Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
23
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2014-07-29 13:13180542.
    Mai ebédem, az unokám jóvoltából:
  2. 2014-07-28 19:36180540.
    Arra gondoltam, hogy ez a mákos tészta dióval is működhet.
    2014-07-22  15:17
    Tannéni (180506)
    előzmény:
  3. 2014-07-28 18:58180539.
    Lili, a kölessel madarakat is etethetsz.
    Egyébként sokáig próbálkoztam vele, eddig inkább sós ételekben, de eddig nem ízlett, viszont most valahogy rákattantam. Lehet, hogy van benne valami olyasmi, ami hiányzik éppen a szervezetemnek.

    Megsúgom halkan: nekem a liszttel sincs semmi bajom. Még a fehér liszttel sem. Szerencsére nem vagyunk allergiásak rá. Szóval nem hiszem, hogy száműzném.
    Tegnap is volt foszlós kalácsunk. Most éppen madárka formájú. (A saját tálamban. Az egészben a legszebb a tál. :D )

    A prószák viszont tényleg nagyon finomak. De valószínűleg ettél is már ilyesmiket, készítettél is, csak másképp hívtad. :)

    Egyébként ma megint prósza volt nálunk, búzaprósza. Ami egy nagyon egyszerű keverős süti. Az örömteli meglepetés az volt benne, hogy a kicsilány egy szelet híján megette az összeset. :)



    2014-07-28  14:36
    litita (180534)
    előzmény:
  4. 2014-07-28 16:00180537.
    Sűrítéshez mindenképp egészségesebb! Palósok mindenféle magliszthez is keverik, amitől majdnem normális tésztákat lehet sütni - de én azt ki sem próbálom, nem akarok magliszteket venni, és nem is paleózom! Én nem sütök semmit, ha egyszer nem akarok lisztet használni, akkor nem használok, és kész.
              Ezt a maghéjat is csak azért vettem meg, hogy ha főzeléket csinálok, akkor ezzel sűrítem, így az unokám is jobban megeszi, mert ez nem látszik az ételben, mint a zabkorpa, amit eddig használtam. Na meg ez egészséges is, pucolja a beleket. (Állítólag.)
    2014-07-28  15:12
    litita (180536)
    előzmény:
  5. 2014-07-28 15:12180536.
    Nálad sem? Azt hittem, csak az én gépem vacakol.
    És ez a maghéj egészségesebb, mint a liszt? Tudom, a lisztnél minden egészségesebb.
    2014-07-28  14:47
    kaleva (180535)
    előzmény:
  6. 2014-07-28 14:47180535.
    Lili, semmit se tudtam a maghéjról, csak olvastam róla, de nagyon drágának találtam, viszont a piacon belebotlottam egy kisebb kiszerelésbe, így olcsóbb volt, kísérletnek megvettem. Hogy mennyi kell, azt úgy találtam ki, hogy először beleszórtam egy teáskanálnyit, aztán öt perc múlva láttam, kell-e még bele, hamar sűrűsödik.... Ennyi.

    Nem tudom, mit "fejlesztenek" már megint, de a képeket nem lehet megnyitni!
    2014-07-28  14:36
    litita (180534)
    előzmény:
  7. 2014-07-28 14:36180534.

    Sziasztok.


    Köszönöm, Liventa, nagyon kedves vagy, hogy hiányoltál. Valamit nagyon rosszul csinálok, mert sosem nincs időm semmire.


    Az italokkal én is mindig bajban vagyok. A limonádé az
    nagyon jó, meg a vendégek is általában szeretik. Csak olyan hamar elfogy az az
    egy-két kancsó, és mehetek újat gyártani. Ezért nálunk általában az ásványvíz az
    innivaló.


    Elolvastam, mivel vártad a vendégeket. Hát, nem semmi, nekem minden a fogamra való lenne.Gondolom, meg voltak a kollegák elégedve.
    Mert én nagyon meg lennék. És csak azt sajnálnám, hogy az a finom zsíros
    parasztkenyér lila hagymával nem fér már belém.


    Na, most látom, hogy eső ellenére jól sikerült a buli. A
    képeket majd máskor megnézem, most valahogy vacakol a gépem.


    Tannéni, ezt a rakott mákos tésztát már le is mentettem, valamelyik
    nap milyen jó lesz egy leves után! Köszönöm.


    Viki, a képeket ugyan valamiért nem tudom megnyitni, de
    egyszer biztos kipróbálom a prószát, csak halogatom, halogatom. A múltkor már
    vettem valami gabonát, amit nálad láttam, csak már elfelejtettem, mi volt az.
    Talán köles, mert olyat sem ettem még eddig.


    Kaleva, hogy te miket (ki) nem találsz? És honnan tudtad, mennyi kell ebből a
    maghéjból a sűrítéshez?


    Én ma egy fél cukkíniből „tökfőzeléket” főztem, és
    csirkecombot sütöttem hozzá. Tegnap hideg céklaleves volt, utána tojásos lecsó.
    Holnap talán főzök egy zöldséglevest és megcélozom ezt a mákos rakott tésztát.
    Vagy majd meglátjuk, sok a tennivaló a városban, és ilyenkor mindig a Lehel
    piaci Lacipecsenye főz nekünk.

    2014-07-20  08:41
    Liventa (180489)
    előzmény:
  8. 2014-07-28 14:30180533.
    Szervusztok!
    Tannéni, én most nagyon rákaptam a római köményre, pedig a szagát se bírtam, de amióta thai ételeket kóstoltam, nagyon megszerettem.
    Az adja meg azt a különleges ázsiai ízt.

    Finom ez a saláta!

    A zöld koriandert még nem tudtam megszeretni, csak a száraz magokat.
    2014-07-28  11:30
    Tannéni (180532)
    előzmény:
  9. 2014-07-28 11:30180532.
    Sziasztok!
    A hétvégén még ezt "főztem"

    Csicseriborsó saláta (Fűszeres Eszter)

    Hozzávalók:

    2 db 40 dkg-os csicseriborsó-konzerv
    2-2 piros és zöld kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
    40 dkg koktélparadicsom, felnegyedelve
    4 gerezd reszelt fokhagyma
    1 nagy csokor finomra vágott friss petrezselyem
    3 zöldcitrom héja
    1 zöld chilipaprika, kimagozva és felaprítva
    6 evőkanál olívaolaj a tetejére
    1 teáskanál őrölt római kömény
    só és őrölt bors
    1 csomag pita, a tálaláshoz

    Elkészítés:


    1. A csicseriborsót lecsepegtetjük,
    hideg vízzel alaposan átöblítjük.


    2. Egy nagy tálban összekeverjük
    a csicseriborsót, a paprikakockákat, a paradicsom-negyedeket, a finomra zúzott
    fokhagymát és a felaprított petrezselymet. Ráreszeljük az egyik zöldcitrom
    héját, majd rányomjuk az összes levét. Meglocsoljuk az olívaolajjal.


    3. A csicseriborsó-salátát
    sózzuk-borsozzuk, és lefedve legalább 30 percre behűtjük. Szeletekre vágott
    pitakenyérrel a legfinomabb.


    4 adag lesz belőle.




    Megj.
    Sima citrommal készítettem 2 db.
    római köményt kihagytam.
    tettem rá feta sajtot.
    3 adag lett belőle.
  10. 2014-07-27 12:54180531.
    Ezek is nagyon jól állnak neki!
    2014-07-27  10:19
    kaleva (180530)
    előzmény:
  11. 2014-07-27 10:19180530.
    Vizeskancsóm van, a nyáron kaptam, de egy kis csésze nagy örömömre lenne, ne árválkodjon a kicsi csészealjam. Bár igyekszem ezzel-azzal megtölteni, hogy hasznosnak érezze magát!
    2014-07-26  21:57
    Liventa (180529)
    előzmény:
  12. 2014-07-26 21:57180529.
    Ha a v-i bolhapiacon járok -- már nagyon aktuális --, nyitva tartom a szemem csészécske-ügyben, mert az kell Neked. Ebből a fajtából a vizeskancsók is tetszenek nekem.
    2014-07-26  17:50
    kaleva (180528)
    előzmény:
  13. 2014-07-26 17:50180528.
    Jó színe van a gyöngyöknek, a neszesszer meg csodaklassz, szeretem nézegetni a fb-n is ezeket a foltmunkákat.

    Több edényt már nem nagyon akarok, mert nem tudom, hová rakjam, van annyi minden, most ezeket a kékeket használom, szeretem, bár egy-két mélytányér/tál nagyon jó lenne, az nincs - és még a picike tányérkához szeretnék egy csészét.
    (Azért az Ikeából becsúszik néha egy-egy színes darab...)
    2014-07-26  17:39
    Liventa (180526)
    előzmény:
  14. 2014-07-26 17:43180527.
    Ja?! A gyöngyöcskéket egy másik barátnőm fűzte korábban, épp ott hevertek az asztalon, hát megmutattam...
    2014-07-26  17:39
    Liventa (180526)
    előzmény:
  15. 2014-07-26 17:39180526.
    Ez már tényleg egész gyűjtemény, Évám, érdemes lenne bolhapiacokon vadászni a hiányzó darabokra.
    Nekem csak ez a 3 db képezi a készletemet + 1-2 valahol szétszórva: a tálkába jöhet a főpapi, a tányérkába pedig a sali vagy a szelet kenyér, hozzá a szomszédasszonytól kapott nagy régimódi evőeszköz (csak olyan méretes kanállal esik jól a leves).
    A másfajta kékmintás tányéraimat is szeretem, ennél több és színesebb mintákat a levesemben nem szívesen nézegetek.  
    A kis neszesszert is mutatom, most kaptam egy kedves barátnőmtől, aki csodálatos foltmunkákat készít.
    2014-07-26  16:22
    kaleva (180524)
    előzmény:
  16. 2014-07-26 16:25180525.
    Félrebeszélek! Nem menzás, hanem "koleszos" tányéroknak hívjuk... Kollégium menzájáról kerültek az első darabok a családba. Csúnya dolog, ejnye-bejnye, de már elévült, olyan rég volt!
    2014-07-26  16:22
    kaleva (180524)
    előzmény:
  17. 2014-07-26 16:22180524.
    Liza, ezeket mi is "menzás" tányéroknak hívjuk, a családban volt egy-két "elemelt" darab, mély is, sajnos nekem olyan nincs. Amik most vannak, azokat ajándékba kaptam, két kedves Tündértől! Nagyon szeretem ezeket az edényeket, minden étel jól mutat bennük.

    Íme a készletem:  (de talán már mutattam is valamikor.)
    2014-07-26  16:04
    Liventa (180523)
    előzmény:
  18. 2014-07-26 16:04180523.
    Tökéletes! Amúgyis mérsékelni szeretném a fehérliszt használatát, töltöttpaprikát is tervezek még a közeljövőben a nagy sikerre való tekintettel, így utánanézek, felénk hol kapható (vagy a gyerekeket ráállítom). Egyébként is hatásos gyógynövény az utifű a torok és a hörgők problémáira.
    Egyébként van néhány ilyen kékszegélyes mély és lapos tálkám nekem is -- szerintem az enyéimet valaki valami menzán tulajdonította el...
    Az első adag bodzaleki 3 l lett, de óriási a termésem az idén. Egy tálka feketeszedret is hozzákevertem, mert már szedni kellett és magában kevés volt.
    2014-07-26  15:44
    kaleva (180522)
    előzmény:
  19. 2014-07-26 13:41180521.
    Lizám, jó bodzaszedést-főzést kívánok! Az idei nyár bőséges és korai termést hozott minden vonalon, bár azt hiszem, nem is a nyár, hanem az enyhe tél miatt van így.

    Tudom, hogy ez nem diétás topik, de hátha valakit érdekel: a napokban az ételeket útifűmaghéjjal sűrítem, nagyon jópofa!
    Már sokat olvastam róla, de most "elém jött" egy üzletben, kis kiszerelésben, így nem volt drága (eddig drágállottam!), de olyan kevés kell belőle, hogy megéri, főleg annak, akinek a búzafélék ártanak.
    Tegnapelőtt vadast főztem, azt sűrítettem vele, ma töltöttpaprika mártásába tettem, pillanatok alatt besűrűsödik egy fél kanálnyi anyagtól!
    2014-07-25  18:56
    Liventa (180520)
    előzmény:
  20. 2014-07-25 18:56180520.
    Elkezdődött a bodzaszezon. Ma szedtem és szemeztem az első adagot, holnap folytatom és megfőzöm. Azután folyt. köv., mert folyamatosan érnek be a fürtök. Feketeszedret is szüreteltem, ezt is folytatni kell hetekig, de nagyon finom nyersen is.
    Szép estét Nektek!  stb.
  21. 2014-07-24 15:04180519.
    Mert Te egy jóhiszemű Tündér vagy!
    2014-07-24  13:35
    kaleva (180518)
    előzmény:
  22. 2014-07-24 13:35180518.
    Lizám, nagyon örülök, hogy sikerült a vendéglátás - bár én egy percig sem kételkedtem a menüd sikerességében! 
    2014-07-24  08:07
    Liventa (180517)
    előzmény:
  23. 2014-07-24 08:07180517.
    Köszönöm a kedves megjegyzéseiteket, ez a menü tényleg nagyon bejött! 
    Tálalás előtt tudtam gyorsan néhány fotót készíteni, a husiról azt sem, mert azt már együtt sütöttük meg percek alatt a wokban -- omlott szét a szánkban és nagyon finom volt a különféle trutyikkal.
    A pitasütést még gyakorolnom kell, vagy szétnyíltak vagy sem, de mivel nyílt lángon egy szitaszetű alátéten sültek, ízük szuper lett.

    A rétes is jobban sikerült, mint bármikor életemben: a töltelék ízes és szaftos, a tészta pedig ropogós rajta.
    Na és a limonádéhoz a vendégek szedték a citromfüvet és mentát az udvaron. Mi nem vezető lányok azért rozéból 1-2 hideg fröccsöt is leküldtünk...
    Az eső pedig hol szakadt hol nem, de azért bátran kiültünk a fák alá, csak a "szeansz" végén kellett pánikszerűen bemenekíteni a cuccokat.

    A zsíroskenyérre nem került sor, de igaz: jó hozzávalókból nagyon eteti magát.
  24. 2014-07-23 15:43180516.
    Sajnos az egész nlc kihalt. :(
    2014-07-23  15:27
    Tannéni (180515)
    előzmény:
  25. 2014-07-23 15:27180515.
    Szomorú látni, hogy így kihalt a topik. Pár éve óriási nyüzsgés volt itt, öröm volt olvasni a sok bejegyzést. Volt olyan is, hogy nem volt olyan nagy öröm, ment a vita, de volt élet. Látom, milyen sok a törölt felhasználó.
  26. 2014-07-23 11:31180512.
    Ez egy igazi nyári lakoma! 
    2014-07-23  08:26
    Liventa (180509)
    előzmény:
  27. 2014-07-23 10:19180511.
    Nem lebecsülendő a lilahagymás zsíroskenyér sem.
    2014-07-23  08:26
    Liventa (180509)
    előzmény:
  28. 2014-07-23 08:37180510.
    Lizám, ez a menü a legkényesebb ízlést is ki kell hogy elégítse! Garantált siker. 

    2014-07-23  08:26
    Liventa (180509)
    előzmény:
  29. 2014-07-23 08:26180509.
    Egyszerű nyári menüvel várok ma barátokat/kollégákat:
    Csirkemell csíkok gyros-fűszerezéssel
    Frissen sütendő s.k. pita
    Ketchupos gombasaláta
    Sültpaprika-saláta 
    Padlizsánsaláta
    Zelleres heringsaláta
    Sajtkockák fűszeres olívaolajban pácolva
    Meggyes-túrósrétes ugyancsak frissen sütve
    Citromos innivalók, tea, kávé
    Aki éhes marad, sajnálom, ehet mangalicazsíros parasztkenyeret lilahagymával vagy szalonnával...
  30. 2014-07-22 15:27180508.
    Olyasmi, mint a vargabéles, csak mákból. :)
    2014-07-22  15:17
    Tannéni (180506)
    előzmény:
  31. 2014-07-22 15:17180506.
    Stahlnak egy nagyon finom mákos tészta receptje. Ismered?

    RAKOTT MÁKOS TÉSZTA
      

    Hozzávalók:
     

    1 csomag cérnametélt
    1 csomag cukrozott darált mák
    3 db alma
    2 dl tej
    5 dkg margarin
    3 tojás
    10 dkg baracklekvár
     

     Elkészítés:
     
    Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gzsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk egy kisebb jénai tálat.

    A
    cérnametéltet kifőzzük és amíg a tészta puhul, egy közepes méretű
    serpenyőben margarinon megpároljuk a vékony cikkekre vágott almát.

    Ha a tészta kifőtt, összekeverjük a cukros mákkal.

    Ezután egy lábosba öntjük a tejet és beletesszük a margarint, majd megvárjuk míg elolvad.

    Aztán a margarinos tejet ráöntjük a mákostésztára, összekeverjük, és a jénaiba kanalazzuk a tészta felét.

    A tésztára jöhet a párolt alma, majd a tészta másik fele. Ezzel a rétegezés kész, mehet is a sütőbe, míg az ízek összeérnek.

    Amíg a tészta sül, szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk baracklekvárt.

    Következő
    lépésként kivesszük a tésztát a sütőből, vékonyan megkenjük lekvárral,
    az ízek fokozása érdekében megszórjuk még egy kis cukrozott darált
    mákkal, majd rápúpozzuk a lekváros habot is.

    Még 15 perce visszatoljuk a tésztát a sütőbe, és már kanalazhatjuk is a finomságot.
    2014-07-21  21:53
    CsillagViki (180496)
    előzmény:
  32. 2014-07-22 15:08180505.
    Szia Viki!
    Csak a puffinnál láttam. A palacsintákat sárgabarack lekvárral kell megkenni, rá darált dió porcukorral és darabolt csokival. A tetejére lehet olvasztott csokit is.
    2014-07-22  15:02
    CsillagViki (180504)
    előzmény:
  33. 2014-07-22 15:02180504.
    Szia!
    Milyen az a zserbópalacsinta?
    2014-07-22  14:59
    Tannéni (180503)
    előzmény:
  34. 2014-07-22 14:59180503.
    Sziasztok!
    Hétvégi menü: zöldbableves füstölt hússal, zserbó palacsinta, túrós csusza. A csuszát sütőben szoktam megsütni, bacon szalonnával betakarva.
  35. 2014-07-22 09:55180502.
    Legfőképpen vacsorát főzök. Főleg iskolaidőben. Mert mindenki csak este jön haza.
    Nyáron, ha a gyerekek itthon vannak, akkor nekik persze ebédet is.
    2014-07-22  09:38
    derine (180501)
    előzmény:
  36. 2014-07-22 09:38180501.
    Viki Te külön főzöl még vacsorát is???
    2014-07-21  21:53
    CsillagViki (180496)
    előzmény:
  37. 2014-07-22 09:36180500.
    Liventa!


    Nagyon is jó az a mezei limonádé!
    2014-07-21  17:21
    Liventa (180492)
    előzmény:
  38. 2014-07-22 09:35180499.
    A kovászos uborka leve szódával, vagy buborékos ásványvízzel is fantasztikusan jó üdítő ital, nagy melegben, jó lehűtve természetesen! 
    2014-07-22  09:33
    kaleva (180498)
    előzmény:
  39. 2014-07-22 09:33180498.
    Most meg ilyeneket iszom. 
    Ayran - török joghurtital. Fele joghurt, fele víz, pici só, eszméletlen finom! 
    2014-07-22  09:30
    kaleva (180497)
    előzmény:
  40. 2014-07-22 09:30180497.
    Oliva, ilyen italfélét alkottam a múltkoriban, csak nem volt kéznél mentalevelem, hát főztem több liter mentateát, lehűtöttem, abba raktam a darabolt citrusféléket! Nagyon jó volt!

    2014-07-21  20:51
    Oliva_ (180493)
    előzmény:
  41. 2014-07-21 21:53180496.
    Szép estét!
    Nálunk ma főleg gyümölcs volt és víííz. (A gyereknek gyümölcslé.)
    Délben lecsót csináltam. Volt benne padlizsán meg egy kis rókagomba és vargány is. Finom volt.
    Vacsorára pedig mákos tésztát óhajtott a gyerek. Neki nem árt. :)
  42. 2014-07-21 21:45180495.
    Eccerű és naccerű! Köszönöm, Oliva!
    2014-07-21  20:51
    Oliva_ (180493)
    előzmény: