Aktuális

Ez a nő lehet a Trump-kormány kakukktojása

Tulsi Gabbard több szempontból is különlegesnek számít az amerikai politikában: számtalan elsőség köthető a nevéhez, emellett meglepő módon demokrataként van rá esélye, hogy bekerüljön Donald Trump kormányába. De lássuk, szépen, sorjában.

A most 34 éves képviselő az amerikai gyarmatnak számító Amerikai Szamoán született 1981-ben. 2013-ben, mindössze 32 évesen választották meg Hawaii második választókörzetének képviselőjévé, így ő lett az amerikai törvényhozás legfiatalabb tagja. Hindu vallású, képviselői esküjét is úgy tette le, hogy a kezét a Biblia helyett a Bhagavad Gítára helyezte. Mindez azért is meglepő, mert Gabbard gyerekként rendkívül introvertált és félénk volt, ezért senki sem számított rá, hogy többek között a politikai porond egyik sztárja lesz 2016-ra.

Tulsi Gabbard emellett háborús veterán és aktív katona is: 2003-ban belépett Hawaii Nemzeti Gárdájába, majd egy évvel később önként jelentkezett egyéves iraki kiküldetésre, ahol egy orvosi alakulatnál teljesített szolgálatot. 2007-ben, miközben Daniel Akaka szenátor jogi asszisztenseként dolgozott, elvégezte az Alabama Military Academy tisztjelölti képzését, ráadásul az intézmény 50 éves történetében az első nő lett, akit eredményei miatt kiemelt dicséretben részesítettek. Ezután, politikai munkája mellett a hawaii Nemzeti Gárda katonai rendőrségénél is dolgozott. 2015-ben őrnaggyá lépették elő.

Tulsi Gabbard őrnaggyá avatása (Fotó: Wikipedia)
Tulsi Gabbard őrnaggyá avatása (Fotó: Wikipedia)

Nem hétköznapi demokrata

Bár a Demokrata Párt tagja volt, Gabbard sok esetben szembe ment a párt fősodrával egyes kulcsfontosságú témákban. Többek között ellenzi a Csendes-óceáni Partnerséget (TPP), amelyet Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyik első rendelkezésével készül visszavonni. 2004-ben még aktívan küzdött az egyneműek házasságát lehetővé tévő törvények elfogadása ellen, álláspontján azonban 2012-ben változtatott. Elítélte az iraki és a líbiai beavatkozást, és bevándorlásellenes kijelentéseket is tett, 2014-ben például követelte, hogy állítsák vissza a vízumkötelezettséget például Nagy-Britanniával és más európai országokkal szemben. Utóbbiaknál azokra az országokra gondolt, ahol jelentős “iszlám szélsőséges” populáció él. 2015-ben egyike volt annak a 47 demokratának, akik a republikánusokhoz csatlakozva elérték, hogy az Egyesült Államokba belépni szándékozó iraki és szíriai menekültekkel szemben szigorítsák a biztonsági szűréseket.

Itt még Bernie Sanders mellett kampányolt
Itt még Bernie Sanders mellett kampányolt

A 2016-os elnökválasztási kampány során lelkes támogatója volt Bernie Sanders vermonti szenátornak, aki sokáig harcolt Hillary Clinton ellen a demokrata elnökjelöltségért. Gabbardnak ehhez le kellett mondania a Demokrata Pártban betöltött szerepéről is.

Trump fekete lova?

Tulsi Gabbard neve sokáig ismeretlenül csengett az USA területén kívül, múlt hét óta azonban felkapta a világsajtó. Ez nem véletlen, ugyanis számos republikánus nagyágyú – Reince Priebus pártelnök, a korábbi elnökjelölt Mitt Romney, illetve a vele szemben alulmaradó Rick Perry – mellett őt is látták, ahogy a manhattani Trump Towerbe érkezik, hogy a megválasztott elnökkel tárgyaljon. Jól értesült források szerint ugyanis elképzelhető, hogy Trump, demokrata háttere ellenére Gabbardnak is szerepet szán a kormányában. Az eddigi információk szerint a 34 éves politikus a Védelmi Minisztériumban, a Külügyminisztériumban vagy az ENSZ-ben kaphat jelentősebb pozíciót. Nem ő az egyetlen demokrata, akivel az USA leendő 45. elnöke megbeszéléseket folytatott: korábban találkozott a demokrata Michelle Rhee-vel is, akiről azt rebesgetik, hogy a Trump-kormány oktatási minisztere lehet.

Nem félt szembemenni a Demokrata Párt fősodrával sem
Nem félt szembemenni a Demokrata Párt fősodrával sem

Talán ez a megbeszélés lehet az oka, hogy Tulsi Gabbard nem csatlakozott ahhoz a 169 demokrata politikushoz, akik tiltakozó levelet írtak Donald Trumpnak, amiért vezető kormánystratégájának a fehér felsőbbrendűséget is hirdető, szexista és antiszemita cikkeket is megjelentető Breitbart News első emberét, Steve Bannont jelölte.

Amikor csak teheti, Hawaii partjainál szeli a habokat (Fotó: Tulsi Gabbard/Twitter)
Amikor csak teheti, Hawaii partjainál szeli a habokat (Fotó: Tulsi Gabbard/Twitter)

Gabbard 2015-ben mondta ki a boldogító igent: férjével, Abraham Williamsszel védikus szertartás keretében házasodtak össze. Szabadidejében a capoeira nevű brazil harcművészetbeli tudását csiszolja és igazi hawaiiként, amikor csak teheti, szörfdeszkára pattan. Emellett vegetáriánus, és a Bhagavad Gítán alapuló karma jóga rajongója is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top