Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2015-01-28 17:18180999.

    Az én mai ebédem szalonnás-hagymás-sajtos puliszka volt -- hát nagyon finom volt!


    Holnapra pedig kocsonya fő csendesen --nyami-nyami. Most először készítem leveszöldségek nélkül, mert egyszerűen nem tudtam még azt is cipelni a piacról. Persze hagyma, fokhagyma, babérlevél és mindenféle magvak vannak benne -- kíváncsi vagyok...Majd eszem tormával és csilivel.

    2015-01-28  13:56
    Zajec (180997)
    előzmény:
  2. 2015-01-28 16:30180998.

    Hmmm nagyon jól hangzik, én lángos fogok készíteni, sajttal és tejföllel.

    2015-01-28  13:56
    Zajec (180997)
    előzmény:
  3. 2015-01-28 13:56180997.

    Végül a döntés:
    Vacsorára szerb rizseshús, savanyú uborkával és madártej.


    Kellemesen egyszerű, jól ehető, finom vacsora. Több napra elegendőt főzök belőle.


    A madártej már készen van.


    Zajec.

  4. 2015-01-28 12:04180996.

    ...mmm....


    egzotikusan hangzana... 

    2015-01-28  11:23
    kaleva (180995)
    előzmény:
  5. 2015-01-28 11:23180995.

    Szervusztok!


    Zajec! Hirtelen úgy olvastam, hogy a káposztát madártejjel készíted!

    2015-01-28  07:39
    Zajec (180994)
    előzmény:
  6. 2015-01-28 07:39180994.

    Sziasztok!


     


    Nem, nem elírás: direkt. Valahogy bennem maradt, egy régi kedves kolegámtól szoktam-volt ezt hallani, már nyugdíj előtt járt az öreg, és ezzel fejezte ki viccesen, ha valami régi tapasztalatára utalt vissza.


    Akkoriban nem gondoltam, hogy egyszer énnekem is beugrik valami, így... de íme a bizonyíték, hogy napról napra fiatalabbak vagyunk!


    A káposztát kipróbálom, ma délutánra madártejjel készülök. Vacsoráról még nem döntöttünk.


    Ó, azok a Hollóházik.... 


     


    Zajec.

    2015-01-27  19:08
    Oliva_ (180990)
    előzmény:
  7. 2015-01-27 23:03180993.

    Szervusztok!


    Leskelődtem ám néha, csak nem volt mindig erőm írni, főzni meg pláne nem - hosszúlejáratú influenzaféle úgy letaglózott három hétre, hogy ihaj.


    Zajecnek akartam egyszer írni, hogy nekem is van fehér hollóházim, néhány különféle darab, egyenesen a gyárból, egy turistaútról, fillérekért lehetett venni, olyan festetlen, hibás darabok, hogy avatatlan szem nem is lát benne hibát. Meg égetés előtti kis nippeket is, azokat csak úgy ingyen, kis hibával...


    Ma én is főztem füstölthúsos, kolbászos káposztát, más hús most nem is került bele, vitaminpótlásnak jó. Néhány palacsintát is sütöttem utána, zabpehelylisztből.


     

  8. 2015-01-27 21:58180992.

    Szerintem legalább 5 nap kell neki ilyenkor (ha beleszimatolsz, kellemes savanykás illatot kell érezned) és -- ahogy Oliva is mondja -- utána a kenyértől megszabadítva még 1-2 nap a hűtőben mintegy befejezi a folyamatot.


    Tehát jól teszed, ha addig azért eszel valami csekélységet....

    2015-01-27  16:52
    Zajec (180989)
    előzmény:
  9. 2015-01-27 21:52180991.

    Oliva, gratulálok! Szuper lett a káposztád mindjárt elsőre.

    2015-01-27  15:50
    Oliva_ (180988)
    előzmény:
  10. 2015-01-27 19:08180990.

    Biztos eliras, de olyan jot nevettem azon, hogy milyen nagy multra tekint vissza a topikunk : D

    2015-01-23  08:41
    Zajec (180976)
    előzmény:
  11. 2015-01-27 16:52180989.

    Látod, látod, ez a működő telepátia. Ott figyel a brindza, kacsintgat, de nem jut eszedbe semmi, csak hogy valami miatt kéne egy kevés - ezzel én is sokszor vagyok így!


    Én ma, betegség okán, nagyot aludtam, azt hiszem, a nehezén túl vagyok. Viszont borzasztóan megéheztem.... de mára csak pizza lesz, a sarki pizzástól rendelve.


    lehet, hogy holnap puliszka, vagy az a tarja végre-valahára!
    Egy adag káposztát is odateszek kovászolódni. Vajon fűtött lakásban kb hány nap alatt készül el? Mert akkor lehet, érdemes vona megvárnom. Ilyen tarját krumplival-káposztával 1-2 alkalommal eszünk csak egy évben.


     


    Zajec 

    2015-01-27  14:56
    Liventa (180986)
    előzmény:
  12. 2015-01-27 15:50180988.

    Sziasztok!


    Zajec, A kovászolt káposztát feltétlenül próbáld ki! Én is itt kaptam a receptet, Szerintem Liventatól, És nagyon finom lett! Mutatok egy ételt, amit a saját káposztámból készítettem:


    Hansági káposzta


    Hétvégén szürke marhát főztem olaszos raguval, polentát ettünk hozzá (Vagy mondjam úgy , hogy Puliszka ? )

  13. 2015-01-27 14:58180987.

    Hogy csináltad? Füstölt husit is raktál bele?


    Én ma vettem egy első csülköt kocsonyának, a múltkor is csodásan megdermedt minden plusz bőrke nélkül.

    2015-01-27  13:39
    iringo45 (180985)
    előzmény:
  14. 2015-01-27 14:56180986.

    Köszönöm szépen!


    Most voltam piacon, ott mérték előttem a brindzát, gondolkodtam, hogy minek is kellene az nekem -- azon kívül hogy nagyon szeretem --, de az istennek nem jutott eszembe. Sebaj, van még jó érett tehénsajt maradékom + kéksajtom (lánynevén rockfort), a szalonnakockákon hagymát is pirítok és azzal rakom össze a puliszkámat (de már csak holnap, mert olyan éhes voltam, hogy kénytelen voltam házon kívül gyorskajálni , és az mára elég).

    2015-01-27  10:21
    Zajec (180984)
    előzmény:
  15. 2015-01-27 13:39180985.

    Szombaton húsos káposztát főztem isten finom lett.

    2015-01-22  16:06
    iringo45 (180975)
    előzmény:
  16. 2015-01-27 10:21180984.

    Szia Liventa!
    Sajnos úgy néz ki, hogy igen. De nem csüggedek: fekszem, dolgozgatok és élvezem a pihenést. Inkább kora este rossz, mikorra tényleg elgyengülök már.


    Mi a maradék pulickát úgy turbózzuk, hogy:


    Pulicka fölaprít, közben jó sok pörcöt készít. Jénaiba pörc-zsír, arra a felaprított pulickát lerak, rá juhtúró, pörc és ha még van pulicka, ismét lerak. Maradék szalonnazsírral meglocsol, összesüt. Tányéron sok tejföl... mmmm


    Nos, valóban nem a legdiétásabb, de frenetikusan finom (ha van kis jénaid, egészen kevés adagot is lehet készíteni, attól függően, hogy mennyi maradékod van)


    Remélem, tudtam segíteni


    Zajec 

    2015-01-27  09:21
    Liventa (180983)
    előzmény:
  17. 2015-01-27 09:21180983.

    Szia, kedves Zajec! Influenzás vagy? Akkor sürgős gyógyulást kívánok Neked és sikeres káposztaérlelést. Legalább mi tartsunk ki, talán előbb-utóbb kedves topik-társaink is előmerészkednek téli kuckóikból...


    Nekem van maradék puliszkám, most megnézem, hogyan lehetne továbbfejleszteni, hogy ebéd legyen belőle.

    2015-01-27  08:21
    Zajec (180982)
    előzmény:
  18. 2015-01-27 08:21180982.

    Nem! Nem!
    Liventa, én itt vagyok!


    Én is nézem minden nap a topicot de láthatóan belassult - nem baj, visszajönnak még a Lányok, csak most biztosan másfele van dolguk!


    Én is (sajnos) csak az influenza miatt érek rá jobban, bár most jól esik a pihenés.


    Főzni nem is főzök én sem, várom a gyógyulást és a savanyúkáposztás tarjaszeleteket!!!!


    Puszi a Topicnak:
    Zajec

    2015-01-27  08:11
    Liventa (180981)
    előzmény:
  19. 2015-01-27 08:11180981.

    Sőt! Ilyen ragyogó időben sem... Akkor ennyi volt.

  20. 2015-01-25 10:30180980.

    Gondoltam, ebben a zord időben csak téved erre valaki -- de nem...


    Mind1, azért elmondom, hogy tegnap, miközben az őrjöngő szél vízszintesen hordta a lucskos havat, a falu népe vígan disznótorozott a szabadban. Kaptam orjalevest és hurkaféléket, vettem biokészítményeket (olaj, szörp, paradicsomlé) és jó friss levegőt.


    Ma viszont csak  szerecsendiós sajtostészta lesz itthon, mert vannak ízes sajtmaradékaim.


    Nektek is hasonló földi örömöket kívánok!

  21. 2015-01-23 18:56180979.

    Ja? Babérlevelet és mustármagot is teszek bele (csak sajnos évek óta nem jutok olyan babérlevélhez, aminek érezném a békebeli finom illatát/ízét). Persze nem mindig mindent, de ez a kettő jól áll a káposztának.


    Anno olvasgattam a neten föllelhető recepteket, azok alapján alakult ki a saját technológiám.


    Jó kísérletezést!

    2015-01-23  11:59
    Zajec (180978)
    előzmény:
  22. 2015-01-23 11:59180978.

    Mmmm, ez nagyon jól hangzik!


    Főleg, hogy ilyen klasszul van fűszerezve - én az uborkába is csak kaprot és fokhagymát tettem eddig és persze sót.


    Azt hiszem, veszek ma egy fej káposztát....


     


    Z.

    2015-01-23  10:29
    Liventa (180977)
    előzmény:
  23. 2015-01-23 10:29180977.

    Szia Zajec!


    A kovászolt káposzta lényege kb. ugyanaz, mint a kovászos uborkáé: legyalulok egy fej káposztát, közben melegítek (nem forralom fel) 3 l vizet és beledobálok durván megtört magokat (bors-félék, koriander, kömény, fekete hagymamag) + 2 evőkanál sót.


    Egy nagy uborkásüveg aljára teszek egy szelet kenyeret, arra rápakolom a gyalult káposztát és teszek közé fokhagyma gerezdeket, csilit, a kertből összekapkodott csombort, izsópot, esetleg tormát v. kaprot --- de ezek mind opcionálisak: ami épp a kezembe akad.


    Felöntöm a langyos fűszeres lével, kicsit megmozgatom, hogy a fűszerek ne maradjanak a tetején, ráteszem a másik szelet kenyeret és lazán lefedve nyáron a napon, ilyenkor pedig egy langyos radiátoron/mellett érlelgetem. 5-6 nap múlva szétrakom kisebb üvegekbe (persze a kenyér nélkül) és folyamatosan használom. Az idő múlásával még jobban összeérik és egyre finomabb lesz nyersen, főzve, akárhogy. A levét sose öntöm el, a fölösleget megiszogatom.

    2015-01-23  08:41
    Zajec (180976)
    előzmény:
  24. 2015-01-23 08:41180976.

    Sziasztok Lányok!


     


    Erről a krumplis-káposztás recepthez szeretném hozzáfűzni: anno 1848 táján jelent meg itt, ezen a fórumon egy olyan változatban, hogy a tepsi felében krumpli- a másik felében savanyúkáposzta és rajta a húsok, pácolva. Nagyon örülök, hogy újra előkerült, mert tényleg finom, különleges téli étel.


    Oliva rozmaringja, fokhagymái és ahogy látom a fázisfotókon: hagymadarabkái új nekem, de jóóóóó....


    Köszönöm, Oliva, hogy előhoztad a receptet, én is elfelejtettem már de azt hiszem, hamarosan elkészítem ezt a verziót.


    Kovászolt káposztáról viszont még nem hallottam - hogy készül?


    A tarjákat mivel érdemes szerintetek pácolni? Én annak idején olajos mustárral és a nálam elmaradhatatlam kakukkfűvel pácoltam, de kíváncsi volnék más megoldásokra is!!!


    Nálunk ma nem lesz főzés: szerdán egy nagy adag rakottkrumpli készült, van még belőle. Holnap a fagyasztóból ebédelünk.


    Puszi


    Zajec

  25. 2015-01-22 16:06180975.

    Holnap nem fogok főzni, a vacsora szendvics lesz 

    2015-01-21  17:40
    iringo45 (180972)
    előzmény:
  26. 2015-01-22 11:14180974.

    Igen, kezdem megszokni a rozmaring ízét a különféle ételekben. Legjobban viszont a ropogósra sült zsályaleveleket és héjas fokhagyma gerezdeket szeretem a husik mellett.

    2015-01-22  10:09
    Oliva_ (180973)
    előzmény:
  27. 2015-01-22 10:09180973.

    Ezt a káposztával töltött húsreceptet is elraktároztam magamnak, ki fogom próbálni. Jól látom, hogy egy kis rozmaring is megbújik a szalonnaszeletkék alatt?

    2015-01-21  15:03
    Liventa (180971)
    előzmény:
  28. 2015-01-21 17:40180972.

    Huha ez nagyon jó néz 

    2015-01-21  10:15
    Oliva_ (180969)
    előzmény:
  29. 2015-01-21 15:03180971.

    Így nézett ki, amikor már kénytelen voltam egy adagot enni belőle --- egy nagy kanál tejföllel kiváló. Nagyon puha és szaftos lett a husi és nekem remekül beválik ez a kovászolt káposzta. Egész télen is gyártom folyamatosan és eszem sülve, főve, nyersen.


    Most megy a frigóba, de még rá fogok pirítani egy kicsit a következő "használat" előtt.

  30. 2015-01-21 13:03180970.

    Óóóó, de gusztusos! Az én tarjám sült kb. 180 fokon 3 órán át, de most felturbóztam, hogy hamarabb készen legyen, mert nagyon éhes lettem.

    2015-01-21  10:15
    Oliva_ (180969)
    előzmény:
  31. 2015-01-21 10:15180969.

    Nagyon finom lett a káposztás oldalas, és pikk-pakk össze lehetett állítani! Csináltam fázisfotókat:

    2015-01-20  14:58
    iringo45 (180968)
    előzmény:
  32. 2015-01-20 14:58180968.

    nagyon jól hangzik kíváncsi vagyok a beszámolódra, hogy sikerült

    2015-01-20  10:21
    Oliva_ (180965)
    előzmény:
  33. 2015-01-20 13:02180967.

    Köszönöm szépen, Oliva! Ezt néztem ki magamnak:


    http://www.nosalty.hu/recept/chilis-paradicsomszoszban-s ult-csirke


    Mézes-narancsosnak pedig ezt:


    http://www.mindmegette.hu/mezes-narancsos-sult-csirkecom b.recept


    Kiváncsi vagyok a káposztás oldalasodra.

    2015-01-20  10:27
    Oliva_ (180966)
    előzmény:
  34. 2015-01-20 10:27180966.

    A paradicsomos-chilis érdekelne engem is, van linked hozzá?


    Mutatok én is két receptet, az elsőt itt, ezen a fórumon kaptam, sajnos most nem jut eszembe annak a külföldön élő magyar hölgynek a nickneve, aki írta, pedig szuperjó a recept, illő lenne megemlítenem a nevét 


    http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/husetelek/apuliai-csirk e.html


    Ez pedig egy olyan mindent egybe bedobálós stílusú recept


    http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/husetelek/csirke-kolbas szal-es-poreval.html

    2015-01-20  10:11
    Liventa (180964)
    előzmény:
  35. 2015-01-20 10:21180965.

    Köszönöm a válaszokat káposztás hús - ügyben. Akkor ma megcsinálom, és majd beszámolok.

  36. 2015-01-20 10:11180964.

    Én most éppen csirkecombra keresek valami jó kis hétvégi receptet, hogy kicsit más legyen, mint a megszokott. Ki is választottam egy narancsos-mézeset és egy paradicsomos-csiliset ---- majd eldöntöm.

  37. 2015-01-19 16:28180963.

    hétvégén húsos káposztát fogok készíteni 

    2015-01-19  11:44
    Oliva_ (180960)
    előzmény:
  38. 2015-01-19 13:16180962.

    Oliva, nekem kedvenc családi receptem egy régi-régi kolléganőmtől: savanyúkáposztát kicsit összeszabdalok, hagyma- és almadarabkákat (birs még jobb), borsot, koriandermagot keverek hozzá, beletöltöm egy felszúrt és sózott sertésdagadóba és kb. másfél órát lefedve sütöm a römertopfban, majd még fél órát fedő nélkül, miközben az illatozó szaftjával locsolgatom. Én most tarjával készülök elkészíteni úgy, hogy egyszerűen ráültetem a káposztára (saját kovászoltam), így is isteni lesz. Mondjuk fokhagymagerezdekkel is megspékelem.


    Szeretni fogjátok oldalassal és krumplival is, jó étvágyat!

    2015-01-19  11:44
    Oliva_ (180960)
    előzmény:
  39. 2015-01-19 12:34180961.

    Oliva, sztem jó lesz, finom lesz.


    Valami hasonlót már csináltam, de tarjából. Tartalmas étel.


     


    Nálunk ma krumplifőzelék van, fasírtgolyókkal.

    2015-01-19  11:44
    Oliva_ (180960)
    előzmény:
  40. 2015-01-19 11:44180960.

    Szeretnék oldalast sütni savanyú káposztával. Valahogy úgy gondoltam, hogy tepsibe rakok krumplikarikákat, arra oldalas és rá a savanyúkáposzta. Csináltatok már ilyesmit? Jó lesz ez így, mit szóltok?

  41. 2015-01-17 12:57180959.

    Ez csak félig igaz, mert nem a busát vettem elő (nagyobb adag, jó lesz a családnak), hanem 2 harcsaszeletet, nyálkátlanítottam és besóztam őket, beléjük masszíroztam egy petrus-édesköményzöld (kapor gyanánt)-koriander-bors olajos trutyit, elhelyeztem őket egy jénaiban és melléjük dobtam kb. 8 gerezd fokhagymát héjastul, majd fél órát sültek a sütőben (a végén grill alatt).


    A maradék rizzsel és majonézzel (tubusos volt) csodás ebédem volt. 

    2015-01-17  09:22
    Liventa (180958)
    előzmény:
  42. 2015-01-17 09:22180958.

    A napokban csontos császárhusit sütöttem magamnak lassssssan, jól befűszerezve. Tegnap a maradékához készítettem rizst hajdinával, s.répával és zöldborsóval. Ma viszont a rizs maradékához sütök busafiléket jó ropogós tempurában.


    Holnap pedig talán valami darálthússal rakott zöldség lesz.

  43. 2015-01-16 14:00180957.

    Holnap  húsleves , rántott húst fogok készíteni sültkrumplival Hmmmmm....

    2015-01-15  14:44
    iringo45 (180955)
    előzmény:
  44. 2015-01-15 15:30180956.

    Nagyon szép az egész, lenyűgöző. Szeretem, ha egy étkészlet hófehér, a Hollóházi különösen kedves. Nem is tudtam, hogy létezik sima fehér!


    Nekem sajnos csak egy kistányérom van, az első udvarlómtól kaptam. Érdekessége, hogy a festés nincs befejezve rajta - fogalmam sincs, hol szerezhette! Névjegyeket tartok rajta.


    A rakott kel jól hangzik, sajnos álunk csak én eszem, így nem készítek.


    Még ki kell találnom a hétvégi menüt. 


    Zaju

    2015-01-15  14:25
    litita (180954)
    előzmény:
  45. 2015-01-15 14:44180955.

    rakott kel nagyon jó hangzik

    2015-01-15  12:43
    bmari (180953)
    előzmény:
  46. 2015-01-15 14:25180954.

    Nálam is évente 2x, 3x, pedig finom.


     


    Zaju, igen, hófehér hollóházi. Régebben vettük, most már szinte megfizethetetlen. Kiegészítsnek már  hófehér ikeásat vettünk, de az csak akkor kell, ha nagyon sokan vagyunk, most nem kellett.

    2015-01-15  12:43
    bmari (180953)
    előzmény:
  47. 2015-01-15 12:43180953.

    Egy évben kb  3x, 4x készül, de ma igen


    rakott kel

  48. 2015-01-15 10:35180952.

    Őrületesen szép.... gratulálok! Jól látom, hogy hófehér Hollóházi? Vagy csak képzelődöm?


    Gyönyörű volt az asztalod!


    Ma ithon, a kislány gyengélkedik (na nem komoly, egy kis iskolaundoritisz, meg jó összebújni), könnyű ebéd lesz:


    csirkeszárnyas zöldborsóleves (örök sláger) és zöldbabfőzelék friss kenyérrel.


     


    Puszi


    Zajec

    2015-01-14  18:40
    litita (180950)
    előzmény:
  49. 2015-01-14 21:56180951.

    Nekem nagyon tetszik, hogy nem cikornyás edények/kellékek akarnak uralkodni, hanem a változatos, színes ételek érvényesülnek és kínálják magukat.

    2015-01-14  18:40
    litita (180950)
    előzmény: