Aktuális

Új korszak kezdődhet a légi mentésben

Végre elkezdhetik a papír alapú dokumentáció lecserélését a légi mentő bázisokon. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 40 darab speciális iPadet szerzett be. Ezekkel az egyelőre tesztfázisban működő, fedélzetre is felvihető kis számítógépekkel naponta több órányi adminisztrációt takarítanak meg. Az eszköz működéséről videót is mutatunk.

Megtervezi az útvonalat a baleset helyszínére és onnan a kórházba, kiszámítja a szükséges üzemanyagot, menetidőt, segítségével a sérült állapotát rögzítő esetlap útközben átküldhető a beteget fogadó intézménynek. Lényegesen megkönnyíti a légi mentők életét. A tableteket nemrég szerezte be a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., és hetek óta tesztelik őket a budaörsi légibázison. A váltást már régóta tervezik, de a szigorú hatósági szabályozás miatt csak olyan eszköz jöhetett szóba, amelyet nemzetközileg is elfogadnak, ezért esett a választás az iPadekre.

„Egy kis szerkezet, de nekünk napi több óra papírmunkát spórol: a hozzájuk választott speciális programok segítségével kollégáink pillanatok alatt meg tudják tervezi az útvonalat a baleset helyszínére és onnan a kórházba, a program azt is megmutatja, hogy a rendelkezésre álló üzemanyag meddig elég, és az út várhatóan hány percig tart majd” – mondja Boros Ákos, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tervező-dokumentációs mérnöke, az elektronikus rendszer adminisztrátora.

legimentok, legimentes

Forrás: Fotógyár/ Sárosi Zoltán

Az iPadekkel a baleseteknél eddig papíron rögzített esetlapok is fölöslegessé válnak, ami az jelenti, hogy a mentőszemélyzet elektronikusan, a helyszínen tudja rögzíti a sérült állapotát. Ezeket az esetlapokat eddig papírra írták, amit aztán a repülések után számítógépre vittek fel.

„A jelenleg tesztelt, majd a tableteken futó esetdokumentációs program képes lesz arra is, hogy kommunikálni tudjon az EKG-defibrillátor egységgel, vagyis a készülék által mért adatokat (a beteg vérnyomása, pulzusa, vér oxigén szintje) vezeték nélküli kapcsolaton keresztül tudja majd fogadni a monitorról, és automatikusan rögzíti az esetdokumentációban. Így még egyszerűbbé és pontosabbá tehető az esetdokumentáció és a későbbi adatfeldolgozás” – mondta Dr. Gorove László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője.  

A légi mentők abban bíznak, hogy a speciális programok sokoldalúan segítik majd a munkájukat, hiszen ha engedélyezik, jelentősen megkönnyíthető és felgyorsítható a pilóták és az egészségügyi személyzet munkája. A tabletek egyébként az előírásoknak megfelelően korlátozottak, kizárólag repülő és orvosi feladatkörök ellátására használhatók, vagyis más program nincs a számítógépeken – mondta Boros Ákos.

A készülék működését Hazsi Sándor, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. légi üzemeltetésért felelős vezetője mutatja be ebben a videóban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top