Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
23
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2014-08-29 19:06180640.

    Tévedtem - már nem működik, ami az előbb sikerült. Gondolhattam volna!

    2014-08-29  18:22
    kaleva (180639)
    előzmény:
  2. 2014-08-29 18:22180639.

    Végre, valami jó újítás is született a sok bosszankodás után: a képeket nem kell külön nagyítgatni! Remélem, ez nem csak átmeneti zavar, hanem tudatosan csinálták!

  3. 2014-08-29 18:17180638.

    A maradék kölesemből sütöttem, a masszába apróra vágott szilvát is kevertem, (nem sokat), és a tepsi felében a massza tetejébe almakarika szeletkéket nyomtam, a másik felébe szilvaszeletkéket. Elég vacak, éretlen szilva, de így sütve, jó fahéjasan elmegy, az alma is íztelen - "Gála alma" ...


    A süti amúgy finom lett.

  4. 2014-08-29 12:08180637.

    Sajt, fokhagyma -- tökéletes!

    2014-08-28  22:04
    - (180636)
    előzmény:
  5. 2014-08-28 22:04180636.

    Az a fehér nem fokhagyma, hanem reszelt mozzarella, benne is van, meg dísz is - de fokhagyma az van benne bőven, anélkül nem az igazi!

    2014-08-28  19:28
    - (180635)
    előzmény:
  6. 2014-08-28 19:28180635.

    Jól ki is nagyítottam, hogy lássam, vajon fokhagymák "díszítik-e" őket ---- nyami-nyami-nyami! Még szerencse, hogy kicsit megkóstoltam az abált császárhusimat...

    2014-08-28  17:13
    - (180634)
    előzmény:
  7. 2014-08-28 17:13180634.

    Mai ügyeskedésem köles-ügyben, hogy ne menjen kárba, ha már megvettem!


    Kis adagot sütöttem: 10 dkg kölest egy kis vajon megfuttattam, 2,5 dl tejjel puhára főztem, amikor valamennyire meghűlt, jól elkevertem kb 12 dkg (fél doboznyi...) túróval, folyékony édesítővel, 3 evőkanálnyi kókuszreszelékkel, egy kis vaníliakivonattal, és két egész tojással.


    Sütőpapírral béleltem a kis tepsimet, a masszát belesimítottam, a tetejére kockázott őszibarackot szórtam.


    Előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.


    Nagyon finom lett, de az őszibarack csak dísz, mert se íze, se bűze, eredetileg szilvát szerettem volna, és akkor fahéjjal ízesítettem volna, nem kókusszal - de amerre jártam, nem volt szilva, és különben is, most ez csak egy kísérlet volt!


     


    Tegnap este sütöttem egy sülthagymás "Dukan-kenyeret", abból ma pirítottam két szeletet, és tegnapi maradék spenótból kevert rokfortos-mozzarellás kencét tettem rá. Ez a "kenyér" pirítva is szuper!

     
    - (0)
    előzmény:
  8. 2014-08-28 16:41180633.

    Hűű, de szépek ezek a csalamádék!


     


     

     
    - (0)
    előzmény:
  9. 2014-08-28 12:37180632.

    A mai ebédemről szép fotó készülhetett volna, mert gyönyörű színes volt. Tegnap csak rizst pároltam zöldpetrezselyemmel és kurkumával, ma viszont pirítgattam s.répa- és zellerszeleteket/-zöldet borssal, koriandermaggal, héjában hagyott sok fokhagymagerezddel, ezt összeborogattam a maradék rizzsel és az egészet kicsit lesütöttem. Mustáros paradicsommal isteni volt.


    Na azért holnapra már abálódik a kuktában sokféle fűszerrel 2 jókora darab császárhusi. Hidegen is csodás lesz, és akár szeletekben ropogósra sütve is némi kelkáposzta főzelékhez.


    Lesz még finom zöldségleves csirke far-háttal (a husikat lefejtve teszem majd vissza bele, a többi megy a macsoknak --- de ez csak alibi, a lényeg a sok jóízű zöldség).

     
    - (0)
    előzmény:
  10. 2014-08-28 00:33180631.

    Az illusztráció meg lemaradt: ez itt épp egy s.répás-csilis változat 2011-ből ------------>>>>>>>>>>

    2014-08-28  00:22
    - (180630)
    előzmény:
  11. 2014-08-28 00:22180630.

    Én is úgy szoktam szép színekre törekedni, hogy s.zöld, sárgásfehér, valamint kápia paprikát gyalulok bele. Azt találtam ki, hogy legközelebb tormát is teszek bele --- lett a kertemben. A holnapi csalamádé-készülődés elmarad, mert kisebb családi nyárbúcsúztatónak nézek elébe, így a hétvégi kajákra kell összpontosítanom. Pl. egy jó kis paprikáskrumplit én is betervezek, talán mustáros-rukkolás paradicsomsalival. Majd még alakul.


    A túró és meggy kombináció rétesben is nagyon finom, a kölessütit is szívesen megkóstolnám ebben az összeállításban. 


    Jó éjt, Évám!

    2014-08-27  20:59
    - (180629)
    előzmény:
  12. 2014-08-27 20:59180629.

    Lizám, én pl. imádom a sárgarépa főzeléket, de savanyúságban, sőt, salátakeverékekben sem szeretem! A csalamádémba szoktam piros színű paprikákat vágni, azzal színesítem, de répát nem.


    Közben megtaláltam a köleses receptemet, felteszem, hátha érdekel valakit. Ez finom volt, kóstoltam!




    Túrós köleses sütemény


     


    20 dkg kölest 2 dkg vajon megfuttatjuk-pirítjuk (mint a rizst szokás), felöntjük fél liter tejjel, vaníliával ízesítjük, és puhára főzzük.


    Kihűlve belekeverünk 25 dkg túrót, 5 egész tojást, tetszőleges édesítőt ízlés szerint, őrölt fahéjat.


     


    Kivajazott tepsibe öntjük, a tetejére gyümölcsöt szórunk – meggyel a legfinomabb, de lehet almát, körtét is aprítani rá.


    Kb 30 percig sütjük (tűpróba!)

    2014-08-27  20:25
    - (180628)
    előzmény:
  13. 2014-08-27 20:25180628.

    Nagyon szívesen, jó kis vitaminforrásotok lesz. Én tavaly elblicceltem, mert a kovászolt káposztáimmal voltam elfoglalva egész télen, de ha holnap kapok hozzávalókat a helyi kispiacon, nekiveselkedek én is.


    Nem tudsz fotót feltenni róla? Szép és finom benne a sárgarépa is, és készítettem már kevés karfiollal is -- ezeket is vékonyra gyalultam.

    2014-08-27  14:36
    - (180626)
    előzmény:
  14. 2014-08-27 20:07180627.

    Az sem baj, ha áll még egy napot, csak több lesz a leve! Nem szabad túl szorosan tömni az üvegbe, csak úgy, ami magától belemegy.

    2014-08-27  14:36
    - (180626)
    előzmény:
  15. 2014-08-27 14:36180626.

    Liventa, nagyon köszönöm Neked is a gyors segítséget.  


    Már a tálban áll minden, szépen levet engedett. Megpróbálok venni a patikában ma timsót, és azt még pótlólag hozzákeverem, és reggel teszem üvegbe.


    Egyelőre jól néz ki, és az illata is finom.


     

    2014-08-26  23:32
    - (180624)
    előzmény:
  16. 2014-08-27 07:41180625.

    Liza, tudtam, hogy rád számíthatunk!


    Ahogy látom, ez szinte ugyanaz, mint az enyém, csak timsó is van benne...


     


    Köles: lehet, hogy egy jó pirítás javít az ízén is. Majd adok neki még egy esélyt!

    2014-08-26  23:32
    - (180624)
    előzmény:
  17. 2014-08-26 23:32180624.

    Minden kívánságod így teljesüljön!


    Vegyes savanyúság / Liddy 


    Hozzávalók:  2 kg            paprika (legyen benne erős is) (Én: 1 kg zöldpaprika + 1 kg zöld paradicsom)


                          1 kg             vöröshagyma


                          1 kg             káposzta


                          1 kg             uborka


                          1/2 kg          cukor


                          7 dkg           só


                          3 dl              20 %-os ecet (vagy 5 dl 10 %-os)


                          1 mokkásk.  timsó (csapott mokkásk.)


                          1 kávésk.     kénpor (púpos kávésk.)


                          1 mokkásk.  szalicil


    A káposztát, a hagymát és az uborkát legyaluljuk, a paprikát karikákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet, a timsót, a kénport és a szalicilt, alaposan összekeverjük és üvegekbe töltjük (a levét is).


    Ezt készítettem el, másnapig állni hagytam és 2-3x jól átforgattam, hogy vegyüljön és levet engedjen, azután töltöttem üvegbe. Tettem bele különféle fűszereket is: köménymag, fekete hagymamag, babérlevél, feketebors, koriander mozsárba kicsit összetörve.


    Nagyon finom savanyúság, hosszú ideig eláll.

    2014-08-26  20:09
    - (180618)
    előzmény:
  18. 2014-08-26 23:23180623.

    Évám, amikor az előző hozzászólásodat olvastam csak, éppen említeni akartam, hogy én megfuttatom kevés olajon v. egyéb zsiradékon, mint a rizst (akár hagymát is dinsztelve alá), majd felöntöm és lefedve hagyom párolódni. Petrezselyem zöldje jót tesz neki.

    2014-08-26  19:38
    - (180615)
    előzmény:
  19. 2014-08-26 21:08180622.

    Ez nagyon bevált, és finom, 20 éve ezt csinálom, nagyon egyszerű! Semmi léfőzés - a saját levét kell ráönteni.


    De ha nem sürgős, akkor Liventa biztos be fogja írni, amit keresel, mert tudtommal neki megvan az a recept is.

    2014-08-26  20:53
    - (180621)
    előzmény:
  20. 2014-08-26 20:53180621.

    Köszönöm, akkor csinálom ezzel a recepttel, ha Neked már bevált.


     

    2014-08-26  20:34
    - (180619)
    előzmény:
  21. 2014-08-26 20:51180620.

    Olyan bosszantó, hogy a fórumkereső nem működi rendesen! Hiába írom be, hogy csalamádé, kiad sok mondatkezdést, de semmi érdemleges nem jön elő.

     
    - (0)
    előzmény:
  22. 2014-08-26 20:34180619.

    Amit én beírtam, azt minden évben csinálom, mindig siker!


    Liddyé hasonló, de a pontos receptet biztos megkapod Liventától, ő is szokta csinálni! Ha úgy kezded, hogy Liddy csalamádéja, akkor már tudtuk volna, melyiket szeretnéd!

    2014-08-26  20:09
    - (180618)
    előzmény:
  23. 2014-08-26 20:09180618.

    Szia!


    Úgy rémlik, mintha a liddy receptje lett volna, amit itt a fórumon sokan megcsináltak.


    Ezt Te már kipróbáltad?


     

    2014-08-26  20:05
    - (180617)
    előzmény:
  24. 2014-08-26 20:05180617.

    Szia! Talán erre gondolsz?  (http://malvinfoz.blogspot.hu/2010/04/csalamade-1-1-kg-kapo szta-uborka-zold.html)


     


    1-1kg káposzta, uborka, zöld paradicsom, paprika, hagyma.

     


    Ezeket mind legyaluljuk, jól összekeverjük. A tetejére szórjuk a következőket:
    4 dl 10 %-os ecet, fél kg cukor, 3 evőkanál só, 1 kávéskanál törött bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál szalicil, 1 kávéskanál borkén.
    Az egészet jól összekeverjük, másnapig állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Ezután üvegekbe rakjuk. (A leve lepje el).

    (Én csak 2,5 deci ecetet teszek hozzá, nekem úgy is elég savanyú).


     

    2014-08-26  19:58
    - (180616)
    előzmény:
  25. 2014-08-26 19:58180616.

    Sziasztok!


    Segítséget szeretnék kérni tőletek. Pár éve forgott itt egy nagyon tuti csalamádé recept, amit többen is megcsináltak, és dícsértek.


    Sajnos akkor nem mentettem el, de most rászántam magam a csalamádé készítésre.


    Próbáltam keresni, de eddig nem találtam meg.

     
    - (0)
    előzmény:
  26. 2014-08-26 19:38180615.

    Lehet, hogy zsiradékban kellett volna pirítanom, és akkor nem fő szét olyan csúnyán?

    2014-08-26  19:17
    - (180614)
    előzmény:
  27. 2014-08-26 19:17180614.

    Liza, bio vega levespor-szerűvel főztem, köretnek akartam volna lecsós szelethez, de olyan pocsék lett az állaga, és az íze olyan lisztes, vagy mi. A maradékból majd valami felfújt-szerűt alkotok.


    Engem a savasít-nem savasít dolog nem izgat, csak olyan jókat olvastam róla - és a kíváncsiság hajtott.

    2014-08-26  17:30
    - (180613)
    előzmény:
  28. 2014-08-26 17:30180613.

    Nekem is van itthon és szeretem is, mégis ritkán jut eszembe, hogy használjam. Pedig az egyetlen gabonaféle -- állítólag --, amely nem savasít. Próbáld csak sóval és valami szaftos husihoz. Azt vettem észre, hogy némely fűszer nem kompatibilis az eléggé jellegzetes ízével.

    2014-08-26  14:28
    - (180611)
    előzmény:
  29. 2014-08-26 17:23180612.

    "pedig" = mivel 

    2014-08-26  14:24
    - (180610)
    előzmény:
  30. 2014-08-26 14:28180611.

    Hirtelen felindulásból vettem ma egy kis zacskó kölest, még sosem főztem, gondoltam, kipróbálom, annyi jót olvastam róla. Egy nagyon keveset megfőztem fűszeres lében, köretnek szántam. Először is lett belőle egy fazéknyi anyag. Másodszor: nagyon nem ízlik!


    Maradhattam volna az olvasás szintjén. És még madaram sincsen.

     
    - (0)
    előzmény:
  31. 2014-08-26 14:24180610.

    Lizám, az edzés nagyon fontos, tudod, még a sportban is! Nemhogy az ivásban! De az is lehet, hogy a lelkész anyósa volt rád ilyen hatással, ki tudja... Megvilágosodtál! (Ha az illuminált szó jelentését vesszük!)

    2014-08-25  23:04
    - (180609)
    előzmény:
  32. 2014-08-25 23:04180609.

    Köszönöm szépen, meg is vót -- miután épp kifejtettem, hogy nekem ital sose száll a fejembe, hát most egy kissé illuminálódtam -- pedig a lelkész anyósával társalogtam szinte egész este..... Talán mert a jó fűszeres cigánypecsenye helyett csak egy diétás grillezett pipimellet ettem, pálinkát és bort pedig egész nyáron nem ittam, legföllebb nagyritkán valami citromos vagy grapefruitos sert, azaz nem vagyok edzésben.


    Jó éjt, Évám és többiek!

    2014-08-25  19:06
    - (180608)
    előzmény:
  33. 2014-08-25 19:06180608.

    Jó mulatást!

    2014-08-25  09:33
    - (180606)
    előzmény:
  34. 2014-08-25 09:34180607.

    lett = lesz (pedig még előtte vagyok --- hukk)

    2014-08-25  09:33
    - (180606)
    előzmény:
  35. 2014-08-25 09:33180606.

    Ugye?! Kénytelen is vagyok ma este bepótolni, miszerint a nyögdíjas klubbal cigánypecsenye-túrát szerveztünk és ott lett folyékony élvezetre is alkalom...

    2014-08-25  08:23
    - (180605)
    előzmény:
  36. 2014-08-25 08:23180605.

    Ez igazán finom lehetett, de az nagy kár, hogy nem volt mivel leöblíteni, mert ez egy kimondottan sör- vagy borkorcsolya-kaja!

    2014-08-24  22:07
    - (180604)
    előzmény:
  37. 2014-08-24 22:07180604.

    Tök-kísérletem elhalasztva, mert a potenciális evők megpucoltak az időjárás elől. Így magamnak egy minőségi sajtostésztát fabrikáltam most így:


    Fodros kockatészta kifőzve, olajon-vajon kanálka liszt megfuttatva, tésztalével és tejföllel felengedve, zöldfűszeres juhsajt benne fölolvasztva (mert már fel kellett használni), 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi szerecsendió, só-bors-koriander belezuttyantva és a tésztával elkeverve ment a sütőbe a grill alá.


    De még egy pohár söröm se volt hozzá...

    2014-08-23  18:47
    - (180602)
    előzmény:
  38. 2014-08-23 19:31180603.

    "...egy tányér sós változat, utána desszertnek a porcukros! " -- ez a legpraktikusabb változat!!!


    Nagyon finom volt a kapott langalló is: vékony ropi tésztán sok lilahagyma-cukkíni-kukorica és a rá illő tejtermékek. Örülök neki, hogy a környezetemben élő gyerekek is aktívan érdeklődnek a "konyhaművészet" iránt ahelyett, hogy becsücsülnének egy gyorsétterembe.

    2014-08-23  18:47
    - (180602)
    előzmény:
  39. 2014-08-23 18:47180602.

    Lizám, a nyáron én is ettem karalábés tésztát, mondhatom, finomabb volt, mint a káposztás, pedig azt is szeretem. Az anyukám, ha kevésnek találta a káposztát, akkor karalábét is reszelt közé, úgy pirította, tehát nekem ez nem újdonság.


    Ezt a tökös trükköt azért csinálom, mert nem akarok tésztát enni, viszont így az illúzió tökéletes! Te nem diétázol, eheted cukorral is, bár én sosem ettem, csak sóval-borssal - a párom ette úgy, hogy egy tányér sós változat, utána desszertnek a porcukros!


    A cukkini- és tök "gyalulmány" nagyon jó alap, bármilyen ízesítéshez, én még el tudnám képzelni szilvalekvárral is - de az már nem szénhidrátmentes, sajnos.

    2014-08-23  18:19
    - (180601)
    előzmény:
  40. 2014-08-23 18:19180601.

    Jaj, ez nagyon jó, Évám, mert ugye mit kezdjek az óriási (ám zsenge) tököm maradékával. Esetleg egy kis kapor is mehetne bele? Én meg a káposztáscvekedlit borssal ÉS cukorral eszem -- vajon ezt is lehet így? Csupa izgalmas és megoldásra váró probléma, holnap lesz a kísérlet napja.


    Erről jut eszembe, hogy egy régi-régi szomszédom anyukája karalábés kockát főzött és náluk kóstoltam, de nagyon finom volt az is. Azt szeretem, hogy szinte bármilyen zöldségfélét lepirítasz, a jellegzetes ízét a karamellizálódás remekül kihozza.


    Mindjárt kapok forró langallót, mert a szomszéd kislány ügyeskedik és hoz nekem kóstolót. Zsófi-unoka pedig rakottkrumplit készített ma önállóan, de kolbi nélkül, tetején baconnal, és köretnek "használták" fűszeres pipimellhez (sajnos csak fotón láttam, mert ő ott én meg itt)...


    Ez a töltelék-hami pedig akár egy hagyományos főzelék feltétjeként is finom lehet.

    2014-08-23  18:00
    - (180600)
    előzmény:
  41. 2014-08-23 18:00180600.

    Lizám, sajttal-tejföllel isteni lesz a tök, tökmindegy mivel, mindenhogy finom!


    Most nagyon bevadultam, és a maradék tökkel ha hiszitek, ha nem, káposztáscvekedlit csináltam! Nem kockatészta, hanem széles "laska", de tökéletes lett!


    Közben megtaláltam a hamis-töltelékről a képet is.


     

    2014-08-23  17:45
    - (180599)
    előzmény:
  42. 2014-08-23 17:45180599.

    Szia Évám, irtó gusztusos ez a szélesmetélt!!! Tartogatok egy ménkűnagy ajándék tököt, feketeerdei sonkaszeleteket pedig PONT MA délelőtt vettem tán életemben először. Már csak túrót kell beszereznem hozzájuk --- de attól tartok, nem bírom ki hétfőig és holnap lekoppintom a receptet sajttal és tejföllel. Szerinted?


    Szuper kenyérkéket ötletelsz, tényleg nem is kell melléjük semmi más. Én is úgy indultam el reggel, hogy magában ettem egy szeletet a DNK-mból, azt főleg a hagymamag teszi kompletté. 


    Most felfüggesztem magam, mert jött a szomszédfiú hosszúúúúúúú létrával, hogy kiganézza az ereszemet, az eső meg zuhog.


    Legyen vidám hétvégétek!

    2014-08-23  13:26
    - (180594)
    előzmény:
  43. 2014-08-23 14:04180598.

    Olivka, jut eszembe, van olyan is, hogy "kenyérpótló extraverzió", a masszába kockázott sonka, keménytojás, pritaminpaprika - így együtt megsütve egy perccel több idő kell állítólag -, és már kész is a "szendvics".


     

    2014-08-23  13:35
    - (180596)
    előzmény:
  44. 2014-08-23 13:37180597.

    Iringo, ha lehetne, én minden nap ennék lecsót! Most ez a padlizsános kombináció nagyon ízlik, a kis kockákra aprított padlizsánt előre megsütöm teflonban, kicsit sózva, fedő alatt, és a végefelé keverem a lecsóhoz.

    2014-08-22  16:07
    - (180593)
    előzmény:
  45. 2014-08-23 13:35180596.

    Olivka, egy púpos ek. túrót kikeversz 2 kisebb méretű tojással, csipet sóval, 2 ek. zabkorpával, mokkáskanálnyi sütőporral. Egy müzlistálban 4 perc alatt, 800 Watton megsütöd a mikróban!


     


    Tegnap olyat kísérleteztem, hogy kevertem hozzá sok majoránnát, petrezselyemzöldet, borsot, sót, reszelt vöröshagymát, - tisztára olyan lett, mint a töltöttcsirke tölteléke!


    Nem találom a képet róla...

    2014-08-22  13:18
    - (180591)
    előzmény:
  46. 2014-08-23 13:28180595.

    Lizám, ne kísérts a kenyereddel, nem is kérek belőle, csak azt a repedést, mást semmit! (De azt nagyon-nagyon kívánom...)

    2014-08-22  11:58
    - (180590)
    előzmény:
  47. 2014-08-23 13:26180594.

    Szervusztok!


    Nagyon belemerültem a tök és cukkini adta lehetőségek kiaknázásába, most "túróscsuszát" alkottam, és nagyon jól sikerült!
    A tököt szélesen de nagyon vékonyan legyalultam, picit lesóztam.
    Enyhén kiolajozott serpenyőben megpirítottam pár szelet "Feketeerdei" sonkaszeletet (ez jó erősen füstös ízű), majd rátettem a tököt, és fedő alatt pár perc alatt megpároltam, néha megkevertem.
    Zsírszegény túrót elkevertem tejföllel, és a forró tökkel tálaltam!
    Nagyon finom, és igazán szénhidrátszegény, keményítőmentes étel lett belőle!


     

     
    - (0)
    előzmény:
  48. 2014-08-22 16:07180593.

    Én tegnap este ette lecsót.

    2014-08-18  22:28
    - (180579)
    előzmény:
  49. 2014-08-22 13:31180592.

    Fölvágva meg ilyen trendi frizurája lett tőle ---->>>


    Komolyan mondom, nagyon finom. Ettől a magkombinációtól elég karakteres lett az íze, olívabogyó is illett volna bele (pedig van is itthon).

    2014-08-22  13:18
    - (180591)
    előzmény: