Aktuális

Egy évig menekült az orosz rendőrök elől egy francia

A francia Yoann Barbereau Szibériában egy kulturális intézetet vezetett. Látszólag semmilyen politikai aktivitást nem fejtett ki, mégis egyszer csak azt vette észre, hogy megfigyelik, megfélemlítik. Egy idő után letartóztatták, majd elmegyógyintézetbe zárták. Onnan házi őrizetbe került, majd a nagykövetségen húzta meg magát. Egy évig tartott a menekülése Oroszországból, mire visszatért hazájába, Franciaországba.

Yoann Barbereau orosz feleségével és 5 éves kislányával az Alliance Française – a francia állam közreműködésével létrehozott kulturális intézet – igazgatójaként élt a szibériai Irkutszkban. Aztán egyszer csak 2015-ben, az ukrán válság kitörése utáni évben képbe került a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál mint a Putyin városi ellenzékével kapcsolatban lévő, külföldi állampolgárságú és külföldi állam által finanszírozott szervezet alkalmazásában lévő személy. Onnantól kezdve felgyorsultak és egyre hihetetlenebbé váltak az események körülötte. Kálváriájának állomásait az Index szedte össze, most ezt szemlézzük.

Hogy pontosan mi történt Barbereau-val, arról egyelőre csak egyoldalú információk állnak rendelkezésre, az orosz médiából nem sokat lehet megtudni az ügyével kapcsolatban, a francia sajtó is óvatosan fogalmaz. Barbereau viszont nagyban turnézik országszerte a történetével, a most következő részleteket is ő mesélte el interjúi során. Meghurcolása azzal kezdődött, hogy egyszer tíz ember megverte őt az utcán, majd miután nem vette a lapot, hogy megfélemlítésről van szó, a neten azzal kezdték vádolni, hogy molesztálja a saját kislányát. Ezután a férfit letartóztatták.

Yoann Barbereau

Barbereau-t egy elmegyógyintézetbe zárták, ahonnan csak 4,5 millió forint kenőpénz kifizetésével tudott kimenekülni. Az elzárást követően egy nyomkövetővel a lábán házi őrizetbe helyezték. Nyolc hónapig volt szobafogságban, amíg rájött, hogy a tavaly szeptemberben rászerelt jeladót egy alufóliával lehet semlegesíteni, ezáltal pedig lehetősége nyílik a szökésre. A férfi hozzájutott egy hamis útlevélhez, és telekocsival megtett 5300 kilométert, hogy a moszkvai francia nagykövetség ajtaján kopogjon. Hogy miként jutott a hamis irathoz, és hogy volt képes a sűrű rendőri ellenőrzéseken átjutni, az nem világos.

A nagykövetségen attól tartottak Barbereau állítása szerint, hogy a szökevény veszélyt jelent rájuk, és egy titkos szobába rejtették a férfit. Itt tartották a külvilágtól csaknem teljesen elzárva egy éven keresztül. Mindez idő alatt az orosz hatóságok még decemberben is Mongóliában kerestették őt, a bíróság pedig távollétében 15 év kényszermunkára ítélte.

Mivel úgy érezte, hogy a francia diplomaták segítségére nem számíthat, a nagykövetségről is kénytelen volt megszökni Barbereau. A zöldhatáron jutott át, abban a zónában bolyongott elmondása szerint órákon át, amely katonai övezetnek számít, és amelyet az FSZB-be beolvasztott határőrség lényegében katonai jogkörökkel tart ellenőrzése alatt. Menekülése során még farkasokkal is találkozott.

A francia férfi végül 14 havi bujkálást és menekülést követően a múlt héten feltűnt Franciaországban, azóta ad interjúkat. Követeli, hogy Franciaország elérje, hogy az összes ellene felhozott vádat ejtsék az oroszok, miközben kritizálja országának kormányát, amely szerinte „óriási diplomáciai baklövést” követett el, és amelynek „fogalma sincs, hogyan kéne tárgyalnia az oroszokkal”. A vádak ejtése annál is sürgetőbb lenne, mivel szökésével a férfi automatikusan felkerült az Interpol körözötteinek listájára, felbukkanása után pedig Oroszország kiadatási eljárást kezdeményezett ellene.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top