Aktuális

189 halott – ez volt Szomália eddigi legsúlyosabb merénylete

Két helyszínen robbantottak Mogadishuban, 189 ember meghalt, több mint 200 megsérült.

Vasárnap délutánra már csaknem kétszázra emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A korábbi hírek előbb 40, majd 85 halottról szóltak. A legfrissebb adatok szerint 189-en vesztették életüket a merényletekben, több mint kétszázan pedig megsérültek. Sokuk állapota válságos, akadnak köztük, akik a felismerhetetlenségig összeégtek.

Ilyen súlyos támadás még sohasem történt a térségben. Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök nemzeti tragédiának nyilvánította a támadást, lakossági véradásra hívott fel, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt. Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén autóbomba robbant.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet hátterében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top