Aktuális

Új módszerrel próbálkoznak a trükkös telefonos csalók

Hasonló átveréssel egy ideje próbálkoznak már a csalók, de most megint csavartak egyet a jól bevált formulán.

Újabb változata terjed a telefonos trükkös csalásnak, bár ennek is az a végeredménye, hogy a jóhiszemű áldozat feltölti az elkövető mobiltelefonját. A csalási módszer célja, hogy a hívott fél egy elküldött SMS-sel növeli a másik telefonos egyenlegét, persze a sajátja terhére – közölte a rendőrség.

Az elkövető rejtett számról telefonál, és valamely mobiltelefon-szolgáltató ügyfélszolgálatának nevében mutatkozik be. Tájékoztatja az ügyfelet, hogy nyilvántartásuk szerint egy ügyfélbiztonsági kódot korábban nem sikerült elküldeniük, és annak megismétlésében az ügyfél segítségét kéri.

Fotó: Police.hu

A hívó fél feltesz néhány kérdést – például az ügyfél elégedett-e a szolgáltatással, a készülék tud-e SMS-t fogadni, illetve küldeni –, majd ezt követően a hívás kihangosítását kéri, hogy segíteni tudjon az SMS elküldésében, és ezáltal a biztonsági kód megszerzésében. Ez a számsor jellemzően egy telefonszám és egy összeg, amely akár tizenötezer forint is lehet.

Ugyan a megadott telefonszám – ahova az SMS küldését kérik – nem emelt díjas, az „ügyfél” az üzenet elküldésével másvalaki egyenlegét tölti fel.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a mobilszolgáltatók nem küldenek SMS-ben biztonsági kódot, ezért mindig legyél körültekintő, ha valaki hasonlót kér. Ha a hívás gyanús, szakítsd meg a beszélgetést, és fordulj a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatához, vagy válaszd a személyes ügyintézést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top