Aktuális

Te kibírnád? Egy nap kozmetikumok nélkül

Rutin rutin hátán! Nézzük csak a napi szépségápolást: fogkrém, kézmosó, tusfürdő, sampon, dezodor, parfüm… Egy napra kipróbáltam, milyen az, ha minden gyári kozmetikumot száműzök az életemből.

07.00 Felébredtem!

Ökoanyu: Egy nap kozmetikumok nélkülMég álmosan is konstatálom, hogy előző este nem sikerült százszázalékosan lemosnom a szemfestékemet, egy kevéske reggelre még a szemem alatt maradt. Nemrégiben hallottam, hogy az olívaolaj mellett a levendula aromavíz is remek sminklemosó – szerencsére van itthon, így egy mozdulattal leszedem a rakoncátlan maradványt. A levendula aromavíz arctoniknak is megteszi. Toniknak kipróbálhatjuk még a rózsavizet és a narancsvirágvizet is.

Jöhet a fogmosás! Sokan ajánlják a szódabikarbónát mint kiváló fogfehérítőt, nekem is erre esett a választásom minimalista változatban. Nedves fogkefémet belemártom egy kis tálba helyezett szódabikarbónába, és hogy a friss lehelet is meglegyen, egy kis borsmentát is cseppentek rá. A hatás frenetikus! A menta nagyon erős, tán fél csepp is megtette volna, a szódabikarbóna íze meg nem az a kimondott kéjmámor, de egy biztos, kipattan a szemem tőle egy pillanat alatt. A szódabikarbóna amúgy valóban bravúrosan fehérít. Fogorvossal is konzultáltam róla, aki elmondta: a szer sajnos nagyon erősen karistolja a fogakat, heti két-háromnál többször ne használjuk, és jó, ha tartunk szünetet.

07.15 Jöhet a tusolás!

Itt nincs nagy trükk, kizárólag szappant használok már rég, abból is lehetőleg olyat, amiben csak természetes anyagok vannak, mesterséges illatok nélkül. Utána következik a dezodor, illetve helyette egy jó kis kutyulék, amire pár hónapja bukkantam. Az egyik kedvenc zöld boltomban nagyon dicsérték ezt a szintén szódabikarbóna alapú krémdeót: lehet, hogy a benne lévő antibakteriális kubeba-olaj a titok nyitja, nem tudom, de örömmel használom.

 Megjelent!

Te kibírnád? Egy nap kozmetikumok nélkül

További tanácsokat, recepteket olvashatnak Ökoanyu – egyszerűen zöld című könyvemből.
Könyvbemutató:
2013. november 8. 16 óra, Margitutcakilenc – Szabadtéri közösségi hely (1023 Bp., Margit u. 9.).

08.00 Elindulnék

Érzem az arcomon, hogy húzódik, jó lenne egy kis hidratáló krém. Több helyen is olvastam, hogy a sima növényi olajok is kitűnőek az arc ápolására. Van itthon jojobaolajom, azzal kísérletezem. Fontos, hogy nedves arcbőrre vigyük fel, különben ellenkező hatást érhetünk el vele: nem táplálja, hanem kiszívja a bőrből a vizet. A húzódás megszűnik, arcom jól érzi magát. Igaz, kicsit fénylik, de a fölösleget könnyedén leitatom egy papírtörlővel.

Kipróbálhatjuk az extra szűz olívaolajat, az is kiválóan táplálja a bőrt, de én nem akarok úgy illatozni a munkahelyemen, mint egy olasz kisvendéglő. Ha viszont szabadnapunk van, nyugodtan használhatjuk. De ne feledjük: ha olajokkal kísérletezünk, fontos, hogy mindig hidegen sajtoltat válasszunk, és mindig enyhén nedves bőrre vigyük fel őket.

08.20 Még mindig otthon

Igen, itt jön a rendszer és egyben az én gyenge pontom is, a smink. Ökoanyuság ide vagy oda, a sminkeket imádom. Igaz, túl sok mindent nem használok, de a legvadabb kismama időszakomban sem mentem le a játszóra szempillaspirál nélkül. De nincs mese, egyelőre ezeket nem tudom helyettesíteni – és  miután szigorú vagyok magamhoz, így smink nuku. Farkasszemet nézek a szemem alatti táskákkal, csak a nagymamám trükkje marad hátra. Bevágok két teáskanalat a mélyhűtőbe, majd gyorsan a szememre teszem a két jéghideg kanalat. A hatás azonnali, pár perc alatt lelohadnak a táskák.

11.00 Kávészünet

Hoztam a munkahelyemre egy szappant és egy kis üvegcse tiszta teafaolajat, amely kiváló fertőtlenítő. Kézmosás után, evés előtt csak cseppentek egyet a tenyerembe, és eldörzsölöm. A hatás garantált, az illat kicsit szúrós, de szeretem. Barátnőmtől azt hallottam, jó, ha van a táskánkban egy kis tégely jó minőségű sheavaj, ami igazi gyógyír a hidegtől kipirosodott kézre; legközelebb az is lesz a neszesszeremben.  

Hasznos linkek:

14.15 Meglepetés

Valami hihetetlen dolog történik. Megkérdezem az egyik kedves kolléganőmet, nem lát-e az arcomon valami furcsát. Nem lát. Kérem, nézzen meg alaposan – akkor sem lát. Úgy látszik, a „sminkhatás” néha csak illúzió. Jó érzés egyébként nélküle lenni, van benne valami alapvető tisztaságélmény. Munkaszüneti napokra meg vakációra egyenesen ideális: nem csak mi pihenünk, a bőrünk is.

20.15 Teljes kényeztetés

Jöhet a bőrradír, pakolás, kényeztető, tápláló hajmosás! Arclemosónak a sima tej is megteszi, minél zsírosabb, annál jobb. Bőrradírozáshoz a tenyerembe egészen kevés olívaolajat öntök,
és beleteszek egy mokkáskanálnyi cukrot, majd ezzel dörzsölöm át az arcomat és a dekoltázsomat, végül langyos vízzel öblítem le. Rengeteg pakolásreceptet olvastam át, de az egyszerűség kedvéért a sima tojásfehérjére szavazok, gyönyörűen feszesít.

A hajmosásnál ismét a tojás kerül fókuszba, bár belátom, a recept első hallásra elég bizarr. Felütök egy tojást, szétválasztom a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét habbá verem a tejhabosítómmal, utána hozzáadom a sárgáját, és azzal is felverem egy kicsit. Három csepp levendulaolajjal dúsítom. Rövid, félhosszú hajra egy tojás, hosszú hajra kettő kell. Picit állni hagyom a fejemen, nagyjából addig el is készül az öblítővíz: egy liter víz + egy evőkanál almaecet. Fontos, hogy az öblítővíz éppen csak kézmeleg legyen, ha túl forró, rántotta sül a fejünkre. Sajnos, a hétköznapi rohanásban kicsit macerás, de nagyon jót tesz a hajnak, bámulatosan dús és fényes lesz tőle.

22.00 Utolsó simítás

Már csak egy kis hidratálás kell éjszakára, mielőtt bedőlök az ágyba; így megint a jojobaolajhoz folyamodom. Most annyi a különbség, hogy kicsit át is masszírozom vele az arcomat, az apró ráncoknak nagyon jót tesz. A felesleget most nem törlöm le, hadd dolgozzanak csak éjszaka az értékes összetevők!

  Ökoanyu: Egy nap kozmetikumok nélkül Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top