Aktuális

Minden autóst érint az új szabályozás

Itthon is bevezették az e-segélyhívó rendszert, felére csökkenhet a mentési idő.

Október 1-jétől új szabályozás lép életbe a mobilszolgáltatók számára az autós e-segélyhívásokra vonatkozóan – jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az egyértelmű szabályozási háttér a gyors elsősegélynyújtást teszi lehetővé. Jövőre már mindenkinek kötelező lesz elérhetővé tenni az e-segélyhívást az újonnan forgalomba helyezett kocsikban.

Vasárnap lépett életbe az autókba beépített automata e-segélyhívókra vonatkozó szabályozás. Ez uniószerte egységesen lehetőséget ad az e-segélyhívók jelzéseinek továbbítására a mobiltelefon-hálózatokban, valamint fogadásukra is a 112-es számon hívható Egységes Segélyhívó Rendszerben – olvasható a hatóság honlapján.

Ehhez kapcsolódóan az NMHH a magyar szabályozásban is ettől a naptól vezeti be az e-segélyhívások megfelelő irányításához szükséges azonosítót – egy technikai számot –, amelyet a mobiltelefon-szolgáltatóknak alkalmazni kell az e-segélyhívásokban.

Az Európai Parlament szabályozása értelmében az e-segélyhívó rendszert 2018 márciusa után kötelező beszerelni minden új személyautó-, illetve könnyűteherautó-típusba. Az alkalmazás lényege, hogy amennyiben baleset történik, a készülék automatikusan és azonnal vészjelzést küld a 112-es segélyhívószámra, és továbbítja a szerencsétlenség legfontosabb adatait, így a diszpécser hamarabb értesítheti a hatóságokat, a mentő és védelmi illetékes szervezeteket, ezáltal gyorsabban kezdődhet meg a mentés.

Az átküldött adatok közt szerepel többek között a gépjármű típusa, a használt üzemanyag, a baleset időpontja és a baleset helyszíne. Ezen adatok már alkalmasak lehetnek arra, hogy a mentés reakcióidejét a felére csökkentsék, különösen a vidéki régiókban.

A rendszer működéséről itt olvashat bővebben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top