nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Tűz ütött ki egy erdélyi festékgyárban, pusztul az élővilág

Súlyos környezeti károkat okozott Erdélyben egy szászvárosi festékgyárban kedden keletkezett tűz. Az Orastioara- és Városvíz-patakba jutott mérgező anyagok teljesen elpusztították a patakok élővilágát, és a Marosban is halpusztulást idéztek elő.
NLC/MTI
f Ajánlom

A festékgyárban kedden délután történt robbanás. Egy munkás súlyosan megsérült, és tűz ütött ki. Hunyad, Fehér, Szeben, Temes és Gorj megye ötven tűzoltója 12 tűzoltóautóval húsz órán át küzdött a lángokkal, míg sikerült eloltani a tüzet, amely a festékgyár telephelyén 5000 négyzetméteres felületre terjedt ki.

Szászváros (fotó Panoramio)

A légkörbe került mérgező füst miatt kedd este a hatóságok evakuálták a lakókat a közeli tömbházakból. Mintegy 360 embernek kellett a távolabb lakó rokonainál, ismerőseinél menedéket keresni vagy egy sportcsarnokban éjszakázni. Szép Róbert, a romániai Környezetvédelmi Őrség helyettes vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a légköri viszonyok miatt a mérgező füst nagy magasságokban oszlott szét, így nem veszélyeztette a lakosság egészségét, az Orastioara és a Városvíz patakokban azonban teljesen elpusztult az élővilág. A szennyezett vízből a Marosba is jutott, hiszen a Városvíz-patak Szászvárostól három kilométerre ömlik a folyóba.

A Romániai Vizek Országos Adminisztrációja úszó torlaszokkal próbálta megfékezni az Orastioara-patakba jutott mérgező anyagokat, de ezek egy része feloldódott a patakvízben, és a Városvíz-patakba, majd a Marosba jutott. A szakemberek a Városvíz-patakon és mintegy húsz kilométerrel alább, a Maroson is úszó gátakat építettek a vízbe jutott szerves anyagok kiszűrésére. Reményeik szerint a gátak az elkövetkező órákban teljesen megakadályozzák a mérgező anyagok továbbterjedését.

Olvass tovább

{PostTitle}

Megosztás Facebookon