Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2016-05-02 18:15181665.

    Bio Berta gyártmány: bio bógríz a neve,  só nélküli szárított zöldségek. Én nagyon régen használom, nagyon jó.

    2016-05-02  15:01
    Nessy (181662)
    előzmény:
  2. 2016-05-02 17:04181664.

    Jajj, ne haragudj, voltam a zöldségesemnél, s azt mondja, idén nem kapott, de a termelő el is tűnt a szeme elől. Úgy emlékeztem, nemrég még ott láttam a polcán. Valóban a közel múltban fogyott el, azt ígérte, utána jár, miért nem szállít, s van-e más akitől beszerezheti.


    Kutatok én is!

    2016-05-02  15:01
    Nessy (181662)
    előzmény:
  3. 2016-05-02 15:16181663.

    a fagyasztva szárítottak a legjobbak


     

    2016-05-02  15:01
    Nessy (181662)
    előzmény:
  4. 2016-05-02 15:01181662.

    Húú várom a kistermelő nevét vagy elérhetőséget.
    Nagyon szeretem az ilyen természetes ízesítőket- az összes többi sóval van tele inkább...

    2016-05-02  12:35
    Zsumi45 (181661)
    előzmény:
  5. 2016-05-02 12:35181661.

    Most épp kifogyott az enyém is, Szeged környékén valami kistermelőtől szerzi be az a zöldségbolt,ahol venni szoktam. Megnézem majd a címkéjét és megírom.

    2016-05-02  12:11
    Nessy (181658)
    előzmény:
  6. 2016-05-02 12:24181660.

    Ezt mind én is szeretném, mert halak jegyben is születtem, imádom a halat- ha nem félnék a szálkától...

    2016-04-28  15:19
    galile (181648)
    előzmény:
  7. 2016-05-02 12:11181658.

    Hol lehet ilyen natúr szárított zöldséget venni? Megszűnt egy vállalkozás, akik ilyet csináltak, így nincs forrásom.Hamarosan kifogyok, és akik csinálták, már a telefont se veszik fel- vagyis a fax arra a telefonra van kötve...:(

    2016-04-28  15:06
    Zsumi45 (181647)
    előzmény:
  8. 2016-04-29 12:48181656.

    A főzésre gondolsz?

    2016-04-29  09:03
    ugyintezo.a (181654)
    előzmény:
  9. 2016-04-29 09:07181655.

    szalonna, paprika paradicsom


    és mosolyognak a haverok, hogy késsel villával eszem


    körte alma.... feldarabolva és villával


    ujj leszopás nincs


     

    2016-04-29  08:47
    galile (181653)
    előzmény:
  10. 2016-04-29 09:03181654.

    és lesokkolod, ahogy kell csinálni?


     

    2016-04-29  08:47
    galile (181653)
    előzmény:
  11. 2016-04-29 08:47181653.

    Pedig van ami piros-ropogósan finom, és vannak dolgok, amiket meg kell fogni. :))


    Tegnap délután vettem észre, hogy nincs elég kenyerünk, úgyhogy ha már beszéltünk itt róla,  bagelt sütöttem, teljes kiőrlésű lisztből, meg a kovászból is borítottam bele. Jó lett így is, máskor is teszek bele. (A gyorsaság miatt elsősorban az élesztő dolgozott benne, de biztosan nem rontott rajta. )

    2016-04-28  16:41
    ugyintezo.a (181651)
    előzmény:
  12. 2016-04-28 16:44181652.

    szivi


    van friss időben szedett a közeledben?


     

    2016-04-28  15:19
    kisnyusz (181649)
    előzmény:
  13. 2016-04-28 16:41181651.

    én nem szeretek kézzel enni és a szálkás nem megy csak szerszámmal, vagy nagyon macetás


    a szétsütütt dolgokat se szeretem

    2016-04-28  15:19
    galile (181648)
    előzmény:
  14. 2016-04-28 15:21181650.

     A tepsis zöldség receptedet én is megsütöttem, lehet ma vacsorára csinálok is újra, mert tényleg finom.

    2016-04-28  15:06
    Zsumi45 (181647)
    előzmény:
  15. 2016-04-28 15:19181649.

    Köszi, van néhány jó ötlet, amit majd kipróbálok, de most inkább spárgát veszek, amíg lehet kapni:-)


     

    2016-04-26  18:38
    ugyintezo.a (181600)
    előzmény:
  16. 2016-04-28 15:19181648.

    Akkor jövök az ellenvéleménnyel, részemről szeretem az itthoni fajta halainkat is. A pontyot halászlébe, gyúrt tésztával, a busát rántva, a keszeget, kárászt ropogósra sütve paprikás lisztbe forgatva, a harcsát paprikásnak. De éppen így jöhetnek a pisztrángfélék, hasüregbe rozmaringszál, fokhagyma, citrom, sütve, a lazac serpenyőben sütve, vagy krémnek, vagy..vagy...ja és persze az icurka picurka szeméthalak is, chipsnek sütve....a tonhalkonzerv tésztának...

    2016-04-28  15:02
    ugyintezo.a (181646)
    előzmény:
  17. 2016-04-28 15:06181647.

    A hal nekem is így funkcionál, egyedül vagyok, kicsiket , gyorsan készítek. A zöldségesemnél is árulnak natúr szárított zöldséget, azt használom ízesítésre. Közeli termelő csinálja, de bevizsgált.


    Gyakran csak tepsis zöldséget eszem, esetleg csirkemell csíkok hozzá, serpenyőben.


    Bármi: Krumpli, s.répa, cékla, sütni való tök, cukkini, padlizsán, batáta, zeller...paprika, paradivsom .Kockára, bármilyen összetételben a tepsi 4 sarkának irányában elterítem. Külön-külön fűszerezem, amit oda illőnek tartok, azzal. ( fahéj, őrölt kömény, piros paprika, mediterrán... stb) Lespriccelem olajjal, ha kell, pici vizet alá. Rá fedő, vagy alufólia,. Ha már puha, kicsit lepirít és jó étvágyat!


     

    2016-04-28  14:03
    Nessy (181642)
    előzmény:
  18. 2016-04-28 15:02181646.

    szálkás szart én se szeretem

    2016-04-28  14:37
    Nessy (181645)
    előzmény:
  19. 2016-04-28 14:37181645.

    No az úgy király :)

    2016-04-28  14:17
    ugyintezo.a (181644)
    előzmény:
  20. 2016-04-28 14:17181644.

    kaja nem kidobás nekem is elvi klrdés


    halcsontokból alaplevet szoktunk főzni és leszűrjük


    a halászlébe meg filé megy

    2016-04-28  14:07
    Nessy (181643)
    előzmény:
  21. 2016-04-28 14:07181643.

    Engem anyukám egyedül nevelt fel, így tőle megtanultam xar-ból is várat építeni. Soha semmit nem dobok ki, és megpróbálom úgy elkészíteni, hogy az királyi kajának hat...Nekem az :)


    szoktam ugyanilyen halból halászlevet is készíteni- annál finomabb nekem nem is kell- annál is inkább, hogy szálkás halakat nem veszek, és mégis van halászlé ha épp úgy akarom :)

    2016-04-28  13:11
    ugyintezo.a (181640)
    előzmény:
  22. 2016-04-28 14:03181642.

    Nekem se játszanak a vegeták, csak a Vegeta Naturella.
    abban nincs + só, és tartósítószer sem.


    Én ezt a kaját még ha nincs időm, ebédre is megeszem, vagy uzsonna/vacsora is lehet.
    Zöldségekkel, vagy pl maradék pörkölt húst hozzáadva teljes értékű ebéd nekem krumplipürével vagy rizs körettel, savanyúval, de simán rozsos , magvas kenyérrel is.

    2016-04-28  13:11
    ugyintezo.a (181640)
    előzmény:
  23. 2016-04-28 13:14181641.

    harcsa filéből már öregapámmal is gyártottunk olajos hal


    később én meg már tengeriekből is


     

    2016-04-28  12:57
    Nessy (181639)
    előzmény:
  24. 2016-04-28 13:11181640.

    paradicsomosat nem szeretem


    ilyesmit úgy szoktam csinálni, hogy


    everything bagel félbevágom a lukakba 1 1 tojás, csipet só bors oregánó megpakolom hallal és a kis sütőben megsütom a sárga lágy


    hagyma nem mert reggelire az nem ok


    és halas omlette is szoktam


    mondjuk a vegetafélék nálam nem játszanak


     

    2016-04-28  12:57
    Nessy (181639)
    előzmény:
  25. 2016-04-28 12:57181639.

    Ha szereted a konzerv olajos vagy paradicsomos halat, írok egy szuper egyszerű kaját.

    Kibontom az olajos halas konzervet (általában olyat veszek, amiben egész kicsi halak vannak)
    Egy serpenyőbe öntöm a benne lévő olajat, 1 db közepes hagymát laskázva megfonnyasztok az olajon. Mikor ez megvan, egy edénybe 2 db tojást habosra felverek. teszek bele vegetát, és félreteszem.
    Ha az olajon megfonnyadt a hagyma, óvatosan ráhelyezem a hal darabokat , és kicsit együtt futtatom keverés nélkül.
    Ha a hal is átforrósodott, ráöntöm az ízlés szerint vegetával vagy egyéb fűszerrel felvert tojást, és így eszem friss rozsos kenyérrel, és salátával/csalamádéval- vagy valami hasonlóval.
    Volt, hogy fel volt bontva üveges zöldbab vagy borsó- azt is a halacskák közé tettem, mikor átforrósítottam, és úgy öntöttem rá a felvert tojásokat. Olyan is volt, hogy maradt főtt rizs- azt mellé tettem, és mennyei kaja lett így is valamilyen savanyúsággal. :)
    Paradicsomos halból is ugyanolyan finom.
    Kb 10 perc alatt megvan.


    Jó étvágyat hozzá. :)

    2016-04-28  09:53
    ugyintezo.a (181635)
    előzmény:
  26. 2016-04-28 12:20181638.

    Ha lenne csicsókám, én is megcsinálnám, de krémlevesként is megpróbálnám a gépemben őrölt babérral, és egy-két csepp citromlével. Hozzá kisütött kockára vágott ,ropogós bacont adnék levesbetétnek, vagy valamilyen magvakat.
    Hmmm... elképzeltem :)

    2016-04-28  11:14
    Zsumi45 (181637)
    előzmény:
  27. 2016-04-28 11:14181637.

    Köszi, a vadas nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni a még tisztítatlan (brrr) kilónyi csicsókából.

    2016-04-27  22:11
    Nessy (181614)
    előzmény:
  28. 2016-04-28 09:55181636.

    csináltál már házi konzervhalat szálkátlan filáből?


     

    2016-04-28  09:31
    Nessy (181634)
    előzmény:
  29. 2016-04-28 09:53181635.

    szeretem, jó hogy egyszer csak már ehettem


    a halbuziságomról már sokat beszéltünk

    2016-04-28  09:26
    galile (181632)
    előzmény:
  30. 2016-04-28 09:31181634.

    Csatlakozom :)

    A tengeri herkentyűket nem eszem meg :)
    A halat nagyon szeretem, de régen féltem a szálkás halaktól, így megszoktam a filézett halakat, valamint hal konzervből is csodákat szoktam csinálni :)


     


     

    2016-04-28  09:26
    galile (181632)
    előzmény:
  31. 2016-04-28 09:28181633.

    Sok-sok jó ötletet merítettem brokkoli ügyben.
    Én (majdnem) mindenbe szeretem a fokhagymát, de amiket írtál, ki fogom próbálni.


    Ancsa
    Én nem sütögetek kenyér-féléket, de nagyon finomak, amiket írtál.
    Az az egy, amit megveszek, mert a sütőm nem igazán jó, és annyi időm sincs, hogy még azt is én csináljam :)



    Ha hazamegyek, spenótos valami lesz- az biztos, mert az van itthon.
    Talán tésztát csinálok, vagy mártást, és csibe mellet sütök hozzá + hagymás krumplit :) Ez még csak terv, lehet, hogy más lesz belőle.
    Valami "puhát" csinálok, mert tegnap 1 foggal kevesebb lett, és vigyázni kell... :)


     

    2016-04-28  08:19
    galile (181626)
    előzmény:
  32. 2016-04-28 09:26181632.

    A kagyló sem a kedvenc...meg a tengeri herkentyűk... A halat azt szeretem. :))

    2016-04-28  09:23
    ugyintezo.a (181630)
    előzmény:
  33. 2016-04-28 09:24181631.

    mi az olajban sütöttet is szoktuk keleszteni és akkor levegősebb


     

    2016-04-28  09:12
    galile (181629)
    előzmény:
  34. 2016-04-28 09:23181630.

    régen engem a kagyló vágott meg


    de 10 év után kinőttem


     

    2016-04-28  09:07
    galile (181628)
    előzmény:
  35. 2016-04-28 09:12181629.

    Sütőben sütve kelesztik, amúgy nem.

    2016-04-28  08:50
    ugyintezo.a (181627)
    előzmény:
  36. 2016-04-28 09:07181628.

    Háát...a rákra allergiás vagyok..Tényleg. Húgom is. Amikor szüleinkkel mentünk étterembe, és rákot ettek, előre azon vigyorogtunk, hogy akkor most ki fog derülni, kitől is örököltük...Ki is derült rövidesen, anyu volt a "bűnös"..

    2016-04-28  08:50
    ugyintezo.a (181627)
    előzmény:
  37. 2016-04-28 08:19181626.

    Virágzik most sok minden a kertemben a feketegyökér nélkül is..(Ki kéne menni rendbe tenni.)


     A krumpligombóc tésztájából felénk is nagyon sok minden készült. :)


    Még nem tudom, mit készítek ma, de krumpli és hús nem lesz benne, tegnap vacsorára megettük az ebéd maradékát, és a nagy sikerre való tekintettel, -gyerekek nagyon örültek  a főzeléknek- nekem csak fél adag jutott, és kenyérrel -ráadásul vett, igaz barna-ettem meg vacsorára a húst, nagyon nem esett jól... Férjem meg is lepődött, amikor este hazajött -suliba volt sokáig- egy  spicces -bár határozottan jókedvű- feleség fogadta (nagyon ritkán iszok alkoholt), mert az esőre, a hidegre és a sötétre való tekintettel nem mentem ki a kertbe édeskömény és mentalevélért, hanem a jägerre jártam rá..:))))


    Fokhagyma és brokkoli? A kettő nekem nem passzol, a vaj, a tej, tejszín se igazán...Esetleg ha tárkonyosan ragulevest készítek és abban is van brokkoli...Valahogy olyan ízt hoz ki a fokhagyma a brokkoliból, amit -én- nem szeretek.


    Brokkoli - roppanósra párolva kevés lilahagymás majonézes alapú szósszal, mandulaforgáccsal megszórva...Ha már nem főzelék.:))))


     

    2016-04-28  07:37
    ugyintezo.a (181623)
    előzmény:
  38. 2016-04-28 08:02181625.

    Kardamon...a koriandernek tényleg ütős az íze, avokádókrémbe finom. :)

    2016-04-28  07:10
    ancsa21 (181621)
    előzmény:
  39. 2016-04-28 07:58181624.

    Sziasztok!


     


    Bagel: Ügyintéző már "rábeszélt" a kipróbálására jó egy éve, azóta is sokszor kéri a család, annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy én is kevesebb cukrot teszek a tésztába -1 kanál az 1 kg liszthez-, a főzővízbe szintén kevesebbet -oda is egy evőkanállal karamellizálok, a tésztába pedig dobok kb 5 dkg puha vajat.-Jobb lesz az állaga a tésztának.  Először én is golyókból gyurmáztam, aztán igazat kellett adnom a javaslatnak (kössz ü.a) , hogy szaggassam, szebb lesz...A szaggatáskor kijövő közepeket pedig megsütöm, a gyereknek az a kedvenc...Mielőtt megsütöttem, nem vettem/láttam/ettem még sehol, azóta, keresem, kóstoltam is több helyen, de az itthoni sokkal-sokkal jobb, mint a vett. Még kihűlt vagy másnapos állapotában is, a friss-langyos ropogósról ne is beszéljünk...


     

    2016-04-28  05:44
    ancsa21 (181618)
    előzmény:
  40. 2016-04-28 07:37181623.

    öreganyám simát is csinált, csak pogácsa formájúra


    és azt olajjal megkenve sütőben sütötte


    szeretem én is a pitéket


    a brokkolit is, csak nekem a főzelék nem jön be, soha nem szerettem, nem is ettem


    a csirkecomb nekem jó vajon fokhagymával árpárolt brokkolival is


    vegyél új magog valahol


    még szép is amikor virágzik a kertben


     

    2016-04-27  12:53
    galile (181606)
    előzmény:
  41. 2016-04-28 07:21181622.

    Dehogy 300 ml víz +/- esetleg 1/4 ml ! 


    Helyesen: 300 ml víz +/- esetleg 1/4 csészényi (60 ml) víz (liszt függő)


     

    2016-04-28  05:44
    ancsa21 (181618)
    előzmény:
  42. 2016-04-28 07:10181621.

    És már megint eljött az a pillanat, hogy nem maradt időm lelkesen hozzászólni a beírtjaitokhoz, mert megint ellocsogtam az időm. Bár remélem ez hasznotokra lesz ;-))


    Galile, Zsumika, Nessy, Hárombetűs, nagy ölelés nektek! Most, hogy visszanéztem, hogy ki ne hagyjak valakit a sorból ismét láttam, hogy milyen fantasztikus jó ötleteket hoztatok össze!! Már is van, amitől belódult az én fantáziám is! De erről, majd később.


    Jaj, még csak annyit, hogy óvatosan a zöldcitrom és koriander zöldjének keverékével!! Bár én már nagyon szokva vagyok az ilyen ízvilághoz, de emlékszem mennyire ízbimbón ütött, mikor elsőre hoztam össze ezt az ízkombót.


    Tudom javasolni, hogy elsőre csak a zöldcitrom levével, meg kevés reszelt héjával főzzétek meg a rizst. Már ettől is eszméletlen finom lesz. S csak mellé tegyétek a friss koriander zöldjét. Aztán vagy szeretni fogjátok, vagy nem. De legalább nem kell kidobni az elkészült rizst :-))


    Sziasztok, mennem kell. Legyen nagyon szép ez a napotok is!! 


     

  43. 2016-04-28 07:01181620.

    Megleltem a tatyóm is, meg a mobilom is. Egy gonddal kevesebb :-)) Viszont a következő receptnél van egy gond. Megint nem tudom honnét szedtem az ötletem. De hogy pár hete egy videón láttam, az biztos. Most nem maradt már időm, hogy rákeresgéljek.


    A lényeg, hogy ha időhiányba futsz bele, viszont el akarod kápráztatni az estére meghívott vendégeidet bagellel, amihez muszáj new yorki módra buggyantott tojást adni, meg persze lazac szeleteket (már akinek...), akkor mindezt előre el tudod készíteni, beleértve a tojásokat is. Ennek köszönhetően elkerülheted az esti pánikot.


    Ami viszont nagyon fontos, hogy ez a szűrős dolog csak FRISS tojással üzemel!! Saját tapasztalat, hogy a nem friss tojás elfolyatja a fehérjéje nagy részét. Talán az a legjobb, ha a tyúk alól halászod el tojglikat ;-))


     


    Előre elkészíthető buggyantott tojások - ancsa21
    Angolul poached eggs-ként fogod meglelni őket.


    - Forralj fel jó sok vizet. Van aki tesz bele ecetet, és van aki nem. Döntsd el,  hogy te mit szeretnél :-))


    - A tojásokat egyenként üsd rá egy sűrű szövésű szűrőre (nem elírás!!), vagy szitaszövetre, ahonnét enyhe mozgással hagyod, hogy a fehérje vizesebb rétege kifolyjon, majd a maradék tojást egy gyors, de laza mozdulattal könnyen a gyöngyözve forró vízbe fordítod. Aztán térdre magyar imára...


    - Kb 3 perc múlva halászd ki őket, és azonnal tedd egy hideg, esetleg jeges vízzel töltött tartóba, s mehetnek a hütőbe.


     


    - Felhasználás előtt szedd ki őket a vízből, csurgasd le az összes vizet, s ha szükséges, mikróban óvatosan melegítsd fel. Ennél tényleg vigyázni kell, mert könnyen felrobbanhatnak.


    - Ha nem akarsz robbantani, akkor talán csak 2 percig főzzed a tojásokat, majd mehetnek a hűtőbe. Majd mielőtt felhasználnád, tedd őket meleg vízbe,  hogy át is melegedjenek, meg végleg besűrűsödjön a sárgájuk is. 


    - Hogy mennyi ideig állnak el a hűtőben, azt nem tudom. Én tegnapelőtt készítettem őket. Este kedvencem kapott egyet az általam meghagyott fél bageljére, a többinek ma még semmi baja.


    - A videón látott tojások nagyon szép formájú buggyantottak lettek. Az enyémek határozottan amorfak, és milliónyi farkincát eresztettek... Cserébe viszont tényleg előre el lehetett készíteni, és utólag felhasználni :-)) A képen látható, hogy az enyém sajnos nagyüzemi tojásból készült.


    ------------------


    A nyers tojásnak 4 látható rétege van. Van a nyers sárgája, meg az azt összetartó zacsi. Ezt veszi körbe egy sűrűbb fehérje réteg, amit a legkülső szélén egy vizesebb réteg fehérje vesz körül. A videó szerint ez utóbbi az, amitől nem lesz szép a buggyantott tojás formája.


    Ezért, ha egy szűrőn keresztül elfolyatod a legkülső fehérje vizes részét, akkor a maradékból tényleg szép, gömbölyded buggyantottakat lehet csinálni. Állítólag... mondjuk látni láttam, csak nekem nem jött össze :-)) Az így elkészítteteket aztán vagy azonnal, frissiben felhasználhatod, vagy vízben a hűtőben eláll még ... ki kell tapasztalni, hogy meddig.


    Az elkészítés után biztos vagyok abban,  hogy csak friss, és valószínűsíthetően csak házi tojásból  lehet valóban szép formájú buggyantottakat csinálni. Akit érdekel a dolog, kérem, nézzen szét az interneten. Majd a tyúkok között... ;-))


    De jó neked Galile, te piacra menetel nélkül is ki fogod tudni próbálni :-)) Feltéve, hogy lesz kedved próbálgatni.


     


     


     

  44. 2016-04-28 05:54181619.

    Jutott eszembe, míg meglelem a ki tudja hol lévő mobilom, addig itt van még egy ötlet: Kichadi, pici rántott pipi falatokkal (fehérje dúsításnak), meg finomságos, citrommal meglocsolt színesekkel.


    Szavamra mondom, a kichadi valóban üzemel, teszi a dolgát! Nem telít, viszont jól lakat -mármint egy ideig, mert utána mindig farkas éhes leszek-, de az már tapasztalat, hogy minden egyes alkalommal beindítja a chi-t, vagyis, az életenergiánkat. Tényleg érezni lehet. Ennek rendkívül tudok örülni :-))


    ------------------


    U.i. Míg ez a kichadi valóban energiát hoz létre, addig az összes olyan kaja, amit nem az egészségünkre hangoltunk, csak elvisz... Ezt is kitapasztaltam. Míg éttermi kaján éltünk, egyszer sem éreztem a chi-t. Amikor itthon eleve zöldségekkel készített kichadit ettem, még több zöldséggel, azonnal lehetett érezni. Senki  ne higgyen nekem! Próbálja ki. Mint a pudingot ;-))


    És most megyek felhajkurászni a mobilom. Ha itthon van, megmutizom az előre elkészíthető buggyantottakat. Ha nem, akkor frászban leszek...