Aktuális

Újabb baleset történt a Mátyás-hegyi barlang szűk járatában

Egy 22 éves amerikai turistát kellett kiszabadítania a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak a Mátyás-hegyi barlang szűk járatából, miután a fiatal térde kificamodott, és nem tudott tovább haladni. Ez öt nap alatt a második baleset ugyanitt.

Október negyedikén késő délután riasztották a budapesti Pál-völgyi barlangrendszer Mátyás-hegyi barlangjához a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársait, miután egy 22 éves amerikai állampolgár megsérült a mélyben. 

David S. a barlangnak egy igen szűk részén, az úgynevezett szendvics szűkületben szenvedett balesetet, a térde kificamodott, így nem tudott már továbbhaladni. Képzett túravezetője riasztotta a mentőket, a fiút biztonságba helyezte, rögzítette a sérült végtagot, majd – mivel a levegő hőmérséklete mindössze 10 fokos odabent – izolációs fóliával betakarva óvta a lábat a kihűléstől. 

Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Facebook

A barlangi mentők orvoscsoportja egy mentőorvossal és egy paramedikussal nem sokkal a baleset után már a helyszínen volt, 15 perc alatt el is érték a bennragadt amerikai turistát. Kábító fájdalomcsillapító beadása után helyre tették az elmozdult térdkalácsot, és egy speciális barlangi mentő hordágyon kihozták a fiút. A balesetet követően két óra múlva tudta az OMSZ a sérültet a Honvéd kórházba szállítani.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálatot öt napon belül már másodjára riasztották ugyanahhoz a barlanghoz: szeptember végén este a Mátyás-hegyi barlangban egy másik túrázónak a válla ficamodott ki. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top