Aktuális

Durva leépítés jön a szentgotthárdi Opel-gyárban

Egyre nagyobb veszélyben a szentgotthárdi motorgyár, és az ott dolgozó, több ezer munkavállaló állása.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a francia PSA Peugeot-Citroën konszern megvásárolta a General Motorstól (GM) az Opelt, ami nehéz helyzetbe hozza a német vállalat motorgyártó üzemeit. Ugyanis a PSA nem fejleszti tovább az Opel motorjait, hanem az új Opelekbe a saját fejlesztésű erőforrásait teszi, mert a GM erőforrásaiért licencdíjat kellene fizetnie.

Ez azt vetíti előre, hogy nincs szükség az Opel motorgyártó üzemeire, mint amilyen a szentgotthárdi is. A Magyar Idők szerint az Opel brit márkája, a Vauxhall ellesmere-i üzeméből 400 embert küldenek el, a szentgotthárdi üzemben először csak közel száz, kölcsönzött dolgozónak mondtak fel.

A 25 éves jubileumát ünneplő szentgotthárdi Opel-gyár 2017. március 29-én. MTI Fotó: Varga György

A szentgotthárdi gyárban Opel-motorokat gyártanak, idén februárban készült el a kilencmilliomodik. Ha a PSA valóban teljesen átáll a saját motorjai használatára, kérdésessé válhat a gyár jövője, ami katasztrofális hatással lenne a térségre.

A lap szerint, ha gyár nem kap új feladatot a közeljövőben, akkor várhatóan 2020 után nem lesz már ott munka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top