Aktuális

Házi őrizetben marad a Dózsa György úti gázoló

A bíróság három hónappal meghosszabbította M. Richárdnak, a Dózsa György úti halálos baleset gyanúsítottjának házi őrizetét, és elrendelte, hogy mozgását nyomkövetővel ellenőrizzék.

A nyomozó hatóság a Dózsa György úti baleset miatt M. Richárd ellen indult büntetőeljáráshoz egyesítette a közúti veszélyeztetés bűntette, valamint garázdaság és könnyű testi sértés gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyet – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében. A nyomozás még folyamatban van, a hatóság szakértői véleményeket és okiratokat szerez be, és további kihallgatásokat is tartanak az ügyben.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A gyanúsított ellen folyamatban volt egy közúti veszélyeztetés miatt indult büntetőeljárás, mikor elkövette azt az újabb cselekményt, amelyben halálos közúti balesetet okozott, ráadásul kábítószer hatása alatt. A járművezetéstől sem a büntetőpontos eltiltás, sem pedig a vezetői jogosultságának visszavonása nem tartotta vissza. 

Az eljárás során kiderült az is, hogy M. Richárd a Dózsa György úti balesetet követően is vezetett. Emiatt feltehető, hogy a gyanúsított a mozgását szigorúan korlátozó kényszerintézkedés nélkül a jövőben is elkövetne szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt. Ezért a házi őrizetnél enyhébb korlátozás alkalmazása nem elegendő vele szemben – írta a Törvényszék.

A két eljárás adatai alapján a közlekedési szabályokat éveken át megsértő gyanúsítotti magatartás rajzolódik ki, ezért a bíróság egyetértett az ügyésszel abban, hogy a bűnismétlés veszélye csak technikai nyomkövető eszközzel küszöbölhető ki. Ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait, vagy ok nélkül nem jelenik meg az eljáráson, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top