Aktuális

10 dolog, amit nem tudtál az Iszlám Államról

Pillants bele a világ legveszedelmesebb terrorista csoportjának a működésébe!

Sokkoló fotók és videofelvételek, ijesztő sztorik a dzsihádhoz csatlakozott nyugati nőkről és besorozott kisgyerekekről – szinte nem múlik el nap ISIS-hírek nélkül. A legutóbbi tudósítások szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek vegyi fegyverei is vannak, melyeket akár el is tud juttatni Nyugatra.

10 dolog, amit nem tudtál az Iszlám Államról

De mégis hogyan jött létre az Iszlám Állam? Hogyan erősödött meg, és szerzett ekkora helyi és globális támogatást? Hogyan tudott ilyen rövid idő alatt ekkora rombolást véghezvinni? – merül fel bennünk. Michael Weiss amerikai újságíró és Hassan Hassan szír elemző aktív és azóta már elhunyt ISIS-katonákkal, kémekkel, alvóügynökökkel, egykori amerikai hírszerzőkkel, antiterrorista szakértőkkel és nyugati diplomatákkal készített interjúkat, s ezek révén végre elénk tárul a szervezet működése és számos belső konfliktusa. Most a kutatópáros Az Iszlám Állam – a terror hadserege belülről című könyvéből szedtünk össze 10 unikális információt a terrorista szervezetről:

1. Az ISIS sokkal több, mint terrorista szervezet. Bűnszövetkezet, amely a szürkegazdaság olyan, évtizedek óta virágzó szektorain élősködik, mint az olaj- vagy a fegyverkereskedelem. Mindemellett hagyományos hadsereg is: képes olyan katonai erő megszervezésére és felállítására, amelynek egyes professzionális vonásai még az amerikai hadsereget is meglepték.

2. Mihelyt az ISIS átveszi egy terület felett az ellenőrzést, megteremti a rend látszatát, és zéró toleranciát hirdet a rivális csoportok és a nyilvános fegyverviselés ellen. Rögvest lefegyverzi a helyi közösségeket, különös tekintettel a nehézfegyverekre.

10 dolog, amit nem tudtál az Iszlám Államról

3. Az ISIS titkosrendőrsége beépül a rivális szervezetekbe, maga mellé állítja a tagjaikat, harccal vagy puccsal átveszi felettük az irányítást, és elhódítja a területüket.

4. Az ISIS legfontosabb toborzó- és szervezőirodáivá a börtönök váltak. A közel-keleti börtönök éveken át “terrorakadémiaként” működtek, ahol szélsőségesek találkoztak, terveket szőttek, képezték magukat, és új harcosokat toboroztak.

5. Az ISIS olyan ellenség örököse, amely már jóval az al-Kaida előtt létezett.

10 dolog, amit nem tudtál az Iszlám Államról

6. Vezetőinek jelentős része Szaddám Huszein hadseregében vagy biztonsági szerveinél szolgált.

7. Az ISIS tökéletesen működő propagandagépezet: üzenete célba talál, és a közösségi média segítségével könnyen toboroz új tagokat.

8. Az ISIS jelenlegi vezetője és számos társa hosszabb-rövidebb ideig az Egyesült Államok által irányított iraki börtönök foglya volt, de szabadon engedték őket, mert Amerika azt hitte, hogy ezek a dzsihadisták csekély mértékben jelentenek számára fenyegetést. A dzsihadista foglyok állítólag az alsónadrágjuk gumijára írták fel egymás telefonszámát és címét, így amikor szabadlábra kerültek, nem maradtak kapcsolatok nélkül.

10 dolog, amit nem tudtál az Iszlám Államról

9. Az ISIS elhitette az üldözött iraki szunnita kisebbséggel és a talán még szerencsétlenebb sorsú szíriai szunnita többséggel, hogy menedéket nyújt olyan ellenségekkel szemben, mint a hitetlen Amerika, az istentelen öbölállamok, a szíriai diktatúra, a síita iráni elnyomás és az iraki rezsim.

10. Nemcsak Szaddám idejére volt jellemző, hanem manapság az Iszlám Államra is, hogy sokszor nem az az igazi főnök, akinek a legmagasabb a pozíciója, hanem a névleges helyettese vagy annak a helyettese.

10 dolog, amit nem tudtál az Iszlám Államról

További cikkek az Iszlám Államról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top