Aktuális

Egyre többen küzdenek egészségügyi problémákkal nyugdíj előtt

A hazai időskori foglalkoztatás köszönő viszonyban sincs néhány másik Európa országéval. Van, ahol kétszer annyi nyugdíj előtti álló dolgozó van, mint Magyarországon. Pedig a korral növekednek bizonyos képességek, és a felhalmozott tudás is nagy érték.

2010-ben az európaiak 30 százaléka volt 55 évesnél öregebb. Az egész kontinensen probléma, hogy a népesség idősödik, és ezáltal a munkavállalók között is egyre több idős vállal feladatot. Ezért az öregebb munkavállalók védelmére sok esetben a munkahelyek átalakítására is szükség lenne. Már ha eljutnak odáig az emberek, hogy 55 éves koruk után is dolgozzanak, ugyanis egyre többen küzdenek egészségügyi problémákkal a nyugdíjazás előtt néhány évvel.

Nyugdíjkorhatár előtt

A rohanó munkatempó, a sok stressz, az alacsony bérek és a betegségek megelőzésének hiánya miatt sok idősebb munkavállaló válik a nyugdíjkorhatár előtt teljes értékű dolgozóból megváltozott munkaképességűvé, annak ellenére, hogy a korral növekednek bizonyos képességek, és sok esetben a felhalmozott tudás is érték.

Egyre többen küzdenek egészségügyi problémákkal nyugdíj előtt

A KSH felmérései szerint manapság a nőknél 58 éves, míg a férfiaknál 60 éves korban csökken jelentős mértékben a foglalkoztatás Magyarországon. Ez elsősorban az életkorból adódó nehézségekkel van összefüggésben, valamint a nők esetében a munkaviszony hosszával járó nyugdíjszabályok is meghatározóak. A statisztikai hivatal adatai szerint a megváltozott munkaképességűek 80 százaléka a 45–64 év közötti korosztályból került ki. Ennek oka leggyakrabban az, hogy az említett réteg olyan egészségügyi állapotban van, hogy nem alkalmas teljes értékű munkavégzésre, csak megváltozott munkaképességgel is végezhető feladatok ellátására.

Lemaradtunk

Az unió tagországaiban eltérő mértékű az idősebbek foglalkoztatása. Egy néhány éve készített felmérés szerint legtöbb idős Svédországban dolgozik, ott több mint 70 százalékuknak van munkaviszonya. A legkevesebb idős hazánk mellett Lengyelországban tevékeny, ott alig harmadukat foglalkoztatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top