Aktuális

4 Free Birds

A négy kiváló énekesnőből álló csapat teljesen a capella énekel, és számtalan műfajból merít: ismert népdalokat, külföldi és hazai nagy slágereket dolgoznak át saját stílusukra. Délután 4-kor láthatod őket a nagyszínpadon.

A 4 Free Birds egy alkalmi projektként indult, mely egy 8 fős (4 fiú, 4 lány), csak énekesekből álló produkció formájában 2010 októberében mutatkozott be először a rodoszi World Public Forum megnyitóeseményén.
A formáció női szárnya akkor úgy döntött, hogy fiúk nélkül folytatja és egy sokkal experimentálisabb, stílusokban változatosabb projekttel mutatkozik be első hazai koncertjén. Így született a 4 Free Birds, melynek tagjai Fábián Juli – a Barabás Lőrinc Eklektricből is ismert kiváló jazzénekesnő, Tóth Evelin – hazánk talán első számú kísérletező avantgárd énekesnője, Gaya Arutyunyan – Örményország rock-nagykövetasszonya és egyben a kultikus Deti Picasso frontembere, valamint a fiatal tehetség, Molnár Emese.

Free Birds
 

Fábián Juli az experimentálisan improvizatív, impulzív, fekete hangú, szőke, kék szemű énekesnő a magyar zenei élet ígérete. A Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszakának elvégzése után énektechnikáját olyan meghatározó és nemzetközi szintű formációkban is megcsillantotta, mint a Just In Time, az Erik Sumo Band, a Barabás Lőrinc Eklektric és a Fábián Juli & Sárik Péter duó. Rendszeres vendége a Gyárfás István Trió, a Budapest Jazz Orchestra, a Freestyle Chamber Orchestra, a Nagy János Trió, a Regős István Trió, a Talamba stb. formációknak. Zenei nyitottságát és előadásmódjának átható közvetlenségét mutatja, hogy DJ-kel és más zenészekkel „live act”-ekben és improvizációs esteken rendszeresen vesz részt. 2007-ben és 2008-ban a Montreux Jazz Voice Competition döntőse volt, valamint a Kodolányi János Főiskola jazz-ének tanára.

Tóth Evelin az Ektar énekesnője, Tóth Evelin világéletében saját, önálló útját járta. A zenével-színházzal gyerekkora óta intenzíven foglalkozó énekesnő klasszikus zenei tanulmányait követően rendkívül sokoldalú technikai képzésben vett részt: az indiai énektechnikákat éppúgy tanulmányozta, mint az afrikai vagy szefárd stílusokat, és így alakította ki sajátos, egyedi technikáját, amit leginkább a test egyfajta hangszerként való, szabad improvizatív használata jellemez. Alternatív és mozgásszínházi produkciókban is részt vett, és e sokféle forrás teszi számára lehetővé a legnagyobb zenei szabadságot.
Tradicionális szefárd, magyar, népzene, elektronikus kompozíciók, dzsessz egyaránt megtalálható repertoárján. Sokoldalúságát jól jellemzi az elmúlt egy évben megjelent három lemeze: a Hamid Drake-kel készített „Csókoljon meg…” az Énekek éneke motívumait dolgozza fel, az Ölelésben című album Erikk McKenzie novég elektronikus zenésszel készült, míg az akusztikus Rubái trió lemeze Omár Khajjám verseit dolgozza fel.

Free Birds
 

Gaya Arutyunyan a kultikus moszkvai örmény Deti Picasso zenekar frontembere és a budapesti Másfél együttes vendégénekesnője, az örmény rockzene nagykövetasszonya. Zenekarával rendszeresen koncertezik Európa fontosabb világzenei fesztiváljain és rockklubjaiban. A Jereván–Moszkva–Budapest tengelyen élő és alkotó Gaya Arutyunyan énekstílusában ötvöződik a hagyományos örmény népzene, improvizatív kísérleti elemek és a rock. A Deti Picasso zenekar tagjaként és szólóban koncertezett és közös felvételeket készített olyan neves zenészekkel, mint Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten), Bobby McFerrin, Jason Webley, Nikola Sekulovic (ex-Laibach), Stefan Sundstrom, Grencsó István, a Zdob si Zdub és a Schtimm zenekar stb. Koncertjeivel eddig 25 országban képviselte az örmény rockszcénát.

Molnár Emese, az eddig inkább szakmai körökben ismert énekesnő régóta zenével kel és fekszik. Az eredetileg népzenei gyökerű iskoláit az egyetemi évek alatt egyre jobban kiegészítette a jazz és az improvizatívabb műfajok iránt való közeledés. Így miután kilépett a szegedi egyetem hallgatóinak köréből, a Kőbányai Zenei Stúdió énekszakán vált biztossá, hogy az éneklés és azon belül is a jazz és könnyűzene a követendő út. Itt Faith Ildikó és Sárik Péter szárnyai alatt fejlődött és teljesedett ki.
Azóta együtt dolgozott DJ Zoohacker ethno lounge projektjében, akivel José Padilla előtt mutatkoztak be az A38 hajón. A Quimby nagy sikerű Ajjajjaj című kislemezén, majd az azt követő Lármagyűjtögető albumon közreműködött, továbbá rendszeresen koncertezik saját zenekarával a Why Nottal, ahol mai fülbemászó dallamokat interpretálnak. Ezek mellett gőzerővel dolgozik saját önálló anyagán, melyet Jamese néven jövőre hallhat majd a nagyközönség.

  Tagok:
Fábián Juli – ének
Tóth Evelin – ének
Gaya Arutyunyan – ének
Molnár Emese – ének

 

Free Birds
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top