Aktuális

Köves Slomóék megvették a Zsigmond Király Egyetemet

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség az új tulajdonos. Hittudományi képzés elindítását is tervezik.

A Zsigmond Király Egyetem korábbi profilja nem változik, ám a világszerte magasan jegyzett tudományos műhelyek sorába emelkedhet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonosi szerepvállalásával a felsőoktatási intézmény – ígéri az EMIH közleménye. Azt írják, a hitközség tulajdonszerzésével tovább erősödhet az egyetemen folyó üzletemberképzés és társadalomtudományi oktatás színvonala.

Zsigmond Király Egyetem (forrás: ZSKE)

Zsigmond Király Egyetem (forrás: ZSKE)

A tervek szerint egy külön helyszínen egyházi képzés is indul úgy, hogy eközben a korábbi korszerű, világi ismeretek átadását célzó szerkezeti felépítés érintetlen marad.

Az egyetem megvételéről szóló tárgyalás október 11-én zárult le. A teljes vételár önerő részét a hitközség külföldi támogatóinak hozzájárulásával finanszírozta az egyház, ehhez járult hozzá a Magyar Fejlesztési Bank további 1,1 milliárd forintos hitelösszeg biztosításával.

Köves Slomó (forrás: Zsido.com)

Köves Slomó (forrás: Zsido.com)

A zsidóság status quo ante irányzatához tartozó EMIH eddig egyetlen magyarországi egyetemhez sem kötődött, míg a neológ, illetve az ortodox irányzatokhoz köthető zsidó szervezetek már régóta érintettek felsőfokú képzésekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top