Aktuális

Egy észak-koreai katona élve megúszta, hogy átszökött a szebb jövőbe

Átszökött a világ egyik legszigorúbban őrzött határszakaszán, az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónán egy észak-koreai katona. Katonatársai lőttek rá, sőt el is találták a férfit, de így is életben ért át a déli oldalra.

A szökevény katona Panmindzson faluban hagyta ott az őrhelyét, és szaladt át a határon, mire a többi katona tüzet nyitott rá. A déli katonák hallották a lövéseket, majd 50 méterre a határtól találták meg a szökött katonát, akit menekülés közben a vállán és a könyökén találtak el. A déliek csak kúszva merték megközelíteni a szökevény északi katonát, nehogy őket is meglőjék. A dél-koreai hadügyminisztérium közleménye szerint nem volt lövésváltás az északi és déli katonák között. A sérült szökevényt az ENSZ helikopterén kórházba szállították.

Az Észak-Koreából szökni próbálók túlnyomó többségének eszébe sem jut az 1953 óta szigorúan védett, 250 kilométer hosszú és 4 kilométer széles, szögesdróttal és aknákkal beszórt demilitarizált zónán keresztül délre szökni. A Guardian cikke szerint a nagyjából 30 ezer Dél-Koreába szökött északi menekült többsége inkább a Kína és Észak-Korea közötti határon szökik át, és onnan egy harmadik országon keresztül próbál Dél-Koreába eljutni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top