Aktuális

#metoo: döbbenetesen sok nő élt át szexuális zaklatást

Harvey Weinstein egykori producert ma már a bolygó egyik legaktívabb szexuális zaklatójaként ismerjük. A Weinstein-botrány azonban elkezdett túlnőni a filmes szakmán, és ma már saját ismerőseink és barátaink közül is egyre többekről derül ki, hogy valamikor szexuális zaklatás áldozatává váltak.

A #metoo hashtaget Alyssa Milano amerikai színésznő indította útjára még múlt hét vasárnap. Milano üzenetében az szerepel, hogy ha minden nő, akit valaha ért szexuális zaklatás, csak annyit írna a közösségi oldalára, hogy „engem is”, az emberek talán átéreznék a probléma súlyát.

A színésznő tweetjét eddig több mint húszezren osztották meg, ennél is több lehet azok száma, akik más közösségi oldalakon csatlakoztak az online megmozduláshoz. Számos híresség, például Lady Gaga, Anna Paquin vagy Debra Messing is tudatta rajongóival, hogy őt is zaklatták már élete során.

A „Me too” azóta pörög Twitteren, Instagramon (eddig közel 400 ezer poszt) és persze Facebookon is. Megnéztem, a saját ismerőseim közül hányan osztották meg a hashtaget. Harminc után nem számoltam tovább, igaz, már egy is sok lenne.

Az amerikai Teen Vogue összeállított egy listát azokról a nőkről, akik eddig jelezték, hogy Harvey Weinstein zaklatta őket. Jelenleg 35 név szerepel a listán, azonban ez várhatóan még bővülni fog, ráadásul feltehetőleg sosem kerül majd fel rá számos olyan név, akik talán éppen Weinstein miatt sosem adták a fejüket filmezésre. Ennél azonban sokkal megdöbbentőbb, amikor a saját szemünkkel látjuk, hogy ismeretségi körünkben, a saját barátaink, szeretteink között milyen gyakorisággal csaptak le a szexuális zaklatók, szexuális bűnelkövetők.

Egyelőre nem látni, ennek hol lesz a vége, de az biztos, hogy a Weinstein-botrány hatására valami megmozdult az egész bolygón. Magyarországon is elindult a folyamat, amikor Sárosdi Lilla színésznő mesélt arról, hogy egy rendező hogyan zaklatta, az izlandi énekesnő, Björk pedig egy dán filmrendező zaklatásáról számolt be.

Franciaországban ennél is tovább mentek a közösségi oldalak felhasználói: a #BalanceTonPorc hashtaggel arra bátorítják a zaklatások áldozatait, hogy nevezzék meg zaklatóikat. Az #IWill hashtag pedig lehetőséget ad mindenkinek, hogy hallgatás helyett elmondja, mit tesz a jövőben a szexuális zaklatás – és az ezt lehetővé tévő kultúra – visszaszorításáért.

A hashtag mentén született egy másik is, amely rávilágít a probléma súlyára: a #whonot vagyis „kit nem?” rámutat, hogy mennyire döbbenetesen sok nőt ért szexuális zaklatás. Legalább egy twitterező pedig azt írta, attól, mert valaki nem írja ki a saját oldalára, még nem jelenti azt, hogy sohasem zaklatták. Ahogy írja: „A túlélők nem tartoznak beszámolóval senki felé.”

Ennek fényében azonban minden megjelenő #metoo-poszt mellé nyugodtan odatehetünk fejben még vagy kettőt-hármat, ha egyébként az alaphelyzet nem lenne kellően vérfagyasztó…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top