Aktuális

Bruttó 269 ezernél kevesebbel nem éri be a Z generáció

A Medián friss felméréséből kiderült, hogy a nemek jövedelmi viszonyai kiegyenlítődnek, és átlagosan bruttó 269 ezer forintos fizetést tartanak normálisnak a fiatalok – pontosabban ezt várja a következő 10 évtől a Z generáció.

A Z generáció, vagyis a 14–25 évesek jellemzően az internetről tájékozódnak. Kétharmaduknak a közösségi oldalak és az online hírportálok az első számú információforrása. Szinte mindenki fent van a Facebookon, sokan több órát is töltenek naponta chateléssel.  A húszévesnél fiatalabbaknak a fele az ismerősei Facebook-megosztásai alapján jut információhoz, hírekhez.

Sokan külföldön akarnak élni közülük

Mint két Z generációs gyerek anyukája, úgy látom, hogy az internet már teljesen átvette a tévé vagy a rádió szerepét a gyerekeknél. Gyakorlatilag be sem kapcsolják ezeket az eszközöket, tőlük porosodhat bármeddig. A Facebookon való írogatás pedig tényleg naponta több órát vesz el az életükből, bár a közösségi oldalakon tájékozódni is lehet, és a többieket is érdeklő híreket olvasni. Nagyjából hasonlókat gondolnak az én gyerekeim is a jövőjükről, mint a válaszadók, bár az enyémek egyike sem akar egyetemre menni, de ez még változhat. A lányom biztosan nem akar külföldre költözni, de a fiam már 16 évesen is komolyan gondolkodik ebben, mert szerinte csak külföldön lehet érvényesülni. A legtöbb barátjuktól ugyanezt hallom.

A fiatalok négyötöde úgy gondolja, hogy tíz év múlva egyetemi végzettsége lesz, és csak kétötödük tervezi, hogy vállalkozóként dolgozik majd. A válaszadók közül csak minden hatodik-hetedik fiatal tippel arra, hogy fizikai munkát végez a jövőben. 420 ezer forintot már kifejezetten jó fizetésnek tartanak, és bruttó 269 ezer forintért már elmennének dolgozni. Véleményük szerint a munkahelyválasztásnál a fizetés a döntő szempont, ezt pedig a hely hangulata követi. A válaszadók négyötöde párkapcsolatban akar élni, többségük házasságban. A Z generáció úgy tervezi, hogy átlagosan 2,2 gyereke lesz 10 év múlva, a nők több gyereket terveznek, mint a férfiak.

z generáció, elvándorlás, fiatalok

A Z generációnak elég határozott véleménye van a jövőjéről

A migráció kapcsán az iszlám európai befolyásának erősödését a válaszadók kétötöde tartja valószínűnek, de azt, hogy Magyarországon nőne a muszlimok vagy az arabok száma, sokkal kevesebben gondolják.  A legtöbben a cigányok létszámának növekedését valószínűsítik, de ezt csak minden negyedik válaszadó említette. A többség gazdasági várakozása szerint nő a nagy nemzetközi vállalatok súlya 2027-ig – írja a hvg.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top