Aktuális

Nem csak a nőket molesztálhatják – Nyáry Krisztián is vallott

A Facbookon és Twitteren Alyssa Milano vasárnapi tweetje óta terjed a #me too (azaz én is, velem is) hasthtag. Az áldozatok e két szó megosztásával is jelezhetik, hogy mi történt velük, hogy szexuális molesztálás áldozatai lettek. Egyre többen azonban az egész történetüket elmesélik. Így tett Nyáry Krisztián is.

A Weinstein-botrány felszínre hozta, hogy Hollywoodban gyakorlatilag rendszerszinten működik a hatalommal való visszaélés a szexuális zaklatás formájában, de az európai és a hazai művészvilág is mozgolódni kezdett: a szereposztó dívány nem amerikai sajátosság. 

Alyssa Milano színésznő vasárnap este elindította a #metoo hashtaget, ami pedig nemcsak a színészeket, de mindenkit, aki érintett, felbátorított arra, hogy jelezzék, ha őket is molesztálták valaha. Így válhat ugyanis nagyon gyorsan láthatóvá egy a társadalom szövetébe mélységesen beágyazott probléma. Egy probléma, amelyről sokan eddig nyilvánosan nem beszéltek, gondolván többek között azt, hogy úgysem hinnének nekik.

Nyáry Krisztián posztját azért osztjuk meg, mert az ő példája ezen belül is arra hívja fel a figyelmet, hogy a szexuális zaklatás nem csak a nőket érinti, nem csak őket alázzák meg olyan személyek, akik hatalmuknál fogva nem számítanak ellenállásra a gyengébbik fél részéről, így azt hiszik, bármit megtehetnek vele.

MTI Fotó: Beliczay László

Az író egy 17 éves korában történt rossz élményét eleveníti fel, amely során egy mérnökember fogdosta őt. Mint írja: szerencséje volt, hogy még szavakkal le tudta akkor állítani a műveltnek gondolt, Sütő Andrást idéző és kellő tekintéllyel rendelkező férfit, így az nem folyamodott fizikai erőszakhoz. „Tulajdonképpen megúsztam a dolgot, nem lett semmilyen lelki zavarom, és szerencsére nem lettem homofób sem. De Sütő András nevének hallatán még mindig ő jut szembe, amit azért nem bocsátok meg neki” – fogalmaz Nyáry. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top