van forgalomban.


  Felkeltem fél 9kor reggel, és olyan szörnyen álmos voltam egész délelőtt, hogy fájt. Megittam 1 egész kávét, igaz 2 részletben, semmit sem használt, aztán 12-kor varázsütésre elmúlt. Éreztem mikor egyik pillanatban még álmos voltam, a másikban már nem. Érdekes volt, mert az ilyet általában csak tudomásul vesszük, hogy jééé, már nem is vagyok álmos.


  Ebédre maradékokat ettünk, vacsira szalonnás tojást a fiúk, én megvámoltam a holnapra főzött fejtett bablevest, jobban ízlett, mint akármi.Ezért nem szeretek előre főzni, mert akkor enni akarunk belőle rögtön, mikorra főzöm, már senkinek sincs hozzá gusztusa.


  Én is imádom a kávészagot, mikor bemegyek valahová, ahol kávét főztek az nagyon jó, de meginni már nem annyira szeretem. Reggel egy felet, aztán kész.


  A lányoméknál nem kértünk ebéd után kávét, csak ők ittak, de a végén megkívántam, a vejeméből kaptam pár kortyot mielőtt még ivott volna, de úgy megdobta az agyamat, mire hazaértünk migrénem lett.


  Gyerekkoromban malátakávét ittunk tejeskávénak, azt nagyon szerettem. Lehet venni bioboltban, lehet, hogy veszek egyszer, ha éppen meglátom.


  Megjött a várt csomagom, hálisten jó, és hálisten szakadt az eső, így feltehettem a kapucnit, nem látszott a zsíros hajam, ami attól a valamitől lett olyan, amivel sampon helyett mostam meg, de azóta már samponnal is mostam, és hiába. Hétvégén beáztatom magam, beülök a kádba, mindjárt besamponozom a fejem, a végére csak leázik.


  Most megint fáj a fejem, lesz időváltozás az biztos. Szép álmokat, sziasztok.

  előzmény:
  mandula2 (28298)
  2016-10-21  19:27
 4. szőrész
  Offline
  2016. október 21. 19:5428299.

   


   Jojestét!


   


  Itt is esik, vigasztalanul. Nade, melegszik is, mert a kuttyok a házuk elé feküdtek ki és igen jól érzik ott magukat. Persze, nem az esőn, mert ezért ott is tető van fölöttük.


   


  Én ma délután majdnem a falat kapartam a közértbeli élményem miatt.


  Kisleánka, na jó, nálam magasabb a szentem (nem nehéz, mert talán már összefelé megyek) volt vagy 10-11, ( mert már szép nagy fogai voltak elöl ), keresgél és érdeklődik a tésztás lisztes gondolák között.


  Ott-ott, pont az orrod előtt, mondja a kifelé pakoló eladó, de ő csak nem látja. De itt csak búzadara van, háromféle. Az az. De grízt mondott anyu. Nem bírtam ki, pedig már megfogadtam... Tudok segíteni? ÁÁ nem, felhívom, és nyúlt is a zsebébe a rózsaszín tokos, rózsaszín okostelefonért a tízéveske. Akkor melyiket vigye a háromféle csomagolás közül? Jól eltökölődtek, na jó, akkor ő azt nem visz. Pedig tejbegrízt akartak.


  Mi másra gondolhatok? Nem tudják, hogy az egy és ugyanaz, a búzadara, leánykori neve a gríz. Gyerek persze nekünk nem hitte el.


   


  Hová lett az iskolákból a háztartástan óra? Legalább a lányoknak kéne....de nem ártana az anyukájukat sem megtanítani, mert ők fogják "tanítani" ??? a jövő nemzedéket. Mert az ilyen alapvető ismeretet bizony otthonról kellene hozni a nebulónak.


   


  A múltkor meséltem, hogy nagyovodás, vagy kisiskolásokat láttam a piacon, még vásároltak is itt-ott, ezt-azt, ez követendő.


  Nem nagyon ismerték fel a zőőődségeket, dehát, ugye azért jöttek valószínüleg, hogy tanuljanak.


   


  Ma téli kaja, lencseleves volt, holnap lucskos káposzta, majd félreteszek a pörköltalapból egy gulyáshoz is. Sárgarépafőzelék is tervben van, sok petrussal.


   


  Szárazabb napokat!


   

  előzmény:
  mandula2 (28298)
  2016-10-21  19:27
 5. mandula2
  Offline
  2016. október 21. 19:2728298.

  Sziasztok!


  Bár már elmúlt a reggel, de ez a kávé még mindig aktuális... volt. A kávéval együtt a pillangó is elillant. Nem tudom hogy vagytok vele, de azt vettem észre, hogy mostanában a szokásos kávénk - mindig ezt a márkát vesszük egyébként - sem illatban, sem ízben nem hasonlít az előzőhöz. Amikor kitöltöm a csomagjából a légmentesen záródó dobozba, mindig beleszimatolok, annyira szeretem a pörkölt kávé illatát. Ennek bizony se íze, se bűze nem volt. Az íze meg... na de az ára viszont egyre jobban kúszik felfelé. 


  Vera aranyos az applikációs képed, melyik rendszerrel csináltad?


  Klári majd belenézek abba a filmbe, de ha nagyon sírós, akkor inkább nem. Most nem. Az eső is csak hol esik, hol szemerkél... az ember kedvének nem tesz jót.

  előzmény:
  Tete (28297)
  2016-10-21  07:14
 6. Tete
  Offline
  2016. október 21. 07:1428297.

  Sziasztok, jó reggelt.


  Szépségesgyönyörűségesboldogságosnapot!!!!!!!!!!!!

 7. arirangarirang
  Offline
  2016. október 21. 01:0628296.

  Ti ki tudjátok nagyítani a képeket, amiket felrakunk?


  Én nem.

  előzmény:
  Tete (28291)
  2016-10-20  07:08
 8. arirangarirang
  Offline
  2016. október 20. 22:3628295.

  Én elmentettem a topikunkat a könyvtárba, és úgy lépek beeeee.


  Most ébredtem fel. Minden délután apával együtt nézzük a filmet, itt a szobámban, és ő ül a számítógépnél a széken, én meg lefekszem, és úgy nézem. Aztán ma kb. 2 perc múlva el is aludtam. Apa egyszer szólt, hogy, hogy ne aludjak, nagyon fújtam a kását állítólag, csak azt nem tudom az milyen. Akkor oldalra fordultam, és aludtam tovább mostanáig.


  Amikor jó gőzös a konyha, de fűtünk, és ebéd után mosogatok besüt a nap, akkor mindig a Sherlock Holmes film jut eszembe, az a rész, mikor Morriarti professzorral viaskodik a hegyekben egy vízesésnél. Egyszer ilyen szituban mosogattam, és ez ment a Tvben.


  Ma rántotthusi volt rizzsel, nekem milánói gomba, és nagyon rossz színes olasz tészta, durumtésztából. Lassan szétszortírozom a csalamádét, mert még kint van a teraszon, és félek megfagy. Kisebb 2l-es üvegekbe fogom tenni a zöldség-gyümölcsös hűtőbe. Szeretem ha minden van itthon, és csak 2 hűtővel tudtam megoldani. + a mélyhűtőláda.Téli ünnepekkor pedig még a terasz is tele van. Részben ezért nem szeretek előre főzni, mert nincs hová tenni. Ti hogy csináljátok?


  Akiről szó van, igen sok zagyvaságot írogatott, szét szabdalta teljesen az összképet.


  Hogy van az unokád? Gyógyulást neki!


  Egyszer nálam is felrobbant a paradicsom, a konyhaszekrényen nyitottam szerencsére, így a falra nem ment, de csöpögött le a felső szekrényről. Ez valami töltési túlnyomás.


  Aludjatok jól, sziasztok!


  A képen Hanika kidíszítve. Kicsit játszottam.


   


   

  előzmény:
  mandula2 (28294)
  2016-10-20  21:13
 9. mandula2
  Offline
  2016. október 20. 21:1328294.

  Sziasztok!


  Klári az a virág virág??? Juj, nekem nem tetszik, de érdekes. Az unokádnak mielőbbi gyógyulást, ill. ha csak gyomorrontás, akkor egy kis koplalást ajánlok.


  Naaa, elég késő van már? Megérkezett a szerelem csütörtök? Egyetértünk, a húsleves tényleg nagyon finom. Amikor megtanultam főzni, akkor mindig szombat délután főztem a húslevest, így én a rádióbeli 168 órához és Mester Ákoshoz társítom. Akkor még az irodában legalább délig dolgoztunk, utána bevásárlás és csak azután kezdődhetett a főzés, amiből vasárnapra is maradt.


  A mécseseiden nem kunkorodtak össze a levelek? Nem tennél fel pár képet? Na persze... most biztosan nem.


  Ma is volt lenkeség nálam, de ez most nem az én hibámból. Felbontottam egy paradicsomkonzervet, de abban a pillanatban láttam, hogy nem látok semmit. Kispriccelt, mit spriccelt?!! Felrobbant a doboz, pedig még csak év végén fog lejárni.


  A szemüvegem, a ruhám, a bútor... mindenhonnan paradicsom folyt le. Bementem a szobába Férjnek megmutatni, erre majdnem frászt kapott tőlem, úgy megijedt. Azt hitte, hogy csupa vér vagyok.


  Aztán persze minden tisztázódott, és amikor elkészült, akkor jóízűen befalt egy csomó töltött paprikát!


  Klári kiről beszéltél? Talán az idegenbe szakadt .... ? Száll a madár ágról-ágra. Ha akar, visszatalál. /de szerintem sehol sincs otthon - topikra értem/


  Milyen lett a padlizsánkrémed?

  előzmény:
  Tete (28292)
  2016-10-20  09:51
 10. Tete
  Offline
  2016. október 20. 09:5128292.

  Éjszaka vendégem volt. A kislányt hazaküldték mert hányt, erre az én "hős férfipalántám" azonnal bepánikolt, hogy nem akarja elkapni. Mama ugye alhatok Nálad? Este átjöttek Apukájával, kérdezem vacsoráztál? Még nem. Mondom akkor sütök tükörtojást, jó lesz? Erre az én kisfiam is visszafordult az ajtóból, hogy akkor marad még egy kicsit. Alaposan bevacsoráztak.


  lepakolt, de fel is veszi az árut a kollégának, mert útbaesik. Szerintem este későn fog hazaérni. Rakott karfiolt kért. Majd húsleves lesz holnap frissen. Ilyen időben imádom a húslevesillatot, meg enni is. Vannak olyan illatok, amihez az ember köt dolgokat. Kellemes emlékeket.


  A mécseseim jól néztek ki, tegnap kipróbáltam őket.


  Vera én nem hittem ebben a Cosmodiskben, a párom használta a hátra való részét. Gondoltam placebo hatás, felcsatolta és már jobb is. Amikor nekem belenyilall a fájdalom a derekamba, és szó szerint úgy is maradok, akkor felveszem és tényleg jobb. Volt amikor éjjel-nappal viseltem.  Ha Évi nem említi eszembe nem jutott volna. Mindenféle kencéket használtam, több-kevesebb sikerrel. Remélem Neked is beválik.


  Tegnap nézelődtem a neten. S október elején fordult elő utoljára. Remélem nincs baja. Időnként írt furcsa dolgokat, de csodálkozom, hogy most így elhallgatott.


  Megyek a dolgomra, padlizsánkrémet csinálni, meg majd főzni.


  Most kezdett szemerkélni az eső. Nemszeretemidővan.

  előzmény:
  Tete (28291)
  2016-10-20  07:08
 11. mandula2
  Offline
  2016. október 19. 22:0628290.

  Na tessék! Mondom hogy nincs a fejlécben Fórum. Ti hogy léptek be?


  NLCAFÉ     MENÜ     ACTIVIA SZINKRONBAN    NATURaQUA  ÉLNI AKAROK   HairClinic EGYMÁS SZEMÉBEN   HOROSZKÓP     NYERJ


  Ez a fejléc.

  előzmény:
  mandula2 (28288)
  2016-10-19  22:00
 12. arirangarirang
  Offline
  2016. október 19. 22:0228289.

  Igen, ő a cumis, van cumis képe is, de most nem találtam.


  Illatos felmosót szoktam használni, ajax márkát, de lehet, hogy váltok, már sok másféle is van. A domestost a legritkább esetben használom kőre az állatok miatt, és erős szagút a fürdőben sem a papagáj miatt, nem akarom kinyírni.


  Annyira zavaró, hogy kezd megint gyönge lenni a szemüvegem, több bakit elkövetek mostanában, amit apró betűvel írnak. Pl. a fiú haját is a balzsammal kezdtem el mosni, 2x is megmostam, de még mindig nem habzott, mire rájöttem, hogy nem a samponnal mosom.


  Nekem van egy gyógysamponom, tegnapelőtt megmostam "vele" a hajam, furcsa volt, de habzott rendesen. Másnapra mint aki beleesett a zsírosbödönbe. Mondta a férjem az nem a sampon volt, de én állítottam, hogy az. Az előbb piszkálódtam a fürdőben, és mit látok, az igazi sampont. Most már ma nem, de holnap reggel újra megmosom a hajamat. Viszont nem korpás, jót tett az a valami, amivel megmostam. Hiába próbálom megfejteni mi az, nem tudom. Még jó, hogy nincs szőrtelenítő krémem, ezek után nem is veszek.


  A gőzölőshöz adtak szép fehér frottír ruhákat, de én sajnáltam, úgyhogy a rossz régi törölközőket hasogatom, de tulajdonképpen azt is sajnálom, mert mostanában ritkán fogok ki rendes nedvszívó törülközöt.


  Mama megint húslevest akar. Nem tudom mi lenne, ha nem tudnám kinek adni azt a rengeteg csirkehúst, amit megfőzet velem. Azt hiszi, hogy fél csirkecombból főzöm.  Minimum 4 combból szoktam csinálni, már megfőztem a holnapit, csak be kell zöldségelni reggel. És a cérnametélt hozzá egy kisebb vagyon, mert ha sokat küldök kidobja, ha keveset reklamál, inkább többet küldök.


  Egész nap kókadtam, fáradt, álmos voltam, most fekhetnék, de most meg virgonc vagyok. 


  Van valahol mágneses karkötőm, de nem éreztem semmi változást mikor hordtam, így aztán félre tettem.


  A képen az előző kiskutyám a Dollyka. Valamit kiszórt az ágy elé, aztán bebújt az ágy alá őrizni.


   


  Aludjatok jól, sziasztok.


   

  előzmény:
  Tete (28287)
  2016-10-19  18:26
 13. mandula2
  Offline
  2016. október 19. 22:0028288.

  Sziasztok!


  Leteszem a nagy esküt, hogy az előbb még nem volt itt a fejlécben a Fórum. Csak úgy tudtam belépni, hogy megkerestem az előzményeimben a Konyhánkat.


  Vera a csodaszer: Cosmodisk      Az elsőt tizenezerért vettük nagyon régen, a másodikat pedig - ami nincs!!! - netről rendeltem meg, csekken fel is adtam a pénzt, de idáig még nem érkezett meg. Ez évekkel ezelőtt volt. Hiába volt a dörgedelmes levél /többször is írtam/ semmi válasz. Végül kikerestem hogy hol lehet a székhelyük? Férj elment, aztán telefonált, hogy már lement a térképről, és a megadott címen egy roggyant fatákolmányt  talált. Azóta se pénz, se áru.


  A régi nagyon jó, ha kicsit fáradt a derekam, már veszem is fel. Mindenki dicséri, még Férj is, pedig ő aztán!!...


  Egyébként életveszély netről rendelni - ezt már írtam - mert nem igaz, hogy ami eredetileg 25 ezer forintba kerül, u.azt a minőséget adják mondjuk 1.500.-Forintért.


  Én rendeltem két lámpát, ami ha működne, nagyon praktikus lenne, de abból az egyik már nem működik. Van még rá garancia - ha igaz - de inkább kidobom, minthogy menjek el, álljak sorba, vagy adjam fel egy kalap pénzért, aztán kapok egy u.olyan ......rt.


  Megjártam a zsugor locsolócsővel is, meg a konyhai szeletelővel. Nagy cirkuszok árán vették vissza mindkettőt.


  Szóval ha venni akarsz, akkor vedd meg a szaküzletben. Az a biztos.


  Akinek van olyan pedálos felmosója, azt mondja, hogy sutba dobta, marad a vödrös nyomd és csavard magad felmosónál.


  Klári én is azt a nagyon puha, duci fejet használom.


  De jó, hogy vége a napnak! Ma kitett magáért!! Kezdte a villanykörte, aztán kimentem a kertbe, de van két vödör, ami egymásba csúszott, szét kellett volna szedni. Én nem bírtam, Férj meg mondta, hogy jó, majd, majd. Ma kellett volna a vödör, próbáltam feszegetni, közé dugtam a hüvelykujjamat. Na persze hogy a kettő közé szorult, ordítottam is egy nagyot, szerintem a kisegér a farakásban az ötödik szomszédig iszkolt. Az ujjam viszont kezd szépen lilulni.


  A konyhában - én voltam a hibás, mert miért nem csuktam be a konyhaszekrény ajtaját - bevertem a fejem a fölső szekrénysor sarkába, fáj és vérzik, ill. vérzett. Gereblyéztem és diót szedtem egy szatyorba. Szépen gyűltek a diók - azt hittem - de gyanús volt, hogy nem lett nehezebb a szatyor. Akkor vettem észre, hogy lyukas az alja. Amit beletettem, az csendben ki is potyogott. Olyan voltam, mint Juliska a meséből, csak ő kenyérgalacsinokat szórt, én meg a diót. A vállamat pedig jól meghúztam, amikor tettük be a gumikat a csomagtartóba.


  Elegem van a mából, legyen már holnap.


  Klári holnap ??? Akkor holnap lesz a szerelem csütörtök!


  Vera tegnap este nem csuklottál? Gondoltam rád, mert húst daráltam. Cuki és nagyon jó a daráló, te ajánlottad.


  Julcsi holnap lesz a napja a krumpligombóc levesnek. A tárkonyt, az oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot és a citromfüvet holnap szeretném begyűjteni, ha még nem rozsdásak. Nyáron szárítottam és üvegbe tettem diólevelet és parlagfüvet. Hétfőn vettem egy nagyon szép nagy és egészséges gyömbért, abból tea és keksz lesz.


  Aludjatok jól, jó éjszakát.


   

  előzmény:
  Tete (28287)
  2016-10-19  18:26
 14. Tete
  Offline
  2016. október 19. 18:2628287.

  Ez a cumis kutyus?


  A gőzölőst a menyem szokta elkérni. A gözölős után azt csinálom, (mert nagyon vizes marad a kő), hogy van az a fajta felmosó, amibe olyan téglalap alakú frottír vagy olyan betét van, mint a subaszőnyeg csak vastagabb szálú, azzal szárazon áttörlöm és alig marad picit nedves, inkább csak nyirkos, az meg pillanatok alatt felszárad. Szeretek olyankor mindent összenyitni, de mondjuk nálunk nincs négylábú. Forró vízzel mosok fel és cseppentek két-három csepp illóolajat a vízbe. Levendula, orgona, citrom, sült alma a legkedvesebbek. Aztán van amikor Domestosra van kedvem. A világoskéket használom. Vagy a kezünk nem elég erős, de én is csavarom, nyomom egyszerre, de nem lehet eléggé kinyomni a vizet a felmosókból. Nekem nem Vileda van, hanem olyan vastag pamutszálas, jó kis duci, azt szeretem.


  Semmilyen porszívó nem kellett volna, elég ami van, azt szeretem.


  Itt van mellettem az a derékvalami, amit használok. A nevét nem tudom, majd Mandula kisegít. Szerintem nem mágneses, hanem olyan göbök vannak rajta, és az csinál valamit az ember derekával, de tényleg jó.


  Ha már mágnesest emlegetünk. A nővérem visel egy mágneses nyakláncot. Azt mondja amikor zúg a füle, meg kótyagos a feje, akkor felveszi és elmúlik tőle. Van hozzá karkötő is, de azt nem nagyon látom rajta.


  Mandula segíts Verának, mi a neve a pótderekunknak?

  előzmény:
  arirangarirang (28286)
  2016-10-19  17:26
 15. arirangarirang
  Offline
  2016. október 19. 17:2628286.

  Szóval akkor ne vegyek turbófelmosót. Gőzölős az van, de még a régi hatalmas, nehéz ,nehezen mozgatható, szóval csak a nagytakarításokra való. Felmosáskor a problémám a kicsavarással van, hiába gyömöszölöm a kosárba, mindig nagyon vizes marad, és úgy van, ahogy a hirdetésben mondják, valakinek mindig éppen akkor támad kedve császkálni.


  Az ajtót a kutyák miatt nem lehet kinyitni, mert akkor kiszaladnak, aztán behozzák frissen a koszt a vizes kőre. Régen úgy csináltam, hogy kereszthuzat, és hamar felszáradt. Annyira gyömöszöltem egyszer a pamszlit a vödörbe, hogy kilyukadt a kosara, majdnem orra estem, a víz kiborult, azóta óvatosabb vagyok.


  Nekem nem volt felmosófám, anyósnál láttam. Én amíg ez a mopsz be nem jött, hasaltam a felmosásnál a kövön. Én is mindig felporszívózok felmosás előtt. Neked is ilyen porszívó kellett volna a vállra akasztós helyett. Azt hittem hamar kimerül majd, de nem, pedig most nem csak a morzsát, szöszöket porszívóztam, hanem próbából mindent. El is fáradtam, rosszul is lettem.


  Már éjjel is légszomjra ébredtem, és alig volt tapintható a pulzusom. Direkt azért kezdtem bele a komolyabb munkába, hogy megugráltassam magam.


  Persze ugrálásról nincs szó, mert a derekam is keresztbe, mintha belevágnának időnként egy karddal, ezért kérdeztem mi a neve annak a mágneses pántnak, ami van nektek?


  A fél fejem is hasogat, lesz valami drasztikus időváltozás? Ma nagyon nyögök, nem szeretem.


  Halrudakat sütöttem krumplipürével, majonézzal, én csak minden nélkül rágcsáltam, mert a cukrom is nagyon fent van mostanában.


  Mindjárt kezdődik a filmem, sziasztok, szép estét!

  előzmény:
  arirangarirang (28283)
  2016-10-19  09:52
 16. Tete
  Offline
  2016. október 19. 11:4128285.

  Megmondom őszintén egy darabig használtam, aztán visszaváltottam a kosaras csavarós vödörre. Nekem ez nehéz volt, egyszer valami baja lett a pörgettyűjének. Aztán a fiam megcsinálta, de maradt a régi felszerelés. Lehet behozom és újra megpróbálkozom vele. Emlékeztek a régi "aknakeresőre"? Volt az a nyeles fa, amire rátetted a felmosórongyot. Ugyanúgy nyúlkálni kellett a felmosóvízbe, de nem kellett "végighasalni" a helyiségeket. Lusta asszony fájának is hívták. Én mindíg felporszívózok a feltörlés előtt mindent, mert nekem meg "dilim", hogy nem bírom elviselni, ha valami szöszt vagy apró szemetet "vontat" a felmosó.


  Már alkottam. A préselt leveleket felragasztottam befőttes üvegre, remélhetően majd átsejlik a mécses fénye, a bordó-sárga-ilyen-olyan leveleken. Meg csináltam narancssárga krepp papírost foghíjjasan, (tök helyett), de azt majd a kislánnyal szereljük össze, meg gyújtjuk meg, hogy nehogy féljen tőle.


  Főznöm nem kell, van kócolóskáposzta. Majd holnap teszek fel egy adag húslevest, meg  kedvére szabolcsi töltöttet. Lesz padlizsánkrém is.


  Vera aranyos lehet a kutyus a "cumival". Lefotózhatnád egyszer.


  Julcsi nudlinak sem megy le, de ugyanaz a tészta sütve naná..... Nálunk is fogkefe és 20 %-os ecet a csodaszer, de már hallottam citromsavat is. Mártogatós, a nővéreméknél "nemzeti eledel" a fokhagymás tejföl. Főtt húshoz, lapcsánkához, lángoshoz, mindenhez.


  Mandula sok ész nem kellett a "probléma" megoldásához, inkább csak buksztárcakímélő megoldást kerestem.


  A két fiú valamelyike mostanában volt Pesten koncertet adni. Némileg veszítettek ifjonti bájukból. Nem voltam az előadáson, csak talán valamilyen riportműsorban láttam őket. Felettük (is) elszaladt az idő.


  Én utoljára a Csongrádi Katán voltam elájulva, csúnyán öregedett meg. Úgy széthullottak a vonásai. Gondolom az Ő élete nem volt bokáig tejfel.


  Legyetek jók, de ne nagyon.

  előzmény:
  arirangarirang (28283)
  2016-10-19  09:52
 17. arirangarirang
  Offline
  2016. október 19. 10:1928284.

  Olyanok vagyunk, mint a gyerekek. Este körülültük az új masinát, és néztük milyen szépen világít a töltőn. Amikor az első automata mosógépem lett, bevittem a fürdőbe a sámlit, és ott ültem, néztem, örültem, hogy nem nekem kell csinálni- A kislányom a piros kopogós cipőjét vitte az ágyába.


  Nekem is volt egy fél napig piros kopogós cipőm, nem jöttem el a boltból, mert nekem az kellett. A szüleim persze mást akartak, Emlékszem a fazonjára, volt egy pánt rajta keresztben, különben papucscipő kinézete lett volna. És hasított bőrből volt. Otthon felvettem, rohangáltam, tetszett ahogy kopog. Aztán ráugrottam a homok tetejére, ami alatt volt az oltott mész. A fél lábam combig bele, mikor kihúztak, akkorra a cipőnek vége lett. Hiába mosta anyukám, kimarta a mész.


  Nem is értem, olyan vigyázatlanok voltak a szüleim. Kisgyerekes házban így tárolni a meszet, még jó, hogy nem fulladtam bele.


  Én meg mindent túlbiztosítok állandóan.


  Még hálóingben kipróbáltam a porszívót, csodás! 16 óráig kellett tölteni, az már lejárt. Van egy szőnyeg, ahová a kutyák mindig behordják az úgynevezett cumijukat, ami a kenyérhéja. Ott morzsálnak, na az most csodásan tiszta. Az volt az első, amin kipróbáltam. Azért hívjuk cuminak, mert a Hani azzal szokott aludni, benne lóg a szájában, és nem adja oda. Gondolom a Mendi miatt, nehogy az elvegye amíg alszik.


  Megyek főzni valamit, mert mindjárt itt az idő. Tegnap olvastam, hogy valahonnan elloptak egy csomó frissen permetezett karfiolt, ami káros, erre pont tegnap hozattam apával karfiolt. Hány nap a permetezés lejárati ideje? Ha nem a tövén van, akkor is elmúlik a hatása? Pedig karfiolos tésztát akartam csinálni. Most gondolkodhatok megint mit főzzek helyette.

  előzmény:
  Tete (28281)
  2016-10-19  06:25
 18. mandula2
  Offline
  2016. október 19. 09:0728282.

  Jó reggelt!


  Tényleg forró a kávé, majd lassan kortyolgatom. /Klári! Tudod: előtte víz és hozzá egy falatka valami!/


  10 fok van és nagyon borús az idő. Tényleg, mi lett ezzel a két "fiúval"? Vajon hogy nézhetnek ki most? Milyen nagy sikerük volt anno!


  Ma szervizbe megyünk, de előtte még valahogy be kellene varázsolni a gumikat a csomagtartóba.


  Na majd nyögve-nyelve, valahogy. Az a baj, hogy egyikünknek sem lenne szabad emelni, ezek a gumik meg


  egyre nehezebbek!!


  Sok elmaradt dolgom van házon belül, de azért igyekszem majd jönni.


  Klári ügyi voltál a lámpával, jól megoldottad ezt a gordiuszi csomót! Az én íróasztali körtém éppen most purcant ki.


  Kezdődik megint a körték öngyilkossága? Ezután szokott jönni a pohártörés /valahogy kiugranak vagy a szekrényből, vagy a kezemből/


  Sebaj. Jut is, marad is.

  előzmény:
  Tete (28281)
  2016-10-19  06:25
 19. szőrész
  Offline
  2016. október 18. 22:1628280.

   


  Jojestét!


   


  Aha, ezért csuklottam ma! Igaz, hogy nálam gombócos, de finom kaja, az!


  Nekem mindig 2-3 napos adag készül a se nem fazék-se nem lábos-ban.


   


  Gombóclevesbe kicsi féldiónyiakat gömbölgetek, el is rágjuk. Ha neked maga a főtt tészta nem megy le, akkor süsd, én nem szaggatom, hanem tenyérnyi darabokat sütök, jól megkenem tejföllel és már gyűrjük is befelé. Utána egy forró tea, vagy forralt bor, komplett téli vacsora.


  Nudliként lemegy? Azt is meg lehet ám sütni, feltűzni fogpiszkára, belemártani válámi szószba, édesbe, (lekvár) vagy sósba, pl. sajtmártás.


   


  Nekiestem ma a fürdőszobának, a zuhanykabinnak a fogkefével, azért megmaradok.


   


  Két kutty napok óta egy házban, idő lesz, esős, mert akkor szoktak így összebújni.


   


  Mai kaja, lebbencsleves, palacsinta. Tejföl és cukor, lekvár, kakaó. Banánturmix.


   


  Aki szeret tökmagolni! A lidiben nagyon finom kanadai tökmagot lehet kapni, pirítva, sózva, piros zacsekban, a nagyobbikat vegyétek, mert muszáj mindenkinek magolni belőle.


  CCakát!


   

  előzmény:
  Tete (28279)
  2016-10-18  21:03
 20. Tete
  Offline
  2016. október 18. 21:0328279.

  A gözölősre gondolsz? Vagy arra taposósra? Melyik érdekel?

  előzmény:
  arirangarirang (28278)
  2016-10-18  19:50
 21. arirangarirang
  Offline
  2016. október 18. 19:5028278.

  Nagyon örülök, mert apának is nagyon tetszik a porszívó. Csak azt nem tudom, miért világít állandóan, ha a töltőn van. Úgy képzeltem, hogy ha feltöltött akkor kialszik a lámpa.  Így honnan tudja az asszonytárs, mikor van feltöltve? Már szivattyúztam vele pár hajszálat és 2db. pókot, de nem látom őket , pedig átlátszó a porzsák.


  Mindenféle nyerset ettem vacsira,  kukoricát, paradicsomot, uborkát.


  Mindjárt megyek kipróbálom a kenceficéket, amit küldtek, egy komplett termékcsalád. Sajnos ha nem kenem be az arcom, fáj, húzódik, és reped. Nagyon utálom amikor még nem itta be a bőröm, ülök, mint aki becsinált, nem mozgok, nehogy valahomihez hozzáérjek.


  Mamának tetszik a fodrász, jól megkopasztotta, most fázik a nyaka, de azért tetszik neki. A lányom szerezte neki.


  Kaptam egy állítólag diétás édességkönyvet PDF-en, mindenféle sütés nélküli krémek, golyók, stb. Fogok csinálni, mert az édesség hiányzik a legjobban, pedig sose szerettem az édeset, mi lenne ha szerettem volna?


  Valami potyog az égből, dara, vagy ilyesmi, remélhetőleg nem marad meg. Csak fagy ne legyen, mert akkor nem tudom hová teszem a 6kg csalamádét a teraszról.


  Valakinek van turbó felmosója?


  Hogy hívják azt a mágneses pántlikát ami van nektek?


  Nálam csak az eredeti szmájlik jönnek be, a kiegészítés az nem.


  Most frissítettem a Firefoxot, azóta száguldozik a sz.gépem, de ami azelőtt nem volt, most sincs..


   


   


   

  előzmény:
  Tete (28277)
  2016-10-18  18:27
 22. Tete
  Offline
  2016. október 18. 18:2728277.

  Úgy oldottam meg a lámpát, hogy a párom oldaláról elkommunizáltam az övét, beletettem a régi égőt, mert annak nem lett baja. Nekem a lámpa a harmadik polcon van, mert, ha olvasok az ágyban, akkor pont jó helyre világít. A páromnak a legalsó polcon van, kevés fényt adó. Mi csak beszélgetős lámpának hívjuk, mert olyan kellemes hangulatfénye van és az éppen elég, hogy beszélgetni tudjunk, ne legyünk vaksötétbe. Na a régen forgalomból kivont sólámpát tettem a kedvesemnek. Beszélgetni annak a fényénél is lehet. Most télen meg nem is árt kicsit sólámpázni. Nagyon meg vagyok elégedve magammal. A Sólámpa nem is látszik, eddig sem látszott a másik. Megspóroltam egy csomó pénzt.


  Julcsi nagyon jó lett a kócolt.


  Unokáknak, meg a gyerekeimnek megvan a Karácsonyi ajándék, az is lelkesít. már Magyarországon, csak még van négy lerakója. Azt  mondta csütörtök lesz mire hazaér. Akkor viszont itthon lesz a hétvégén. Hurrrrááááááááááá.


  Pakolom el a sok csekket, hozzá szoktam tűzni a számlához és úgy teszem a dossziéjába.


  Nézem ezeket a hangulatjeleket, egyem a szivét aki kitalálta őket. Mi a bánatnak kopasz meg rövid barna meg rövid fekete hajú meg szőke meg barna meg fekete meg vörös ugyanazzal az arckifejezéssel? Nem értem minek a pingvin meg a papagáj? A sok hasonló Karácsonyos meg Télapós helyett is lehetne mással bővíteni. De ezek csak rontani tudnak modernizálás címen. Pedig lenne mit újítani, javítani, ha belegondolnának meg kicsit beleélnék magukat az itt csevegők helyzetébe.


  Én múltkor úgy jártam, hogy rendeltem autógumit, és  éreztem valami nem stimmel. Aztán megismételtem és visszaigazoltak 8 abroncsot. Nem győztem szabadkozni, hogy csak négy kell. 


  Vera remélem beválik a fodrász a Mamának. Neked meg fog tetszeni az új "családtag".


   

  előzmény:
  arirangarirang (28275)
  2016-10-18  14:43
 23. arirangarirang
  Offline
  2016. október 18. 16:5428276.
  HÁZI SPORT SZELET
  Hozzávalók:
  4 nagyobb maréknyi dió
  20 dkg mazsola
  1 ek holland kakaópor
  1 nagy ek kókuszzsír
  egy kevés rumaroma
  1 tábla
  étcsoki
  (minimum 85 %)
  Aprítóba teszed a diót, ledarálod
  , utá
  na teszed bele a mazsolát, ami így apróra darabolódik.
  Beleteszel egy evőkanál h
  olland kakaópor
  t, lágyítasz
  rajta egy nagy e
  vőkanál kókuszzsírral, és
  teszel
  hozzá némi rumaromát.
  A végeredmény
  egy formázható keménységű massza.
  Belenyomkodod
  egy kisebb tepsibe kb.
  ujjnyi vastagon.
  Felolvasztod az
  étcsokit
  , és rácsorgatod
  a masszára. Fél óra hűtőben és má
  r ehető is.
  előzmény:
  Tete (28273)
  2016-10-18  07:31
 24. arirangarirang
  Offline
  2016. október 18. 14:4328275.

   


  Hogyan oldottad meg a lámpát?


  Mamának főztem reggel paprikás krumplit, apa átvitte, ma mosott, mert ilyen ócska időben felesleges áthozni a ruhákat, nem szeretek szárítani a lakásban, ott meg pikkpakk megszárad helyben.


  Mamához hívtunk egy fodrászt, remélem meg lesz elégedve.


  Vettem végre egy porszívót, zsinór nélkülit, ott ahol a menyednek is vettétek, és olyan szerencsém volt, hogy vasárnap este végre rászántam magam, és hétfőn reggel már 10 ezerrel drágábban árulták. Majdnem nem lett belőle semmi, mert már megrendeltem pénteken is, de valahogy nem jól csináltam, és nem ért oda a rendelés, nem igazolták vissza emailban. Ezért vártam pár napot, és újra megrendeltem vasárnap.


  Bosch és haláli modern, de egyszerű is, mert egyből meg tudtam szerelni. A töltöállomása okozott kis fejtörést, nem találtam a lukat ahová be kellett dugni a zsinórt. Most már töltődik, Össze lehet kicsire hajtogatni a nyelét, remélem pont olyan jó lesz, mint amilyennek kinéz. Ezt most jól meggondoltam, elég régóta rágódok rajta, csak nem szúrtam el a választást!


  Valamikor régebben rendeltem arckrémet, aztán nem hozták, el is felejtettem. Ma kaptam az SMS-t, hogy 10 és 11 között jön a futár a porszívóval. Telefonált, hogy pár perc múlva itt van. Mikor ugatott a kosztos kutya a kapu előtt, kimentem. Ott áll egy srác egy kis dobozzal, hogy hozta a csomagot. Megijedtem, mondom ez a porszívó? azt mondja milyen porszívó, ez arckrém. Ma jól megszálltak, még várok felső fehérneműt, még nem írták mikor hozzák. Azért mentem a múltkor az áruházba próbálgatni, hogy megtudjam a rendes méretemet.


  Aztán nemsokára jött a porszívós csomag is, az már nem volt olyan kicsi.


  Tejbegrízt fogok csinálni vacsira, a fiú kívánságára. Illetve tejgebrízt, mikor kicsi volt így hívta. Annyi paprikáskrumplit főztem, hogy apa tudjon ebédelni a mamával, hátha akkor nem lesz a mama olyan morcos.


   Én egyszer a sütőben találtam meg a pénzemet, jött a postás, éppen pakoltam el az edényt, a pénzt  beraktam a tepsibe és folytattam a pakolást. Mivel nem sütök minden nap, elég sokára került elő.


  Nyüzsögnek kint a darazsak a garázsnál, kicsit el vannak gémberedve, gyilkolászom őket. Vagy meg lett bolygatva egy darázsfészek, vagy a fenyőfáról potyognak, még nem tudom. Félek, hogy rám esnek. A kisebbik kutya bajuszából már szedett ki apa 2 napja egy fél darazsat.


   Jön apa, sziasztok, legyetek jók, ha tudtok!


   


   


   

  előzmény:
  Tete (28274)
  2016-10-18  12:30
 25. Tete
  Offline
  2016. október 18. 12:3028274.

  Julcsi rotyog a kócolt. Alig várom. Ollllyan, de ollllyan illata van.............


  Regel intézős körútra indultam.................. volna. Nem találtam a lakáskulcsot. Már éppen kezdtem magam Lenkézni, amikor a fürdőben megleltem. Amikor tegnap jött a postás kimentem nyitni, aztán zsebrevágtam (éppen ilyen esetek miatt sosem szoktam), este meg kiesett a zsebemből. De nem a földre így meg sem hallottam a kis huncutot. Az összehajtogatott törölközők mögött volt. Csoda, hogy meglett. Kerestem vagy egy órát. Szóval késve indultam, de mindent elintéztem. Főleg sárga cetlik elcserélése végett mentem. Nagy sárga cetli és pénz ellenében kaptam kicsike sárga cetliket. Ismerős? Ahogy jöttem le a Posta lépcsőjén valahogy nem jól mozdultam. A derekam. Alig vártam, hogy hazaérjek és felcsatoljam a pótderekamat. Mandula áldlak érte. Aztán feltettem főni a kócoltat, azért meg Julcsinak ezer köszönet.


  Az idő kifejezetten randa, de legalább nem esik. Holnap lesz disznótoros, a jó helyen. Azaz hurka most is volt, csak sütnivaló kolbász nem. Majd megyek holnap is. Jó kis gyalogtúra. Képzeljétek a hurkák vége igazi hurkapálcával volt lezárva. Ezer éve nem láttam már ilyet. Mondjuk ez a hentes saját készítésű cuccokat is árul. Beleszerettem a J Oliver féle sült krumpliba. Enném éjjel-nappal. Persze csak akkor csinálok, ha illik az ételhez. Holnap megcsinálom a cseh sörkorikat, mert nagyon izgatnak.


  talán csütörtökön ér haza. Szerintem húsleves, meg szabolcsi töltött káposzta lesz, amivel meglepem.


  Mandula, képzeld rendelnem kellett marcipán szivecskéket, mert kezdtem kifogyni. De becsületükre legyen mondva két nap alatt meghozták.


  Vera, ne is emlegesd, már nekem is eszembe jutott a kocsonya. Csak nincs hozzávalóm. Majd hazajön, veszünk, feketére perzseli, szép sárgára sikálja és betárazok egy-két főzésre valót. Meg milyen régen volt (k)örömpörkölt is. Pedig lassan itt az ideje a téli kajáknak.


  Ahogy emlegetik a mindenféle bogarakat, lehet végre jót is tenne egy kemény tél, megritkítaná az állományukat. Nálam is lafkázott poloska a szunyoghálón, szerencsére kivülről. Nem invitáltam be őket, pfuj  

 26. Tete
  Offline
  2016. október 18. 07:3128273.

  Sziasztok.


  Jó reggelt.


  Nem vagyok mérges, talán egy kicsit, de már múlóban. Remekül megoldottam, hogy ne kelljen lámpát venni.


  Szép napot.

 27. arirangarirang
  Offline
  2016. október 17. 21:1428272.

  Én pont így vagyok a gombóclevessel, nem tudom úgy megcsinálni az ízét, mint ahogy anyukám főzte.Így voltam a borsólevessel, de azt még meg tudtam kérdezni tőle, de a gombócleves kimaradt.Nálam mindig be van kapcsolva a TV, sokszor lemegy a film, és még mindig oda se pillantottam, így szoktam lemaradni filmek elejéről is. Tegnap is csak véletlenül néztem oda, mikor jött apa a mumus.


  Közben számítógépezek, vagy Youtubet nézek, de ha nincs bekapcsolva, olyan sivárnak érzem a szobámat. Az az alapzaj.


   

  előzmény:
  mandula2 (28270)
  2016-10-17  20:43
 28. mandula2
  Offline
  2016. október 17. 20:4328270.

  Sziasztok, jó estét.


  Naszóvalazúgyvolt, hogy nagyon ettem volna már párolt lilakáposztát. Megsütöttem a húst, és csíkokra vágtam a káposztát. Elővettem a naaagy-naaagy  - mert mindig abban főzöm - ámérikai sütőmet, és egy laza mozdulattal jó sok olajat öntöttem bele. Zutty, bele a káposztát. Üveg teteje van a főzőnek, így láttam, hogy töttyed össze a lilaság, de válámi nem stimmel. Megkavartam és akkor még mindig nem kapcsoltam, hogy mi a gond, csak azt láttam, hogy valamilyen undorító barna kukacok lettek a szép lilából. Minden hozzávalóval összekevertem, gondoltam majd rendbe jön... de nem. A káposztának volt igaza.


  Az ember vagy főz, vagy elmélázik. Ki hallott már olyat, hogy egy párolt káposztát olajban megsütnek???? Kidobtam az egészet, de nagyon sajnáltam az időmet is, a nyersanyagokat is, az áramot, meg hogy hiába koszoltam össze a nagy edényt.


  Közben megettük a sültet,párolt káposzta nélkül. Másnap megvettem újra a káposztát, de most meg nincs hozzá hús.


  Talán holnap összejön a kettő, mert ma meg húst is vettem. Majd ráírom az edényre, hogy vigyázat, nem sütni, hanem párolni!!!!!!!!!!


  Hogy Lenkeségemet fokozzam, tegnap a mélyhűtőből akartam kivenni valamit, de közben lepottyant két zacskó hús. Lehajoltam hogy felvegyem a kőről, mire elkezdett záporozni a fejemre a mélyhűtött zöldborsó.


  Az történt, hogy felvágtam a zacskót, kivettem belőle valamennyi borsót, és ahelyett hogy összezártam volna, csak behajtottam a zacskó szélét. Megcsúszott az egész, na persze hogy fejjel lefelé kezdett kicsúszni a mélyhűtőből, a tartalma meg szépen ömlött a fejemre.


  A lábszagú túrós tésztát pedig amikor tálba öntöttem, kipottyant a szitából pár szem tészta, le a kőre. Mondtam magamnak, hogy ezt szedd fel, mert baj lesz. Akkor nem tettem, hanem léptem kettőt, ill. csak léptem volna, de mintha korcsolyáznék, akkorát csúsztam a leesett tésztán, hogy a fal másik felénél álltam meg. Egyébként nem veszett kárba, mert az egészet ma megette a négylábú. Nem reklamált.


  Szóval Klári ennyit erről. Az nem is háztartás, ahol nem fordul elő "Lenkeség". Tudod mit? Annyi baj legyen.


  Vera ha krimi, vagy valami hasonló őrült film megy a tévében, már kapcsolom is ki.


  Mostanában különben sem nézek tv-t, - mostanában sem!! - elég nekem amit videóban megnézek.


  Találtam egy előzetest, szerettem volna megnézni teljes filmben is, de nem adják, le van tiltva. Ha le van tiltva, akkor le van ...... va.


  Kibírom. Ha nagyon kell, akkor majd előkerül.


  Nem tudom Julcsi, vagy Klári írt a gombóclevesről, de azóta készülök, hogy megfőzzem. Bár olyan soha nem lesz, mint amilyet gyerekkoromban ettem, de azért múltkor egész jól sikerült. A héten biztosan asztalra kerül.


  Aludjatok jól, jó éjszakát.

 29. arirangarirang
  Offline
  2016. október 17. 17:1428269.

  Nem néztem sztárban sztárt , ez az amikor másik sztárnak maszkírozva annak a számát éneklik? Pl. férfi, női szerepben?


  Helyette néztem 2 jó filmecskét a Premier nevű új csatornán, azt hiszem a FEM3 helyén van. Aztán lusta voltam felállni a távirányítóért, és Keanu Rives szereplésével egy rémfilm ment. Nem nagyon néztem, valami fejnélküli lovas kaszabolta az embereket. De éppen rábambultam a TVre, mikor apa megjelent az ajtónyílásban, síri hangon kérdezte, hogy Vera! van idegcsillapítód? Akkorát ugrottam, majd leestem a székről.


  A fiú is mindig ijesztget. Mosogatok, jó hangosan pacsálok a vízzel, akkor jön ő, és megáll a hátam mögött, aztán megszólal: Anya?!! Mondtam neki nagyon meg fog egyszer lepődni, mikor ijedtemben visszakézből kap egyet, ha sokat ijesztget.


  Nagy baj, hogy ilyen párás az idő, kint próbált száradni a teraszon 2 napig a törölköző, de nem száradt nagyon, akkor behoztam, itt megszáradt ugyan, de nincs jó szaga.


  A hálóingem se olyan illatú, mint kéne, pedig az fél nap alatt azért száraz lett.


  Ennék kocsonyát. Lassan lehet csinálni.


  Anyukám szokott csinálni krumplis pogácsát zsírban kisütve. Finom, de nekem túl zsíros. Én krumpplis tekercset szoktam ritkán. A krumplis gombóstésztába bele kell morzsolni élesztőt, de nem kell kikeleszteni, Kinyújtani 2 cm vastagra, akkor fagyos zsírral lekenni, maqjd összetekerni, mint a bejglit. Aztán szép egyenletes szeletekre felvágni, sütőpapírra tenni a tepsibe, egymástól jó messzire, mert kelni fog. Lekenni tojással, és megsütni.Egy baja van, hogy csak frissen az igazi.


  Egyszer csináltam bableveshez, mikor ide költöztünk, és apa kollegái itt segédkeztek az udvarban. Az egyik kollega kezet csókolt, hogy ő  még ilyen finomat nem evett. Ez mindig eszembe jut, még a bablevesnél is. Lehet, hogy csinálok is hétvégén, mikor tudom apa mikor  van itthon, hogy ő is frissen ehesse.

  előzmény:
  Tete (28268)
  2016-10-17  12:22
 30. Tete
  Offline
  2016. október 17. 12:2228268.

  Kész vagyok a szobák közepesen nagy takarításával (ablakot nem pucoltam). Több kárt nem csináltam.


  Vera nekem a krumplistészta gombócokkal van bajom. Szerencsére nálunk senki nincs oda az ilyen-olyan gombócokért. Szoktam csinálni, ilyen tésztát, de kinyújtom, pogácsa szaggatóval kivágok kis korongokat és megsütöm. Szaftos húsokhoz, vadashoz remek. Egy valamikori SZOT üdülőben ettünk egyszer ilyet, pontosan vadashoz. Nem most volt, de én azóta is csinálom.


  Néztétek a Sztárban sztárt? Én meg voltam győződve róla, hogy vagy a K Linda vagy a R Gigi  fogja nyerni. Erre mindkettő kiesett már. Szombaton néztem az X faktor válogatást. Szerintem nem szabadna megengedni, hogy egy zsűri így viselkedjen. Ez már túlzás volt, alpári és kritikán aluli. Egy időre megint elment a kedvem a TV-zéstől. Csak utálom, hogy minden adón erőszak meg erőszak megy.


  Mivel többet nem törtem meg zúztam, viszont nagyon szép rend és tisztaság van, kérek egy ilyet. Léccilécciléccíííííííííííííííííííííí

  előzmény:
  Tete (28267)
  2016-10-17  10:26
 31. Tete
  Offline
  2016. október 17. 10:2628267.

  Na............. Most jön az, hogy előkapok egy szivart, töltök egy pohár konyakot és felteszem a lábam az asztalra. Persze jelképesen. Nekem ma már semmihez nem szabadna nyúlnom. Lenke..........sőt egyszemélyben Lenkék. Elkezdtem porszívózni, a második mozdulattal levertem az ágyam melletti olvasólámpát a polcról. Ami bosszantó, de ráadásul egyforma van (volt) mindkettőnknél. Ezer éve vettük, biztosan nem pótolható egy darab. Juj de mérges vagyok magamra.


  Tegnap tányér, ma lámpa, lesz még harmadik is? Nem kéne.


  Jól van, nagy levegő. Ami pótolható azzal nem kell foglalkozni, az nem katasztrófa, csak bosszúság. Átkeresztelkedek Lenkének.

  előzmény:
  mandula2 (28266)
  2016-10-17  07:46
 32. mandula2
  Offline
  2016. október 17. 07:4628266.

  Jó reggelt!


  Hogy aludtatok?


  Klári kellemes meleg van a Konyhánkban, na és ez a finom kávé illat!! Szép is, finom is, vittem. Köszönöm.


  Valamikor jövök, addig is énekeljétek, hogy Süss fel Nap, fényes Nap....

  előzmény:
  Tete (28265)
  2016-10-17  05:20
 33. mandula2
  Offline
  2016. október 16. 20:2428264.

  Sziasztok, jó estét!


  Egy gyors bejelentkezés, mert ma még dolog van. Délben reggeliztünk, aztán tettem-vettem. Később úgy döntöttünk, hogy elmegyünk egy kicsit levegőzni. Ez nálunk nagy szó... illetve NEM NÁLAM! Úgy volt, hogy a belvárosba megyünk, megnézünk valamit, amit már régen láttunk, felújították. Félúton voltunk már, amikor azt mondtam, hogy inkább menjünk a Normafához. Ott jó levegő van, amire most nagyobb szükség van, mint a belvárosi füstösre. Úgy is lett, felmentünk. Parkolóhely semmi, hosszas várakozás után végre lett egy. Sokan voltak, szülők, gyerekek, és mennyi kutya! A szívem fájt, hogy a mi négylábúnkat nem vihettük. Férj háklis a kocsi belsejére, na meg most különben is tilos a kutya-macska szőr. Nagyon jó idő volt, egy gondom volt csak, hogy nem laposba mentem, hanem a kiscsizmámba, aminek ugye van némi sarka is. Csinosnak csinos, de nem a hegyre, sétára való.


  Összességében jó volt a délután. Örültem, hogy hosszú idő után ketten - annyit amennyit, de - kimozdultunk. Férj azelőtt is még oda is kocsival ment. Hányszor kértem, hogy jöjjön velünk sétálni, amikor Borcsival kettesben róttuk az utcákat! Azt mondta, hogy mi abban a jó, hogy egyik lábát a másik után tegye csak úúúgy, céltalanul,  meg különben is, ismer a környéken már minden házat, stb.stb. Mit lehet erre mondani? Azért mondom, hogy nagy szó, hogy ma  s é t á l t u n k !!!


  Tegnapról maradt túrós tészta, de a melegítés után olyan....brrrr lábszagú lett, hogy éppen csak hogy ettünk belőle. Nem baj, Borcsi holnap megkapja, ő nem érzi, hogy milyen szaga van. /azt hiszem a tejföl volt a ludas, pedig hol van még a lejárata!!/


  Most mennem kell, lehet hogy jövök még ma. Klári a kávé nagyon finom volt, köszönöm.

  előzmény:
  Tete (28262)
  2016-10-16  14:15
 34. arirangarirang
  Offline
  2016. október 16. 19:5928263.

  Még holnap sem kell főzni, csak a kutyáknak. Aztán megint gondolkodhatok, hogy mégis mit. Vacsira csináltam főtt tojást, a fiúk kolbásszal ették, én összevágtam vöröshagymát, jó édesre fagyott a teraszon pár nap alatt, a tojást is összevágtam, összekevertem vajjal, és tönköly pirítóssal, nyamnyam.


  Lehet, hogy még egy tojást később befalok, de már elfogyott a vaj.


  Mikor kirándulni mentünk, akkor csináltam tojáskrémet, csak vaj és tojás, és arra tettem füstölt tarja szeleteket. Így nem potyogott ki a gyerekeknek a tojás a szendvicsből. Egyébként imádom a majonézes tojássalátát is.


  Egyébként milyen gombócokról van szó? Én szeretem a szilvásat, barackosat, és a gombóclevesben a krumpligombócot. Aztán van egy kaja, amit a kórházbana betegtársamtól tanultam, illetve ő kóstoltatta meg velem. A krumpligombóc darált pörkölttel van töltve, a tejfölös szaftjával leöntve, és uborkasalátával ettük. Ez nagyon finom és nagyon macerás étel.


   


   

  előzmény:
  Tete (28262)
  2016-10-16  14:15
 35. Tete
  Offline
  2016. október 16. 14:1528262.

  Nem fogod elhinni, úgy is próbáltam. Viccet félretéve a máj és ezek a gombócok nem mennek le a torkomon az Istennek sem. Volt egy kolléganőm, a hátát meg a mellét nem sok minden választotta el, aztán mesélte, hogy 18-20 gombóc alatt neki sem kezd. Engem a mentő vinne el az elsőnél.


  Ma viszont duplán ebédelek. Levest meg levest. A mélyhűtőből kivettem egy adag kaját, úgy gondoltam csilisbab. Mondom szép lassan kiolvad, jó lesz ebédre. A nővérem húslevest főzött, kérdezte, hogy kérek-e? Mondtam igen. Nagyon finom levest főzött, megebédeltem. Aztán látom ám, hogy ami olvadozik az nem csilisbab, hanem kész zöldséges bableves. Így első fogás leves, aztán majd délután második fogás is leves.


  Az előbb meg Lenkéskedtem is. Levertem egy kistányért, miszlikre tört. Lehet ma már nem kellene nagyon aktivizálni magam. Amihez nyúlok semmi sem sikeres.


  Időnként kisüt a nap, akkor kifejezetten meleg van, de amikor borús, sem lehet fázni. Azt nem szeretem, amikor napokon keresztül esik, sötét van brrr. Akkor elő az esőkabát meg a tünci kis gumicsizmám és muszáj egy kicsit kimozdulni valahová. Kellemes délutánt.

  előzmény:
  arirangarirang (28261)
  2016-10-16  12:34
 36. arirangarirang
  Offline
  2016. október 16. 12:3428261.

  Van egy javaslatom, a gombócot fel kell vágni, nem egyben lenyelni. 


  Nálunk a társasházban a németvizsla borította le egy éjjel a karifát. Őrületes csörömpölésre ébredtünk, a kutya meg berohant a 30 cm magas ágyunk alá. Szét kellett szedni a szobát, hogy kiszabadítsuk. A kutya magasabb volt mint egy németjuhász, nagyon megrémülhetett, hogy beszuszakolta magát az ágy alá.


  Reggel vitte le a férjem a fát a kukába, találkozott az alattunk lakóval, az csak annyit kérdezett, hogy Ez volt az? Ez, mondta a férjem.


  2 németvizslánk volt, az első kutyus a karácsonyfa borogató, és itt is volt egy, az meg a kocsi alá bújt be nyáron, fel kellett emelni a kocsit, mert kijönni már nem tudott.


  Mamának már megint utasításai vannak a káposztára vonatkozóan, kevés hús, sok káposzta, sok lé. Csak hát nincs sok lé, annyi van, hogy éppen elég az összes káposztához. Ezektől a beszólásoktól tudok ideges lenni. Mindent hosszú lével akar, mondtam a férjemnek, ha kevesli, akkor öntsön alá vizet, azt kész.


  Tegnap jobban ízlett a káposzta, pedig azt mondják felmelegítve jobb.


  A vércukor mechanizmusát szerintem senki sem tudja kiismerni. Tegnapelőtt diétáztam, alig ettem szénhidrátot, mégis felszaladt 10 fölé. Tegnap ezért mérgemben megettem 2 rétest, és kiszedtem egy képviselőfánk belsejét. Erre alig volt ma reggel magas. Hát nem értem. De olvasok fórumokat is, azok se értik akik hosszú évek óta cukrosak.


  Én is voltam Vera szalonban tegnap. Nem voltam megelégedve a frizurámmal, 2 hete visszamentem a régi fodrászomhoz, csak csupán azért, mert a közeben van. Akkor sem tetszett különösebben, de ha megmosom utána én szárítom, mindig jobb, kivéve most.


  A frufrum valami szörnyű volt, meg az egész formája. Mindenhonnan vágtam belőle a frufru jó lett, a többit még nem tudom, mert délután mosom meg.De jó sok hajamat levágtam.


  Este kitettem a teraszra a kutyakaját, egy tányérban nylonzacskóban. A macska kiszakította a zacskót és falatozott. Nem tud sokat enni szerencsére.  Sejtettem, hogy lesz valami partizánakció, mert jól beszorítottam a tányért a sarokba, így nem tudta leverni.


  Azt hiszem hajmosás előtt még kicsit kimegyek, nincs hideg, csak nagyon borongós.


  További szép napot, sziasztok!


   


   


   

  előzmény:
  Tete (28260)
  2016-10-16  10:31
 37. Tete
  Offline
  2016. október 16. 10:3128260.

  Vera én csak arra írtam, hogy Te este nyitod fel a gépet, meg kérdezted, hogy nap közben akarok levelezni. Mindenki akkor ír, amikor akar meg szokott, de olyan jó amikor felpezsdül az élet. Mint tegnap este is.Ügyes voltál a csalamádéval. Szoktam bele én is sárgarépát, feldobja a szín. Mi most céklázunk. Meg szerintem csenek a savanyúkáposztából és abból lesz saláta. A gyerekek sokszor kérnek lilahagyma salit is. "Bedobált krumpli" kacsazsír, tea. Azért a télben is van valami jó, ugye?


  Mandula nekem nincs festésre szükségem bibiiiiiibi, vágást, beszárítást is vállalsz? Az élesztő a gombócba kell, meg majd alakul valami, lehet aranygalus. Akkor küldök. Én meg néha kifejezetten valami csupacsokikrémeset ennék. Persze nem vajkrémesre gondolok. Az Utopenec fordításban "vizbefúlt" vagy "vizihulla" állítólag. Gondolom nem hozta meg a kedvedet így sem. Látod Julcsiék még élnek, pedig hasonlót esznek. Én a kovászos uborkalét szeretem a hűtőből, hidegen. Tudod néha csinálok Sportszeletet és még az hasonlít legjobban a valaha volthoz.


  Julcsi persze a fehér hagyma. A lila érdekes dolgokat tud csinálni. Én ezektől a gombócoktól meg akarok fulladni. Egyszerűen nem bírom lenyelni. Ez az én dilim úgylátszik. Nyáron nem szoktam húslevest főzni, nekem az forrón esik jól, nyáron meg nem hiányzik. Amikor veszek oldalast a végeit szoktam beletenni a húslevesbe meg húsoscsontot. Aztán a marhahúsleves, a tyúkleves, a csirkeaprólék leves meg teljesen más kategória.


  A fiam még pici volt kúszós-mászós. Én is a szőnyegen hasaltam, játszottam vele. Elkapta a lecsüngő habkarikát a Karácsonyfáról és meg akarta enni. Akkor még nagyobb fa volt a földre téve, meg akkor volt és soha többet, habkarika. Én első reakcióként elkaptam a lábát. Mire már két kézzel kapaszkodott a habkarikába. Már imbolygott a fa, én meg csak fogtam a gyerek lábát. Aztán a férjem megtartotta a fát, a gyerek kezéből meg alig tudtuk kiszedni a maradék morzsákat. Miért kaptam el a gyerek lábát, és akartam húzni, hogy nehogy rádőljön a fa? Örök kérdés, mert éppen azzal történt volna a "katasztrófa". De ez valami ösztönös mozdulat volt. Sokszor emlegetjük, mint az olyan megoldást, ami éppen, hogy nem megoldás, inkább káosz.

 38. Tete
  Offline
  2016. október 16. 05:0128259.

  Mandula, kiszellőztettem (sötétbe is betalál a friss levegő). Mire ébredtek meleg is lesz. 


  Micsoda élet volt itt tegnap este.

 39. arirangarirang
  Offline
  2016. október 16. 00:3128256.

  Az kimaradt, hogy még csalamádét is alkottam, egy 5literes üveggel, és egy 2 literessel.A múltkor kevés volt a fél kg káposzta, most meg sok lett. igaz tettem bele 4 paprikát 4 uborkát, és 3 sárgarépát is. Aztán még tettem a nagyüvegbe 2 Jalapenyo paprikát, ami már meg van száradva.


   A kisüvegesbe nem tettem, mert az a lányoméknak megy. Na most keresek valami altatót a TVben, elzárom ezt a masinát. Sziasztok.

  előzmény:
  mandula2 (28254)
  2016-10-15  22:26
 40. szőrész
  Offline
  2016. október 15. 23:2028255.

   


   Jojestét!


   


  Mekkora káposztaszag van itt! A kertkapunál is érezhető! Mi fő?


  Aha, a gombócos! Nálunk is régen volt, sokáig fődögél, bemelegíti a konyhát, az most pont jól jön. Téli kaja.


   


  Előtte egy kis őszit, szilvás gombóc és nudli. Megfőtt nálunk az évi harmadik húsleves, kifőztem hozzá egy lábos csigatésztát, csak elég lesz!


  Azt a cuppogást! Mammogtak a gombócnak is... én meg somolygok magamban, öröm főzni, ha ilyen jólesik.


   


  Volt a héten gombapaprikás nokkkkedlivel, ha már gomba, akkor tojással is, kitunkolni friss kenyérrel, gyorsan elfogyott. Krumpligombócleves, szép zöld még a tárkony. Még tudok venni főznivaló tejes kukoricát, igaz, nem mindet főzöm meg, én lerágom nyersen is, finom édes.


   


  A hagymás krinolint szoktam én is, de felszeletelem a hagymát, a krinolint, ráöntöm melegen a kicsit savanyú, kicsit édeskés lét, bors só, babér, mustármag is van benne és másnap már ehető is. (Fehér hagymát tegyél bele, lilával furcsa színe lesz.)


   


  Padlizsánkenőst is főztem, piritóson, kis erős paprikával, nyamm.  Ja, és volt egy tepsi pite, fele almás, fele szilvás.


   


  Élesztő? Van. Kakaós kalács lesz, meg barna zsömle. Túrós batyu is régen volt...


   


  Jóvanna megyek aludni, nem eszek tovább!  CCakát!


   


   

  előzmény:
  Tete (28252)
  2016-10-15  11:51
1 2 3 4 5