Aktuális

Nem dicsőség: ebben 3. Magyarország

Minden harmadik ember elhízott Magyarországon. Nemcsak hazánkban probléma a kövérség, hanem egyre több európai küzd súlyfelesleggel. Ráadásul nemcsak az időseket érinti az elhízás, a fiatalabbaknál is általánossá vált a túlsúly. Összességében a korhoz kötött kövérség gyakorisága nőtt sok európai országban.

Míg egy évtizeddel ezelőtt hazánkban sem volt ennyire elterjedt az elhízottság, addig egy közelmúltban publikált felmérés szerint itthon ma minden harmadik ember túlsúlyos. Magyarország mellett Írországban és Nagy-Britanniában jelentős a probléma, de az elmúlt 3 évtizedben háromszorosára nőtt a súlyfelesleggel küzdők száma Európában. A helyzetre a WHO és az ENSZ is felhívta a figyelmet, hiszen a kövérség népegészségügyi kérdés is.

Rámehet az egészség

Az egészségügyi szervezetek szerint az elhízás járványként terjed, és meg kell fékezni, ugyanis a nagy súlyfelesleg több krónikus betegség előszobája lehet: a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata is nagyobb, ha túlsúlyos az ember. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben jóval költségesebb az elhízás következményeinek kezelése, mint maga a megelőzés. Egy egészségügyi szervezet szerint már az 5 százalékos fogyás is csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Nem dicsőség: ebben harmadik Magyarország

A WHO felméréséből kiderül, az unióban Magyarországon a legnagyobb mértékű az elhízás. A felnőtt korú, túlsúlyos emberek aránya a tagországok esetében átlagosan 16,6 százalék, itthon ehhez képest 28,5 százalék. Néhány ország produkál csak 20 százalék fölötti arányt: többek között Nagy-Britannia, Írország és Málta. Görögországban a legalacsonyabb a túlsúlyosak száma.

A túlsúly és az elhízás az idősebbek között gyakoribb. Mivel a születések száma csökken, és a népesség idősödik, az arányok is folyamatosan növekednek. Az uniós országokban az 50-65 év közöttiek esetében a legjelentősebb a probléma. Globálisan nézve a nők körében elterjedtebb az elhízás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top