Aktuális

Nem az igazi az ajándék? Még nincs veszve minden!

A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy szentestére minden rokonnak, barátnak, ismerősnek megtaláljuk a megfelelőnek vélt meglepetést. De ha nem sikerül...

Adni jobb, mint kapni – tartja a régi mondás, és a fa alatt állva gyakran az az érzésünk, a mondás kitalálójának nagyon igaza van. Kivel nem fordult még elő, hogy a – szerinte gondosan kiválasztott – ajándék átadása után a saját csomagját kibontva alig győzi leplezni csalódását? És az is lehet, hogy az általa adott csomag gazdája is csak udvariasságból mosolyog szélesen. Az ünnepi fények kihunytával újra megindul a roham a boltokba. Visszacserélünk, levásárolunk, reklamálunk, ha tudunk. Egy angol vizsgálat szerint egy felnőtt átlagosan két olyan ajándékot kap, amelynek nem örül.

Meglepetéééééés!

Nem az igazi az ajándék? Még nincs veszve minden!Ha a baj csak annyi, hogy nem tetszik az ajándék (de nem hibás), akkor a termékek cseréjét – a blokk bemutatásával – általában a karácsony utáni három napban lehet kérni. Ha nincs meg a blokk, vagy nem elérhető számunka az eladó üzlete (mert például külföldön vagy vidéken vásároltak be nekünk), nem sok mindent tehetünk. Újra eladunk, spájzolunk, selejtezünk.
Az e-Bay egyik felmérése szerint a szomszédos Ausztriában tavaly közel félmillió ember újra el akarta adni az ajándékot, amelyet karácsonyra kapott. Mások nyilván gondosan eltették a szekrény mélyére, hogy a következő évben továbbajándékozzák a „meglepetéseket”. Nekik csak arra kell figyelniük, hogy biztosan ne jusson vissza a csomag az eredeti „feladóhoz”.

Vagyonokat dobunk ki az ablakon. Zoknik, alsóneműk, kozmetikumok, háztartási felszerelések vagy éppen nemszeretem teák, bonbonok vagy elveinkkel ellenkező, vagy már meglevő játékok, könyvek, ajándékok tűnnek el a süllyesztőben.

Üzemen kívül

Az advent hagyományosan a jótékonykodás ideje. December elején megnyit a Mikulásgyár, szerveződik a Cipősdoboz-akció, a karitatív eseményeknek se szeri, se száma. Szervezetek nagy erővel gyűjtik az ajándékokat. Ám gyertyagyújtásra minden jótékonysági akció szépen lezárul, a gyűjtőpontok bezárnak, az önkéntesek bejglit esznek családjukkal, vagy épp a csomagok kiosztásában segédkeznek. Jut ilyenkor mindenféle a rászoruló gyerekeknek, felnőtteknek, egész családoknak.

Két nappal később pedig mi, akik korábban oly lelkesen vásároltunk (és emellett kicsit jótékonykodtunk is), kidobunk a kukába, elsüllyesztünk vagy szerencsés esetben hasznosabbra cserélünk több tízezer forint értékű holmit, csak mert nem tetszik.

2.0

Nem az igazi az ajándék? Még nincs veszve minden!Ehelyett sokkal jobb lenne, ha jótékonysági szervezetek ilyenkor újra megnyitnák a Mikulásgyárat, várnák a dobozokat, szervezetten és könnyen elérhető módon gyűjtenék a holmit. Áradnának az ajándékok. Sajnos ha nem könnyű eljuttatni a csomagokat, nem is juttatjuk el. Ha azonban gyűjtőpontokon adhatnánk le, és nem kellene utánajárni, hol látnák szívesen az „illatos” tusfürdőnket, rénszarvasos pulcsinkat vagy zoknicsomagunkat, talán „kézre állna” a jótékonyság.

Rászorulók, nehéz helyzetű családok, nélkülöző gyerekek nem csak karácsony napján vannak. Csak ilyenkor szívesebben adunk nekik. És utána? Ti mit gondoltok? Akadt idén is a fa alatt olyasmi, ami bár nektek nem tetszik, másnak örömet okozhatna?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top