Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2015-04-17 14:31181135.

    Szia!


    Holnap reggel én is konfitálni tervezek, nagyon jók lesznek a húsok alacsony hőfokon. A pulykánk két combját tervezem megsütni a bőrős hájára téve, fűszerezve a kertből. (kakukkfű, rozmaring)


    Köret, saláta még bizonytalan, attól függ, megyek-e még boltba.


    Leves zöldséges krumplileves, friss lestyánnal, reszelt gyúrt tésztával. A levest őrölt paprikásan készítem -nem túl sokkal, szülők termesztette/őrölte  paprika-, egészben teszem bele a hagymákat, párolom, csak a végén öntöm fel, tálaláskor tejföllel esszük.


    Mennem kell, megint jönnek hozzánk, most nagyon sok a munka, még pár nap, aztán bővebben is tudok írni...

    2015-04-17  13:41
    Zsumi45 (181134)
    előzmény:
  2. 2015-04-17 13:41181134.

    Neked is és Liventának is köszönöm a biztatást. 


    Ancsa technikáit a magam szerény konyhai eszközeiben igyekszem kipróbálni. pl. a konfitálást azt hiszem Tőle lestem el, bár csak gáztűzhely takarékján tudom megvalósítani. A sok-sok távoli zöldséget-gyümölcsöt hírből sem ismerem, de kipróbáltam az itthon kaphatókat. Az avokádót, batátát pl. kifejezetten szeretem, s a medvehagyma is bevonult, bár a keleti országrészben borsos áron szerezhető be.


    -Batátát céklával, burgonyával együtt pároltam hasábokra vágva, fűszereztem köménymaggal, s oliva olajjal spricceltem. Finom volt.


    -Medvehagymát és sóskát társítottam (mivel mindkettőből kevés volt ) és nagyon finom krém leves lett belőle.


    -Maradék sonka, kemény tojás átlényegült 1-2-szál leves zöldséggel, burgonyával, tejföllel savanyú levessé. 


    -Kalács reszelt almával, kicsi darált dióval, máglyarakássá. 


    Ilyesféleképp minden maradék újra hasznosul nálunk. 


    Gratulálok a kis csikóhoz! Gyógyulát Neked!                               A Zselicben élő kis barátném gyönyörű kis báránykák fotóit küldte. Magam városban élek, de gyerekkorom kertes kisvárosi házban telt, ahol drága nagyszüleim mindent megtermeltek a konyhára, pedig eredendően nem ez volt a foglalkozásuk. Ma is sokan segíthetnének magukon, ha lenne rá hajlandóságuk.


    Várom én is az ötleteiteket, Üdv! 


     

    2015-04-16  19:36
    galile (181133)
    előzmény:
  3. 2015-04-16 19:36181133.

    Hasonlót szerettem volna írni reggel, de valami vírus megakasztotta a gépet, így csak most jutottam ide...


    Szeretek különleges receptekről olvasni, mert jó ötleteket adhat és szeretek hagyományos ételekről is, mert én is szeretem újragondolni az ételeket. A magasságokról meg annyit, hogy nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nálam azért vannak napok, amikor azzal teszem a legjobbat, ha elkerülöm a konyhát. A főzéshez kedv kell. :)


    Zsumi:előre örülök a Te receptjeidnek is! :)


    Tegnap és ma nem főztem, mert nemcsak a gépem betegeskedett, fagyasztóból ettem. (Nagymamám mindig veszekedett velünk, engedetlen unokákkal, ha huzatban, nagy szélben akartunk lenni, hétfőn délután a viharos szélben órákig nézegettük a bohó kiscsikónkat -új nekünk még nagyon-, most megértettem miért...)


     

    2015-04-16  09:30
    Liventa (181132)
    előzmény:
  4. 2015-04-16 09:30181132.

    Egyetértek veled, szerintem tökéletesen összefoglaltad a lényeget. És ezeket az ésszerű elveket még bárki könnyen be is tarthatja a napi rohanás közepette.


    További örömteli főzőcskézést és hozd bátran a fogásaidat.

    2015-04-15  16:01
    Zsumi45 (181131)
    előzmény:
  5. 2015-04-15 16:01181131.

    Szervusztok!


    Összeszedtem a bátorságom, hogy írjak is, ne csak olvassak.


    Ugyanis hellyel-közzel 2 éve követem az itteni ötleteket, bár még csak a lépcső alján toporgok, ahol Ti már a legfelső szinteket ostromoljátok.


    Tehát: Magam a leghétköznapibb alapanyagokból, minden fajta megszorítás nélkül ,de kísérletezve a fellelhető újakat is bevetve főzök-sütök. Lassan unokáim is felnőttek, de még a saját nagymamámtól megszokott fogásoknál tartok, viszont az ételkészítés kímélő módozatait gyakorolom.Tehát nem agyon digerálva, csak épp gőzben párolva a főzelék félék, nincs olajban  sütve sem a hús, sem a krumpli, vagy zöldség. Viszont több gőzben párolt, csőben sült, rakott étel, vastag aljú edényben, fóliában készítve. Gyakori az egytál étel, raguk, sűrű levesek, mártások, hogy könnyen melegíthető legyen a "dolgozók" hétköznapjaiban.


    Annyiban egészségesen táplálkozunk, hogy kevés zsiradék, szénhidrát, konyhasó, viszont sok friss színes zöldség, gyümölcs szerepel étrendünkben.Utóbbiak még mindig nem elegendő arányban!  A gabonák közül is igyekszem többfélét variálni.


    Gyengénk a sütemény, bár abban is felezve a cukor, s inkább túrós, vagy gyümölcsös, magas kakaó tartalmú csokis, utóbbi az ünnepeken.


    Lehet, hogy szerencsések a génjeink, mert 5 generációt áttekintve és az oldalágakat is, nem ismerek tej érzékeny egyént, s a tejtermékeket kifejezetten kedveljük.


    Elvem: "A mérték az érték." Minél változatosabban, szélsőségektől mentesen.


    Ennyi a bemutatkozás, készülök unokáim részére összegyűjteni kedvenceik receptjeit, bár már régen nem írott receptek szerint főzök, inkább irányelvek lesznek. A sütiknél jobban ragaszkodom az alkotók pontosabb arányához, hiszen ott a külcsín is számít.


    Ha így is érdekel Titeket, miket készítek, majd konkrétumokat is írok.


     

  6. 2015-04-14 08:09181130.

    Remélem így látod, ha nem, akkor írom, hogy kiscsikónk született. :)

    2015-04-14  08:03
    galile (181129)
    előzmény:
  7. 2015-04-14 08:03181129.

    Szép Reggelt!


    Szultán, szultánné?! Merre élsz Te? Azt láttam, hogy nem Magyaro.-on, de nem gondoltam ilyen egzotikus helyre. :)


    Tejcsokit alapban nem veszek, de a gyerekek nagyon sokat kaptak, hosszú évek alatt megértettem a rokonsággal, hogy olcsó, kakaómasszás csokit ne adjanak. -Ha be is csúszik egy-egy, akkor az kuka. Most csak finoman célozgatok rá, hogy csokit ne. De kaptunk bőven, aminek a gyerekek nagyon örülnek és számon tartanak..így azt találtam ki, ha sokan vagyunk -mivel a legtöbb családba nincs ilyen tabu- akkor elhasználom őket sütibe, fagyiba.


    Tejtermék nélküli fagyit úgy szoktam, hogy gyümölcsöt turmixolok össze mézzel, vaníliával -ezt is nagyon szeretik, csak az melegbe való. Vagy a 100%-os gyümölcsléből készült jégkása...de csokifagyit is tudsz csinálni, kókusztejből, tojássárgájából összefőzve, fagyasztva...esetleg banánnal, pörkölt mogyoróval, dióval, pisztáciával dúsítva! Nagyon szeretem a fagyi gépet, mert iszonyú finom egészséges fagyi költeményeket lehet benne készíteni!


    Kenyérnél nekem az jött be, hogy tönkölylisztet veszek, sok maggal, kovásszal sütöm. Bár tegnap először próbáltam ki a szódabikarbónás kenyeret -fele liszt, fele magkeverék- és egész jó lett. Egy óra alatt kenyér volt az asztalon. Nálunk komolyabb egészségügyi problémák szerencsére nincsenek, így bár próbálok minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, magokat adni, a liszt és a tejtermékek sincsenek letiltva.Édesítésre mézet és nádcukrot használok, de minél kevesebbet.


     

    2015-04-14  05:48
    ancsa21 (181128)
    előzmény:
  8. 2015-04-14 05:48181128.

    Upsz... Az a sárga a köleskásán, az egy csipet kurkuma. Szépít is, meg egészséget is ad.


    Ezenkívül már csak bocsánat az elgépelésekért, röptében nyomtam, és nem olvastam vissza, mert perceken belül  indulnom kell.


    Mindannyiótoknak kívánok finom és egészséges ételeket, s azt, hogy mindettől jókedvetek és temérdek energiátok legyen ;-))



     

    2015-04-14  05:37
    ancsa21 (181127)
    előzmény:
  9. 2015-04-14 05:37181127.

    És akkor itt van még néhány újabb Buddha tál. S bár ezek ugyanaz a kategória amiket már mutogattam, de sebaj, hátha ezek is étvágyat keltenek az elkészítésükhöz ;-))


    1. Kölessel főtt zöldbableves... -nek indult. Aztán úgy besűrített a köles, hogy főfogás lett belőle :-)) De így is nagyon jó lett! Joghurttal és mindenféle apró magvakkal ettük.


    2. Kasha (hajdina - most már legalább tudom honnét ered a kása szavunk :-) párolt brokkolival, lilakáposztával és magvakkal
    A vegán ételeknél fokozottan kell figyelni a fehérje bevitelre. Kétségbeesni nem kell, mert majd minden zöldség is tartalmaz valamennyi fehérjét, de vannak kiemelkedő segítségek. Pl a sok közül egyik a tökmag. Ebből érdemes rendesebb adagot szórni az ételekre. Nem csak fehérjét ad, de ízt is, meg rágnivalót is.


     


    3. Kókusztejben főtt köleskása, plusz dió, kurkuma, méz és goji
    Pontban ennyi a receptje :-))


     

  10. 2015-04-14 05:13181126.

    Próbáltam kitalálni, hogy mi születhetett meg egy buli kellős közepén... talán egy boci?? De nem jöttem rá. Látni ugyanis nem látom. Ki tudja miért, innét elérhetetlen a képfeltöltés oldal. Rá nem tudok jönni a miértjére. Pedig törtem rajta eleget a fejem :-DD


    --------------


    Viszont a képfeltöltésről jutott eszembe, hogy nekem is fel kell tölteni  néhányat. A minap errefelé többen nagykanállal ettek ;-)) A szultán kettes számú fiának volt az esküvője. Ezt sajna nem láttam sk szemeimmel, mert piszok módon most nem hívtak meg minket ;-DD 


    Ettől függetlenül személyesen ismertem a herceget. Egy évig segítettem őt is az IT órákon, mikor abba a középsuliba járt, ahol akkoriban tanársegítőként dolgoztam. Saját tapasztalatom, hogy a szultánné, az anyjuk, nagyon jó munkát végzett mint szülő. Ezek a szultánfik és lányok, egytől egyig tisztelettudóak. Egyszer régen épp szembementem a suli folyosóján ezzel a herceggel, mikor a likas zsebemen keresztül kihullott a kulcscsomóm. Hát van ilyen, hogy likas zseb :-DD Abban a pillanatban Malik herceg gondolkodás nélkül ugrott, és kapta fel a kulcsokat, majd egy meghajlás kiséretében át is adta. Jól meg is lepett vele :-))


    1. Az ifi pár
    Hogy ők nem a diónyi méretű emeráldoktól sárgultak be, az biztos... azok mi lehetnénk ;-)) Már akit érdekelnek az ilyen csecsebecsék. Engem, szavamra, nem. 


    2. A szigorú tekintetű após ;-)) - a Szultán
    Szavamra, mosolyogni is tud. Dehát mikor az ember gyereke házasodik, akkor azt illik komolyan előadni. Errefelé legalábbis. Viszont a szultánné nagyon aranyos volt. Őt a tévében láttam, az családi befogadó estén. Szó szerint lehetett látni, egy egyszerre örül is, meg szurkol is, hogy minden jól menjen. Miután vele is már többször volt szerencsém szót váltani, elmondhatom, tényleg egyike az anyák / anyósok seregének. Semmi megjátszás, vagy kivagyokénezés nincs benne. Pedig bazi sok pénze van mellé :-))


    3. A trónus alatt
    A királyi családban bármi olyan történik, ami hivatalos, akkor azt a trónteremben, a trónuson ülve pecsételik meg. De ilyen trónus kijár a mindennapi pároknak is. Ugyanígy feldiszítve várja őket, ahol ők lesznek a nap királyai.


    4. Esti vacsoránál már sötétlilában, smaragdokkal
    Ahogy elnéztem, a smaragdokból is jutott néhány diónyi méretű... S mivel valamikor egyszer megleptem magam egy aprócska smaragddal diszített gyűrűvel -azóta sem tudom hol hánykolódik-, így határozott saccom van, hogy nekem elég lenne az a nyaklánc. A nyugdíjas éveinket rendesen besmaragdozná ;-))


    (A képeket az angol DailyMail oldalról töltöttem le.)


     

    2015-04-12  16:53
    galile (181122)
    előzmény:
  11. 2015-04-14 04:25181125.

    Ha valamiben 100%-an biztos lehetsz, akkor az az, hogy soha nem fogod lefagyasztani ezt a topikot. Pláne nem ilyenkor, mikor csak úgy nyüzsögnek a hozzászólások ;-DD


    A menűlistád első pontjánál máris becsuktam a szemem. Az a kenyér... Istenem, ez nekem kínzás a javából. Majd a következőnél ismét azonnal csukott szemű lettem. A fagyidnál. Nekem se glutén, se tejtermék... Ha állandóan csuknom kell a szemem, úgy nehezen fog menni az olvasás :-DD


    Szerintem engedd meg magadnak azt a luxust, hogy a tejcsokit kiiktatod az életetekből. Szerintem az nem embernek való... És nem csak azért, mert rettenetes szappaníze van, hanem az összes ragacs miatt, amit beletesznek. De ha mégis, és bevonónak használod, akkor legközelebb próbáld ki úgy, hogy adsz kevés olajat hozzá. Nem csak fényesebbé teszi a bevonatot, de jobban fog ragadni a gyümölcsre.


    Viszont erről jutott eszembe a kínai gyümölcs bevonás. Ők egy hosszú pálcikára fűznek fel különféle gyümölcsöket, amiket akár megszelnek és töltenek másfélével, pl dióval. Sőt, mindenféle főtt babfélét is felfűznek, majd ki tudja hogyan, nagyon vékony karamell cukormázzal vonják be. A vékony karamell réteg megakadályozza az oxidációt, és emiatt sokáig frissen marad a gyümölcs. Viszont alig édesíti meg a gyümölcsöt. A végén behúzzák egy celofán zsacsiba, és nyugodtan árusíthatják napokig, míg el nem fogy. Ki kéne deríteni a technikájukat. Nekem nagyon bejött.


    Rántott hús kuktában?? Na, ez nagyon érdekelne! Kérem szépen a technikáját, meg "sütési" idejét is. Nemsokára nálunk is vendégeskedés lesz, és jó lenne valami olyat csinálni, ami nem köt hosszú időre a konyhához. Habár, a sütőben rántott hús is már maga főzési mennyország, de úgy sejtem, kuktával, még könnyebb kell legyen ;-)).


    Azért nem semmi vagy, három gyerek mellett még komoly banyabulikra meg egyéb vendégeskedésekre is futja energiádból. Kalapot lengetek :-))


    (Én sajna nagyon későn tanultam meg, de most megtanultam rendesen, hogy a köles az nem csak jó, hanem nagyon is jó. Nektek is, meg mindenki másnak is, jó étvágyat hozzá :-))


    A zellerkrémlevesedet nagyon irigylem! Itt még hallomásból sem ismerik a gyökerest. Pedig én arról álmodozom, hogy vékonyra vágott szeleteiből csinálnám a lasagna tésztátlan változatát. De ez csak álom marad, míg haza nem költözünk.


     

    2015-04-13  13:27
    galile (181124)
    előzmény:
  12. 2015-04-13 13:27181124.

    Hát akkor kezdjük, remélem nem fagyasztom le jobban a topicot..


    Előzmény, hogy három gyerek anyukája vagyok, akiket próbálok minél egészségesebb ételekkel és finomságokkal etetni. A cél érdekében vannak állataink (tyúk, nyúl) és kisebb nagyobb sikerrel küzdök a konyhakertért...


    Pénteken este anyuka barátnőimet hívtam át egy kis pletykálkodásra, miután mindenki lefektette a gyerkőcöket.


    Mozarellával szórt kenyérrudakat sütöttem, a szokásos kovászos kenyértésztába tettem tojássárgáját, főtt-reszelt krumplit és 10 dkg vajat (2 kg liszthez), amihez sajtos mártogatós krémeket -lazacos, olívabogyós, baconos-tojásos- készítettem.


    Szerettem volna kivit és epret csokimázba forgatni saslik pálcára tűzve, de hiába tettem a csokinyulak mellé 85%-os csokit, nem lett jó a máz, (pedig tudhattam volna, jártam már így régebben), gy csak szépen felfűztem a gyümölcsöt.


    Azért a csokinyulakat is sikerült megfogyasztani, mert elkészült a gyerekek nagy örömére a szezon első fagyija. -Alaprecept 3 tojás sárgája, 3 dl tej, vanília, kakaópor összefőzni, ha kicsit hűl, mézzel édesíteni, 3 deci tejszínt hozzá, és mehet a fagyigépbe. Most méz helyett két nyúl ugrott a háromszoros adagba.


    Hozzá tejszín alapú hab ( A szifonba tettem pár csokitojást és tejet még a hét elején gofrihoz.) és gofri szívecskék. Ez utóbbit szeretem sütni, ha sok gyerekem van itthon, ha előkerülnek a sütők, akkor 2-3 napig közkívánatra készül. (Alaprecept: 2 tojás, fehérjét külön csepp sóval porrá, sárgájához 1 ek cukor, 10 dkg olvasztott vaj, vanília, 1 lötty PinaColada, 40 dkg liszt. A liszt egy részét ha van kéznél, őrölt mandulával vagy kókuszreszelékkel helyettesítem. )


    Szombaton zellerkrém leves volt, tojásos nokedli, -saját tojásból-, saláta, gyerekeknek gyümölcsfagyi -saját lekvár, natúr joghurt, vanilia, méz, tejszín-, hab, gofri -kehelybe.


    Vacsorára szalonnát, hagymát sütöttünk saját kenyérrel.


    Vasárnap levágtuk a pulykánkat, abból lett húsleves, rántott hús kuktában készítve, sült krumpli, saláta (julienre vágott rápa-alma-cékla 1:1:1 arányban), desszert újra fagyi, de most csoki, simán vaníliás tejszínhabbal, gofrival. Ez utóbbi azért mindig másként készült, hol teljes kiőrlésű tönkölylisztből, hol őrölt mandulával, egyszer meg csak simán) Azért most pár hétre megint elteszem a sütőt..


    Ma a tegnapi levest, húst, salátát ettem, hozzá kölest főztem, -hiába a jó példa ragadós-, hagymát pirítottam vajon, levessel öntöttem fel, reszeltem bele a végén répát, cukkinit.


    A receptek nálam általában saját fejlesztések, az alapötletet sokfelől merítgetem. Egy-két kivétel van, jellemzően a süteményeknél.


     

    2015-04-12  16:53
    galile (181123)
    előzmény:
  13. 2015-04-12 16:53181123.

    Mármint a menü leírása....

    2015-04-12  16:53
    galile (181122)
    előzmény:
  14. 2015-04-12 16:53181122.

    Hú mennyi recept/ötlet! Úgy tűnik jó ötlet volt kölest venni a hatásodra. (Pár éve használtam, aztán elmaradt.)


    Mai menü elnapolva, mert újabb látogatókat kaptunk miatta:


    http://kepfeltoltes.hu/150411/042_www.kepfeltoltes.hu_.jp g


     


    (Csak tegnap harminc ismerős és barát jött megcsodálni -tegnapelőtt éjjel született, amikor épp banyabulit tartottam..)

    2015-04-12  06:03
    ancsa21 (181121)
    előzmény:
  15. 2015-04-12 06:03181121.

    S mielőtt bárki azt hinné, hogy milyen bazi okosan kitalálok dolgokat, azt megnyugtatom, én is az internetről főzök :-)) Ha simán lemásolok valamit, annak azonnal megadom a forrását, és nem csak azért, mert úgy tisztességes, hanem mert ha valaki megsegített a tudásával, az valóban megérdemli, hogy mindenki tudja, ő volt a kitaláló.


    De ezeket az ételeket már én találtam ki. Mert valóban az van, hogy csak elkezdeni nehéz, de utána már nagyon nehéz leállni az üzletben, hogy milyen 'színezőket' is vegyen az ember :-))


    Habár van még a talomban, de mára ennyi elég is lesz. Legyen nagyon nagyon szép a hétvégétek, ami idő alatt egészségesre eszitek magatokat :-))



    -----------------


    U.i. Zajec lelkem, remélem lefagyasztottal néhány tonhal krémet! Mert amikor kell, csak előkapod, valamivel összeturmixolod, és máris megvan a zöldségek mellé a zsírlód ;-))


     


     

  16. 2015-04-12 05:55181120.

    1. Édes- plusz rendes krumplileves, kápival
    Ez megint az a kategória, hogy ha az ilyen levesekbe belefőzöl kölest is, akkor nem csak jól laksz, hanem gyógyítod is magad. (Ebben most nincs köles, de hogy legközelebb lesz, az biztos :-))


    2. Vörösbabfőzelék,indiai  párolt káposztával, zöldcitrommal locsolva
    Ha a vörösbabfőzeléket jó sok chilivel főzöd össze, nem csak megfelelő fehérjéhez jutsz, hanem az emésztési tüzet is, amit az indiaiak anginak hívnak, fel tudod tüzelni. A chili, bármilyen alakban segíti az emésztést. Az indiai párolt káposzta a kurkumától, meg az indiai fűszerektől lesz egészen más ízű, annak ellenére, hogy amúgy ez is csak egy párolt káposzta ;-)) S lehet, hogy meglepő, de mindkettőjük íze még jobb lett a ráfacsart zöldcitromtól. Minden valószínűség szerint, alattuk párolt barnarizs ücsörgött.


    3. Étteremben is tudnak színezni - koreai húsleves
    Ahogy a japán kajákat nem, úgy a koreai ételeket annál inkább szeretem. Ezt a levest kimchivel színezték és erősítették, meg meglepően sok zsenge póréhagymát is tettek hozzá. A hajszálvékonyra vágott hús falatokat kihalásztam, azt Geselle kapta ajándékba :-)) Középen különféle módon savanyított zöldségek vannak. Ez éttermi kaja volt. De már simán csinálok ilyet itthon is. A savanyított cuccost meg egyszerűen megveszem, és a hütőben akár hónapokig is elvannak.


     

  17. 2015-04-12 05:41181119.

    Néhány újabb Buddha tál:


    1. Lila-zöld tál
    Köles alapon dinsztelt lilakáposzta, pörgetve sütött kaylan (bármiféle zsenge zöld, vagy káposzta), feketebab (fehérje), s ha jól emlékszem, akkor csicseriből készített zsírzó :-))


    Bármelyik részét lehet másnap, más formában előadni. Pl a lilakáposzta a végén összejött egy fűszeresre sütött tofú szelettel (elfelejtettem lefotózni). A feketebab maradék néhán nap múlva salátán találta magát. Egyszóval érdemes nagyobb adagot csinálni mindenből, mert a következő napokban egész más kombinációban fogják magukat találni.


    Saját tapasztalat, hogy a lassúfőzőben, vagy a kuktában megfelelő ideig főzött zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék jóval tovább bírják a hütőben, mint bármelyik "normális" úton főzött társuk. Az ilyen cuccokkal, már az elkészítésüknél is rengeteg időt meg lehet spórolni, de pluszban még jön a hosszabb hütőidő is, ami még több szabadidőt ad a rohanásokkal teli munkanapokra.


    2. Sárgaborsófőzelék, színezékkel
    Mikor színeskáposztát veszek, rögves leszlek egy darabkát belőle, mert írtó jól fog jönni, mint színező :-)) Néhány hajszálvékonyra vágott lila azonnal feldobja a legegyszerűbb ételt is. S mikor főzelékszerűség van alatta, ahhoz nagyon kell valami rágnivaló is. 


    3. Barnarizs, maradék sárgaborsófőzelék + ropogós színezék
    A maradék sborsófőzelék másnap "zsírlóként" jelent meg a barnarizs fölött. (Na, ez utóbbit egy áldás kuktában csinálni!!) Mindezt, az előző napról maradt "rágcsák" retek + zellerszár egészítettem ki, és bár hasonló volt mint előző nap, de mégis annyira más, hogy külön étel lett belőle. 


    4. Zöldborsóleves kölessel
    Ebben nem is a színezés a fontos, hanem az, hogy még a zöldborsó leves is lehet önálló étel, ha kölessel főzöd össze. Pl így kitünő, magaddal vihető ebéded lehet a munkahelyeden. Sajnos, nagyon csúnya mennyiséget tudok megenni belőle :-))


     

  18. 2015-04-12 05:10181118.

    Nézd csak, még a főzeléket is jól meg lehet színezni. És hogy mellé milyen pompás plusz ízt is adott a színezék, te jó ég! Ne higgy nekem, csak próbáld ki ;-))


    Vegán lencsefőzelék sárga szemámmártással 


    Füstösre hangolt lencsefőzelék, amibe bőven került sárgarépa is, meg édeskrumpli is. Bár nem látszik, de ott vannak :-)) S ahogy látjátok, főzeléket is lehet mindenféle egyéb más zöldséggel enni. Hogy  hasznára lesz, azt én már tapasztalatból tudom.


    Sárga szezámöntet


    Sajna csak repeszeire emlékszem, mert mindig improvizálok, meg pár hete csináltam, de kiindulásnak elég lesz. A mennyiség tőletek függ. Nem kell félni, sikerülni fog ;-))


    Került bele: fehér szezámmag, (kókusz)joghurt, kevés víz, kurkuma (ettől sárgul be), citrom, reszelt héja is, jó minőségű mustár, kakukkfű (mert az mindbe kell ;-)), só, és vszeg egy kevés méz is.


    Az egészet turmixoljátok simára, és kész is. Bármire lehet öntözni! Salátától kezdve a sült husokig, mindenre. A hütőben meglepően sokáig eláll. 


     

    2015-04-08  17:07
    galile (181113)
    előzmény:
  19. 2015-04-12 04:36181117.

    S ha már a gyógyító, vagy "csak" tápláló ételeket emlegettem, elmesélem, hogy most éppen a nagyon sokadik olyan könyvet olvasom, ahol súlyos betegségből (pl rák) tudtak kimászni emberek azzal, hogy kitették étrendjükből a nehezen emészthető dolgokat, helyettük viszont annyi színes zöldséget ettek, amennyit csak le tudtak  nyomni.  


     


    Ehhez a kínai dokiktól azt is eltanultam, hogy vigyázni kell a nyers zöldségek fogyasztásával. Csak mértékkel, mert a problémával küszködő szervezetnek hozzáadott terhet ad a nyers zöldségek feldolgozása. Egyrészt mert ezek hűtenek, s a szervezetet fel kell melegíteni. (Nem is véletlen, hogy a természet akkor adja a legtöbb zöldet mikor tisztítani kell -tél után-, vagy éppen hűteni minket, nyáron.)


    S bár a nyers zöldségek, főleg zöld levelek élettani hatása egyszerűen elvitathatlan, mégis, az anyagcsere zavarokkal rendelkezőknek csak okosan szabad velük élni. Pl aki paleózik, az a hús + saláta kombináció után azonnal nyomjon le egy csésze forró levest.  A leves bármi lehet, csak legyen híg, és annyira forró, ami még nem égeti a száját.


    Aki pedig ugyanúgy hiányolja a zöld turmixokat mint eddig tettem én, annak azt ajánlotta az ifjú doki, hogy csak evés után (és nem helyette) igyák azok, akiknek bármilyen emésztési, anyagcsere problémájuk van. Szó szerint alig vártam, hogy az első zöldleveles turmixot lehajthassam :-DD


     

  20. 2015-04-12 04:16181116.

    Hmmmm Galile, ez valami piszok jól hangzó menűsor, amit összehoztál :-)) Beleértve a "kilengésed" is, amire nekem is nagyon fájna a fogam. Híres vagyok arról, hogy mennyire szeretem a rakottkrumplit. A kelkáposzta főzelékkel együtt szülinapos ebédet jelentenek nekem :-DD


    Viszont, 5 piros pontot is érdemelsz, hogy rántás nélkül készítetted a sborsó levest ;-)) Egyébként, magam is szívesen élek a füstös ízzel. Füstölt hús hiányában folyékony füstöt használok. Állítólag messze ártalmatlanabb, mint pl a bbq-tól beföstösödött kaják. De jó is, hogy errefelé se nem ismerik, se nem árusítják a füstölt husokat, mert azt már nem tudnám megállni, hogy ne egyek belőlük.


    A zöldség-színezésről meg kiderült számomra, hogy csak nekilendülni volt nehéz, aztán már azt nehéz megállni, hogy ne vásároljon össze az ember mindenféle színes zöldséget :-)) Ez tényleg így van. De már azt is tudom, hogy az ilyen "színezett" zöldségebédek, amennyiben kevésbé ártó, vagy még inkább, hasznunkra váló gabonafélékkel párosítottak, akkor gyógyszerként is üzemelnek.


    A legtöbb táplálékszakértő, megosztva első helyen javasolja a barnarizst és a kölest. Aztán van még sok minden más is, de azok zöme elég drága mulatság. Ezért érdemes tudni, hogy a köles közel azonos jótulajdonságokkal bír, mint pl a quinoa, viszont ára annak csekély töredéke. 


    A fiatal kínai doki (tényleg csak áldani tudom azért amit értem tett és tesz) megígérte, hogy majd mikor lesz ideje, összeállít egy olyan zöldség-színlistát, amiből tudni fogom, hogy melyik mit gyógyít. Ez természetesen csak egy nagyon kivonatolt dolog lesz, de irányadónak biztos kitünő.


    -------------


    Sütés... a fiúknak tegnap megint csináltam, most éppen nagyon jól sikerült kakaós tekercset. Hogy annak milyen eszméletlen jó illata volt. Azzal kellett beérjem... Nehéz volt :-))


     

    2015-04-08  17:07
    galile (181113)
    előzmény:
  21. 2015-04-12 03:47181115.

    Kívánok szép, és nagyon jó hétvégi reggelt, Mindenkinek :-)) 


    Mindenesetre jobbat annál, mikor azon kell gondolkodnotok, hogy műtét, vagy nagyon rizikós kiropraktikai kezelés. (remélem így kell írni) Az mri jó is lett, meg nem is. Jó, mert nyoma sincs bármiféle gonosz dolognak. Rossz, mert kiderült, hogy az L4-nél annyira beszorult a gerincvelőm, hogy egy kb 1 cm-es szakaszon már elegendő vért sem kap. Hát még a maradék szakasz. Az idegsebész teljesen odáig volt attól, hogy a kínai ki tudott szedni a fájdalomból, és azt mondta, hogy akkor talán ott lesz a megoldás, nem a műtőasztalon. El is kérte a nevet meg telefont, mivel neki is fáj a dereka :-)) A kínai doki most gondolkodik azon, hogy neki merjen-é fogni egy egyengetésnek, mert a mélyen becsúszott porckorong is szétnyomhatja a velőt... Miközben volt annyira őszinte, hogy előre megmondta, az ilyen segítség legtöbbször csak időszakos. Mi meg csak törjük a fejünket...


    Csak azért írom meg ezeket a dolgokat a nyilvánosságnak, hogy minden egyes nyavalyámon keresztül felhívjam a figyelmet arra, hogy  milyen hihetetlenül fontos az, mit eszel!! Ha nincs az a 30+ éves derékfájás a nem tudott glutén- és tej intolarenciám miatt, s ami derékfájással senki nem tudott mit kezdeni, akkor nincs az az évtizedekig tartó rossz tartás, amivel gyengíteni akartam az állandó fájdalmat, és akkor nem mászkálnak el a csigolyák, meg korongok, és nem tartok itt, ahol.


    S mindez csak azért, mert a keleti orvoslással szemben, a nyugati mentalításban nem volt helye annak, hogy vannak számunkra rossz ételek, és vannak amik gyógyítanak minket. Most már, akár több százmillióan tudnak a betegítő ételekről, akik zömében a tönkre silányított, agyon génkezelt búzánknak köszönhetően egyre komolyabb emésztési problémákkal küzdenek. E skála végén meg ott van az MS, a különféle rákos megbetegedéssel együtt.


    Mindenesetre felhívom a figyelmeteket, ha semmi okát nem lelik egy állandóan létező derékfájásotoknak, amit meg sem tudtok határozni, hogy igazából hol fáj, csak mindenhol, akkor adjatok egy esélyt egy kisérletnek, és hagyjátok abba a glutén tartalmú ételek fogyasztását!! Minden valószínűség szerint rekordidő alatt jobban lesztek.


    Ha meg ettől jobban lesztek, akkor saját tapasztalataim után én azt javallom, tartsátok magatok távol a gluténtől és egyben a tejtermékektől is, kb 2 évig, aztán lehet újra próbálgatni a kenyeret és tésztás kajákat. Ha még lesz hozzá kedvetek ;-)) De akkor is csak mértékkel!! Tejterméket meg csak savanyítva. Mert a tehéntej az valóban élet, erő és egészség. A kisbocinak tutira ;-))


     


     


     

  22. 2015-04-08 17:12181114.

    Kifelejtettem az ebédleírásból a céklasalátát. (Dresszing olívaolaj, méz, só, póré, citromlé, kk mustár, balzsamecet, salátafűszer, pár kanál tejföl, bele julienre vágott nyers cékla.)

    2015-04-08  17:07
    galile (181113)
    előzmény:
  23. 2015-04-08 17:07181113.

    Szép színes ételek! Átvitt értelemben is. :)


    Én ennyire elvetemült nem vagyok a konyhában, de jó ilyen recepteket is olvasni ötletadónak!


    Tegnap pont sárgaborsólevest főztem , kuktában, ma is azt ettük. A recept hagyományos, azt leszámítva, hogy a főtt sonkacsülök leve poharakban a mélyhűtőbe vándorolt, egy pohárral beletettem és nem rántottam, hanem gyorsítva a szétfőlést turmixoltam a sborsót. A levesbe belekerült az év első friss lestyánlevele is, már hiányzott a télen. :)


    Másodiknak a maradék tojásból, sok mozzarellával, virslivel (itt bűnöztem, néha szoktam), baconnel, rakott krumplit sütöttem össze. (Ebből maradt holnapra is.)


    Főtt krumpliból többet csináltam, így kenyér helyett ma krumplis tésztából sütök különböző sós péksütiket. (Maradék virsliből hotdogot, hagymával baconnel töltött kifliket, meg pár db. sima párnát sajttal a tetején.)


     

    2015-04-08  10:01
    ancsa21 (181111)
    előzmény:
  24. 2015-04-08 10:03181112.

    Indulásnak, ennyi, bőven elég is  lesz :-) Legyetek jók, egészésgesek, és egyetek szépséges növényeket :-))



     

  25. 2015-04-08 10:01181111.

    Lehet őrülten színezni is :-)) Pl így: 


    Színes édeskrumpli, párolt zöldekkel, házilag pörkölt mogyóróval + (talán) sárgaborsóleves hozzá, plusz valami gluténmentes édesség ;-)) Ez éppen a férj elvivős adagja volt.


    Hallottam, hogy otthon már nem csak kapni, hanem sk termeszteni is lehet az édeskrumplit. Ez bizony jóval egészségesebb számunkra, mint az általunk megszokott változata. Ha csak egy-két szemet tudsz venni, tedd meg, és azzal színezd össze a normál krumplit.


    A zöld levelek, vagy éppen zsenge káposzták, stb készítése pofon egyszerű, és nagyon gyors: Az alapja az ízesítő fűszerek, pl fokhagyma, ízt adó fűszermagvak, és különféle löttyök. Pl szójaszósz, stb. Az ízesítőket szárazon, vagy kevés olajon pörköld meg, löttyints hozzá kevés ízt adó akármit (szójaszósz), majd mikor újra sercegve forr, dobáld bele az előre összevágott zöldeket. Ami akár felvágott zöldbabtól, zöldborsótól kezdve bármi lehet. Kevergetve, magas lángon sütve főzzed, majd azonnal lehet tálalni. Sborsóleves kuktában, 1/2 óra alatt kész van. A süti meg... hát remélem nektek sikerülni szokott, mert nekem, nem :-))


    Otthon pörkölt földimogyoró:


    Halál egyszerű!! Csak épp, pucolt, fehér mogyoró kell hozzá... Azt tudom, hogy az Alföld déli részén nagyban termesztik. Meg azt is, hogy a keleti cuccokat árusítóknál lehet kapni.


    Ha sikerült beszerezni, tedd egy sütőtálba, tepsire, löttyints rá olajat (most mindenki a kókuszolajért él és hal...), sót, és kedved szerinti mennyiségben száraz fűszereket, meg vagy aprított chilipaprikát, vagy éppen valami nedves chili örleményt. Alaposan keverd össze, majd mehet a sütőbe. A hőmérséklet kb 180 C körül legyen. Mivel hamar meg tud égni, sűrűn nézz rá. Nem emlékszem, de kb 15 perc alatt kész is volt.


    Ezt érdemes jó nagy mennyiségben csinálni, mert egyrészt jóval finomabb (meg egészségesebb), mint üzleti társa, másrészt a növényi alapú ételekhez kell valami, amire rá lehet harapni. Ha van kéznél, akkor csak megszórsz vele valami maradékod, és máris kész az újabb fogásod :-))


     

  26. 2015-04-08 09:41181110.

    És akkor itt van néhány ötlet, a Buddha tálakra. Valaki, nagyon okosan Buddha bowl-nak nevezte el azokat az ételeket, amelyek valami kevés 'tömítőanyagból" pl, barnarizs, köles, vagy ilyesmi állnak, no meg finoman és szépre elkészített növényi ételekből. Amihez sk készítésű zsírlókat lehet gyártani. Ez utóbbi nagyon szükséges, mert különben az ember nehezen nyelné ételét, s kedve hamar elillanna. Így meg? Így meg alig várja, hogy legközelebb valami más összeállítást hozzon össze, még szebb színekben :-))


    Kolbászízű csicseri, fokhagymás sült tökkel. Vagy éppen fűszeres magvakkal. De ízre is, meg színre is fel lehet csicsázni, pl 2-3 koktélparadicsommal, vagy gránátalma magvakkal.


    Ez utóbbi, gondolom otthon is drága (itt nagyon), de ha kifogtok egy leárazást, vagy épp nagyon szépeket lehet kapni, érdemes 1-3 db-ot megvenni, kimagozni, majd lefagyasztani. Ennyivel egy komplett telet lehet kihúzni, még egy nagycsaládnak is. Az ilyen díszek (Ide tartozik minden élénk színű, vagy éppen élén ízű díszitményt, teljesen meg tudja változtatni az ételt, meg akkor is, ha zömében ugyanazt esszük másnap, vagy akár harmadnap is.)


    A tál alapja főtt köles volt, "kolbászosra" ízesített csicserivel (fehérje). Amihez harmadnap alig néhány perccel össze lehet hozni a fokhagymás tököt. Ez utóbbi meg más ételek alapja lesz a következő napokban. Ilyen tök egyszerű.


    A csicseri kuktában főtt, a köles wokban, a tök meg a sütőben sült. S mindez alig melóval. Jó, kell hozzájuk egy jó minőségű V-gyalu, valóban jó minúségű kés, és mellé még, előre felkockázott tök is. Üzletből. 


    Zsírlónak meg kókuszjoghurt volt. 


    ---------------------


    Azt most tanultam el a kínai ifidokitól, hogy akinek anyagcsere bajai vannak, ételallergia, görcsös hasi fájdalmak, IBS, meg millió más formája, az lehetőleg naponta egyen kölest!!


    A legjobb reggelire, köleslevesként, vagy sűrűbben készítve, mint pl a zabkása. Ez utóbbi is nagyon jó, de szerinte a köles messze jobb. A legjobb melegen enni. Nagyobb családnál este bepakk a lassúfőzőbe, majd reggel lehet enni a meleg ételt. Ami könnyebben emésztődik. Nem terhel, sőt, energiát ad. Lehet rátenni apró falat húst, néhány falat tojásos valamit, vagy éppen erjesztéssel savanyított zöldségeket. Ez utóbbit is javallja a doki, minél többször! Nem sokat, de ha lehet, akkor minden étkezéshez. Ha úgy jobban csúszik le, elég egy-két kiskanálnyi folyadéka is.


     

  27. 2015-04-08 09:19181109.

    Sziasztok!


    Hátha van még a tonhalból...


    Sok tonhal fogy a nálunk halas tésztának nevezett receptnél.


    Fokhagymát (sokat, kb egy fej) olívaolajon megpirítok egy nagy serpenyőben, bele a tonhal, só, bors, bele tészta (penne általában) szárazon, vízzel felöntöm, hogy ellepje. Jó ha friss petrezselyemmel, vagy spenóttal megszórom. Aztán ha megfőtt, reszelt sajttal tálalom.


    Tortilla tésztát gyúrok (fele búza, fele kukoricaliszt, só, víz, lágy tésztának, hogy egész vékony körre tudjam kinyújtani), vasserpenyőben kisütni. Megkenni tormával, rá a tonhalkrém, sajt, salátakeverék sóval pirított szezámmag, majonéz. Feltekerni, megenni.


    Hirtelen ennyi. :)

    2015-04-03  07:28
    Zajec (181099)
    előzmény:
  28. 2015-04-08 09:13181108.

    Miért is beszélek arról az új, fénysebességgel előretörtető növényalapú étkezésről és nem a vegán étkezésről? Mert bár mindkettő elutasít minden állati étket (én ugyan nem*...), de a növényi alapú az még gluténmentes is. Sőt, a lehető legminimálisabbra csökkenti a tésztás ételek, készítmények fogyasztását. S használ annyi növényt ételeihez, amennyit csak fantáziájával, ötleteivel (vagy épp másokéval) bele tud nyomni egy ételbe.


    Amióta így készítem ételeinket, saját magam kedvemre, és nem valami fogyás-, vagy ilyesmi reményében, azóta, ha vannak is az anyagcsere problémám miatt lejtmenetek, de valóban egyre jobban érzem magam.


    A kíméletesen elkészített növényi eledel meg nem csak szemre guszta, de szó szerint értendő, hogy minden falatja hasznunkra válik!


    Hogy minél kevesebbet gyilkoljam az ennivalónkat, sokszor használom a párolást, lassúfőzést, vagy éppen a kuktát. Ha meg tűzhelyen készül az étel, akkor a wokot rántom elő (meg a koreai főzedényeket), mert azok segítségével érhető el, hogy a növények a legkevésbé károsodjanak. Ha tudatosan odafigyelve, gyakorlatilag egyáltalán nem, vagy alig több munkával az ételeidből nem csak hastömítő valami lesz, hanem szervezetedet megsegítő táplálék. Tápanyag. És még szemre is szépek, guszták lesznek :-))


     


    A másik nagy előnyük, hogy hallatlanul olcsón lehet az így készített ételeket összehozni. A legalapvetőbb zöldségeket lehet felhasználni, és a jópofa fűszerezéseken kívül, gyakorlatilag alig kell bármi más is melléjük. 


    Kell ahhoz jónéhány hónapos növényalapú étkezés, hogy az ember komoly változásokat  észleljen. De akkor viszont, nagyon érdekes élményekben lesz része. Pl, az ízlelőbimbói sokkal jobban fognak üzemelni. Sőt, egyszerre több ízt is képesek lesznek érezni. Elmarad az étkezés utáni kóma. Ellenkezően, a tápanyaggal teli ételtől tényleg frissebbnek lehet magunkat érezni. Az ilyen ételek gyógyítanak. Erre millió példa akad már, de jó lesz azt saját magatokon is megérezni ;-))


    -----------------


    Nekem nincs problémám a húsfogyasztással. Véleményem szerint az állati eledel nyugodtan lehet a tápláléklánc egyik szeme. De csak akkor, ha az állatokat megfelelő körülmények között tartották, és biztosították számukra a normális létet!!! Amibe az is beletartozik a végén, hogy tisztességgel vágták le őket. (Majdnem azt írtam, hogy emberséggel :-))


    Magam csak azért nem élek hússal, mert egyrészt soha olyan húst nem fogok enni, amit azért kell fűszerezni, hogy íze legyen, másrészt, jól megvagyok nélkülük is. Sőt!


    A tejtermékeket meg amúgy is ki kell hagynom az ételallergiám miatt. Ebből csak a nagyon jó, érlelt sajtokat sajnálom, a többi valójában a hátam közepére sem kellene. Saját magamon tapasztaltam meg, ha valaki  nem él tejjel 5-6 hónapon keresztül, legközelebb ritka büdösnek fogja találni. Még az agyonvizezett változatát is. Sőt, még a jégkrémből is ki lehet érezni, pedig oda nem sok igazi tejet juttattak ;-)) 


     


     

  29. 2015-04-08 08:44181107.

    Upsz... az 1-2 óra masszírozás az csak 1/2 óra! Bár én nagyon szívesen venném a két órai mennyiséget :-))


    ---------------------


    És akkor most rátok zuhintok egy csomó ötletet. Így is lehet mondani, de az igazság az, hogy én bizony nagyon szeretnélek  befolyásolni benneteket, és főleg azért mutogatom készítményeimet. Hátha valóban összejön, és lesznek olyanok, akik szintén, és közel, vagy még nagyobb örömmel látnak neki a ...


    A nem is annyira vegán életnek, semmint a növényalapú étkezésnek ;-))


     

    2015-04-08  08:30
    ancsa21 (181105)
    előzmény:
  30. 2015-04-08 08:39181106.

    Jó látni új 'arcokat' :-)) Legalábbis remélem, hogy nem csak elfelejtettem volna egy régi arcot... Mindenesetre szia free88 :-)).


    Épp kapóra jött a mikrós ételed, mert arról rögvest eszembe jutott a minap hallott kínai, de Amerikában élő fizikus, aki figyelmeztetett, hogy ne nagyon használjunk mikrót. Egyrészt mert annak kb 3 méteres körzetében olyan erős, a szervezetre rosszul ható hullámok vannak, amik megzavarják a test harmonikus üzemelését. Ha mégis használni akarja valaki, akkor főzés közben tartson 3 méter távolságot. 


    A másik probléma, hogy ha hosszabb időre használod, pl szó szerint főzésre a mikrót, az megöli az enzimeket. Azok kimúltával csak eszel valamit, akár jóízűt is, de hogy hasznodra nem fog az étel válni, az biztos. Érdemes hinni szavának, mert mégiscsak a fizikai tudományok nagydoktora, és éppen az olyan hullámokkal foglalkozik, mint ahová a mikró keltette hullámok és tartoznak.


    Ne vedd magadra negatívan amit mondtam, csak gondolkodj el a dolgokon :-))


     

    2015-04-07  20:55
    feeee87 (181104)
    előzmény:
  31. 2015-04-08 08:30181105.

    Sziasztok!!! :-))


    Zajec lelkem, kérdésedre rögvest válaszolok, én pl igazoltan voltam távol. Bár ne lettem volna... Szívesen kihagytam volna az életemből az utóbbi jónéhány hetet. De még mennyire.  Akinek volt már olyan örömben része, hogy a saját gerince szorongatta a saját gerincvelőjét, miközben rendesen ráült az egyik kilépő idegre, ami fájdalmában összerántotta az összes arralévő izmot a következő két héteb jeresztül minden pillanatban görcshullámot indított, aminek következtében az épp arra kószáló összes ideg- és véredény is elszorult, na az tudja miről beszélek. Aki meg nem, az most csukja be a szemét egy pillanatra, és szívből adjon hálát Istenének, sorsának, vagy bárkijének, de köszönje meg, hogy az ilyen örömök elkerülték!!


    Ha nincs egy 25 éves ifiember kínai doktor a TCM tudományával, akkor vszeg én mára már megöltem volna bárkit, vagy éppen magamat. A nyugati orvoslás ugyan elküldött MRI-re -őrült fájdalmak mellett is 6 hetes várakozási idő egy olajsejkségben...-, meg ellátott ugyan méregerős fájdalomcsillapítokkal, meg azok mellékhatásait kivédendő egyéb gyógyszerekkel, de a végére még az ilyen erős csillapítók sem hatottak. Már amikor fent voltam, mert napi 16-18 órát aludtam tőlük. Akkor volt jó, mert a végén azok sem használtak már.


    A kínai ifidoki meg az első alkalomnál teliszurkált tűkkel (akupunktúra), masszírozott 1-2 órát, majd a saját magamtól le tudtam mászni a kezelőágyról. Előtte létezni se nagyon tudtam, nemhogy ágyra fel-, vagy lemászni... 5 kezeléssel kiszedett az összes fájdalmamból!!! Le tudott szedni a méregerős nyugati gyógyszerekről, majd helyrerakott a minduntalan görcsöktől minden elmászott ideget, véredényt és izmot. Az Mri eredménye holnap derül ki. Azt nem mondom, hogy nem izgulok...


    Mindenesetre egy biztos, a jelenlegi pillanatban a nyugati kontra kínai gyógyászat eredményeit tekintve, a meccs állása 100:0 a kínaiak javára!! Hogy ezen mit fog szépíteni az MRI utáni nyugati orvoslás, azt majd meglátom.


    -------------------


    Igazából csak azért meséltem el a történetem, hogy biztatást adjak azoknak, akik csak gondolkodnak azon, hogy a két világ orvos- (és persze egyéb) tudományát saját érdekükben összefésülik, azok nyugodtan tegyék azt! Biztos, hogy hasznukra lesz. Ezt eddig is tudtam, de most milliószorosra felnagyítva is megtapasztaltam. 


     

  32. 2015-04-07 20:55181104.

    vagy ez is egyszerű: Pikáns csirkemell mikróban


    Hozzávalók 2 adaghoz:

    - 300 g csirkemell


    - 70 g reszelt sajt


    - 80 g joghurt


    - 4-5 szál újhagyma


    - fűszerek (só, bors, fokhagymapor, chili por)


    A csirkemellet megmossuk, kockázzuk, sózzuk, majd vízben legmagasabb fokozaton 5 percre betesszük a mikróba.


    Közben a reszelt sajtot, a joghurtot és a fűszereket elkeverjük.


    A húst kivesszük a mikróból, leöntjük róla a vizet és hozzákeverjük a joghurtos sajtot, 5 percig 600 watton sütjük, majd keverés után visszatesszük még 3-4 percre.


    Zöld salátával tálaljuk.


     


    Bár leírhatnád, mid van otthon, úgy könnyebb lenne segíteni:)



     


    2015-04-07  12:56
    Zajec (181102)
    előzmény:
  33. 2015-04-07 20:49181103.

    Nekem ez egy nagy kedvencem:


    http://evyfogyas.com/index.php/egyeb-receptek/foetelek/gr illsajt


     


    Grill sajttál zöldségekkel. Gyorsan megvan és nagyon finom!

    2015-04-07  12:56
    Zajec (181102)
    előzmény:
  34. 2015-04-07 12:56181102.

    Köszönöm az ötleteket!


     


    Tényleg mi történhetett... azt azért nem hiszem, hogy ennyire nem főz senki sem....


     


    Zajec

  35. 2015-04-04 16:19181101.

    Sziasztok.


    Zaju, nekem, sajnos, nincs ötletem.


    Ha valaki mégis idetévedne, Kellemes Húsvétot kívánok, csajok!

  36. 2015-04-03 11:25181100.

    Szia! Bizonyára szeretitek, ha készletezte a párod.


    Épp aktuális a húsvéti kaszinótojás, a sárgáját ezzel kikeverve vaj helyett alkalmazhatod.


    Kifőtt spagettit, vagy makarónit is lehet milánói szósz helyett tejszínes tonhallal tálalni.


    Leveles tésztából kis kosárkákat, párnácskákat ezzel tölteni...


    Hirtelen ezek jutottak eszembe. 


     


    Kellemes Ünnepeket!

    2015-04-03  07:28
    Zajec (181099)
    előzmény:
  37. 2015-04-03 07:28181099.

    Jó reggelt!
    Nem értem, mi történt a topiccal! Hol vagytok, Konyhatündérek???


     


    Tanácsért jöttem: A férjem bevásárolt a rózsaszín csomagolású, tubusos tonhalkrémből egy komolyabb mennyiséget (r m márkájú).


    Mielőtt tönkremenne az egész, jó volna valamire felhasználni. Sajnos annál több, hogy kenyérre kenve együk (kb 5-6 tubusnyi van). Valami jó kis receptötlet kellene, mihez használhatnánk fel?
    Köszönöm:
    Zajec

  38. 2015-03-22 20:58181098.

    Köszönöm. Igen, értékelték.


    Ma is volt egy családi összejövetel, sütöttem megint egy tortát. Egy négyrétegű Mississipi tortát az Édesem blogról.


    Főztem is mindenfélét, csak azokról nem készült kép.

    2015-03-21  19:49
    Zsumi45 (181097)
    előzmény:
  39. 2015-03-21 19:49181097.

    Szia! Nagyon aranyosak a műveid! Volt vele mit ügyeskedni, de értékelték biztos a kis vendégek! Nagyon jó ötlet!

    2015-03-20  00:20
    litita (181096)
    előzmény:
  40. 2015-03-20 00:20181096.

    Sziasztok.


     


    Köszi szépen a tanácsokat, csak azóta nem tudtam jönni. Az ünnepelt 7 éves, végül egy vajjal kikevert tejbegríz volt a krém, meg egy réteg ribizlilekvár. A tészta meg sárga és barna piskóta felváltva. A gyereknél most a Lego Star Wars a sláger, valami olyasmi tortát kellett kitalálni, ez lett belőle. 

    2015-03-11  10:47
    Zsumi45 (181093)
    előzmény:
  41. 2015-03-19 16:42181095.

    Hmmmm jól néz ki és biztos finom is.


     

    2015-03-14  20:28
    kaleva (181094)
    előzmény:
  42. 2015-03-14 20:28181094.

    Szervusztok!


    Nagyon régen írtam, bár zugolvasó módban jártam néha erre, nem nagyon főzőcskézek, de ma egy nagyon egyszerűt és nagyon finomat készítettem, megmutatom,  - nincs benne semmi liszt vagy egyéb gabonatermék, csak a túró és a tojás, pillekönnyű és finom! 


    MEGGYES TÚRÓFELFÚJT

  43. 2015-03-11 10:47181093.

    Mekkorák a gyerekek? Ha kicsik, akkor talán nem a hagyományos dús krémmel töltött tortákat sütném. Ha csokisat szeretnél, akkor a Sacher tortát javasolom. Könnyen kezelhetők, vidámak és nem annyira tömények a németek "kuchenjei". Pl azt a túró tortát, aminek  a tésztájába van keverve a túró, s mazsolát, darabos diót, vagy mandulát is lehet bele keverni. Akár a püspökkenyér receptjét is sütheted kerek formában. Bevonhatod olvasztott csokival, cukormázzal, vagy citromos mázzal is , s apró marcipán virágokkal, gyümölcsökkel díszítheted. Ha szülinap, akkor a gyertya is rajta lehet.


     


     

    2015-03-10  22:21
    litita (181092)
    előzmény:
  44. 2015-03-10 22:21181092.

    Ez tényleg nagyon jól hangzik.


     


    Sziasztok.


     


    Nálunk ma spagetti carbonara volt ebédre, tegnap paprikás krumpli, vasárnap meg kínai sült rízs.


    Holnap még nem tudom.


    Ja, meg sütöttem valamelyik nap amerikai almatortát (az alján szeletelt alma, rá a tészta, és a végén megfordítani) tepsiben, mert sok kellett.


    Hétvégére egy gyerekzsurra kell tortát sütnöm, már most fázok tőle.

    2015-03-10  17:17
    Zsumi45 (181090)
    előzmény:
  45. 2015-03-10 20:25181091.

    köszönöm, jól hangzik! 

    2015-03-10  17:17
    Zsumi45 (181090)
    előzmény:
  46. 2015-03-10 17:17181090.

    Szia "Kávé"!


    Valójában a sült krumpli kímélő, de nagyon finom változata. Először a közepes méretű, vagy annál apróbb krumplit jól megmosva, héjában majdnem puhára főzzük( hirtelen hideg vízbe mártva könnyebben lehet meghámozni! ) Hasábba, vagy kockára vágjuk. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, s beleterítjük a darabolt, félig főtt krumplit. Amikor pirulni kezd az alja, lapáttal megfordítjuk, s türelmesen minden oldalról kicsit megpirítjuk. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, s enyhén sózzuk.


    Lehet a sütőben, olajjal kikent tepsiben is sütni, akkor még kevesebb olaj kell hozzá, forgatni sem muszáj, csak megspriccelni olajszóróval a tetejét.


    Sokkal egészségesebb a sült krumplinál, mert alig szívja fel az olajat.


    Jó étvágyat hozzá!

    2015-03-10  07:37
    kávé23 (181089)
    előzmény:
  47. 2015-03-10 07:37181089.

    Szia Zsumi, milyen az a forgatott krumpli?

    2015-03-09  19:45
    Zsumi45 (181086)
    előzmény:
  48. 2015-03-10 07:14181088.

    jó reggelt!
    Gyors leszek, de először is: végre, mintha megindulna a vérkeringés a Topicban? Kezdtem megijedni...


    Nálunk marhahúsleves volt a hv-én, krumpliüré és rántott dolgok a gyerekek konzervativizmusa miatt, franciasaláta.


    Ma valószínűleg melegszendvics lesz a vacsora, a közeljövőben már a fagyasztóból szeretnék "főzni": itt a tavasz.


    Puszilok mindenkit:
    Zajec

  49. 2015-03-09 21:58181087.

    Nálunk is készült 1-2 finomság a napokban:


    gyümölcsleves (saját fagyasztású meggy, szeder, szilva, körte volt benne), tökfőzelék sült oldalassal, erdei gombával készült bakonyi szelet filézett csirkecombokból) rizzsel, tex-mex fűszerrel pácolt csirkemell csikok nyers krumplival lerakva, tejszinnel nyakonöntve és lassan átsütve olyan gratine szerű lett), spenót fasirttal, csúsztatott palacsinta.