Aktuális

Ez történik ma, Mezey Mária szülinapján

Budapesten hétfőn reggel 07:00-kor kel fel a Nap és 18:00-kor nyugszik. Mezey Mária szülinapján ilyesmikre számíthatunk:

2017. X. 16.                 

Ezen a napon:

1848-ban az udvarhelyszéki Agyagfalván összehívták a székely nemzetgyűlést, ahol a résztvevők a székelység nevében esküt tettek az alkotmányos magyar kormányra. Társadalmi és nemzeti felszabadulást hirdettek, hitet tettek a jogegyenlőség és az alkotmányos szabadság mellett. A népgyűlésen „a szász és román testvérekhez” szóló, békés együttélésre buzdító kiáltványt fogadtak el. Kimondták továbbá a 19–25 éves székely ifjak általános hadkötelezettségét és egy, a honvédség mintáján alapuló székely hadsereg felállítását. 1906-ban törvényesítik a prostitúciót Magyarországon. 1909-ben Mezey Mária születésnapja.

A nap mottója:

Aminek kezdete van, véget is ér egyszer. Békélj meg ezzel, s minden jóra fordul.

Buddha

Névnap:

Október tizenhatodika Gál, Ambos, Ambró, Ambrus, Aranka, Aurélia, Auróra, Bedecs, Bedő, Gallusz, Gálos, Gellért, Gerhárd, Hédi, Hedvig, Lehel, Lél, Lelle és Margit napja.             

Október tizenhatodikán született:

Mezey Mária színésznő, Tim Robbins színész, Günter Grass író.

Időjárás:

A hajnalban képződő ködfoltok feloszlása után többnyire derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top