Válaszkereső
Válaszkereső

Kérdezd a szakértőket és a többieket! »

Játék

Játék

Játssz velünk!

Találd meg te is kedvencedet játékaink között!

Fórum - "A mi helyünk"

Keresés a fórumban
keresés a topikban
keresés a teljes fórumon
Mit fözzek holnap? (
22
 embernek tetszett)
»
Nyitó hozzászólás
2002-10-05 12:331.
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2014-04-24 05:12180229.

    Na még ezt, a kb két héttel ezelőtt készített, nagyon lustaasszony módra készült csirkesültet is megmutatom, aztán futás a részemről.

     

    Valamelyik hétvégén kitaláltam, hogy jól meglepem a barátainkat egy hétvégi ebéddel, mert kísérletezni volt kedvem. A végén aztán a barátaink leptek meg, mert kiderült, hogy közben az asszony elutazott Tájföldre :-DDD Így, Gesellével egyszer belaktunk a valóban nagyon finomra sikerült csirkéből, de másnap muszáj volt a maradékot csicseriborsóval alaposan összekeverni, és úgy enni fasírozottként, mert megint rám jött, hogy nem szeretem a húst. De úgy néz ki, ha álcázva van, pláne finom csicserivel, akkor rendben.

     

    Nos, a kísérlet alapja az volt, hogy lehet a leglustábban elkészíteni a sült csirkét. Hát kérem, erre való a lassúfőző :-)) Abban, ránézés nélkül úgy lehet megfőzni a csirkét, hogy az ugyan még egyben marad, ha ügyesek vagyunk a kiszedésénél, de egy picit erősebb érintésre akár szálaira esik szét. Az internetről szedtem le az ötletet, s jött rám azonnal a kipróbálhatnékja. Nagyon bejött az alapötlet. Már nem emlékszem hol találtam, de pl. ez itt, nagyon hasonlóan készült. Annyira, hogy szintén zöldségeket tett alá :-))

     

    Viszont felszedtem egy csomó olyan tapasztalatot, amit érdemes megosztani veletek:

     

    1) Először is, gondolom otthon is valahogy vízben áztathatják levágás előtt a csirkéket mint itt, mert, ebből is annyi víz főtt ki, hogy csak néztem. Emlékszem, mindig Reamami panaszkodott erről. Ezért, mindenképpen érdemes valamit a csirke alá tenni. Én zöldségeket tettem alá, hogy egyszerre meglegyen a zöldség köret is, de nem volt jó ötlet. Sok zsír sült ki a pipiből, és az nem volt olyan jó a zöldségeken. Legközelebb valamit becserkészek a főzőbe, és arra állítom a csirkét úgy, hogy csak a saját gőzében főjön, de ne ázzon a saját levében. Lehet, hogy ha más nem lesz, akkor alufóliából göngyölök majd gombócokat, és arra teszem a pipit.

     

    2) A csirkét nem kell zsiradékkal bekenni, sőt, nem is jó, csak kedvenc fűszereiddel. Bátran fűszerezz, mert ebben az edényben elvesződik a vékony fűszerezés íze.

     

    3) Ennél a főzésnél vigyázni kell az időre, mert ha kevesebb ideig készíted nem fő át csontjáig a hús. Ha sokáig, akkor ugyan van szálaira szedhető csirkehúsod, de nem azt akartad.  

    - Lassan, alacsony hőmérsékleten főzve kb. 8 óra a főzési idő. (Nem próbáltam még eddig.)

    - Gyorsabban, „magas” hőmérsékleten főzve, kb. 4.5 óra, +- 10 perc. Ha ennél tovább főzöd, bajban leszel :-))

    Hogy biztos legyél a legjobb eredményben, a legjobb vagy egy konyhai vekkert beállítani, vagy az okosodon beállítani azt az időt, mikor ki kell vonulni a konyhába, és kivenni a csirkét a lassúfőzőből.

     

    4) Ha csak így főzöd/sütöd a csirkét, már az is nagyon jó, zsírtalan, ízes falatot fog eredményezni. (A legtöbb kínai így szereti, mert így a legtáplálóbb. Szerintük.) De én jobb szeretem úgy, ha belül vajpuha, mégis maximálisan lédús minden porcikájában, de kívülről ropogós lesz a bőre. Ezért, mikor elkészült a lassúfőzőben, az asztalra kerülő találóedényében tedd még kb. 10 percig a grill alá (v. előmelegített sütőbe.)

     

    Most nem azért, de ha én mondom, hogy nagyon finom lesz... akkor :-)) De ne higgyetek nekem, próbáljátok ki a saját szájatok íze szerint.

  2. 2014-04-24 04:31180228.

    Előtte zöldborsó leves volt, Jób könnye lisztből, és darált mandulából készült galuskákkal. 

     

    Hát maradjunk annyiban, hogy a Jób könnye ugyan nagyon jó hatással van az egészségünkre, de a galuskához valami más kell. Marad a további kisérletezés :-)) A leves, ettől függyetlenül nagyon finom lett.

     

     

    18. Jób-könnye (Coix lacryma-jobi) 



    Pázsitfűfélékhez tartozó növényritkaság. A trópusi területeken két méter magasságot is elér. Nagy fényes magvaiból gyöngyfüzéreket, rózsafüzért is készítenek.

     

    Emellett gyógynövényként is ismert: termését megfőzik, lisztté őrlik, rák megelőzésére fogyasztják, mert gátolja a rákos sejtek osztódását. 

     

    Egyéb felhasználási területei: energia visszaállítás, az általános egészségi állapot javítása, a szervezet táplálása, a víz visszatartás és reuma ellen.

     

     

     

    előzmény:
    ancsa21 (180227)
    2014-04-24  04:18
  3. 2014-04-24 04:18180227.

    A tegnapi kajával kezdem. Ami annyira a kedvemre való volt, hogy ezt biztos többször is vissza fogom tapsolni :-))

     

    Eszterházy, rostélyos nélkül -  ancsa21

    Gluténmentes, Vegán

     

    1 nagy fej hagyma, felkockázva

    2 db duci fokhagyma, aprítva

    1 nagyméretű répa, felaprítva (reszelve)

    1 nagyméretű cukkini, gyufaszálakra reszelve 

    3 teáskanál jó minőségű curry por

    3 púpos teáskanál díjon mustár

    Rendes csipet őrölt bors

    2 dl kókuszkrém (v. tej, de akkor enyhén sűríteni kell)

    1-2 evőkanál olaj

    Só ízlés szerint

     

    Kagylótészta, nálam gluténmentes volt (v. bármi más)

     

    - Az olajon egyszerre dinszteld meg a hagymákat és a lereszelt répát a curry porral, mustárral meg a borssal együtt.  Mikor a hagymák már megdinsztelődtek,

    - Add hozzá a cukkinit és öntsd fel a kókuszkrémmel.

    - Főzd össze az egészet, amíg a cukkini még roppanós marad.  

    - A végén keverd össze a közben megfőtt kagylótésztával.

     

    Ennyi. Eszméletlen finom. Szerintem. :-))

     

    Ancsa megjegyzései:

    A curry por és mustár elegye pontban azt az ízt hozza össze, mintha valóban rostélyossal készült volna. És ami ízt  én annyi éven keresztül hiányoltam. Pedig még petrezselyem gyökér sem volt benne, mert azt errefelé vagy nem kapni, vagy csak aranyárban.

    Érdemes a répát is, meg a cukkinit is robottal reszeltetni, illetve vágatni. Ebben az esetben kevesebb mint félóra alatt kész az egész. Tisztára Jamie érzésed lesz a végén :-DD

     

     

  4. 2014-04-24 04:13180226.

    De azért főzögettem ám a háttérben. Főleg vegán ételeket. Mert az biztos hogy kapcsolatban kell legyen az évezredek alatt kialakult téli lét utáni zöldséget követelő génrendszerünkbe kódoltakkal, hogy én megállás nélkül csak zöldségekből készült ételeket kívántam az elmúlt hetekben. Tetejébe nem is vegetáriánus, hanem egyenesen vegán ételeket hoztam össze. És mindegyik nagyon jólesett :-))

     

    S mivel nemsokára a számgépes fiúkhoz is el kell szaladnom a régi laptopunkat felszedni, mert az is  beadta a elemét… (ja, a nagy számítógépünk is tönkrement, azt is javították egy darabig az elmúlt hetekben :-DD), meg a tegnap befuccsolt, a kb. féléves „okos”telefonomat is javítóba dobni, így nem tudlak halálra untatni benneteket az elmúlt hetekben elkészített kajáim mindegyikével, csak néhánnyal.

     

    Nem is olvasok vissza, csak majd ha felnyomtam az összes képet, mert ha már főztem is, meg fotóztam is… hát legyen értelme ;-))

     

     

  5. 2014-04-24 04:11180225.

    Szijja Mindenki :-))

     

    Nem is tudom  hol kezdjem… Talán ott, hogy azzal tisztelt meg, most az internetet átvevő minden egyben modemünk, hogy mindenkivel ellentétben én utólag, visszafelé kívánhatok mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Remélem bejön a visszafelé kívánás, és mindenki megelégedéssel és örömmel töltötte a hosszú hétvégéjét. Akiknek meg a lelki része is fontos volt, azok meg remélem emelt lélekkel, örömmel kezdték az újabb heteket, hónapokat, éveket :-))

     

    Itt nagyon sok minden történt. Az egészben most kivételesen csak egy csepp volt, hogy megint többször nem volt internetünk… Pl, miután derült égből, hívás és kérés nélkül megjelentek a fiber optic szálat beszerelő szakik, én biztosra vettem, hogy ha beszerelik, akkor legközelebb azért nem lesz internetünk, mert leég a ház. Tévedtem! Nem a ház égett le, hanem a modemünk ki. Egy tetű zárlatos konnektor, a ház másik végében, kétszer egymás után levágta az áramot, és ezt nem szívlelhette a lelkem. De mivel…

     

    De mivel még mindig nincs szerződése a férjemnek, s tetejébe még az is lehet, hogy a fiber opticot valóban idevezetik, ezért nem akartam újabb 110 dollárt csak úgy kidobni, néhány napos várakozás miatt. Nos, ebből több, mint egy hét lett, mire elegem lett, és egy szép kései délután beslattyogtam a szolgáltatóhoz, a hátam mögött morgolódó férjemmel. Aki megállás nélkül hajtogatta, hogy olyan úgy sem történhet, hogy csak úgy, kölcsön adnak neked egy modemet, x hétre… Hát kölcsön adtak :-DD Mert pontban azokat a fiúkat fogtam ki, akikkel a múltkor rendesen közöltem a véleményem. Gondolom úgy voltak vele, így hamarabb megússzák a dolgot, hát beizzítottak egy használt 1 a 3-ban modemet. Én meg szavamat adtam, hogy ha három héten belül még mindig változatlan a helyzet, akkor veszünk egy újat.

     

    De valószínűleg nem veszünk. Mert berágtam… Tegnap derült ki ugyanis, hogy az x akárki, aki éppen soros a megújított szerződések aláírásában, megint külföldön van. És így most senki, aki aláírhatná a férjem szerződését  Igen ám, de két hét múlva lejár a férjem tartózkodási engedélyének hosszabbítása, amit azért kaptunk, mert eddig az ikszek meg ipszilonok nagyon bizik voltak, és nem volt idejük egy aláírásra…  Illetve több aláírásra, mert nem egyedül van ebben a helyzetben.  Ezért este vettem egy nagy levegőt, és elhatároztam.

     

    Nem tudom más hogy van vele, de én baromian nem bírom a bizonytalanságot, mert az széteszi az ember lelkét. Tetejébe,  már abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem is kell eltűrnöm. Igaz, van ennél is rosszabb, mikor a bizonytalanság mellé még kiszolgáltatottság is odatartozik. Ezért fogtam magam, és némi hezitálás után, tegnap úgy döntöttem, hogy ha két héten belül nincs aláírás, én pakolok és megyünk. Ezt be is jelentettem kedvencemnek. Ő úgy van vele, hogy rendben, pakoljak minden olyat össze, amire néhány hétig már nincs szükségünk. Aztán ha mégis lesz addigra aláírás, akkor azok már a dobozokban is fognak maradni :-)) Ez rendben van, ezzel tudok együtt élni. Így, szombaton indítom is a hadműveletet. Elsőre beszerzek még több olyan műanyag zsákot, amiből pakolás után porszívóval ki lehet szívni a levegőt, és nem csak jóval kevesebb helyet foglalnak el a végén, de még porosodni sem fognak, ha mégis… :-DD Másodikra meg minden más, amit végleg nélkülözhetőnek ítélünk, megy a maláj rokonságnak. Legyen nekik is valami jó ebből a sztoriból :-))

     

    Gesellét csak félve említem, mert vele komoly bajban vagyunk, ha egy hónap múlva cuccolunk haza. Vagy Angliába, mert már oda is van meghívásunk, ott élésre :-)) Épp ma délután megyünk a minisztériumba kinyomozni, hogy mit intézhetünk Geselle jövőjével  kapcsolatban már most, hogy ne veszítse el az itteni munkalehetőségét. Mert még az is a fejünk fölött lebeg, hogy ő is most ért a szerződése végére, és ha mi nem maradunk, és nem találtunk valami gyors megoldást a számára, akkor neki haza kell mennie a Fülöp szigetekre, majd onnét újra indítania egy itteni munkavállalási vízum megszerzését. Ami nem csak egy rakás idő, meg hónapok bevétel nélkül, hanem még bizonytalan is, hogy megkapja-é a végén, vagy sem. Az újdonsült férje meg itt. Hát nekik sem lesz könnyű az elkövetkezendő napok, az már biztos.

     

    Egy biztos, hogy ha megyünk, akkor a cuccok java részét Angliába küldjük, a gyerekekhez, mi meg a maradékkal nekivágunk Bangkoknak. Ott lecuccolunk egy időre, kifújjuk magunkat, majd máris megyünk tovább Kínába, fogorvoshoz :-DD Ahol majd, két fúrás, meg implátum behelyezése között utazgatni fogunk. A férjem különösen nagyon megérdemli ezt a pihenést! Aztán Anglia a cél, ahol majd eldöntjük, hogy azokban a hónapokban, mikor nem valahol Tájföldön, a napfényesben adjunk elő, akarunk-é együtt élni a gyerekekkel, a náluk legkevésbé ködös Albionban, vagy inkább a pesti szmogot választjuk az önálló léttel. Mindegyik lehetőséget előbb ki akarjuk próbálni, és csak aztán dönteni.

     

    A többi apróságot már nem is említem, mert azok semmivé váltak a tegnapi elhatározás után :-))

     

     

  6. 2014-04-23 11:41180224.

    Ó, Kaleva, legalább arra a rántott pontyra szívesen beneveztem volna.

    Én tegnap egy maradék szelet tonhalat pároltam meg és paradicsomszósszal tálaltam magamnak --- háááát, jobb híján...

    előzmény:
    kaleva (180223)
    2014-04-22  22:04
  7. 2014-04-22 22:04180223.

    Szervusztok!

     

    Liza, ez a "nyelespogácsa" nagyon jól hangzik, és jól is néz ki! Az ilyeneket szeretem, nem a tortákat... 

     

    Pintyőke, jöhetnél gyakrabban, elmondhatnád, mi finomakat főztök? 

     

    Nálam most minmál program volt, töltött csirkecombok, tepsiben sült zöldségekkel, tiramisu - és egy nagy fazék töltött káposzta is készült, a maradék adagokban ment a fagyasztóba.

     

    Ma rántott ponty volt ebédre, a fiam fogta vasárnap - így frissen a legfinomabb! Pár szeletet halat le is fagyasztottam, majd halászlét is csinálok valamikor.

     

     

     

    előzmény:
    liventa (180222)
    2014-04-21  14:01
  8. 2014-04-21 14:01180222.

    Egy egyszerű, de nagyon finom pogirecept:

    Zsírospogácsa / Kati anyukája 

    40 dkg liszt

    25 dkg zsír

    1 tejföl (amennyit fölvesz)

    1 tojás + 1 kenni (sósan)

    3 dkg élesztő (v. fél cs. száraz)

    1 ek só

     

    Lisztbe só és élesztő, a zsírral összemorzsolom, bele a tejföl (v. yoghurt) és a tojás. Összegyúrva kelt tésztánál alig keményebb tészta legyen. 1-2 órát pihen, majd kb. másfél cm-re kisodrom,  rá sós tojás és különféle magok (szezám, mák, kömény, szotyi, hagymamag).

    Hosszúkás kockákra vágom (szaggathatod apró pogácsának is).

    Sül 250 fokon 20-25 percig. 

  9. 2014-04-20 23:56180221.

    Kedves Lányok!

     

    Kellemes Húsvétot kívánok Mindenkinek, szeretettel. 

     

     

  10. 2014-04-20 09:06180220.

    Sziasztok.

     

    Lányok, nagyon kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

  11. 2014-04-19 18:56180219.
    Minden kedves Főzőtündérnek nagyon szép ünnepet kívánok! 
  12. 2014-04-16 20:15180218.

    A húsvéti menük között szerepelni fog a pásztorpite és a diós-narancsos répatorta is -- amolyan átmenetként ünnepi és hétköznapi között.

    Csak úgy mondom... 

  13. 2014-04-16 08:05180217.

    Szívesen próbálnám, de itt a közelben nem kapok paszternákot, pedig nagyon szeretem, amikor még nagy kertem volt, azt is ültettünk, a húslevesben is jobban szerettem, mint a petrezselyem gyökeret.

     

    előzmény:
    Oliva_ (180216)
    2014-04-15  22:11
  14. 2014-04-15 22:11180216.
    Próbáld ki egyszer karalábé helyett paszternakkal!
    előzmény:
    kaleva (180214)
    2014-04-15  19:51
  15. 2014-04-15 20:49180215.

    Nálam is zöldségnap sikeredett ma: olajon pároltam zeller-karalábé-s.répa-póréhagyma-krumpli kockákat kb. egyenlő mennyiségben, beledobtam néhány kolbászkarikát és miután a reszelt sajt szépen ráolvadt, jól beebédeltem.

    Utólag vettem észre, hogy rengeteg petrezselymemből egy szál se került rá...

    előzmény:
    kaleva (180214)
    2014-04-15  19:51
  16. 2014-04-15 19:51180214.

    De jók!Hasonló tepsis ételeket szoktam én is, bármilyen vegyes zöldségre rá a csirkecombok, olyan finom tud lenni!

     

    Én ma húsos karalábét csináltam, régi, de nagyon finom!  

     

    előzmény:
    Oliva_ (180213)
    2014-04-15  10:50
  17. 2014-04-15 10:50180213.

    A hétvégi menü képekben:

     

    1. padlizsános ravioli 

     

    2-3-4.: csirke zöldségekkel együtt sütve, lépésről-lépésre  

  18. 2014-04-14 22:23180212.

    Az alap egyszerűen ízetlen volt, és a pontypatkók is mélyhűltek voltak -- mi a fene jutott eszembe, hogy olyat vettem?! -- és valami diszkrét pocsolyaízzel rendelkeztek, amit az alaplé nem tudott feledtetni.

    Máskor a piaci halasnál friss halszeletet v. filét szoktam venni és ugyancsak friss és jóízű sürítményt, abból egészen jó lesz a halászlé --- persze az se vetekszik a fiaméval, mert ő a levét is maga főzi-passzírozza vegyes halakból. 

    előzmény:
    kaleva (180211)
    2014-04-14  16:41
  19. 2014-04-14 16:41180211.
    Mitől lett rossz?Nekem is van egy doboz fagyasztott alapom, azzal volt a gond?
    előzmény:
    liventa (180210)
    2014-04-14  15:15
  20. 2014-04-14 15:15180210.

    Én ma halászlét főztem magamnak fagyasztott sürítményből és pontyszeletekből -- nem akarok dicsekedni, de pocsék lett...

     

    előzmény:
    kaleva (180209)
    2014-04-14  14:41
  21. 2014-04-14 14:41180209.

    Szervusztok!

     

    A tegnapi csirkepöri-nokedli ebédről megmaradt galuskákból ma tojásos nokedli lesz az unokámnak, magamnak meg csináltam kísérletképpen (a cukkini-spagettiből merítve az ötletet),  tojásos cukkinit.

    Finom - de nem nokedli

  22. 2014-04-14 13:49180208.

    Kedves Fórumozók! (Offtopic)

     

    Szeretnélek megkérni Titeket, hogy töltsétek ki a kérdőívemet, mely a magyar gasztronómia filmeken történő megjelenésének hatásait vizsgálja. A kérdőív a szakdolgozatomhoz fontos, ezért hálásan megköszönném ha mielőbb kitöltenétek. A kitöltés kb. 5 percet vesz igénybe.

    Segítségeteket előre is köszönöm!


    https://docs.google.com/forms/d/1dS9T2NWVf_5z55 jNWvlquAt9SfvUhwcwM4YgxK0CeeQ/viewform
  23. 2014-04-13 20:07180206.
    Kerteszeteket hívjál fel, szinte biztos, hogy van nekik, ráadásul most április-május a szezonja. 
    előzmény:
    liventa (180205)
    2014-04-13  19:55
  24. 2014-04-13 19:55180205.

    Ó, hát hogyne lenne, ha eszem lenne!

    Elmegyek valami faiskolába (pl. Obi) és kicsit megdörzsölgetve megszaglászom a leveleket, hogy igazi-e? Vagy valahonnan importálnom kell?

    Mert sokféle van állítólag, de csak 1 az igazi.

    Nagyon hiányzik a krumplifőzelékből a jellegzetes babéríz, nem is tudom, mikor éreztem utoljára... 

    előzmény:
    Oliva_ (180204)
    2014-04-13  19:43
  25. 2014-04-13 19:43180204.

    Liventa, neked van kerted, egy kis baberbokornak nincs helye benne?

     

    az enyém még itt van a lépcsőházban, amint jo idő lesz, költözik ki a kertbe.

     

    Akkor kattantam rá a valódi babérra, amikor ismerősök hoztak friss babér ágakat Görögországbol, es megereztem az igazi babér ízt. 

    előzmény:
    liventa (180203)
    2014-04-13  19:36
  26. 2014-04-13 19:36180203.

    És még mondja valaki, hogy az anyósok nem angyalok!

     

    Én a maradék salátalevemből löttyentettem bele egyrészt az ízéért, másrészt hogy a 2 beleütött tojat egyben maradjon belül lágy sárgájával --- nyami!

    De az a babérlevél nagyon kellett volna bele... (honnan vegyek babérízű babérlevelet, mert az enyémnek a világon semmi íze nincs?) 

     

    Dórim a savanyúkáposztából ma levest főzött virslivel amolyan frankfurti stílusban, utána morzsasüti volt nála -- én kolbásszal szoktam, bele tejföl; éljenek a levesfőzők és -evők (azaz mi mindnyájan)! 

    előzmény:
    kaleva (180200)
    2014-04-13  15:35
  27. 2014-04-13 18:31180202.
    Én is főztem magamnak már diétásan, liszt nélkül, zabkorpával: finom!
    előzmény:
    derine (180201)
    2014-04-13  16:52
  28. 2014-04-13 16:52180201.
    na most megyek tojáslevest főzni magamnak én is kömény, fokhagyma, babérlevél, tárkony fűszerezéssel szeretem
    előzmény:
    kaleva (180200)
    2014-04-13  15:35
  29. 2014-04-13 15:35180200.

    Olivka, a vejem kedvence a tojásleves, mindig azt készítek, amikor jön, mert azt máshol nem kap! A tegnapi nap volt a kivétel, mert nem szólt előre, hogy jön, így a milánói mártás maradékához főztem gyorsan egy kis tésztát, azt ette - azt is szereti. 

     

    Liza, a vejem "eklektikusan" szereti a tojáslevest, ötvözve a köményest a savanyúval! A kömény mellé teszek még babérlevelet, a végén egy kis tárkonyecetet is - és a tojást is félbuggyantottan. Nem keverem nagyon szét, de nem is egész. De ilyet csak nálam kap!  A maradékot mindig elviszi egy befőttes üvegben!(Egyébként is nagyon leveses a gyerek. Bár azt vettem észre, hogy a pasik mind levesesek.)

    előzmény:
    Oliva_ (180196)
    2014-04-13  14:25
  30. 2014-04-13 14:33180199.

    Egészségetekre! Köszi Oliva!

    Épp ma reggel mondtam a lányomnak, hogy valami klasszikus ám egyszerű levest ennék -- de mit? Hát tojáslevest jó köményesen. A tojást nem keverem rongyosra benne, hanem buggyantom.

    előzmény:
    Oliva_ (180196)
    2014-04-13  14:25
  31. 2014-04-13 14:30180198.

    Örülök, hogy Neked is ízlik, Évám! Ízre nincs nagy különbség, ugyanazok az ételek készíthetők belőle (én tészták szószába, rakottak töltelékébe is belecsempészem, mert nem győzöm szedni) és még könnyebb is bánni vele. Na és kipusztíthatatlan -- viszont a helyén marad.

    Valaha volt "nyeles spenótom", amit egyfolytában irtottam, mert még a beton réseibe is elvetette magát, míg végül sikerült teljesen kiirtanom -- nagyon bánom. 

    előzmény:
    kaleva (180195)
    2014-04-13  14:22
  32. 2014-04-13 14:25180197.
    Remek, köszönöm -- hajrá Kaleva!
    előzmény:
    Oliva_ (180193)
    2014-04-13  13:58
  33. 2014-04-13 14:25180196.
    Nálunk ma egy igazi különlegesség volt: tojás leves , a férjem kérésére. Utána pedig csirkecombok, amit együtt sütöttem  krumplival, zöldségekkel.
    előzmény:
    kaleva (180194)
    2014-04-13  14:19
  34. 2014-04-13 14:22180195.
    Liza, tavaly ettem életemben először mángoldot, és nagyon megtetszett, olyan jó a szára is! 
    előzmény:
    liventa (180192)
    2014-04-13  08:59
  35. 2014-04-13 14:19180194.

    Köszönöm Olivka, ez nagyon finom lehet!  Közben a fb-n már meglestem, kíváncsi voltam nagyon.

     

    Nálunk ma csirkepörkölt volt, természetesen sk. nokedlivel!  

     

    Holnap veszek káposztát, remélem, húsvétra beérik! Ha nem, az se baj, jó lesz később is!  

    előzmény:
    Oliva_ (180193)
    2014-04-13  13:58
  36. 2014-04-13 13:58180193.
    Megpróbálom megint: kaposzta   
    előzmény:
    kaleva (180190)
    2014-04-12  20:28
  37. 2014-04-13 08:59180192.

    Én a mángolddal jártam úgy, hogy miután egész télen szedtem, ki akartam rángatni, hogy legyen helyem az új veteményeknek.

    De annyira beindult, hogy pár napja is több zacskóval tettem a mélyhűtőbe kicsit blansírozva és folyton eszem. A spenóthoz képest azért is szeretem, mert nagyok a levelek és a zsenge fehér szára is finom, nem kell egyenként leszárazni.

    előzmény:
    litita (180187)
    2014-04-12  15:04
  38. 2014-04-13 08:53180191.

    Nekem is, ha meg csak beírom, hogy "hansági (töltött)káposzta", akkor hülyeségeket ad ki. Pedig biztosan más egy kicsit, mint a sima húsgombócok s.káposztában.

    Én tegnap raktam le egy újabb adagot (a régi maradék levével siettetem az erjedését), a gyerekek szerint bele kell applikálnom a húsvéti menübe is... 

    előzmény:
    Oliva_ (180188)
    2014-04-12  17:08
  39. 2014-04-12 20:28180190.
    Olivka, nekem azt írja ki, hogy a honlap nem található! 
    előzmény:
    Oliva_ (180188)
    2014-04-12  17:08
  40. 2014-04-12 20:25180189.

    Szervusztok!

     

    Végre idejutottam én is! Nagyon felcsigáztatok a káposztával,  szerencsére unokám is kapacitál rá, mert nagyon szereti "nyersen" is.

                 Mostanában elég sokszor főzőcskéztem, többek között milánói tésztát, a mártásból bőven maradt, és ma kipróbáltam az Alchri-féle változatot: cukkinit szálasra gyalultam, forró teflon serpenyőben kicsit átforgattam (zsiradék nélkül), és erre tettem a húsos-gombás mártást!

    Szuper finom!

            Diétázóknak melegen ajánlom!

     

    Holnap csirkepörkölt lesz nokedlivel, eredetileg tojásos nokedlit terveztünk, de nem kaptunk ma salátát, későn mentünk vásárolni.  

     

     

      

  41. 2014-04-12 17:08180188.

    Lili,

    most már en is rábeszéllek a káposzta savanyitasra!

    Mutatom az enyémet, es a hansági káposztát, amit ebből főztem.

     

     http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/egytaletelek /hansagi-kaposzta.html

     

    előzmény:
    litita (180187)
    2014-04-12  15:04
  42. 2014-04-12 15:04180187.

    Sziasztok.

     

    Én valamelyik nap gyümölcslevest főztem, és kaptam a szomszédtól egy fej friss salátát, hát, persze, hogy tojásos nokedli dukál a szezon első salátájához. Nokedliből, persze, több készült, hogy másnap legyen a paprikás csirkéhez is. Ma töltött káposztát vettem ki a fagyasztóból, lassacskán meg kell enni ezeket a téli ételeket.

     

    Látom, nálatok is sok finomság készült. Nálam már kint van a spenót, egy-két hét, és már lehet enni belőle.

    Én a spenótot eddig mindig egynyári növénynek gondoltam, és mindig gyökerestül szedtem ki. Most meg valaki azt mondta, hogy lehet meghagyni a gyökeret, kijön megint. Szerintetek?

    A sóska nagyon nem akar nálam kikelni, sokadszor. Pedig azelőtt évekig szedtem többször egy évben. Most meg megmakacsolta magát, pedig már minden alkalommal más hellyel próbálkozom. Juszt sem adom fel!

     

    Annyit beszéltek itt erről a saját gyártású sav. káposztáról, hogy kezdek megbarátkozni az ötlettel, egyszer kipróbálom. Eddig nekem a piaci is nagyon jó volt, de mostanában már többször ráfáztunk, és nem volt annyira jó.

  43. 2014-04-10 19:05180186.

    Jut eszembe: talán olvastad kertészkedős topikokban, hogy nálam kitört a batáta-termesztési láz és más másokat is megfertőztem. Tavaly nagy zsákban, de idén már szabadföldbe fogom ültetni a most gyökeresedő palántákat (mert ez nem olyan, mint a krumpli, hogy csak bedugom a földbe).

    A lényeg: cukorbetegek fogyaszthatják -- de ezt Te úgyis tudod, csak éppen boltban nagyon drága (6-800 Ft / kg). Termeszteni pedig egyszerű, ha van egy talpalattnyi helyünk.

    előzmény:
    1szaki (180184)
    2014-04-10  16:32
  44. 2014-04-10 19:02180185.

    1szaki, jelentkezésed örömére ismét beenged az NLC -- napközben nem tudtam belépni (reggel és tegnap este mások panaszkodtak).

    Ugye milyen jól tudnak esni ezek az egyszerű ételek. Lényegük, hogy jó az alapanyag és frissen készülnek. Annyira sajnálom, ha valakinek sok egyéb szempont mellett még valamilyen diétára is figyelnie kell. Sokkal idő- és pénzrablóbb vállalkozás lehet egy egyszerű kaját összeütni, mint egyébként.

    Vígaszul -- és örömömben, hogy végre beléphettem -- fölteszek egy gusztusos spenótpitét, amit most küldött egy barátnőm és nagyon tetszik.

    Pl sok tölteléket és egy kevéske tésztát biztosan Te is megkockáztathatsz.

    (1 oz. = 2 evőkanál v. 6 teáskanál; ha kéritek, szívesen lefordítom a receptet). 

     

    előzmény:
    1szaki (180184)
    2014-04-10  16:32
  45. 2014-04-10 16:32180184.

    Kedves Liventa!

    Régóta figyelem, hogy mennyire hasonlít a te ízlésed az enyémhez.

    Most írok erre egy példát. Mindig nagyon szerettem a krumplit, de mióta cukros lettem, a krumpli átment az aranyárban mért különlegességek kategóriájába. Néha megengedek magamnak pár jutalomfalatot az alábbi módon elkészítve: kacsa- vagy libazsírban szeletelt lila hagymát dinsztelek, hozzá teszek kápia paprikát vagy valamilyen piros színű paprikát, megsózom, fedő alatt dinsztelem. Erre teszem a fél cm-nél vastagabbra karikázott krumplit. Szoros fedő alatt dinsztelem, ha kell, kis vizet öntök alá. Puhára párolom, az alját kissé lesütöm. Na, ebből szoktam én pár falattal megjutalmazni magamat, ha jó voltam, és belefér a napi diétámba. Nagyon jó a sütőben sütött pontyszeletekhez vagy a serpenyőben párolt csirkemell falatokhoz. Ezekhez én mindig sok savanyúságot, nyáron salátákat szoktam enni, de nagyon jó még hozzá a diabetikus meggybefőtt is.

    Szeretettel:

    1szaki

     

    előzmény:
    liventa (180183)
    2014-04-10  10:00
  46. 2014-04-10 10:00180183.

    Hónapok óta most fordul elő először, hogy a régi már elfogyott, újat meg még nem is vettem. Hiányzik.

     

    Viszont friss mángold- és csalánlevélből remek fokhagymás spenótot" főztem tükörtojással.

    Tavalyi krumpliból pedig a szokásos módszeremmel készítettem petrezselymes-medvehagymás "újkrumplit" (a krumplit rádobom az olajra/zsírra és lefedve párolom víz nélkül, majd megsózom és rádobom a fölszabdalt zöldeket, tovább párolom/lepirítom, míg egy kicsit túlpuhul -- jóízű krumpliból isteni, husi se kell hozzá, legföljebb némi saláta).

    előzmény:
    Oliva_ (180182)
    2014-04-10  09:24
  47. 2014-04-10 09:24180182.

    Készen lett a káposztám, nem is hittem volna, hogy ilyen finom lesz!

    Tegnap este azt ettem vacsorára, semmi mást! 

    előzmény:
    liventa (180180)
    2014-04-05  22:17
  48. 2014-04-06 11:56180181.

    Koszonom a segítséget! A forrása úgy látom, hogy leállt, akkor holnapig még hagyom, mert holnap lesz 5 napos. 

     

    Ma csirkét sutok egy nagyon régi recept alapján, es medvehagyma krém leves lesz még. 

    előzmény:
    liventa (180180)
    2014-04-05  22:17