Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2016-09-24 17:41182084.

    Mivel én nem kávézom, nincs darálóm sem, de most olyan sokféle lisztem van, hogy talán az egész életemben elég lesz :)


     


    Én már nem vásárolok joghurtokat egyáltalán. Régebben vettem, mert szerettem müzlivel, aszalt gyümivel , magvakkal reggelire.
    Most nem engedhetem meg magamnak, és már nem is vagyok oda érte annyira. Ha az automatába több magot teszek, akkor joghurt sűtűségű lesz a mag tejem, és abba is finom mindaz, amit régen joghurtba szerettem.

    2016-09-13  06:18
    ancsa21 (182064)
    előzmény:
  2. 2016-09-24 17:36182083.

    Szerintem nem rossz választás- sőt, még szerencsét is hozhat :)


     


    2016-09-13  06:25
    ancsa21 (182065)
    előzmény:
  3. 2016-09-24 17:33182082.

    Szia Drága!Szia mindenkinek! :)

    Az a könyv kölcsön lett adva, és sajna nem adták vissza nekem, így üthetem a nyomát. Külföldre távozott az a család, melynek hölgy tagja kapta kölcsön, és elfeledte visszaadni.


     


    Én viccesen "dörögtem" Sheriffre, mert én van amit megértek, és van amit nem angolul. Vizsgám az nincs, és csak egy játékban próbálok kommunikálni angolul. Tulképpen a nyelv miatt maradtam a játékban- mondván így gyakorolom az angolt-, de ott speciális szavak, kifejezések vannak, amivel játékon kívül nem érek semmit. Akkor lenne értelme, ha a külföldi játékosokkal másról is beszélgetnénk, nem csak játékkal kapcsolatban. Tőlem lehet csusszanni egyikből a másikba- max nem értem meg, és kérdezek :)
    Ez is egyfajta tanulás lehet.

    2016-09-13  06:33
    ancsa21 (182066)
    előzmény:
  4. 2016-09-24 15:33182081.

    Nos, nekem úgy tűnik, Marcsi még nem tudta össze egyeztetni ezeket a bemutatókat a műsorának tradicionális hangulatával. Nálam már nem ennyire szigorúan zsiradék mentesek, glutén mentesek az ételek. De legalább látjátok, mennyire diétásan lehet főzni.(én kicsit sózok, habarok, rántok, stájbolok,)


    Vannak tepsik is, amiben a sütőben is át lehet sütni pl. a főtt csülköt.


    A lényeg, hogy ne fűtsük túl, tartsuk be az időt! Különben, ha a korábban megszokott nagy lángon, sokáig "gyötörjük" az ételt, akkor kudarcnak éljük meg a főzést.


     

    2016-09-24  14:59
    Zsumi45 (182080)
    előzmény:
  5. 2016-09-24 14:59182080.

    https://www.youtube.com/watch?v=CsIqofNRGoE&feature=youtu.be&t=44


    ugyanitt a youtubon ott a többi bemutató is fenn van Marcsitól.


     

    2016-09-24  14:31
    Zsumi45 (182079)
    előzmény:
  6. 2016-09-24 14:31182079.

    Ancsa, írtam neked privit is.

    2016-09-23  22:33
    Zsumi45 (182078)
    előzmény:
  7. 2016-09-23 22:33182078.

    Szia Ancsa!


    Az edény , amit dicsérek, ma is épp olyan, mint új korában. Ez nem bevonatos, hanem hőtárolós aljú nemesacél. A külseje tükörfényesre polírozva a belseje selyemfényűre.  Ide teszek egy linket, türelmesen olvasd el, pörgesd le végig! 


    Nemcsak itthon lehet kapni, de cipelni nem érdemes....Az ára minden forgalmazó országban egyforma.


    http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/HomeArt/Masterpiec eCookware/Product-Range.aspx


    Nagyon könnyű megtanulni a célszerű használatát,s ekkor minden előnye érvényesül. Sokan nem szánnak időt a megismerésére, ők azok, akik nem aknázzák ki a lehetőségeit.


    Menyasszony unokám is ilyet kap nászajándékba. 


    Nemcsak ez a cég gyártja, hasonlót mások is kínálnak, talán még drágábban, viszont vigyázni kell, mert sokan hamisítják.  


     

    2016-09-23  07:52
    ancsa21 (182074)
    előzmény:
  8. 2016-09-23 22:20182077.

    Nem látom, hogyan lesz ebben vakuum? Hol csatlakozik a szivattyú?

    2016-09-23  09:11
    ugyintezo.a (182076)
    előzmény:
  9. 2016-09-23 07:55182075.

    Ez meg a fotó hozzá... (Lányok, majd később visszanézek, most nincs idegem továbbra az nlc-vel kínlódni.)


     

    2016-09-23  07:52
    ancsa21 (182074)
    előzmény:
  10. 2016-09-23 07:52182074.

    Szia Mindenki! Úgy néz, hogy most már én is előkeveredek. Annak ellenére is, hogy most meg tüntetek el :-)) Feltételezem, nektek is rendesen összejött, mint nekünk. Igaz, nálam sok szépe is beleépület az elmúlt hetekbe. De még annál is több kaaaajaaa :-))


    De hol is kezdjem? Talán Ezüstszárny teáskannájával... amit sehogy sem tudok kiverni a fejemből :-)) Már csak azért sem, mert már hosszú évek óta ott motoszkál, hogy kéne ilyet (is) venni, de mindig lebeszélem magam róla, mert amúgy van már 4 komplett teaszettünk. Ay elegánstól a kínai kék-fehérig, mindenféle. Akkor meg minek egy ötödiknek? Hát mondjuk azért, mert határozottan szerelmes vagyok az olyan formájú és színű keleti kannákba, mint amit láttam Ági konyhájában. Eddig megálltam, hogy nem vettem, de már határozottan rezeg a léc.


    Zsumi, ha 2004-ben vetted meg az edénykészleted, és ha ennyi év után is még mindig áldani tudod, akkor az tényleg nagyon jól kell üzemeljen! Érezni valami különbséget az első hetek használata, illetve a 11 évvel későbbi használat között?


    Ezt csak azért kérdem, mert pl nekem itt van az a HappyCall nevű serpenyő, amit én tényleg határozottan sokszor használok, talán most már 4 éve. Ennek pl az alsó részénél már érezni, hogy nem ugyanolyan jó, mint az elején volt. De nem a sütésnél, vagy főzésnél, hanem a mosogatásnál. Már olyan csipőlaza tisztítani, mint azelőtt volt. És most azon gondolkodom, hogy vegyek-é újat belőle, vagy kivárjam, míg hazamegyek, és ránézek a te edényeidre. Megtennéd, hogy megdobsz egy privivel, hogy kb mennyibe is fájna egy olyan serpenyő szerűség, amivel két embernek megoldom a főleg zöldség és néha hús sütéseit, meg talán kisebb mennyiségű főzést is esetleg?


    Hmmm, ez a nem drága ikea üvegtárló is felkeltette ám a kiváncsíságomat! Köszi Galile az ötletért! Gondolom most jól teli vagytok az őszi iskolakezdéssel is, meg a betakarítással is. Ha majd lazulnak a dolgok körülötted, azért nézzél ám be!


    Ami viszont a kajamaradék milyenjét, hogyanját illeti, azzal én másként gondolok, bánok. Ugyanis a maradékot nem szeretem másnap megenni. Harmadnap már igen :-)) Nekem az a jó, ha van valami más a másnapi ebédre. Ezért sem bánom, hogy nem tudok kisadagokat főzni, mert szépen betolom a maradékot a hűtőbe, ami aztán harmadnap, esetleg negyednap nagyon jól fog jönni. Főleg, hogy nem kell főzni aznap :-))


    Ami mostában nem is lenne probléma, mert megint rengeteget kajálunk házon kívül. Most hogy nemsokára többen is világgá megyünk, egyre többet jövük össze ismerősökkel, barátokkal, és élvezzük egymás társaságát is, meg a könnyen kifizethető ebédeket is. (Amiben azért akad kivétel, mint pl a tegnapi olasz étterem. Hű, micsoda áraik vannak...) Az összes, Európába visszatérő ugyanazon sóhajtgat mint én is, hogy otthon már csak alig lesz ilyen jó dolgunk. Viszont sok minden másban meg lesz. Remélhetőleg :-DD


    ---------------------


    Ági, hogy emlegettem a teafőződet jutott eszembe, hogy van itt nekük ám egy óriási teafőzőnk! A minap arra járva le is fényképeztem neked. De mivel a délutáni forgalom miatt csak egy rossz szögben tudtam fotózni, inkább kerestem az interneten egy jobb képet róla. Tessék, most már a tiéd is :-))


    Viszont az a csúfság is megeshet, hogy ez biza nem teáskanna, hanem olajos kanna, és nem tea ömlik belőle, hanem olaj... Mert hogy ez az olajkitermelés itteni "fővárosában", az ország másik végében található Kuala Belaitban látható.  A minap arra volt dolgunk. Mindjárt meg is mutatom, hogy mit kaptam fizetségbe az odavissza sofőrködésemért ;-))


     


    Ez az ötödik próbálkozásom!!! Most fotó nélkül,  hátha így már fel méltóztatik az nlc venni a szöveget... (Megint fejlesztik???)


     

  11. 2016-09-14 07:18182073.

    Akkor az teljesen jó! Én még az üvegszerű műanyagnál tartottam...(Ami szintén sokkal jobb a simánál.)

    2016-09-13  21:49
    Zsumi45 (182072)
    előzmény:
  12. 2016-09-13 21:49182072.

    Szia, ha megnézted a link mögött rejlő millió féle edényt, látható, hogy a teljes kollekció magára a nemesacél főzőedényre való fedőtől, az üveg főtt étel tárolón keresztül a kemény műa. hengerekig mindenféle méretű és alakú termékekből áll. Még tortatál, sajttál és zacskó záró ketyere is. Nem a műanyag dobozokról beszéltünk.

    2016-09-13  19:09
    galile (182068)
    előzmény:
  13. 2016-09-13 20:05182071.

    Szia,


    Én sokszor használok zacskót arra a célra, mehet a fagyasztóból a forró vízbe (is).


    Csak példának.

    2016-09-13  19:09
    galile (182068)
    előzmény:
  14. 2016-09-13 19:38182070.

    Végére értem .. a főzésen gondolkodom, hogy mi érdekeset is készítettem.. Sok-sok finomságot, mindig sokan vagyunk, tegnap pl rétest sütöttem, hatalmas adagot -24 lapból- ma délutánra elfogyott az utolsó szemig. A túrósat csináltam most másképpen, főztem tejbegrízt -tönkölydarával-, azt robotgépben összekevertem túróval, ízesítettem, ezt töltöttem a lapokba. A bolgár sós rétest is picit másképpen csináltam, mert a fetasajthoz, tojáshoz reszelt mozzarellát kevertem. Gyerekbarátabb lett így.


    Volt a napokban zeller-lencse vegyesfőzelék (jól passzol a két íz), ropogósra sült bőrű csirke (4 órát konfitáltam,pár percet grilleztem, vajjal kenegettem), aztán tárkonyos szarvasragu leves májgombával, vasárnap késői vacsi (főzős filmet néztünk, korán vacsoráztunk, így 9-10 órára igen megéheztem) készült is gyorsan sült szalonna tarajosan pirosra sütve, fokhagymás pirított zsemle, sárgarépa avokádókrémes mártogatóssal, saláta. A gyerekek tündériek voltak, ahogy pillanatok alatt felébredtek, és egymás után jelentek meg nagy lelkesedéssel, hogy mi ez a jó illat...


    Múlt héten volt egész gyereksereg, dupla szülinapi zsúr, úgy húsz gyerekkel. Sütöttem is sok finomságot, a gyerekek olyan lelkesen ették a minimálcukros finomságokat, hogy öröm volt nézni. Volt citromtorta, mandulás csokitorta, gyümölcstorta, pogácsa, pizza, dinnye, szőlő,meg számháború az erdőben. Jó volt, bár a zsúr végén nagyfiam rosszul nyúlt a kosárlabdába, így könyökig gipszet kapott...Csak hogy ne legyen már olyan nyugis mifelénk...(Mert közben kerítést is építünk, van papánk is a hétre, aki segít, meg unokaöcsi hétközben dajkaságban, meg tesómék, akik pár házzal mellénk költöztek...)

    2016-09-13  19:11
    galile (182069)
    előzmény:
  15. 2016-09-13 19:11182069.

    A babliszttel azért ne próbálkozzatok a hagyományos (elektromos) darálóval. Kísérleteztem, hogy azt használnám főzelék sűrítésére, dobhattam ki a darálót...(Ízre pedig jó lett volna...)

    2016-09-13  06:18
    ancsa21 (182064)
    előzmény:
  16. 2016-09-13 19:09182068.

    Sziasztok!


    Micsoda pörgés. :) Olvaslak közben vissza Benneteket, és az első, amihez feltétlenül hozzá kellett szólnom, az a tárolók. Vákumos-nem vákumos, nem vagyok mérvadó, mert bár pár éve beszereztem egy szettet, de az elmosogatott szilikon záró vicikek-vacokok szépen lassan elvesztek. Felvágottakhoz, sajtokhoz néha jó lenne, de főtthöz úgysem, mert egyrészt annyian vagyunk, hogy sokliteres doboznak lenne értelme, másrészt max másnap szeretem megenni ugyanazt, harmadrészt mivel nincs mikróm,ezért csak plussz egy mosogatnivaló. Meleget úgysem teszek semmilyen műanyag dobozba, meg nem is melegítenék benne. ezzel is úgy vagyok, mint a margarinnal. Rossz ízét érzek benne ételnek, italnak, így nagyon régen eszembe sem jut hasonlót használni.


    Viszont, ami miatt elkezdtem írni, az az üvegaljú, műanyag tetejű tárolódobozok. Abba pakolok uramnak is ebédet, felvágottakat is. Szép is, jó is, én ikeában vettem, nem is túl drága...


     

    2016-09-13  05:59
    ancsa21 (182061)
    előzmény:
  17. 2016-09-13 07:45182067.

    Szia Ancsa!


    Az általam említett külföldi cég értékesítési rendszere az 1990-es években ismeretlen volt hazánkban. Kiváló sütő.főző termékeit "nyugati" áron, bemutatás után lehetett megvásárolni.  A magyaros ételek is elkészíthetők benne, de előnye a könnyű, zöldséges étkeknél érvényesül igazán. Tanulni kell a célszerű használatát, elfogadni a változást, amit elérhetünk vele. Akik az ára és az újszerűsége miatt "szidják", nem szeretnek tanulni, főzni, nem akarnak változtatni egészségtelen táplálkozási szokásaikon.


    A tároló rendszere részben ugyan sokféle méretű, alakú műanyag edény, de speciális, üvegszerű mindennek ellenálló anyagból készül. Vannak a főzőedényekhez passzoló vákuum fedők is, tehát az elkészített ételt közvetlenül,"sterilen" le lehet zárni és hűtőbe tenni, majd leégés nélkül újra melegíteni.


    2004-ben szántam magam a beszerzésére, azóta sütök-főzök naponta, de áldom azóta is a döntésemet.


    Szívesen segítek, ha hazajöttök!

    2016-09-13  05:59
    ancsa21 (182061)
    előzmény:
  18. 2016-09-13 06:33182066.

    Hmmm... nekem is nagyon kéne egy ilyen, magyarul írott könyv, amiből ki tudnám bogarászni, hogy bizonyos dolgokra mellik pontok lennének a legjobbak. Mert bár Eric mondta, hogy a jövőben majd bármikor bátran kérdezzem emilben, de jobb szeretném magam is okítani. Neked megvan még az a könyv? Esetleg kölcsönbe is adod? ;-))


    -----------------


    Látom, hogy rádörrentél Sheriffre, hogy angolul írt neked. Lehet, hogy direkt volt, de lehet ám az is, hogy csak leírta, hogy "hi", majd ezzel bele is csúszott az angol nyelvbe anélkül, hogy észrevette volna, majd úgy folytatta.


    Ez az egyik nyelvből a másikba való ide-oda való csuszkálás mindennapos ám azoknál, akik egyszerre használnak két nyelvet. Elég egyetlen szó a másik nyelven, és úgy csúsznak át oda, hogy az agyuk nem is érzékeli, hogy már a másik nyelven nyomják. S ha ez még nálam is így van, annak ellenére, hogy aki nálamnál rosszabb idegen nyelv érzékével bír, az egyszerűen hazudik, akkor ez mindenki másnál még intenzívebben kell előforduljon. Szóval ez is lehet. Meg az is, hogy nem kell ám mindent véresen komolyan venni ;-))


     

    2016-09-07  09:40
    SilverEagle (182036)
    előzmény:
  19. 2016-09-13 06:25182065.

    Annyiban elvéreztem az ajándékokkal, hogy bár személyre szabottak, de semmi különös. Errefelé nagyon nehéz ám hasznos ajándékot venni. A helyi, főleg borneói mintázatú, vagy tárgyú dolgokat alig, vagy egyáltalán nem kapni már. Régen voltak jó ajándéküzletek, de aztán alig idő után kihaltak. A helyieknek nem kellett a portékájuk, a külföldiek száma meg annyira megcsappant, hogy ők már nem tudják fenntartani az ilyen üzleteket. Van ugyan néhány balinéz üzlet, ahol megint alig kapni ajándéknak való dolgot. Dög nehéz, tiszta fából készült bútorokat annál inkább. Pláne úgy nehéz személyre szabni, hogy valójában nem is ismerem milyen körülmények között laknak otthon, sem ízlésüket. Így végül vettem két nagyon jópofa pénztárcát, és majd teszünk bele szerencsepénzt is :-)) Ami nem lesz sok, hogy ne legyen kellemetlen, de hogy a néhány dollárt megkérjük arra, hogy szerezzék be nekik apáikat, meg anyáikat is, az biztos :-))


     

    2016-09-07  14:03
    SilverEagle (182037)
    előzmény:
  20. 2016-09-13 06:18182064.

    Ha véletlen van egy régi kávédarálód, akkor már mindenféle liszted is van! Kivéve a barnarizst, mert az nagyon nem adja könnyen magát. Ezek a régi darálók a legjobbak az elfogadható, de akár jóminőségű lisztek készítéséhez. (Kivéve, ha van annyi pénzed, meg helyed, hogy egy jóminőségű otthoni minimalmot vegyél...) Csak vedd meg a magvakat, és  zizz őket a darálóval. A kölest határozottan könnyű lisztté daráltatni.


    --------------------


    Képzeld, végre hosszú évek után, már én is tudom a laktózmentes tejből készített joghurtot enni :-)) Évekig, még azt sem. Most próba alapon csináltam egy adagot, és szuperül benyelte a szervezetem :-DD


    De miért is veszed ezeket a drága joghurtokat? Messze olcsóbban lehet otthon megcsinálni. Már nem is emlékszem mikor vettem  joghurtot utoljára üzletben. Ellenben, naponta fogyasztom. Már a tejfölt is itthon gyártom. Leginkább ha vendégek jönnek.


     

    2016-09-07  15:42
    SilverEagle (182041)
    előzmény:
  21. 2016-09-13 06:10182063.

    Beállok a tollasok közé :-)) Nekem is van két tollasom, és egyik szebb, meg aranyosabb, mint a másik. Közöttük csak az évek száma, meg a súlykülönbség tesz számottevő különbséget ;-))


    Nagyon nem lehet rossz látvány, mikor egy igazi sas éppen az orrod előtt húz el! Én szívesen megnézném. Errefelé csak nagyon ritkán, és csak kistestű sast lehet látni. Mondjuk nem is csoda, mert ebben a hőségben nem lehet nagy öröm nagyobb testtel szárnyallni.


    Van itt egy fehér madár, amolyan darúmadár féle kinézettel, csak persze messzebb kisebb testtel. Az meg olyan lustán repül, hogy állandóan attól tart az ember, bármelyik pillanatban kihull majd a levegőből. Pláne ha kocsival vagyunk, és ez a jómadár valahogy csak átvergődik repülést mímelve a kocsi előtt. Mindig befékezek, mert egyszerűen nem hiszem el, hogy nem most fog éppen ránkzuhanni :-))


     

    2016-09-07  17:00
    Sheriff-2 (182044)
    előzmény:
  22. 2016-09-13 06:01182062.

    Hehe, mégsem sikerült kibetűznöm :-DD


     

    2016-09-13  05:33
    ancsa21 (182060)
    előzmény:
  23. 2016-09-13 05:59182061.

    Köszi szépen Zsumika! 


    Úgy néz ki, hogy én már annyira felszereltem a konyhánkat, főleg a nyugdíjas évekre való tekintettel, hogy abba nem igazán fog beleférni egy újabb, rendesebb kiadás. Pedig nagyon hasznos dolgokat mondasz, és még a kíváncsiságomat is alaposan felkeltetted! Hát majd meglátjuk...


    Abban viszont maximálisan, és saját, többszöri keserű tapasztalattal a hátam mögött, nagyon is egyetértek, hogy csak a hosszútávú megoldásokba szabad belemenni. Csak jó minőségi eszközökkel lehet tisztességes munkát végezni, vagy pl akár ételt készíteni. Megtanultam, hogy ha valamit veszünk, ha úgy jön ki, akkor kölcsönre, míg az nem megy a rovásunkra, de ha az egészségükről van szó, akkor csak minőségben szabad gondolkodni. Akár háztartási gépről van szó, akár az elkészítendő ételről. Ezek, az időben való beruházások messze olcsóbbak hosszú távon, mint a későbbi, egyre dráguló gyógyszerek kifizetése. És akkor ott van még az is, hogy mellé még pocsékul is érezhetjük magukat. Szóval nagyon is egyetértek.


    Azt viszont nem értem,  hogy miért szidják a céget? vagy termékét? Meg kell nézni, hogy valóban igaz-é amit állítanak, majd mérlegelni, hogy az akármi beszerzése megéri nekünk, vagy sem. De szidni? Milyen alapon? A külföldön előállított cuccokat nem lehet egy egy ország anyagi helyzetéhez igazítani. Kicsit igen, de az tényleg csak kicsi igazítás lesz. A mi pechünk (otthon), hogy nálunk a fizetések még nincsenek az árral arányban.


    A szőlőmag és tsai infót köszönöm. Fogok velük élni, ha már otthon megtelepedtünk. Errefelé még soha nem hallottam felőlük. Kivéve a szezámot :-))


    ----------------------


    Nekem pont ilyen vákumos tárlókra fáj a fogam! Egyrészt muszájból is, mert az egyik orvos barátunk ránkzörrent, hogy akinek kalandja van, vagy volt a rákkal, az sürgősen szokjon le a műanyag dobozokban tárolt ételekről. Zömét kiváltottam néhány fém edénykével, amit a kínai családunktól kaptam. De egyrészt kevés a számuk (itt nem is kapni), másrészt a vákumos megoldással rögvest több legyet is ütök, mivel nem tudok keveset főzni ;-))


    Mikor otthon már lerendeztük a felújítást, meg be is rendezkedtünk, ebben az ügyben kérni fogom a véleményed. Amit előre is köszönök! 


     


     

    2016-09-11  13:42
    Zsumi45 (182054)
    előzmény:
  24. 2016-09-13 05:33182060.

    Most már csak utána kell néznem ennek a Nelson terapeutának. Hogy ez milyen bonyolult szó :-DDD Eddig még csak tőled hallottam róla, pedig ha valaki, én aztán elolvastam kismillió terpeutának (nahát, elsőre kibetűztem :-)) a könyvét. Tanulni, soha nem szégyen, annál inkább hasznos. Majd beszámolok  róla ;-))


     

    2016-09-08  20:52
    SilverEagle (182051)
    előzmény:
  25. 2016-09-13 05:30182059.

    Hogy én milyen boldog lennék,ha rá tudnám fogni a süteményeim eredményeit a rossz sütőnek és/vagy a helyhiánynak :-DDDD


    Annak ellenére is, hogy mintha mostanában már... de ki sem merem mondani, mert megint a régire fog visszafordulni a sütik állapota. Ami leginkább nem volt állapot :-DDD


    -------------


    Az előbb már láttam a kiskonyhádról készült két fotót. Azta mindenit, nagyon aranyos kéglid lehet :-)) Legalábbis erre következtetek a szifonodról, meg a teáskannádról! Hogy ezek milyen dögösek, milyen klasszak! Mindkettőre azonnal vevő lennék :-))


     

    2016-09-12  14:06
    SilverEagle (182057)
    előzmény:
  26. 2016-09-13 05:25182058.

    Hát édes lelkem, BMari... Nos, én nem felejtettelek el. Sem téged, sem a többieket. Annak ellenére sem, hogy pont ugyanolyan rég láttam őket, mint ők, engem. Pedig az én arc- és névmemóriám híresen rossz  ;-))


    S akkor még van az is, hogy ők már régen nem írnak. Ezzel szemben én mégiscsak...


     

    2016-09-12  06:46
    bmari (182056)
    előzmény:
  27. 2016-09-12 14:06182057.

    Szia ! :)


     


    Jó, hogy benézel, de ne csak nézz, hanem főzz velünk.


    Nem ismersz senkit? Nem baj, majd megismersz mindenkit.

    Én Ági vagyok, és szeretek főzőcskézni. Sütni nem igazán tudok, de ez a tűzhely rovására írható, és a kicsi helynek.
    tejmentesen főzök, és általában próbálok vitamindús, változatos kajákat csinálni. :)

    Várunk szeretettel :)


     


    Szia!



     

    2016-09-12  06:46
    bmari (182056)
    előzmény:
  28. 2016-09-12 06:46182056.

    Sziasztok!


     


    Resike, Liventa, néha én is bekukkantok, de már senkit nem ismerek. De olvasni jó és emlékezni.


     


     

  29. 2016-09-11 13:53182055.

    Köszi, ha bele gondolok, tudhattam volna, hiszen az élesztő gomba viselkedését ismerem. :( 


    Hirtelen ötlet volt, elötte más cél forgott az agyamban a gomolyaként, piacon vásárolt valamivel. Átvert a kofa. Számomra egyértelmű volt, ha gomolya, akkor juhtejből készül. Nos ez nem az volt, hanem már kicsit barkásodó tehéntúrót kevert össze juhtúróval. Csak otthon, kibontva, kóstolva és közelről megszemlélve vettem észre a csalást.


    Gondoltam, akkor pogácsába elmegy...

    2016-09-08  14:07
    galile (182046)
    előzmény:
  30. 2016-09-11 13:42182054.

    Szia Ancsa! Adós vagyok néhány kérdésedre a válasszal.


    A vákuum tárolóról: Létezik egy sokat szidott cég, akiknek bizonyos termékeit nagyon-nagyon szeretem. A nemesacél sütő-főző edényeit és a vacSy tároló rendszerét. Ja és a fényterápiáját is. 


    12 éve találkoztam személyesen is velük, addig ismerőseimre irigykedtem, hogy ezt a méregdrága luxust megengedhetik maguknak.


    Nos jelentem bebizonyosodott, hogy megéri az árát.Teljesen nélkülözhető a külön kukta- van cserélhető zárófedél. A különféle bevonatos sütőedények is kiválthatók grillfelületűvel. Ma is olyan az edény, mint 12 éve, pedig azóta minden mást leselejteztem.


    Nemcsak a tartóssága és kiváló tisztíthatósága révén, hanem étel - és energia takarékos, gyorsan elkészíthető, vitamin megőrző sütő-főző rendszer. A fentiekkel kompatibilis tároló edényekben pedig valóban 2x hosszabb tárolással sem romlik meg az étel. Tehát valóban megéri ritkábban, többet főzni. Ja és nem avasodik, molyosodik benne a gabona, olajos magvak, szárított, aszalt  cuccok, nem áll össze a só, porcukor....csak külön fedők is vannak.


    Sokszor ilyenekben viszem a kaját a gyerekeknek.


    https://www.google.hu/search?q=vacsy+zepter+vacuum+set&espv=2&biw=1433&bih=773&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjorLHblYfPAhVBOywKHdxwAuwQ7AkISQ#imgrc=_


     A képen egy mini készlet, de a linken válogathatsz.


     


    A vörös szőlőmag őrl. az ereket tartja karban, a szezámmag ismerős, a cink, szelén és egyéb változatos nyomelemek rendszeres bevitele is szükséges, mióta az intenzív módon termesztett zöldségek és gyümölcsök uralják a piacot.


    Tönkölylisztet még nem használtam, de legközelebb a reformboltból azt is beszerzem.

    2016-09-05  03:05
    ancsa21 (182019)
    előzmény:
  31. 2016-09-09 16:01182053.

    Megértelek!


    Szerencsére családomban senkinek nincs komolyabb étel allergiája, s mindig is a vegyes táplálkozást részesítettük előnyben. Tehát módjával, túlzások nélkül. Talán az édességet és fehér lisztet ajánlott mérsékelnünk, mert kicsi súly felesleg előfordul, de inkább megelőzés ez is. Tehát ne legyen súly feleslege senkinek. Zsiradékot már régen minimális mennyiségben használunk, a vitaminok felszívódása és a megfelelő "kenőanyag" szükséges mértékéig.


    Én egyedül élek ugyan, de a 4 tagú ( esetenként udvarlókkal kiegészülve 6 tagú) "Csipet-Csapatnak" rendszeresen dobozolt meleg ételt és kiegészítő fogást készítek. Ezzel is segítek a dolgozó családanya leányomnak. Családi ünnepeken sok évig vendégül láttam őket otthonomban, mostanság már inkább ők hívnak, s viszek valami desszertet, süteményt.


    Kísérletező kedvemet a konyhában élem ki, vegyes sikert aratva náluk.


    Legyen szép hétvégétek! 

    2016-09-08  20:52
    SilverEagle (182051)
    előzmény:
  32. 2016-09-08 21:02182052.

    Ja..Anyu régen a tepsi alá végig , a rácsra csak alufóliát tett arra az oldalra vastagabbat, mint a másikra. Nem égett meg soha semmi.Ez nem mai keletű dolog...Ha nagyon akarnám, azzal megoldanám, de a sütő és a konyhaszekrény között épp annyi hely van, hogy én beférek ha keverni kell valamit a felső lángon. Van ott egy hokedli, és mellette sorakoznak az ásványvizek 6-os csomagokban (csak a tűzhelynél szemben, a szekrény fiók-nyitó vonaláig 2 sor), így a macera miatt sem sütök, mert ezeket el kéne onnan cipelni.

    2016-09-08  18:46
    Zsumi45 (182050)
    előzmény:
  33. 2016-09-08 20:52182051.

    Szia!


    Nem hibás a készülék, kéményseprők bemérték, csak kicsit másabb, és nem is szeretek annyira sütőben dolgozni.


    Inkább szeretek párolni...


    Nekem Nelson terapeuta javasolta, hogy a tejet, és a fehér búza lisztet hanyagoljam, felejtsem el. Megehetem, de hallgatok rá.
    Sokkal finomabb minden a gabonatejekkel.


    Én a cukrot is szinte teljesen elhagytam. Eritritet használok. Nyírfacukor meghajt, így azt kerülöm.
    Eddig senki nem panaszkodott, és feleannyiba kerül, mint a nyírfacukor..


    Megyek pihenni.

    Sziasztok jó éjt!

    2016-09-08  18:46
    Zsumi45 (182050)
    előzmény:
  34. 2016-09-08 18:46182050.

    Szia! Ha nem tudsz gáz szerelőt hívni, meg kellene próbálni a sütő aljába , arra az oldalra, amelyik éget, betenni valami cserepet. Pl. cserépkályha samott lap, vagy vastagabb kerámia padlólap darab, de ne fedje be az alját teljesen, csak azt a felét, ahol az égősor túlfűt. Még a tetőfedő cserép, vagy fél virágcserép is segíthet valamit.A rács alá.


    Biztos látszik is a láng hosszán, vagy a színén, hogy ott valamiért szúróláng van. ( hibás készülék veszélyes lehet, próbáld valahogy megcsináltatni!)


    Nekünk nincs eü. gondunk a búzaliszttel, csak a rost miatt és a szénhidrát miatt spórolok vele. A cukrot is felezem, esetleg pótolom nyírfacukorral- de ez is drága.


    Kalkuláltam, hogy az alapanyagok ugyan drágábbak, de a cukrász sütiknél még mindig olcsóbban kihozom, a sokkal egészségesebb finomságokat.


     


     

    2016-09-08  15:59
    SilverEagle (182048)
    előzmény:
  35. 2016-09-08 16:11182049.

    Szia!


    Nekem fehér rizslisztem van. Talán csak az arányt kell megtalálni, és jó lesz az is. Utána - ha kapok- veszek barnát. Nem valami olcsóság egyik sem, de ha a barnából kevesebb kell, többszöri használatra lesz elég egy csomag.


     


    Köszi!


     


    2016-09-08  14:07
    galile (182046)
    előzmény:
  36. 2016-09-08 15:59182048.

    Szia Zsumi!


    Én sütni nem igazán tudok, mert Anyukámtól örökölt 2 lapos gáztűzhelyem sütő része felesen süt(egyik fele szinte éget, a másik fele optimális), így vagy cserélni, vagy javíttatni kéne , amire per pill nincs keret.


    Én szeretem a mártásokat , és hozzá natúr készítek csibe vagy pulyka husit és valamilyen köretet (rizs, hagymás krumpli stb)


    Még néha bűnbe esem, mert a kedvenc trió a sült oldalas-hagymás vagy sima tört burgonya + valamilyen mártás. Ez lehet a kaportól a spenót, sóska, fokhagyma mártáson át a gyümölcs szószig bármi. Ezeket habarni szoktam, vagy ha a gabonaital készítőben készítem frissen a tejet a felengedéshez, akkor abba teszek pl zab esetében többet és máris krémes tejszín-szerű sűrítőt kapok, így nem kell lisz. Ha épp nincs gabona ital, akkor jön a lisztes változat, de semmiképp sem fehér liszt. Mindenképp rizs, rozs, vagy más liszt, de eddig a felsoroltak nem sűrítettek elég jól, vagy csak még nem találtam meg a megfelelő arányt. Kukoricát nem ehetem, így annak a keményítője sem jöhet számításba - pedig az sűrít jól.

    Én teljesen kihagytam az életemből a búza lisztet- mint főzési és sütési alapanyagot.


    kenyeret rozsos vekni névre hallgató , rozslisztből készült kenyeret veszek- nagyon szeretem, mert többféle maggal szórják meg a pékségben.
    Néha még eszem kalácsot, vagy normál kifliből gubát, vagy az általam nagyon szeretett császár zsemlét, de annak is van már rozsos változata is, amit jelenleg nem engedhetek meg magamnak.


    Köszi, hogy megosztottad tapasztalataidat.

    Legyen szép napotok!


     


    2016-09-07  19:27
    Zsumi45 (182045)
    előzmény:
  37. 2016-09-08 15:45182047.

    Az igen!
    Imádom a madarakat figyelni ahogy egymásnak vagy épp nekem magyaráznak.
    Nekem 12 db hullámos papim, és 5 db nimfám van, így hallok csivitelést lájtosan, mert jól érzik magukat, és csak egymással dumálnak.
    Egy madárkám van, akit szeretnék külön magamhoz venni a lakásba- a többiek beépített folyosón lévő röptetőkben élnek-, mert igényli a foglalkozást. Egyedüli kedvenc volt ott, ahonnan hozták azzal, hogy sok a cica, és nem érnek rá vele annyit foglalkozni. Többnyire kereskedőktől megmentett madaraim vannak. inkább nekem adták a tulajok ingyen, és nem vitték a kereskedőkhöz további eladásra. Mostanság csak a börzéken fizetnek a madarakért, az üzletekben magot, vagy bármi más kaját, vagy kiegészítőt adnak madárért cserébe, csak pénzt nem. Így a rendes tulajok, akik a madarak jólétét tartják fontosnak, kiírják, hogy "jó helyre ingyen", és válogatnak a jelentkezők közül.


    Hááát sast szívesen látnék ilyen közelről, de azt nem, hogy miként cincálja szét épp a vacsiját...Főleg ha az mókus vagy valami olyan, amit szintén szeretek...


     


    Csoda jó helyen élsz, ha ennyi madárka van a közeledben .

    2016-09-07  17:00
    Sheriff-2 (182044)
    előzmény:
  38. 2016-09-08 14:07182046.

    Sziasztok!


    A barna rizsliszt a legjobb a főzelékek sűrítéséhez. 


    A kelt tésztához kell a sikér.


    https://glutenerzekeny.hu/sikerhelyettesitok-glutenmentes -teszta-gyuras-rejtelmei/


     

    2016-09-07  19:27
    Zsumi45 (182045)
    előzmény:
  39. 2016-09-07 19:27182045.

    Szia!


    Sütéshez keverékeket használok, fehér búzaliszt mentesen még nem próbáltam. Úgy emlékszem fehér rozsliszt létezik, mert a mézes puszedlit régebben ebből készítettem.


    Mostanában a sütikbe teszek zabpehelylisztet, teljes kiőrlésű rozslisztet, graham lisztet, és félfogós, rétes- vagy finom lisztet. A kevert sütőporos (muffinhoz hasonló) és a linzer félékben bevált. Lassan 1 éve, hogy élesztős tésztát nem sütöttem, s most azt is kipróbáltam ezzel a keverékkel, de nem kelt meg rendesen. Nem is állt össze, morzsalékos lett. Persze ki nem dobtam, apró, ropogós, sajtos pogácsa lett belőle.


    Hagyományos rántásről, habarásról  leszoktam,a  "főzelék" átalakult. Húsos egytál, ragu készül a zöldségekkel, vagy párolt köret, esetleg tejszínnel. Sok rakott-csőben sült- zöldséget készítek, mert az jobban szállítható, melegíthető.


    Mártást és krém levest sűrítettem zabpehely liszttel. Finom, selymes lett.

    2016-09-07  15:35
    SilverEagle (182040)
    előzmény:
  40. 2016-09-07 17:00182044.

    Minél több információ, annnnnnnnnnál jobb.


    Habár a saját hazudozó szemeimmel látok reeeeeeengeteg sast a saját portámon.


    Ugyanis a szomszédomnak van reeeeeengeteg madár háza, eteti a madarakat, én pedig itatom őket. Télen is, melegítem a vizet hogy ne tudjon befagyni.


    Rengeteg madár/mókus/nyúl stb......stb.


    A lusta sasoknak pedig a lakmározó helye. Néha leülök kint az eresz alatt, (kb. 3 méter széles) a sas pedig vadászat közben kevesebb mint 1 méter távolságra suhan el az orrom előtt, mint a puska golyó.

    2016-09-07  16:26
    SilverEagle (182043)
    előzmény:
  41. 2016-09-07 16:26182043.

    Szia ismét!


     


    Még újabb információ, hogy a játékon kívül miért éppen sas?


    Én madarász vagyok, aki imád kísérletezni tejmentes fincsi ételek/desszertek készítésével - merthogy Nelson terapeuta javaslatára búcsút mondtam a boci tejnek, és próbálok egészséges, fincsi dolgokat kreálni magvak, zöldségek, és főleg szárnyas husik 8csibe, pulyka) segítségével.


    Van néhány recept és ötlet a saját fórumomon, melynek címe itt: "tejmentesen finomat!"


    Ez a fő fórum- ahol most írunk- ahol mindig jelen vagyok, a sajátomra csak akkor írok, ha új dolgot kreálok.


     


    Írj csak sokat Te is, mert minden érdekel, ami keleti, de nem erős- olyat nem szabad ennem, mert fulladok tőle...

    Még jövök!

    2016-09-07  15:27
    Sheriff-2 (182039)
    előzmény:
  42. 2016-09-07 16:05182042.

    Húú megint érdekes, hasznos, és nagyon fontos dolgokat írtál le!


    Sok zsák puszi cserébe!

    2016-09-06  06:11
    ancsa21 (182029)
    előzmény:
  43. 2016-09-07 15:42182041.

    Nekem vörös szőlőmag őrleményem, és "aprított" lenmagom van, amit még a néha megvásárlásra kerülő joghurtba (Landliebe laktózmentes) keverek bele, mert egészséges. Néha jut bele még gyümölcs, vagy aszalt datolya összevágva, vagy mazsola- amit éppen találok. :)

    Na most Te segítettél nekem, mert köles lisztem az nincs, és épp Zsumit kérdeztem, hogy mivel lehet finomra sűríteni. Van kókusz, rizs és rozs lisztem, de amit javasoltok, olyat tuti veszek, mert még nem találtam meg az igazit, ami hasonlóan krémes, mint a fehér lisztes sűrítés.


    Millió kösziiii!

    2016-09-05  03:05
    ancsa21 (182019)
    előzmény:
  44. 2016-09-07 15:35182040.

    Szia Zsumi!


    Ahogy olvasom, zablisztet használsz sűrítéshez. Én sokféle sűrítőt próbáltam, de azt még nem. Eddig nem találtam meg azt, ami hasonlóan krémesen sűrít, mint a fehér liszt- amit már rég nem használok.
    A zabliszttel jól lehet mártás állagot vagy főzelék állagot elérni?
    Sokszor készítek zabtejet  - van automatám, ami erre alkalmas- azt nagyon szeretem, ha több zabot teszek bele, akkor tejszínállagú lesz, de még zab lisztet nem vettem soha. Nekem otthon köles, zab, rizs és hántolt bio búza van, amiből italt vagy tejszínt szoktam csinálni, így a tejes dolgok közül a tejet,tejszínt és a tejfölt már kiszűrtem, a liszt helyett eddig rizs és kókusz lisztet használtam főzelékhez vagy mártáshoz.
    Véleményed érdekelne mi a legjobb sűrítésre, ami nem fehér liszt?


    Köszi :)

    2016-09-04  17:05
    Zsumi45 (182017)
    előzmény:
  45. 2016-09-07 15:27182039.

    Köszönöm. Tehát újabb információ tudatában úgy teszek.

    2016-09-07  09:20
    SilverEagle (182035)
    előzmény:
  46. 2016-09-07 14:58182038.

    Írjál még sokat, és el ne menj hosszú időre, mert olyan jókat írsz, és ötleteket adsz, hogy mi lenne nélküled...? :)

    2016-09-04  13:35
    ancsa21 (182015)
    előzmény:
  47. 2016-09-07 14:03182037.

    Ez is megható történet, kíváncsi leszek, mit találsz ki ajándéknak :)
    Milyen nehéz lehetett az otthontól távol...de azért ott is megszokhatták, megszerethettek embereket, akiket nehéz lesz hátra hagyni...

    2016-08-31  04:33
    ancsa21 (182007)
    előzmény:
  48. 2016-09-07 09:40182036.

    Szia Drága!
    Anyumnak az a zsebre vágható készülék volt, és egy kínai szerzőtől fordított magyar könyv, amiből vette az akupunktúrás pontok pontos helyét, és így sok tünetet szüntetett meg magánál, és sok betegséget előzött meg :)


    Jó dolog az akupunktúra- ez tény :)


    Puszi! :)

    2016-08-26  08:39
    ancsa21 (182001)
    előzmény: