Aktuális

Negyedszer is Angela Merkel lesz Németország kancellárja

A szavazatok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség. Ezzel negyedszer is Merkelt választották kancellárrá.

A vártnál kisebb különbséggel ugyan, de az Angela Merkel vezette CDU/CSU szerezte meg a legtöbb helyet a német parlamentben.

Angela Merkel (fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Angela Merkel (fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Második lett a Szociáldemokrata Párt (SPD), amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt. A harmadik helyen a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 12,6 százalékkal, ők keményen kritizálhatják majd Merkel politikáját a következő ciklusban.

Újra bejutott a parlamentbe a Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,7 százalékos eredménnyel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 9,2 százalékát kapta, a Zöldeknek pedig 8,9 százalék jutott. Merkel várhatóan az FDP-vel és a Zöldekkel közösen folytathatja a kormányzást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top