Aktuális

Fogy az oxigén az eltűnt tengeralattjáróban, csökken az esély a túlélésre

Csökken a múlt héten eltűnt San Juan tengeralattjáró legénységének esélye a túlélésre, mivel a hajón mindössze hét napra elegendő oxigén van. A fedélzetén 44 emberrel eltűnt tengeralattjárót eddig hiába keresték.

Az Argentína déli partjainál járőröző tengeralattjáró után kutató argentin haditengerészet illetékesei beismerték: eddig rossz nyomon jártak. Vizsgálataik során úgy hitték, hogy  morzejelszerű dörömbölés hangjait hallják a tenger mélyéről, ám kiderült, a hangok máshonnan érkeztek.

Fotó: ARGENTINE NAVY / AFP

A San Juan után minden lehetséges eszközzel – hajókkal, repülőkkel – kutatnak napok óta, így figyeltek fel a rejtélyes hangokra, de az elemzés nem a kívánt eredményt hozta. A gond az, hogy minden egyes kereséssel töltött nappal csökken az esély, hogy életben találják a pénteken eltűnt jármű legénységét, mert csak hét napra elegendő levegő van a hajóban, azaz lassan az oxigénkészlet végére érhetnek a matrózok. Múlt hét végén az argentin védelmi minisztérium közölte: hét, sikertelen műholdas hívás érkezett a rendszerükbe, ám azóta ezekről is kiderült, hogy nem a San Juan legénysége próbált kapcsolatot teremteni.

A keresésben Argentína mellett számos ország közreműködik, a haditengerészet közleménye szerint Chile, Brazília, Peru, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hadereje is csatlakozott a kutatáshoz.

(via Blikk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top