Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
23
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2014-09-30 10:35180736.

    Nagyon finom lehet(ett) ez a guszta süti!


    Nálam úgy alakult a hétvége, hogy a család jött is meg nem is, én meg főztem is meg nem is...


    Ennek szellemében készítettem egy s.répás-z.babos sertésragut, hogy lehet belőle pásztorpite v. valami rakottas v. akármi.


    Sütőben elősütöttem 30 db fűszeres fasírtgolyót (többek között zsálya, borsikafű, római kömény ment bele és pici sütőpor) és kuktában krumplit főztem, hogy csak hirtelen befejezem és a főtt krumpliból valami köretet rittyentek hozzá, amikor érkeznek.


    Sütinek pedig jó lett volna a morzsasüti, van hozzá alma, szilva, füge -- az seperc alatt megvan.


    Mindehhez képest egy garnitúra rokonság esett be hajókirándulás után és frissen megebédelve, így a husik mentek a fagyóba, a krumplit változatos módokon eszem három napja pl. saláta formájában a tepsiből kimaradt és frissen kisütött isteni húsgolyókkal.


    A süti pedig el se készült...

    2014-09-29  11:45
    Oliva_ (180735)
    előzmény:
  2. 2014-09-29 11:45180735.

    Tegnap semmi különleges ebédünk nem volt, mégis az egész délelőttöt a konyhában töltöttem :)


    Húsleves készült, aztán rántott csirke (ez nálunk elég ritkán van, kábé kétévente állok neki panírozni), franciasaláta és a képen látható almás-pudingos süti.


    Viszont mára is maradt, így ma nem kell főznöm.

  3. 2014-09-27 15:12180734.

    Hát ezen nagyon jót nevettem! A legjobban a tea helyett gin és tonik tetszett!

    2014-09-27  05:02
    ancsa21 (180731)
    előzmény:
  4. 2014-09-27 13:47180733.

     Ancsa, ezen muszaj nagyon nevetnem!

    2014-09-27  05:02
    ancsa21 (180731)
    előzmény:
  5. 2014-09-27 09:20180732.

    Ancsa, ezek eccerűen gyönyörűek!!!

    2014-09-27  04:04
    ancsa21 (180729)
    előzmény:
  6. 2014-09-27 05:02180731.

    Na, ezt az áramszünetes vasárnapot elmesélem, mert szenzációs volt. Mármint egy idő után... Ugyanis arra a vasárnap délre vendégeket hívtunk. A leves már fővőben, épp készültem a másodiknak, valami vegánt akartam csinálni. De hogy a kenyér is időben legyen kész, ezért azzal kezdtem. Szó szerint értendő, hogy épp mikor tettem volna a sütőbe, bang, elment az áram. Férj jött jelenteni, hogy valószínűleg elfelejtettük feltölteni az órát (itt ha nem veszi meg előre az ember az áramot, akkor nincs árama)... és most mit csináljunk? Hívjuk az elektromosokat, mondják meg, mi a teendő ilyenkor. De mi a számuk... Közben az állandóan elveszett telefonom is megtaláltam, amiről kiderült, hogy tökre lemerült, se kép, se hang, így se 3G-s internet. Férj telefonja pirosban, néhány percig még bírja...


    Na jó, akkor menjünk át a szomszédba, és kérjük meg a tulajt, intézkedjen. Mikor nyomom a kapcsolót, hogy nyissam a kaput, jutott eszembe, sehová, mert az is árammal működik. De van egy kézi nyítója. Kb félóra múlva feladtuk a keresését. Másnap derült ki, hogy Geselléék szobájában volt... Ahová úgysem tudtunk volna bemenni.


    Próbáljuk a férjem telefonján maradt energiával Gesellét hívni, hogy mi az elektromosok száma, mert hiába ordítozunk a szomszédban lakó tulajnak, senki nem kerül elő. Bár elkaptunk az utcán egy hapsit, akit átküldtünk oda, de kopogására sem jött elő valaki. Geselle az ország másik végében, telefonja kikapcsolva.


    Hívjuk a barátainkat, ne gyertek, nem lesz ebéd. De adjátok meg az elektromosok számát. Nem tudják, de mindjárt kiderítik. Majd én meggondoltam magam, és kértem jöjjenek, mert irtó klassz kapu-pikkniket tudunk majd tartani! Ők kapun kívül, mi bévül. Kiadunk nekik néhány széket, esernyőt a napszúrás ellen, majd amit hoznak magukkal, azt esszük. Férj azonnal leszavazott... Aszonta "hulye" vagy. Így mondja, "huuulye" :-DD Pedig micsoda óriási buli lett volna :-DD Ekkor ment a kenyértészta a fagyasztóba.


    Férj meg a kapu fölé... Mire kinéztem, ő már a kapun túl volt. 63 évesen átmászott a kihegyezett bigyókkal ellátott kapun. Majdnem szívrohamot kaptam, mikor megláttam. Végülis ő sem járt sikerrel a tulajéknál, hiába kiabálta nevüket, kopogott az ajtón, senki. (Kiderült az egész család a teljes kiszolgáló haddal kiment a tengerre. Gazdagok. Van velük élő házvezetőnőjük, kertészük és sofőrjük is.) Mikor láttam,hogy épp mászik fel a kapun, mondtam, eszébe ne jusson a hegyes dárdákon megint átmászni, rohanok a létráért. Nem egyszerű téma, mert baromi nagy a ház, és ki tudja Geselle hol hagyta. Végül meglett, addig férj közel a kerítés tetejéhez, egyesúlyozott a billegő kapun. Már épp mászott volna át a létrára, mikor mondtam várjon, és berohantam a fényképezőgépért. Ki tudja miért, de nem nagyon díjazta az ötletet, viszont irtó rendesen megvárta, míg lefotózom :-)) / Majd a másik helyen megmutatom ;-))


    Végül sikeresen megúszta a kapumászást, és Geselle is megtalálta hívásunkat. Visszahívott, majd kiderítette az elektromosok számát is. Szó szerint a maradék energia végével még sikerült felhívni őket, és mondták valahol a környékünkön lesz a baj, mert már sokan hívták őket. Okát nem tudják, így gőzük sincs mikor lesz ismét áramunk.


    Ekkor már nem nyűglődtünk, hanem röhögtünk magunkon. Hát még mikor kiderült, hogy csapvizet sem fogunk tudni inni, mert az is árammal kerül be a házba... Jó, akkor megyek a klotyóra. Ja, oda is árammal kerül a víz, ilyen helyzetben egyszerhasználatos... Még jó, hogy van 5 db a házban, így be tudtuk osztani magunk között :-DD


    Mivel se tévé, se semmi, leültünk olvasni. A 34 fokos, 90+ százalékos páratartalmú, mozdulatlan levegőjű dög melegben. Mert persze se légkondi, amit úgysem használnánk..., de se ventillátor, amit viszont állandóan. Tea helyett kénytelen voltam gin és tonikot inni... Erre találták ki az angolok :-)) Férj abszintens, ő valami meleg üdítővel próbálkozott szomját oltani. Kifigyeltétek már? Ha nincs lehetőség inni, azonnal, és baromi szomjas lesz az ember. Letesztelve, így van :-DD


    Na szóval, a házifogságunkban érdekes néhány órank volt. De nagyon békés is. Jókat izzadtam (férj saját hőmérsékletérzője nem üzemel), dumáltunk, röhögcséltünk, de olvastunk is. S mivel a ventillátort direkt bekapcsolva hagytuk, így mikor az pörögni kezdett, elsőre azonnal kinyitottuk a kaput :-DD


     


     


    Kívánok nektek is hasonlóan nagyon kellemes, de árammal teli hétvégét. Sziasztok :-)) 


     

    2014-09-27  05:00
    ancsa21 (180730)
    előzmény:
  7. 2014-09-27 05:00180730.

    "almákos" - Valóban telibe találtad Mari lelkem :-)) De a meggyes mákost is betároltam az agyamba Évám, mert kivételesen mindkettő van itthon. De tököt is fagyasztottam a minap... Na, már megint beindítottátok rendesen a fantáziám :-)). A minap is, benneteket olvasván jött az ihlet, és annak köszönhetően éppen most fővöget a hústalan rizsesgombás :-) Ami  valóban csak rizses lesz, annál inkább gombás.


     


    Resike, nagyon tudom ajánlani a krumplit, mert finom lett. Én ugyan muszájból használok kókusztejet, de azt nagyon el tudom még képzelni, hogy tejföllel még finomabb lenne... Vagy ha valaki nem fél a hízástól, akkor tejszínnel. Igazából nem tudtam a létező változatokról, még örültem is, milyen okos vagyok :-DD, de kiderült, hogy számtalan van belőlük :-))


     


    Liventa lelkem, én azt gondoltam, hogy a szomszédságodban lévő kiskertekbe mentél szüretelni, s arra írtam amit. Azt viszont tapasztalatból is tudom, hogy az  ilyen "kis"kert is tud végtelen hosszúnak látszani. Főleg, amikor az ember egy kapával áll be a végégbe... De remélem a termés minden problémájával együtt, mégiscsak kellemes szüretben volt részetek :-))


     


    Hihiii, nyert Olivka, tied a hangszóró :-DD Azért elmondom, hogy az áramszünet "csak" négy órán keresztül tartott, míg az addigra már megkelt, épp a sütőbe igyekvő kenyértészta még 2, v 3  napot fagyoskodott :-))


     

    2014-09-26  18:32
    bmari (180726)
    előzmény:
  8. 2014-09-27 04:04180729.

     


    Gluténmentes palacsinta, fűszeres szilvával – ancsa21


    1,5 csésze rizsliszt
    1,5 csésze növényi tej (N: sk készített mandula-rizstej)
    1 teáskanál sütőpor
    2 szűken mért evőkanál méz
    1 csipet só
    1 tojás (+ én tettem bele még 1 evőkanál őrült lenmagot is, biztos, ami biztos alapon)
    1/2 kiskanál kurkuma, hogy valami színe is legyen


    Az egészet összeturmixoltam, majd kisebb adagonként kisütöttem. Aztán csak úgy rávetettem magam a megsültekre... Az első hármat, még ott, hirtelen elkészültében lenyomtam :-) Majd rábeszéltem magam, hogy a férjnek is kéne adni ;-))


    Fűszeres szilva – ancsa21 módra


    Kb 1/2 kg szilva (itt drágán adják, és darabra fizetjük)
    1 evőkanál oliva olaj (vagy vaj)
    1 evőkanál méz
    2-3 rendes csipetnyi kakukkfű és koriander mag (utóbbi megtörve az igazi)
    1/2 evőkanál ételsűrítő (N: tapióka liszt)


    A zsiradékon átsütöttem a fűszerekkel és mézzel ízesitett, ízles szerinti formára vágott szilvát. Majd mikor kellően összetottyant, kevés vízzel elkevertem a tapiókát, és ráöntöttem a szilvára. Mivel nekem túl sűrű lett, ezért tettem még hozzá vizet. Néhány keverés és kész.


     

  9. 2014-09-27 04:03180728.

    Mivel férj lebeszélt, hogy a fizetés utáni hétvégén még se szaladjunk át Malajziába (és mint kiderült, nagyon jól tette!), ezért ma lett egy számunkra ritkaságszámba menő, szabad szombatunk. Aminek indulását rendesen meg is ünnepeltünk. Majd rohantam is ide a fotókkal, hogy ha nincs ötletetek, meg gluténérzékenyek is vagytok, akkor legyen nektek is szép a reggeletek :-))


    Ezt a receptet is az interneten találtam. (Ez a világ legjobb szakácskönyve, meg egyáltalán, könyvtára is :-) Az ég áldja meg az ilyen tehetségeket, akik kitalálják nekem, hogy hogy lehet gluténmentes palacsintával még szebbé tenni a  lusta hétvégi reggelt. De ez a palacsinta nem csak szebbé teszi a reggelt, hanem gyönyörűvé! Mert nem csak ehető lesz, mint a legtöbb gluténmentes sütemény, vagy szerűségek, hanem eszméletlen finom is. Pontban, mint a régi idők palacsintája :-))


    Házilag, semmi perc alatt elkészíthető fűszeres szilvakompót tette fel rá a koronát. Ennek receptjére néhány nappal ezelőtt tök véletlen találtam rá, de nagyon kapóra jött, mert a minap vett, teljesen ízetlen szilva hirtelen szottyadásnak indult, és menteni kellett. Pár nap múlva meg belefutottam a szinte teljesen azonos receptbe. (Rendesen átveszik egymástól az ötleteket a főzösök... :-)   Majd megcsináltam a saját verziómat úgy, hogy lemásoltam a fotót :-DD


     


     

  10. 2014-09-26 19:30180727.

    Almákos! Ez jó!

    2014-09-26  18:32
    bmari (180726)
    előzmény:
  11. 2014-09-26 18:32180726.

     


    Resike,  majd próbáld ki úgy is a rétest, hogy pirított káposztával töltöd /olyan a káposzta, mintha káposztás tésztát készítenél/. A tökös-mákos is jó. Meg az almás-mákos is, ami csak röviden "almákos"


     

    2014-09-26  13:00
    resinifera (180722)
    előzmény:
  12. 2014-09-26 14:49180725.

    Megjegyzem, nekem a meggyes-mákos az igazi! A tököst csak kíváncsiságból csináltam.

    2014-09-26  14:48
    kaleva (180724)
    előzmény:
  13. 2014-09-26 14:48180724.

    Én már csináltam tökös-mákost, és valóban, ahogy Oliva is írja, mintha alma lenne - a tök íztelen, így a fahéjjal, vaníliával  jól lehet ízesíteni, és jó szaftossá teszi a máktölteléket.

    2014-09-26  13:00
    resinifera (180722)
    előzmény:
  14. 2014-09-26 14:01180723.

    Én még nem csináltam, de bátran csináld úgy, mintha alma lenne, finom lesz, kóstoltam már néhányszor.

    2014-09-26  13:00
    resinifera (180722)
    előzmény:
  15. 2014-09-26 13:00180722.

    Ancsa, ezt a krumpliváltozatot ki fogom próbálni, ha itt eszik a fiam. Imádja ezt a tipusú szutyogósra sült rakott krumplit, és kolbászra nem tart igényt. Van ehhez hasonló német változat is, Gratin-nak hivják, izre hasonló lehet.


    Ma elsőosztályú káposztástésztát ebédeltünk itthon! Tudom, sokaknak bizarr, de nekem cukorral az igazi.


    Holnap nálunk is lecsó lesz, padlizsán nélkül és darabos lukullusz paradicsommal, kolozsvári szalonnára piritva. Vasárnapra rozsdás marhasültet kért a férjem és tökös-mákos rétest. Az vicces lesz, mert még nem csináltam ilyet eddig. Próbáltam ajánlani neki, hogy tök helyett legyen reszelt alma a mákhoz keverve, mivel az van eltéve és arról tudom, hogy jó. De kitartott a tök mellett és hozott egy aranyos kis tököt, azt  lehet belereszelni. Valaki csinálta már közületek a tökös -mákost?

    2014-09-25  04:59
    ancsa21 (180718)
    előzmény:
  16. 2014-09-25 09:56180721.

    Ancsa, virtuálisan megint belakmároztam az ételeidből :)


    Az áramszünettel csak az a baj, hogy nálunk akkor a fagyasztó sem működik, nemcsak a sütő 

    2014-09-25  05:32
    ancsa21 (180719)
    előzmény:
  17. 2014-09-25 09:17180720.

    "Gondolom arrafelé inkább csak saját maguknak készítenek bort az emberek, és nem eladásra. Jól gondolom?"


    Szia Ancsa! Természetesen nem... Itt a Balaton-felvidéken hatalmas szőlőültetvények és komoly pincék vannak -- és persze kis családi szőlők is akadnak.

    2014-09-25  03:00
    ancsa21 (180712)
    előzmény:
  18. 2014-09-25 05:32180719.

    Mivel holnaptól végképp szaladgálósunk lesz, ki tudja mikor jövök megint, ezért merészelek még néhány ötletet feltenni. Nekem is jól jönnek a tiéitek, hát merem remélni, hogy az enyémek meg nektek, másoknak :-))


    1- Gyökérkenyér
    Ezt csak azért teszem fel, mert egy hosszabb áramszünetnek köszönhetően, kitapaszaltam, hogy lehet egy megkelesztett kenyeret tepsistől bevágni a fagyasztóládába, majd fagyottan, felengedés nélkül be a sütőbe, had süljön. És teszi, mintha ki sem fagyott volna :-)) Lehet,  hogy ennek volt köszönhető, de én még ilyen finom ropogósra sült kenyeret soha életemben nem ettem. (Ettem belőle én is... Bele is haltam volna, ha nem ;). Sütőmelegen, nagyon ropogósan, vajjal, sóval... jajjj nekem, de hiányzik)


    Szóval, ha valakinek időnként sietősen kellene kenyeret sütnie, de nincs akkor ideje, viszont van fagyasztóhelye, akkor nyugodtan követheti ezt a metódust. Nem volt szándékomban ugyan, de kipróbáltam, és üzemel! Mikor van ideje, előre elkészítheti, készre is kelesztheti, majd mikor szüksége úgy hozza, fagyottan csak bedobja a sütőbe, és mehet is dolgára. 


    2- Füstölt szardínia, citromos lilahagymával
    Spelt kenyeret is sütöttem. Állítólag ezt gluténérzékenyek is ehetik. Na, az nem én vagyok... A férjem viszont jó sokáig ette. Hol így, hol meg így:


    3- Szendvics csicseri humusszal, sült paprikával és körtével
    Alaposan megborsozva, mert úgy az igazi :-))


    ---------------------


    És most, sziasztok :-)) Legyen nagyon szép a hétvégétek!! Nekünk már holnaptól az lesz ;-)) 

  19. 2014-09-25 04:59180718.

    Vegán, hagymás rakottkrumpli - ancsa21


    Bő 2 személyes adag:


    3-4 db, nagyméretű krumpli (ne keményfajtát válassz)
    1 db méretes vereshagyma
    1 csésze kókusz-, vagy bármilyen más, sűrű tej, pl szója (vagy tefjöl, ha nem vegánt akarsz)
    kb 1/2 pohár (kókusz)joghurt
    Só, bors, kakukkfű (v. bármi más), ízlés szerint


    + egy V-gyalú


    Elkészítése:


    A nyers krumplit, meg a hagymát szeld fel határozottan vékony szeletekre.


    Majd rétegezd őket egy sor krumpli, egy sor hagyma rétegben. Enyhén sózz, borsozz minden sort, s locsold meg kevés joghurttal, és szórd meg kakukkfűvel. (vagy amit kedvelsz) A tetején krumpli legyen.


    Mikor kész, öntsd rá a kókusztejet, kicsit rázogasd meg, hogy a tej mindehová lejusson. Fedd le alufóliával, és mehet a sütőbe. Hogy mennyi idő alatt lesz készen, az sütő függő. De a végén pirítsd fólia nélkül is, hogy valami színe is legyen. Esetleg locsold meg kevés olívával. 


    Alig melóval, nagyon finom lesz az eredmény :) Bármilyen salátát adhatsz mellé.


     


     


     

  20. 2014-09-25 04:32180717.

    Na, rájöttem, és meg is osztom:


    Ha valami felsorolásnál nem akarod, hogy az nlc által beállított, ütődött méretű paragraphot követő sortávolságot használd, akkor ahol a lista újabbja jön, ne csak entert nyomj, hanem Shift+Entert


    Ez ugyan meg fogja változtani a te betű beállításodat, mert a legkisebbre fogja méretezni (egyszerűen hihetetlen...), de a végén egy kijelőléssel azokat még mindig könnyebb a kívánt méretre állítani, mint a végeláthatatlan sortávolsággal kínlódni...


     

    2014-09-25  04:11
    ancsa21 (180715)
    előzmény:
  21. 2014-09-25 04:25180716.

    Vegán koreai kimchi leves, savanyúkáposztával és tofúval – ancsa21


    Hozzávalók:


    1 – 1 nagyméretű alma és körte, vagy 2 db körte (nem kell meghámozni őket)
    1 nagy fej hagyma (aprítva)
    3-4 gerezd fokhagyma (aprítva)
    Kb 1/2 kg savanyúkáposzta (ha van kimchitek, nem fontos)
    1 bő félmarok retekkel erjesztett kimchi (hiányában ízesítsétek a savanyúkáposztát kedvetek szerint)
    1 – 2 nagyobb méretű répa, karikára szelve
    (Lehet még többféle zöldséget tenni hozzá, pl cukkinit, karalábét, stb.)
    Kb 30 dk selyem tofú (lágy tofú – nekem sem volt, sütnivaló, kemény tofút tettem bele)
    Egy csomag hosszútészta (noodles a becsületes neve...)
    1 evőkanál olaj, ha nincs turmixotok
    Én nem tettem bele, de esetleg 1 kiskanál vaj a legvégén (internetes ötlet, állítólag nagyon selymessé teszi a levest)


     


    Elkészítése:


    Az almát, körtét, hagymát, fokhagymát turmixold össze kevés vízzel. Ha nincs turmixod, aprítsd fel, majd elsőre dinsznteld meg a hagymákat, majd aztan add hozzá az aprított almát, körtét, a reszelt retket, és az őrölt paprikákat, s dinszteld tovább őket, míg az alma is megtottyan.


    Öntsd fel kb 3 – 3,5 liternyi vízzel. Ízesitsed sóval, és ha van, akkor most turmixold össze a botturmixszal. Ha nincs, akkor rusztikus lesz a végeredményed, és az is nagyon jó :-))


    Add hozzá a répát, savanyúkáposztát (keményebb zöldségeket). Mikor már majdnem megfőtt a répa, ha van kéznél, add hozzá a könnyen fővő zöldséget, pl cukkinit, a tésztát, majd kézzel tördeld bele a lágy tofút, és gyengéd kevergetés közben főzzed készre az egészet.


    Ancsa megjegyzései:


    Ha menetközben érzed, hogy nem elég savanyú, dobj bele 2-3 db paradicsomot. Ha nincs, önts hozzá kevés ecetet. A csípős ízt igazítsd erőspaprikával. Ha az édes íz nem lenne harmóniában a többivel, adj hozzá kevés barnacukrot. A lényeg, hogy a végén egy csípős-savanyú levesed legyen, ami az édes íznek köszönhetően, nem vág orrba ízével :-)). A leves nem csak finom lesz, de jó sűrű is. És hogy gyógyítja a beindulni készülődő (őszi-téli) nyavalyákat is, azt én már tapasztalatból tudom :-)


    Ha tofú helyett hússal ennéd, akkor azt szeld nagyon vékonyra, és kisméretűre. Elsőre csak ezt süsd át a felforrósított olajban. Majd szedd ki addig, amig a hagymás, stb dolgokat dinszteled.


    Ha se hús, se tofú, akkor talán buggyants a főzés végén néhány tojást a levesbe, és óvatosan keverd el. Az átlag koreai nehezen tudná képzelni, hogy fehérje nélkül egyen valamit :-))


    Én japán hajdinaköles tésztát tettem bele, attól barna a színe. Cserébe viszont nem bántja gyomrom.


     

    2014-09-25  03:25
    ancsa21 (180714)
    előzmény:
  22. 2014-09-25 04:11180715.

    Nemrégiben, elég nyavalyásan éreztem magam. Geselle is. S mivel  nálunk első orvosság az étel (a második is, meg a harmadik is :), meg határozottan valami finom, fűszeres dolgot kívántam, hát csináltam egy koreai kimchi levest. Bejött. Mindketten felpörgetetten lettünk túl, a valószínűleg kezdődő náthánkon. Amit összehoztam, az már majdnem koreai leves. De még dolgozom a jobbításon :-) 


    A kimchi, mezei formájában nem más, mint csipős paprikával, kevés fehér retekkel, néhány zöldhagymával, meg kevés rizsliszttel megsavanyított kínai kel. Már én is csináltam kimchit, ami egészen jó utánzat lett, de még messze az az idő, mikor valóban hasonlítani fog eredetijére.


    A leveshez való kimchi adagot a boltban vettem, így semmi gondom nem volt vele. De valóban, otthon is simán meg lehet csinálni. S mivel annyit már tudok a koreai ételekről (azon kívül, hogy nagy kedvenceim lettek), hogy a csípőset édessel teszik elfogadhatóvá, és a savanyú ízzel érdekessé, ezért abba az irányba indultam. Egy tévés főzöcskézőből már tudtam, hogy a koreaiak almát, de még inkább, a nagyalakú körtéjüket használják édesítőnek is, meg a lé besűrítésére is.


    Aki otthon valami hasonló ízre vágyik de nincs kimchije, annak tudom javasolni a savanyított káposztát, amihey keverjetek jó sok őrölt paprikát + csípős paprikát is. S ha van kéznél télen is kapható jégcsap retek, vagy még inkább, fekete retek, abból is reszeljetek bőven hozzá, s máris megközelítettétek a koreai konyhát. Az út hosszú, de minden nagykaland az első lépéssel kezdődik ;-))


     


    Az igazi koreai kimchi leveshez kellene még pl. erjesztett bab, v. koreai chili paszta, de ilyeneket én sem tudok errefele beszerezni. Habár, csak meg kéne már kérdezni az éttermeket, hogy ők hol szerzik be.


    Na, majd pénteken, akkor megyünk barátainkkal egy koreai étterembe. S bár határozottan drágák, de nagyon divatba jöttek itt az utóbbi években. A végeláthatatlan koreai sorozatokkal együtt. Hogy a koreai, csuda lányos arcú fiúkkal teli énekes bandákat már ne is említsem. Élnek halnak értük az itteni jányok :-))


     

  23. 2014-09-25 03:25180714.

    Lili, ahogy a lenti receptnél látod, nálam be lehet másolni a Word-ben írt szöveget, de valójában teljesen felesleges ez a külön macera. Mert nem csak kezdhettem előlről a formázást, de a hozzávalóknál láthatod, még a tök felesleges kialakította sortávolságot sem tudtam lecsökkenteni. Történt ez annak ellenére, hogy erre számolván, a Wordben direkt jóval kisebb sortávolságot állítottam be. No comment.


     

    2014-09-21  18:36
    litita (180694)
    előzmény:
  24. 2014-09-25 03:21180713.

    Elsőre egy köles süti. Az alapötletet Kalévi te adtad, a másodikat meg egy internetes kép, meg kevés kutakodás az interneten. És még mindig van 4.5 kg kölesem...


     


    Vegetáriánus köles sütemény – ancsa21


    Glutén- és tejmentes, s ha tojás helyett más kötőanyagot tesztek bele, tojásmentes is. Ez utóbbi esetben vegán sütid lesz.


    1 csésze köles


    Ízesítő fűszerek kedved szerinti mennyiségben (N: őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűbors -bőven szórj belőlük)


    Annyi friss v fagyasztott gyümölcs, amennyit akartok


    2  - 2,5 esetleg 3 csésze kókusztej + víz keveréke (aki bírja, készítse tejjel)


    Cukor ízlés szerint (N: 3 szűken mért evőkanál)


    2 db tojás


    (a 2-ik verzíónál + 1 db almát is turmixoltam a folyadékhoz)


    Vanília, ha van kéznél (N: 1 szűk mokkáskanálnyi kivonat)


    Elkészítése:


    A kölest keverd össze a fűszerekkel, és szórd bele egy előre kivajazott sütőtálba. Vagy ahogy másodjára csináltam, egy sütőpapírral kibéleltbe. (Kevesebb mosogatás, nagyobb öröm ;-))


    Szórd meg a falatokra vágott gyümölcsökkel, majd vagy lazán, vagy határozottan keverd össze a fűszerezett kölessel. Minél színesebb gyümölcsöt adsz hozzá, annál szebb és finomabb az eredmény. Hogy mennyire kevered össze, az attól függ, akarod-é, hogy csak a tetején legyenek a megsűlt gyümölcsök, vagy tetőtől talpig.


    A (mag)tejet turmixold (vagy egy tálban keverd) össze a tojással, cukorral, és ha van, akkor a folyadék vaníliával. Én a második verziónál hozzáturmixoltam 1 db almát is, ami hasznára vált.


    Az első verzíónál 2 csésze tejet használtam, kevés volt. A másodiknál 3 csészényit + 1 db almát. Kicsit sok lett. Úgy  néz ki, hogy a megfelelő mennyiség a 2.5 csésze körül lesz. De kísérletezzétek ki a magatok mennyiségét. (Meg azt is, hogy mivel akarjátok dúsítani a tejet. Az almán kívül lehet pl banánnal, vagy bármivel, ami sűrít is, meg ízt is ad.)


    Öntsd a folyadékot a gyümölcsös kölesre, majd vagy kézzel, vagy egy kanállal igazítsd el, hogy a tej mindenhová befollyon. A végén úgyis tudni fogod, hová nem jutott elég, mert ott a köles apró és kemény marad :-))


    Közepes tüzön süsd kb 1 órát. Én kb 170-180 fokon sütöttem. Majd hűtsd ki, szeld fel, díszitsd kedved szerint, és jó étvágyat hozzá. Nálunk kókuszjoghurtot kapott, és hol magvakat, hol kisebb gyümölcs darabkákat, de még csokiöntet is, mikor megtaláltam a valamikor ősrégen készített maradékát :-))


     


    Ancsa megjegyzése:


     


    Ha én mondom, hogy gyorsan kész van, akkor elhihetitek, hogy valóban gyors süti :-)) Nagyon nem szeretem a macerásokat... Olcsó is. Egészséges is. S ha kitaláljátok, hogy tojás helyett milyen kötőanyagot használtok, akkor még tojásmentes is lesz. Ne spóroljatok az ízesítő fűszerekkel.


    Amint látjátok, én gyors egymásutánban kétszer is elkészítettem. Mert gyorsan lehet megcsinálni, no meg ki akartam próbálni feldúsítottan is. Viszont a receptben igyekeztem a két verziót egybehozni. Remélem,hogy ennek ellenére érthető lett :-))


     

  25. 2014-09-25 03:00180712.

    Azt a mindenit, de jó ötletet adtál Évi ezzel a paradicsommal! S tetejébe még padlizsános is. Hát nehéz megállnom, hogy nem rohanok el paprikát (grrr, kaliforniait) venni, mert bővíben vagyunk az ételeknek, s próbálom elhatározásom tartani, nem dobok ki semmit.


    Te is kétfelé főzöl? Egy neked, egy az unokádnak? Nem írigyellek, tudom mit csinálsz. Biztos, hogy naponta frisset akarsz főzni? Én simán megfőzök 2 napra, így minden másodikon lógathatom a lában :-))


    Olivka, mint mindig, nagyon guszta dolgokat csinálsz! Amik ugyan felpiszkálják a fantáziám, majd nehezen beszélem le magam. Glutén-és tejallergiával nem könnyű az élet. A gluténmentes tészták meg nem finomak. De a cukkinis tócsnidat lőttem!


    Zajec, neked nem "taknyosodik" el az okra, mikor főződ? Amik itt kaphatóak (tömegével), azok mindig benyálkásodnak főzés közben. Kivéve, ha forró olajban japán tempura stílusban, vagy zsemlemorzsában sütöm ki. De ebben a hőségben nem nagy öröm a forró konyhában forró olajban sütögetni, így nem sűrűn kerül asztalunkra. A virága viszont valóban nagyon szép :-))


    Itt, a trópusokon, nagyon sok gyümölcs, vagy éppen zöldség úgy terem, hogy csak az újonnan nőtt részek hozzák a termését. Ezért nőnek óriásira, pl a rambután meg mangófák is, és lesz egyre nehezebb a szüretelésük. Ugyanezt csinálja az okra is, csak kicsiben :-))


    Remélem, hogy attól még nagyon jó hangulatban telt a szüretelés Liventa, hogy nem sokat tudtatok leszedni. Gondolom arrafelé inkább csak saját maguknak készítenek bort az emberek, és nem eladásra. Jól gondolom? Mert akkor valóban lehet bosszantó a kevés termés, de nem okoz anyagi problémát.


    Téged is ég áldjon Lili! Te is adtál több olyan ötletet, ami hamarosan sorra is fog kerülni! Az egyik a tokány, a másik a palócleves. Hurrá, így megint rászánom magam a husira :-))  De mivel három a magyar igazság, megcsinálom a rizses hús helyett a rizses gombást is. Ezt ebben a pillanatban ötleteltem ki :-)). Majd kikeresem, hogy mi is az a Tarte au citron, mert hogy jól hangzik, az biztos. Tetejébe az itteni ínséges citromtalan idők után, most már "zsákszámra" -nejlonzacsiben 10 darabos mennyiségben veszem, hogy mégegyszer ne fogyjak ki belőle. A múltkor meg elfelejtettem, hogy már vettem... Szóval jól jönnek a citromos ötletek is. De csak akkor, ha nem macerás!


    Még nem próbáltam a Word-ös bemásolást, de mindjárt sorra kerül, mert a ma magammal hozott ötleteket már abban írtam meg, hogy ne itt kelljen, ezzel a használhatatlan szerkesztővel idegesíteni magam.


    Bele sem vágok annak lamentálásába, hogy ha én valaha is olyan munkát adtam volna ki a kezemből, mint amit az nlc-s IT "szakemberek" megállás nélkül összehoznak, semmi perc alatt az utcán találom magam. Ezek meg???? 


     


     

    2014-09-24  17:10
    kaleva (180711)
    előzmény:
  26. 2014-09-24 17:10180711.

    Nagyon guszta!


    Megfőztem holnapra a spenótot, és sütöttem sajtkroketteket, nagyon finom lett, és főztem egy nagy adag padlizsános lecsót is, természetesen az is szuper lett - mint mindig.


    Elárulom a "titkot" a lecsót nem nyers paradicsommal készítem már egy ideje, hanem dobozos olasz paradicsommal, adalékmentes, isteni finom édes, sokkal jobb, mint ezek a kényszerérett íztelen paradicsomok! Ettől nem ég a gyomrom. Mikor már majdnem kész a paprika, akkor adom hozzá, jól összefőzöm, és tökéletes!

    2014-09-24  16:17
    Oliva_ (180710)
    előzmény:
  27. 2014-09-24 16:17180710.

    Persze, ha lesz fotó, majd mutatom.


    addig is egy fotó a múlt hétről még:


    sült csirke padlizsános-paradicsomos tésztával


     

    2014-09-24  11:59
    kaleva (180709)
    előzmény:
  28. 2014-09-24 11:59180709.

    Zajec, nekem nagyon tetszik az okra, mert szeretem az izgalmas fazonú zöldségeket! Nem zavar, hogy nincs íze, csak mutatós legyen.


    Olivka, majd azt a babos-pesztóst mutatod, ugye?


    Most főznöm kell az unokámnak minden napra, elvinni való kajákat, és ezt biztos szeretné ő is. Mára csináltam neki a paradicsomos-mozzarellást, amiből a múltkor kísérleti adagot főztem. Holnapra spenót lesz, sajtkrokettel.


    Egy gondom van: nagyon nehéz egyszemélyes adagokat gyártani...

    2014-09-24  09:24
    Zajec (180706)
    előzmény:
  29. 2014-09-24 10:22180708.

    Igen, pont ezt tapasztaltam én is, hogy nem volt különleges íze, de olyan jópofa.


    Angolul ladyfinger-nek is nevezik,"hölgyujj"-nak, találó név szerintem!

    2014-09-23  20:42
    kaleva (180704)
    előzmény:
  30. 2014-09-24 10:21180707.

    Köszi a leírást, most rá is kerestem, tényleg szép növény! Eddig még csak leszedve, piacon láttam, de nem vettem, mert fogalmam sem volt, mit csináljak vele. 


    Aztán egyszer külföldön láttam a szállodai svédasztalon okrás ételt, vettem belőle kóstolót, de nem kattantam rá igazán. Lehet, hogy csak szokatlan volt.


     


    Tegnap nálunk cukkinitócsni volt a vacsora tejfölös mártogatóssal, ma nem főzök, házon kívül eszünk :) 


    Tegnap Jamie műsorában láttam egy jó kis ételt (a 15 perces műsorban), csirkemell zöldbabos - pesztós tésztával, az nagyon tetszett, holnap csinálok valami hasonlót, van mindenem hozzá.

    2014-09-24  09:22
    Zajec (180705)
    előzmény:
  31. 2014-09-24 09:24180706.

    Kaleva!


    Önmagában nincs íze, ez igaz, de más zöldségekkel együtt főzve kiemeli a többi ízét és a zöldséges ételt, ragukat jól besűríti.


    Pl a mia gyivecsbe mindenképpen teszek, de akár lecsóban is finom. Nem is kell sok, egy 4 fős lecsóba 1-2 db elég, felvagdalva.


    Mi nagyon szeretjük.


    Zajec

    2014-09-23  20:42
    kaleva (180704)
    előzmény:
  32. 2014-09-24 09:22180705.

    Szia!
    Az okra hibiszkusz családjába való, egyenes száron dinnyére hasonló levelei vannak. Vannak kis csillámszőrei, ettől kellemetlen az érintése. A virágja gyönyörű: vaníliasárga hibiszkuszvirág, mélyvörös bársonyos bibével. Egy napig virágzik, tána elindul a termésfejlődés, 3-4 naposan vágom le a terméseket. 


    Nagyon érdekes, mert minden termés után nő a növény, újabb leveleket hoz és egyre magasabb. Így nyár vége fele majdnem 180 cm-nél tartunk, az első termés hozásakor a derekamig ért csak (én 160 cm vagyok). Őrület.


    Idén sikerült először, három nagy dézsában, a tűző napon nevelem őket. Sajnos elég hisztis,érzékeny növény, már évek óta próbálkozom. Az idei termés összesen kb 2 kg volt, már lassacskán vége a hidegek miatt sajnos fagyastottam a termést és persze osztogattam, meg ettük is persze.


    Zajec

    2014-09-23  20:24
    Oliva_ (180703)
    előzmény:
  33. 2014-09-23 20:42180704.

    Szép virágai vannak az okrának! Tetszik a termése is, bár állítólag nincs sok íze, de annyira mutatós.

    2014-09-23  20:24
    Oliva_ (180703)
    előzmény:
  34. 2014-09-23 20:24180703.

    Epp' akartam kerdezni, hogy hol szoktal okrat venni, delatom, hogy ultetvenyes vagy :) 


     


    hogy nez ki ez a noveny? Bokor?

    2014-09-23  15:14
    Zajec (180702)
    előzmény:
  35. 2014-09-23 15:14180702.

    Sziasztok!


    Ötletnek:


    Holnap nálunk palócleves lesz, második a gyerekeknek tojásosgaluska savanyúuborkával, nekünk gyivecs, padlizsánnal és okrával.


    Idén először termőre fordult az okra/bámia "ültetvényem". Egyszerűen imádom.


    Z

    2014-09-22  17:05
    Liventa (180701)
    előzmény:
  36. 2014-09-22 17:05180701.

    ültetvényeikbe

    2014-09-22  17:03
    Liventa (180700)
    előzmény:
  37. 2014-09-22 17:03180700.

    Ajjaj! Nem éhes gyomorral kellene nézegetnem ezeket a finom hamikat! És még egy kis hétvégi maradékom sincs, mert ugye kivételesen főztek rám.


    Igen, az idei esős nyár alaposan betett a szőlőknek. Egész évben törik magukat a szőlősgazdák, rengeteg időt, munkát és pénzt ölnek az ültetvényeibe, aztán valami kiszámíthatatlan felsőbb hatalom hazavágja az egészet. Szinte nem is szüret volt ez, inkább kármentés. Mindegy, azért vidámak és bizakodók a gazdák, azt mondják, majd jövőre...

    2014-09-21  18:36
    litita (180694)
    előzmény:
  38. 2014-09-22 11:40180699.

    Hű, ez nagyon jó kis menü! Ráadásul szép idő volt hétvégén, biztos nagyon vidám volt a bográcsozás a kertben.

    2014-09-21  18:47
    litita (180695)
    előzmény:
  39. 2014-09-22 11:30180698.

    Lili, képzeld, tegnap nálunk is rizseshús volt az ebéd. Illetve mégsem, mert rizs helyett gerslivel csináltam :)


    Ma főzök olaszos paradicsomlevest, van egy tál jó érett paradicsomom. Almáspitét tervezek még hozzá.

    2014-09-21  18:36
    litita (180694)
    előzmény:
  40. 2014-09-22 07:54180697.

    Jó reggelt Lilita, Fórum!


     


    Az a cukkinis-spenótos tészta jól hangzik, hogy készíted? Spenót is, cukkini is van otthon.


    Én is egy palóclevesen gondolkodom, vagy ragulevesen a hv-ére.


    Nálunka  hétvégén nem volt nagy főzés, csak egyszerű gyors ételeket ettünk, levest a fagyasztóból.


    Zajec

    2014-09-21  18:36
    litita (180694)
    előzmény:
  41. 2014-09-21 20:04180696.

    De guszta az a savanyúság! Na meg a többi is!  Egyik jobb, mint a másik!

    2014-09-21  18:36
    litita (180694)
    előzmény:
  42. 2014-09-21 18:47180695.

    Ma egy családi szülinapozás volt a kertben. Bográcsozni szeretett volna az ünnepelt, hát főztünk bográcsban borjú borsós tokányt. Ahhoz képest, hogy most készült nálunk ilyen először, nagyon finomra sikeredett.


    Előtte heringsaláta volt, azt mindenki szereti.


    Desszertnek meg rendelésre  Tarte au citron-t sütöttem. Elfogyott az utolsó morzsáig, és úgy láttam, hogy izlett mindenkinek.

  43. 2014-09-21 18:36180694.

    Sziasztok.


    Ancsa, már megint szépségeket és sok finomságot hoztál. Olyan jó nézegetni a képeidet!


    Azt írtad valahol, hogy most már először Wordbe fogod írni a mondandót, és aztán átmásolod ide. Sikerült neked? Mert nekem nem akarja ide bemásolni, amit Wordben írok.


    BMarika, jaj, de rég volt nálunk ludas kása. Pedig annyira finom!


    Liventa, mitől van rossz állapotban a szőlő, az esőktől? Nem lehetett semmi az a finom házi sonka, házi kolbász!


    Nálunk mostanában volt palóc leves (több napig), cukkínis-spenótos tészta, rízses hús, székelyi káposzta...


    Még tavaly kaptam egy jó receptet vegyes savanyúságra. Ez nem télire, hanem most enni, de most viszont mindenhez ezt esszük.

  44. 2014-09-21 12:09180693.

    Liza, jó munkát, az idő csodás szerencsére, és gondolom, a társaság is, na tájat meg se kell említenem - ilyen helyen a szüret is könnyebb, a kilátás szépsége felpezsdít.


    Ma kísérleti főzése volt: kipróbáltam azt a csőtésztafélét, amit a fiam hozott nekem Itáliából - jó nagy tészta, vastag a fala is, "nem rossz" - azt hiszem, ezzel mindent elmondtam...


    A paradicsommártás az szuperül sikerült, a végén kevertem bele bazsalikom pestót is.


     

    2014-09-20  17:36
    Liventa (180692)
    előzmény:
  45. 2014-09-20 17:36180692.

    Nekem ma és holnap nincs gondom kajára. Szüretelek barátoknál fönt a hegyen eszméletlenül szép nyári időben, előttem elterül a Balaton.


    A reggeli házi sonka, kolbász, sajt, paprika, barackpálinka, az ebéd pedig ma csirkeleves volt, s. pörkölt rizzsel és ecetes-tormás uborkával, holnapra pedig valami gulyás-féle várható.


    A vidámságot csak az ássa alá egy kicsit, hogy bizony errefelé is nagyon rossz állapotban vannak a szőlők, talán fele a termés a szokásosnak. Hát majd beosztjuk....


    -------->> Korábbi fotók, de a panoráma kb. ugyanez.

  46. 2014-09-18 17:23180691.

    Ma en is csirkecombot sutok, de marad benne a csont :)


     


    hozza pedig padlizsanos-paradicsomos tesztasalata lesz.


     

  47. 2014-09-17 21:35180690.

    Marikám, jó ötlet: abált szalonna! Szeretem, szoktam csinálni, csak ahhoz nekem is piacra kell menni - az meg nincs közel. Töltött káposzta régen volt, épp ideje főznöm azt is!


    A kicsontozott csirkehusi nagyon jó szaftos, rántani szoktam, unoka így szereti.

    2014-09-17  18:06
    bmari (180689)
    előzmény:
  48. 2014-09-17 18:06180689.

     


    Sziasztok!


     


    Éva, egy a lényeg: csontozva és csontosan is finom a rántott csirkecomb. Meg a mellehúsa is, stb.


    A hét végén kimegyek a búcsúba és veszek kakasos nyalókát. A főzés terén: arra gondoltam, hogy ludaskása lesz meg töltött káposzta. Lehet, hogy lesz abált szalonna is, azt sokan szeretik.  

    2014-09-16  11:49
    kaleva (180687)
    előzmény: